Poradna

Doporučení a pravidla poradny: Dříve než nám zašlete svůj dotaz, vyhledejte si prosím, zda stejný nebo velmi podobný dotaz nepoložil jiný čtenář či čtenářka před vámi. Doporučujeme vepsat do obdélníčku "Hledat v poradně" klíčová slova týkající se vašeho dotazu a prohlédnout si starší odpovědi na stejné či podobné téma. Upozorňujeme, že položené dotazy budou zveřejněny stejně jako odpověď na ně. V odpovědi uvedeme pouze vaše křestní jméno, rok narození, tělesnou hmotnost a výšku, jelikož tyto parametry s odpovědí většinou souvisí. Pokud bude k dotazu přiložena fotografie nebo video, odpovídající lékař zváží její zveřejnění. Velmi děkujeme za vaši přízeň. Věříme, že vám přinášíme užitečnou službu v daném oboru medicíny. Upozorňujeme, že tyto internetové stránky slouží pouze jako informační zdroj. V žádném případě nenahrazují lékařskou či jinou odbornou péči!

Porce dotazů týkajících se cukrovky

Datum vložení dotazu: 07.10.2023

Ptá se: Tom

Dotaz

Dobrý den, rád bych využil tuto poradnu pro zodpovězení několika otázek týkajících se cukrovky. Onemocnění se u mě projevilo zhruba ve 40 letech různými srdečními i zažívacími problémy. Do té doby jsem byl zdravý, štíhlý, sportující abstinent, nekuřák, co celý život dbal na správnou životosprávu. Cukrovku jsem si tedy nepřivodil konzumací sladkých, ani tučných jídel, či nadměrným kalorickým příjmem. Opakovaně jsem k lékaři chodil s arytmiemi (několikaminutové záchvaty fibrilace, extrasystoly opakující se několikrát za minutu třeba celý den, někdy i zcela chaotická srdeční frekvence). Zažívací obtíže se projevovaly stolicí mnohokrát denně (nejednalo se ale o průjem) a do toho nespecifickými špatnými pocity po jídle.
Prohlídky u lékaře vypadaly vždy stejně - EKG v pořádku, sono v pořádku, krevní testy v pořádku.
 

V době, kdy problémy začaly, jsem měl cukr též v normě - 5,2. Nejprve jsem na srdeční problémy reagoval zcela intuitivně, jak by to asi udělal každý člověk - vynechat sport a k jídlu něco výživného, aby se tělo zregenerovalo. Přesně to ale situaci ještě zhoršovalo, jen mi tehdy nebylo jasné proč. Později jsem vypozoroval, že po probuzení jsem byl zcela bez potíží (proto také ranní prohlídky u lékaře, navíc nalačno kvůli krevním testům, nikdy nic neodhalily) a také po sportu problémy se srdcem naopak záhadně mizely, což vůbec nesedělo se zkušenostmi lidí z okolí - známí s fibrilací naopak měli problémy s obyčejnou chůzí, natož aby uběhli 10 kilometrů. Zpět se symptomy vrátily, až když jsem se po tréninku najedl.

Potíže se postupně zhoršovaly. Přidaly se "adrenalinové záchvaty" (nevím, jak to nazvat správně), kdy běžné zvuky (např. praskání v podlaze nebo radiátoru) způsobovaly naprosto neadekvátní lekání s pocitem, že padám. V noci jsem se budil s velmi vysokým tlakem (skoro 200 systolický, tedy téměř dvojnásobným, než je můj normální tlak ráno po probuzení). Začalo mi též zůstávat jídlo v žaludku, takže ještě před následujícím jídlem jsem byl stále nafouknutý a nemohl jsem do sebe dostat další porci. Ztratil jsem cit v prstech na nohou a celá chodidla mi začala pálit, jako bych stál v horké vodě. Kromě toho jsem během jednoho měsíce zhubl 10 kg, ze štíhlých 70 kg na 60 kg - při výšce 180 cm. Jelikož mi díky sportování a aktivnímu životu stále zůstala svalová hmota, vypadalo to velmi nechutně - na vlastní oči jsem se v zrcadle mohl přesvědčit, proč se kosterním svalům říká příčně pruhované a též bych nikdy neřekl, že žíly mohou vyskákat i na stehnech a na břiše.

U lékaře se mnou nevěděli co, šel jsem na další kompletní krevní test, jehož závěrem bylo "vše v pořádku, jenom máte trochu vyšší cukr, tak si přijďte za měsíc na kontrolu". Hodnota 6,7 mi přišla dost divná, když jsem žil zdravě, ani jsem neměl představu, co ve stravování zlepšit, když jsem sladké nejedl a stravoval se dle obvyklých doporučení. Nicméně "trochu vyšší cukr" bylo to jediné, co jsem měl v tu chvíli ohledně problémů se srdcem a se zažíváním k dispozici, tak jsem zkusil vyměnit ovoce za zeleninu, v médiích doporučovaný počet 5 jídel denně zredukoval na 3 a důsledně jsem vynechal jídla, kde byl přidávaný cukr, co to udělá. Ačkoliv jsem si od toho nic nesliboval, výsledek se dostavil téměř okamžitě - následující noc jsem se nevzbudil s vysokým tlakem, přes den se nedostavila žádná fibrilace, na stolici jsem šel jen jednou denně. Po měsíci byl u lékaře cukr 4,5. Příčinou mých obtíží byla cukrovka, konkrétně její důsledky v podobě neuropatie.

Původně jsem chtěl jako první z dotazů v poradně položit otázku, proč dostane zdravě žijící štíhlý člověk cukrovku, to mi ale asi stejně nikdo neřekne - asi ze stejného důvodu, jako nekuřák rakovinu plic. Spíše by mě zajímalo, proč u mě vznikla tak rozsáhlá neuropatie již v začátcích, kdy byl cukr jen "mírně zvýšený" a u prvního vyšetření dokonce ještě v normě. V literatuře se uvádí, že tyto komplikace vzniknou až po mnoha letech nekompenzovaného diabetu.

Ačkoliv ty nejhorší příznaky neuropatie zmizely, zcela v pořádku jsem stále nebyl. Po nějaké době jsem si tedy pořídil glukometr a začal sledovat cukr v hodinových intervalech.

Ukázalo se, že ačkoliv je ranní glykémie v normě, přes den je to výrazně horší. Doporučení cukrovkářům, že mají jíst komplexní sacharidy namísto jednoduchých, se ukázalo zcela mylné a škodlivé - komplexní sacharidy měly horší průběh glykémie než jednoduché cukry. Po několika lžících suché rýže s komplexními sacharidy glykémie prolomí magickou hranici pro diabetes 11 během půl hodiny, zatímco po snězení jablka obsahujícího jednoduché cukry, se glykémie zastaví jen na 9. Stejně jako rýže se chová většina příloh - brambory, těstoviny, quinoa, pohanka, jáhly. Pro udržení rozumné glykémie (do 7 po jídle) bylo třeba už tak zdravý jídelníček změnit od základů. Pomocí glukometru jsem sledoval, jak se na hladině cukru projevují různá jídla v různých kombinacích. Též jsem pomocí glukometru a zkoumáním učebnic diabetologie a vědeckých studií zjišťoval, proč zdánlivě stejné jídlo, co sním mimo domov, zvedne cukr daleko víc, než jídlo, které si uvařím sám doma. Příčinu jsem v literatuře i pokusy s glukometrem nalezl v proteinech. Zatímco jídla mimo domov jsou obvykle ekonomicky pojatá (= méně masa, více příloh), sám jsem si o něco víc dopřával maso, vejce, či sojové výrobky. Právě u zmíněné soji do sebe vše zapadlo, když jsem četl studii o sojových bílkovinách a inzulinovém indexu potravin. Další pokus vědecký článek potvrdil - 50 g ovesných vloček zvedlo glykemii k 7, ale 50 g ovesných vloček s čajovou lžičkou syrovátkového proteinu snížilo glykemii na 3,7 (po hodině se zvýšila, ale stále zůstala pod 5,5). Začal jsem toho využívat a jedl jsem více tvarohu, sojových výrobků a do jídel si začal míchat proteinové prášky. Veškeré přílohy jsem z jídelníčku eliminoval.

Právě ohledně proteinů a inzulínového indexu chci položit dotaz. Kromě vědeckých studií a odborných rad doporučujících udržování glykemie co nejbližší normě jsem četl jiné vědecké studie a jiné odborné rady, které tvrdí, že inzulín snižující glykémii je naopak příčinou vzniku i zhoršování cukrovky, protože jeho vyšší koncentrace způsobuje prohlubování rezistence na něj, na což tělo reaguje jeho vyšší produkcí. Nadprodukce inzulínu způsobuje ještě vyšší rezistenci, přičemž tento zacyklený kruh k tomu navíc ničí slinivku, jež nakonec inzulín tvořit přestane. Takže jedny studie tvrdí - snižujte glukózu v krvi, glukóza škodí (přičemž jako jedno z řešení jsou zmiňovány léky, co stimulují slinivku, podobně jak činím já proteiny), jiné studie tvrdí opak - raději lehce vyšší cukr v krvi, pokud se to nepřežene, a výslovně uvádějí léky stimulující slinivku jako škodlivé z důvodu prohlubování inzulínové rezistence a urychlování cukrovky. Kde je tedy pravda? Já jdu momentálně cestou důsledného snižování glykémie proteiny (plus samozřejmě nízkosacharidová strava), neboť neuropatie mi vznikla už při ranní glykémii 5,2. Dělám ale dobře? Pokud si tím ničím slinivku, o to dřív skončím na inzulínu, což je "konečná". Kterýkoliv cukrovkář z okolí, co po létech prášků nafasoval inzulín, byl do roka a do dne na marách. Pravdou je, že se skutečně účinek bílkovin na glykémii u mě snižuje. Před rokem mi stačila čajová lžička do vloček, dnes stejný účinek nemá ani několik vrchovatých lžic syrovátkového proteinu. Cukrovka tedy postupuje i přes veškeré úsilí, byť glykémie nalačno je nad 5,5 a po jídle nad 7 výjimečně.

Též jsem si všiml, že zhoršování cukrovky probíhá nikoliv plynule, ale po skocích. Protože si glykémii měřím již rok každou hodinu, jsem schopen najít v záznamech přesné okamžiky, kdy zcela bez důvodu (např. nachlazení, neobvyklá fyzická či duševní činnost) po běžném nízkosacharidovém jídle glykémie vyskočila výrazně více než obvykle a několik dní se držela výš. Pak sice klesla, ale od té doby byla o něco horší už natrvalo i po každém jídle (stejném jako dřív), i ráno. Takovýchto skoků k horšímu jsem za dobu sledování prodělal již několik. Zatímco před časem byla výjimečná ranní glykémie nad 5, dnes je výjimečná pod 5 (stále ji ale většinou držím pod 5,5). Máte prosím nějaké vysvětlení, proč se cukrovka jednou za čas náhle zhorší doslova z minuty na minutu a nikoliv plynule, jak bych čekal?

Další dotaz je ohledně tuků. Abych udržel bez léků nízkou glykémii, musel jsem jako hlavní zdroj energie vyměnit sacharidy za tuky. Úplnou ketodietu sice nedržím (není to ani možné: vzhledem k vysoké fyzické aktivitě - vytrvalostní i silové sporty dvakrát či třikrát denně - potřebuji přijmout 12 000 - 16 000 kJ, takže i bez jakýchkoliv příloh se pod 150 g sacharidů denně nedostanu - nějaké sacharidy jsou ve většině jídel), ale tuky ve stravě převládají. Zajímalo by mě, co může způsobit strava s vysokým podílem tuků (okolo 50 % energie) dlouhodobě. Riziko zvýšení cholesterolu jsem vyloučil (k tomu se ještě dostaneme v dalším dotazu), ale neškodí např. žlučníku? Jaká mohou být další rizika? Veškeré studie keto- nebo jiných diet s vyšším obsahem tuků, na něž jsem narazil, byly vedeny pouze po dobu několika měsíců, nebo třeba rok či dva.

Při sledování glykémie jsem zaznamenal její růst po každém jídle. To je pochopitelné, i bílkoviny s tuky se nějakým způsobem na glukózu alespoň částečně přemění. Nicméně celkem dost (např. z 5,0 na 6,2) vyskočí pravidelně cukr i po vypití čisté vody (skutečně čisté z kohoutku). Máte pro to nějaké logické vysvětlení? Chybu měření vylučuji, růst glykémie po konzumaci čisté vody je 100% reprodukovatelný. Tento růst vede k tomu, že se snažím omezovat pití, což není dobře.

Ohledně občasné vyšší ranní glykémie - odhalil jsem, že nesouvisí s večerním jídlem. CGM ukazuje, že po večeři (18-19h) spadne cukr na určité minimum, načež plíživě přes celou noc roste, obvykle z rozsahu 5-6 do rozmezí 6-7. Někdy okolo čtvrté hodiny ranní (během spánku) dojde k náhlému propadu do pásma 4-5 a opět postupně roste (do probuzení a snídaně však vyšplhá už jen minimálně, ve všední dny je tedy ranní glykémie v normě téměř vždy, o víkendu, kdy spím déle, se většinou vejde pod 6). Někdy ale ke zmíněnému propadu nedojde (aniž by byl předchozí den a strava v něm něčím zvláštní) a to ráno se pak probudím s vyšší glykémií mimo normu. Tušíte, proč tělo někdy ranní čistku glukózy vynechá? Mohu něco udělat pro to, aby byl noční propad pravidelný a nebudil jsem se někdy s glykemií okolo 6, ale pod 5? Na ranní glykémii nemá vliv dokonce ani vynechání večeře - jediné, co ji ovlivňuje, je ranní propad, který buď přijde, nebo nepřijde.

Nejdůležitějším dotazem, který chci v poradně položit, je, jak vyléčit svoji neuropatii. Ty nejhorší projevy, jako zcela chaotická srdeční frekvence, chození na toaletu mnohokrát denně, neadekvátní lekání při běžných zvucích, či extrémní systolický tlak okolo 200, vymizely prakticky hned po zjištění cukrovky a vyřazení většiny sacharidů ze stravy. I nadále však zůstala řada neuropatických problémů: necitlivé prsty na nohou, při prochladnutí i na rukou, mravenčení a pálení chodidel, záškuby a svědění na povrchu celých nohou, kompletní impotence (nefunkční erekce i ejakulace), závratě při postavení se z leže, hromadění stravy v žaludku téměř do následujícího jídla, vysoký tlak po jídle (byť ne už 200/100) a velmi nepříjemné pocity v hrudníku, zejména po jídle - nikde a všude zároveň. Nejedná se o bolest, ale těžko vysvětlitelnou směs brnění, dušení a svědění prostupující trupem od žaludku až ke krku. Vyzkoušel jsem již všechno možné, ale nic na neuropatii nepomáhá - ani důsledné dlouhodobé hlídání glykémie, ani různé vitamínové směsi, ALA, kapseicin. Na impotenci jsou zcela neúčinné "modré pilulky", resp. jejich generika - možná fungují na stařeckou impotenci, ale neřeší, když je penis stejně necitlivý jako prsty na nohou.

Jak se dá neuropatie vyléčit? Sama zjevně s kompenzací cukrovky nezmizí, jak se občas píše, bude skutečně nezbytný nějaký lékařský zákrok. Necitlivé prsty na nohou mně nevadí, ani pálení chodidel není tak nesnesitelné, ale potřebuji vyléčit zejména ohnisko u žaludku, jehož mechanickým podrážděním (buď seděním na bobku nebo bohužel i naplněním žaludku po jídle, takže se tomu nedá vyhnout) se spustí zmíněné nepříjemné pocity procházející celým trupem, zasekne se jídlo v žaludku a vyskočí mi tlak. Když z nějakého důvodu trvá stimulace déle, může se spustit fibrilace (zmizí po změně polohy) a začnou se objevovat časté extrasystoly (několikrát do minuty). Všechny tyto projevy se po podráždění vyskytují současně, takže vznikají někde v jednom místě. Je možné oblast zničených nervů nějak odříznout, aby přestaly způsobovat zmíněné problémy, zejména ty spojené se srdcem? Jak se dá vyléčit neuropatií způsobená impotence? Ta se týká nejen mě, ale i partnerky, takže je její vyléčení skutečně důležité.

Další dotaz je na cholesterol. Jelikož glukometr umí měřit i jednotlivé složky cholesterolu, mohl jsem změřit, že z předcukrovkových 4,7 vzrostl kvůli cukrovce na 6,5. Informace z médií ohledně cholesterolu je taková, že je způsoben špatnou životosprávou a nadměrnou konzumací tuků. Byť jsem nikdy moc tuků nejedl, zejména ne živočišných, zareagoval jsem tedy jejich výraznou restrikcí a začal cholesterol měřit v několikadenních intervalech. Jaké bylo překvapení, když po vysazení tuků z potravy cholesterol naopak vyskočil nad 8. Po opětovném zařazení tuků do stravy se jeho hodnota vrátila do rozmezí 6-6,5. Tyto hodnoty zůstaly i po následném přechodu na nízkosacharidovou stravu, kdy přijímám 50-60 % energie z tuků (převážně rostlinných s vyřazením palmového a kokosového). Jednoznačně jsem tedy prokázal, že cholesterol s nízkotučnou dietou neklesá, ale naopak roste, a to výrazně. Vysoký příjem tuků cholesterol nadále nesnižuje, nepřímá úměrnost platí jen u nízkotučné stravy, pak je jeho úroveň víceméně konstantní. Zajímavé je, že o cukrovce se píše, že kromě cholesterolu zvedá ještě triglyceridy, v mém případě jsou však nízké - okolo 0,5-0,7, někdy i měřák TG ani nezjistí a skončí s hláškou LO. Vysoký je celkový a LDL cholesterol, HDL přibližně odpovídá hodnotám z doby před cukrovkou, kdy jsem měl cholesterol v normě. Byl jsem tedy postaven před volbu brát či nebrat léky. Jelikož nechvalně známé vedlejší účinky statinů se týkají právě těch osob, které žijí aktivně a provozují silové sporty, upřednostnil jsem vyšší kvalitu života před jeho délkou a rozhodl jsem se léky nebrat, abych k současným problémům s neuropatií ještě nepřidával bolesti, slabosti a křeče svalů. Stejně všechny studie i zkušenosti známých s příbuznými s cukrovkou shodně udávají okolo 20 let života od diagnózy, tak těch pár dalších let méně kvůli cholesterolu mě skutečně už nevytrhne - do osmdesáti tu nebudu tak jako tak. Přesto se chci zeptat, jaké jsou ještě další možnosti, jak cholesterol snížit. Strava neúčinkuje (masa jím minimum, uzeniny vůbec, červené maso tak dvakrát do roka, mléčné výrobky přiměřeně - a to skutečně přiměřeně, nikoliv "přiměřeně" jako v pohádce Byl jednou jeden král), pohybu mám dostatek. Co dál může cholesterol snížit? Nedávno jsem narazil na injekce Inklisiranu podávané dvakrát ročně. Bohužel korupce v oblasti farmaceutického průmyslu funguje spolehlivě, takže se dávají pouze ke statinům a nikoliv místo statinů. A dávka za 60 000 kč je mimo mé ekonomické možnosti, pokud bych se snažil k léku dostat mimo systém. Jaké jsou další možnosti?

Poslední dotaz je na nějaké tipy, jak se stravovat v případech, kdy MUSÍM jíst vysokosacharidové jídlo. Tím nemám na mysli hostitele nutícího na návštěvě vánoční cukroví. Sladké jsem nejedl ani před cukrovkou a nemám problém lahůdky odmítnout. Jsou ale situace, kdy jiné jídlo prostě není - např. při cestování po Asii, kde zejména v horských oblastech je jediné stravování rýže s trochou zeleniny. Do řady zemí se vlastní jídlo dovážet ani nesmí, na třítýdenní trek zásoby táhnout stejně nejde a supermarkety s výběrem dietních jídel nebo proteinových izolátů v horských vesnicích zemí třetího světa nejsou. Jak nejlépe vyžít s rýží, která během pár minut zvedá glykémii nad 11? Je vhodnější se např. najíst jen jednou denně, aby k hyperglykémii došlo jen jednou? Nebo by bylo lepší uďobávat po půl hodině, aby nebyl tak velký peak, ale zase by byla glykémie celý den třeba 8?

Dotazů jsem položil hodně, ale budu rád za jejich odborné zodpovězení, nenašel jsem na ně odpovědi ani dlouhodobým pročítáním materiálů týkajících se nemoci. Děkuji Tom.

věk: 45 let výška: 180 cm váha: 65 kg

Odpověď

Milý Tome, to jste nám tedy naložil dotazů!

Já se nemohu pustit do podrobného vysvětlování, ostatně byste se mnou ani nemusel souhlasit. Lékař se přece jenom musí opírat o určitá fakta, která si dává dohromady s potížemi pacienta. Ve vašem popisu je ale skutečných faktů poměrně málo.

Začnu samotnou glykémií: hodnoty, které udáváte, jsou většinou normální, nebo téměř normální. Není vůbec evidentní, že máte diabetes a potažmo je i málo pravděpodobné, že vaše potíže pramení z diabetu. Zejména komplikace diabetu se rozvíjejí poměrně dlouho (deset a více let) a bývají tím závažnější, čím vyšší bývají glykémie. Je sice pravda, že onemocnění může někdy, probíhat nerozpoznané, což se týká zejména diabetu 2. typu spojeného s inzulínovou rezistencí. Ale vy určitě inzulínovou rezistenci nemáte, jste štíhlý a o diabetu mluvíte asi 5 let. Neudáváte mnoho objektivních ukazatelů, pro mě by byl nejdůležitější glykovaný hemoglobin.

Dalším bodem je polyneuropatie: potíže, které líčíte, jsou slučitelné s diagnózou polyneuropatie. Nicméně, polyneuropatie má svoje diagnostická kritéria a dá se nějakým způsobem diagnostikovat. Např. pro diabetickou polyneuropatii jsou diagnostickými faktory: jasná anamnéza diabetu trvající delší dobu (to je důležité, protože pokud tomu tak není, je nutno pátrat po jiných příčinách polyneuropatie), objektivně prokazované poruchy dotykového, teplotního a vibračního čití, a elektromyografické vyšetření nervů a to jejich senzorických vláken (která vedou čití směrem k míše) i motorických vláken (která vedou vzruchy z míchy ke svalům). Žádné takové vyšetření jste nepodstoupil.  Pokud by se polyneuropatie jasně prokázala, bylo by pak nutné také vyloučit jiné příčiny, např. různá metabolická onemocnění, ale případně i onemocnění centrálního nervového systému a případně psychické příčiny.

Dále se ptáte na léčbu zvýšené hladiny cholesterolu, ale neudáváte svoje hodnoty. Dnes jsou zcela zásadními léky statiny, které vy ale předem zatracujete. Jsou velmi dobře účinné u převážné většiny pacientů a jejich nežádoucí účinky jsou asi 10x méně časté, než se obecně udává. Jsou to jedny z mála léků, u kterých bylo prokázáno že jejich používání prodlužuje život. Je totiž rozšířený názor, že statiny vyvolávají bolesti a slabost svalů. Bolesti svalů a zad jsou ale prakticky nejčastější obtíže, se kterými lidé chodí k lékaři. Jejich příčin je mnoho. Ve většině případů to nejsou statiny, i když je jim to připisováno. Já vůbec neříkám, že tyto obtíže nemohou po statinech vzniknout, ale jsou ve skutečnosti poměrně vzácné a lze je většinou i laboratorně prokázat. Kdyby všechny osoby, které udávají slabost končetin, měly mít zvýšenou hladinu cholesterolu léčenou inklisiranem nebo jiným podobnými léky (ještě existují podobně drahé specifické protilátky), tak by naše zdravotnictví asi do roka zkrachovalo.

Dieta: já vám doporučuji normální zdravou dietu s dostatkem bílkovin, dávkou sacharidů asi 200 g (pokud opravdu hodně cvičíte na vytrvalost), s dostatkem zeleniny a omezením živočišných tuků. Pokud byste při takovéto dietě měl zvýšené glykémie, byla by asi vhodná nějaká léčba. Vy jste velmi štíhlý, a tak se domnívám, že byste mohl mít sníženou sekreci inzulínu po zátěži. Takové případy je nejlepší léčit malou dávkou inzulínu. Pokud je inzulínu nedostatek a dodává se správně, není nijak škodlivý, ale naopak pomáhá zásadním způsobem. U pacientů s nadváhou a inzulínovou rezistencí není příčinou diabetu nadbytek inzulínu, ale je to projev jeho nedostatečného působení a tělo se to snaží vynahradit. Zvýšená hladina inzulínu je potom důsledkem poruchy a nikoliv její příčinou.

Také se ptáte na někdy špatně vysvětlitelné kolísání glykémie, i když u vás je toto kolísání ve skutečnosti dost malé a koná se blízko normálních hodnot. Člověk prostě není stroj. Cukr se do těla dostává nejen v potravě, ale také se v těle tvoří. Např. ze zásobního glykogenu, ale také z bílkovin. Vše je propojené. Když jí člověk mnoho bílkovin, tak ty se používají nejen k růstu, ale také jako zdroj kalorií. Tím se ušetří na glukóze a ta pak může stoupat, i když jí člověk (s diabetem) sacharidů poměrně málo. Pokud diabetes nemá, inzulínu se tvoří dost a ten způsobí, že nadbytečné kalorie se pak mění v tuk. A pokud se ptáte na vhodnou formu sacharidů: při diabetu by se neměly pokud možno jíst tzv. volné sacharidy, např. ve sladkých nápojích, medu, sladkostech -  a to proto, že zbytečně zvedají glykémii příliš rychle. Lepší jsou tzv. složené sacharidy, např. v pečivu a mnoha jiných jídlech. U nich je ale také velmi důležité, kolik jich je. Pokud byste jedl skutečně těch 200 g sacharidů denně, rozdělených např. do 3 denních dávek, bylo by skoro jedno, v jaké podobě byste je jedl, vyjma těch volných cukrů. Některé potraviny se ale tráví rychleji a mezi ně patří i rýže. Pokud si jí ale dáte normální dávku, tak je to celkem jedno. A k těm bílkovinám a tukům v jídle - ano, pokud jíte sacharidy současně s nimi, tak se sacharidy budou ve střevě štěpit pomaleji a bude se zpomalovat vzestup glykémie.

No omlouvám se. Uvedl jste toho příliš mnoho. Já vám doporučuji se trochu zklidnit, jíst normální zdravou stravu, pokud máte opravdu glykémie spíše blízko normy, tak ji tolik nepozorujte, nadále cvičte a snažte se méně vnímat ty neuropatické obtíže. Pokud vás to ale trápí hodně, potřebujete podrobnější neurologické vyšetření. Ostatně, to vaše dlouhodobé hubnutí, časté stolice a lehký diabetes by mohly být také projevy chronické pankreatitidy, onemocnění, které může být provázeno sníženou sekrecí inzulínu a později potřebou jeho podávání.

(odpovídá Prof. MUDr. František Saudek, DrSc., Klinika diabetologie, IKEM Praha)

Další dotazy z kategorie "Obecné"

1050 dotazů

  • Dotaz

    Dobrý den Jsem clovek bez diabetu jen mam velke vykivy na lacno po ranu. Zaráží mě jedna věc ohledně odběru. Byl jsem na odběru ze žíly do zkumavky u společnosti unilabs a měl jsem Hba1c hodnotu 30 a na lačno 5,4. ( to jsem šel na odběr S DOPORUČENÍM OD LÉKAŘKY) Za 20 minut po tomto odběru jsem šel na odběr jako samoplátce ( nechtel jsem čekat celý vikend na výsledky byl jsem zvědavý jak se me hodnoty vyvíjí) tak jsem si zaplatil odběr ze žíly u Lab in. Zde jsem měl hodnotu na lačno 4,9 a Hba1c 34. Chci se zeptat jak je možné že mi 2 různé společnosti naměřili odlišné hodnoty. Beru to že u odběru na lačno mohl hrát roli stres a to ze jsem byl zvědavý na výsledky v jiném psychickém rozpoložení ale jak je mozne takový vykiv u Hba1c? Dost me tato situace zarazila a zaskočila. Jak je toto možné? Maji 2 různé společnosti jiné techniky k vyšetření krve ze žíly?

    Odpověď

    Milý Mirku, to jste tedy mohl rovnou ještě zajít do nějaké třetí laboratoře a nechat si glykémii a glykovaný hemoglobin znovu zkontrolovat. Asi by vám zjistili zase trochu odlišné hodnoty.

    Z praktického hlediska jsou to ale všechny hodnoty identické a ukazují, že máte glykémii v normě a že máte normální hodnotu glykovaného hemoglobinu. Co ještě více byste chtěl vědět?

    Přestavte si např., že byste si šel dát přezkoušet svoji fyzickou sílu a měl byste dělat tzv. shyby - tedy přitahování se na hrazdě. No, já bych to asi dnes už nedokázal vůbec, ale vy jste mladý, tak snad byste to dokázal.

    První den byste se přitáhl třeba 8x, druhý den jen 6x a třetí den 10x. Myslíte, že by to ukazovalo, že se vaše fyzické schopnosti rak rychle změnily? Nebo byste usoudil: No není to nic moc, ale hodně lidí se nepřitáhne vůbec, tak to jsem celkem dobrej?

    Všechna laboratorní měření mají svoje referenční rozsah, v němž se oproti standardu považují zjištěné hodnoty za dostatečné přesné. Vámi zjištěné rozdíly jsou naopak překvapivě malé, přičemž zejména u glykémie je nutné počítat s tím, že ta se může skutečně mírně měnit po několika minutách, zvláště pak po půlhodinové chůzi. Je dost možné, že i kdybyste stejný vzorek krve měřil stejným přístrojem, nebyly by hodnoty identické.

     

    Detail dotazu
  • Dotaz

    Dobrý den. Zajímá mě jedna věc. Většinou se totiž řeší cukrovka - DM 2 a inzulinova rezistence s předpokladem , že lidé potřebuji hubnout a shodit nadváhu. Je to i přístup lékařů, i Vy tu většinou se odkazujete na váhu, - nastavují dietu apod..a zároveň jako první vždy cílí na to, shodit váhu. Nicméně co se pak děje v situacích, kdy se skutečně může objevit inzul. rezistence, prediabetes či DM 2 i u hubeného člověka, který naopak potřebuje ale PŘIBÍRAT ? Jak skloubit dia. dieta s omezováním sacharidů, když pak člověk hube? Navíc většinou se pak vyměnují sacharidy za tuky, ale když je s tuky a trávením tuků ,kvůli játrům a lipidovému profilu problém, čili je od lékaře zároveň doporučeno dodržování spíše nízkotučné stravy s eliminací živočišných tuků? Čili jak se to může stát, že tedy i hubený člověk, který celý život sportuje, je aktivní, nejí žádné zpracované potraviny, rychlé cukry, nemá nadváhu ani obvod v pase a přesto mu bude vycházet podle glyk.hemoglobinu a glukozy vyšší hodnoty - např. 39-40 HbA1c a glukoza v plazmě 5,5-5,6 nmol? Moc děkuji za odpověd.

    Odpověď

    Milá Andreo, inzulínová rezistence se nejčastěji objevuje u osob s nadváhou a s nedostatkem pohybu. Existuje ale řada forem, které mohou být i bez obezity a u aktivních osob. V každém případě i u nich diabetes vzniká teprve tehdy, když jejich inzulínová sekrece nedokáže čelit malému efektu inzulínu a inzulínu je tudíž "nedostatek" i v případě, že podle samotných hladin inzulínu v krvi odpovídá jeho koncentrace hodnotám u zdravých osob nebo je dokonce vyšší či mnohem vyšší. Pokud dochází k hubnutí, znamená to, že současná produkce inzulínu opravdu a nestačí a je nutné ji stimulovat, nebo raději (podle mého názoru raději) inzulín nahrazovat injekčně. Pochopitelně je ale nutné vyloučit jiné příčiny hubnutí, jako např. nějaké onemocnění zažívacího traktu apod.

    Jednou takovou formou, která není ani diabetem 1. typu ani 2. typu, je případ MODY 2, kdy beta buňky produkující inzulín, reagují až při vyšších hladinách glykémie. Tento případ je vzácný a je dědičný. Jeho výhodou bývá, že nepostupuje - to znamená sekrece inzulínu zůstává snížená, ale přetrvává. Léčí se to malými dávkami rychlého inzulínu před jídly.

    Často ale u doslova štíhlých osob s předchozí diagnózou diabetu 2. typu provádíme překlasifikování. Může se ukázat, že jde o velmi pomalou formu diabetu 1. typu nebo o některou formu tzv. pankreatického diabetu, kdy příčinou je onemocnění celé slinivky břišní, a to včetně ostrůvků, kde se tvoří inzulín.

    V každém případě, pokud u osoby s diabetem, která je štíhlá a dokonce dále hubne, zahajujeme léčbu malou dávkou inzulínu a kromě toho pátráme po jiných příčinách hubnutí. Pokud jde jen o lehkou formu s jen mírně zvýšenými glykémiemi (např. na lačno do7 mmol/l), můžeme zpočátku zkusit dietní opatření či podání některého perorálního antidiabetika, ale pokud hubnutí pokračuje, dáváme ten inzulín. Ve vašem případě, kdy máte glykémie téměř v normě, bych se spokojil s normální zdravou dietou s obsahem 180 až 200 g sacharidů denně.

    Detail dotazu
  • Dotaz

    Dobrý den mam porad vysokou glykemii 18.20 picham si inzulin a pořád pridavam jednotky můj lékař rek porad zvyšovat a vůbec to nepomáhá a nechci se předávkovat inzulinem můžete mi poradit dekuji

    Odpověď

    Milý Jirko, pro lepší odpověď bych potřeboval vědět o vašem zdravotním stavu více. Například nevím, jak dlouho u vás trvádiabetes ani jaký inzulín a v kolika dávkách si dáváte. Také nevím, zda neberete nějaké další léky, a to na diabetes či na jinou nemoc. V předmětu uvádíte diabetes typu LADA (tedy pomalu se rozvíjející forma autoimunitního diabetu 1. typu, která se projevila v dospělosti). Podobně jako u typického diabetu 1. typu vede tato forma k postupné ztrátě inzulínové sekrece a v mnoha případech je potom pacient odkázán zcela na injekční inzulín.

    Udržovat dobré glykémie při ztrátě inzulínové sekrece je náročné a vyžaduje přesnou znalost složení potravy, hlavně z hlediska množství sacharidů, pravidelné měření glykémií a dávkování injekčního inzulínu podle okolností. Dobrým pomocníkem k tomu je kontinuální senzor. U pokročilejších forem (výrazně či dokonce úplně chybějící inzulínová sekrece) je potřeba inzulín dávkovat ve 4 denních dávkách, z toho 3 před jídly s použitím rychlého inzulín a 1 večer nebo ráno s použitím velmi dlouze působícího inzulínu k zajištění základní hladiny inzulínu.

    Obecně bych vám doporučoval následující postup:

    Nastudujte si složení diety s obsahem 200 g sacharidů za den. Použít můžete např. naše vzorové diety, které naleznete na webu cukrovka.cz 

    Pro začátek se snažte jí opravdu důsledně dodržovat. Můžete zvolit variantu s 3 denními jídly, svačiny nejsou nutné.

    Před hlavním jídlem se aplikujte rychle působící inzulín - dávku je nutné zvolit podle zkušenost, ale pokud máte glykémie stále spíš vysoké, budete potřebovat odhadem asi 10 j. před každým jídlem. Pokud budete mít glykémii vysokou (nad 10 mmol/l), bude lepší dávku sacharidů asi o hodinu odložit a počkat, až glykémie klesne. Pokud neklesne dostatečně, tak pro začátek sacharidy zcela vynecháte (např. přílohu), nebo si podáte ještě extra další malou dávku rychle působícího inzulínu. Rozhodně při vysoké glykémii do sebe neládujte další sacharidy.

    Stejně postupujte i před dalším jídlem a sledujte reakci glykémií. Budou li vyšší (nad 10 mmol/l), bude nutné buďto zvýšit dávky inzulínu nebo snížit množství sacharidů

    Večer si dejte dlouze působící inzulín, jehož dávku je skoro nemožné doporučit bez dalších informací o vás. Příkladem ale může být např. Tresiba 20 j. či Toujeo 20 j.

    Hlavně ale nejezte sacharidy, pokud je glykémie vysoká. Může to ze začátku vést k pocitu hladu, ale glykémie se nakonec upraví a vy nastartujete normální pravidelnou dietu. A nezapomínejte také na pravidelný pohyb, to výrazně zlepšuje působení inzulínu.

    Popsal jsem vám jeden možný návrh. Samozřejmě je nutné postupovat individuálně s dohledem lékaře.

    Detail dotazu
  • Dotaz

    Dobrý den, mam dotaz. Jsem člověk co se nelečí s cukrovkou ale zdravý clovek. Byl jsem před rokem na prohlídce A měl jsem ranní lačnou glykemii 6,2. Před půl rokem 6,0 a pred měsícem 5,9. Nyní jsem si jako samoplatce nechal udělat odběr HBA1C a mam hodnotu 30mmol. Vše je odebráno ze žíly. Když si udělám doma glykemii hodinu a Dvě po jídle tak mam vse kolem 6,0. Léčím se s chronický zánětem slinivky. Chci se zeptat ohrožuje me v tuhle chvíli DM2? Co muze způsobit větší ranní glykemii a zbytek dne je vse v naprostem poradku? Má pani doktorka říkala ze jsem ve fázi prediabetes ale proč mam dlouhodobý cukr OK? A všechny hodnoty podle glukometru take OK? Děkuji

    Odpověď

    Milý Honzo, je to tak, jak říká vaše paní doktorka. Máte lehce zvýšenou glykémii na lačno (což je jedna z forem porušené glukózové tolerance, tedy prediabetu). Je to zřejmě lehká porucha, takže po jídle máte glykémie v pořádku, nebo téměř v pořádku. Proto se to neodrazí na hodnotě glykovaného hemoglobinu.

    Mohlo by jít také o důsledek chronického zánětu slinivky, pokud ho opravdu máte. Takové onemocnění bývá docela závažné  a některé příčiny jsou známé, z nichž uvedu zejména vliv alkoholu a onemocnění žlučových cest (kameny). Také dlouhodobě zvýšená hladiny krevních lipoproteinů, ať již vlivem špatného stravování nebo vlivem dědičné poruchy.

    Protože těch mírně zvýšených hodnot na lačno bylo již více, tak si myslím, že tu lehkou poruchu máte a měl byste více dbát na prevenci, zejména v oblasti diety a tělesné aktivity.

    Doporučení redakce:
    Podívejte se na naše fotojídelníčky https://www.cukrovka.cz/dietni-jidelnicek, zadejte si do dialogových rámečků 150 g, 175 g, 200 g, nebo 250 g sacharidů na den, dále jestli chcete jídelníček se svačinami či bez, počet dnů v týdnu, pro které chcete jídelníček vytvořit, klikněte na "Generovat náhodně" a vytvoří se Vám pestrý jídelníček, kde nepřekročíte zvolenou denní dávku sacharidů. Pokud vám nějaké jídlo nebude vyhovovat, myší si kliknete na přehled jídel a můžete je dle libosti měnit - ve výsledku ale bude vždy zvolená dávka sacharidů na den. Najedete-li myší na "Postup přípravy" objeví se rámeček s návodem, jak jídlo připravit a "fotojídelníčky jsou to proto, že když si budete dále klikat na obrázek jídla, bude se zvětšovat do maximální velkosti, aby bylo krásně vidět, motivovalo Vás a naladilo Vaše chuťové pohárky :-)

    Detail dotazu
  • Dotaz

    Dobrý den,chtěla bych se zeptat,zda je normální,že po obou hodinách po vypití roztoku mám ještě nižší hodnoty cukru v krvi než úplně na lačno? Na lačno hodnota 4,9. Po hodině 3,9,po druhé hodině 4,5. Je to mě druhé těhotenství. Jsem celkem aktivní sportovkyně,běžné jsem běhala i půlmaratony. Děkuji za odpověď a hezký zbytek dne.

    Odpověď

    Dobrý den,  u některých žen se může stát, že reagují "přemrštěně" na příjem většího množství rychlých sacharidů a vyprodukují více svého inzulínu, než by měly a mohou se dostat do hypoglykémie (nízké hladiny cukru). Toto není potřeba nijak léčit, pouze se obecně doporučuje vyhýbat se sladkému, aby se Vám tyto stavy neopakovaly. 

    S pozdravem 

    Detail dotazu
Zobrazit všechny dotazy z kategorie "Obecné"

Napsat dotaz

Uveďte prosím co nejjednodušeji několika slovy, případně upravujeme redakčně

Na stránkách se zobrazí pouze Vaše jméno, nikoliv příjmení

Týká se osoby, jejíž problém je řešen

Na stránkách nebude zobrazena

Na stránkách nebude zobrazena

Na stránkách nebude zobrazen

bude přístupný pouze redakci

Pro případ upřesnění dotazu

Zveřejňujeme pouze dotazy srozumitelné, dotazy opakované a podobné neuvádíme. Zadáním dotazu souhlasíte s Pravidly poradny a zpracováním osobních údajů.

Doporučení a pravidla poradny: Dříve než nám zašlete svůj dotaz, vyhledejte si prosím, zda stejný nebo velmi podobný dotaz nepoložil jiný čtenář či čtenářka před vámi. Doporučujeme vepsat do obdélníčku "Hledat v poradně" klíčová slova týkající se vašeho dotazu a prohlédnout si starší odpovědi na stejné či podobné téma. Upozorňujeme, že položené dotazy budou zveřejněny stejně jako odpověď na ně. V odpovědi uvedeme pouze vaše křestní jméno, rok narození, tělesnou hmotnost a výšku, jelikož tyto parametry s odpovědí většinou souvisí. Pokud bude k dotazu přiložena fotografie nebo video, odpovídající lékař zváží její zveřejnění. Velmi děkujeme za vaši přízeň. Věříme, že vám přinášíme užitečnou službu v daném oboru medicíny. Upozorňujeme, že tyto internetové stránky slouží pouze jako informační zdroj. V žádném případě nenahrazují lékařskou či jinou odbornou péči!