Poradna

občasné použití medu

Ptá se: Eduard

Dotaz

Dobrý den, je možné u cukrovky 2. typu občas využít ve stravě půl lžičky medu? Hladina v krvi - 11,9 na testu OGTT. Jak je to s pivem a vínem či trvdým alhoholem. Jaké je optimální množství (občasně)? Moc děkuji

Odpověď

Milý Eduarde, jeden můj synovec, když mu byly asi 4 roky, jako je nyní mému vnukovi Edovi, se kdysi přitulil k babičce a povídal: „Babičko, povídej mi o medu“. Na to jsem si vzpomněl, když jsem uviděl váš dotaz. Já se pokusím něco povědět vám, ale nebude to o včeličkách, plástvích ani žihadlech.

Med obsahuje hroznový cukr (glukózu), ovocný cukr (fruktózu) a řepný cukr (sacharózu). Tyto cukry dohromady představují asi 80% hmotnosti medu. V jedné lehce navršené čajové lžičce je asi 10 g medu (jak jsem dnes kvůli vám vyzkoušel), tedy celkem asi 8 g sacharidů. Pro srovnání, jeden běžný rohlík obsahuje asi 20 g - 30 g sacharidů, které se v těle přemění na glukózu.

Pro pacienty s diabetem 2. typu zejména platí, že by neměli být obézní, to znamená, že by neměli jíst příliš kalorickou stravu a měli by se pohybovat. Podle tělesné výšky, věku a tělesné námahy by měli mít v dietě asi 150 – 220 g sacharidů, při nadváze je rozhodně to nižší číslo lepší. Je výhodnější, když se sacharidy požívají ve formě složených cukrů, jak je tomu třeba v chlebu či bramborách, protože z nich se cukr dostává ze střeva pomaleji a nepůsobí rychlý vzestup, jak by tomu bylo, kdybychom se např. živili medem.

V dietě ale platí zásada, že různé druhy potravin se mohou vzájemně nahrazovat, takže se doporučuje jíst jen určité množství sacharidů, ať již ve formě chleba, rýže, brambor či ovoce. Z tohoto hlediska je tedy klidně možné, že část doporučených sacharidů např. ve chlebě nahradíte lžící medu, jenom  toho chleba má být o trošku méně, protože zbytek sacharidů dodá ten med. Jestli si tedy pro chuď dáte lžičku medu a současně asi o 15 g  méně chleba, než byste jinak plánoval, vyjde to skoro nastejno. Je to tedy rozhodně menší prohřešek, než kdybyste jen tak pro nic za nic z hladu snědl dvojnásobné množství suchého chleba.

No a s pivem je to dost podobné. Půl litru plzeňské dvanáctky obsahuje asi 24 g sacharidů, tedy podobně jako jeden rohlík. Optimální dávku piva si neodvažuji navrhnout, protože optimálně byste asi neměl pivo pít. Ale abyste se cítil optimálně, tak ho asi občas pít potřebujete, takže vám ho zakazovat není rozumné, abyste ho nepil jen tajně a s pocitem viny. Jenom není dobré s ním završovat náročný oběd, ale naopak, je potřeba zase jinde sacharidy ubrat, např. nejíst knedlíky, nebo jen jeden a dát si jedno malé, případně velké pivo. U štíhlého pacienta s diabetem 1. typu bych jen doporučil: podejte si o něco větší dávku inzulinu, abyste pokryl těch 24 g sacharidů navíc. Podobně je to se zákusky: nedáte-li jinak, můžete je občas mít. Ale ne na závěr hlavního jídla ale „místo“ hlavního jídla.

Někdy je k dostání tzv. „diapivo“. To se vyznačuje tím, že na rozdíl od běžného piva v něm jsou skoro všechny cukry vykvašeny na alkohol. Cukry tedy téměř neobsahuje, ale pozor: je vněm zase více alkoholu a rychleji stoupá do hlavy.

Suché víno a většina tvrdých alkoholických nápojů sacharidy neobsahují a při požití 200 ml vína nebo jednoho či dvou panáků glykémii nezvyšují. Je na vás a na vaší disciplíně, jak se k tomu postavíte, stejně jako u všech ostatních lidí. Jenom když trochu přeberete, můžete ztratit zábrany i vůči jídlu a to pak jíte sacharidy nesacharidy.

Stručná informace týkající se alkoholu je také v naší ENCYKLOPEDII, poněkud větší výklad naleznete v článku Pít či nepít... alkohol.

Jinak k Vaší naměřené glykémii na testu oGTT jsou odpovědi v rubrice DIAGNOSTIKA

Na závěr ještě jednu poučku: Diabetická dieta je v podstatě taková zdravá dieta, která je vhodná pro všechny, kteří chtějí žít zdravě. Skoro nic není úplně zakázané, jen se to má požívat s mírou. Zatímco zdravý člověk špatnou dietu nebo přejídání alespoň po určitou dobu zvládne, diabetikovi to škodí hned a je to více nápadné, protože mu stoupá gykémie.

(odpovídá Prof. MUDr. František Saudek, DrSc., Klinika diabetologie, IKEM, Praha)

Další dotazy z kategorie "Cukrovka a životospráva"

  • Dotaz

    Dobrý den, obracím se na vás s trošku netradičním dotazem. V popisu džemů od firmy Dalfour je uváděno, že nejsou slazeny cukrem, pouze štávou z ovoce a tudíž jsou vhodné i pro diabetiky. To je prohlášení obchodu. Např. zde: https://bezlepkovepotraviny.cz/racio/225-dzem-st-dalfour-jahoda-284g.html. Jde mi o to, zda je u cukrovky II. typu lze občasně použít opravdu? Jaké müslu ke snídani byste doporučili? Na trhu je ho nepřeberně...Děkuji moc za ochotu. Eduard

    Odpověď

    Milý Eduarde, odpovídal jsem vám na dotaz, který se týkal požívání medu. A na tento dotaz vám mohu dát skoro stejnou odpověď:

    Hlavním problémem diabetu 2. typu je nedostatečná účinnost inzulínu (inzulínová resistence), která se zhoršuje s nadváhou a nedostatečným pohybem. Tělesný inzulín již nestačí vyrovnat nároky organismu a nesnižuje dostatečně glykémii po jídle a nezabrání dostatečně, aby se i na lačno nadměrně glukóza nevytvářela ze zásobních látek.

    Základem léčby jsou zejména pohyb, který zlepšuje účinnost inzulínu, a omezení energetického příjmu. Pokud toto nestačí nebo pacient není schopen následovat tato doporučení, používají se různé antidiabetické léky, včetně inzulínu.

    Sám rád jím a mám pochopení pro ostatní, kteří jsou na tom stejně. Také bych rád nalezl zdravou chutnou marmeládu, která vypadá a chutná jako pravá marmeláda, ale nezvyšuje glykémii a netloustne se po ní, není po ní průjem a nebolí po ní břicho. Jenže to je ten kámen úrazu a to právě přispívá k diabetu 2. typu: štíhlí a zdraví lidé o tom tolik nepřemýšlejí, občas si trochu marmelády vezmou, pochutnají si a dají pokoj. Ale diabetikům to pořád vrtá hlavou a nejraději by snědli celou sklenici najednou. Nejlepší by bylo, kdyby na jídlo tolik nemysleli, 3x denně se rozumně najedli tak, aby v tom byly bílkoviny, méně živočišného tuku, přiměřeně sacharidů a potřebné množství vitamínů v podobě zeleniny a ovoce. Diabetici mohou jíst prakticky všechno, ale nejdůležitější je míra a rovnováha.

    Veškeré ovocné marmelády obsahují převážně cukr a vodu. Ten, kdo šetří, dává do marmelád méně ovoce a zahušťuje je cukrem a pektinem či želatinou. Správná marmeláda ale obsahuje hodně ovoce, ale to je vařením zbaveno části vody a tak nepotřebuje tolik přislazovat. Z živin jsou ale v ovoci skoro jenom cukry, ať je to glukóza, fruktóza či jiný. Vámi udávaný džem Dalfour nemá přidávaný řepný cukr, ale už samo ovoce ho obsahuje spoustu a ještě tam přidávají glukózu z hroznové šťávy. Stejně jako jiné marmelády je vhodný pro diabetiky jako nošení dříví do lesa (při tom nošení by ale mohla glykémie případně klesat tou námahou). Ať je tam jakýkoliv cukr, v těle se stejně předělá na glukózu a bude zvyšovat glykémii. V malém objemu je hodně kalorií a dobře se po tom tloustne. Jediná rada tedy je: máte-li na to chuť, odepřete si sacharidy v jiné podobě (např. v chlebě) a snězte trochu (trochu!) tohoto dobrého džemu, třeba v jogurtu. Asi 10 g tohoto džemu obsahuje 6 g cukrů. Dieta z potravin s nízkým obsahem cukrů se diabetikům 2. typu doporučuje zejména proto, že jim to dovoluje sníst poměrně velký objem jídla, což jim dělá dobře na duši. Ale občas mohou klidně jíst jídlo, které obsahuje sacharidů ve stejné hmotnosti více. Mohou ho pak ale sníst jen málo a necítí se dost nasyceni.

    A ještě k těm müsli: Jedná se především o velmi suché obilí či ovesné vločky s trochou sušeného ovoce či oříšky. Ty opět obsahují velké množství sacharidů při malém objemu, řekněme 60-65% hmotnosti. Bylo by to pro diabetiky celkem vhodné, kdyby toho jedli opravdu málo. Např. 100 g k snídani, a k tomu už jen hořký čaj nebo kávu. Možné to je, ale není lepší si dát 200 ml bílého jogurtu (10 g sacharidů), do toho 20 g müsli (15 g sacharidů), k tomu 60 g chleba (30 g sacharidů) s plátkem sýra, rajče a papriku?

    Když už müsli, tak raději bez přidaného cukru, abyste ho mohl sníst o trochu více. Ale už to nemůžete zajídat žádným chlebem, rohlíky atd.

    (odpovídá Prof. MUDr. František Saudek, DrSc., Klinika diabetologie, IKEM, Praha)

    Poznámka redakce:
    Možná Vás zaujme něco z našich receptů pro diabetiky.

    Detail dotazu
  • Dotaz

    Dobry den, rada bych poprosila o radu, diabetes II 20 let - inzuliny a PAD, hypertenze, vred zaludku, alergie, slabsi ledviny, steatoza jater, trochu vys cholesterol, potize s krvetvorbou, 57 let, BMI 29. Abych pravdu rekla, vubec nevim, co bych mohla jist?? Muzete mi prosim poradit povolene potraviny? Dekuji velice, Mila

    Odpověď

    Milá Milo, dostávám hodně dotazů ohledně vhodné diety a někdy je to velmi komplikované. Ve vašem případě si ale myslím, že to nebude tak složité. Jenom úvodem musím říci, že nevím, co znamenají pojmy „slabší ledviny“, „trochu vyšší cholesterol“ a „potíže s krvetvorbou“.

    Na základě Vašich slov si představuji, že máte určitou nadváhu, pro což svědčí i hodnota Vašeho BMI, cholesterol kolem 6 mmol/l, funkci ledvin výrazně nesníženou a možná méně červených krvinek, ale nikoliv vážnou chudokrevnost.

    Moje doporučení tedy je, abyste jedla normální stravu a dbala zejména na to, aby nebyla zbytečně kalorická a obsahovala co nejméně živočišných tuků. Dovolím sei podkázat na část našeho webu Životospráva, který se ještě rodí.

    Znejte hladinu svého krevního cukru a provádějte samostatné měření. Podle výsledků si odhadujte množství sacharidů v dietě a tomu odpovídající dávky inzulínu.

    Protože máte nadváhu, vezměte si jako vzor např. velmi mírně redukční dietu s 1 700 kcal (7 400 kj), obsahující asi 220 g sacharidů, 60 g tuků a 75 g. bílkovin. Mohl bych vám pochopitelně doporučit radikálnější přístup, ale nevím, zda jste odhodlaná k redukční dietě, a tak si myslím, že pro začátek by toto mohlo vyhovovat. Návrh této diety by vám mohla poskytnout dietní sestra v diabetologické ambulanci, ale můžete ji také najít v mnoha příručkách. Samozřejmě ji můžete podle své chuti obměňovat, jen byste ji neměla překračovat.

    Jezte 3x denně z talíře, nic neuždibujte, a snažte se také pohybovat. Doporučuji vám strávit týdně asi 150 min. pohybem, a to takovým, který bude pro vás natolik náročný, že vás při něm přejde chuť si povídat, abyste se příliš nezadýchala. Tedy středně náročný pohyb, např. rychlá chůze alespoň 6 km/hod. či něco, co vás baví, viz naše rubrika Pohyb s dalšími odkazy.

    Do jídelníčku zařaďte zeleninu, mohla byste také mít denně jeden multivitamin, kterým bude zajištěn obsah železa, vápníku, vitaminů C, B a D a dalších. Uvádíte také alergii, pochopitelně nevím, na co. Pokud se jedná o potravinu, tak takovou vyškrtněte ze svého jídelníčku.

    (v zastoupení odpovídá Prof. MUDr. František Saudek, DrSc., Klinika diabetologie, IKEM, Praha)

    Detail dotazu
  • Dotaz

    Vážený pane, trpím už asi 20 let cukrovkou. V minulosti jsem se mohl v obchodech orientovat podle nápisů Dia, Diät apod. Dnes, kdy je nás skoro milion toto označení zmizelo. Za to je v módě celiakie (pacientů je asi 100 000). Snažím se orintovat podle složení výrobku, ale musím nosit na nákup lupu, protože půl milimetrový text velmi špatně čte. Děkuji za odpověď. Petr

    Odpověď

    Milý Petře, souhlasím, že získávat informace o složení potravin přímo v prodejně je velmi obtížné až nemožné. K přečtení údajů na balení nestačí ani lupa v domácím prostředí, natož při nakupování. Dovolím si dát vám několik rad, jak postupovat:

    1. Ještě doma před nákupem si rozmyslete, co vlastně chcete koupit a jaké požadavky to má splňovat. Pokud chcete umělé sladidlo, které neobsahuje žádný cukr, vyberte si nejprve některé, které by vám vyhovovalo. Můžete na to použít třeba příspěvek v našem webu v rubrice Náhradní sladidla. Rozmyslete si, zda to má být tekuté, sypké či v tabletách a zda se to má hodit třeba i k pečení. Takový výrobek potom kupte. V supermarketu, v lékárně či v obchodě s dietními potravinami, kde vám lépe poradí.
    2. Pro diabetika nejsou žádné potraviny naprosto zakázané. Některé jsou ale málo vhodné, protože obsahují příliš mnoho cukru a zbytečně zvyšují glykémii. Jedná se třeba o med, sladké ovoce, sladké marmelády apod. Jejich náhražky pro diabetiky většinou obsahují také velké množství sacharidů, ty se jen pomaleji uvolňují. Já je osobně nedoporučuji, protože přidaná sladidla často působí nadýmání či průjem (mluvím o sladidlech, která mají podobný objem jako cukr, protože jejich přítomnost je v potravině nutná pro udržení správné konzistence). Já je osobně nedoporučuji. Nezhubnete po nich a také budou zvyšovat glykémii. Dejte si raději výjimečně jeden normální dortík, odhadněte si jeho obsah sacharidů a dejte si ho třeba místo přílohy.
    3. Pokud chcete nějakou sladkost, třeba sušenky bez přidaného řepného cukru, rozmyslete si, kolik sacharidů by jedna porce měla obsahovat. I když se jedná o tzv. „dia“ výrobek, rozhodně to neznamená, že neobsahuje sacharidy. Mouka, škrob, ovoce, to vše obsahuje sacharidy stejně jako obdobné výrobky pro nediabetiky. Výrobek je pouze přislazen něčím jiným než řepným cukrem a o to méně bude obsahovat sacharidů. Je-li ke slazení použit sorbit nebo fruktóza (ovocný cukr), tak tyto látky se stejně nakonec v těle změní na krevní cukr a je nutné s nimi počítat. Obecně takové laskominy příliš nedoporučuji, protože stejně obsahují sacharidy a rozdíl od normálních zákusků či dortíků není velký. Když už na něco takového máte chuť, vezměte běžný výrobek, zjistěte si obsah sacharidů, započítejte si to do jídelníčku a snězte jen malou dávku. Bude to asi chuťově lepší a budete přesně vědět, co jíte. Jen na obsažené sacharidy nesmíte zapomenout: nemůžete si je přidat k běžnému obědu, ale musíte je vyměnit třeba za brambory, rýži, chléb apod., které naopak uberete. A máte-li diabetes 2. typu, tak bych se spíše obával obsahu tuků než sacharidů.
    4. V obchodech najdete také diapivo. Normální pivo obsahuje poměrně hodně sacharidů a diabetik s tím musí počítat. Diapivo se při výrobě nechá déle kvasit, takže zbytkové sacharidy z ječmene se dále zkvasí na alkohol. Obsah sacharidů je potom velmi nízký. Ale pozor, takové pivo zase obsahuje více alkoholu! Ten je nejen také kalorický, ale je-li užíván pravidelně, tak je samozřejmě nezdravý, stejně jako u ostatních alkoholických nápojů.
    5. Obsah sacharidů v různých výrobcích můžete najít na internetu. Existuje také aplikace pro chytré telefony, např. „Fér potravina“.  Pokud ji v telefonu máte, můžete si pomocí fotoaparátu naskenovat čarový kód. Telefon je potravinu rozpozná a dá vám přehled o složení výrobku. Stejným způsobem funguje také aplikace „Kalorické tabulky“. V prodejně přímo naskenujete čarový kód výrobku a dozvíte se jeho složení v čitelné podobě, mnohem lépe než z obalu.

    Nakonec se znovu vracím ke svému hlavnímu doporučení: Při diabetu můžete jíst vlastně všechno. Jde jenom o to kolik a kdy. Pacient s diabetem 1. typu odhadne, kolik inzulínu si musí podat navíc. Pacient s diabetem 2. typu by se měl obávat hlavně nadváhy a neměl by proto jíst sladké a tučné laskominy. Když to ale udělá výjimečně, ať si raději vezme něco, co mu opravdu chutná a míst toho ať ubere něco jiného ve svém jídelníčku.

    Většina takzvaných „diapotravin“ stejně obsahuje sacharidy i tuky a není možné je konzumovat bezstarostně.

    A ještě něco: Svou povahou se bezlepková dieta zásadně liší diety diabetické. Osoby s nesnášenlivostí lepku v potravinách většinou nemohou pozřít ani minimální množství lepku, protože i velmi malé množství u nich vyvolává závažné potíže. Lepek je jedna z významných složek mouky, a ta se dnes přidává skoro do všech potravin. Je proto velmi těžké vyhledávat zaručeně bezlepkové potraviny, které si proto opravdu zaslouží být výrazně označeny.

    Detail dotazu
  • Dotaz

    Dobrý den, mám dotaz, otec (narozen 1956) je diabetik s inzulinem a ve velkém množství pije cocacolu light (např. 1-2 l denně, ). Je možné že pití tohoto nápoje snižuje v těle hořčík apod? Bere i léky na odvodnění a je také po operaci srdce. Občas mu tzv. vynechává noha (popisuje jako křečové sevření prstu na noze a necitlivost). Moc děkuji Petra

    Odpověď

    Milá Petro, v prvé řadě je Coca Cola, stejně jako všechny vysoce slazené nápoje, zcela nevhodná pro pacienty s diabetem. Může se hodit k zažehnání hypoglykémie v množství 100 – 200 ml., případně ji lze zcela výjimečně použít jako nouzovou náhradu stravy u pacientů léčených inzulínem, kteří přechodně např. z důvodů těžké nevolnosti, nejsou schopni přijímat jinou stravu.  Pak je třeba ji ale užívat po velmi malých dávkách, poradit se s lékařem, kontrolovat si glykémie a co nejdříve přejít na dietní stravu.

    Colu light naopak považuji za vhodný občasný doplněk, který může diabetikovi zpestřit hlavní jídlo nebo zažehnat žízeň. Obsahuje ale řadu látek, které ostatně jako všechno, mohou být ve větším množství zdravotně škodlivé. Jedná se nejen o několik umělých sladidel, ale také o kyselinu fosforečnou a kyselinu citronovou a kofein. Všechny tyto látky je možné považovat za bezpečné, ale i tady platí: všeho s mírou. Častější pití Coca Coly může vést k návyku, a to jednak na kofein, který má stimulační účinek, ale také na samotnou chuť, která pak člověka nutí ji pít nejen jako zpestření a osvěžení, ale jako náhradu normálních tekutin, zejména běžné vody.

    Větší obsah kyseliny fosforečné může narušit rovnováhu mezi vápníkem a fosforem v organismu a způsobit nedostatek vápníku a případně i hořčíku. Nedostatek vápníku a hořčíku může vyvolat větší svalovou dřáždivost a únavu, a vést také k úbytku kostní hmoty.

    Nepodařilo se mi najít studie, které by bezpečnost nebo naopak škodlivost Coca Coly prokazovaly či vyvracely. Kromě pozitivní reklamy lze ale najít hodně záporných hodnocení, která se ale neopírají o skutečná měření. Podle zdravého rozumu lze pacientovi s diabetem doporučit (když mu to chutná) 1 – 2 lahve Coca Coly light po 0,33 litru denně, maximálně 3, ale to již nikoliv denně. V úvahu je nutné ale vzít i jiné nápoje, které mají podobné složení. Hlavním denním nápojem by ale v každém případě měla být voda, případně čaj a neslazené doma připravené limonády s velmi nízkým obsahem cukru (silně ředěný pomerančový džus, jen pro dobrou chuť). Nevhodné je také pivo, které obsahuje kromě alkoholu také poměrně velké množství sacharidů. Toto množství je pochopitelně nutné započítat do doporučeného denního množství sacharidů.

    Detail dotazu
Zobrazit všechny dotazy z kategorie "Cukrovka a životospráva"

Napsat dotaz

Uveďte prosím co nejjednodušeji několika slovy, případně upravujeme redakčně

Na stránkách se zobrazí pouze Vaše jméno, nikoliv příjmení

bude přístupný pouze redakci

Pro případ upřesnění dotazu

Týká se osoby, jejíž problém je řešen

Zveřejňujeme pouze dotazy srozumitelné, dotazy opakované a podobné neuvádíme. Zadáním dotazu souhlasíte s Pravidly poradny a zpracováním osobních údajů.

Pravidla poradny

Dříve, než položíte svůj dotaz, vyhledejte si, prosím, zda ten samý nebo velmi podobný dotaz nepoložil jiný čtenář či čtenářka před vámi. Návod "Jak na to" naleznete v sekci Vyhledávání v dotazech. Upozorňujeme, že položené dotazy budou zveřejňovány, stejně jako odpověď na ně. Neuvádějte, prosím, celé své jméno. Pokud bude k dotazu přiložena fotografie nebo video, odpovídající lékař zváží její zveřejnění. Velmi děkujeme za vaši přízeň. Věříme, že vám přinášíme užitečnou službu v daném oboru medicíny. Upozorňujeme, že tyto internetové stránky působí pouze jako informační zdroj. V žádném případě nenahrazují lékařskou či jinou odbornou péči!