Poradna

Doporučení a pravidla poradny: Dříve než nám zašlete svůj dotaz, vyhledejte si prosím, zda stejný nebo velmi podobný dotaz nepoložil jiný čtenář či čtenářka před vámi. Doporučujeme vepsat do obdélníčku "Hledat v poradně" klíčová slova týkající se vašeho dotazu a prohlédnout si starší odpovědi na stejné či podobné téma. Upozorňujeme, že položené dotazy budou zveřejněny stejně jako odpověď na ně. V odpovědi uvedeme pouze vaše křestní jméno, rok narození, tělesnou hmotnost a výšku, jelikož tyto parametry s odpovědí většinou souvisí. Pokud bude k dotazu přiložena fotografie nebo video, odpovídající lékař zváží její zveřejnění. Velmi děkujeme za vaši přízeň. Věříme, že vám přinášíme užitečnou službu v daném oboru medicíny. Upozorňujeme, že tyto internetové stránky slouží pouze jako informační zdroj. V žádném případě nenahrazují lékařskou či jinou odbornou péči!

jsem DM 2 a mám ráno vyšší glykémie

Datum vložení dotazu: 18.01.2024

Ptá se: Radka

Dotaz

Dobrý den.Mám po ránu vyšší glykémie. Před snídaní 5,6 – 6 mmol/l, ale před večeří normálních 4,7-5 mmol/l. Zajímavé však je, že i když ráno hned nesnídám, tak mi glykémie po dvou hodinách stoupá až na úroveň okolo 7 mmol/l… Po jídle se to už pak téměř vždy srovná na hodnoty okolo 6 mmol/l. Čím to je? Mám to nějak řešit? Radka
věk: 45 let výška: 168 cm váha: 72 kg

Odpověď

Dobrý den,

pokusím se trochu pomoci, ale nevím jestli Vás moje odpověď plně uspokojí. Snad v ní naleznete alespoň nějakou užitečnou informaci.

Jako první bod: 

Pokud jste již jasně diagnostikovaný pacient s DM 2. typu (splňujete kritéria DM 2. typu -  např. dle lačných glykémií nebo oGTT…), tak byste měla být pouze na dietě jen v případě, že zcela netoleruje metformin a máte nízký glykovaný hemoglobin. Pokud tolerujete alespoň základní dávku metforminu, tak by Vám měla být nasazena. Dle posledních doporučení stran léčby diabetu, je vhodné nasadit metformin alespoň v malé dávce již v okamžiku stanovení diagnózy diabetu 2. typu -  a to hlavně u mladých pacientů. Kontraindikací může být samozřejmě kojení a některá onemocnění.

Dále je důležité, jak se chovají glykémie během noci. Ideální je kontrola glykémie před spaním, kolem 3 hodiny ráno a pak při vstávání (probuzení ráno).

Pokud narůstají glykémie v časných ranních hodinách může se jednat o vliv hormonů (např. kortizol, růstový hormon…), které jsou uvolňovány nad ránem (přibližně mezi 3-7 hodinou ranní). Tento proces je součástí běžného denního rytmu těla. Účinkem zmiňovaných hormonů může docházet k vzestupu glykémie právě ve zmiňované druhé polovině noci. Tento vzestup je také nazýván “ fenomén úsvitu”.

Ranní hyperglykémie může vznikat i jako reakce na noční hypoglykémii (nízkou glykémii). To je častější u pacientů s léky které mohou způsobovat hypoglykémii přímo (např. inzulin, deriváty sulfonylurey…). S ohledem na to, že jste pouze na dietě, bych u Vás výrazné noční hypoglykémie neočekávala. 

Kontrola glykémie kolem 3 hodiny může pomoci určit, zda v tento čas není glykémie např. hraničně nižší (mohla by přece jen vést k reaktivnímu zvýšení hladin cukru k ránu), nebo zda už je v tuto dobu hladina cukru vyšší než večer (to by spíše vylučovalo “fenomén úsvitu”).

Vliv na ranní glykémie může mít samozřejmě stravování předchozí večer:

Např. při večeři kolem 18-19 hodiny a pak vstávání kolem 6-7 hodiny ráno je až 12 hodin bez jídla. Tělo, které postupně zpracovává cukry pro svoji běžnou funkci, pak může mít “nedostatek” energie a  začít uvolňovat “zásobní cukr”, aby mělo z čeho pracovat. Ranní glykémie paradoxně může být poté vyšší. Hlavně u těhotných s gestačním diabetem je někdy hezky vidět při delším lačnění vyšší ranní glykémie.  Zde u některých pacientek pomáhá na ranní glykémii malá druhá večeře kolem např. 21 hodiny -  myšleno např. kousek sýra, šunky, hrnek mléka… - jen něco malého spíše bílkovino-tukového než s cukry. Tato potravina se postupně “přepracuje” v noci na energetický zdroj. Neříkám, že toto zrovna u Vás pomůže, ale pokud jste typ večeřící časně (bez druhé večeře), vyzkoušet to můžete. 

Naopak. Pokud večeříte později, může mít vliv, jak velké  porce jídla jíte a jakého jsou složení. Protože pokud je obsah vlákniny, bílkovin a tuků výrazný a večeře je později, můžou glykémie stoupat po jídle až s delších odstupem -  zde může být  2 hodiny po večeři glykémie relativně  normální a stoupá až později.  Na senzorech určených k měření hladin glukózy je někdy vidět po takovýchto jídlech dokonce druhý kopeček po několika hodinách od konce jídla.

Stoupání po probuzení (bez jídla) může být  způsobeno např. dobíhajícím efektem hormonů uvolňovaných nad ránem (jak jsem zmiňovala u “fenoménu úsvitu”). Tyto hormony mohou působit i po probuzení, v závislosti na čase, kdy vstáváte. Vliv může mít i stres, který vstávání způsobuje pro lidské tělo. Stresové hormony také vedou k nárůstu glykémie.

Následný pokles po jídle je pravděpodobně způsoben uvolněným inzulinem při jídle. Pokud je zde běžný pohyb (aerobní aktivita), jistě také působí na snižování hladin cukru.

Samozřejmě vliv mohou mít i další procesy, které v té naší tělesné chemické továrně probíhají.

(odpovídá MUDr. Pavlína Krollová, Fakultní nemocnice Motol)

Další dotazy z kategorie "Obecné"

865 dotazů

  • Dotaz

    Dobrý den, je možné během jednoho měsíce dostat dlouhý cukr z hodnoty 63 třeba na 55? Děkuji PS

    Odpověď

    Milý Petře, možné to je. Hodnota glykovaného hemoglobinu odráží vyrovnání diabetu za poslední přibližně 3 měsíce. Je to dáno tím, že červené krvinky, které obsahují hemoglobin, mají průměrnou dobu života 3 měsíce, což znamená, že za 3 měsíce se v těle kompletně obmění. Z toho také plyne, že za dobu jednoho měsíce se jich obmění asi 1/3.

    Pokud by tedy došlo k výraznému zlepšení v léčbě diabetu, např. v důsledku nasazení inzulínu nebo po zavedení radikální diety, už po prvním měsíci se to může projevit na lepším výsledku glykovaného hemoglobinu. Když pak změna k lepšímu trvá dále, za 3 měsíce může být výsledek ještě výrazně lepší.

    Detail dotazu
  • Dotaz

    Nedaří se mi půl roku snížit gykemii. Dlouhodobý cukr 75. Krevní testy ukázaly nedostatek vit. D (ten beru dlouhodobě 5000 j.), nyní mám málo Hořčíku, Vápníku (počínající osteoporesa). Užívám doplňky stravy, ale ranní glykémie stoupla z 6,2 na 9,2 a gl. 2hod po jídle z 9,1 na 13.7. Doplňky minerálů obsahují cukr, nemohu najít ty správné. Celkově jsem tak unavená, že nemůžu vůbec fungovat. Některý den nemůžu vstát z postele a musím ležet. Bylo mi 65 let, ale jsem aktivní a pozitivní člověk. Moc prosím pomozte mi orientovat se v léčbě a správném doplnění minerálů. Děkuji. Milena

    Odpověď

    Milá Mileno, špatně vyrovnaný diabetes je bohužel dost běžná věc a málo kdy to souvisí s metabolismem vápníku či hořčíku či s různými vitamíny včetně vitaminu D.

    Samotné doplňky vápníku či hořčíku se samozřejmě vyrábějí i v tabletách bez cukru, i když mohou mít sladkou chuť. I kdyby tomu tak nebylo, je v nich max. 0,5 až 1 g cukru a to by žádnou roli nehrálo.

    Na prvním místě vám doporučuji promyslet si vaši dietu, která by klidně mohla obsahovat jenom 150 g sacharidů denně. Dále nevím, zda je váš diabetes nějak léčen tabletami, ale možností je hodně. Důležitý je i pohyb, a to navzdory vaší únavě.

    Kromě toho je třeba vyloučit i nějaké jiné onemocnění, např. chudokrevnost. K tomu všemu je nutné lékařské vyšetření. Diabetes 2. typu má určitou tendenci se časem zhoršovat a je to dáno nejčastěji tím, že ubývá schopnost inzulínové sekrece a nebývá v tom často žádná chyba, respektive vina pacienta. Je proto nutné nastavit vhodnou dietu a vhodnou léčbu a sledovat glykémie. Užívat nadbytečné vitamíny či ionty nepomůže.

    Poznámka redakce:

    podívejte se na naše Fotojídelníčky, tam byste našla i doporučovanou dietu panem profesorem

    Detail dotazu
  • Dotaz

    Dobrý den prosím vás mám dotaz..dělám na 2 směny ranní a noční. Mám diabetes 1 typu.. píchám si 4x za den inzulín.ale na nočních směnách jsem sám a přestávku taky nemám! Takže bych chtěl vědět zda můžu vykonávat práci na nočních směnách když jsem tam úplně sám! Děkuji za odpověď Michal mochnac

    Odpověď

    Dobrý den,

    na tohle neexistuje jednoduchá odpověď. 

    Pacient s diabetes mellitus 1. typu nemusí být nutně vyloučen z nočních směn, ale musí být samozřejmě splněny určité podmínky. 

    Záleží velice na tom jaký typ práce vykonáváte, do jaké rizikové kategorie Vaše zaměstnání spadá, jak vypadá Vaše kompenzace, zda míváte hypoglykémie, jak je rozpoznáváte -  při jaké hladině glukózy v krvi, zda používáte kontinuální senzor…

    Každé zaměstnání má mít vyhodnoceny rizikové faktory. Váš závodní lékař by měl vědět, že jste diabetik 1. typu a podle rizik s Vaší prací spojenou by měl při vstupní (případně průběžné -  pokud je Vaše práce vyžaduje) prohlídce požádat dle potřeby o vyjádření Vašeho diabetologa -  zda Vámi určenou práci můžete vykonávat.

    Je rozdíl, jestli jste podpora IT a máte dobré glykémie, nebo jste pracovník u stroje/zdravotník/letový dispečer…  I zde bude záviset na tom jakou máte kompenzaci, jak časté a závažné máte hypoglykémie…

    Přestávky musí zaměstnavatel ze zákona poskytovat.

    Určitě se poraďte se svým diabetologem, zda můžete Vaši práci vykonávat.


    Detail dotazu
  • Dotaz

    Datum Hodnota 19.3. 5.6 % 11.4. 7.1 % 18.4. 5.6 % 24.4. 6.5 % Dobrý den, Od zjištění cukravky se snažím… Kromě jiného i monitorováním parametrů měřením v lékárnách jako samoplátce, žiju na Slovensku, proto uvádím jednotky používané zde pro glykovaný hemoglobin. Ze 4 měření jsem dostala v průběhu dvou měsíců rozličné hodnoty, z toho nejvyšší, 7.1 při odběru v ambulanci, obě hodnoty 5.6 naměřeny v lékárně Farmaceutické fakulty, hodnota 6,5 % v lékárně Dr.Max. Hodnota v 12/2023 (ještě před svátkami ! :) po odběru u lékařky byla 6.2 %. Nevím si rady s těmi - pro mně různými výsledkami, poradíte mi, prosím? Děkuji

    Odpověď

    Milá Aleno, to je trampota!

    U nás se hladina glykovaného hemoglobinu udává v mmol/mol a normální hodnota je do 40.

    Pokud by se tato hodnota přepočítala na procenta, odpovídalo by to 4 %.

    Navzdory mezinárodnímu doporučení se v mnoha zemích uvádí hodnota glykovaného hemoglobinu sice v procentech (%), ale je to provedeno podle jiné kalibrace a normální hodnota je přibližně do 5,8 %. Já si myslím, že tak je tomu i na Slovensku.

    Tedy vaši poslední hodnotu 5,6 % bych označil za vynikající, 7,1 již za podstatně horší, 6,5% za celkem dobrou.

    Nevím ale s jistotou, jaká je na Slovensku norma - jaká kalibrace se používá.

    Já vám zejména doporučuji si pořídit běžný glukometr a řídit se podle glykémií. Ani po jídle byste, pokud možno, neměla mít hodnoty nad 10 mmol/l. Cíle jsou ale individuální. Vždy vycházíme z toho, jakou formu diabetu pacient má a jak moc je schopný se o svůj diabetes starat, Glykovaný hemoglobin má smysl měřit nejméně v tříměsíčních intervalech, častější měření je zbytečné. Myslím ale, že v ordinaci by vám ho minimálně 2x ročně bezplatně změřili.

    Detail dotazu
  • Dotaz

    Dobrý den, provádím sem tam měření cukru v krvi, jelikož máme v rodině nejednoho cukrovkáře + jsem měl za poslední rok vyšší hodnoty cukru na lačno při krevních testech (okolo 6mmol/l). Nevím, jak se v tom úplně vyznat. Za tento týden: Ráno mám nalačno hladinu kolo 5,9-7,6 mmol/l Ihned po snídani okolo 7mmol/l Dvě hodiny po snídani pořád 7mmol/ A třetí hodinu po snídani mi hladina spadne na 3,5-4,3mmol/l (pokud kontroly byla i velmi náhlá a silná únava a ztráta zájmu o cokoliv) Toto se prakticky po každém jídle (snídaně, oběd , večeře) opakuje až na to, že dvě hodiny po jídle před spaním mívám hladinu průměrně 8,7 mmol/l Jednou v týdnu jsem měl uprostřed noci (4h před budíkem po 3h spánku) hodinu 14mmol/l a ráno to zase spadlo na "standardních" 6,7mmol/l. Je mi 21 let Vážím 85kg Měřím 170 cm Sedavé zaměstnání s častým fyzickým pohybem a s průměrně aktivním životním stylem. Avšak se potýkám s větším obsahem tuku v oblasti břicha. Jsou tyto hodnoty ještě v normě i v rámci různého kolísání, či už bych se měl začít bát o začínají předcukrovku? Předem děkuji za radu. Lucas

    Odpověď

    Milý Lucasi, docela by stálo zato vědět, jaký typ diabetu se ve vaší rodině vyskytuje. Opakované hodnoty glykémie na lačno vyšší než 7 mmol/l již odpovídají diabetu, a tak pokud by to byla pravda (přesné měření), mohlo by se jednat o počínající stádium zjevného diabetu 1. typu, o projev diabetu 2. typu či případně o některou ze vzácných dědičných forem diabetu tzv. typu MODY.

    Navrhuji vám tedy, abyste si dal vyšetřit glykémii na lačno ve standardní laboratoři. Kromě toho byste nejspíše měl podstoupit glukózový toleranční test. Lékař by také měl zhodnotit, jaké formy diabetu se ve vaší rodině vyskytují a do jaké míry jsou dědičné.

    Detail dotazu
Zobrazit všechny dotazy z kategorie "Obecné"

Napsat dotaz

Uveďte prosím co nejjednodušeji několika slovy, případně upravujeme redakčně

Na stránkách se zobrazí pouze Vaše jméno, nikoliv příjmení

Týká se osoby, jejíž problém je řešen

Na stránkách nebude zobrazena

Na stránkách nebude zobrazena

Na stránkách nebude zobrazen

bude přístupný pouze redakci

Pro případ upřesnění dotazu

Zveřejňujeme pouze dotazy srozumitelné, dotazy opakované a podobné neuvádíme. Zadáním dotazu souhlasíte s Pravidly poradny a zpracováním osobních údajů.

Doporučení a pravidla poradny: Dříve než nám zašlete svůj dotaz, vyhledejte si prosím, zda stejný nebo velmi podobný dotaz nepoložil jiný čtenář či čtenářka před vámi. Doporučujeme vepsat do obdélníčku "Hledat v poradně" klíčová slova týkající se vašeho dotazu a prohlédnout si starší odpovědi na stejné či podobné téma. Upozorňujeme, že položené dotazy budou zveřejněny stejně jako odpověď na ně. V odpovědi uvedeme pouze vaše křestní jméno, rok narození, tělesnou hmotnost a výšku, jelikož tyto parametry s odpovědí většinou souvisí. Pokud bude k dotazu přiložena fotografie nebo video, odpovídající lékař zváží její zveřejnění. Velmi děkujeme za vaši přízeň. Věříme, že vám přinášíme užitečnou službu v daném oboru medicíny. Upozorňujeme, že tyto internetové stránky slouží pouze jako informační zdroj. V žádném případě nenahrazují lékařskou či jinou odbornou péči!