Poradna

Doporučení a pravidla poradny: Dříve než nám zašlete svůj dotaz, vyhledejte si prosím, zda stejný nebo velmi podobný dotaz nepoložil jiný čtenář či čtenářka před vámi. Doporučujeme vepsat do obdélníčku "Hledat v poradně" klíčová slova týkající se vašeho dotazu a prohlédnout si starší odpovědi na stejné či podobné téma. Upozorňujeme, že položené dotazy budou zveřejněny stejně jako odpověď na ně. V odpovědi uvedeme pouze vaše křestní jméno, rok narození, tělesnou hmotnost a výšku, jelikož tyto parametry s odpovědí většinou souvisí. Pokud bude k dotazu přiložena fotografie nebo video, odpovídající lékař zváží její zveřejnění. Velmi děkujeme za vaši přízeň. Věříme, že vám přinášíme užitečnou službu v daném oboru medicíny. Upozorňujeme, že tyto internetové stránky slouží pouze jako informační zdroj. V žádném případě nenahrazují lékařskou či jinou odbornou péči!

Je to cukrovka? Není to cukrovka?

Datum vložení dotazu: 12.12.2023

Ptá se: T. Krob

Dotaz

Dobrý den, chtěl bych požádat o konzultaci výsledků glukózového testu. Po dvou hodinách od vypití roztoku byla hodnota 4,5 mmol/l. Tato hodnota je sama o sobě v pořádku. Nicméně průběh testu jsem sledoval monitorem i glukometrem a vrchol přesáhl 11. Glukózový test diagnostikuje cukrovku, pokud se hodnoty 11 dosáhne po dvou hodinách, ale všude se lze dočíst, že cukrovku člověk má, pokud se 11 mmol/l naměří kdykoliv. Mám tedy cukrovku, nebo nemám? Platí hranice pro cukrovku až po dvou hodinách, nebo skutečně pro 11 naměřených kdykoliv? V příloze zasílám záznam celého dne, kdy proběhl test - doufám, že příloha v pořádku dojde. Pokud ne, tak stručně shrnu základní informace: - nalačno 5,2 (podle glukometru, CGM úplně přesně nesedí, ale obě měření si zhruba odpovídají - nesoulad je spíše časový) - před testem 5,0 - vrchol 11,4 po cca 45 minutách (podle glukometru, během testu je časový nesoulad oproti CGM výrazný) - po 1h 6,8 - po 80 min. norma 5,5 - po 90 min. hypoglykémie 3,2 - po 120 min 4,5 Hodnota 11 přitom není náhodná - přes 11 vyskočí glykémie kdykoliv po kaloricky přiměřeném jídle se sacharidovou přílohou - po rýži, bramborech, těstovinách, čiroku, jáhlách, (slaném) pečivu. O něco lepší je pohanka a ovesné vločky, tam hodnota vystoupá tak na 9. Musím se tedy stravovat převážně tuky a bílkovinami. Na grafu je vidět následující oběd - glykémie nevyšplhala nad 7 díky tomu, že jsem měl k rybě a zelenině hromádku ořechů. Kdybych místo ořechů snědl rýži, glykémie by byla nad 11 znovu, ale narozdíl od glukózového roztoku by byla vysoká ještě několik hodin (ne celých 11, ale večeři bych začínal třeba se sedmi). Stejný dotaz, zda je to už cukrovka, mám k ranním glykémiím. Většinou se pohybuje okolo 6 mmol/l při nízkosacharidovém stravování. Některé dny ale vystoupá nalačno i nad 7. To je již nad hranicí pro cukrovku - problém ale je, že když se probudím s vyšší glykémií (třeba nad 6,5), tak během několika minut po probuzení výrazně spadne. Aniž bych cokoliv dělal, nebo jedl. Jen tím, že vyskočím z postele a věnuji se ranní hygieně, je z např. 7,5 během dvaceti minut třeba 5. Nejde přitom o chybu měření - pokud naměřím neobvyklou hodnotu, tak měření opakuji z jiného prstu a vždy se výsledky víceméně shodují. Při pravidelném nízkosacharidovém stravování se střídají skupiny dnů, kdy mám ranní glykémii okolo 6,5, a pak jsou jiné dny po sobě, kdy je glykémie i pod 5 mmol/l. Jedná se o dlouhodový trend při pravidelném životním stylu i stravování, vylučuji vliv nachlazení nebo neobvyklé námahy, přičemž v řádu měsíců se glykémie dle dlouhodobých záznamů postupně zhoršuje (před rokem byla hodnota nad 6 naprosto výjimečná). Na CGM pozoruji, že glykémie od usnutí postupně stoupá. Rozdíl je v tom, že v "dobré" dny někdy po půlnoci skokem klesne do normálních hodnot, ale "špatné" dny roste až do probuzení. To pak mám třeba i těch cukrovkových 7, které ale během několika minut spadnou do normy. Je to částečně vidět i na přiloženém grafu, byť to není tak markantní jako v jiných dnech - většinu noci se glykémie pohybovala okolo 6 mmol/l (tedy už mimo normu) a ve tři hodiny začala náhle klesat. Do normy (5,5) se dostala v půl čtvrté, devět hodin po nízkosacharidové večeři. Jiné dny ale takto neklesne a ráno mám hodnoty mezi 6 a 7 (nad 7 jen výjimečně, ale i takové dny jsou). Je tedy 7 během několika minut od probuzení spadlých do normy cukrovka, nebo není? U lékaře jsem díky těmto pokleskům s výjimkou náhodného prvního záchytu neměl žádnou hodnotu mimo normu, takže oficiálně nejsem veden jako nemocný. Měření by muselo proběhnout hned pro probuzení - jakmile ale musím vstát a jít do ordinace, hodnoty již tak vysoké nejsou. Hodnota HbA1c je 39, nicméně se jedná o vyšetření až po nasazení striktní nízkosacharidové diety, takže číslo nevypovídá nic o závažnosti nebo pokročilosti onemocnění, nýbrž o disciplíně ve stravování. Nadváhu nemám, ani jsem neměl celý život, stejně tak jsem vždy žil aktivně a stravoval se zdravě (byť s převahou sacharidů - což je ale každé jídlo s běžnými přílohami). Předem děkuji za vyjádření.
věk: 46 let výška: 180 cm váha: 67 kg

Odpověď

Vážený pane, zasíláte značně podrobný a dlouhý dotaz, který obsahuje hodně podrobností, ale neuvádíte podrobněji, jak se stravujete. Pojmy jako "nízko sacharidové" či "vysoko sacharidové" jídlo by pro mě byly srozumitelnější, kdybyste uvedl, jaké množství sacharidů jste snědl. Znalost složení potravy a dodržování dietního režimu stejně důležité, jako monitorování glykémií. Máte dosti štíhlou postavu a tak se může snadno stát, že při požití většího množství sacharidů a tyto sacharidy rychle vstřebávají, a tak brzy po jídle vám glykémie stoupá víc, než jsme zvyklí pozorovat, když nepoužíváme senzory.

Nejprve odpověď na první otázku: Máte diabetes? Moje odpověď je, že nikoliv. Pro stanovení diagnózy diabetu jsou stanovena přesná kritéria. Diagnózu je možno posuzovat podle použití několika testů, z nichž nejpřesvědčivější je standardní glukózový toleranční test. Představuje poměrně vysokou zátěž, a tak odhalí i mírnější poruchy. Glykémie se mají měřit akreditovaným laboratorním přístrojem (nikoliv jen glukometrem či senzorem).  Vy jste před testem měl hodnotu na lačno 5,0 mmol/l a po 120 minutách 4,5 mmol/l. Tyto hodnoty nesvědčí ani pro poruchu glukózové tolerance, ani pro diabetes.

Nyní namítáte, že jste v průběhu testu měl podle senzoru hodnotu až 11,4 mmol a chytáte autory stanovených norem za slovo. Je totiž pravda, že hodnota nad 11 mmol/l zjištěná kdykoliv během dne (podmínkou je ještě slovo "opakovaně", tedy alespoň 2x) svědčí rovněž pro diabetes. Jenže to by asi měl diabetes každý, protože podle mého názoru u každého lze vyvolat hyperglykémii, když si to zamaneme. Jen na to někomu stačí vypít na ex 200 ml sladkého čaje a jiný 2 litry. Napadá mě příměr z běžeckým závodem: Pan Novák doběhnul první a dostal první cenu. Jenže jeho soupeř Dvořák namítá: "Jak můžete říkat, že vyhrál? Když jsme vystoupali kopec, on vůbec už nemohl a musel si na chvíli lehnout. Já poctivě běžel dál, ale on si podvodně odpočinul a potom mě předhonil." Jako rozhodčí tedy říkám: "Novák doběhnul první a proto vyhrál, taková jsou pravidla".

Pan Dvořák se ale stejně cítí ukřivděný a myslí si: "Stejně běhám rychleji. Kdyby ten kopec byl ještě trochu delší, Novák by ho vůbec nevyběhnul a odpad by v půli cesty". Ale pravidla jsou holt pravidla a tak je to i s kritérii diabetu.

A teď vám odpovím jako starý lékař: Pro mě je skoro každá osoba potenciální diabetik. I když to sám zdaleka na sto procent nedodržuju, doporučuju všem lidem, aby se stravovali rozumně, udržovali si štíhlou linii, věnovali se tělesnému pohybu a nejedli zbytečně velké množství sacharidů, zejména nárazově. Aby rozhodně nepili sladké nápoje, zejména ne ve větším množství a aby v přílohách k jídlu volili rozumné množství sacharidů, tedy mezi asi 40 - 70 g v jedné porci, osoby s diabetem spíše méně. Na vašich hodnotách vidím, že občas se již pohybují v pásmu prediabetu, někdy dokonce diabetu. Na dietu asi moc nehledíte.

A tak vám radím: Prostudujte se obsah sacharidů v jídle. Stanovte si podle vašeho věku a hmotnosti vhodné množství sacharidů za den v rozsahu mezi 150 a 250 g/den. Rozdělte si toto množství nejlépe do 3 jídel denně. Občas si zkontrolujte glykémii, ale stačí zatím třeba 2x měsíčně, jednou na lačno, jednou za 2 hodiny po jídle.

Kontinuální monitorování hladiny krevního cukru v podkoží je krásná a užitečná věc. Dovede to ale také lidem pěkně poplést hlavu. Jednak to neukazuje a nemůže vždy ukazovat totéž, co glukometr, ale také se ukazuje, že i osoby metabolicky zdravé mají po jídle někdy zvýšené hodnoty třeba až na 12 mmol/l. A pokud máte starost, čím se budete "dojídat", tak vám místo těch nadbytečných tuků rozhodně doporučuju spíš zeleninu.

Doporučení redakce:

podívejte se na naše Fotojídelníčky, kde si můžete vybrat ze 4 kategorií diet, co se týká množství cukru na den. Klikněte se na tento odkaz: https://www.cukrovka.cz/fotojidelnicky, vyberte Typ diety, vyberte zda chcete svačiny, či nikoliv, určete počet dnů jídelníčku a pak již stačí kliknout na Generovat náhodně a hrát si s úpravami jednotlivých jídel...

(odpovídá Prof. MUDr. František Saudek, DrSc., Klinika diabetologie, IKEM Praha)

Další dotazy z kategorie "Obecné"

865 dotazů

  • Dotaz

    Dobrý den, je možné během jednoho měsíce dostat dlouhý cukr z hodnoty 63 třeba na 55? Děkuji PS

    Odpověď

    Milý Petře, možné to je. Hodnota glykovaného hemoglobinu odráží vyrovnání diabetu za poslední přibližně 3 měsíce. Je to dáno tím, že červené krvinky, které obsahují hemoglobin, mají průměrnou dobu života 3 měsíce, což znamená, že za 3 měsíce se v těle kompletně obmění. Z toho také plyne, že za dobu jednoho měsíce se jich obmění asi 1/3.

    Pokud by tedy došlo k výraznému zlepšení v léčbě diabetu, např. v důsledku nasazení inzulínu nebo po zavedení radikální diety, už po prvním měsíci se to může projevit na lepším výsledku glykovaného hemoglobinu. Když pak změna k lepšímu trvá dále, za 3 měsíce může být výsledek ještě výrazně lepší.

    Detail dotazu
  • Dotaz

    Nedaří se mi půl roku snížit gykemii. Dlouhodobý cukr 75. Krevní testy ukázaly nedostatek vit. D (ten beru dlouhodobě 5000 j.), nyní mám málo Hořčíku, Vápníku (počínající osteoporesa). Užívám doplňky stravy, ale ranní glykémie stoupla z 6,2 na 9,2 a gl. 2hod po jídle z 9,1 na 13.7. Doplňky minerálů obsahují cukr, nemohu najít ty správné. Celkově jsem tak unavená, že nemůžu vůbec fungovat. Některý den nemůžu vstát z postele a musím ležet. Bylo mi 65 let, ale jsem aktivní a pozitivní člověk. Moc prosím pomozte mi orientovat se v léčbě a správném doplnění minerálů. Děkuji. Milena

    Odpověď

    Milá Mileno, špatně vyrovnaný diabetes je bohužel dost běžná věc a málo kdy to souvisí s metabolismem vápníku či hořčíku či s různými vitamíny včetně vitaminu D.

    Samotné doplňky vápníku či hořčíku se samozřejmě vyrábějí i v tabletách bez cukru, i když mohou mít sladkou chuť. I kdyby tomu tak nebylo, je v nich max. 0,5 až 1 g cukru a to by žádnou roli nehrálo.

    Na prvním místě vám doporučuji promyslet si vaši dietu, která by klidně mohla obsahovat jenom 150 g sacharidů denně. Dále nevím, zda je váš diabetes nějak léčen tabletami, ale možností je hodně. Důležitý je i pohyb, a to navzdory vaší únavě.

    Kromě toho je třeba vyloučit i nějaké jiné onemocnění, např. chudokrevnost. K tomu všemu je nutné lékařské vyšetření. Diabetes 2. typu má určitou tendenci se časem zhoršovat a je to dáno nejčastěji tím, že ubývá schopnost inzulínové sekrece a nebývá v tom často žádná chyba, respektive vina pacienta. Je proto nutné nastavit vhodnou dietu a vhodnou léčbu a sledovat glykémie. Užívat nadbytečné vitamíny či ionty nepomůže.

    Poznámka redakce:

    podívejte se na naše Fotojídelníčky, tam byste našla i doporučovanou dietu panem profesorem

    Detail dotazu
  • Dotaz

    Dobrý den prosím vás mám dotaz..dělám na 2 směny ranní a noční. Mám diabetes 1 typu.. píchám si 4x za den inzulín.ale na nočních směnách jsem sám a přestávku taky nemám! Takže bych chtěl vědět zda můžu vykonávat práci na nočních směnách když jsem tam úplně sám! Děkuji za odpověď Michal mochnac

    Odpověď

    Dobrý den,

    na tohle neexistuje jednoduchá odpověď. 

    Pacient s diabetes mellitus 1. typu nemusí být nutně vyloučen z nočních směn, ale musí být samozřejmě splněny určité podmínky. 

    Záleží velice na tom jaký typ práce vykonáváte, do jaké rizikové kategorie Vaše zaměstnání spadá, jak vypadá Vaše kompenzace, zda míváte hypoglykémie, jak je rozpoznáváte -  při jaké hladině glukózy v krvi, zda používáte kontinuální senzor…

    Každé zaměstnání má mít vyhodnoceny rizikové faktory. Váš závodní lékař by měl vědět, že jste diabetik 1. typu a podle rizik s Vaší prací spojenou by měl při vstupní (případně průběžné -  pokud je Vaše práce vyžaduje) prohlídce požádat dle potřeby o vyjádření Vašeho diabetologa -  zda Vámi určenou práci můžete vykonávat.

    Je rozdíl, jestli jste podpora IT a máte dobré glykémie, nebo jste pracovník u stroje/zdravotník/letový dispečer…  I zde bude záviset na tom jakou máte kompenzaci, jak časté a závažné máte hypoglykémie…

    Přestávky musí zaměstnavatel ze zákona poskytovat.

    Určitě se poraďte se svým diabetologem, zda můžete Vaši práci vykonávat.


    Detail dotazu
  • Dotaz

    Datum Hodnota 19.3. 5.6 % 11.4. 7.1 % 18.4. 5.6 % 24.4. 6.5 % Dobrý den, Od zjištění cukravky se snažím… Kromě jiného i monitorováním parametrů měřením v lékárnách jako samoplátce, žiju na Slovensku, proto uvádím jednotky používané zde pro glykovaný hemoglobin. Ze 4 měření jsem dostala v průběhu dvou měsíců rozličné hodnoty, z toho nejvyšší, 7.1 při odběru v ambulanci, obě hodnoty 5.6 naměřeny v lékárně Farmaceutické fakulty, hodnota 6,5 % v lékárně Dr.Max. Hodnota v 12/2023 (ještě před svátkami ! :) po odběru u lékařky byla 6.2 %. Nevím si rady s těmi - pro mně různými výsledkami, poradíte mi, prosím? Děkuji

    Odpověď

    Milá Aleno, to je trampota!

    U nás se hladina glykovaného hemoglobinu udává v mmol/mol a normální hodnota je do 40.

    Pokud by se tato hodnota přepočítala na procenta, odpovídalo by to 4 %.

    Navzdory mezinárodnímu doporučení se v mnoha zemích uvádí hodnota glykovaného hemoglobinu sice v procentech (%), ale je to provedeno podle jiné kalibrace a normální hodnota je přibližně do 5,8 %. Já si myslím, že tak je tomu i na Slovensku.

    Tedy vaši poslední hodnotu 5,6 % bych označil za vynikající, 7,1 již za podstatně horší, 6,5% za celkem dobrou.

    Nevím ale s jistotou, jaká je na Slovensku norma - jaká kalibrace se používá.

    Já vám zejména doporučuji si pořídit běžný glukometr a řídit se podle glykémií. Ani po jídle byste, pokud možno, neměla mít hodnoty nad 10 mmol/l. Cíle jsou ale individuální. Vždy vycházíme z toho, jakou formu diabetu pacient má a jak moc je schopný se o svůj diabetes starat, Glykovaný hemoglobin má smysl měřit nejméně v tříměsíčních intervalech, častější měření je zbytečné. Myslím ale, že v ordinaci by vám ho minimálně 2x ročně bezplatně změřili.

    Detail dotazu
  • Dotaz

    Dobrý den, provádím sem tam měření cukru v krvi, jelikož máme v rodině nejednoho cukrovkáře + jsem měl za poslední rok vyšší hodnoty cukru na lačno při krevních testech (okolo 6mmol/l). Nevím, jak se v tom úplně vyznat. Za tento týden: Ráno mám nalačno hladinu kolo 5,9-7,6 mmol/l Ihned po snídani okolo 7mmol/l Dvě hodiny po snídani pořád 7mmol/ A třetí hodinu po snídani mi hladina spadne na 3,5-4,3mmol/l (pokud kontroly byla i velmi náhlá a silná únava a ztráta zájmu o cokoliv) Toto se prakticky po každém jídle (snídaně, oběd , večeře) opakuje až na to, že dvě hodiny po jídle před spaním mívám hladinu průměrně 8,7 mmol/l Jednou v týdnu jsem měl uprostřed noci (4h před budíkem po 3h spánku) hodinu 14mmol/l a ráno to zase spadlo na "standardních" 6,7mmol/l. Je mi 21 let Vážím 85kg Měřím 170 cm Sedavé zaměstnání s častým fyzickým pohybem a s průměrně aktivním životním stylem. Avšak se potýkám s větším obsahem tuku v oblasti břicha. Jsou tyto hodnoty ještě v normě i v rámci různého kolísání, či už bych se měl začít bát o začínají předcukrovku? Předem děkuji za radu. Lucas

    Odpověď

    Milý Lucasi, docela by stálo zato vědět, jaký typ diabetu se ve vaší rodině vyskytuje. Opakované hodnoty glykémie na lačno vyšší než 7 mmol/l již odpovídají diabetu, a tak pokud by to byla pravda (přesné měření), mohlo by se jednat o počínající stádium zjevného diabetu 1. typu, o projev diabetu 2. typu či případně o některou ze vzácných dědičných forem diabetu tzv. typu MODY.

    Navrhuji vám tedy, abyste si dal vyšetřit glykémii na lačno ve standardní laboratoři. Kromě toho byste nejspíše měl podstoupit glukózový toleranční test. Lékař by také měl zhodnotit, jaké formy diabetu se ve vaší rodině vyskytují a do jaké míry jsou dědičné.

    Detail dotazu
Zobrazit všechny dotazy z kategorie "Obecné"

Napsat dotaz

Uveďte prosím co nejjednodušeji několika slovy, případně upravujeme redakčně

Na stránkách se zobrazí pouze Vaše jméno, nikoliv příjmení

Týká se osoby, jejíž problém je řešen

Na stránkách nebude zobrazena

Na stránkách nebude zobrazena

Na stránkách nebude zobrazen

bude přístupný pouze redakci

Pro případ upřesnění dotazu

Zveřejňujeme pouze dotazy srozumitelné, dotazy opakované a podobné neuvádíme. Zadáním dotazu souhlasíte s Pravidly poradny a zpracováním osobních údajů.

Doporučení a pravidla poradny: Dříve než nám zašlete svůj dotaz, vyhledejte si prosím, zda stejný nebo velmi podobný dotaz nepoložil jiný čtenář či čtenářka před vámi. Doporučujeme vepsat do obdélníčku "Hledat v poradně" klíčová slova týkající se vašeho dotazu a prohlédnout si starší odpovědi na stejné či podobné téma. Upozorňujeme, že položené dotazy budou zveřejněny stejně jako odpověď na ně. V odpovědi uvedeme pouze vaše křestní jméno, rok narození, tělesnou hmotnost a výšku, jelikož tyto parametry s odpovědí většinou souvisí. Pokud bude k dotazu přiložena fotografie nebo video, odpovídající lékař zváží její zveřejnění. Velmi děkujeme za vaši přízeň. Věříme, že vám přinášíme užitečnou službu v daném oboru medicíny. Upozorňujeme, že tyto internetové stránky slouží pouze jako informační zdroj. V žádném případě nenahrazují lékařskou či jinou odbornou péči!