Poradna

Fiasp - neoglukogeneze

Ptá se: Michal

Dotaz

Jak se dá zastavit uvolňování cukru z jater a kontraregulační hormony z nadledvinek? Muž BMI 25,4 věk 32let,GHBC A1c = 6,6. Cukrovku na inzulínu mám 24let. Používám inzulín Toujeo a Fiasp. V příloze zasílám ukázku glykémie.
Třeba dnes se mi daří.
Zatím se mi nepodařilo náhodou spustit uvolňování cukru z jater.
Včera byla bilance  2,4 j. Fiasp na 1VJ
Dnes je 1,9 j. na 1VJ.
Prostě jde mi o to, když se spustí mechanizmus, že glykemie po podání inzulínu neklesá dokonce ještě více stoupá, tak jak to co nejrychleji zastavit.
S pozdravem
Michal

Odpověď

Milý Michale, dříve, než se pokusím odpovědět, dovolte, abych upřesnil některé fyziologické jevy a pojmy.

Hlavním zdrojem glukózy v krvi je potrava. Hlavní složky potravy se štěpí ve střevě a vstřebávají se do krve. Sacharidy, které obsahuje třeba dalamánek, představuje škrob, který se ve střevě různou rychlostí tráví a v krvi  se pak objevuje jako glukóza, která ze škrobu vznikla. Část glukózy se přímo využije jako zdroj energie, část se jí, zejména účinkem inzulínu, uloží do zásoby v játrech a svalech jako glykogen do zásoby. Část glukózy se rovněž účinkem inzulínu přemění na tuk, rovněž zejména v játrech.

Na lačno, kdy se již žádná glukóza se střeva nevstřebává, je hlavním zdrojem krevní glukózy glykogen, který se uvolňuje zejména z jater, trochu i ze svalů. Tomuto procesu se říká glykogenolýza. Pomalé uvolňování řídí inzulín. Pokud je ho málo, glykogen se štěpí rychleji a glykémie stoupá. Pokud je ho příliš, glykogenolýza může být zablokovaná a hrozí hypoglykémie.

Dalším zdrojem glukózy v krvi na lačno je novotvorba z jiných metabolitů, které  jsou v krvi nebo se do krve uvolňují. Těmito zdroji jsou některé aminokyseliny (součásti bílkovin) ale i některé součásti štěpících se tuků (glycerol). Tomuto procesu se říká glukoneogeneza. Tento proces je rovněž stimulován nízkou hladinou inzulínu a naopak je brzděn jeho vyšší hladinou.

V současné době se v léčbě diabetu 1. typu inzulínem používá nejčastěji tento princip:

Glukoneogeneza i glykogenolýza jsou na lačno brzděny bazálním inzulínem, který by měl mít během celého dne pokud možno vyrovnanou hladinu a měl by bránit zbytečnému vzestupu glykémie na lačno.

Bazální inzulín se podává většinou v jedné denní dávce, u některých osob je k dosažení vyrovnané hladiny lepší použít dvou menších denních dávek. Je také možné využít inzulínovou pumpu.

Proti nadměrnému vzestupu glykémie po jídle a ke správnému využití snědené potravy se používají tzv. rychle působící inzulíny. Jejich účinkem se vstřebávaná glukóza ukládá do zásob, jen malá část se přímo spotřebuje a glykémie zbytečně nestoupá. Dávku k jídlu je však nutné dobré odhadovat.

V úvahu je také nutno vzít tělesnou námahu. Při námaze se glukóza rychleji spotřebovává a to částečně i bez přispění inzulínu. Při námaze se také podaný inzulín lépe vstřebává z podkoží a může se zdát, jako by působil více.

Vaše složité úvahy o glukoneogeneze a glykogenolýze mohou být užitečné pro „znalostně pokročilé“ pacienty, ale nejsou nezbytné pro denní praxi. Musíte vědět, že tělo potřebuje inzulín neustále, tedy i na lačno, aby se zmíněné procesy zbytečně neaktivovaly. Před jídly je nutné volit vhodné dávky rychle působícího inzulínu v závislosti množství sacharidů v potravě. Větší množství sacharidů se vstřebává déle a tak při podání nedostatečné dávky rychlého inzulínu může glykémie poměrně dlouho stoupat. Třeba takový dalamánek (podle druhu) může vážit až 100 g a obsahuje skoro 50 g sacharidů. 2 dalamánky 100 g. Guláš se zahušťuje moukou, což může být v jedné porci nejméně dalších 10 g sacharidů. Na takové jídlo většina pacientů potřebuje aspoň 8 j. inzulínu nebo i více, ale je to už taková dávka, že se nedá přesně odhadnout potřebné množství inzulínu a rozhodně by bylo lepší to rozdělit na 2 menší porce.

Silně vám doporučuji, abyste znovu otevřel svoji tabulku s obsahem sacharidů v potravinách a pokud možno si vytvořil vzorový jídelníček, obsahující podle vašeho gusta 3 nebo 4 denní jídla. K nim si vytipujte vhodné dávky rychlého inzulínu a podle zkušenosti si postupně upravte jejich dávky tak, aby k hyperglykémiím po jídle zbytečně nedocházelo. Velmi přínosné by pro vás bylo přinejmenším vyzkoušení kontinuálního senzoru hladiny glukózy v podkoží. Dalším krokem jsou pak případné modifikace modle plánované fyzické zátěže. Samozřejmě to nefunguje úplně, protože stejná dávka inzulínu nemusí vždycky fungovat úplně stejně, např. proto, že se bude jinak vstřebávat. Ale je to základní východisko.

Myslím také, že by vám prospěl nějaký edukační kurz pořádaný v některém z diabetologických center v ČR. O své zkušenosti byste se poradil nejen s lékaři a sestrami, ale také s jinými pacienty. A protože jste evidentně zvídavý, určitě byste užitečně přispěl také svými zkušenostmi.

Poznámka redakce:
Podívejte se na rubriku EDUKACE, možná Vás zaujme.

(odpovídá Prof. MUDr. František Saudek, DrSc., Klinika diabetologie, IKEM, Praha)

Další dotazy z kategorie "Obecné"

  • Dotaz

    Dobrý den, je mi 42 let, od dětství mám vitiligo a během mého prvního těhotenství ve 41 letech mi byla diagnostikována hypothyreoza a gestační diabetes, který byl kompenzován pouze dietou. Nikdo v rodině diabetes nemá. Po porodu mi byly prováděny vzhledem k přetrvávajícímu kojení jen odběry gly, GHb a C- peptidu. V úvodu byl C-peptid 340 a 2 hod. po stimulaci 900, gly s GHb vždy v normě. Diabetologem jsem byla uklidněna, že C-peptid nalačno není příliš vypovídající a po stimulaci v pořádku. 5/18 jsem si nechala odebrat protilátky ( a-IA2, a-pankreas, a-GAD), které byly negativní. Dále jsem tedy žádná dietní opatření nedodržovala a příležitostně si kontrolovala dříve zmíněnou laboratoř. Nyní 1,5 roku po porodu mám lačný C-peptid 270, gly 4,4 a GHb 40 (jsem poměrně štíhlá 165cm/47kg). Předpokládám tedy vyhasínající funkci pankreatu. Chtěla jsem se zeptat, dá-li se nějakým způsobem oddálit vznik diabetu 1. typu - mám již začít s přísnou diabetickou dietou, dle doporučení zvýšit i pohybovou aktivitu na 1 hodinu denně, abych alespoň šetřila své zbylé beta buňky, nebo tato opatření nemají příliš velký smysl a k jejich vyčerpání a destrukci zbylých dojde stejně rychle i bez těchto opatření? Také stále kojím, je vhodnější ukončit kojení, abych nemusela přijímat tolik potravy a vyčerpávat svou slinivku? Poměrně hodně jím, i přesto nejsem schopna se ujíst a trochu přibrat (štítná žláza je eufunkční, již bez terapie). Nebo je kojení přínosné pro dceru stran prevence vzniku DM ? Také by mělo snižovat glykémii, tak nevím. Případně dávat dceři alespoň vit D? Nebo začít již s aplikací bazálních dávek inzulinu, abych šetřila ten svůj? Děkuji moc za odpovědi na mé četné dotazy a přeji hezký zbytek dne. Jana

    Odpověď

    Milá Jano, myslím, že byste si měla především užívat mateřství a kromě toho zvýšit nějakým příjemným způsobem pohybovou aktivitu, protože to je v každém případě dobré.

    Všechno ostatní se opírá jen o domněnky, které nejsou ničím konkrétním podložené. Je zbytečné bát se něčeho, co skutečně sice může přijít, ale také vůbec nemusí. V životě se často stává, že nakonec přijdou věci úplně jiné, dobré i špatné a je pak škoda, když si člověk uvědomí, že se zbytečně strachoval.

    V prevenci diabetu u sebe ani u dítěte nic kromě zdravého způsobu života udělat nemůžete.

    Diabetes nemáte, protilátky máte negativní, glykovaný hemoglobin je v normě a C-peptid také. Rozmezí normálních hodnot je široké a u štíhlých zdravých osob bývá C-peptid spíše nízký, zatímco vysoké hodnoty by mohly spíše znamenat malou citlovist na inzulín a sklon diabetu 2. typu. Tak buďte ráda.

    Existují určité odborné doklady o tom, že normální kojení je určitou prevencí pro vznik diabetu u dítěte a že mateřské mléko je u velmi malých dětí lepší, než mléko kravské. To jste už ale splnila, kojit déle z tohoto důvodu není potřebné. Pusťte tedy z hlavy i toto a kojte, jak vás to baví, ale asi už to stačí.

    Momentálně není známa žádná ověřená prevence vzniku diabetu 1. typu u vás ani u dítěte. Cokoliv tedy podnikat mimo rámec normální zdravé životosprávy nemá smysl.

    Je pravda, že řada forem vitiliga má autoimunitní podklad, stejně jako snížená funkce štítné žlázy. Doporučuji tedy, abyste si čas od času změřila glykémii, např. 1x týdně, ale toto opatření určitě stačí. Jezte, co vám chutná, a kromě pohybu žádné preventivní opatření na sobě ani dítěti netestujte.

    (odpovídá Prof. MUDr. František Saudek, DrSc., Klinika diabetologie, IKEM, Praha)

    Detail dotazu
  • Dotaz

    Dobrý den, chci se zeptat, zakoupila jsem si zdravotní dia obuv. Bohužel zaměstnavatel mi ji zakázal nosit. Jsem diabetik 1. typu a musím v práci nosit bezpečnostní pracovní obuv s kováním. Jsou velice těžké, nesedí mi na chodidle a z boku mám bolestivé otlaky. Děkuji za radu

    Odpověď

    Dobrý den, bezpečnost práce na pracovišti je v mnoha provozech zásadní a není jiné volby. Pokud se pracuje například s něčím těžkým, co by mohlo spadnout na nohu a rozdrtit prsty či chodidlo, tak tam zcela jistě je potřeba obuv se špicí. Pokud hrozí proražení podešve například hřebíkem, tam je třeba ochrana proti propíchnutí podešve (většinou kovová planžeta), atd. Toto zajišťuje pracovní obuv, která se dělí podle stupně ochrany na jednotlivé třídy (S0 – S3). Tato obuv je certifikovaná dle normy EN ISO 20345:2011. Záleží na typu pracoviště, do jakého stupně ochrany patří a jakou obuv je nutné používat.

    Standardní dia obuv je obuv vycházková, která nesplňuje náročné požadavky na ochranu zdraví při práci.

    Ideálním řešením by měla být pracovní obuv pro diabetiky.

    Řešením by mohla být též pracovní obuv od jiného výrobce, která například nabízí více šířek nártu pro jednu velikost, nebo ochranné prvky z lehčích materiálů – hliník, kompozit (ale to záleží na stupni ochrany, která je na pracovišti třeba), pohodlnější provedení, apod. Takovou obuv najdete například v nabídce (https://eshop.shaper.cz/ v sekci pracovní obuv). Tato obuv není obuví pro diabetiky, ale mohlo by to být pro paní řešením. Obuv, která Vám dělá otlaky není vzhledem k diabetu vhodná.

    V případě dalších dotazů se na mne můžete obrátit.

    Děkuji a přeji hezký den.

    S pozdravem,

    Hana Benešová, SHAPER s.r.o.
    mobil: +420 727 818 120
    e-mail: hana.benesova@shaper.cz

    Detail dotazu
  • Dotaz

    Dobrý den, po delší době, kdy cukr v krvi byl stále nad 7,0 mi byl předepsán glucophage XR 500 mg, nadváha byla menší, ale byla 170cm - 75kg, nicméně po užívání přípravku 3měsíce - váha stoupá,/80kg /snažím se jíst docela zdravě/,jsem totálně bez energie-unavená, sem tam omdlím, nevím, kde dělám chybu, nebo v čem dělám chybu. Prosím o radu, přikládám měřenou glykemii. Jarmila

    Odpověď

    Milá Jarmilo, bohužel se mi nepodaří připravit pro vás uspokojivou odpověď, která by vysvětlila vaši únavu. Před 3 měsíci vám byl nasazen metformin v dávce 500 mg denně pro mírně zvýšené hodnoty glykémie. Alespoň tak jsem to z vaší stručné a trochu tajuplné informace vyrozuměl.  Po třech měsících užívání jste přibrala 5 kg na váze a cítíte se velmi unavená. Naměřené glykémie sice nejsou ideální, ale neměly by vám působit bezprostřední potíže. Mírně zvýšená glykémie představuje z dlouhodobého hlediska určité riziko vzniku pozdních komplikací diabetu, ale pokud se glykémie pohybují ve „vašem“ rozmezí, nemělo by to vyvolávat slabost, únavu nebo nevolnost. Je ale třeba vzít v úvahu, že glykémie se někdy zvyšuje v důsledku jiného probíhajícího onemocnění, např. srdečního, jaterního, ledvinného, revmatického a podobně.

    Mírně zvýšená glykémie ani samotné užívání metforminu vaši únavu těžko vysvětlí. Je proto nutné pátrat po další příčině. Říkáte, že jíte zdravě, což doufám platí nejen o složení, ale také o množství jídla. Pak se ovšem nabízí, zda váš vzestup váhy není vyvolán zadržováním tekutin nebo přímo otoky. Nevím také, jaké další léky případně užíváte, zda třeba nemá nízký nebo naopak hodně vysoký krevní tlak, kolik je vám let apod.

    Myslím tedy, že byste především měla být vyšetřena vaším obvodním lékařem, měl by být ověřen krevní tlak, vyšetřeno EKG a měla byste podstoupit základní biochemické vyšetření (ukazatele funkce ledvin, jater apod.) a vyšetření krevního obrazu.  Také by měla být vyšetřena funkce štítné žlázy. Snížená funkce by mohla vysvětlovat jak únavu, tak nárůst váhy. Při snížené funkci štítné žlázy bývají pacienti často nejen unavení, ale také zimomřiví a mívají pomalejší tep, např. pod 60/min.

    (odpovídá Prof. MUDr. František Saudek, DrSc., Klinika diabetologie, IKEM, Praha)

    Detail dotazu
  • Dotaz

    Mohu se zeptat po jake dobe se meni jehla na inzulinu a jak poznam ze je prazdny inzulin velice vam dekuji za vasi odpoved S pozdravem Pavla

    Odpověď

    Dobrý den, dnes používané jehly jsou oficiálně určeny k jednorázovému použití (měly by být měněny po každém podání inzulinu), protože výrobce již poté není schopen zajistit sterilní podání (bez přenosu infekce). Zároveň hrozí otupení nebo zahnutí jehly. Bohužel s ohledem na úhradu poměrně malého počtu jehel (na rok) pojišťovnou a nutnosti (u některých pacientů) aplikace několikrát denně, toto doporučení o výměně jehly po každé aplikaci není dodržováno. Někteří diabetici mění jehly alespoň jedenkrát denně, někteří, když se jim zdá, že dochází k otupení. Ale ani jedna z těchto možností není ideální.

    Na inzulinovém peru je možnost orientačně hodnotit zbývající množství inzulinu na stupnici v průhledné části (viz obrázek).

    Ideální je výměna pera (u jednorázových)  nebo náplně = cartridge (u klasických doplňovacích per), když se dostanete, případně výrazně blížíte ke spodním vyznačeným hranicím. V závislosti na velikosti aplikované dávky volíme časnost výměny.

    Při nastavování další dávky, která by měla být aplikována, by nemělo být možné zvolit více jednotek než kolik v peru reálně zbývá (Při otáčení za cílem nastavení dávky dojde k zaseknutí).

    (odpovídá MUDr. Pavlína Krollová z diabetologické stanice a ambulance Interní kliniky Fakultní nemocnice v Motole)

    Detail dotazu
  • Dotaz

    Zdravím, chtěl bych se zeptat, zda je hodnota glykémie 9,8 mmol/l přibližně 1,5 - 2 hodiny po jídle jako hodnota kterou má zdravý člověk, jinak mívám hodnotu zhruba 6-10 mmol/l, jednou jsem měl i 13,4 ale to bylo asi 10 minut po jídle, takže se to asi nepočítá. Můj otec má totiž cukrovku 1. stupně, tak si občas změřím hladinu cukru v krvi. Občas když jsem v práci (pracuji jako ruční operátor) tak cca 10 minut po obědě mám takový divný pocit, jako kdybych měl omdlít nebo zemřít, ale ne vždy, mívám slabý krevní tlak, tak jestli to náhodou nebývá tím. Taky občas ztrácím kontrolu nad chodidly, nebo taky cítím slabé brnění až slabou bolet. Ještě bych možná dodal, že jsem si všiml rychlého úbytku na váze, momentálně 69 Kg s výškou 181cm. Možná jsem paranoidní, ale nechtěl bych to podcenit. Myslíte si, zda bych s tím měl jít k lékaři? předem děkuji za odpověď. Tomáš

    Odpověď

    Milý Tomáši, vynechal jste mnoho časových údajů. Například kolik je vám let a jak dlouho u vás ty zvýšené glykémie už trvají. Jste velmi štíhlý a asi dál hubnete. Vaše glykémie naznačují, že máte asi diabetes. Chtělo by to změřit ještě pomocí spolehlivých laboratorních metod.

    Kdybych si byl jist, že váš otec má skutečně diabetes 1. typu, sázel bych na to, že u vás se tento typ rozvíjí také, ale je teprve v počátečním stádiu. Mrzí mě to, ale určitě se musíte dát vyšetřit a připravit se na tu nepříjemnou novinu.

    Hodnoty, které uvádíte, by vám neměly samy o sobě vyvolávat obtíže, ale pokud to trvá již déle, tak by klidně mohly. I pokud byste měl jiný typ diabetu, určitě byste měl co nejdříve zahájit léčbu a neměl byste čekat, až se nemoc rozjede. 

    (odpovídá Prof. MUDr. František Saudek, DrSc., Klinika diabetologie, IKEM, Praha)

    Detail dotazu
Zobrazit všechny dotazy z kategorie "Obecné"

Napsat dotaz

Uveďte prosím co nejjednodušeji několika slovy, případně upravujeme redakčně

Na stránkách se zobrazí pouze Vaše jméno, nikoliv příjmení

bude přístupný pouze redakci

Pro případ upřesnění dotazu

Týká se osoby, jejíž problém je řešen

Zveřejňujeme pouze dotazy srozumitelné, dotazy opakované a podobné neuvádíme. Zadáním dotazu souhlasíte s Pravidly poradny a zpracováním osobních údajů.

Pravidla poradny

Dříve, než položíte svůj dotaz, vyhledejte si, prosím, zda ten samý nebo velmi podobný dotaz nepoložil jiný čtenář či čtenářka před vámi. Návod "Jak na to" naleznete v sekci Vyhledávání v dotazech. Upozorňujeme, že položené dotazy budou zveřejňovány, stejně jako odpověď na ně. Neuvádějte, prosím, celé své jméno. Pokud bude k dotazu přiložena fotografie nebo video, odpovídající lékař zváží její zveřejnění. Velmi děkujeme za vaši přízeň. Věříme, že vám přinášíme užitečnou službu v daném oboru medicíny. Upozorňujeme, že tyto internetové stránky působí pouze jako informační zdroj. V žádném případě nenahrazují lékařskou či jinou odbornou péči!