Poradna

cukrovka 9 let a léky

Datum vložení dotazu: 10.10.2020

Ptá se: Barbora

Dotaz

Dobrý den, mám dotaz. Mám cukrovku už 9 let, která se mi objevila v mém prvním těhotenství roku 2011. Šla jsem v těhotenství na odběry a vypila sladký nápoje. Pamatuji si, že mě nabrala pak řekli že mám vypít sladký nápoj. A hodinu počkat. Měla jsem vysokou hodnotu 12. Hned mě poslali za doktorkou a ta mi řekla, že mám držet dietu. Když mi ani ta dieta nepomohla, dali mi hned inzulín Novorapid. Nejprve jsem si píchala malé dávky a pak po čase vyšší a vyšší. Měřila jsem se glukometrem před i po jídle. Když jsem po porodu myslela, že mi cukrovka zmizela, tak bohužel jsem šla až po roce na kontrolu, protože mi nebylo dobře. Doktorka mi řekla, že cukrovka mi nadále zůstala. Brala jsem ze začátku Novorapid, léky Glukophage ten mi zůstal až do teď. Píchám si 4x denně. Celých 8 let jsem brala léky Novorapid (inzulín), Glukophage a Lantus. Pak mi paní doktorka řekla že to mám stále vysoké a musím s tím něco udělat. Jednou jsem to měla dobře a po druhé zase horší. Různé se to měnilo. Nedávno pár měsíce zpět když jsem šla na kontrolu. Předepsala mi Humolog ráno, odpoledne a večer a ještě k tomu brát další prášky. Na večer si ještě píchat Toujeo. Jsem z toho zoufalá snažila jsem se jí říct že mi to moc nedělá dobře a připadám si jako pokusný králík. Nechci zpochybňovat její praxi doktorky. Z počátku jsem ji poslechla na slovo ale poslední dobou si myslím, že na mně stále zkouší jiné a jiné léky. Chtěla bych slyšet i jiný názor a změnit pokud možno doktora, ke kterému bych chodila s úsměvem a plná elánu s dobrou glykémii. Děkuji za odpověď. Barbora
věk: 32 let výška: 173 cm váha: 93 kg

Odpověď

Milá Barboro, jestli počítám dobře, je vám 32 let a jestli moje kalkulačka počítá dobře, tak máte BMI také skoro 32. Zatímco to první číslo 32 je krásné, protože máte před sebou ještě mnoho nadějných let, to druhé 32 je zatraceně vysoké, a to bude asi hlavní příčina vašich problémů.

O těhotenské cukrovce byste se mohla dočíst docela dost na našich stránkách. Začněte od kapitoly https://www.cukrovka.cz/tehotenska-cukrovka , kterou následuje dalších 12. Moc doporučuji.

Při těhotenské cukrovce se nejčastěji jedná o osoby, které mají určité vlohy pro vznik diabetu 2. typu. Během těhotenství se tyto vlohy projeví. Někdy, když žena zhubne na normální váhu, stravuje se dietně a dostatečně cvičí, může i diabetes vymizet, ale riziko recidivy trvá. Jinak je nutná další léčba, případně i inzulín, zvláště když se prohlubuje obezita. Mnohem méně často se během těhotenství rozvine diabetes 1. typu, který většinou byl přítomen v latentní formě již před otěhotněním, jenom se rychleji upravil. Tyto ženy pak musejí být dále léčené jako všichni ostatní pacienti s touto formou diabetu.

Vaše paní doktorka vás podle všeho léčí zcela standardně. Jenom potřebujete pořádnou edukaci, porozumět dietě, znát složení potravin, náležitě si měřit glykémie minimálně 4x denně, cvičit a….zhubnout. Edukace a motivace nejsou jednoduché a nelze toho dosáhnout jednou lekcí. Opravdu si o tom musíte něco načíst, čemu nerozumíte si nechat vysvětlit, navštěvovat dietního terapeuta. Jde-li o diabetes 2. typu, což nejspíš ano, tak by se později mohla i léčba zjednodušit, kdyby se vaše vyrovnání výrazně zlepšilo.

V tomto stavu je ale metformin zcela na místě a 4 dávky inzulínu také. Jen se musíte pravidelně měřit nebo používat senzor glykémií, nejíst, když glykémie není blízko normy a správně si volit dávky inzulínu. Současné i vaše předchozí inzulíny byly dobré a srovnatelné, jen ten Humalog působí o něco rychleji než Novorapid. Věřte, že na tahu jste nyní vy. Jen pokud by paní doktorka nebyla ochotná vám dostatečně vysvětlovat vaše dotazy a kontrolovat, jak postupují vaše znalosti o léčbě, tak by mělo smysl hledat doktora jiného. Ano, úsměv je důležitý, není možné vám jen vynadat a pozvat vás za 3 měsíce. Vyžádejte si ale edukační materiály, kontakt s edukační sestrou, sama pátrejte na internetu, kupte si vhodnou knihu o diabetu, kde budou také nutriční tabulky apod. Měřte si pravidelně glykémie a dejte si realistické cíle. Už jen to, že byste ubrala a byla víc fit ve sportu (i když možná nyní máte kondici dobrou), by vám udělalo radost. A něco si slibte za úspěch, pokud se dostaví.


Další dotazy z kategorie "Cukrovka a léky"

222 dotazů

  • Dotaz

    Čím delší mám přestávky mezi jídlem ,tím mám vyšší hodnoty cukru.Užívám glimepirid mylan ráno 2 ks.večer jeden ks.Stadamet 500 mg-ráno jeden v poledne jeden.Dříve mi delší přestávky mezi jídlem mi cukr klesal.

    Odpověď

    Dobrý den,

    Glimepirid je silný preparát, který zvyšuje uvolňování inzulínu ze slinivky. Obvykle neradi využíváme vyšších dávek, protože může po delší době dojít ke snížení produkce inzulínu slinivkou. Ve vašem případě bych neradila zvyšovat dávku léků, spíše zvážit úpravu léčby přidáním jiného preparátu. Je možné, zvláště pokud máte cukrovku řadu let, že vaše slinivka již nevyrábí tolik inzulínu. Proto proberte hodnoty glykémie na diabetologii. Lze v laboratoři zkontrolovat zda slinivka inzulín ještě vyrábí. Podle toho by pak pro vás možná byla vhodná kombinační léčba inzulínu s tabletami. Bez znalosti vašeho typu diabetu a dalších nemocí podrobněji léčbu upravovat nelze.

    (odpovídá MUDr. Dagmar Bartášková, Diabetologická a endokrinologická ambulance Praha 4)

    Detail dotazu
  • Dotaz

    Dobrý den, mám dotaz, který se týká mého přítele. Jeho glykémie nalačno je 7,0-7,5, glyk.Hb 34, OGTT nalačno 7,5 - po hodině 5 -po dvou hodinách 4,9. Chtěla jsem se zeptat, zda vyšší hladina cukru nalačno nemůže být ovlivněna lékem Remood, který začal užívat, glykémie před tím byly v normě. Diabetoložka mu předepsala Siofor prolong 500 mg. Děkuji Lenka

    Odpověď

    Milá Lenko, Remood je lék používaný k léčbě závažnějších psychiatrických poruch a jeho podávání musí být dobře zváženo. Jedním z méně častých nežádoucích účinků může být porucha glukózové tolerance. Proto vaše podezření je nutno vzít v úvahu, ale ještě důležitější je, aby lék dobře fungoval.

    Váš přítel má ohledně sacharidového metabolismu nejspíše to, čemu se říká „porušená glykémie na lačno“. Opakované hodnoty glykémie na lačno sice již odpovídají diabetu, ale na druhé straně má jinak normální glykemickou křivku a hodnotu glykovaného hemoglobinu.

    Lék Siofor je určitě vhodný, protože ovlivňuje zejména glykémii mezi jídly. Vašemu příteli bych kromě toho doporučil dostatek pohybu a stravu se sníženým obsahem sacharidů.


    Detail dotazu
  • Dotaz

    Dobrý deň, môj manžel berie dlhodobo gabagammu, 2tablety 3x denne, kôli veľkým bolestiam z dôsledku polyneuropatie nôh a rúk. Ale od kedy ju berie má problémy s erekciou a tiež sa bezdôvodne začne so mnou zúrivo hádať alebo kričať po mne či 7r dcére. Nadávky, krik, hádky pre maličkosti až hlúposti(dcéra je obed iným tempom ako sa jemu páči, jedlo v chladničke je na inej poličke ako on chce...) Liekov sa nechce vzdať ale ani na psychiatrom nechce ísť... Diabetes má 27rokov. Gsbagammu berie 3roky a už je to neznesiteľné. Maria

    Odpověď

    Vážená paní Mário,

    obávám se, že popisujete nežádoucí účinky, které léčivé přípravky obsahující gabapentin (mezi které přípravek Gabagamma patří) bohužel mají. Jedná se o častý nežádoucí účinek, který postihuje 1-10 % pacientů a který je uveden v příbalové informaci takto "vztek vůči druhým, zmatenost, změny nálady, deprese, úzkost, nervozita, obtíže s myšlením". Nevyprovokovanému vzteku vůči druhým osobám odborně říkáme hostilita, to je také pojem, který je v souvislosti s gabapentinem v odborné literatuře uváděn.

    Podle mého názoru je jedinou možností změna terapie, neboť existuje více jiných léků, které lze použít při neuropatických bolestech a které tento typ nežádoucích účinků nemají. Je však otázkou, jak změny terapie docílit. Jednou z možností by bylo, pokud by jste se, nejlépe osobně, obrátila na předepisujícího lékaře a důvěrně jej požádala o takovou změnu terapie s tím, že by jste mu vysvětlila důvody, jedná se totiž o nežádoucí účinek léku, který má přímý dopad i na Vás a Vaší dcerku. Neznám ale konkrétní situaci, ani skutečnost kdo manželovi gabapentin předepisuje. V každém případě by Váš manžel měl mít zajištěnou léčbu, nejlépe ale jiným lékem než gabapentinem.

    S přátelským pozdravem

    (odpovídá PharmDr. Josef Suchopár, Interakční akademie DrugAgency, a.s.)

    Detail dotazu
  • Dotaz

    Dobrý den, s cukrovkou se léčím 6 let posledních 5 jsem na lécích ráno 1x Jardiance, večer 2x Glukophage XR 750 a 45 jednotek Toujeo. Nejhorší jsou ranní hodnoty od 10 po 14, dietu držím a každý den, chodím, děkuji za radu, Vera

    Odpověď

    Dobrý den,

    kombinace léků, kterou užíváte je dobře zvolená. Měla by ovlivňovat zejména glykémii ráno nalačno, Jardiance pak i glykémii přes den po jídle. Pokud se nedaří vylepšit ranní glykémii, mohla byste udělat následující.

    1. Ujistit se, že ve večerních hodinách nepřijímáte žádné cukry (ovoce, jogurty, oříšky, pečivo apod.) 2. Inzulín lze ještě zvyšovat, po 2j týdně, ale dávku máte již poměrně vysokou, jako maximální bych pro vás viděla dávku někde kolem 50-55 jednotek. Někdy též užíváme jiný druh dlouhodobě působícího inzulínu. Dejte si také pozor, jestli neděláte technické chyby při aplikaci inzulínu (nutné je měnit místa vpichu, neaplikovat inzulín do zatvrdlého podkoží, po 3 dnech měnit jehly k inzulínovému peru) 3. Hladinu glykémie nalačno by také mohlo zlepšit navýšení dávky Glucophage na 2x 1000 mg denně.

    Konkrétní úpravu léků je ale zapotřebí provést po poradě s vaším lékařem. Pro zvyšování dávek léků, či jejich změnu, je potřeba posoudit více věcí a nelze to provádět on-line.

    Držím Vám palce

    s pozdravem

    (odpovídá MUDr. Dagmar Bartášková, Diabetologická a endokrinologická ambulance Praha 4)

    Detail dotazu
  • Dotaz

    Beru Diaprel 45 mg denně, Zkusila jsem ho na několik dní vysadit a cukr mám stále stejný maximálně 5,5 Jindřiška

    Odpověď

    Milá Jindřiško, předpokládám, že máte diabetes 2. typu a pravděpodobně máte nadváhu. Málo-kdy se v takovém případě bere pouze Diaprel, většinou se užívá současně také metformin, který zejména zlepšuje účinnost inzulínu. Diaprel spíše potencuje jeho sekreci.

    V léčbě diabetu 2. typu hraje nejdůležitější roli dieta. Jsou-li zejména po jídle glykémie vyšší a pacient není příliš obézní, podávají se léky typu Diaprelu. Ve vašem případě nevím, zda uvádíte hodnoty glykémie na lačno, nebo zda máte takové pěkné hodnoty i po jídle. Pokud by tomu tak bylo, tak byste opravdu ten Diaprel nepotřebovala. Já si ale spíš myslím, že si glykémie za 1 či 2 hodiny po jídle netestujete. Normální hodnota na lačno pak nemusí být dostatečným ukazatelem.

    Jinak si ale opravdu myslím, že u osob s nadváhou je lepší přitvrdit v dietě, než užívat Diaprel jako jediný lék, protože Diaprel obezitu neovlivňuje, nebo ji dokonce může potencovat.


    Detail dotazu
Zobrazit všechny dotazy z kategorie "Cukrovka a léky"

Napsat dotaz


Na stránkách se zobrazí pouze Vaše jméno, nikoliv příjmení

Týká se osoby, jejíž problém je řešen

Na stránkách nebude zobrazena

Na stránkách nebude zobrazena

Na stránkách nebude zobrazen

bude přístupný pouze redakci

Pro případ upřesnění dotazu


Pravidla poradny
