A B C D E F G H CH I J K L M N O P Q R S T U V W X Y Z

Hořčík (magnesium)

Hořčík (lat. magnesium) je jedním z minerálů nezbytných pro správný chod našeho organizmu. Dostatek hořčíku v potravě je důležitý pro správnou činnost svalů a nervů ale i pro uvolňování energie z glukózy a pro správnou stavbu kostí. Udržuje v dobrém stavu oběhový systém a je prevencí infarktu myokardu a poruch srdečního rytmu. Jeho nedostatek se projevuje podrážděností, nespavostí, náladovostí, špatným trávením, bušením srdce nebo arytmiemi a sklonem ke křečím. Přirozenými zdroji hořčíku jsou banány (POZOR, do diabetické diety obvykle nepatří!), mandle, ořechy, tmavá listová zelenina, obilí a celozrnné pečivo. Uvádí se, že průměrný příjem hořčíku v potravě by měl činit asi 300-400 mg denně. Až 20-25% diabetiků, zejména špatně kompenzovaných nebo
s autonomní neuropatií či s autoimunitním postižením, může mít sníženou hladinu hořčíku a jeho doplnění formou potravy nebo ve formě tablet je žádoucí.

Holter TK (ABPM) Humánní (lidský) inzulín