A B C D E F G H CH I J K L M N O P Q R S T U V W X Y Z

Celiakie

Celiakie je autoimunitní onemocnění způsobené nesnášenlivostí lepku (lepek – gluten je nerozpustná proteinová součást obilných zrn). U lidí s celiakií dochází působením lepku ke snížení povrchu sliznice tenkého střeva, v důsledku toho se zmenšuje jeho schopnost trávení a vstřebávání živin. Typickými příznaky jsou průjem, plynatost, křeče, pokles hmotnosti nebo únava. Tato porucha se může projevit kdykoliv, v dětství i v dospělosti
a může mít různé projevy. Riziko asymptomatické (němé, bezpříznakové, abortivní) formy celiakie je v celé populaci 1:200, u diabetu 1. typu, podobně jako u jiných autoimunitních onemocnění, je toto riziko 10x větší
a popsaný výskyt je 1:20
. U dětí se celiakie nečastěji objevuje brzy po poté, co jim byla prvně podána strava obsahující lepek - krupičková kaše, piškoty a polévky zahuštěné moukou. Celiakii lze diagnostikovat z krve stanovením protilátek. V případě pozitivního výsledku se přistupuje k enterobiopsii, při níž je nemocnému odebrán malý vzorek tenkého střeva sondou zavedenou ústy do tenkého střeva. U osob s diabetem 1. typu je doporučen screening na přítomnost protilátek. Význam diagnostiky celiakie je doložen pozitivním efektem dodržování bezlepkové diety (lepek neobsahují brambory, rýže, kukuřice, luštěniny, sója, pohanka, jáhly,které je možné používat jako náhradu za potraviny ve kterých se vyskytuje). Při dodržování bezlepkové diety klesá riziko zhoubných nádorů zažívacího traktu a dochází ke zlepšení kompenzace diabetu.

C-peptid Cerebrovaskulární nemoc