Poradna
Doporučení a pravidla poradny: Dříve než nám zašlete svůj dotaz, vyhledejte si prosím, zda stejný nebo velmi podobný dotaz nepoložil jiný čtenář či čtenářka před vámi. Doporučujeme vepsat do obdélníčku "Hledat v poradně" klíčová slova týkající se vašeho dotazu a prohlédnout si starší odpovědi na stejné či podobné téma. Upozorňujeme, že položené dotazy budou zveřejněny stejně jako odpověď na ně. V odpovědi uvedeme pouze vaše křestní jméno, rok narození, tělesnou hmotnost a výšku, jelikož tyto parametry s odpovědí většinou souvisí. Pokud bude k dotazu přiložena fotografie nebo video, odpovídající lékař zváží její zveřejnění. Velmi děkujeme za vaši přízeň. Věříme, že vám přinášíme užitečnou službu v daném oboru medicíny. Upozorňujeme, že tyto internetové stránky slouží pouze jako informační zdroj. V žádném případě nenahrazují lékařskou či jinou odbornou péči!
zvýšené glykémie po jídle
Datum vložení dotazu: 29.04.2019
Ptá se: Tereza
Dotaz
Odpověď
Milá Terezo, výsledky vašeho glukózového tolerančního testu z roku 2012 jsou prakticky normální, pokud jste v té době nebyla těhotná. Pro těhotenství jsou dnes přísnější kritéria, ale to jen z důvodu ochrany plodu. Obávám se ale, že ani tak váš problém nerozlousknu. Možností je totiž více. Důležité ale je, že tyto možnosti alespoň v současné době nejsou příliš závažné, a tak byste se neměla příliš ničeho obávat. Máte prakticky normální hodnotu glykovaného hemoglobinu (u nás je to do 41 mmol/mol), vaše glykémie na lačno jsou v normě. Kromě toho, že jste velmi štíhlá, nemáte žádné větší obtíže. Navrhoval bych tedy také držet normální rozumnou dietu bez velkých excesů a jíst spíše častěji menší porce. Nemusela byste jíst přímo sladká jídla, nebo jen v menší míře, neměla byste pít sladké limonády. Stačilo by asi, kdybyste si glykémii měřila jen občas, třeba 1x týdně na lačno a hodinu po jídle, abyste byla v klidu, že se nic neděje.
Měla byste také absolvovat vyšetření očního pozadí, abyste se ujistila, že se nevyvíjejí žádné oční komplikace. Mikroangiopatické změny se právě nejsnadněji zachytí na očním vyšetření.
Jaká vysvětlení se tedy nabízejí?
- Glukózovou toleranci nemusejí mít všechny osoby stejnou. Již od narození může mít někdo menší množství Langerhansových ostrůvků nebo beta-buněk v nich obsažených. Při větší zátěži se to může projevit zvýšenými glykémiemi a tyto osoby také mohou být později náchylnější ke vzniku diabetu, pokud se přidruží jiné zdravotní problémy, které k diabetu inklinují.
- Podobně je to i s citlivostí vůči inzulínu. Neexistuje žádná norma, podle které by se to dalo hodnotit. Někdo potřebuje inzulínu více a mívá kvůli tomu také vyšší hladiny inzulínu, jinému stačí málo. Stejně jako u předchozího bodu, menší citlivost se může buď časem zhoršovat, nebo může být významná, pokud se později přidruží jiné faktory inklinující k diabetu. Třeba obezita nebo jiné dlouhodobé onemocnění. Vy ale podle vašeho staršího vyšetření reagujete dobře. Existuje také řada dědičných ale velmi vzácných onemocnění spojených se sníženou citlivostí k inzulínu. Většinou jsou ale provázeny dalšími projevy, např. poruchou vývoje končetin, obezitou, poruchou růstu, poruchou sluchu, gynekologickými problémy a mnoha jinými znaky. Podle toho se pak poznávají a případně geneticky identifikují.
- Co je příčinou gestačního diabetu, to se přesně neví. Po porodu gestační diabetes buďto vymizí (což je ostatně asi váš případ), nebo se má později překlasifikovat na jiný známý typ. Předpokládá se, že příčinou jsou právě některé stavy uvedené výše v bodech 1 a 2, které se akcentují v době těhotenství, kdy jsou na tělo kladeny zvýšené nároky a objevují se některé hormony, které glukózovou toleranci přechodně zhoršují.
- Můžete mít rychlejší vstřebávání glukózy ze zažívacího ústrojí. To se může projevit přechodně vyšší glykémií brzy po sacharidovém jídle, později se to upraví. Takováto „porucha“ se vyskytuje například u osob po operaci žaludku, kdy se potrava dostává rychleji do tenkého střeva. Může to být také při zvýšené funkci štítné žlázy, což ostatně by mohlo částečně vysvětlovat vaši štíhlost. Velmi pravděpodobně jste ale testy funkce štítné žlázy již podstoupila. Většinou se tyto stavy projeví také rychlým vzestupem hladiny inzulínu, což může mít později po jídle za následek až hypoglykémii. Některou z těchto variant já ostatně považuji za nejpravděpodobnější, můžete mít také od přírody menší objem žaludku či rychlejší jeho vyprazdňování. Vaše stará glykemická křivka tomu trochu nasvědčuje: máte rychlý vzestup hladiny inzulínu a na prodloužené křivce máte sklon až k hypoglykémii.
- Navzdory proběhlým vyšetřením mohou připadat v úvahu některé vzácné formy MODY. Všechny formy není snadné geneticky prokázat, musí pro to být uzpůsobena speciální laboratoř. Běžně se testuje několik typů, jiné dosud ani nebyly objeveny.
- Mohla byste také mít nějaké onemocnění či vrozenou variantu slinivky břišní, které druhotně částečně postihuje i Langerhansovy ostrůvky. Mohlo by se jednat např. o chronický zánět (to byste ale asi věděla, mohla byste např. mít průjmy či bolesti břicha, ale také by to vysvětlovalo vaši štíhlost). Existují ale také pomalu probíhající onemocnění, která se nemusejí přímo projevit. Stálo by za to asi stanovit hladinu železa, jestli náhodou není zvýšená. Mohlo by se případně jednat o tzv. hemochromatózu, při které se železo v těle hromadí a později poškozuje Langerhansovy ostrůvky.
Co by stálo ve vašem případě za to ozkoušet, je kontinuální měření hodnoty glukózy v podkoží pomocí senzoru, např. po dobu jednoho týdne. Tak byste získala velmi přesný obraz o tom, jak se vaše hodnoty pohybují. Není bez zajímavosti, že v nedávné studii u zdravých osob bez diabetu bylo pro některé překvapením, jak jim někdy glykémie po jídle stoupají. Přitom podle klasických kritérií neměly diabetes.
Doporučuji vám také podstoupit ultrazvukové vyšetření pankreatu, dále stanovení hladiny železa a dále ověřit funkci štítné žlázy. Jinak vám ale doporučuji, abyste byla v klidu. Pokud se něco zhorší, tak na to však přijdete. Jezte spíše častěji menší porce.
(odpovídá Prof. MUDr. František Saudek, DrSc., Klinika diabetologie, IKEM, Praha)
Další dotazy z kategorie "Obecné"
1012 dotazů
-
Použit. Ozempic ?
(09.09.2025)
Dotaz
Mám diabetes 2.typu a beru Siofor 500 mg. sníží se mě diabetes, když mam na lačno 7 mol/l ? Jak dlouho bych ho musel asi uživat ?Odpověď
Milý Vladislave, léčba vašeho diabetu a nadváhy vyžaduje zejména úpravu dietního a pohybového režimu. To je základní opatření. Metformin berete nyní zatím jen ve velmi malé dávce, pravděpodobně bude nutné ji zvýšit, ale i tak se jedná o lék podpůrný a bez vaší vůle sám o sobě mnoho nezmůže. V dalším kroku by případně mohl být přidán i Ozempic, ale opět zejména aby podpořil vaši vůli a schopnost dodržovat omezení kalorií a sacharidů v dietě. Diabetes je bohužel onemocnění postupující a léčbou je potřeba zejména zabránit zhoršování, takže o vysazování léků bych zatím neuvažoval. Jsou ale bezpečné.
-
Zvýšený cukr
(01.09.2025)
Dotaz
Dobrý den, dlouhodobý cukr mám 38 raní cukr 9 čim to prosím může být i doktorka obvodní nechápe děkujiOdpověď
Milý Jiří, z jedné nebo několika málo hodnot glykémie není množné mnoho usuzovat. Pokud by hodnota 9 byla po jídle, bylo by to celkem normální, ale pokud byste opakovaně měl na lačno ráno nad 7, chtělo by to nějakou úpravu režimu a léčby. Glykémii na lačno je ale nutné ověřit skutečně ráno po celonočním půstu a nejlépe v laboratoři, nikoliv pouze pomocí osobního glukometru. Jinak je ale velmi pravděpodobné, že závažnější poruchu glukózového metabolismu nemáte, ale zřejmě stačí málo a mohl by se z toho vyvinout diabetes.
-
Naměřená hladina cukru
(31.08.2025)
Dotaz
Dobrý den. Dnes před snídaní jsem si měřil hladinu cukru.10,5 a nyní 2h po obědě 15.2. mám cukrovku a jsem kardiak.Odpověď
Milý Miroslave, hodnotu na lačno i po jídle máte vysokou, ale nikoliv natolik, aby vás to bezprostředně ohrožovalo. Uvádíte, že již máte diabetes a asi také na to berete nějakou léčbu.
Já vám bez znalosti vašeho stavu a dosavadní léčby nemohu přímo poradit, kromě toho, že byste měl v jídla omezit množství sacharidů, doporučuje pečlivě spočítaných 150 g denně, což je určitě méně, než zatím jíte.
Musíte se ale poradit se svým lékařem, který vám dietu podrobně vysvětlí a případně doporučí úpravu léčby. Měl byste to udělat brzy, aby se váš zdravotní stav nezhoršoval.
-
Cukr
(30.08.2025)
Dotaz
CukrOdpověď
Milý Jiří,
máte na mysli řepný cukr, ovocný cukr, hroznový cukr, mléčný cukr, cukrovou vatu nebo cukr a bič? Zkuste upřesnit svůj dotaz prosím.
-
Čas odběru krve na dlouhý cukr
(25.08.2025)
Dotaz
Čas odběru krve na dlouhý cukr.BlankaOdpověď
Milá Blanko, tzv. „dlouhému cukru“ jsme věnovali na našich stránkách hodně prostoru a můžete si to snadno vyhledat. Proto nebudu zacházet příliš do podrobností a připomenu jen pár důležitých bodů.
Pojem „dlouhý cukr“ si vytvořili pacienti a nahrazuje více odborný pojem „glykovaný hemoglobin“.
Hodnota glykovaného hemoglobinu se používá jako ukazatel dlouhodobého vyrovnání diabetu, zhruba za dobu 3 měsíců.
Je to dáno tím, že glykované červené barvivo (hemoglobin) se v krvi průběžně obměňuje a za dobu 3 měsíců se prakticky všechno vymění.
Hemoglobin je hlavní součást červených krvinek a slouží k přenášení kyslíku v krvi. Je příčinou červené barvy krve.
Jako na řadu ostatních bílkovin v těle se na ni postupně navazují přeměněné molekuly krevního cukru (glukózy) a navazují se tím více, čím je průběžně hladině glykémie vyšší. Říká se tomu glykace. Ta je nezvratná, takže hemoglobin se stále glykuje a to tím více, čím vyšší bývají glykémie.
Jak jsem již řekl, červená krvinka i s hemoglobinem po 3 měsících zaniká a je nahrazována krvinkami novými, ve kterých hemoglobin ještě není vůbec glykovaný.
Lékaři využívají tohoto jevu k tomu, že stanovují podíl, do jaké míry je hemoglobin glykovaný, a z toho usuzují, jaká byla metabolická kontrolo v posledních asi 3 měsících. Výsledek příliš neovlivní, když den, dva, tři před vyšetřením máte hodnoty vynikající nebo naopak hodně vysoké. Hodnota je také stejná ráno i večer, před jídlem i po jídle. Je tedy v podstatě jedno, kdy se vzorek krve nabírá.
Obecně ale nemá smysl vyšetření provádět častěji než jedenkrát za 3 měsíce.
Pro zopakování, normální hodnota glykovaného hemoglobinu u zdravých osob je od asi 22 do 40 mmol/mol, což znamená, že z jednoho molu hemoglobinu je 22 až 40 mmolu glykováno (jinými slovy, 2,2 až 4 %).
Napsat dotaz
Doporučení a pravidla poradny: Dříve než nám zašlete svůj dotaz, vyhledejte si prosím, zda stejný nebo velmi podobný dotaz nepoložil jiný čtenář či čtenářka před vámi. Doporučujeme vepsat do obdélníčku "Hledat v poradně" klíčová slova týkající se vašeho dotazu a prohlédnout si starší odpovědi na stejné či podobné téma. Upozorňujeme, že položené dotazy budou zveřejněny stejně jako odpověď na ně. V odpovědi uvedeme pouze vaše křestní jméno, rok narození, tělesnou hmotnost a výšku, jelikož tyto parametry s odpovědí většinou souvisí. Pokud bude k dotazu přiložena fotografie nebo video, odpovídající lékař zváží její zveřejnění. Velmi děkujeme za vaši přízeň. Věříme, že vám přinášíme užitečnou službu v daném oboru medicíny. Upozorňujeme, že tyto internetové stránky slouží pouze jako informační zdroj. V žádném případě nenahrazují lékařskou či jinou odbornou péči!