Poradna

Doporučení a pravidla poradny: Dříve než nám zašlete svůj dotaz, vyhledejte si prosím, zda stejný nebo velmi podobný dotaz nepoložil jiný čtenář či čtenářka před vámi. Doporučujeme vepsat do obdélníčku "Hledat v poradně" klíčová slova týkající se vašeho dotazu a prohlédnout si starší odpovědi na stejné či podobné téma. Upozorňujeme, že položené dotazy budou zveřejněny stejně jako odpověď na ně. V odpovědi uvedeme pouze vaše křestní jméno, rok narození, tělesnou hmotnost a výšku, jelikož tyto parametry s odpovědí většinou souvisí. Pokud bude k dotazu přiložena fotografie nebo video, odpovídající lékař zváží její zveřejnění. Velmi děkujeme za vaši přízeň. Věříme, že vám přinášíme užitečnou službu v daném oboru medicíny. Upozorňujeme, že tyto internetové stránky slouží pouze jako informační zdroj. V žádném případě nenahrazují lékařskou či jinou odbornou péči!

zvýšené glykémie po jídle

Datum vložení dotazu: 29.04.2019

Ptá se: Tereza

Dotaz

Dobrý den, moc prosím váš názor na moji situaci. Je mi 37 let, BMI 18, v obou těhotenstvích GDM (obě na dietě), po prvním porodu (2012) jsem měla glykemie v normě (viz detailní OGTT včetně c-peptidu v příloze), po druhém v roce 2017 se mi ale glykemie do normálu nevrátily, kojení jsem úplně ukončila před měsícem. Lačné glykemie jsem měla dosud v normě (kolem 5 na glukometru), od ukončení kojení mi glukometr ukazuje už hodnoty kolem 5,7. Problém mám celou dobu s glykemiemi po jídle, které mi lítají až k 10 (měřím se hodinu po jídle). Střídají se období, kdy mi procházejí sacharidově nabouchané porce (např. 50 gramů sacharidů v těstovnách) v normě, s obdobími, kdy mám cukr kolem 9 i po 25 gramech sacharidů (např. v bramborách). Glykovaný hemoglobin mám celou dobu do 41. Výsledky na protilátky (GAD, AAI) mám negativní (4/2018), stejně tak na MODY 2 diabates, jsem štíhlá, takže lékař vyloučil i DM2. Dle výsledků jsem zdravá, ale moje glykemie tomu neodpovídají. Dle doporučení se měřím hodinu po jídle, ale pokusem jsem si ověřila, že nejvyšší hodnoty mívám někdy už po půl hodině (často nad normu) a už po hodině už jsem zpátky v normě, po dvou hodinách jsem v normě prakticky vždycky. Můj diabetolog mi nasadil před 5 měsíci pokusně zcela volnou dietu, kterou jsem se snažila dodržovat (vyhnula jsem se jen sladkým potravinám a bílému pečivu, které jsem nahradila celozrnnou variantou) a po třech měsících byl glykovaný hemoglobin 4 a glykemie po jídle realativně v normě (do 8) i při vyšších dávkách sachridů (250g těstovin), nyní po dalších dvou měsících ale už vidím po stejné porci těstovin zase hodnoty mezi 9-10. Chtěla bych vás požádat o váš názor na nastavenou léčbu, protože všude se dočítám, že hodnoty po jídle mají být maximálně do 7,5, ale můj diabetolog nepovažuje hodnoty kolem 9-10 po jídle za problém, dle něj jsou dané geneticky (má matka má již 10 let "lehký" prediabetes, dietu nedodržuje, gl.hemoglobin i ranní glykemie má na horní hranici normy, má lehkou nadváhu). Já se ale bojím, že si těmi výlety k hranici 9-10 ubližuji, snažím se tedy najít příčinu svých potíží, abych si nezničila zdraví. Prosím tedy o váš názor, jestli je aktuální "léčba" v pořádku, a pokud možno i o zhodnocení výsledků OGTT v roce 2012 (v příloze), které byly podle závěrů v normě, ale dle mého laického názoru jsou už tam vidět určité odchylky, které by mohly naznačit, co je příčinou mých potíží teď (nejvyšší hodnota glykemie už po 30 minutách stejně jako mám ověřeno z měření na glukometru nyní, hodnota c-peptidu nalačno na dolní hranici normy a naopak po 90 minutách nad hranicí normy, vrchol křivky c-peptidu posunutý až na 90 minut). Moc děkuji za váš čas
věk: 36 let

Odpověď

Milá Terezo, výsledky vašeho glukózového tolerančního testu z roku 2012 jsou prakticky normální, pokud jste v té době nebyla těhotná. Pro těhotenství jsou dnes přísnější kritéria, ale to jen z důvodu ochrany plodu. Obávám se ale, že ani tak váš problém nerozlousknu. Možností je totiž více. Důležité ale je, že tyto možnosti alespoň v současné době nejsou příliš závažné, a tak byste se neměla příliš ničeho obávat. Máte prakticky normální hodnotu glykovaného hemoglobinu (u nás je to do 41 mmol/mol), vaše glykémie na lačno jsou v normě. Kromě toho, že jste velmi štíhlá, nemáte žádné větší obtíže. Navrhoval bych tedy také držet normální rozumnou dietu bez velkých excesů a jíst spíše častěji menší porce. Nemusela byste jíst přímo sladká jídla, nebo jen v menší míře, neměla byste pít sladké limonády. Stačilo by asi, kdybyste si glykémii měřila jen občas, třeba 1x týdně na lačno a hodinu po jídle, abyste byla v klidu, že se nic neděje.

Měla byste také absolvovat vyšetření očního pozadí, abyste se ujistila, že se nevyvíjejí žádné oční komplikace. Mikroangiopatické změny se právě nejsnadněji zachytí na očním vyšetření.

Jaká vysvětlení se tedy nabízejí?

  1. Glukózovou toleranci nemusejí mít všechny osoby stejnou. Již od narození může mít někdo menší množství Langerhansových ostrůvků nebo beta-buněk v nich obsažených. Při větší zátěži se to může projevit zvýšenými glykémiemi a tyto osoby také mohou být později náchylnější ke vzniku diabetu, pokud se přidruží jiné zdravotní problémy, které k diabetu inklinují.
  2. Podobně je to i s citlivostí vůči inzulínu. Neexistuje žádná norma, podle které by se to dalo hodnotit. Někdo potřebuje inzulínu více a mívá kvůli tomu také vyšší hladiny inzulínu, jinému stačí málo. Stejně jako u předchozího bodu, menší citlivost se může buď časem zhoršovat, nebo může být významná, pokud se později přidruží jiné faktory inklinující k diabetu. Třeba obezita nebo jiné dlouhodobé onemocnění. Vy ale podle vašeho staršího vyšetření reagujete dobře. Existuje také řada dědičných ale velmi vzácných onemocnění spojených se sníženou citlivostí k inzulínu. Většinou jsou ale provázeny dalšími projevy, např. poruchou vývoje končetin, obezitou, poruchou růstu, poruchou sluchu, gynekologickými problémy a mnoha jinými znaky. Podle toho se pak poznávají a případně geneticky identifikují.
  3. Co je příčinou gestačního diabetu, to se přesně neví. Po porodu gestační diabetes buďto vymizí (což je ostatně asi váš případ), nebo se má později překlasifikovat na jiný známý typ.  Předpokládá se, že příčinou jsou právě některé stavy uvedené výše v bodech 1 a 2, které se akcentují v době těhotenství, kdy jsou na tělo kladeny zvýšené nároky a objevují se některé hormony, které glukózovou toleranci přechodně zhoršují.
  4. Můžete mít rychlejší vstřebávání glukózy ze zažívacího ústrojí. To se může projevit přechodně vyšší glykémií brzy po sacharidovém jídle, později se to upraví. Takováto „porucha“ se vyskytuje například u osob po operaci žaludku, kdy se potrava dostává rychleji do tenkého střeva. Může to být také při zvýšené funkci štítné žlázy, což ostatně by mohlo částečně vysvětlovat vaši štíhlost. Velmi pravděpodobně jste ale testy funkce štítné žlázy již podstoupila. Většinou se tyto stavy projeví také rychlým vzestupem hladiny inzulínu, což může mít později po jídle za následek až hypoglykémii. Některou z těchto variant já ostatně považuji za nejpravděpodobnější, můžete mít také od přírody menší objem žaludku či rychlejší jeho vyprazdňování. Vaše stará glykemická křivka tomu trochu nasvědčuje: máte rychlý vzestup hladiny inzulínu a na prodloužené křivce máte sklon až k hypoglykémii.
  5. Navzdory proběhlým vyšetřením mohou připadat v úvahu některé vzácné formy MODY. Všechny formy není snadné geneticky prokázat, musí pro to být uzpůsobena speciální laboratoř. Běžně se testuje několik typů, jiné dosud ani nebyly objeveny.
  6. Mohla byste také mít nějaké onemocnění či vrozenou variantu slinivky břišní, které druhotně částečně postihuje i Langerhansovy ostrůvky. Mohlo by se jednat např. o chronický zánět (to byste ale asi věděla, mohla byste např. mít průjmy či bolesti břicha, ale také by to vysvětlovalo vaši štíhlost). Existují ale také pomalu probíhající onemocnění, která se nemusejí přímo projevit. Stálo by za to asi stanovit hladinu železa, jestli náhodou není zvýšená. Mohlo by se případně jednat o tzv. hemochromatózu, při které se železo v těle hromadí a později poškozuje Langerhansovy ostrůvky.

Co by stálo ve vašem případě za to ozkoušet, je kontinuální měření hodnoty glukózy v podkoží pomocí senzoru, např. po dobu jednoho týdne. Tak byste získala velmi přesný obraz o tom, jak se vaše hodnoty pohybují. Není bez zajímavosti, že v nedávné studii u zdravých osob bez diabetu bylo pro některé překvapením, jak jim někdy glykémie po jídle stoupají. Přitom podle klasických kritérií neměly diabetes.

Doporučuji vám také podstoupit ultrazvukové vyšetření pankreatu, dále stanovení hladiny železa a dále ověřit funkci štítné žlázy. Jinak vám ale doporučuji, abyste byla v klidu. Pokud se něco zhorší, tak na to však přijdete. Jezte spíše častěji menší porce.

(odpovídá Prof. MUDr. František Saudek, DrSc., Klinika diabetologie, IKEM, Praha)

Další dotazy z kategorie "Obecné"

1012 dotazů

  • Dotaz

    Mám diabetes 2.typu a beru Siofor 500 mg. sníží se mě diabetes, když mam na lačno 7 mol/l ? Jak dlouho bych ho musel asi uživat ?

    Odpověď

    Milý Vladislave, léčba vašeho diabetu a nadváhy vyžaduje zejména úpravu dietního a pohybového režimu. To je základní opatření. Metformin berete nyní zatím jen ve velmi malé dávce, pravděpodobně bude nutné ji zvýšit, ale i tak se jedná o lék podpůrný a bez vaší vůle sám o sobě mnoho nezmůže. V dalším kroku by případně mohl být přidán i Ozempic, ale opět zejména aby podpořil vaši vůli a schopnost dodržovat omezení kalorií a sacharidů v dietě. Diabetes je bohužel onemocnění postupující a léčbou je potřeba zejména zabránit zhoršování, takže o vysazování léků bych zatím neuvažoval. Jsou ale bezpečné.

    Detail dotazu
  • Dotaz

    Dobrý den, dlouhodobý cukr mám 38 raní cukr 9 čim to prosím může být i doktorka obvodní nechápe děkuji

    Odpověď

    Milý Jiří, z jedné nebo několika málo hodnot glykémie není množné mnoho usuzovat. Pokud by hodnota 9 byla po jídle, bylo by to celkem normální, ale pokud byste opakovaně měl na lačno ráno nad 7, chtělo by to nějakou úpravu režimu a léčby. Glykémii na lačno je ale nutné ověřit skutečně ráno po celonočním půstu a nejlépe v laboratoři, nikoliv pouze pomocí osobního glukometru. Jinak je ale velmi pravděpodobné, že závažnější poruchu glukózového metabolismu nemáte, ale zřejmě stačí málo a mohl by se z toho vyvinout diabetes.

    Detail dotazu
  • Dotaz

    Dobrý den. Dnes před snídaní jsem si měřil hladinu cukru.10,5 a nyní 2h po obědě 15.2. mám cukrovku a jsem kardiak.

    Odpověď

    Milý Miroslave, hodnotu na lačno i po jídle máte vysokou, ale nikoliv natolik, aby vás to bezprostředně ohrožovalo. Uvádíte, že již máte diabetes a asi také na to berete nějakou léčbu.

    Já vám bez znalosti vašeho stavu a dosavadní léčby nemohu přímo poradit, kromě toho, že byste měl v jídla omezit množství sacharidů, doporučuje pečlivě spočítaných 150 g denně, což je určitě méně, než zatím jíte.

    Musíte se ale poradit se svým lékařem, který vám dietu podrobně vysvětlí a případně doporučí úpravu léčby. Měl byste to udělat brzy, aby se váš zdravotní stav nezhoršoval.

    Detail dotazu
  • Dotaz

    Cukr

    Odpověď

    Milý Jiří,

    máte na mysli řepný cukr, ovocný cukr, hroznový cukr, mléčný cukr, cukrovou vatu nebo cukr a bič? Zkuste upřesnit svůj dotaz prosím.

    Detail dotazu
  • Dotaz

    Čas odběru krve na dlouhý cukr.Blanka

    Odpověď

    Milá Blanko, tzv. „dlouhému cukru“ jsme věnovali na našich stránkách hodně prostoru a můžete si to snadno vyhledat. Proto nebudu zacházet příliš do podrobností a připomenu jen pár důležitých bodů.

    Pojem „dlouhý cukr“ si vytvořili pacienti a nahrazuje více odborný pojem „glykovaný hemoglobin“.

    Hodnota glykovaného hemoglobinu se používá jako ukazatel dlouhodobého vyrovnání diabetu, zhruba za dobu 3 měsíců.

    Je to dáno tím, že glykované červené barvivo (hemoglobin) se v krvi průběžně obměňuje a za dobu 3 měsíců se prakticky všechno vymění.

    Hemoglobin je hlavní součást červených krvinek a slouží k přenášení kyslíku v krvi. Je příčinou červené barvy krve.

    Jako na řadu ostatních bílkovin v těle se na ni postupně navazují přeměněné molekuly krevního cukru (glukózy) a navazují se tím více, čím je průběžně hladině glykémie vyšší. Říká se tomu glykace. Ta je nezvratná, takže hemoglobin se stále glykuje a to tím více, čím vyšší bývají glykémie.

    Jak jsem již řekl, červená krvinka i s hemoglobinem po 3 měsících zaniká a je nahrazována krvinkami novými, ve kterých hemoglobin ještě není vůbec glykovaný.

    Lékaři využívají tohoto jevu k tomu, že stanovují podíl, do jaké míry je hemoglobin glykovaný, a z toho usuzují, jaká byla metabolická kontrolo v posledních asi 3 měsících. Výsledek příliš neovlivní, když den, dva, tři před vyšetřením máte hodnoty vynikající nebo naopak hodně vysoké. Hodnota je také stejná ráno i večer, před jídlem i po jídle. Je tedy v podstatě jedno, kdy se vzorek krve nabírá.

    Obecně ale nemá smysl vyšetření provádět častěji než jedenkrát za 3 měsíce.

    Pro zopakování, normální hodnota glykovaného hemoglobinu u zdravých osob je od asi 22 do 40 mmol/mol, což znamená, že z jednoho molu hemoglobinu je 22 až 40 mmolu glykováno (jinými slovy, 2,2 až 4 %).

    Detail dotazu
Zobrazit všechny dotazy z kategorie "Obecné"

Napsat dotaz

Uveďte prosím co nejjednodušeji několika slovy, případně upravujeme redakčně

Na stránkách se zobrazí pouze Vaše jméno, nikoliv příjmení

Týká se osoby, jejíž problém je řešen

Na stránkách nebude zobrazena

Na stránkách nebude zobrazena

Na stránkách nebude zobrazen

bude přístupný pouze redakci

Pro případ upřesnění dotazu

Zveřejňujeme pouze dotazy srozumitelné, dotazy opakované a podobné neuvádíme. Zadáním dotazu souhlasíte s Pravidly poradny a zpracováním osobních údajů.

Doporučení a pravidla poradny: Dříve než nám zašlete svůj dotaz, vyhledejte si prosím, zda stejný nebo velmi podobný dotaz nepoložil jiný čtenář či čtenářka před vámi. Doporučujeme vepsat do obdélníčku "Hledat v poradně" klíčová slova týkající se vašeho dotazu a prohlédnout si starší odpovědi na stejné či podobné téma. Upozorňujeme, že položené dotazy budou zveřejněny stejně jako odpověď na ně. V odpovědi uvedeme pouze vaše křestní jméno, rok narození, tělesnou hmotnost a výšku, jelikož tyto parametry s odpovědí většinou souvisí. Pokud bude k dotazu přiložena fotografie nebo video, odpovídající lékař zváží její zveřejnění. Velmi děkujeme za vaši přízeň. Věříme, že vám přinášíme užitečnou službu v daném oboru medicíny. Upozorňujeme, že tyto internetové stránky slouží pouze jako informační zdroj. V žádném případě nenahrazují lékařskou či jinou odbornou péči!