Poradna

zvýšené glykémie po jídle

Ptá se: Tereza

Dotaz

Dobrý den, moc prosím váš názor na moji situaci. Je mi 37 let, BMI 18, v obou těhotenstvích GDM (obě na dietě), po prvním porodu (2012) jsem měla glykemie v normě (viz detailní OGTT včetně c-peptidu v příloze), po druhém v roce 2017 se mi ale glykemie do normálu nevrátily, kojení jsem úplně ukončila před měsícem. Lačné glykemie jsem měla dosud v normě (kolem 5 na glukometru), od ukončení kojení mi glukometr ukazuje už hodnoty kolem 5,7. Problém mám celou dobu s glykemiemi po jídle, které mi lítají až k 10 (měřím se hodinu po jídle). Střídají se období, kdy mi procházejí sacharidově nabouchané porce (např. 50 gramů sacharidů v těstovnách) v normě, s obdobími, kdy mám cukr kolem 9 i po 25 gramech sacharidů (např. v bramborách). Glykovaný hemoglobin mám celou dobu do 41. Výsledky na protilátky (GAD, AAI) mám negativní (4/2018), stejně tak na MODY 2 diabates, jsem štíhlá, takže lékař vyloučil i DM2. Dle výsledků jsem zdravá, ale moje glykemie tomu neodpovídají. Dle doporučení se měřím hodinu po jídle, ale pokusem jsem si ověřila, že nejvyšší hodnoty mívám někdy už po půl hodině (často nad normu) a už po hodině už jsem zpátky v normě, po dvou hodinách jsem v normě prakticky vždycky. Můj diabetolog mi nasadil před 5 měsíci pokusně zcela volnou dietu, kterou jsem se snažila dodržovat (vyhnula jsem se jen sladkým potravinám a bílému pečivu, které jsem nahradila celozrnnou variantou) a po třech měsících byl glykovaný hemoglobin 4 a glykemie po jídle realativně v normě (do 8) i při vyšších dávkách sachridů (250g těstovin), nyní po dalších dvou měsících ale už vidím po stejné porci těstovin zase hodnoty mezi 9-10. Chtěla bych vás požádat o váš názor na nastavenou léčbu, protože všude se dočítám, že hodnoty po jídle mají být maximálně do 7,5, ale můj diabetolog nepovažuje hodnoty kolem 9-10 po jídle za problém, dle něj jsou dané geneticky (má matka má již 10 let "lehký" prediabetes, dietu nedodržuje, gl.hemoglobin i ranní glykemie má na horní hranici normy, má lehkou nadváhu). Já se ale bojím, že si těmi výlety k hranici 9-10 ubližuji, snažím se tedy najít příčinu svých potíží, abych si nezničila zdraví. Prosím tedy o váš názor, jestli je aktuální "léčba" v pořádku, a pokud možno i o zhodnocení výsledků OGTT v roce 2012 (v příloze), které byly podle závěrů v normě, ale dle mého laického názoru jsou už tam vidět určité odchylky, které by mohly naznačit, co je příčinou mých potíží teď (nejvyšší hodnota glykemie už po 30 minutách stejně jako mám ověřeno z měření na glukometru nyní, hodnota c-peptidu nalačno na dolní hranici normy a naopak po 90 minutách nad hranicí normy, vrchol křivky c-peptidu posunutý až na 90 minut). Moc děkuji za váš čas

Odpověď

Milá Terezo, výsledky vašeho glukózového tolerančního testu z roku 2012 jsou prakticky normální, pokud jste v té době nebyla těhotná. Pro těhotenství jsou dnes přísnější kritéria, ale to jen z důvodu ochrany plodu. Obávám se ale, že ani tak váš problém nerozlousknu. Možností je totiž více. Důležité ale je, že tyto možnosti alespoň v současné době nejsou příliš závažné, a tak byste se neměla příliš ničeho obávat. Máte prakticky normální hodnotu glykovaného hemoglobinu (u nás je to do 41 mmol/mol), vaše glykémie na lačno jsou v normě. Kromě toho, že jste velmi štíhlá, nemáte žádné větší obtíže. Navrhoval bych tedy také držet normální rozumnou dietu bez velkých excesů a jíst spíše častěji menší porce. Nemusela byste jíst přímo sladká jídla, nebo jen v menší míře, neměla byste pít sladké limonády. Stačilo by asi, kdybyste si glykémii měřila jen občas, třeba 1x týdně na lačno a hodinu po jídle, abyste byla v klidu, že se nic neděje.

Měla byste také absolvovat vyšetření očního pozadí, abyste se ujistila, že se nevyvíjejí žádné oční komplikace. Mikroangiopatické změny se právě nejsnadněji zachytí na očním vyšetření.

Jaká vysvětlení se tedy nabízejí?

  1. Glukózovou toleranci nemusejí mít všechny osoby stejnou. Již od narození může mít někdo menší množství Langerhansových ostrůvků nebo beta-buněk v nich obsažených. Při větší zátěži se to může projevit zvýšenými glykémiemi a tyto osoby také mohou být později náchylnější ke vzniku diabetu, pokud se přidruží jiné zdravotní problémy, které k diabetu inklinují.
  2. Podobně je to i s citlivostí vůči inzulínu. Neexistuje žádná norma, podle které by se to dalo hodnotit. Někdo potřebuje inzulínu více a mívá kvůli tomu také vyšší hladiny inzulínu, jinému stačí málo. Stejně jako u předchozího bodu, menší citlivost se může buď časem zhoršovat, nebo může být významná, pokud se později přidruží jiné faktory inklinující k diabetu. Třeba obezita nebo jiné dlouhodobé onemocnění. Vy ale podle vašeho staršího vyšetření reagujete dobře. Existuje také řada dědičných ale velmi vzácných onemocnění spojených se sníženou citlivostí k inzulínu. Většinou jsou ale provázeny dalšími projevy, např. poruchou vývoje končetin, obezitou, poruchou růstu, poruchou sluchu, gynekologickými problémy a mnoha jinými znaky. Podle toho se pak poznávají a případně geneticky identifikují.
  3. Co je příčinou gestačního diabetu, to se přesně neví. Po porodu gestační diabetes buďto vymizí (což je ostatně asi váš případ), nebo se má později překlasifikovat na jiný známý typ.  Předpokládá se, že příčinou jsou právě některé stavy uvedené výše v bodech 1 a 2, které se akcentují v době těhotenství, kdy jsou na tělo kladeny zvýšené nároky a objevují se některé hormony, které glukózovou toleranci přechodně zhoršují.
  4. Můžete mít rychlejší vstřebávání glukózy ze zažívacího ústrojí. To se může projevit přechodně vyšší glykémií brzy po sacharidovém jídle, později se to upraví. Takováto „porucha“ se vyskytuje například u osob po operaci žaludku, kdy se potrava dostává rychleji do tenkého střeva. Může to být také při zvýšené funkci štítné žlázy, což ostatně by mohlo částečně vysvětlovat vaši štíhlost. Velmi pravděpodobně jste ale testy funkce štítné žlázy již podstoupila. Většinou se tyto stavy projeví také rychlým vzestupem hladiny inzulínu, což může mít později po jídle za následek až hypoglykémii. Některou z těchto variant já ostatně považuji za nejpravděpodobnější, můžete mít také od přírody menší objem žaludku či rychlejší jeho vyprazdňování. Vaše stará glykemická křivka tomu trochu nasvědčuje: máte rychlý vzestup hladiny inzulínu a na prodloužené křivce máte sklon až k hypoglykémii.
  5. Navzdory proběhlým vyšetřením mohou připadat v úvahu některé vzácné formy MODY. Všechny formy není snadné geneticky prokázat, musí pro to být uzpůsobena speciální laboratoř. Běžně se testuje několik typů, jiné dosud ani nebyly objeveny.
  6. Mohla byste také mít nějaké onemocnění či vrozenou variantu slinivky břišní, které druhotně částečně postihuje i Langerhansovy ostrůvky. Mohlo by se jednat např. o chronický zánět (to byste ale asi věděla, mohla byste např. mít průjmy či bolesti břicha, ale také by to vysvětlovalo vaši štíhlost). Existují ale také pomalu probíhající onemocnění, která se nemusejí přímo projevit. Stálo by za to asi stanovit hladinu železa, jestli náhodou není zvýšená. Mohlo by se případně jednat o tzv. hemochromatózu, při které se železo v těle hromadí a později poškozuje Langerhansovy ostrůvky.

Co by stálo ve vašem případě za to ozkoušet, je kontinuální měření hodnoty glukózy v podkoží pomocí senzoru, např. po dobu jednoho týdne. Tak byste získala velmi přesný obraz o tom, jak se vaše hodnoty pohybují. Není bez zajímavosti, že v nedávné studii u zdravých osob bez diabetu bylo pro některé překvapením, jak jim někdy glykémie po jídle stoupají. Přitom podle klasických kritérií neměly diabetes.

Doporučuji vám také podstoupit ultrazvukové vyšetření pankreatu, dále stanovení hladiny železa a dále ověřit funkci štítné žlázy. Jinak vám ale doporučuji, abyste byla v klidu. Pokud se něco zhorší, tak na to však přijdete. Jezte spíše častěji menší porce.

(odpovídá Prof. MUDr. František Saudek, DrSc., Klinika diabetologie, IKEM, Praha)

Další dotazy z kategorie "Obecné"

  • Dotaz

    Dobrý den, přítel (26) má cukrovku 1. typu již od svých 6 let. Myslím, že se o sebe dobře stará, měří se, sportuje, jí zdravě. Občas si spolu dáme víno, nebo občas vykouří doutník - příležitostně. Zajímalo by mě ale, co dále se dá dělat, aby se vyhnul pozdějším komplikacím, které se s cukrovkou pojí? Pomáhají třeba pravidelné masáže chodidel? Zajímalo by mě také, jestli může pomoct pravidelné ,,namáčení'' nohou v horké a studené vodě. Děkuji za odpověď. Kateřina

    Odpověď

    Milá Kateřino, ó jak vašemu příteli závidím! Tak rád bych si dal namasírovat chodidla, ale nikomu se do toho nechce. Dokud byly děti malé, tak se k tomu nechaly občas přemluvit, ale teď, když už jsou větší, tak už ani ony nechtějí.

    Jedinou osvědčenou metodou, jak se vyhýbat komplikacím diabetu, je co nejpečlivější dlouhodobá kompenzace glykémie. K posouzení slouží glykovaný hemoglobin. Za ideální a těžko dosažitelnou hodnotu se považuje 47 mmol/mol. Vývoj komplikací je pak velmi málo pravděpodobný.

    Hodnota do 53 je uspokojivá. 65 mmol/mol – to už je sice neuspokojivé, ale v praxi přijatelné. Vše nad tím je špatné, nad 80 strašné. Tak to posuďte sami.

    Jinak ale existují určité individuální vlohy, takže některé komplikace se člověku mohou vyhnout i při špatné kompenzaci a dlouhém trvání diabetu. Ale neuropatie dlouho trvající špatně kompenzovaný diabetes provází skoro vždycky.

    Pochopitelně jsou vhodná i další opatření: Hodně pohybu, štíhlá linie, kontrolování krevních tuků, kontrola krevního tlaku, pravidelná oční vyšetření.

    Diabetická neuropatie se často projevuje tím, že pacienti mají menší citlivost zejména na dolních končetinách. To může vést k tomu, že dostatečně nereagují na různé jinak nepříjemné pocity, jako jsou třeba tlak v botě. V důsledku toho pak mohou vznikat otlaky, odřeniny a někdy až defekty na nohách, které jsou velmi závažné a špatně se hojí. To bych u tak mladého člověka rozhodně nečekal.

    Nicméně zde se prevence velmi vyplatí. Je nutné nosit pohodlné boty, kontrolovat, zda otlaky nevznikají a dávat pozor na poranění. Tento problém se týká v podstatě každého pacienta s diabetem, nicméně při diabetu 1. typu jen po dlouhém trvání nemoci. Ale zavedení správných návyků už v mládí je určitě důležité.

    Kvalitně prováděná pedikúra je také vhodná. Opět se to týká spíše starších osob. Raději bych to ale nechal odborníkům, abyste svého přítele náhodou neporanila nebo nedělala pedikúru příliš do hloubky.

    Masáže chodidel ale pravidelně provádějte. Za tuto radu mě jistě váš přítel pochválí.

    (odpovídá Prof. MUDr. František Saudek, DrSc., Klinika diabetologie, IKEM, Praha)

    poznámka redakce:

    Střídání teplé a studené vody při koupeli nohou je velice příjemné a zdraví prospěšné. Jedná se o Kneippovu lázeňskou terapii. Zakladatelem této léčebné metody je německý farář Sebastian Kneipp, po kterém je také pojmenována.

    Principem je střídavé přešlapování v teplé a studené vodě, nejčastěji v lázních, či wellness centrech na tzv. Kneippově chodníku. Při střídavé nožní koupeli se začíná nejprve přešlapováním v teplé vodě, poté ve vodě studené.

    U Kneippových chodníků je provozní teplota teplé vody od 35 do 43 °C a provozní teplota studené vody je od 10 do 15 °C. Doporučená délka pobytu na jeden cyklus je kolem 1 minuty, v poměru 60 s : 15 s, cykly se opakují 4 - 7x. Cyklus je zakončen přešlapováním ve studené vodě, poté následuje otření nohou dosucha.

    Tato procedura přináší celou řadu pozitivních účinků. Indikacemi k jejímu absolvování jsou například migrény, vegetativní poruchy, poruchy prokrvení dolních končetin, poúrazové či pooperační stavy, začínající křečové žíly a stavy po fyzickém vyčerpání a svalové únavě dolních končetin.

    Střídavá nožní koupel však není vhodná v případě zánětlivých onemocněních, mykózách, otevřených ránách, nachlazení a zánětu ledvin.

    Detail dotazu
  • Dotaz

    Dobrý den, již jsem jednou psala, ale pro jistotu se ještě připomenu: je mi 43 let, od puberty mám vitiligo, v mém prvním těhotenství ve 41 letech mi byl diagnostikován gestační diabetes, který byl kompenzován pouze dietou, současně přibyla i hypothyreoza na substituci (nyní již eufunkce bez terapie), v rodině diabetes nemáme. 3/18 mi by odebrán C-peptid na lačno a po stimulaci (340 / 900), 5/18 jsem měla negativní protilátky (a-IA2, a-GAD, ICA), glyk. hemoglobin se ale postupně zvyšoval ( v těhotenství max. 33, i když jsem měla o 15kg více) až na 40, lačná glykémie byla vždy v normě, vždy jsem byla spíše astenik, nyní 165cm/46kg. Příležitostně jsem si měřila glykémie 2 hodiny po jídle a jednou po větším jídle (pizza + sladký koláč) a následné naprosté inaktivitě jsem si naměřila gly 9,7, po 4 min jsem provedla kontrolu, zda se nejednalo o chybu glukometru a měla jsem opakovaně gly 8,8. Dále jsem jednou zachytila i glykémii 10,3, ale to bylo hodinu po jídle, po 2 hod. již byla 7,7. Nevím, zda by se tyto vyšší hodnoty mohly svést na možnou tolerovatelnou odchylku glukometru či kontaminaci rukou, jinak by již asi spadaly do pásma prediabetu. Bohužel nevím přesně jaké hodnoty by měly být u zdravých lidí, jestli hodinu po jídle do 8,8 a 2 hodiny po jídle do 7,7 a také zda se glykémie měří od začátku či od ukončení jídla. Znám dva diabetology a každý má na to jiný názor. Od té doby jsem začala držet "umírněnou" diabetickou dietu a po 2 měs. mi glyk. hemoglobin klesl ze 40 na 36 a C peptid byl na lačno a po stimulaci ( 100g chleba) 321 / 1317, glykémie pak 4,4 / 5,8mmol/l, tedy zdálo se, že výsledky jsou lepší než 3 měs. po porodu. Současně mi byly však odebrány i kontrolní protilátky, kdy mám již pozitivní a-IA2 - 20,2, ostatní a-GAD a ICA jsou negativní. Nevím, zda výsledky vyš. mohou být nějakým způsobem zkresleny kojením (myslím lačná glykémie a C-peptid), kojila jsem 2 hod. před prvním odběrem. Chtěla jsem se zeptat, zdali jsem již opravdu ve fázi prediabetu a mám držet diabetickou dietu a zda příchod diabetu je již nevyhnutelný? Zda se dá nějakým způsobem predikovat, jestli či kdy se objeví? Četla jsem, že autoprotilátka a-IA2 je spjata s rychlou progresí insulitidy. Její pozitivita asi nemůže souviset s nyní výrazně progredujícím vitiligem? Znamenalo by to, že se jedná o DM 1. typu? či LADA? Také nevím, zda nyní pozitivní protilátky nemohou třeba časem vymizet (protilátky proti šítné žláze i na celiakii jsou negativní) a já ve fázi prediabetu mohu přetrvávat až do smrti? Pokud se již jednou vytvoří, tak časem k destrukci všech beta buněk vždy dojde nebo se ev. insulitida může i sama zastavit? Pozitivní protilátka asi neznamená rovnou diabetes, ale pokud se dá dohromady zachycená vyšší glykémie, dříve hraniční GHb, nižší C-peptid a pozitivní a-IA2...? A jak je to s pohybovou aktivitou? Vím, že se mi glykémie po jídle pohybem krásně sníží i k 5mmol/l, ale nevím zda tím i šetřím slinivku a snižuji si produkci inzulinu, nebo je produkce inzulinu stejná a já snížím jen hladinu glykémie v krvi tím, že vstoupí do buněk svalů. A také jestli na výši glykémie nemá vliv má dvouletá inaktivita a třeba i drobná inzulinorezistence, neb vždy jsem jedla vysoce sacharidovou stravu či i přetrvávající kojení? Rozdíly v glykémiích jsou markantní, stačí jen chůze nebo i pár minut na rotopedu a místo gly 7 i po malém sladkém jídle mám jen 5. Pokud bych si tímto šetřila i slinivku a byla by naděje na delší období bez inzulinu, tak klidně budu běhat hned po každém jídle :). A nebo je jedno, kdy ten pohyb přes den je, hlavně, aby byl? Děkuji moc za odpovědi na mé četné dotazy a čas, který jste mi věnovali. Přeji hezký zbytek dne. Jana

    Odpověď

    Milá Jano, to je na mě moc otázek a já věštit nedovedu. Protože je léto, hezké počasí a vše vypadá vesele, tak si dovolím jeden pesimistický citát. Snad je od Aischyla: „Strast přijde – buď dnes, nebo zítra“

    Nebo Sándor Petofi: „Strasti přijdou – jistá věc“

    Ale také John Locke: Žádná strast není tak velká, jako strach před ní“

    Ale už dost filozofování!

    Vy máte přítomny určité rizikové faktory pro diabetes. Na prvním místě je to anamnéza gestačního diabetu – ovšem pouze podle současných velmi přísných kritérií. Dále přítomnost dalších poruch, na nichž se může podílet autoimunita: hypotyreóza a vitiligo. A nakonec, byla vám zjištěna jedna pozitivní autoprotilátka.

    Na druhé straně máte prakticky normální glykémie, normální glykovaný hemoglobin, normální hodnoty C-peptidu a k tomu ještě trochu kojíte. Doporučuji, abyste s tím byla spokojena a nevyhlížela budoucí problémy. Jak jsem vám už jednou psal, ty většinou v životě přijdou a většinou bývají způsobené úplně něčím jiným, než čeho se obáváme.

    Autoprotilátky se mohou objevit a zase zmizet. Občas se vyskytují u zcela zdravých lidí, kteří diabetes nikdy nedostanou.

    Je tedy klidně možné, že u vás probíhá velmi pomalu latentní imunologický proces, který může jednou vyústit ve vznik diabetu 1. typu, ale možná a jiného typu diabetu. Nejsou pro to ale v současné době žádné jasné podklady.

    Je potřeba se na to podívat i z druhé stran. V současné době neexistuje žádný ověřený postup, jak případnému dalšímu rozvoji diabetu zabránit. Ve světě probíhá řada studií zaměřených na imunitní intervenci u osob, které mají vysoké genetické riziko pro vznik diabetu (přímí příbuzní s diabetem v rodině, přítomnost některých HLA alel, které jsou časté při diabetu 1. typu) a zpravidla už mají nějakou jasnou známku vznikajícího diabetu. V těchto studiích se používají experimentální léky, jejich účinnost není ověřená a studie slouží zejména vědeckému pokroku a neočekává se, že by přímo prospěly účastníkům (z nichž zpravidla ½ užívá tzv. placebo – tedy neúčinný přípravek).

    Proto vám doporučuju, abyste zůstávala štíhlá, hodně sportovala, nejedla nadměrné množství sacharidů (nad 200 g/den) a jednou za čas si změřila glykémii. Tím nic nezkazíte, pohyb je rozhodně velmi prospěšný a na glukózovou toleranci působí jedině příznivě. Zlepšuje fungování inzulínu, takže ho člověk potřebuje méně a nezatěžuje zbytečně svoje beta buňky.

    Pokud byste byla hodně zvědavá (a to vy jste), mohla byste si nechat udělat HLA typizaci se zaměřením na rizikové alely pro diabetes 1. typu, mohla byste podstoupit  nitrožilní glukózový toleranční test se stanovením hladiny inzulínu, ale proč to všechno? Je to nákladné a nic z toho neplyne. Dělá se to jen ve výzkumných studiích, aby byli účastníci dobře definováni. Buďte ráda, že jste zdravá a radujte se ze života.

    (odpovídá Prof. MUDr. František Saudek, DrSc., Klinika diabetologie, IKEM, Praha)

    Detail dotazu
  • Dotaz

    Kolísání cukru je možné zamezit inzulinovou pumpou cukrovka typu LADA 1pícham si inzulín 4x denně NovoRapid Toujeo, jak zamezit kolísání cukru? Marie

    Odpověď

    Milá Marie, váš dotaz je napsán trochu zmateně, a tak raději zopakuji jeho obsah, aby nedošlo k omylu.

    Máte diabetes typu LADA a používáte inzulín Toujeo jedenkrát denně a k tomu před jídly 4x denně inzulín Novorapid. Glykémie vám kolísají více, než byste chtěla, a vy se ptáte, zda by pro vás mohla být vhodná inzulínová pumpa.

    Diabetes typu LADA je určitým případem diabetu 1. typu. Vyznačuje se tím, že se rozvíjí poměrně pomalu a začíná v dospělosti. Nicméně vede postupně k poklesu sekrece inzulínu, která nakonec může být téměř nulová. To je asi váš případ.

    Za těchto okolností je základem léčby podávání inzulínu tak, jak jej dostáváte vy. Pro většinu pacientů tento způsob vyhovuje, ale nastavení správných dávek může být velmi obtížné a potřeba se může různě měnit podle toho, co jíte, jak se pohybujete a zda případně nemáte jiné zdravotní problémy. Proto je základem podrobné vyškolení pacienta, aby si uměl dávky inzulínu upravovat. Zaškolení provádí lékař a dále edukační sestra, nestačí k tomu rozhodně jedno sezení. Je také dobré si k tomu prostudovat nějakou literaturu, zejména o složení potravin.

    Vy musíte vědět, kolik která potravina obsahuje sacharidů a kolik každé vaše jídlo obsahuje sacharidů. K tomu byste měla vědět, kolik inzulínu asi potřebujete na každých 10 g sacharidů, které sníte.

    Další podmínkou je, abyste se pravidelně měřila, a to co nejvíce, více, než kolik vám lékař může předepsat testovacích proužků (nyní maximálně 1000 ročně). Další možností by bylo používat podkožní senzory hladiny glukózy. Ty jsou dnes dostupné, ale pacient musí přispívat 25% z jejich ceny. Činí to asi 800 Kč měsíčně. Je to ale vynikající věc, kdykoliv se můžete podívat, jakou máte hladinu cukru. Měření glykémií je mnohem důležitější než inzulínová pumpa.

    Inzulínová pumpa se vyznačuje tím, že bazální inzulín vydává do těla po malinkých dávkách trvale po kapičkách. Rychlost tohoto podávání si můžete nastavit podle potřeby. Kromě toho si před každým jídlem můžete navolit extra dávku (bolus) podle toho, kolik a jakého jídla se chystáte sníst. V každém případě ale musíte znát svoji glykémii, abyste mohla zvolit správnou dávku.

    Inzulínová pumpa rozhodně nezajišťuje lepší vyrovnání diabetu. Musíte to být vy, kdo si s pomocí pumpy lepší vyrovnání zajistí. Jinak je to ale dobrá věc, většině lidí vyhovuje, jen se o ni musíte starat a umět ji perfektně ovládat. A monitorování glykémií je podmínkou.

    Proto vám doporučuji:

    1. Ověřte spolu s lékařem a edukační sestrou svoje znalosti o diabetu, složení potravy a o úpravách dávek inzulínu.
    2. Měřte si pravidelně (alespoň 4x denně glykémie) případně uvažujte o používání senzorů
    3. Nepodaří-li se vám zlepšit vyrovnání diabetu, poraďte se s vaším lékařem o možnosti používat inzulínovou pumpu. Mohla by být pro vás vhodná, ale mohla by být také pro vás příliš složitá, to záleží na vás.

    (odpovídá Prof. MUDr. František Saudek, DrSc., Klinika diabetologie, IKEM, Praha)

    Detail dotazu
  • Dotaz

    Používal jsem roky výměnná inz. pera, proč lékař nyní předepisuje jednorázová, ty mají horší vlastnosti a jedná se o zbytečný a nebezpečný odpad, dle lékárníka se typ inzulínu do výměnných per vyrábí, hrazená jsou pojištovnou všechny, děkuji za odpovědi!

    Odpověď

    Dobrý den, některé typy inzulinu jsou dnes vyráběny pouze v předplněných jednorázových perech (např. nejnovější typy bazálních inzulinů). Ale spousta typů je stále dostupná v obou variantách (jako náplně do stálých inzulinových per i jako předplněná pera). Záleží na tom, jaký inzulin užíváte. 

    Inzulin dostupný ve stálých i předplněných perech (pokud se jedná o jeden druh inzulinu) by se svým účinkem neměl v závislosti na typu per odlišovat. Někomu vyhovují jednorázová pera, protože nemusí měnit náplň. Někdo má zase rád stálá pera, protože šetří životní prostředí a samotné pero může mít některá drobná vylepšení (např. tvar, paměť…). Omezení pro lékaře stran předpisu v současné době nejsou a záleží jen na dohodě s Vaším lékařem.

    (odpovídá MUDr. Pavlína Krollová z diabetologické stanice a ambulance Interní kliniky Fakultní nemocnice v Motole)

    Detail dotazu
  • Dotaz

    Dobrý den, jsem David a je mi 13 let. Včera ráno jsem s taťkou odjížděl z Chorvatska a v sedm hodin jsem si měřil glykémii a měl jsem 7.4 to jsem si píchl 9 jednotek Actrapidu a snídal jsem 2 VJ rolády sládké, potom v devět hodin jsem měl závin se salámem v rámci svačiny, ve 12:30 si měřím znova a mám 8.9 a píchl jsem si 11 jednotek Actrapidu a na oběd jsem měl znovu závin se salámem 3VJ, potom svačina v 15:00 a to jsem měl 2VJ banánů, v 18:30 si měřím a mám 5.9 to jsem si píchl 11 jednotek Actrapidu a večeřel jsem dvě sušenky a jedna má podle toho co taťka spočítal 1,5 VJ a já měl mít 3 jednotky tak sem měl dvě ty sušenky. Ve 20:00 jsem měl mít večeři ale já ji měl ve 20:20 a měl jsem pečené kuře z obchodu s houskou která má 60 g a já měl mít 50 g protože mám 2 VJ a potom ještě 4 párky s kečupem ze stévie, taťka řek, že trochu je nezanedbatelné a asi 4dc pomerančového pití, které mělo na 100 ml 0,5 g sacharidů, ve 21:00 si mám píchat Lantus 14 jednotek, ale já si to píchl ve 21:30. A ještě za tu celou cestu jsem pil Siti colu zero a přibližně jsem vypil 3l a ve 20:15 jsme dojeli domů. A potom, dnes ráno, jsem měl 25.4 a vnoci jsem se často budil na WC na malou. Nevím čím je tato hyperglykémie způsobena a nic jsem navíc neujed bez vědomí taťky. On mi řek, že to může být tou cestou, že jsem neměl žádný pohyb a jídlo bylo tak narychlo. Předem děkuji za odpověď.

    Odpověď

    Milý Davide, vidím, že se o léčbu svého diabetu zajímáš, sleduješ počet výměnných jednotek sacharidů v jídle, měříš si glykémie. To je moc dobře.

    Já z tvého popisu ale nedokážu zjistit, kde se stala chyba, ale někde se určitě stala. Mohl jsi třeba omylem jednu dávku inzulínu vynechat, nebo jsi neprozřetelně snědl něco navíc (to asi ne), nebo některé to pití nebylo bez cukru, třeba ta pomerančová šťáva. V normálním nepřislazovaném džusu je asi 10 g cukru na 100 ml, pomerančová šťáva bez cukru se shání obtížně. Také se mohlo stát, že se ti někde přehřál inzulín (na sluníčku, v zavřeném autě) a ztratil svoji účinnost.

    Souhlasím ale s tvým tátou, že to prostě mohla způsobit také ta cesta, kdy člověk dlouho jen a jen sedí a občas něco jí, a tys toho snědl docela dost. Ale také se může snáze stát nějaká chyba, kterou už nezjistíme. Důležité je na to včas reagovat a hned něco udělat. Já bych asi za této situace navrhoval píchnout si inzulín navíc z jiného pera, než z toho, se kterým jsi cestoval. Je třeba postupovat ale opatrně, aby sis zase nezpůsobil hypoglykémie.

    Ber to tak, že podobné věci se pacientovi s diabetem prostě někdy stanou. Je třeba to včas zjistit a nějak napravit.

    Protože ti na dobrém vyrovnání diabetu záleží, určitě by pro tebe byla už nyní nebo v krátké době vhodná inzulínová pumpa se senzorem glykémií. To bys viděl na displeji trvale, jak se ti mění glykémie a mohl bys včas reagovat na změny nahoru nebo dolu. V Chorvatsku u moře bys s tím mohl mít sice trochu problémy (pumpu bych do moře nebral, nechat ji ležet na slunci na pláži nemůžeš, protože by se tam inzulín přehřál a navíc by si někdo mohl myslet, že je to telefon a mohl by ji ukrást). Ale to bys nějak vyladil. S pumpou a senzorem se chytrým klukům žije lépe.

    (odpovídá Prof. MUDr. František Saudek, DrSc., Klinika diabetologie, IKEM, Praha)

    Detail dotazu
Zobrazit všechny dotazy z kategorie "Obecné"

Napsat dotaz

Uveďte prosím co nejjednodušeji několika slovy, případně upravujeme redakčně

Na stránkách se zobrazí pouze Vaše jméno, nikoliv příjmení

bude přístupný pouze redakci

Pro případ upřesnění dotazu

Týká se osoby, jejíž problém je řešen

Zveřejňujeme pouze dotazy srozumitelné, dotazy opakované a podobné neuvádíme. Zadáním dotazu souhlasíte s Pravidly poradny a zpracováním osobních údajů.

Pravidla poradny

Dříve, než položíte svůj dotaz, vyhledejte si, prosím, zda ten samý nebo velmi podobný dotaz nepoložil jiný čtenář či čtenářka před vámi. Návod "Jak na to" naleznete v sekci Vyhledávání v dotazech. Upozorňujeme, že položené dotazy budou zveřejňovány, stejně jako odpověď na ně. Neuvádějte, prosím, celé své jméno. Pokud bude k dotazu přiložena fotografie nebo video, odpovídající lékař zváží její zveřejnění. Velmi děkujeme za vaši přízeň. Věříme, že vám přinášíme užitečnou službu v daném oboru medicíny. Upozorňujeme, že tyto internetové stránky působí pouze jako informační zdroj. V žádném případě nenahrazují lékařskou či jinou odbornou péči!