Poradna
Doporučení a pravidla poradny: Dříve než nám zašlete svůj dotaz, vyhledejte si prosím, zda stejný nebo velmi podobný dotaz nepoložil jiný čtenář či čtenářka před vámi. Doporučujeme vepsat do obdélníčku "Hledat v poradně" klíčová slova týkající se vašeho dotazu a prohlédnout si starší odpovědi na stejné či podobné téma. Upozorňujeme, že položené dotazy budou zveřejněny stejně jako odpověď na ně. V odpovědi uvedeme pouze vaše křestní jméno, rok narození, tělesnou hmotnost a výšku, jelikož tyto parametry s odpovědí většinou souvisí. Pokud bude k dotazu přiložena fotografie nebo video, odpovídající lékař zváží její zveřejnění. Velmi děkujeme za vaši přízeň. Věříme, že vám přinášíme užitečnou službu v daném oboru medicíny. Upozorňujeme, že tyto internetové stránky slouží pouze jako informační zdroj. V žádném případě nenahrazují lékařskou či jinou odbornou péči!
zvýšené glykémie po jídle
Datum vložení dotazu: 29.04.2019
Ptá se: Tereza
Dotaz
Odpověď
Milá Terezo, výsledky vašeho glukózového tolerančního testu z roku 2012 jsou prakticky normální, pokud jste v té době nebyla těhotná. Pro těhotenství jsou dnes přísnější kritéria, ale to jen z důvodu ochrany plodu. Obávám se ale, že ani tak váš problém nerozlousknu. Možností je totiž více. Důležité ale je, že tyto možnosti alespoň v současné době nejsou příliš závažné, a tak byste se neměla příliš ničeho obávat. Máte prakticky normální hodnotu glykovaného hemoglobinu (u nás je to do 41 mmol/mol), vaše glykémie na lačno jsou v normě. Kromě toho, že jste velmi štíhlá, nemáte žádné větší obtíže. Navrhoval bych tedy také držet normální rozumnou dietu bez velkých excesů a jíst spíše častěji menší porce. Nemusela byste jíst přímo sladká jídla, nebo jen v menší míře, neměla byste pít sladké limonády. Stačilo by asi, kdybyste si glykémii měřila jen občas, třeba 1x týdně na lačno a hodinu po jídle, abyste byla v klidu, že se nic neděje.
Měla byste také absolvovat vyšetření očního pozadí, abyste se ujistila, že se nevyvíjejí žádné oční komplikace. Mikroangiopatické změny se právě nejsnadněji zachytí na očním vyšetření.
Jaká vysvětlení se tedy nabízejí?
- Glukózovou toleranci nemusejí mít všechny osoby stejnou. Již od narození může mít někdo menší množství Langerhansových ostrůvků nebo beta-buněk v nich obsažených. Při větší zátěži se to může projevit zvýšenými glykémiemi a tyto osoby také mohou být později náchylnější ke vzniku diabetu, pokud se přidruží jiné zdravotní problémy, které k diabetu inklinují.
- Podobně je to i s citlivostí vůči inzulínu. Neexistuje žádná norma, podle které by se to dalo hodnotit. Někdo potřebuje inzulínu více a mívá kvůli tomu také vyšší hladiny inzulínu, jinému stačí málo. Stejně jako u předchozího bodu, menší citlivost se může buď časem zhoršovat, nebo může být významná, pokud se později přidruží jiné faktory inklinující k diabetu. Třeba obezita nebo jiné dlouhodobé onemocnění. Vy ale podle vašeho staršího vyšetření reagujete dobře. Existuje také řada dědičných ale velmi vzácných onemocnění spojených se sníženou citlivostí k inzulínu. Většinou jsou ale provázeny dalšími projevy, např. poruchou vývoje končetin, obezitou, poruchou růstu, poruchou sluchu, gynekologickými problémy a mnoha jinými znaky. Podle toho se pak poznávají a případně geneticky identifikují.
- Co je příčinou gestačního diabetu, to se přesně neví. Po porodu gestační diabetes buďto vymizí (což je ostatně asi váš případ), nebo se má později překlasifikovat na jiný známý typ. Předpokládá se, že příčinou jsou právě některé stavy uvedené výše v bodech 1 a 2, které se akcentují v době těhotenství, kdy jsou na tělo kladeny zvýšené nároky a objevují se některé hormony, které glukózovou toleranci přechodně zhoršují.
- Můžete mít rychlejší vstřebávání glukózy ze zažívacího ústrojí. To se může projevit přechodně vyšší glykémií brzy po sacharidovém jídle, později se to upraví. Takováto „porucha“ se vyskytuje například u osob po operaci žaludku, kdy se potrava dostává rychleji do tenkého střeva. Může to být také při zvýšené funkci štítné žlázy, což ostatně by mohlo částečně vysvětlovat vaši štíhlost. Velmi pravděpodobně jste ale testy funkce štítné žlázy již podstoupila. Většinou se tyto stavy projeví také rychlým vzestupem hladiny inzulínu, což může mít později po jídle za následek až hypoglykémii. Některou z těchto variant já ostatně považuji za nejpravděpodobnější, můžete mít také od přírody menší objem žaludku či rychlejší jeho vyprazdňování. Vaše stará glykemická křivka tomu trochu nasvědčuje: máte rychlý vzestup hladiny inzulínu a na prodloužené křivce máte sklon až k hypoglykémii.
- Navzdory proběhlým vyšetřením mohou připadat v úvahu některé vzácné formy MODY. Všechny formy není snadné geneticky prokázat, musí pro to být uzpůsobena speciální laboratoř. Běžně se testuje několik typů, jiné dosud ani nebyly objeveny.
- Mohla byste také mít nějaké onemocnění či vrozenou variantu slinivky břišní, které druhotně částečně postihuje i Langerhansovy ostrůvky. Mohlo by se jednat např. o chronický zánět (to byste ale asi věděla, mohla byste např. mít průjmy či bolesti břicha, ale také by to vysvětlovalo vaši štíhlost). Existují ale také pomalu probíhající onemocnění, která se nemusejí přímo projevit. Stálo by za to asi stanovit hladinu železa, jestli náhodou není zvýšená. Mohlo by se případně jednat o tzv. hemochromatózu, při které se železo v těle hromadí a později poškozuje Langerhansovy ostrůvky.
Co by stálo ve vašem případě za to ozkoušet, je kontinuální měření hodnoty glukózy v podkoží pomocí senzoru, např. po dobu jednoho týdne. Tak byste získala velmi přesný obraz o tom, jak se vaše hodnoty pohybují. Není bez zajímavosti, že v nedávné studii u zdravých osob bez diabetu bylo pro některé překvapením, jak jim někdy glykémie po jídle stoupají. Přitom podle klasických kritérií neměly diabetes.
Doporučuji vám také podstoupit ultrazvukové vyšetření pankreatu, dále stanovení hladiny železa a dále ověřit funkci štítné žlázy. Jinak vám ale doporučuji, abyste byla v klidu. Pokud se něco zhorší, tak na to však přijdete. Jezte spíše častěji menší porce.
(odpovídá Prof. MUDr. František Saudek, DrSc., Klinika diabetologie, IKEM, Praha)
Další dotazy z kategorie "Obecné"
966 dotazů
-
Hodnota glukozy
(26.04.2025)
Dotaz
Dobrý deň chcem sa spýtať syn 17 rocny ma občas zvyseny cukor na lacno väčšinou tých 5,6 až 6 ,2 dve hodiny po jedle ma v norme. Raz jedol pizzu a tam mu cukor po dvoch hodinách lacenia vyskočil na 11 a ráno mal stále zvysene 6,5 je to normálne? Glikovany hemoglobin mu merali v lekárni a ten mal 5,8Odpověď
Milá Moniko, na tuto otázku nemohu bez dodatečných informací dostatečně odpovědět. Glykémie na lačno ráno 6,2 mmol/l je mírně zvýšená. Glykovaný hemoglobin se v ČR uvádí v mmol/mol a normální hodnota je do 40. Na Slovensku se uvádějí %, což lze přepočítat na naši hodnotu v mmol/mol a 40 mmol/mol by odpovídalo 4%. Hodnota 5,8 % je tedy dosti zvýšená a jasně odpovídá diabetu. Ale: někdy se používá přepočet používaný v USA. Při použití této metody by hodnota 5,6 % odpovídala 38 mmol/mol, což by bylo v normě.
Já si ale myslím, že na Slovensku se ten americký přepočet nepoužívá.
Váš syn má tedy nejspíše diabetes, zatím celkem ještě vyrovnaný, nicméně nutně vyžadující další upřesnění a případně léčbu.
Může se jednat o nově zachycený diabetes 1. typu, což je nejpravděpodobnější. Pokud by byl váš syn silně obézní, mohlo by jít jíž i o projev diabetu 2. typu. Konečně, ve vzácném případě by se mohlo jednat o některý z typů diabetu MODY, např. MODY 2.
-
Jak uplatnit nárok na proužky do glukometru
(24.04.2025)
Dotaz
Pěkný den, navštěvuji 20 let ordinaci diabetologa v malém městysi, je to nestátní soukromá ordinace, jiná tu poblíž není. Píchám si 2x denně dlouhý inzulin a 4x krátký a beru metformin. Potřebuji proužky do glukometru, ale doktor mi dává jen 50 proužků na měsíc (2x ročně po 6 krabičkách), že víc nedá, že nemám zneužívat systém. Co mám dělat, jsem důchodce a kupování proužků mi moc leze do rozpočtu. Doktor tvrdí, že je to na jeho posouzení, kolik potřebuju. Totéž s jehlami, dostanu 1 krabičku na rok a navíc neznačkových. Děkuji moc za radu.Odpověď
Milý Jane, pro hrazení prostředků pro měření glykémií jsou pojišťovnami dána pevná pravidla a lékaři je nemohou překročit.
Vy pravděpodobně máte diabetes 2. typu, ale léčen jste velmi podobně jako osoby s diabetem 1. typu, inzulín si pícháte v 5 denních dávkách.
Pokud lékař usoudí, že je to pro vás prospěšné a budete chtít a umět si podle výsledků upravovat dávky inzulínu a množství sacharidů v dietě, může vám být uhrazeno až 1 500 proužků ročně, tedy 30 balení po 50 proužcích. Více ale rozhodně není možné.
Jehel vám může zdravotní pojišťovna uhradit až 500 ks ročně, bez ohledu na typ diabetu. Je to ovšem vyhrazeno pro osoby, které si dávají několik dávek inzulínu denně.
Pokud pan doktor má smlouvu s vaší zdravotní pojišťovnou, neměla by být úhrada problém, i když pracuje v nestátním zařízení. Pokud smlouvu nemá (ale asi má), tak byste musel vše přímo platit, včetně jeho péče, respektive musel byste si najít lékaře, který smlouvu má. Takových je ale většina.
-
Diabetes a vysoký cukor
(18.04.2025)
Dotaz
Prosím vas na diabetologiu chodím už 4 roky sem tam vysoký cukor ale do 10 niekdy nízky každý rok p doktorka kontroluje c peptid na začiatku som mala 1,90. Na poslednej kontrole 0,54 čaká ma gtt pani doktorka mi viac nepovedla môže sa jednať o cukrovku v rodine máme diabetes 1 a aj ďm2 dakujemOdpověď
Milá Jano, pokud občas míváte zvýšenou glykémii až na 10 mmol/l, tak to už skoro znamená diabetes, zvláště pokud by to bylo na lačno.
Hladina C.peptidu ukazuje, zda si v těle tvoříte inzulín. Normální hladina C-peptidu má ale dost široké rozmezí a výrazně stoupá po jídle. Zatímco hodnota 1,6 nmol/l na lačno je spíše vysoká, hodnota 0,56 je v normě. Vyšší hodnota může ukazovat na diabetes 2. typu, protože při něm lidé většinou nedostatečně reagují na svůj vlastní inzulín, a proto jej produkují ve zvýšené míře. To se ale může časem měnit, když se jejich schopnost tvořit dostatek inzulínu časem vyčerpá.
U vás je potřeba v první řadě zjistit, zda máte diabetes či nikoliv. Pokud ano, bude nutné zjistit, jaký typ. Vzhledem k tomu, že jste štíhlá, tak se nemusí jednat o typ 2. Diabetes 1. typu ale většinou probíhá rychleji a glykémie bývají více zvýšené. Hodilo by se proto stanovení tzv. autoprotilátek, které jsou charakteristické pro diabetes 1. typu (anti-GAD, anti ZnT8, anti-IA2, inzulínové protilátky).
Existují také různé dědičné formy diabetu, které se silně dědí a mají různý průběh. Je jich více typů, ale jsou poměrně vzácné. Na prvním místě tedy bude nutné ověřit, zda máte diabetes či poruchu glukózové tolerance, či nic z toho. K tomu poslouží plánovaný glukózový toleranční test. Stanovení C-peptidu může pomoci, ale nebude pro diagnostiku rozhodující (ledaže by byl velmi nízký, což je u diabetu 1. typu).
-
Hodnoty z glukometru
(16.04.2025)
Dotaz
Dobrý den, v těhotenství jsem měla těhotenskou cukrovku. Cukrovku také máme v rodině. Poslední dny jsem si měřila hodnoty glukometrem - ranní na lačno 7mmol, hodinu a půl po obědě 7,8mmol a dvě hodiny po jídle 6,7mmol. Jsou tyto hodnoty normální nebo bych měla raději zajít k lékaři na krevní testy? Děkuji za odpověď.Odpověď
dobrý den
pokud jsou hodnoty cukru nalačno skutečně nad 7,0mmol/l již by se mohlo jednat o cukrovku. Nicméně Vám doporučuji nechat si zkontrolovat odběr v laboratoři. Glukometr nepoužíváme pro diagnostiku cukrovky. Jeho přesnost není vždy 100% spolehlivá.
Hodnoty po jídle máte ještě v normě.
s pozdravem
-
Zvýšení cukru v krvi o 10 jednotek a více.
(15.04.2025)
Dotaz
Nedaří se kompenzovat cukr inzulínem reakce na inzulin je oproti normalu třetinová.Po aplikaci Prolia
Zatím jsem nenašla lékaře, který by poradil cukr je většinu dne na 20.
Váha 43kg DM 1 typu 60 let. Alexandra
Odpověď
Milá Alexandro, na váš dotaz nemohu kvalifikovaně odpovědět, protože opravdu neznám váš zdravotní stav, jaký inzulín a jak často si jej podáváte, jaký typ diabetu máte a podobně.
Prolia obecně nezhoršuje vyrovnání diabetu, spíše naopak někdy zlepšuje. Domnívám se tedy, že příčina vašeho zhoršení spočívá v něčem jiném.
Máte-li ale glykémie opakovaně 20 mmol/l, měla byste být co nejdříve vyšetřena diabetologem a možná by se hodila i krátká hospitalizace, aby se nastavilo potřebné dávkování.
Na prvním místě si ale zkontrolujte, že si podáváte správný inzulín. Dostatečně pijte a při vysoké glykémii omezte množství sacharidů v dietě. Při zvyšování dávek si dejte pozor, abyste si nezpůsobila hypoglykémii.
Napsat dotaz
Doporučení a pravidla poradny: Dříve než nám zašlete svůj dotaz, vyhledejte si prosím, zda stejný nebo velmi podobný dotaz nepoložil jiný čtenář či čtenářka před vámi. Doporučujeme vepsat do obdélníčku "Hledat v poradně" klíčová slova týkající se vašeho dotazu a prohlédnout si starší odpovědi na stejné či podobné téma. Upozorňujeme, že položené dotazy budou zveřejněny stejně jako odpověď na ně. V odpovědi uvedeme pouze vaše křestní jméno, rok narození, tělesnou hmotnost a výšku, jelikož tyto parametry s odpovědí většinou souvisí. Pokud bude k dotazu přiložena fotografie nebo video, odpovídající lékař zváží její zveřejnění. Velmi děkujeme za vaši přízeň. Věříme, že vám přinášíme užitečnou službu v daném oboru medicíny. Upozorňujeme, že tyto internetové stránky slouží pouze jako informační zdroj. V žádném případě nenahrazují lékařskou či jinou odbornou péči!