Poradna

zvýšené glykémie po jídle

Ptá se: Tereza

Dotaz

Dobrý den, moc prosím váš názor na moji situaci. Je mi 37 let, BMI 18, v obou těhotenstvích GDM (obě na dietě), po prvním porodu (2012) jsem měla glykemie v normě (viz detailní OGTT včetně c-peptidu v příloze), po druhém v roce 2017 se mi ale glykemie do normálu nevrátily, kojení jsem úplně ukončila před měsícem. Lačné glykemie jsem měla dosud v normě (kolem 5 na glukometru), od ukončení kojení mi glukometr ukazuje už hodnoty kolem 5,7. Problém mám celou dobu s glykemiemi po jídle, které mi lítají až k 10 (měřím se hodinu po jídle). Střídají se období, kdy mi procházejí sacharidově nabouchané porce (např. 50 gramů sacharidů v těstovnách) v normě, s obdobími, kdy mám cukr kolem 9 i po 25 gramech sacharidů (např. v bramborách). Glykovaný hemoglobin mám celou dobu do 41. Výsledky na protilátky (GAD, AAI) mám negativní (4/2018), stejně tak na MODY 2 diabates, jsem štíhlá, takže lékař vyloučil i DM2. Dle výsledků jsem zdravá, ale moje glykemie tomu neodpovídají. Dle doporučení se měřím hodinu po jídle, ale pokusem jsem si ověřila, že nejvyšší hodnoty mívám někdy už po půl hodině (často nad normu) a už po hodině už jsem zpátky v normě, po dvou hodinách jsem v normě prakticky vždycky. Můj diabetolog mi nasadil před 5 měsíci pokusně zcela volnou dietu, kterou jsem se snažila dodržovat (vyhnula jsem se jen sladkým potravinám a bílému pečivu, které jsem nahradila celozrnnou variantou) a po třech měsících byl glykovaný hemoglobin 4 a glykemie po jídle realativně v normě (do 8) i při vyšších dávkách sachridů (250g těstovin), nyní po dalších dvou měsících ale už vidím po stejné porci těstovin zase hodnoty mezi 9-10. Chtěla bych vás požádat o váš názor na nastavenou léčbu, protože všude se dočítám, že hodnoty po jídle mají být maximálně do 7,5, ale můj diabetolog nepovažuje hodnoty kolem 9-10 po jídle za problém, dle něj jsou dané geneticky (má matka má již 10 let "lehký" prediabetes, dietu nedodržuje, gl.hemoglobin i ranní glykemie má na horní hranici normy, má lehkou nadváhu). Já se ale bojím, že si těmi výlety k hranici 9-10 ubližuji, snažím se tedy najít příčinu svých potíží, abych si nezničila zdraví. Prosím tedy o váš názor, jestli je aktuální "léčba" v pořádku, a pokud možno i o zhodnocení výsledků OGTT v roce 2012 (v příloze), které byly podle závěrů v normě, ale dle mého laického názoru jsou už tam vidět určité odchylky, které by mohly naznačit, co je příčinou mých potíží teď (nejvyšší hodnota glykemie už po 30 minutách stejně jako mám ověřeno z měření na glukometru nyní, hodnota c-peptidu nalačno na dolní hranici normy a naopak po 90 minutách nad hranicí normy, vrchol křivky c-peptidu posunutý až na 90 minut). Moc děkuji za váš čas

Odpověď

Milá Terezo, výsledky vašeho glukózového tolerančního testu z roku 2012 jsou prakticky normální, pokud jste v té době nebyla těhotná. Pro těhotenství jsou dnes přísnější kritéria, ale to jen z důvodu ochrany plodu. Obávám se ale, že ani tak váš problém nerozlousknu. Možností je totiž více. Důležité ale je, že tyto možnosti alespoň v současné době nejsou příliš závažné, a tak byste se neměla příliš ničeho obávat. Máte prakticky normální hodnotu glykovaného hemoglobinu (u nás je to do 41 mmol/mol), vaše glykémie na lačno jsou v normě. Kromě toho, že jste velmi štíhlá, nemáte žádné větší obtíže. Navrhoval bych tedy také držet normální rozumnou dietu bez velkých excesů a jíst spíše častěji menší porce. Nemusela byste jíst přímo sladká jídla, nebo jen v menší míře, neměla byste pít sladké limonády. Stačilo by asi, kdybyste si glykémii měřila jen občas, třeba 1x týdně na lačno a hodinu po jídle, abyste byla v klidu, že se nic neděje.

Měla byste také absolvovat vyšetření očního pozadí, abyste se ujistila, že se nevyvíjejí žádné oční komplikace. Mikroangiopatické změny se právě nejsnadněji zachytí na očním vyšetření.

Jaká vysvětlení se tedy nabízejí?

  1. Glukózovou toleranci nemusejí mít všechny osoby stejnou. Již od narození může mít někdo menší množství Langerhansových ostrůvků nebo beta-buněk v nich obsažených. Při větší zátěži se to může projevit zvýšenými glykémiemi a tyto osoby také mohou být později náchylnější ke vzniku diabetu, pokud se přidruží jiné zdravotní problémy, které k diabetu inklinují.
  2. Podobně je to i s citlivostí vůči inzulínu. Neexistuje žádná norma, podle které by se to dalo hodnotit. Někdo potřebuje inzulínu více a mívá kvůli tomu také vyšší hladiny inzulínu, jinému stačí málo. Stejně jako u předchozího bodu, menší citlivost se může buď časem zhoršovat, nebo může být významná, pokud se později přidruží jiné faktory inklinující k diabetu. Třeba obezita nebo jiné dlouhodobé onemocnění. Vy ale podle vašeho staršího vyšetření reagujete dobře. Existuje také řada dědičných ale velmi vzácných onemocnění spojených se sníženou citlivostí k inzulínu. Většinou jsou ale provázeny dalšími projevy, např. poruchou vývoje končetin, obezitou, poruchou růstu, poruchou sluchu, gynekologickými problémy a mnoha jinými znaky. Podle toho se pak poznávají a případně geneticky identifikují.
  3. Co je příčinou gestačního diabetu, to se přesně neví. Po porodu gestační diabetes buďto vymizí (což je ostatně asi váš případ), nebo se má později překlasifikovat na jiný známý typ.  Předpokládá se, že příčinou jsou právě některé stavy uvedené výše v bodech 1 a 2, které se akcentují v době těhotenství, kdy jsou na tělo kladeny zvýšené nároky a objevují se některé hormony, které glukózovou toleranci přechodně zhoršují.
  4. Můžete mít rychlejší vstřebávání glukózy ze zažívacího ústrojí. To se může projevit přechodně vyšší glykémií brzy po sacharidovém jídle, později se to upraví. Takováto „porucha“ se vyskytuje například u osob po operaci žaludku, kdy se potrava dostává rychleji do tenkého střeva. Může to být také při zvýšené funkci štítné žlázy, což ostatně by mohlo částečně vysvětlovat vaši štíhlost. Velmi pravděpodobně jste ale testy funkce štítné žlázy již podstoupila. Většinou se tyto stavy projeví také rychlým vzestupem hladiny inzulínu, což může mít později po jídle za následek až hypoglykémii. Některou z těchto variant já ostatně považuji za nejpravděpodobnější, můžete mít také od přírody menší objem žaludku či rychlejší jeho vyprazdňování. Vaše stará glykemická křivka tomu trochu nasvědčuje: máte rychlý vzestup hladiny inzulínu a na prodloužené křivce máte sklon až k hypoglykémii.
  5. Navzdory proběhlým vyšetřením mohou připadat v úvahu některé vzácné formy MODY. Všechny formy není snadné geneticky prokázat, musí pro to být uzpůsobena speciální laboratoř. Běžně se testuje několik typů, jiné dosud ani nebyly objeveny.
  6. Mohla byste také mít nějaké onemocnění či vrozenou variantu slinivky břišní, které druhotně částečně postihuje i Langerhansovy ostrůvky. Mohlo by se jednat např. o chronický zánět (to byste ale asi věděla, mohla byste např. mít průjmy či bolesti břicha, ale také by to vysvětlovalo vaši štíhlost). Existují ale také pomalu probíhající onemocnění, která se nemusejí přímo projevit. Stálo by za to asi stanovit hladinu železa, jestli náhodou není zvýšená. Mohlo by se případně jednat o tzv. hemochromatózu, při které se železo v těle hromadí a později poškozuje Langerhansovy ostrůvky.

Co by stálo ve vašem případě za to ozkoušet, je kontinuální měření hodnoty glukózy v podkoží pomocí senzoru, např. po dobu jednoho týdne. Tak byste získala velmi přesný obraz o tom, jak se vaše hodnoty pohybují. Není bez zajímavosti, že v nedávné studii u zdravých osob bez diabetu bylo pro některé překvapením, jak jim někdy glykémie po jídle stoupají. Přitom podle klasických kritérií neměly diabetes.

Doporučuji vám také podstoupit ultrazvukové vyšetření pankreatu, dále stanovení hladiny železa a dále ověřit funkci štítné žlázy. Jinak vám ale doporučuji, abyste byla v klidu. Pokud se něco zhorší, tak na to však přijdete. Jezte spíše častěji menší porce.


Další dotazy z kategorie "Obecné"

  • Dotaz

    Dobrý den, je mi 42 let, od dětství mám vitiligo a během mého prvního těhotenství ve 41 letech mi byla diagnostikována hypothyreoza a gestační diabetes, který byl kompenzován pouze dietou. Nikdo v rodině diabetes nemá. Po porodu mi byly prováděny vzhledem k přetrvávajícímu kojení jen odběry gly, GHb a C- peptidu. V úvodu byl C-peptid 340 a 2 hod. po stimulaci 900, gly s GHb vždy v normě. Diabetologem jsem byla uklidněna, že C-peptid nalačno není příliš vypovídající a po stimulaci v pořádku. 5/18 jsem si nechala odebrat protilátky ( a-IA2, a-pankreas, a-GAD), které byly negativní. Dále jsem tedy žádná dietní opatření nedodržovala a příležitostně si kontrolovala dříve zmíněnou laboratoř. Nyní 1,5 roku po porodu mám lačný C-peptid 270, gly 4,4 a GHb 40 (jsem poměrně štíhlá 165cm/47kg). Předpokládám tedy vyhasínající funkci pankreatu. Chtěla jsem se zeptat, dá-li se nějakým způsobem oddálit vznik diabetu 1. typu - mám již začít s přísnou diabetickou dietou, dle doporučení zvýšit i pohybovou aktivitu na 1 hodinu denně, abych alespoň šetřila své zbylé beta buňky, nebo tato opatření nemají příliš velký smysl a k jejich vyčerpání a destrukci zbylých dojde stejně rychle i bez těchto opatření? Také stále kojím, je vhodnější ukončit kojení, abych nemusela přijímat tolik potravy a vyčerpávat svou slinivku? Poměrně hodně jím, i přesto nejsem schopna se ujíst a trochu přibrat (štítná žláza je eufunkční, již bez terapie). Nebo je kojení přínosné pro dceru stran prevence vzniku DM ? Také by mělo snižovat glykémii, tak nevím. Případně dávat dceři alespoň vit D? Nebo začít již s aplikací bazálních dávek inzulinu, abych šetřila ten svůj? Děkuji moc za odpovědi na mé četné dotazy a přeji hezký zbytek dne. Jana

    Odpověď

    Milá Jano, myslím, že byste si měla především užívat mateřství a kromě toho zvýšit nějakým příjemným způsobem pohybovou aktivitu, protože to je v každém případě dobré.

    Všechno ostatní se opírá jen o domněnky, které nejsou ničím konkrétním podložené. Je zbytečné bát se něčeho, co skutečně sice může přijít, ale také vůbec nemusí. V životě se často stává, že nakonec přijdou věci úplně jiné, dobré i špatné a je pak škoda, když si člověk uvědomí, že se zbytečně strachoval.

    V prevenci diabetu u sebe ani u dítěte nic kromě zdravého způsobu života udělat nemůžete.

    Diabetes nemáte, protilátky máte negativní, glykovaný hemoglobin je v normě a C-peptid také. Rozmezí normálních hodnot je široké a u štíhlých zdravých osob bývá C-peptid spíše nízký, zatímco vysoké hodnoty by mohly spíše znamenat malou citlovist na inzulín a sklon diabetu 2. typu. Tak buďte ráda.

    Existují určité odborné doklady o tom, že normální kojení je určitou prevencí pro vznik diabetu u dítěte a že mateřské mléko je u velmi malých dětí lepší, než mléko kravské. To jste už ale splnila, kojit déle z tohoto důvodu není potřebné. Pusťte tedy z hlavy i toto a kojte, jak vás to baví, ale asi už to stačí.

    Momentálně není známa žádná ověřená prevence vzniku diabetu 1. typu u vás ani u dítěte. Cokoliv tedy podnikat mimo rámec normální zdravé životosprávy nemá smysl.

    Je pravda, že řada forem vitiliga má autoimunitní podklad, stejně jako snížená funkce štítné žlázy. Doporučuji tedy, abyste si čas od času změřila glykémii, např. 1x týdně, ale toto opatření určitě stačí. Jezte, co vám chutná, a kromě pohybu žádné preventivní opatření na sobě ani dítěti netestujte.


    Detail dotazu
  • Dotaz

    Dobrý den, chci se zeptat, zakoupila jsem si zdravotní dia obuv. Bohužel zaměstnavatel mi ji zakázal nosit. Jsem diabetik 1. typu a musím v práci nosit bezpečnostní pracovní obuv s kováním. Jsou velice těžké, nesedí mi na chodidle a z boku mám bolestivé otlaky. Děkuji za radu

    Odpověď

    Dobrý den, bezpečnost práce na pracovišti je v mnoha provozech zásadní a není jiné volby. Pokud se pracuje například s něčím těžkým, co by mohlo spadnout na nohu a rozdrtit prsty či chodidlo, tak tam zcela jistě je potřeba obuv se špicí. Pokud hrozí proražení podešve například hřebíkem, tam je třeba ochrana proti propíchnutí podešve (většinou kovová planžeta), atd. Toto zajišťuje pracovní obuv, která se dělí podle stupně ochrany na jednotlivé třídy (S0 – S3). Tato obuv je certifikovaná dle normy EN ISO 20345:2011. Záleží na typu pracoviště, do jakého stupně ochrany patří a jakou obuv je nutné používat.

    Standardní dia obuv je obuv vycházková, která nesplňuje náročné požadavky na ochranu zdraví při práci.

    Ideálním řešením by měla být pracovní obuv pro diabetiky.

    Řešením by mohla být též pracovní obuv od jiného výrobce, která například nabízí více šířek nártu pro jednu velikost, nebo ochranné prvky z lehčích materiálů – hliník, kompozit (ale to záleží na stupni ochrany, která je na pracovišti třeba), pohodlnější provedení, apod. Takovou obuv najdete například v nabídce (https://eshop.shaper.cz/ v sekci pracovní obuv). Tato obuv není obuví pro diabetiky, ale mohlo by to být pro paní řešením. Obuv, která Vám dělá otlaky není vzhledem k diabetu vhodná.

    V případě dalších dotazů se na mne můžete obrátit.

    Děkuji a přeji hezký den.

    S pozdravem,

    Hana Benešová, SHAPER s.r.o.
    mobil: +420 727 818 120
    e-mail: hana.benesova@shaper.cz

    Detail dotazu
  • Dotaz

    Dobrý den, po delší době, kdy cukr v krvi byl stále nad 7,0 mi byl předepsán glucophage XR 500 mg, nadváha byla menší, ale byla 170cm - 75kg, nicméně po užívání přípravku 3měsíce - váha stoupá,/80kg /snažím se jíst docela zdravě/,jsem totálně bez energie-unavená, sem tam omdlím, nevím, kde dělám chybu, nebo v čem dělám chybu. Prosím o radu, přikládám měřenou glykemii. Jarmila

    Odpověď

    Milá Jarmilo, bohužel se mi nepodaří připravit pro vás uspokojivou odpověď, která by vysvětlila vaši únavu. Před 3 měsíci vám byl nasazen metformin v dávce 500 mg denně pro mírně zvýšené hodnoty glykémie. Alespoň tak jsem to z vaší stručné a trochu tajuplné informace vyrozuměl.  Po třech měsících užívání jste přibrala 5 kg na váze a cítíte se velmi unavená. Naměřené glykémie sice nejsou ideální, ale neměly by vám působit bezprostřední potíže. Mírně zvýšená glykémie představuje z dlouhodobého hlediska určité riziko vzniku pozdních komplikací diabetu, ale pokud se glykémie pohybují ve „vašem“ rozmezí, nemělo by to vyvolávat slabost, únavu nebo nevolnost. Je ale třeba vzít v úvahu, že glykémie se někdy zvyšuje v důsledku jiného probíhajícího onemocnění, např. srdečního, jaterního, ledvinného, revmatického a podobně.

    Mírně zvýšená glykémie ani samotné užívání metforminu vaši únavu těžko vysvětlí. Je proto nutné pátrat po další příčině. Říkáte, že jíte zdravě, což doufám platí nejen o složení, ale také o množství jídla. Pak se ovšem nabízí, zda váš vzestup váhy není vyvolán zadržováním tekutin nebo přímo otoky. Nevím také, jaké další léky případně užíváte, zda třeba nemá nízký nebo naopak hodně vysoký krevní tlak, kolik je vám let apod.

    Myslím tedy, že byste především měla být vyšetřena vaším obvodním lékařem, měl by být ověřen krevní tlak, vyšetřeno EKG a měla byste podstoupit základní biochemické vyšetření (ukazatele funkce ledvin, jater apod.) a vyšetření krevního obrazu.  Také by měla být vyšetřena funkce štítné žlázy. Snížená funkce by mohla vysvětlovat jak únavu, tak nárůst váhy. Při snížené funkci štítné žlázy bývají pacienti často nejen unavení, ale také zimomřiví a mívají pomalejší tep, např. pod 60/min.


    Detail dotazu
  • Dotaz

    Mohu se zeptat po jake dobe se meni jehla na inzulinu a jak poznam ze je prazdny inzulin velice vam dekuji za vasi odpoved S pozdravem Pavla

    Odpověď

    Dobrý den, dnes používané jehly jsou oficiálně určeny k jednorázovému použití (měly by být měněny po každém podání inzulinu), protože výrobce již poté není schopen zajistit sterilní podání (bez přenosu infekce). Zároveň hrozí otupení nebo zahnutí jehly. Bohužel s ohledem na úhradu poměrně malého počtu jehel (na rok) pojišťovnou a nutnosti (u některých pacientů) aplikace několikrát denně, toto doporučení o výměně jehly po každé aplikaci není dodržováno. Někteří diabetici mění jehly alespoň jedenkrát denně, někteří, když se jim zdá, že dochází k otupení. Ale ani jedna z těchto možností není ideální.

    Na inzulinovém peru je možnost orientačně hodnotit zbývající množství inzulinu na stupnici v průhledné části (viz obrázek).

    Ideální je výměna pera (u jednorázových)  nebo náplně = cartridge (u klasických doplňovacích per), když se dostanete, případně výrazně blížíte ke spodním vyznačeným hranicím. V závislosti na velikosti aplikované dávky volíme časnost výměny.

    Při nastavování další dávky, která by měla být aplikována, by nemělo být možné zvolit více jednotek než kolik v peru reálně zbývá (Při otáčení za cílem nastavení dávky dojde k zaseknutí).

    (odpovídá MUDr. Pavlína Krollová z diabetologické stanice a ambulance Interní kliniky Fakultní nemocnice v Motole)

    Detail dotazu
  • Dotaz

    Zdravím, chtěl bych se zeptat, zda je hodnota glykémie 9,8 mmol/l přibližně 1,5 - 2 hodiny po jídle jako hodnota kterou má zdravý člověk, jinak mívám hodnotu zhruba 6-10 mmol/l, jednou jsem měl i 13,4 ale to bylo asi 10 minut po jídle, takže se to asi nepočítá. Můj otec má totiž cukrovku 1. stupně, tak si občas změřím hladinu cukru v krvi. Občas když jsem v práci (pracuji jako ruční operátor) tak cca 10 minut po obědě mám takový divný pocit, jako kdybych měl omdlít nebo zemřít, ale ne vždy, mívám slabý krevní tlak, tak jestli to náhodou nebývá tím. Taky občas ztrácím kontrolu nad chodidly, nebo taky cítím slabé brnění až slabou bolet. Ještě bych možná dodal, že jsem si všiml rychlého úbytku na váze, momentálně 69 Kg s výškou 181cm. Možná jsem paranoidní, ale nechtěl bych to podcenit. Myslíte si, zda bych s tím měl jít k lékaři? předem děkuji za odpověď. Tomáš

    Odpověď

    Milý Tomáši, vynechal jste mnoho časových údajů. Například kolik je vám let a jak dlouho u vás ty zvýšené glykémie už trvají. Jste velmi štíhlý a asi dál hubnete. Vaše glykémie naznačují, že máte asi diabetes. Chtělo by to změřit ještě pomocí spolehlivých laboratorních metod.

    Kdybych si byl jist, že váš otec má skutečně diabetes 1. typu, sázel bych na to, že u vás se tento typ rozvíjí také, ale je teprve v počátečním stádiu. Mrzí mě to, ale určitě se musíte dát vyšetřit a připravit se na tu nepříjemnou novinu.

    Hodnoty, které uvádíte, by vám neměly samy o sobě vyvolávat obtíže, ale pokud to trvá již déle, tak by klidně mohly. I pokud byste měl jiný typ diabetu, určitě byste měl co nejdříve zahájit léčbu a neměl byste čekat, až se nemoc rozjede. 


    Detail dotazu
Zobrazit všechny dotazy z kategorie "Obecné"

Napsat dotaz


Na stránkách se zobrazí pouze Vaše jméno, nikoliv příjmení

bude přístupný pouze redakci

Pro případ upřesnění dotazu

Týká se osoby, jejíž problém je řešen


Pravidla poradny
