Poradna

výzkum diabetu

Datum vložení dotazu: 13.02.2020

Ptá se: Anna

Dotaz

Dobrý den, mě by zajímalo, které ústavy či společnosti se zabývají výzkumem diabetu 1. typu u nás v České republice? Děkuji Anna

Odpověď

Milá Anno, na vaši otázku nedokážeme přesně odpovědět a pravděpodobně to ani není možné.

Existují různé formy výzkumu. Jen velmi zhruba bych je rozdělil podle toho, jak je výzkum podporován.

Existují tyto základní možnosti pro podporu výzkumu diabetu:

  • Institucionální podpora: určité pracoviště, nejčastěji Universita, podporuje určitý výzkumný projekt. Většinou se jedná o překlenovací podporu, která zajišťuje na určitém pracovišti kontinuitu výzkumné činnosti, když třeba nějaký projekt skončil a ještě nebyl přijat projekt nový. Málokdy se jedná o samostatné delší projekty podporované pouze tímto způsobem.
  • Soukromá podpora: V ČR přichází v úvahu zejména tzv. výzkum na zadání určitým sponzorem, většinou větší farmaceutickou společností. Zpravidla se jedná o testování určitého léku na mnoha světových pracovištích zároveň. Testuje se určitý lék, který byl vyvinut farmaceutickou firmou. Ta vypracovala projekt a příslušné pracoviště jej provádí přesně podle zadání. Samo toto pracoviště se buď vůbec nepodílí, nebo jen málo na samotném charakteru studie. Je také někdy možné, že výzkumník získá pro svoji myšlenku soukromého sponzora, který podporuje nějakou výzkumnou instituci. Spíše se jedná o ojedinělé a malé projekty, alespoň v ČR
  • Grantová podpora: Jde o nejčastější případ. V ČR existuje zejména Grantová agentura České republiky, Agentura pro zdravotnický výzkum při Ministerstvu zdravotnictví, dále grantové agentura Ministerstva školství, mládeže a tělovýchovy, Technická agentura České republiky, Ministerstvo průmyslu a obchodu a jiné. Tyto projekty jsou centrálně evidované, protože se jedná o státní formu podpory. Lze je hledat na:  https://www.rvvi.cz/cep

Dnes jsou na výzkumné projekty, jejich hrazení a povolení kladeny vysoké nároky. Pokud jde o klinický projekt, je zpravidla evidován pomocí významných agentur, a to zejména European Medicines Agency pro Evropskou unii či Clinical.Trials.gov. pro USA. Zde mohou listovat i laici a zjišťovat, co kdo a kde zkoumá podle určitých klíčových slov na celém světě, tedy i v ČR. Jedná-li se o seriosní výzkum, musí být projet v jedné z těchto agentur ohlášen a průběžně se mají ukládat základní data. Jen v takovém případě totiž mohou být pak výsledky publikovány v uznávaných vědeckých časopisech.

Čistě experimentální projekty zde však evidovány být nemusí.

Zcela orientačně můžeme odpovědět, že klinický výzkum diabetu 1. typu se provádí v Institutu klinické a experimentální medicíny a na všech českých lékařských fakultách. Experimentální a čistě základní výzkum však probíhá v Akademii věd a na řadě dalších výzkumných pracovištích.

(odpovídá Prof. MUDr. František Saudek, DrSc., Klinika diabetologie, IKEM, Praha)

Další dotazy z kategorie "Obecné"

287 dotazů

  • Dotaz

    Dobrý den, ráda bych se zeptala, zda muže být hypoglykémie jen dočasná, třeba z důvodu špatného stravování, nebo stresu. Už 4 měsíce trpím na bolest zad po těžké námaze a v průběhu se mi z toho stal velký stres, jelikož jsem nevěděla, co se mnou je, zda to není něco vážnějšího, plus stres z koronaviru. Začala jsem mít problémy, které vypadají jako příznaky hypoglykémie. Některá rána se vzbudím a je mi trochu na zvracení, než se najím, přes den se mi stává, že když mezi snídaní a obědem nic nejím, mám kolem oběda stavy nervozity, třes rukou, začnu byt malátná, trošku mimo a mám pocit, že už musím rychle něco sníst, jinak mi bude ještě hůř. Jak se najím, jsem pak v pohodě. Toto se stane třeba i vícekrát za den. Odběry jsem mela všechny v pořádku. Může přes odběry, které jsou v pořádku, být něco se štítnou žlázou nebo hrozit cukrovka? Byla jsem i na sonu břicha a vyšetření žaludku a nic se nenašlo. Měla bych radši zajít na vyšetření štítné žlázy, nebo znovu vyšetrit cukr, i když krevní testy nic neukázaly? Je mi 30 let a asi před 15 lety jsem byla na kontrole ŠŽ a mela jsem mírně zvýšene hodnoty. Mela jsem jít později na kontrolu, ale žádné problémy jsem neměla, tak jsem na kontrolu nešla. Měla jsem také bušení srdce a menší úzkosti v době, co jsem prožívala stres a mám několik menších uzlinek na krku. Děkuji mockrát za odpověď. Michaela

    Odpověď

    Milá Michaelo, hypoglykémie mohou mít různé příčiny. Zdaleka nejčastěji se vyskytují u pacientů s diabetem, kteří jsou léčeni inzulínem. Tam je hlavním problémem jejich včasné zjištění, aby jim mohl pacient předcházet.

    U nediabetiků je ale situace úplně jiná. Prvním problémem je především ověřit, že se jedná o hypoglykémie. K průkazu hypoglykémie samozřejmě nepostačují obtíže pacienta, ale především je nutné přesným měřením prokázat nízké hladiny krevního cukru. Teprve potom má smysl se pouštět do vyšetřování. U vás ale jakýkoliv údaj o nízké hodnotě glykémie chybí a že se jedná o hypoglykémie je dost nepravděpodobné. Přinejmenším byste měla být vybavena osobním glukometrem a při obtížích se změřit. Nízké hodnoty by měly být zachyceny opakovaně.

    Pokud se necítíte dobře, měla byste skutečně podstoupit lékařské vyšetření, což se ale možná už stalo. Vaše pocity jsou případně slučitelné se zvýšenou funkcí štítné žlázy. K příznakům ale patře také zrychlená srdeční akce (nad 90/min) v klidu, špatná tolerance tepla, hubnutí. Orientační vyšetření funkce štítné žlázy je celkem jednoduché, tak byste jej mohla podstoupit.

    Vaše pocity může klidně vysvětlovat neklid a bolesti zad. Možná jste kvůli těm bolestem užívala i více léků na bolest, které vám také mohly působit žaludeční problémy. Neklid a užívání léků na bolest mohou dost často působit to, čemu se laicky říká “žaludeční nervozita” nebo podrážděný žaludek. Kromě toho, že byste měla najít způsob, jak se zklidnit, je vhodné pravidelné lehčí jídlo a léky proti “kyselosti” žaludku. 

    Více vám takto na dálku nemohu poradit. Uvažovat o hypoglykémiích bez jejich laboratorního ověření nemá ale smysl. Také nic ve smyslu diabetu vaše obtíže nenaznačují.

    (odpovídá Prof. MUDr. František Saudek, DrSc., Klinika diabetologie, IKEM, Praha)

    Detail dotazu
  • Dotaz

    dobry den, prosim Vas chcem sa spytať či ma vplyv inzulin fiasp na zniženie tk krvy doteraz som bol nastaveny na inzulin apidra a tk krvy som mal optimalny 135/75 teraz som zacal uzivať fiasp asi týžden a tk krvy mam 90/60 a toci sa mi hlava má tato zmena inzulinu na tk krvy vplyv dakujem Stefan

    Odpověď

    Milý Stefane, za svou letitou praxi jsem si zvykl na to, že v medicíně je možné všechno. Ale také na to, že obvykle se dějí věci obvyklé a že věci velmi nepravděpodobné jsou skutečně vzácné.

    Díval jsem se i do literatury a snížení tlaku po podání inzulínu Fiasp jsem nikde nenalezl. Nedává to ani logiku. Fiasp může ale rychle snižovat glykémii a to může vyvolávat pocit nízkého krevního tlaku.

    Kromě toho má v sobě každý inzulínový přípravek nějaké pomocné látky, které např. udržují jeho stabilitu v ampuli, či brání růstu bakterií v ampulce. Všechny tyto látky mohou v principu u senzibilizovaných osob vyvolat neobvyklou reakci, a to i v malé dávce. Většinou to ale vypadá jinak a zhoršuje se to s opakovaným podáváním. Navíc Fiasp obsahuje v ampuli látku, která roztahuje krevní cévy, aby se inzulín v místě vpichu rychle vstřebával. Tato látka by skutečně mohla snižovat krevní tlak, ale použitá dávka je tak malá, že to prakticky není možné, aby působila v celém těle.

    Osobně doporučuji hledat jinou příčinu poklesu tlaku, případně se znovu přesvědčit, zda se skutečně jedná o pokles krevního tlaku.

    Teprve když to ověříte a nenajdete jinou příčinu, zkuste lék Fiasp nahradit.

    (odpovídá Prof. MUDr. František Saudek, DrSc., Klinika diabetologie, IKEM, Praha)

    Detail dotazu
  • Dotaz

    Dobrý den, jsem diabetikem 1. typu. Vzhledem k vyšší hmotnosti (95 kg na 175 cm výšky) a zejména potřebě lepší kompenzace diabetu jsem se rozhodl pro low-carb styl stravování (ne keto). Můj denní příjem sacharidů se variabilně pohybuje mezi 50 - 150 g/den. Kompenzace se opravdu zlepšila, neboť GMI dle Freestyle Libre kleslo z 54 mmol/mol na 50 mmol/mol a denní křivka se velice vyhladila, kdy se výrazně redukovala lokální maxima i minima. Jako vedlejší efekt se redukovala moje hmotnost o cca 10 kg za půl roku. Současně (vlastně dlouhdobě) se mi v moči objevují bílkoviny. Při rozboru byly mikroalbuminy překročeny asi šestinásobně, co se týká makrobílkovin je indikace z moči na úrovni +. Možná je vhodné zmínit i průměrný denní příjem bílkovin, který odpovídá cca 1,2 g/kg hmotnosti. Na tento popud mi diabetolog předepsal přípravek Forxiga 10 mg, kdy mám denně ráno brát půlku tablety (tedy 5 mg denně). Cílem této medikace je "ulevit" ledvinám, aby se zlepšila jejich regenerace. Výsledkem toho je, že asi po týdnu již v moči nejsou makrobílkoviny (nebo takové minimum, které není dle odstínu identifikovatlené). Vedlejším efektem medikace je vyšší produkce ketolátek, které jsou zároveň vedlejším efektem i při low-carb stylu. Výsledek je ten, že dle testovacích proužků HEPTAPhan se ketolátky v moči pohybují mezi 10 - 15 mmol/l. Mé otázky tedy v závěru směřují: 1/ Jaká je bezpečná koncentrace ketolátek v krvi/moči, abych se nedostal do ketoacidózy vlivem součtu příspěvků tvorby ketolátek z obou "zdrojů"? 2/ Existují nějaké další "user friendly" metody, jak monitorovat/předcházet riziku ketoacidózy? 3/ Jsou nějaké klinické výsledky, které by potvrzovaly lepší regeneraci ledvin i diabetiků prvního typu užitím minimálního množství přípravku Forxiga? Předem velice děkuji za zodpovězení mých dotazů. Zbyněk

    Odpověď

    Milý Zbyňku, nejprve shrnu váš dotaz. Máte nadváhu a chtěl byste asi zhubnout. Diabetes máte celkem vyrovnaný a v moči máte pozitivní test na mikroalbuminurii. Přesné hodnoty však neuvádíte, jen že jsou zvýšené. Při vyšetření běžným testovacím proužkem máte rovněž pozitivní reakci na bílkovinu, udáváte hodnotu 1+, což budí podezření na již přítomné diabetické onemocnění ledvin. Držíte dietu s výrazným omezením sacharidů a poměrně velkým příjmem bílkovin. Podařilo se vám zhubnout o 10 kg. V moči si testujete papírky ketony. Pokud je váš údaj správný, jsou silně pozitivní. Uvádíte 10-15 mmol/l, což je velmi mnoho. Já se ale domnívám, že uvádíte nesprávné jednotky, takže to asi odpovídá jen mírné přítomnosti ketonů v moči. Pokud uvádíte jednotky správně, je to však nebezpečně vysoká hodnota.

    Nyní k vašim dotazům:

    1. Ketolátky by za normálních okolností neměly být v moči přítomny. U zdravých lidí se objevují při hladovění, a to jen v mírném stupni. Zpravidla papírky ukazují 1+, případně 2+. U pacientů s diabetem prvního typu se 1+ běžně zjišťují při špatně vyrovnaném diabetu, a to zejména, když si pacient podává příliš nízké dávky inzulínu (tedy nikoliv, když má vysokou glykémii proto, že snědl naráz příliš mnoho sacharidů). Ketogenní dietu z dlouhodobého pohledu nepovažuji za příliš zdravou. Může být přechodně vhodná u některých obézních pacientů s diabetem 2. typu. Je podle mého názoru zcela nevhodná pro diabetiky 1. typu. Místo toho je možné dodržovat dietu s nízkým obsahem sacharidů, což by ve vašem případě mohlo odpovídat asi 120 g denně, ale ty byste měl opravdu měl v dietě mít, a to rozložené do několika denních dávek. K tomu pochopitelně ale budete potřebovat pravidelnou léčbu inzulínem. Není vhodné výrazně snížit sacharidy a domnívat se, že potom můžete být téměř bez inzulínu. Nemůžete. Hrozila by vám skutečně brzy ketoacidóza. Prostě musíte mít vůli. Když chcete zhubnout, snižte celkový kalorický příjem a nenahrazujte to toxickou dietou. Ketolátky byste měl mít většinou v moči negativní a případně byste mohl mít občas hodnoty 1+.
    2. Nejlepší use-friendly (nezpůsobující obtíže při dodržování ani ve svých důsledcích) metoda jak při diabetu 1. typu předcházet vzniku ketoacidózy je správná nepřerušovaná léčba inzulínem. K tomu je ale potřeba určitý pravidelný příjem sacharidů, abyste neměl hypoglykémii. Dávku inzulínu je možné při nízkokalorické dietě snížit, ale jen do určité míry. To je důvod, proč je tzv. ketogenní dieta pro pacienty s diabetem 1. typu nevhodná. Za běžných okolností stačí tedy dodržovat standardní předepsanou dietu s přiměřeným obsahem sacharidů a s přiměřeným podáváním inzulínu ve více denních dávkách nebo inzulínovou pumpou. Většinou k prevenci postačuje monitorování glykémií, protože ketoacidóza je pak zpravidla provázena také hyperglykémií, a to např. když si zapomenete aplikovat inzulín. Pokud držíte přísnější redukční dietu, můžete ještě doplnit sledování ketolátek v moči pomocí testovacích proužků. Jak jsem již napsal, tolerovat lze ještě hodnoty 1+.
    3. Forxiga je lék ze skupiny tzv. gliflozinů, které blokují zpětné vstřebávání glukózy z prvotní moče zpět do krve. V důsledku toho způsobují glykosurii (vylučování glukózy močí). Glukóza se pak objevuje v moči i u osob s normální glykémií. U pacientů s diabetem se v moči objevuje tím více, čím je glykémie vyšší. Takto může z těla odejít až 70 g denně. Glifloziny jsou velmi osvědčené léky při léčbě diabetu 2. typu. Kromě toho, že snižují glykémii, nevedou k tloustnutí. Spolu s glukózou podněcují také vylučování soli a vody a mohou tím předcházet vzniku otoků u predisponovaných osob, mohou snižovat krevní tlak a mohou snižovat zatížení srdce u rizikových osob. Ukázalo se dokonce, že mohou snižovat zhoršování funkce ledvin u pacientů s diabetickým onemocněním ledvin při diabetu 2. typu.

    Glifloziny tedy odstraňují glukózu z těla jiným způsobem, než je jinak její přirozený metabolismus. To může vést ke snížené potřebě inzulínu, ať již vlastního či injekčního. Tento mechanizmus ale může ve výjimečných případech u diabetiků 1. typu vést až ke vzniku ketoacidózy, což je jev, který se jinak u tohoto typu diabetu téměř nevyskytuje. Ketoacidóza je ale naopak (v mírné formě) častá u pacientů s diabetem 1. typu. Glifloziny tedy mohou být použity u pacientů s diabetem 1. typu jen v tom případě, kdy chceme předcházet nadměrnému vzestupu glykémií u pacientů, kteří nejsou schopni a ochotni dodržovat  správně dietu a aplikují si spíše vyšší dávky inzulínu.  V kombinaci s nízkosacharidovou dietou nebo dokonce ketogenní dietou je to lék nevhodný. Zpomalení vzniku diabetického onemocnění ledvin při podávání gliflozinu bylo prokázáno zejména u pacientů s diabetem 2. typu. Při diabetu 1. typu je údajů málo. Pozitivní efekt je sice na jedné straně pravděpodobný, ale na druhé straně je vyvážen rizikem vzniku ketoacidózy. V současné době jsou známá jiná preventivní či léčebná opatření, mezi něž na prvním místě patří dlouhodobě dobře vyrovnaný diabetes, dále včasná a dobrá léčba hypertenze a případně podávání vhodných léků k její léčbě. Dále se nedoporučuje překračovat normální doporučený příjem bílkovin, tj. asi 1 g/kg hmotnosti. Samozřejmě u osob s nadváhou by tato hodnota měla být nižší.

    Co vám tedy doporučuji? Forxiga by pro vás mohla být vhodná (v dávce 5 mg denně), pokud při správně prováděné léčbě diabetu inzulínem nedosahujete cílových glykémií a máte normální nebo zvýšenou hmotnost. Mohl byste při tom dodržovat dietu s nižším obsahem sacharidů, ale nikoliv velmi nízkým. Měl byste mít vyšetřenou funkci ledvin a měl byste vědět, do jaké míry máte pozitivní nález albuminu v moči. Měl byste mít krevní tlak zcela v normě. Pokud byla u vás zjištěna přítomnost bílkoviny v moči poprvé, bylo by vhodné podrobnějším vyšetřením ověřit, zda se případně nemůže jednat ještě o jiné onemocnění ledvin souběžně s diabetem.

    (odpovídá Prof. MUDr. František Saudek, DrSc., Klinika diabetologie, IKEM, Praha)

    Detail dotazu
  • Dotaz

    Dobrý den, kvůli vleklým zdravotním problémům jsem byla předána na alergologii, kde mi byl proveden tet na laktózovou intoleranci, která se mi nepotvrdila. Před vypitím roztoku mi byla odebrána krev z prstu s hodnotou 5,46 po 30 minutách od vypití roztoku však hodnota vzrostla na 10.21. po dvou hodinách postupně opět klesla na hodnotu 4,34. Od alergologa jsem dostala žádanku na vyšetření ogtt. Jsou takovéto výkyvy hodnot při laktózovém testu běžné? Ještě pro upřesnění uvádím, že se opravdu jednalo o roztok laktózy (bílý prášek ve vodě neutrální chuti), protože alergolog si nejprve myslel že došlo k záměně roztoku za glukózu. Jsem opravdu velký stresař, ale nepředpokládám, že můj strach by mohl až takto ovlivnit výsledky, nebo ano? Na vyšetření na alergologii jsem byla bohužel již před rokem, ale vzhledem ke komplikovanému studiu dvou vysokých škol najednou jsem se nedokopala podstoupit další vyšetření. Nyní jsem již objednaná na ogtt a začala jsem také dodržovat doporučovanou dietu (nízkohistaminová, omezení lepku a mléčných výrobků), ale bojím se, jestli se mi případná glukózová porucha nemohla mojí nezodpovědností rozjet v cukrovku. Předem děkuji za Vaše vyjádření. Přeji hezký den. Růžena

    Odpověď

    Milá Růženo, myslím, že vaše hladina krevního cukru v průběhu laktózového tolerančního testu byla v normě. Alergie na laktózu je poměrně vzácná. Jedná se o imunitně zprostředkovanou poruchu, která je poměrně prudká. Asi by se kvůli tomu raději ani neprováděl test s požitím tak velkého množství laktózy. Mnohem spíše se jedná o podezření na laktózovou intoleranci. Ta je naopak poměrně častá a je způsobena chyběním či nedostatečnou produkcí enzymu laktázy. Laktáza štěpí v zažívacím ústrojí mléčný cukr (laktózu) na dvě jednoduché složky, a to galaktózu a glukózu. Z jedné molekuly laktózy vznikají vždy jedna molekula glukózy a jedna molekula galaktózy. Ty se pak vstřebávají do krve a dále metabolizují.

    Laktáza je velmi potřebná pro všechny nově narozené savce, aby štěpila laktózu v mateřském mléce. V dospělosti pak už může chybět, ale v tom případě lidé špatně tolerují mléko. Nerozštěpenou laktózu pak s chutí ve střevě tráví některé baktérie a působí tak nadýmání, průjmy a bolesti břicha. Protože tyto obtíže mohou mít také mnoho jiných příčin, provádí se někdy laktózový test. To, že vám po 30 minutách stoupla glykémie svědčí pro to, že se laktóza úspěšně rozštěpila, částečně přeměnila na glukózu a ta se dostala do krve. Hodnota po 30 minutách není nijak diagnostická. Při běžném glukózovém tolerančním testu je důležitá zejména hodnota za 2 hodiny.

    Na orální glukózový toleranční test klidně jděte. Orientačně by ale stačila i hodnota glykémie na lačno a za 1 hod. po snídani.

    (odpovídá Prof. MUDr. František Saudek, DrSc., Klinika diabetologie, IKEM, Praha)

    Detail dotazu
  • Dotaz

    Dobrý den, diagnostikovali mi těhotenskou cukrovku. Zatím doporučená dieta bez medikamentů. Měřím si pravidelně hodnoty po hlavních jídlech 1 a 2 hodiny. Hodnoty po snídani, obědě a večeři jsou vždy v normě. Ranní glykémie vždy vyšší, než by měla být, např. 5.9 nebo 6.2 atp... Jak ovlivním snížení ranní glykémie na lačno ? Děkuji

    Odpověď

    Dobrý den, u některých žen pomáhá ke snížení hladin ranní lačné glykémie zařazení 2. večeře. Vhodné jsou delší sacharidy jako kousek pečiva se šunkou, sýrem a zeleninou, ořechy, zbytek od večeře. Nevhodné je ovoce či mléčné výroky včetně mléka. Noční interval hladovění by měl být maximálně 8-9 hod. Pokud toto nepomůže (zkuste to tak cca 3 dny), musí se zahájit léčba buď tabletkami metforminu nebo inzulín.

    S pozdravem

    (odpovídá MUDr. Kateřina Anderlová, Ph.D. z interní ambulance porodnice "U Apolináře" v Praze)

    Detail dotazu
Zobrazit všechny dotazy z kategorie "Obecné"

Napsat dotaz

Uveďte prosím co nejjednodušeji několika slovy, případně upravujeme redakčně

Na stránkách se zobrazí pouze Vaše jméno, nikoliv příjmení

Týká se osoby, jejíž problém je řešen

Na stránkách nebude zobrazena

Na stránkách nebude zobrazena

Na stránkách nebude zobrazen

bude přístupný pouze redakci

Pro případ upřesnění dotazu

Zveřejňujeme pouze dotazy srozumitelné, dotazy opakované a podobné neuvádíme. Zadáním dotazu souhlasíte s Pravidly poradny a zpracováním osobních údajů.

Pravidla poradny

Dříve, než položíte svůj dotaz, vyhledejte si, prosím, zda ten samý nebo velmi podobný dotaz nepoložil jiný čtenář či čtenářka před vámi. Návod "Jak na to" naleznete v sekci Vyhledávání v dotazech. Upozorňujeme, že položené dotazy budou zveřejňovány, stejně jako odpověď na ně. Neuvádějte, prosím, celé své jméno. Pokud bude k dotazu přiložena fotografie nebo video, odpovídající lékař zváží její zveřejnění. Velmi děkujeme za vaši přízeň. Věříme, že vám přinášíme užitečnou službu v daném oboru medicíny. Upozorňujeme, že tyto internetové stránky působí pouze jako informační zdroj. V žádném případě nenahrazují lékařskou či jinou odbornou péči!