Poradna
Doporučení a pravidla poradny: Dříve než nám zašlete svůj dotaz, vyhledejte si prosím, zda stejný nebo velmi podobný dotaz nepoložil jiný čtenář či čtenářka před vámi. Doporučujeme vepsat do obdélníčku "Hledat v poradně" klíčová slova týkající se vašeho dotazu a prohlédnout si starší odpovědi na stejné či podobné téma. Upozorňujeme, že položené dotazy budou zveřejněny stejně jako odpověď na ně. V odpovědi uvedeme pouze vaše křestní jméno, rok narození, tělesnou hmotnost a výšku, jelikož tyto parametry s odpovědí většinou souvisí. Pokud bude k dotazu přiložena fotografie nebo video, odpovídající lékař zváží její zveřejnění. Velmi děkujeme za vaši přízeň. Věříme, že vám přinášíme užitečnou službu v daném oboru medicíny. Upozorňujeme, že tyto internetové stránky slouží pouze jako informační zdroj. V žádném případě nenahrazují lékařskou či jinou odbornou péči!
thermo pouzdro
Datum vložení dotazu: 26.07.2022
Ptá se: Petra
Dotaz
Odpověď
Dobrý den,
na trhu se dá sehnat hned několik typů termopouzder. Některá jsou vyrobena prodejci zdravotnické techniky, o kterých mám alespoň nějakou informaci (např. MTE nebo Wellion). Jiní výrobci a prodejci jsou pro mě úplně neznámí, ale to nemusí znamenat, že nemají kvalitní výrobek.
Bohužel nemám tolik zpětných informací od pacientů, abych dokázala říci jaká volba je ideální. Rozhodně kouknout do popisu výrobku - většinu výrobků najdete pod termoizolační nebo chladící pouzdro na inzulin. U některých výrobků v popisu zjistíte, že se ve výsledků jedná o obyčejné pouzdro.
Základem je, že pero by nemělo běžně procházet teplotou nad 30°C a nesmí zmrznout. Běžné teploty v místnosti je pero schopné přežít. Před otevřením je nejlepší ho nechat v lednici mezi 2-8 °C. Chápu, že nyní je problém v současných letních vedrech, to by podle mě (alespoň na pár hodin) měla thermopouzdra zvládnout. Jen prosím ani v zimě ani v létě není vhodné nechávat inzulin v autě. V zimě tam často přemrzne, v létě se skoro uvaří. Zároveň při cestě na dovolenou letadlem patří do příručního zavazadla. V zavazadlovém prostoru může zmrznout.
Omlouvám se, že jsem nemohla více pomoci.
(odpovídá MUDr. Pavlína Krollová, Fakultní nemocnice Motol)
Další dotazy z kategorie "Cukrovka a technologie"
46 dotazů
-
nárok na FreeStyle Libre
(22.11.2023)
Dotaz
Mám nárok na předepsaní freestyle libre, když mám cukrovku druhého typu? BřetislavOdpověď
Milý Břetislave, kontinuální senzory glykémií FreeStyle Libre 2 hradí pojišťovna zejména pacientům s diabetem 1. typu, kteří jsou zcela závislí na podávání inzulínu v několika denních dávkách, nebo pomocí inzulínové pumpy. Na základě změřených hodnot si pak mohou upravovat jak dietu, tak dávky inzulínu. Tyto senzory lze předepsat výjimečně také diabetikům 2. typu, kteří musejí mít podobný způsob léčby – více dávkami (4) inzulínu denně. Tito pacienti mají průběh podobný, jako je to u diabetu 1. typu.
Pokud inzulín neužíváte, nebo jen třeba v jedné denní dávce, byl by pro vás tento senzor celkem zbytečný. Plně k monitorování postačují osobní glukometry a měření několikrát denně. Pokud byste kontinuální senzor chtěl používat, musel byste si senzory sám kupovat.
-
Wellion GALILEO GLU/KET
(21.11.2023)
Dotaz
Dobrý večer, máte prosím zkušenosti s tímto glukometrem? Jedná se o kvalitní a přesný výrobek? Ve vašem článku o glukometrech, které měří i ketolátky doporučujete FreeStyle Optium firmy Abbott, ale ten se již nevyrábí. Můžete mi prosím doporučit případně další kvalitní gluko-keto metr. Mnohokrát děkujiOdpověď
Dobrý den,
přímo s gluko/ketometrem Wellion GALILEO GLU/KET zkušenost nemám. Glukometry značky Wellion, se kterými jsem pracovala špatné nejsou. Z řady Freestyle již opravdu glukometry Optium k dispozici nejsou, ale jako ketometr/glukometr a zároveň čtečka na senzory lze použít čtečka Freestyle Libre 2, která je volně k zakoupení s proužky FreeStyle Optium ß-ketone. -
Inzulín a výpočet dávky
(12.10.2023)
Dotaz
Jak vypočítat dávky inzulínu Humulin R (3* denně) děkuji. PetrOdpověď
Milý Petře, to máte tak ……………
A mohl bych se rozepsat na 10 stránek a vy byste to asi ani nečetl. Upozorňuji ale, že pro léčbu diabetu, a pro léčbu diabetu inzulínem zvlášť, je nutná edukce. Vy máte vědět, v čem hlavním tkví vaše porucha, máte mít stanovené svoje vlastní cíle a máte mít odhodlání je plnit.
Výpočet dávky inzulínu je jednou součástí toho všeho a může vám v každodenním životě pomáhat, ale vy musíte porozumět trochu tomu, co se ve vašem těle děje a jak tomu máte čelit.
Trochu jiná je situace u diabetu 1. a 2. typu, protože u typu 2 bývá často účinnost inzulínu porušena, někdy hodně. Takže lidé si pak dávají velké dávky inzulínu a ono se v podstatě nic moc neděje, zatímco stejné dávky by diabetika 1. typu porazily.
Vy máte dost velkou nadváhu a tak se spíš přikláním, že máte diabetes 2. typu a inzulín vám byl nasazen poté, co zvyšování dávek ostatních léků na diabetes nefungovaly a také nefungovalo hučení vašeho pana doktora do vás, abyste méně jedl a uměl si počítat sacharidy v jídle.
Principy na výpočet dávky rychle působícího inzulínu před jídlem nebo pro opravu příliš vysoké glykémie platí především pro diabetes 1. typu, kde hlavní porucha spočívá v tom, že tělo si neumí samo vytvářet inzulínu, ale reaguje na něj více méně normálně. Pro diabetes 2. typu to může platit také, ale zde je ve hře porucha účinnosti inzulínu, a ta při pořádné inzulínové rezistenci může být hodně veliká.
Uvedu vám tedy principy platné pro diabetes 1. typu a pro „dobře“ vyrovnaný diabetes 2. typu u osoby, která dodržuje dietní a pohybová doporučení:
Výpočet dávky rychle působícího inzulínu závisí na:
-momentální hodnotě glykémie
-množství sacharidů v jídle, které se hodláte sníst
-množství inzulínu, který případně dostáváte formou dlouze působícího inzulínu, zpravidla ráno nebo večer
V úvahu je také dobré brát, zda se případně chystáte na nějaký fyzický „výkon“, protože ten zužitkování cukru zlepšuje a mohl by případně přispět k hypoglykémii v průběhu delší fyzické zátěže.
Dále je vhodné, abyste si pro sebe určit tzv. korekční faktor, což je vlastně dávka inzulínu, která u vás podle zkušenosti vyvolá pokles glykémie o 1 mmol/l (třeba z 12 mmol/l na 11 mmol/l. Toto číslo se může nejprve odhadnout, a to následujícím výpočtem:
korekční faktor = 110/vaše celková denní dávka inzulínu
Také je nutné určit tzv. sacharidový poměr. To je v podstatě údaj, na kolik gramů sacharidů v jídle vám vystačí 1 jednotka inzulín. Čím menší toto číslo je, tím více asi budete potřebovat inzulínu. Naopak, je-li sacharidový poměr nízký, bude vám na stejné jídlo asi stačit menší dávka inzulínu. Pro první orientační výpočet se tento poměr určuje takto:
sacharidový poměr = 350/celková denní dávka inzulínu
Například tedy: Potřebujete-li denně přibližně 50 j. inzulínu, váš odhadnutý sacharidový poměr bude 350/50 = 7. Orientačně tedy budete potřebovat na každých 7 g sacharidů v jídle 1 jednotku inzulínu. Když budete chtít vypočítat, kolik si máte tedy před jídlem píchnout inzulínu, určite množství sacharidů a dělíte to 7. Např. na 50 g sacharidů budete potřebovat 50:7 jednotek, tedy asi 7,14 j., zaokrouhleno 7 jednotek. To ovšem platí, pokud před jídlem máte normální hodnotu glykémie, jinak musíte připočítat ještě tzv. korekční bolus. Ten by byl v tomto případě 2,2 (110:50= 2,2). Máte-li tedy místo např. 5 mmol/l 10 mmol/l, je vaše glykémie asi o 5 mmol/l vyšší, než by měla být. Protože jedna jednotka vám způsobí pokles asi o 2,2 mmol/l, tak vydělíte 5:2,2 = 2,27. Proto byste si vypočítanou dávku inzulínu měl ještě navýšit o tuto hodnotu, tedy celkem byste si měl dát asi 9 nebo 10 jednotek.
No, možná se vám to zdá složité. Sice to moc složité není, ale existují aplikace, které to dělají za vás. Např. aplikace do telefonu Diabetes:M
Jinak ale systém pro výpočet doporučeného bolusu je součástí např. inzulínových pump a také jako doplňkový software pro řadu glukometrů.
Diabetes:M je v podstatě takový elektronický deník pro diabetiky.
Podle výše uvedeného principu byste ale měl časem umět vypočítávat doporučenou dávku inzulínu rychle sám. Protože ale máte asi diabetes typu 2, tak můžete mít inzulínovou rezistenci a první vypočítané hodnoty mohou být příliš nízké. V tom případě se je postupně upravíte a pak se to naučíte. Je ale důležité, abyste si hodnoty zaznamenával, abyste se opravdu postupně zlepšoval.
Poznámka redakce:
Certifikované aplikace s bolusovým kalkulátorem jsou Diabetes:M, myLife či mySugr. Pro zapomnětlivé anebo velmi zaneprázdněné jedince mohou být vhodné aplikace MedFox nebo MyTherapy. Připomínají uživateli podání inzulinu i ostatních léků.
-
FSLlink- hodnota “čas v rozmezí” na čtečce senzoru v mobilu
(19.09.2023)
Dotaz
Dobrý den, mám dotaz ohledně hodnot, nastavení “cílových hodnot” mám nastaveno 3,9 - 10,0 mmol/l a výsledek je za 90 dní 94-95%. Tedy se chci zeptat, zda ten výsledek je “normální” nebo zda si mám horní hranici snížit. V té souvislosti se chci zeptat, co si mám představit pod pojmem “velké výkyvy” měřené glykémie. Hodnotu >10 mám opravdu sporadicky, hodnotu HbA1c mívám 36 až maximálně 39. Děkuji
Odpověď
Dobrý den,
základní cílové rozmezí pro dospělé pacienty je opravdu mezi 3,9-10 mmol/l. Přísnější kritéria mají samozřejmě těhotné ženy. Naopak mírnější cíle jsou u křehkých starších pacientů.
Základní cíl pro dospělé pacienty je
> 70% time in range = čas v cíli (mezi 3,9-10 mmol/l) - ideálně je samozřejmě více jak 80%
současně by mělo být:
< 25% času nad 10 mmol/l
< 5% nad 13,9 mmol/l
< 4% pod 3,9 mmol/l
< 1% pod 1,0 mmol/l
Tato kritéria byla původně určena hlavně pro diabetiky 1. typu, ale dají se využít i u dospělých diabetiků 2. typu - i když u nich někteří lékaři doporučují více jak 80% time in range. Je vždy nutné stav hodnotit individuálně (u každého jedince) s ohledem na terapii, trvání diabetu, ostatní onemocnění…
Samozřejmě čím lepší time in range, tím lépe, protože se snižuje riziko komplikací diabetu.
94-95% v cíli za 90 dní je skvělá hodnota. Stejně tak HbA1c 36-39 mmol/mol je výborný výsledek.
Právě glykovaný hemoglobin (HbA1c) může být ovlivněn kolísáním glykémie. Pokud má například někdo hodně závažných hypoglykémií a pak vybíhá s hodnotami cukru naopak zase hodně vysoko, může glykovaný hemoglobin být relativně nízký. Kompenzace diabetu se pak “falešně” zdá dobrá. Výkyvy glykémie ale stále poškozují buňky a působí komplikace diabetu. Zde nám napoví time in range (čas v cíli), který v těchto případech bude nízký + bude vysoké procento času vysokých a nízkých glykémií. U Vás čas v cíli ukazuje, že kolísání glykémie nebude výrazné. K zhodnocení kolísání glykémie lze využít i hodnoty variability glykémií, které často senzory ukazují - buď přímo jako variabilitu glykémie nebo jako směrodatnou odchylku.
-
vzestup glykémie po snídani
(19.09.2023)
Dotaz
Dobrý den, mám DM 1. typu na inzulínové pumpě Tandem t:slim + Dexcom G6. Po snídani mi pravidelně stoupá glykémie od cca 6,00-7,00 mmol/l na 12-13,00 mmol/l. Sacharidy mám spočítané správně. V osobním profilu nastaveno od 05:00: sacharidový poměr 1:11, korekční faktor 1:2,0, bazál 0,6. Můžu se zeptat, jak upravit nastavení osobního profilu, aby glykémie po snídani tak nestoupala. Jsem na Lyumjevu, který si píchám cca 5-10,minut před snídaní. V jiné části dne s vyšší glykémií nemám problém. Můj diabetik mi na tuto otázku nedokázal odpovědět. Děkuji. RomanaOdpověď
Dobrý den,
předpokládám, že využíváte hybridní systém - uzavřenou smyčku, když máte t:slimX2 se senzory.
Ideální by samozřejmě bylo vidět Vaše data na senzoru a přesné nastavení pumpy po celý den, ale zkusím aspoň trochu poradit i nyní.
Pokud je stoupání jen po jídle a není po delší dobu, nemusíme pravděpodobně měnit dávku bazálního inzulinu - pokud zrovna v tomto úseku nemáte nastaven bazální inzulin hodně nízko oproti ostatním hodinám a zbytku dne.
Pokud stoupání nastává i při normální glykémii nebude zde tak výrazný vliv korekčního faktoru - ten má hlavně vliv na to, jak pumpa počítá o kolik 1j sníží glykémii. Korekční faktor je dobré upravit, když pumpa obtížně bojuje se snižováním již vysoké glykémie…
Pokud je stoupání čistě po jídle při původně normální glykémii může být na vině inzulin-sacharidový poměr, množství sacharidů nebo doba podání bolusu před jídlem. Pokud jste přepočítala množství sacharidů, tak ho vynecháme.
Snídaně bývá problémový úsek, protože v rámci běžného denního rytmu těla se nad ránem uvolňují v těle hormony, které zhoršují citlivost na inzulin, případně i mírně zvyšují glykémii. Současně může být ráno i pomalejší vstřebávání inzulinu. Někdo má i sacharidovější snídaně (s větším množstvím cukru nebo jednoduššími cukry)než zbytek jídel během dne. Pomalejší vstřebávání inzulinu se projevuje prudším nárůstem glykémie po snídani (na senzoru jde křivka prudčeji nahoru než obvykle). V tomto případě je možné zkusit podat bolus před jídly např. o 5 minut dříve než jste zvyklá.
To co nám zbývá vyzkoušet je nastavení inzulin-sacharidové poměru. Pokud po snídani rostou glykémie hodně nahoru, je možné od 5 hodin např. do 10 hodin (podle toho jak máte rozdělené nastavení během dne a jak snídáte) snížit inzulin-sacharidový poměr. Pokud chcete více inzulinu, poměr snižujete. Můžete zkusit snížení např. na 1:9g. To znamená, že pumpa Vám např na 40g sacharidů místo původních 3,6j inzulinu nabídne 4,4j. Pokud by glykémie poté hodně padala je možné upravit poměr na 1:10g. Pokud by naopak úprava nestačila, je možné zkusit 1:8 (zde na 40g pumpa při normální glykémii nabídne 5j).
Doufám, že Vám tato odpověď alespoň trochu pomůže. Bohužel bez přesných znalostí a možnosti zhodnocení záznamu z pumpy a senzoru, nejsem schopná poradit více.
Napsat dotaz
Doporučení a pravidla poradny: Dříve než nám zašlete svůj dotaz, vyhledejte si prosím, zda stejný nebo velmi podobný dotaz nepoložil jiný čtenář či čtenářka před vámi. Doporučujeme vepsat do obdélníčku "Hledat v poradně" klíčová slova týkající se vašeho dotazu a prohlédnout si starší odpovědi na stejné či podobné téma. Upozorňujeme, že položené dotazy budou zveřejněny stejně jako odpověď na ně. V odpovědi uvedeme pouze vaše křestní jméno, rok narození, tělesnou hmotnost a výšku, jelikož tyto parametry s odpovědí většinou souvisí. Pokud bude k dotazu přiložena fotografie nebo video, odpovídající lékař zváží její zveřejnění. Velmi děkujeme za vaši přízeň. Věříme, že vám přinášíme užitečnou službu v daném oboru medicíny. Upozorňujeme, že tyto internetové stránky slouží pouze jako informační zdroj. V žádném případě nenahrazují lékařskou či jinou odbornou péči!