Poradna
Doporučení a pravidla poradny: Dříve než nám zašlete svůj dotaz, vyhledejte si prosím, zda stejný nebo velmi podobný dotaz nepoložil jiný čtenář či čtenářka před vámi. Doporučujeme vepsat do obdélníčku "Hledat v poradně" klíčová slova týkající se vašeho dotazu a prohlédnout si starší odpovědi na stejné či podobné téma. Upozorňujeme, že položené dotazy budou zveřejněny stejně jako odpověď na ně. V odpovědi uvedeme pouze vaše křestní jméno, rok narození, tělesnou hmotnost a výšku, jelikož tyto parametry s odpovědí většinou souvisí. Pokud bude k dotazu přiložena fotografie nebo video, odpovídající lékař zváží její zveřejnění. Velmi děkujeme za vaši přízeň. Věříme, že vám přinášíme užitečnou službu v daném oboru medicíny. Upozorňujeme, že tyto internetové stránky slouží pouze jako informační zdroj. V žádném případě nenahrazují lékařskou či jinou odbornou péči!
rezistentní škrob(y), hodnota sacharidů
Datum vložení dotazu: 04.09.2023
Ptá se: Alena
Dotaz
Odpověď
Dobrý den Aleno,
rezistetní škrob není žádná novinka. Nutriční hodnota škrobu souvisí se strukturou molekuly a s modifikací upravující biologickou dostupnost – mechanickou, tepelnou nebo chemickou. Podle úrovně stravitelnosti může být škrob rozdělen do tří kategorií: rychle stravitelný škrob (rapidly digestible starch – RDS), pomalu stravitelný škrob (slowly digestible starch – SDS) a rezistentní škrob (resistant starch – RS)7. RDS úzce souvisí s glykemickým indexem, u kterého se předpokládá, že zvyšuje pravděpodobnost vzniku cukrovky a prediabetu, kardiovaskulárních chorob a obezity.
Rezistentní škrob (RS) je definován jako suma škrobu a produktů degradace škrobu, které se neabsorbují v tenkém střevě zdravého jedince, ale mohou být částečně fermentovány mikrobiotou tlustého střeva. Rezistentní škrob tak vykazuje vlastnosti vlákniny a řadíme ho mezi nevyužitelné sacharidy. Průměrný příjem rezistentního škrobu v dietě západního světa se uvádí kolem 5 g (rozmezí hodnot 3,4-9,4 g/d). Většina škrobu je konzumována v tepelně upravených potravinách, kde je škrob plně zmazovatělý a snadno stravitelný. Snížená stravitelnost konzumovaného škrobu je ovlivněna řadou vnitřních a vnějších faktorů (např. typ a složení potraviny, povaha a zdroj škrobu, způsob zpracování potravin, postupy přípravy a servírování pokrmů, fyziologie jednotlivce a další). Obsah RS se může měnit během skladování potravin, např. v horkých vařených bramborách je 5 % RS a ve vychladlých uvařených bramborách až 10 % RS. Záleží na odrůdě brambor a podmínkách přípravy vařených brambor.
Během tepelného zpracování potravin a skladování může docházet ke snížení obsahu RS nebo naopak ke zvýšení obsahu RS. Tepelná úprava (vaření, pečení, restování) a ochlazení banánů, rýže, fazolí a brambor vedlo ke zvýšení obsahu rezistentního škrobu. Po opakovaném ohřátí a ochlazení těchto potravin (banány, brambory, luštěniny) se obsah RS snižoval. Delší doba a nižší teplota pečení chleba a pečiva měla vliv na zvýšení obsahu RS ve světlém pšeničném chlebu.
Více si o rezistetním škrobu můžete nastudovat např. v odborném článku volně přístupném zde:
Zobrazit Rezistentní a pomalu stravitelný škrob (chemicke-listy.cz)
Ohledně toho, zda zchlazené brambory opravdu zvyšují cukr v krvi méně nemám žádné podložené informace, na které bych vás mohla odkázat, data uvedená výše to ale předpokládají.
Nicméně, jednoduché řešení je na dosah ruky. Zkuste si uvařit dvě stejná jídla, stejné množství. Jedno bude obsahovat čerstvě uvařené brambory a druhé brambory zchlazené. Změřte si glykémii před jídlem a po jídle. Snažte se vytvořit podobné vstupní podmínky (stejná denní doba, stejný pitný režim, stejná pohybová aktivita). Podle toho, jak významný bude rozdíl v lačné glykémii a glykémii po jídle si můžete udělat závěr sama. Poté uvidíte, zda se vám vyplatí si přílohy tímto způsobem chystat = časová náročnost přípravy jídel vs. rozdíl v glykémiích.
Pokud na to chcete jít méně vědecky a složitě, stačí vám vědět, že nejvíce rezistentního škrobu obsahují potraviny s vysokým obsahem vlákniny - luštěniny, celozrnné produkty atd. Tyto potraviny všeobecně vyvolávají nižší odezvu glykémie a také mají nižší energetickou hodnotu. Jejich seznam je v článku výše. Prakticky je to totožné s doporučením racionální stravy, která by měla obsahovat potraviny bohaté na vlákninu.
Obsah rezistentního škrobu je vysoký zejména v luštěninách a škrobech izolovaných z nich (tab. I z druhého odkazu). Po tepelném zpracování obsah rezistentního škrobu u luštěnin s vysokým obsahem rezistentního škrobu klesá, naopak u luštěnin s nižším obsahem rezistentního škrobu dochází k vysokému nárůstu po tepelné úpravě (např. u fazolu obecného až na 32,3 % suš.)
(odpovídá Mgr. Beáta Bohnerová, StefaMed, s.r.o.)
Další dotazy z kategorie "Cukrovka a životospráva"
210 dotazů
-
Med jako sladidlo
(23.09.2025)
Dotaz
Mám slabou cukrovku,můžu si ráno osladit kavu medem?Odpověď
Milý Jiří, máte cukrovku a k tomu nadváhu. Porucha je způsobena hlavně tím, že vaše tělo nedostatečně reaguje na signály inzulínu, aby řádně zpracovávalo různé složky potravy, na prvním místě glukózu (krevní cukr). Není to ale tím, že byste měl inzulínu ve srovnání se zdravými osobami málo, ale tím, že tělo na něj špatně reaguje. Porucha je značně závislá na množství potravy, které jíte a velmi to zhoršuje nadváha.
Ve vaší léčbě je důležité zejména omezit kalorický příjem a jíst méně sacharidů. Med obsahuje zejména dva jednoduché cukry, glukózu a fruktózu. Tyto cukry nejsou pro vás jedovaté, ale zvyšují glykémii a představují další kalorie, ze kterých se tloustne. Je tedy dosti nepraktické na jedné straně držet redukční dietu a na druhé straně do sebe ládovat potraviny, po kterých se tloustne.
Můj osobní názor je tento:
Nechte si zpracovat pro vás vhodný dietní plán od nutričního terapeuta. Pokud máte takovou chuť na kávu s medem, tak si ji v rozumné míře dopřejte, ale trochu zase uberte sacharidy v dietě v jiné formě, např. o to méně pečiva. Sám o sobě vám med v malé dávce neublíží.
-
Mám cukrovku a potřeboval bych poradit
(15.09.2025)
Dotaz
Dobrý den chtěl jsem se optat.mam cukrovku 2.stupne beru glukofage 1000.Chtel jsem se optat jestli jde snizit dávkování.Bylo mě řečeno že se to dá snizit na co nejnižší dávku.Chodim na kontroly a výsledky mám dobré. Tak proč mě to doktor nesnizi.Zhubnul jsem prestal jsem pit alkohol a upravil jsem stravu.Dekiji za odpověďOdpověď
Milý Jiří, Glucophage je základní lék používaný v léčbě diabetu 2. typu. Je zpravidla dobře snášen a je vhodný i pro lehké formy diabetu či prediabetu, aby se porucha dále nestupňovala. Je velmi dobré, že jste upravil životosprávu. V léčbě Glucophage bych vám ale doporučoval pokračovat, pokud nebudete mít glykémie v normě či velmi blízko normy (na lačno pod 6,5 mmol/l). Dávku máte spíše nízkou, běžně se podává 2x 1000 mg. Nevím, jak jste na tom s alkoholem. Píšete, že jste jej přestal konzumovat, ale je možné, že s k němu vrátíte. Glucophage se nemá dávat osobám, které konzumují větší množství alkoholu, čímž myslím třeba 0,4 l vina nebo více než 2 piva. V takovém případě může mít tento lék nežádoucí efekt, ale jinak je dobře snášen.
-
Cukrovka a jídelníček
(06.09.2025)
Dotaz
Beru glimepirid a stadamet ,potřebovala bych jídelníček abych ho měla vyváženýOdpověď
Doporučení redakce:
Podívejte se na naše fotojídelníčky https://www.cukrovka.cz/dietni-jidelnicek, zadejte si do dialogových rámečků 150 g, 175 g, 200 g, nebo 250 g sacharidů na den, dále jestli chcete jídelníček se svačinami či bez, počet dnů v týdnu, pro které chcete jídelníček vytvořit, klikněte na "Generovat náhodně" a vytvoří se Vám pestrý jídelníček, kde nepřekročíte zvolenou denní dávku sacharidů. Pokud vám nějaké jídlo nebude vyhovovat, myší si kliknete na přehled jídel a můžete je dle libosti měnit - ve výsledku ale bude vždy zvolená dávka sacharidů na den. Najedete-li myší na "Postup přípravy" objeví se rámeček s návodem, jak jídlo připravit a "fotojídelníčky jsou to proto, že když si budete dále klikat na obrázek jídla, bude se zvětšovat do maximální velkosti, aby bylo krásně vidět, motivovalo Vás a naladilo Vaše chuťové pohárky :-) -
Diabetik a e-cigareta
(09.07.2025)
Dotaz
Dobrý den, chtěl bych se zeptat,jsem diabetik a mám neuropatii v nohách,má vliv e-cigareta na ucpání cév nebo podobně jestli má špatný vliv celkově,děkuji předem za odpověd. PetrOdpověď
Milý Petře,
ano, e-cigarety mohou mít negativní vliv na cévy, i když pravděpodobně menší než klasické cigarety. Pro osobu s diabetickou neuropatií a zvýšeným kardiovaskulárním rizikem je ale i e-cigareta potenciálním škodlivým faktorem, který může přispět k poškození cév, zhoršit krevní zásobení nohou a ztížit hojení případných ran.
Toto jsou známé účinky nikotinu, který je obsažen v e-cigaretách:
- zvyšuje krevní tlak a srdeční frekvenci
- zužuje cévy (vazokonstrikce), což omezuje průtok krve v končetinách
podporuje zánět v cévní stěně
- zvyšuje riziko aterosklerózy (ucpávání cév)
I když e-cigarety neobsahují dehet a spaliny jako klasické cigarety, nikotinový účinek na cévy přetrvává. Kromě toho, pára z e-cigaret obsahuje kromě nikotinu i další chemické látky (např. propylenglykol, aromata), které mohou dráždit dýchací cesty a způsobovat oxidativní stres a zánět v těle.
Diabetici s neuropatií často trpí poruchou prokrvení dolních končetin (ischemickou chorobou dolních končetin). Kouření a e-cigarety toto riziko dále zvyšují. Může se zhoršovat samotná neuropatie, hojení ran, může být větší sklon ke vzniku gangrény či vředu na nohách s konečným důsledkem amputace.
Jó, ptát se doktora na kouření, to není dobrý nápad pro člověka, který není odhodlán s tím přestat. Pokud ovšem užíváte e-cigarety kvůli odvykání kouření, je to rozhodně menší zlo, než kouřit klasické cigarety. Rozhodně by pro vaše nohy a cévy bylo lepší s kouřením postupně úplně přestat. Existují k tomuto účelu také odvykací centra, kde by vám mohli pomoci.
-
Môže diabetik Ii jesť po infarkte zavinace,slede kyslé.
(20.06.2025)
Dotaz
Môžem jesť,kyslé ryby, zavináč,sledea tu calamadu v nich DušanOdpověď
Milý Dušane, diabetik i po infarktu myokardu může jíst zavináče. Je to celkem zdravá strava a téměř to neobsahuje sacharidy. Dobrou chuť.
Napsat dotaz
Doporučení a pravidla poradny: Dříve než nám zašlete svůj dotaz, vyhledejte si prosím, zda stejný nebo velmi podobný dotaz nepoložil jiný čtenář či čtenářka před vámi. Doporučujeme vepsat do obdélníčku "Hledat v poradně" klíčová slova týkající se vašeho dotazu a prohlédnout si starší odpovědi na stejné či podobné téma. Upozorňujeme, že položené dotazy budou zveřejněny stejně jako odpověď na ně. V odpovědi uvedeme pouze vaše křestní jméno, rok narození, tělesnou hmotnost a výšku, jelikož tyto parametry s odpovědí většinou souvisí. Pokud bude k dotazu přiložena fotografie nebo video, odpovídající lékař zváží její zveřejnění. Velmi děkujeme za vaši přízeň. Věříme, že vám přinášíme užitečnou službu v daném oboru medicíny. Upozorňujeme, že tyto internetové stránky slouží pouze jako informační zdroj. V žádném případě nenahrazují lékařskou či jinou odbornou péči!