Poradna
Doporučení a pravidla poradny: Dříve než nám zašlete svůj dotaz, vyhledejte si prosím, zda stejný nebo velmi podobný dotaz nepoložil jiný čtenář či čtenářka před vámi. Doporučujeme vepsat do obdélníčku "Hledat v poradně" klíčová slova týkající se vašeho dotazu a prohlédnout si starší odpovědi na stejné či podobné téma. Upozorňujeme, že položené dotazy budou zveřejněny stejně jako odpověď na ně. V odpovědi uvedeme pouze vaše křestní jméno, rok narození, tělesnou hmotnost a výšku, jelikož tyto parametry s odpovědí většinou souvisí. Pokud bude k dotazu přiložena fotografie nebo video, odpovídající lékař zváží její zveřejnění. Velmi děkujeme za vaši přízeň. Věříme, že vám přinášíme užitečnou službu v daném oboru medicíny. Upozorňujeme, že tyto internetové stránky slouží pouze jako informační zdroj. V žádném případě nenahrazují lékařskou či jinou odbornou péči!
rezistentní škrob(y), hodnota sacharidů
Datum vložení dotazu: 04.09.2023
Ptá se: Alena
Dotaz
Odpověď
Dobrý den Aleno,
rezistetní škrob není žádná novinka. Nutriční hodnota škrobu souvisí se strukturou molekuly a s modifikací upravující biologickou dostupnost – mechanickou, tepelnou nebo chemickou. Podle úrovně stravitelnosti může být škrob rozdělen do tří kategorií: rychle stravitelný škrob (rapidly digestible starch – RDS), pomalu stravitelný škrob (slowly digestible starch – SDS) a rezistentní škrob (resistant starch – RS)7. RDS úzce souvisí s glykemickým indexem, u kterého se předpokládá, že zvyšuje pravděpodobnost vzniku cukrovky a prediabetu, kardiovaskulárních chorob a obezity.
Rezistentní škrob (RS) je definován jako suma škrobu a produktů degradace škrobu, které se neabsorbují v tenkém střevě zdravého jedince, ale mohou být částečně fermentovány mikrobiotou tlustého střeva. Rezistentní škrob tak vykazuje vlastnosti vlákniny a řadíme ho mezi nevyužitelné sacharidy. Průměrný příjem rezistentního škrobu v dietě západního světa se uvádí kolem 5 g (rozmezí hodnot 3,4-9,4 g/d). Většina škrobu je konzumována v tepelně upravených potravinách, kde je škrob plně zmazovatělý a snadno stravitelný. Snížená stravitelnost konzumovaného škrobu je ovlivněna řadou vnitřních a vnějších faktorů (např. typ a složení potraviny, povaha a zdroj škrobu, způsob zpracování potravin, postupy přípravy a servírování pokrmů, fyziologie jednotlivce a další). Obsah RS se může měnit během skladování potravin, např. v horkých vařených bramborách je 5 % RS a ve vychladlých uvařených bramborách až 10 % RS. Záleží na odrůdě brambor a podmínkách přípravy vařených brambor.
Během tepelného zpracování potravin a skladování může docházet ke snížení obsahu RS nebo naopak ke zvýšení obsahu RS. Tepelná úprava (vaření, pečení, restování) a ochlazení banánů, rýže, fazolí a brambor vedlo ke zvýšení obsahu rezistentního škrobu. Po opakovaném ohřátí a ochlazení těchto potravin (banány, brambory, luštěniny) se obsah RS snižoval. Delší doba a nižší teplota pečení chleba a pečiva měla vliv na zvýšení obsahu RS ve světlém pšeničném chlebu.
Více si o rezistetním škrobu můžete nastudovat např. v odborném článku volně přístupném zde:
Zobrazit Rezistentní a pomalu stravitelný škrob (chemicke-listy.cz)
Ohledně toho, zda zchlazené brambory opravdu zvyšují cukr v krvi méně nemám žádné podložené informace, na které bych vás mohla odkázat, data uvedená výše to ale předpokládají.
Nicméně, jednoduché řešení je na dosah ruky. Zkuste si uvařit dvě stejná jídla, stejné množství. Jedno bude obsahovat čerstvě uvařené brambory a druhé brambory zchlazené. Změřte si glykémii před jídlem a po jídle. Snažte se vytvořit podobné vstupní podmínky (stejná denní doba, stejný pitný režim, stejná pohybová aktivita). Podle toho, jak významný bude rozdíl v lačné glykémii a glykémii po jídle si můžete udělat závěr sama. Poté uvidíte, zda se vám vyplatí si přílohy tímto způsobem chystat = časová náročnost přípravy jídel vs. rozdíl v glykémiích.
Pokud na to chcete jít méně vědecky a složitě, stačí vám vědět, že nejvíce rezistentního škrobu obsahují potraviny s vysokým obsahem vlákniny - luštěniny, celozrnné produkty atd. Tyto potraviny všeobecně vyvolávají nižší odezvu glykémie a také mají nižší energetickou hodnotu. Jejich seznam je v článku výše. Prakticky je to totožné s doporučením racionální stravy, která by měla obsahovat potraviny bohaté na vlákninu.
Obsah rezistentního škrobu je vysoký zejména v luštěninách a škrobech izolovaných z nich (tab. I z druhého odkazu). Po tepelném zpracování obsah rezistentního škrobu u luštěnin s vysokým obsahem rezistentního škrobu klesá, naopak u luštěnin s nižším obsahem rezistentního škrobu dochází k vysokému nárůstu po tepelné úpravě (např. u fazolu obecného až na 32,3 % suš.)
(odpovídá Mgr. Beáta Bohnerová, StefaMed, s.r.o.)
Další dotazy z kategorie "Cukrovka a životospráva"
170 dotazů
-
Hodnoty cukru po chřípce
(10.08.2024)
Dotaz
Prodělal jsem chřipku, léčba trvala dva měsíce. Stále se cítím vyčerpaně, motá se mi hlava, v noci se budím močit, trpím závratěmi a nedávno jsem po obědě omdlel. Jeden můj známý mi doporučil ať si změřím cukr ráno a během dne. Ráno: 19,7, po snídani 25, po obědě 30. Po obědě cca po 20 minutách velká potřeba lehnout a spát. Pracuji jako programátor, hodně pracuji myslí. Pitný režim: Denně 4 l kofoly + 1 l jablečného džusu, 2 dl vína, o víkendu + 3-4 piva. Jídlo: běžné menu se zákuskem. Večer fast foody, pizza. Pokud se cítím unaveně a dokončuji práci, dám si energeťák - poslední dobou je mi po nich zle, nahrazuji džusem. Pohyb minimální – šetřím síly, aby mi to myslelo. O cukrovce nic nevím, nemám cukrovku, ale naměřené hodnoty se mi zdají, poněkud vyšší. Jedná se stále o chřipku nebo mám znovu navštívit lékaře? Nechci ze sebe dělat hypochondra, ale uznávám za vhodné můj stav konzultovat. LukášOdpověď
Milý Lukáši, trochu nevím, zda si ze mě neděláte legraci. Přece jenom programování vyžaduje velké duševní schopnosti a internet navíc poskytuje spoustu informací, ze kterých by si člověk s takovými schopnosti měl umět vyvodit obraz o svém stavu.
Je ale také možné, že se skutečně věnujete jen magii programování a o nic jiného se nezajímáte a popíjíte další a další cukr a cukr, takže by to vyvolalo diabetes i u bejka... žertuji.
Pro případ, že tedy mě skutečně jen nezkoušíte, jak zareaguji, tak vám píšu:
Máte velmi nevyrovnaný diabetes s velmi vysokými glykémiemi. To vede k velké únavě a postupně také k úbytku duševních schopností a nakonec to bude zdraví velmi nebezpečné.
Okamžitě musíte vyhledat diabetologa a dát se vyšetřit. Určitě musíte úplně vynechat všechny nápoje obsahující cukr a stravovat se normálně zdravým jídlem s převahou zeleniny, trochou masa a odměřeným množstvím sacharidů. Diabetologa musíte vyhledat i z důvodu, abyste se dozvěděl se o tom všem více. Jedině tak vám zůstane zachovaný rozum a schopnost kvalitně programovat.
-
diabetes a nálev na králíka s pivem
(01.08.2024)
Dotaz
Připravuji králíka na gril otázka je zdá můžu použít na potírání skleničku piva? Králík je jinak naložený tak aby byl v vhodný pro diabetiky. DanielaOdpověď
Milá Danielo, nevím, co myslíte tím potíráním. Pokud tím myslíte potírání žízně, tak si prosím přečtěte čerstvou odpověď jinému tazateli, kterou jsem právě vytvořil. Dotaz "aké pivo"
Pokud maso potíráte při grilování, tak si myslím, že je to zanedbatelné, protože většinu z něho si vezme ohníček -
aké pivo
(31.07.2024)
Dotaz
ktoré pivo má nulovú hodnotu cukru. JurajOdpověď
Milý Juraji, nejprve odpověď: půl litru piva obsahuje od 15 g do 25 g sacharidů. Více obsahují silnější piva. Vedle toho existují piva nealkoholická či ovocná, a ta mají většinou sacharidů ještě více, třeba si 60 g. Existují také tzv. piva pro diabetiky. Ta se vyznačují tím, že jsou více vykvašená, takže sacharidy v něm obsažené (ve sladu) se více či téměř úplně vykvasí, takže sacharidy se přemění bakteriální (kvasinkovou) činností více na alkohol. Bývají tedy často více alkoholická.
Jako lékař vás musíme upozornit, že kromě sacharidů obsahuje pivo také alkohol. Ani jedno není pro diabetika zdravé. Ty sacharidy se v přiměřené míře mohou hodit, pokud si je započítáte do denního limitu sacharidů a v jiné oblasti je zase omezíte nebo nahradíte pohybem. Kromě toho alkohol často odbourává sebekontrolu, takže osoby s diabetem pak často nedodržují ani ostatní dietní omezení. Větší množství alkoholu také může u někoho tlumit jeho vlastní produkci glukózy, takže se to může za jistých okolností stát příčinou hypoglykémie.
Tedy jaké pivo: klidně takové běžné (ne ta ovocná) v malé dávce: sklenice (300 ml, případě 500 ml). Je vhodné mít na paměti obsažené sacharidy. Při větší dávce si často musíte přidávat inzulín, ale zase pozor na hypoglykémii.
Některá diapiva jsou na chuť a na žízeň také dobrá. Obsahují sacharidů minimum, takže nemusíte nic započítávat. Ale zase pozor na hypoglykémii a samozřejmě na důsledky požívání alkoholu vůbec. Diapivo dostanete v každém supermarketu.
Konkrétní pohled na obsah cukru od naší nutriční terapeutky Beáty Bohnerové
Dobrý den Juraji,
žádné pivo nemá nulovou kalorickou hodnotu, avšak najdete na trhu piva se sníženým obsahem sacharidů. To ale neznamená, že by neovlivnily cukr v krvi, protože pořád nějaké sacharidy mají. Nicméně rozdíl je oproti klasickému pivu významný. Přikládám přehlednou tabulku.
Více si můžete sám najít zdarma na www.kaloricketabulky.cz
-
Konzervy
(06.07.2024)
Dotaz
Proč se při cukrovce nesmí konzervované jídlo , rybí konzervy paštiky atd. HelenaOdpověď
Dobrý den paní Heleno,
při cukrovce jistě můžete jíst konzervované jídlo. Spíše je třeba se zaměřit na to, jaké konzervované jídlo a jaké má složení. Jediný problém u konzerv je, pokud by došlo k narušení konzervy, to by mohlo dojít ke kontaminaci nebezpečnými bakteriemi.
Kalorické rozdíly:
protože při DM2 je chtěná redukce hmotnosti, doporučuje se jíst potraviny s nízkým obsahem tuku a vyšším obsahem bílkovin. Mezi konzervami najdete různé potraviny různých kvalit. Paštiky jsou většinou bohaté na tuky (i zde je třeba pozorovat tabuly složení, protože existují paštiky s vysokým procentem masa a naopak s velmi nízkým), ale najdete i např. pomazánky z luštěnin. Místo vepřového masa existuje krůtí maso v konzervě atd.
Např. tuňák ve vlastní šťávě obsahuje na pevný podíl 301Kj, 1gT, 36gB oproti tomu od stejné značky tuňák v oleji obsahuje 832kJ, 17g tuků, 10gB
Čongrády Vepřové maso ve vlastní šťávě obsahuje 958kJ, 18gT, 17gB vs. Vepřové škvarky v sádle 3709kJ, 100g tuku
-
noční služby a diabetes 2 typu
(30.06.2024)
Dotaz
jsem diabetik 2 typu užívám siofor prolong ,ale pracuji na noční služby a nevím jak bych se měla stravovat ,jsem diabetik teprve týdenOdpověď
Dobrý den,
poradit vám takto bez jakýkoliv dalších informací je velmi složité, neboť mám klienty, kteří na noční spí a také klienty, kteří na noční opravdu pracují celou noc.
Nicméně, všeobecně se doporučuje, že v době aktivity máte jíst a v době v přípravě na spánek již ne (2-4 hod před spaním) .
V průběhu aktivní noční je třeba doplňovat energii v podobě lehkých jídel - míchané tvarohy, celozrnné pečivo, zeleninové saláty apod.
Všeobecně strava pro diabetiky není nijak složitá - omezit sladké a tučné jídlo, mít dostatek zeleniny, 1 ks ovoce denně, dostatek pohybu. Inspirovat se dietnějšími recepty můžete v našem fotojídelníčku.
Nabízí se i možnost využít služby nutričního terapeuta, který vám pomůže nejlépe se v diabetické dietě zorientovat. Některé pojišťovny proplácí konzultaci v rámci bonusového programu, některá oddělení diabetologie mají nutričního terapeuta již nasmlouvaného - v rámci nového programu pojišťovny 111.
Sekce nutričních terapeutů ČAS (nutricniterapeuti.cz)
Seznam ambulancí - Česká asociace nutričních terapeutů (cant.cz)
Napsat dotaz
Doporučení a pravidla poradny: Dříve než nám zašlete svůj dotaz, vyhledejte si prosím, zda stejný nebo velmi podobný dotaz nepoložil jiný čtenář či čtenářka před vámi. Doporučujeme vepsat do obdélníčku "Hledat v poradně" klíčová slova týkající se vašeho dotazu a prohlédnout si starší odpovědi na stejné či podobné téma. Upozorňujeme, že položené dotazy budou zveřejněny stejně jako odpověď na ně. V odpovědi uvedeme pouze vaše křestní jméno, rok narození, tělesnou hmotnost a výšku, jelikož tyto parametry s odpovědí většinou souvisí. Pokud bude k dotazu přiložena fotografie nebo video, odpovídající lékař zváží její zveřejnění. Velmi děkujeme za vaši přízeň. Věříme, že vám přinášíme užitečnou službu v daném oboru medicíny. Upozorňujeme, že tyto internetové stránky slouží pouze jako informační zdroj. V žádném případě nenahrazují lékařskou či jinou odbornou péči!