Poradna

prediabetes nebo diabetes při hodnotách, které mám

Ptá se: Roman

Dotaz

Dobrý den při preventivní kontrole u lékaře mi byla naměřena hodnota glykémie 6 mmol/l a před 2 lety 5,8 mmol/l. Ostatní výsledky prý jsou ok cholesterol dokonce velmi dobrý. Je mi 57 let váha 91 kg, pohybu mám někdy dostatek, jindy docela málo. Zakoupil jsem glukometr a naměřil na lačno 6,5 mmol/l (večer před jídlem - topinky na tuku) další dny jsem se kontroloval a včera naměřil 5,5 mmol/l. Ovšem dnes opět ráno na lačno 6,5 mmol/l. Vím, že musím zhubnout, chtěl bych mít 85 kg. Upravil jsem životosprávu v jídle a snažím se nyní o pohyb min 30 min denně. Pokud vytrvám, tak bych očekával zlepšení výsledků glykémie na lačno, ale nevím po jaké době by mohlo dojít ke zlepšení - 1 měsíc, půl roku, nebo více? V případě po jaké době, pokud bude cukr pořád nad 5,6 mmol/l, navštívit lékaře a trvat na nějakém vyšetření nebo léčbě? Děkuji Roman

Odpověď

Milý Romane, tomu, co popisujete, se říká porucha glukózové tolerance. Ještě to není zjevný diabetes, ale ten by se brzy mohl vyvinout. Pokud byste chtěl zpřesnění, musel byste podstoupit orální glukózový toleranční test po podání sladkého čaje. Myslím ale, že to není nutné.

Chcete-li zabránit přechodu v diabetes, měl byste opravdu zhubnout, trochu cvičit a rozhodně méně jíst. K tomu byste našel doporučení i na našem webu, ale určitě by bylo dobré navštívit dietního terapeuta, který by vám podrobně poradil. Zejména jde o to, snížit celkové kalorie.

Kromě úpravy dietního režimu byste mohl užívat lék metformin. Ten by přispěl k poklesu glykémií a působil by jako prevence přechodu v diabetes.

Je dobře, že máte osobní glukometr. Není to sice zcela přesný přístroj, ale používá-li jej určitá osoba, může snadno sledovat trendy, zda se glykémie spíše zlepšují či zhoršují. Kromě měření na lačno byste měl zkusit se také měřit asi 1 hod. po jídle, abyste se ujistil, že vám glykémie nestoupají příliš vysoko, např. nad 10 mmol/l. Za 2 hodiny po jídle by bylo ideální, kdybyste měl glykémii do 5,6 mmol/l, ale i hodnoty mezi 5,7 a 7 by bylo dobré.

Pokud opravdu budete cvičit (30 min. je minimum) a snížíte kalorický příjem, zlepšení bych opravdu očekával do 1 měsíce. Nicméně i pokud se hodnoty nezhorší, bude to částečný úspěch.


Další dotazy z kategorie "Obecné"

  • Dotaz

    Dobrý den, před 3 týdny mi nečekaně při preventivní prohlídce diagnostikovali diabetes. Cítila jsem se dobře, jen jsem během roku zhubla a měla jsem pocit únavy, který jsem připisovala stresu z podnikání. Mám diabetes 1. typu - je mi 48 let, jsem 185 cm vysoká, hmotnost cca 75 kg. Glykovaný hemoglobin jsem měla 134. Nyní si píchám 3 týdny inzulín Lantus - zatím mi stačí 14 jednotek a ranní glykémie nalačno mám už 6 dní od 4,2 do 6,7. Když jsem byla diagnostikovaná jako diabetik, měla jsem nalačno 25,6 cukru v krvi. Jak prosím pokračuje výzkum ohledně toho přeprogramování buněk které tvoří trávicí enzymy na buňky produkující inzulín (viz článek na stránkách IKEM - PDF z roku 2016)? Děkuji. Pavla

    Odpověď

    Milá Pavlo, pro vás nyní bude důležité zahájit léčbu diabetu správně a bez kompromisů, protože ty se později jen obtížně překonávají. Jedná-li se skutečně o diabetes 1. typu, bude vám skoro jistě inzulínová sekrece postupně ubývat a vy budete odkázána jen na inzulín injekční, který se musíte naučit dávkovat přesně podle vašich glykémií, podle plánovaného jídla a podle fyzické zátěže. Proto se tyto postupy hned začněte učit, měřte si glykémie a naučte se složení potravy. Většina pacientů používá později 4 denní dávky inzulínu nebo inzulínovou pumpu.

    Odpověď na vaši otázku naleznete například na našem webu v článku Co by mohlo zajímat každého diabetika (informace z kongresu IPITA 2019). Rovněž časopis Diastyl v nejbližších dnech přinese zajímavý rozhovor s RNDr. Tomášem Koblasem, který se této problematice věnuje. Mohla byste si také opatřit knížku F. Saudek: Léčba diabetu transplantací, nakl. Maxdorf, Praha 2018, která je dostupná v lékárně IKEM, ale také přímo od nakladatelství.


    Detail dotazu
  • Dotaz

    Dobrý den, při prevenci mi byla náhodně zjištěna hodnota glykémie nalačno v žilní krvi 7.5, po týdnu změřena glykémie glukometrem z kapilární krve asi 3 hodiny od oběda a hodnota byla 5.7. Před rokem při prevenci byla hodnota 5.7 nalačno z žilní krve. Můj lékař zatím vyčkává, mám se sám od sebe objednat na diabetologii? Nebo co mám dělat? Jsem muž 46 let, váha 93 kg děkuji za Vaši odpověď. Vašek

    Odpověď

    Milý Vašku, všechny glykémie, které udáváte, jsou mírně zvýšené. Usuzuji tedy, že máte přinejmenším poruchu glukózové tolerance. Máte asi mírnou nadváhu, nevím, kolik měříte a jaký máte životní styl. Určitě se neděje nic dramatického a tuto poruchu by měl sledovat váš obvodní lékař, diabetologa nepotřebujete.

    Určitě byste se měl zamyslet nad svou životosprávou, kolik a co jíte. Je možné, že je na místě prostudovat zdravý jídelníček s mírným kalorickým omezením a podle něj se stravovat. Také byste se měl dostatečně pohybovat.

    Pokud byste chtěl přesněji vědět, jaký stupeň poruchy máte, mohl byste absolvovat glukózový toleranční test, na nějž by vás mohl váš obvodní lékař poslat. Možná by to pomohlo tomu, abyste s větším odhodláním přistoupil k režimovým opatřením. Jinak to ale v tento okamžik nutné není. Měl byste mít občas, např. 4x ročně, kontrolu glykémie na lačno (opravdu od večeře nic nejíst), mohl byste si rovněž pořídit osobní glukometr a občas se měřit sám. Osobní glukometr není přesné zařízení, nicméně pro dlouhodobé sledování by se hodil, protože byste jasně viděl, zda mají glykémie nějaký trend, zda nejsou nápadně vyšší po jídle apod.


    Detail dotazu
  • Dotaz

    Dobrý den, mojí devítileté sestře diagnostikovali cukrovku typu 1. Před nasazením inzulínu bylo rodičům řečeno, že jde pravděpodobně o typ 2 a budou stačit léky. O týden později ji však již hospitalizovali s tím, že jde o typ 1 a bude zapotřebí píchat inzulín. V tuto chvíli píchají vždy ráno. Do prvního aplikování byla sestra zdravá a nic ji netrápilo. Od té doby si ale stěžuje na neustálé bolesti hlavy, zad, má pocit na zvracení, je bledá a unavená. Její současná lékařka nad tím vším mává rukou. Avšak mě a hlavne rodiče by zajímalo, zda nemůže jít o projevy toho, že inzulín není potřeba? Jak se kromě vyšetření hodnot toto pozná? Diagnostika a přístup lékařů byl v jejím případě tak rychlý a laxní, že ač nejsme lékaři, tak si jsme skoro jisti, že inzulín nepotřebuje. Avšak nepodávat jej nemocnému člověku je dost velké riziko. Mohu poprosit o radu? S pozdravem Veronika

    Odpověď

    Milá Veroniko, kladete mi opravdu náročné dotazy, na které nelze přesně odpovídat, když neznám všechny podrobnosti.

    Zaprvé, u 9leteho dítěte je zdaleka nejpravděpodobnějším typem diabetu typ 1. Vše ostatní je velmi vzácné. U dětí se zcela výjimečně může vyskytnout typ 2. To se ale zpravidla jedná o děti velmi obézní nebo takové, které mají jinou nemoc a musejí kvůli ní užívat jiné účinné léky, nejčastěji kortikoidy.

    Existují ještě různé velmi vzácné a silně dědičné typy, které by se ale vyskytovaly i u jiných členů rodiny různého věku. Ty někdy nelze zpočátku rozpoznat a mohou se jevit jako pomaleji se rozvíjející typ 1. Diagnózu lze určit poměrně náročným genetickým vyšetřením a dělá se to zejména tehdy, pokud i jiní členové rodiny mají podobně probíhající diabetes. Píšeme o tom i na našich stránkách v rubrice DĚDIČNOST.

    Jedná se tedy skoro jistě o typ 1. Ten se může rozvíjet různě rychle. Při rychlém rozvoji, kdy rychle zaniká sekrece inzulínu, mohou mít lidé tzv. ketoacidózu. Ta je provázena nevolností, slabostí, často zvracením a různými zavádějícími příznaky. Musí být rychle léčena inzulínem a příznaky pak rychle mizí.

    Léčba dětského diabetu je v ČR obecně na velmi vysoké úrovni, a tak si neodvažuji pochybovat, že by lékaři dělali něco špatně. Když se ztráta inzulínu rozvíjí pomalu, může být z počátku inzulín potřeba jen po určitou dobu, a pak se zbývající buňky vyrábějící inzulín zotaví a ještě chvíli pracují dostatečně. Pak je možné i přechodně inzulín vysadit a dítě velmi pečlivě sledovat. Inzulín totiž bude později určitě zase nutný.  Mohou se vyskytnout i nižší hladiny krevního cukru, protože nastavení potřebné dávky inzulínu je zpočátku obtížné.

    Doporučuji, abyste si nechali všechno co nejlépe vysvětlit, přečetli si o tom informace pro děti a pro jejich rodiče například na stránkách dětská diabetologie.


    Detail dotazu
  • Dotaz

    Mám cukrovku nově 14 dní doktor mi napsal metformin Teva bolest hlavy pocení mám vysoký tlak krve beru miril a rhefluin. Jaroslav

    Odpověď

    Milý Jaroslave, váš dotaz je psán příliš heslovitě, takže není jasné, na co se vlastně ptáte. Obecně tedy jen připomenu to, o čem jsme v naší poradně už opakovaně psali. Na používání metforminu se už různí naši čtenáři ptali, zadejte si heslo metformin v rámečku Hledat v poradně a naleznete mnoho dotazů a odpovědí k této účinné látce.

    Metformin představuje pro léčbu diabetu 2. typu nejlépe ověřený a dobře účinný lék, který je vhodný pro většinu pacientů. Pokud nepostačuje, zpravidla se k němu přidávají další léky, se kterými se dá dobře kombinovat.

    Na jeho působení je někdy potřeba si postupně zvyknout, je lepší začít nižší dávkou. Krevní tlak spíše snižuje, pocení nevyvolává. Velmi tento lék doporučuji. Z nežádoucích účinků je častější určitý pocit nevolnosti z počátku léčby. To ovšem často může být i žádoucí, protože většina pacientů by měla zpočátku méně jíst a zhubnout.

    Pocení po nebo při jídle je považováno za určitý znak postižení tzv. autonomních nervů, které zásobují např. zažívací ústrojí, ale také krevní cévy. K tomuto postižení dochází v důsledku zvýšené glykémie, tedy diabetu. Po zlepšení glykémií po čase může tento příznak ustoupit. Po metforminu nevzniká.

    Lék Rhefluin lze s metforminem kombinovat. Žádný lék s názvem „miril“ jsem nenalezl.  Asi jste jméno nenapsal přesně.


    Poznámka redakce:

    Možná Vás zaujme i článek pana profesora tykající se metforminu.

    Detail dotazu
Zobrazit všechny dotazy z kategorie "Obecné"

Napsat dotaz


Na stránkách se zobrazí pouze Vaše jméno, nikoliv příjmení

bude přístupný pouze redakci

Pro případ upřesnění dotazu

Týká se osoby, jejíž problém je řešen


Pravidla poradny
