Poradna
Doporučení a pravidla poradny: Dříve než nám zašlete svůj dotaz, vyhledejte si prosím, zda stejný nebo velmi podobný dotaz nepoložil jiný čtenář či čtenářka před vámi. Doporučujeme vepsat do obdélníčku "Hledat v poradně" klíčová slova týkající se vašeho dotazu a prohlédnout si starší odpovědi na stejné či podobné téma. Upozorňujeme, že položené dotazy budou zveřejněny stejně jako odpověď na ně. V odpovědi uvedeme pouze vaše křestní jméno, rok narození, tělesnou hmotnost a výšku, jelikož tyto parametry s odpovědí většinou souvisí. Pokud bude k dotazu přiložena fotografie nebo video, odpovídající lékař zváží její zveřejnění. Velmi děkujeme za vaši přízeň. Věříme, že vám přinášíme užitečnou službu v daném oboru medicíny. Upozorňujeme, že tyto internetové stránky slouží pouze jako informační zdroj. V žádném případě nenahrazují lékařskou či jinou odbornou péči!
prediabetes/diabetes 2. typu...?, obezita, neuropatie dolních končetin
Datum vložení dotazu: 08.01.2020
Ptá se: Marek
Dotaz
Odpověď
Milý Marku, na vaši úpornou, ale z mého pohledu nedůležitou otázku, zda máte prediabetes či diabetes a zda si zasloužíte označení „diabetik“, vám odpovím k vašemu potěšení. Podle všeho diabetes zatím nemáte a nejste tedy diabetik. Aby se stanovila diagnóza prediabetu, by bylo asi třeba podrobnější vyšetření. Ale podle vašich údajů nejspíš nejste ani prediabetik, tedy alespoň pokud to posuzujeme podle dohodnuté lékařské klasifikace.
Obezita je ale velkým rizikovým faktorem pro vznik diabetu. Nahromadění velkého množství tuku ale výrazně snižuje citlivost tkání vůči působení inzulínu. Tuk se hromadí nejprve v podkoží, ale potom prakticky všude, např. v játrech, mezi svalovými vlákny, bohužel i ve stěnách krevních cév a také ve tkáni pankreatu. Inzulín se snaží, aby se v krvi cirkulující tukové součásti někam uložily a tam zůstávaly, a to mu dává stále více práce, jak tuku přibývá. Buňky, které vytvářejí inzulín, se snaží, seč mohou. Někdo má od přírody těchto buněk hodně a dobře mu fungují, takže ani velká obezita u nich ke vzniku diabetu nevede. Ale všeho do času. I slinivka břišní je postupně zalita tukem, který poškozuje Langerhansovy ostrůvky, kde se inzulín tvoří. Neustálý boj je vyčerpává a mnohé v boji podlehnou. Obézní pacienti mají zpravidla o hodně vyšší krevní hladiny inzulínu oproti ostatním osobám, dokud na to slinivka stačí. Postupem čas se většinou stane, že se diabetes vyvine, i když existují výjimky. Nechci říct „čestné“, protože v tomto případě na tom příslušná osoba nemá žádnou zásluhu.
Když vás tedy lékaři a sestry vidí, okamžitě je napadne slovo „diabetik“, zvláště když máte polyneuropatii a neuropatické defekty na končetinách. Samozřejmě to od nich není hezké, měli by mít radost, že alespoň toto je v pořádku. Mně, ač mám také určitý stupeň nadváhy, by spíše uráželo označení „tlusťoch“ (možná i nevyslovené), zejména při vědomí, že o tom člověk dobře ví, snaží se s tím něco dělat, a ono je to obtížné a někdy se to zdá skoro nemožné.
Obezita úzce souvisí s velkým příjmem potravy a malou fyzickou aktivitou, ale to zdaleka není všechno! Vědci stále pátrají, proč velká obezita vzniká jenom u někoho a co vede k tomu, že sytý člověk dále jí, i když by mu celé tělo mělo signalizovat, že už má dost. Je to prostě porucha a někdy velmi závažná porucha. Může to souviset s vrozeným nastavením už někde v mozku, v porušeném metabolismu tukové tkáně, která nedostatečně signalizuje, že už jí je dost, dnes se dokonce mluví i o střevních bakteriích, které u někoho mají odlišené složení a také vysílají do těla jiné signály, než u šťastnějších lidí bez obezity. Všichni lidé a zdravotníci zejména by na vás měli hledět s pochopením, i když většinou jejich jedinou možností je stále opakovat: jezte méně, pohybujte se více. Tady prostě známé přísloví platí opačně: Hladový sytému nevěří. A přeneseno do vaší zkušenosti: štíhlá sestřička „tlusťochovi“ nevěří, tedy pokud není dostatečně vzdělaná a empatická.
Teď pár slov k vaší polyneuropatii. Zdaleka nejčastější forma polyneuropatie je diabetická. Její vznik je podmíněn zejména vysokými hodnotami glykémie, ale je to mnohem složitější. U obézních osob, velice často s diabetem a vysokými hladinami inzulínu, vzniká v nahromaděné tukové tkáni určitá, zdánlivě velmi lehká, forma zánětu. Zánětlivé buňky ale opět vysílají do těla různé signály a molekuly, a ty poškozují nervové buňky. Polyneuropatie proto může vznikat i u obézních osob, které přímo diabetes nemají, ale mají už výrazně sníženou citlivost vůči inzulínu. A to bude nejspíš váš případ, když vyloučím možnost poškození alkoholem, nějakými toxickými látkami, autoimunitou či nějakou formou vrozené neurologické poruchy. A co s tím? Však víte.
A nyní ještě rada na konec: Vy uvádíte, že jste již „dostatečně“ starý. Z mého pohledu jste ale spíše ještě „dostatečně“ mladý. Mladý na to, aby stálo za to s vaší těžkou obezitou něco zásadního udělat. Zlepšit a prodloužit vám život. Kdybyste pořádně zhubnul, netvořil by se vám defekt na noze, zlepšila by se neuropatie, snížilo by si riziko vzniku diabetu, ulevilo by se vašim kloubům, srdci a možná i duši. Měl byste navštívit specializované centrum, kde se obezitou zabývají a provádějí tzv. bariatrickou léčbu. Ta spočívá v chirurgickém zákroku na vašem zažívacím ústrojí, který vám pomůže zásadním způsobem zhubnout, např. o 30 kg za rok. Jste na to ještě dostatečně mladý a doufejme i dostatečně silný, silný svým odhodláním.
(odpovídá Prof. MUDr. František Saudek, DrSc., Klinika diabetologie, IKEM, Praha)
Další dotazy z kategorie "Obecné"
1034 dotazů
-
Mám léčit Prediabetes?
(11.11.2025)
Dotaz
Dobrý den všem v poradně. Mám problém s glykémií. Před covidem mi kamarádka měřila glykémii nalačno a hodnota byla 4,5. Pak mi měřila glykémii po jídle, podotýkám, že čistě sacharidovém - vánočka - glykémie byla 5,5. Krevní tlak nízký, cholesterol v pořádku. Před dvěma lety na preventivní prohlídce jsem měla ranní glykémii 5,9 a dlouhodobý cukr 30, přičemž je horní hranice 42 v této laboratoři. Před pěti týdny jsem si orientačně změřila glykémii a nestačila jsem se divit. Ranní glykémie 5,5, hodinu po jídle 6,8. Za dvě hodiny po jídle 6, 8 také. Další den ranní 5,6, po jídle totéž co den předchozí. Tlak se mi zvýšil také, ale protože jsem měla nízký, tak je vlastně úplně v pořádku -130/80. Teď se po 5.tydnech měřím znova a jsem úplně v šoku. Ranní glykémie 6,1 nebo 6,4. Po jídle hodinu 6,8, po dvou hodinách 7,9, po třech 8,4. Šlo o jídlo žitný chléb s máslem, šunkou a zelným salátem. Nejím žádné bílé pečivo, cukr, sladkosti, ovoce. Kromě arónie, kterou užívám kvůli chronické neuroborelióze. Tu mám již 20let. Prostě jen sacharidy typu celozrnný knackebrot nebo chléb, brambory, obiloviny, luštěniny. Jsem naprosto zděšená, nemám aktuálně žádný stres kromě problémů se spánkem díky té borelióze. Snažím se to řešit, ale bez léků spím max 4 hodiny. Přírodní doplňky mi nestačí. Aktuálně užívám aciclovir na pásový opar a kvůli neurologickým komplikacím ho mám již měsíc. První atak byl o prázdninách, kdy jsem byla v léčbě 7 týdnů kvůli stejným komplikacím. Nyní doléčuji, magnetická rezonance mozku byla v pořádku. V příbalovém letáku není o problémech s glykémií vůbec nic, tedy nepředpokládám, že problém tkví v léku. Také to zvýšení tlaku je překvapivé. Volala jsem své lékařce jak jsem na tom s glykémií, protože tyto hodnoty jsou v kategorii prediabetes a ona mi řekla, že je to v pořádku a že po třech hodinách se to už nepočítá. Já si myslím, že nějaký problém mám, protože takové postupnè zvyšování a velký skok během měsíce se mi zdá velmi podezřelý. Jsem objednaná na preventivní prohlídku, čili hodnotu dlouhodobého cukru zatím neznám. Můžete mi prosím poradit ohledně těch aktuálních hodnot glykémie? Moc bych si přála, aby byla pravda co jsem se dozvěděla od lékařky, ale něco mi říká, že mám problém a ne zrovna malý:( Moc děkuji za posouzení stavu a informace jak postupovat dále. S pozdravem AKDetail dotazuOdpověď
Milá Alexandro, vy ale umíte přehánět! Taková slova jako zděšení, šok, otřes, a přitom se celkem nic neděje.
Důležité je vědět, že jste štíhlá a stravujete se rozumně a že kromě několika hodnot ranní glykémie 5,9 6,1 a 6,4 nejsou žádné vaše údaje vysloveně patologické.
Na prvním místě je nutné vědět, že měření osobním glukometrem hodnoty u zdravých osob je čistě orientační. Povolená odchylka je často i přes 1 mmol/l. Tyto přístroje jsou určené pro individuální dlouhodobé sledování u osob s diabetem, aby věděly, jak např. upravovat dietu nebo podávat inzulín, ale nejsou to diagnostické nástroje pro zdravé osoby.
Glykémii na lačno je nutné měřit po celonočním hladovění ráno a vyšetřit ji v zavedené laboratoři. Horní limit pro porušenou glukózovou toleranci je nad 5,6 mmol/l. Pokud je hodnota trochu zvýšená, jediné doporučení by bylo dávat si pozor na množství jídla a na obsah sacharidů v dietě. Dále byste se měla pravidelně a dostatečně pohybovat. Vy jste ale štíhlá, tak asi to s dietou bude celkem v pořádku.
Pro nyní bych vám radil, abyste se uklidnila, jedla nadále „rozumně“ zdravá jídla a dost se pohybovala. Glykémii si můžete nechat třeba 1x či 2x ročně zkontrolovat v laboratoři, zaručeně na lačno.
Aciclovir glykémii nezvyšuje. Předpokládám, že neberete žádné kortikoidy (např. Prednison) a že neužíváte silnější antidepresiva.
Je dobře, že jíte spíše celozrnné pečivo, ale ono je to skoro jedno. Hlavně záleží na množství, tedy celkové množství sacharidů. A to je v celozrnném pečivu stejné jako v pečivu bílém, vztaženo na hmotnost.
Tak se prosím uklidněte, paní doktorka vám radila dobře.
-
Poradna
(07.11.2025)
Dotaz
Existuje prosím něco jako poradna pro diabetiky, kdy poradce má čas na konzultaci, něco jako psycholog, masér, ale rady z oblasti diabetu, kde s ním proberu své problémy? Ordinace diabetologa je omezena na pár minut, kde těžko s ním proberu své problémy. Klidně i placená terapieDetail dotazuOdpověď
Milý Radomíre, potřebné informace by vám měl dát váš ošetřující diabetolog, případně edukační či výživová sestra. Diabetologové mají provádět také edukaci. Dost často na to ale není při náporu pacientů čas. Potom si mají pacienta objednat k pohovoru v době, kdy čas mají. Někteří také organizují edukace pro více pacientů současně. Organizují se dokonce i edukační kurzy a v některých diabetologických centrech i edukační pobyty na několik dní.
Je potřeba se na to lékaře a jeho sestry vyptat. Také vám mohou doporučit vhodnou literaturu k samostudiu. Edukaci diabetiků většinou hradí zdravotní pojišťovny. Při edukačních pobytech je ale někdy nutné uhradit např. dopravu či ubytování, apod.
Poznámka redakce:
zde je několik typů pracovišť, kde se edukace provádí
Centrum diabetologie IKEM (Institut klinické a experimentální medicíny)
-
Adresa: Vídeňská 9, 140 21 Praha 4
-
Web: www.ikem.cz
-
Popis: Největší a nejmodernější diabetologické centrum v ČR. Nabízí komplexní péči o pacienty s diabetem 1. i 2. typu, včetně edukace, nutričního poradenství, práce s inzulinovou pumpou, kontinuálního monitoringu glukózy, a školení pro pacienty i rodiny.
-
Poznámka: Péče hrazena pojišťovnou, doporučení od diabetologa výhodou.
Diabetologické centrum ÚVN (Ústřední vojenská nemocnice Praha)
-
Adresa: U Vojenské nemocnice 1200, 169 02 Praha 6
-
Web: www.uvn.cz
-
Popis: Nabízí ambulantní i lůžkovou péči o diabetiky včetně edukační ambulance. Součástí jsou podiatrická ambulance a programy pro prevenci komplikací diabetu.
-
Poznámka: Vysoká odbornost, vhodné i pro složitější nebo nově diagnostikované pacienty.
III. interní klinika – endokrinologie a metabolismus, VFN a 1. LF UK
-
Adresa: Karlovo nám. 32, 128 08 Praha 2
-
Web: www.vfn.cz
-
Popis: Univerzitní pracoviště se zaměřením na endokrinologii, diabetologii a metabolická onemocnění. Nabízí konzultace, edukaci, dietní poradenství a edukaci při zahájení léčby inzulinem nebo novými technologiemi.
-
Poznámka: Výborná dostupnost v centru Prahy, spolupráce s lékařskou fakultou UK.
Poliklinika Health+ (součást programu dlouhodobé péče o diabetiky)
-
Adresa: Kartouzská 3274/10, 150 00 Praha 5 – Smíchov
-
Web: www.healthplus.cz
-
Popis: Soukromé pracoviště poskytující diabetologickou péči, edukaci o životním stylu, dietní doporučení, úpravy léčby a monitoring.
-
Poznámka: Možnost nadstandardní péče a kratších čekacích lhůt, částečně samoplátce.
Aliance pacientů s diabetem ČR (APD)
-
Sídlo: Praha (celostátní působnost)
-
Web: www.dialidi.cz
-
Popis: Pacientská organizace zaměřená na edukaci, podporu a poradenství. Nabízí semináře, online poradny, skupinové vzdělávací akce a materiály pro pacienty s diabetem 1. i 2. typu.
-
Poznámka: Ideální doplněk ke zdravotní péči – podpora motivace a samostatné práce s onemocněním.
-
-
Špatně píchnout inzulin
(02.11.2025)
Dotaz
Dobrý den,prosím o radu mamince jsem píchla těším rano 32 jednotek tresiba,pero se ale zastavilo na 22 a nešlo dal zamcknout prostě nešlo to do nuly,teď nevim jestli ji mam znova ten zbytek píchnout nebo uz ne.Detail dotazuOdpověď
Milá Andreo, v peru už asi nebylo více inzulínu. Nejlepší by bylo vzít pero nové. Podat zbytek. Pokud ale neuděláte nic, tak se nic vážného pro jednou nestane.
-
Hladina cukru v krvi po večeři se sladkým nápojem
(02.11.2025)
Dotaz
Dobrý den, zajímá mě, zda jsou normální mé naměřené hodnoty cukru v krvi po večeři se sladkým nápojem. Měřila jsem se před jídlem, poté hodinu po jídle, a pak několikrát po půl hodině. Hodnoty přikládám na obrázku, vrchol nastal pravděpodobně 2 hodiny po jídle. K večeři jsem měla dvě housky s máslem, 80 g šunky, jedno a půl menšího rajčete, půl kapie, hrst jahod a asi 350 ml Kofoly. Druhý den ráno nalačno jsem naměřila 5,2.Detail dotazuOdpověď
Milá Michaelo, pokud takto jíte pravidelně, tak se to asi brzy projeví na vaší váze. Jinak jsou to po jídle normální hodnoty. Prováděla jste test, zda byste snesla i 3 housky a 600 ml strašně přeslazené Kofoly? Asi byste to snesla, lidé mají často velkou rezervu, ale zahrávat si s tím pravidelně není vhodné. Ale občas pro zdravého štíhlého člověka? Proč občas ne, když vám to udělá radost a druhý den to vyběháte v lese.
-
Dlouhodobý cukr
(31.10.2025)
Dotaz
Dobrý den, chtěla jsem se zeptat, v dubnu jsem měla dlouhodobý cukr 43, teď v říjnu 44. Mám s tím začít něco dělat samozřejmě kromě změny životního stylu. Je to normální, že takto stoupá? vloni v únoru jsem měla 41. Posílám svoje výsledky. Samozřejmě se bojím nejvíc onemocnění slinivky. A může zvyšovat dlouhodobý cukr stres? Moc děkuji SimonaDetail dotazuOdpověď
Milá Simono, diabetes je v našich oblastech častý a jeho výskyt stoupá s věkem a také s přibývajícím kily. I hodnoty glykémie a glykovaného hemoglobinu mají i v rámci normálního rozmezí tendenci ke vzestupu.
Vaše hodnoty jsou nyní prakticky normální, glykovaný hemoglobin možná hraniční. Rozdíl mezi 42 a 44 mmol/mol je téměř zanedbatelný a může být v rámci náhodného kolísání.
Ačkoliv tedy diabetes ani poruchu glukózové tolerance nemáte, mohla byste více dbát o svůj zdravotní stav a spokojovat se s počínající nadváhou až obezitou. Pokud jde o stres - to je nejčastější výmluva. Ano, může trochu přispívat ke zhoršování zdravotního stavu. Ale tomu se snažte čelit silnou vůlí, zábavnou fyzickou aktivitou a správnou dietou. Stresových situací se jen tak nezbavíme, ale měli bychom se učit je zvládat.
Napsat dotaz
Doporučení a pravidla poradny: Dříve než nám zašlete svůj dotaz, vyhledejte si prosím, zda stejný nebo velmi podobný dotaz nepoložil jiný čtenář či čtenářka před vámi. Doporučujeme vepsat do obdélníčku "Hledat v poradně" klíčová slova týkající se vašeho dotazu a prohlédnout si starší odpovědi na stejné či podobné téma. Upozorňujeme, že položené dotazy budou zveřejněny stejně jako odpověď na ně. V odpovědi uvedeme pouze vaše křestní jméno, rok narození, tělesnou hmotnost a výšku, jelikož tyto parametry s odpovědí většinou souvisí. Pokud bude k dotazu přiložena fotografie nebo video, odpovídající lékař zváží její zveřejnění. Velmi děkujeme za vaši přízeň. Věříme, že vám přinášíme užitečnou službu v daném oboru medicíny. Upozorňujeme, že tyto internetové stránky slouží pouze jako informační zdroj. V žádném případě nenahrazují lékařskou či jinou odbornou péči!