Poradna

potíže po nasazení inzulinu

Ptá se: Dagmar

Dotaz

Nejsem hypochondr - je mi po nasazení inzulinu vážně zle. Lékařka mi jen řekla, že si musím zvyknout... Původní potíže: Dlouhodobě nekompenzovaný diabetes – kompenzace nově insulinem. Nyní dávkování: Glukophage 500 1-0-1 Humalog 12-12-8 Toujeo večer po jedenácté 38 jednotek Nežádoucí účinky ani né po měsíci přetrvávají: • Po 14dnech užívání nastalo ještě v průběhu léčby (asi po týdnu) po krátké – až bych řekla opravdu minimální námaze – chůze asi 50metrů ( upozorňuji, že jezdím na kole, stavím chatu a chodím pravidelně každý druhý den do posilovny, nemluvě o plavání a sportu s 11letou dcerou! ) obrovské bušení srdce spojené s pocitem tíže na prsou. Tyto potíže přetrvávají i po skoro měsíci užívání léku. • Nabrala jsem na váze přes 6 kilo • Ač jsem nikdy sladké nevyhledávala, tak nyní bych vykradla cukrárnu. (Obezita v mém případě je ze špatné životosprávy a z nejezení celý den s následným vytunelováním večerní ledničky) • Po 14 dnech od počátku léčby pozorování oteklosti celého těla. Jsem nafouknutá. Mám pocit, že se napínám a nafukuji • I po sebemenší námaze mám pocit nestíhání s dechem. Spolu s tíží na prsou mé pocity vypadají jak potíže šíleného tlusťocha • Dech je místy až sýpavý • Během dne dochází k náhlému pocení. Upozorňuji, že v přechodu - ani podle gynekologa nejsem. Návštěva minulý týden! Průběh od začátku potíží: 14 dní v nemocnici. Propuštěna ve středu. Už v pondělí návštěva interny v nemocnici. Mé příznaky diagnostikovali takto: • Váhový přírůstek – při cvičení v posilovně (za těch 14dní :D )se mi tuk změnil na svalovou hmotu a ta je těžší… • Oteklost – subjektivní pocit… • Bušení srdce – vykrvácela jsem asi při menstruaci a má chudokrevnost, kterou se ani předtím nikdo nezabýval, jak byla velká! mi způsobila následující: „při pohybu je méně krvinek v krvi a srdce musí bušit dvakrát rychleji, aby bylo kyslíku v těle dost…“ • Nestíhání s dechem – obezita, chudokrevnost Toto vše se mi mělo změnit během ani né měsíce!!!! A ANO, jsem magor, ale né hypochondr. Já dokonce neměla ani příznaky cukrovky Nyní došlo k obrovskému zhoršení stavu!!! A ať mi někdo vykládá, že za to můžou tyhle faktory!!! Dagmar

Odpověď

Milá Dagmaro, v naší poradně je možné odpovídat na konkrétní otázky. Mohu také přihlédnout k vaší konkrétní situaci, pokud ji dostatečně popíšete, a pokusit se objasnit určitou otázku.

Není ale možné na základě uvedeného popisu obtíží a bez znalosti Vašich dřívějších zdravotních nálezů a současných výsledků nahrazovat podrobné lékařské posouzení. Možností se nabízí opravdu mnoho, a já nemohu odlišit, které potíže souvisejí s diabetem a které případně s nějakým jiným zdravotním problémem. Je opravdu nutné toto konzultovat s lékařem, který má Vaše podrobné záznamy, předložit mu všechny nálezy a podrobně mu vylíčit, co vás trápí. Všechny tyto informace by se měli kompletovat u Vašeho obvodního lékaře, který by měl mít pod kontrolou Vaši léčbu a doporučovat případně další odborná vyšertření.

Únava, dušnost, pocit otoků, bušení srdce, to vše by mohlo odpovídat příznakům chudokrevnosti. Je ale nutné vědět, jakého stupně vaše chudokrevnost dosahuje, jak přesně vypadá krevní obraz, metabolismus železa apod., a potom pátrat po příčině vaší chudokrevnosti.

Pocit tlaku na hrudi, dušnosti, výrazné zhoršení při námaze, to by zase mohlo být vyvoláno nějakým problémem se srdcem, případně s plicemi. Mohlo by se třeba jednat o ischemickou chorobu srdeční, ale také o vmetku srdeční sraženiny do plic (embolie). Výrazné otoky by také mohly být vyvolány onemocněním ledvin.

Obezita: Nevím, jakého je stupně a jak dlouho trvá. Pokud nabíráte na váze v průběhu několika týdnů, mohlo by se skutečně jednat o zadržování tekutin, např. z důvodů srdečního onemocnění. Nevěřte ovšem tomu, že by se tuk během 14denního cvičení nahradil svalstvem. To bohužel trvá měsíce.

Diabetes: Bohužel vůbec nepíšete, jak dlouho o diabetu víte, jak byl dosud léčen a do jaké míry je nyní nevyrovnaný. Samozřejmě, nadměrná léčba inzulínem může působit i hypoglykémie (a pocit velkého hladu), ale z vašeho popisu to není možné zjistit. Pokud se váš diabetes náhle zhoršil a byla zahájena léčba inzulínem, záleží zejména na tom, zda se podařilo vaše glykémie vyrovnat. K tomu je potřeba si samostatně pravidelně glykémie měřit a samostatně si postupně upravovat dávky inzulínu a jídla. Že by ale samotné nasazení inzulínu bylo příčinou vašich obtíží, to je opravdu velmi nepravděpodobné. Váš zdravotní stav by se spíše měl postupně zlepšovat. Je ale nutná vaše spolupráce s lékařem. Měla byste znát svoje glykémie a znát přinejmenším obsah sacharidů ve stravě.

Existuje také možnost, že se u vás objevila nějaká přidružená nemoc (třeba onemocnění srdce), to způsobilo zhoršení vašeho diabetu. V tom případě by vaše celková slabost byla vyvolána spíše tím prvním onemocněním. Předpokládám ale, že pokud jste byla v nemocnici, že by tam na to přišli.


Další dotazy z kategorie "Cukrovka a komplikace"

  • Dotaz

    Dobry den, je mozne ze po nekolikaletem pichani inzulinu do leve paze jsou bolesti jakoby mi tam vrazeli nuz, nehybnost ruky pri pohybu vzad atd.. vsechna vysetreni mam za sebou i rhb a nic nepomaha.. najednou mi prisla myslenka, zda to muze byt od vpichu inzulinu. Mate podobne zkusenosti? A co s tim delat? Jarmila

    Odpověď

    Milá Jarmilo, inzulín se rozhodně nemá píchat stále na stejné místo. K aplikaci je vhodná dolní část břicha mimo střední část, hýždě, paže, případně stehna. Vždy je dobré se po určitou dobu píchat vždy vlevo či vpravo do určité s těchto krajin. Po 3 až 4 týdnech pak místo vyměnit za jiné a po 2 až 3 měsících se zase vrátit zpět. Většinou se místa vpichů zcela zahojí a není nic nápadného patrné.

    U některých osob může po podávání inzulínu, zvláště dávají-li se jej stále na stejné místo, dojít k tzv. atrofii (úbytku podkožní tkáně), hypertrofii (zbytnění podkožní tkáně) nebo k obojímu. Bývalo to mnohem častější, když se ještě používaly nedostatečně čištěné inzulíny. Dnes je to vzácné a dá se tomu do zančné míry předcházet.

    Nepochopil jsem, v jaké části paže bolest vzniká. U pacientů s diabetem je to však zdaleka nejčastěji v rameni a jeho okolí. Většinou to souvisí s bolestivostí kloubního pouzdra a vaziva okolo ramenního kloubu, protože je bohatě zásobené nervovými vlákny. Vyskytuje se to často po poranění a při revmatických chorobách, ale pacienti s diabetem tím trpívají dost často. Většinou pomáhá rehabilitace, ale někdy je nutná dokonce operace a uvolění celého kloubu v celkovém znecitlivění. Trvá to dlouho, ale často to více méně samo ustoupí po jednom roce či ještě později. Pomáhají různé léky a obstřiky, ty ale často mívají nežádoucí efekty, zvláště obstřiky s kortikoidy, protože po nich se zhoršuje diabetes.

    Příčinou ale není samotné podávání inzulínu, ale dlouho trvající diabetes. Ten vede k postižení vaziva v okolí kloubu a k poškození nervů. I u diabetiků může celý proces vyvolat nějaký úraz. 

    Pokud byste si inzulín píchala opravdu nevhodně do blízkosti většího nervu, připadalo by skutečně nějaké poškození z tohoto důvodu. Je to ale málo pravděpodobné.

    Kromě toho, velmi častou komplikací diabetu je neuropatie. Ta se sice zpravidla projevuje zcela jinak, ale v úvahu připadá i postižení jednoho určitého nervu.

    Doporučoval bych vám pro jistotu změnit místo podávání inzulínu a pravidelně rehabilitovat, ale bez přepínání do bolesti. Masáže, koupele, prohřívání. Magnetům moc nevěřím, snad se na mě nikdo kvůli tomu nebude zlobit. Snažte se vyhnout obstřikům s kortikoidy a léky proti bolesti berte s mírou a nikoliv dlouhodobě.


    Detail dotazu
  • Dotaz

    Dobrý den, pane profesore, děkuji za zcela vyčerpávající, jasnou a velmi rychlou odpověď, kterou jsem od Vás dnes dostala na dotaz "Vysazení cukru v jídle a glykovaný hemoglobin". Musím na odpověď ještě jednou reagovat, neboť mi přinesla mnoho dalšího odhodlání vytrvat ve svém nově objeveném zdravém způsobu stravování a života vůbec. Samozřejmě hubnu úmyslně, žádné potíže se zažívacím ústrojím nemám. Z Vaší odpovědi jsem pochopila, že cukrovka stejně stále číhá za rohem a pakliže bych opět ztloustla, bude zpátky. Myslím však, že si váhu již dokážu udržet a možná ji dovedu až k té úplně ideální okolo 70 kg. Moji radost však dnes zkalil výsledek vyšetření, které jsem považovala za rutinu. Každý rok totiž chodím na kontrolu na urologii z důvodu občasného objevení krve v moči (na 1 až 2 křížky), naposledy však před mnoha lety. Dnes na sonu však lékař zjistil na levé ledvině 2 cm velký nezhoubný nádor, říká prý se mu Angiomyolipom (AML). Půjdu tedy na CT vyšetření k potvrzení diagnozy. Hned mě napadlo, zda to nemůže být důsledek rychlého hubnutí nebo naopak minulé obezity, kdy se nádor vytvořil jakoby z nadbytečného tuku, i když lékař mi řekl, že jeho příčina je neznámá. Nebo snad důsledek užívání Metforminu? Brala jsem jej však krátce, něco přes měsíc, vybrala jsem asi 40 tabletek. Jsem z toho dost špatná, protože ještě před rokem a před mým zhubnutím byl výsledek sona ledvin vždy v pořádku. Ráda bych proto znala Váš názor, co si o tom myslíte a zda může být nádor v nějaké souvislosti s cukrovkou, rychlým zhubnutím či se objevil kvůli dřívější tloušťce? Doufám jen, že nemůže být důvodem toho, proč hubnu stále dál? Tento nádor asi nemůžu nijak ovlivnit, tedy nemůžu udělat nic pro to, aby zmizel nebo se alespoň zmenšil? Při jeho zvětšení mi totiž hrozí operace. Moc děkuji za odpověď. Helena

    Odpověď

    Milá paní Heleno, angiolipom ledviny není vzácný benigní novotvar. Vyskytuje se častěji u žen. Většinou nečiní obtíže a přijde se na něj často náhodou.

    Pokud je velký asi 2 cm, vyžaduje zpravidla spíše jen sledování. Je-li provázen nálezem krve v moči, je někdy vhodné jeho chirurgické odstranění nebo jeho destrukce zářením. O způsobu léčby rozhoduje především urolog. CT vyšetření je určitě na místě.

    Jedná-li se o ojedinělý nález, není téměř s jistotou příčinou vašeho hubnutí. Nemůže být také vyvolán krátkodobým užíváním metforminu. Naopak, řada prací prokazuje, že podávání metforminu výskyt nádorových onemocnění spíše snižuje. Angiolipom se může také vyskytovat i v jiných orgánech současně v rámci syndromu, který se označuje jako tuberosní skleróza. Ten je nápadný především typickými kožními projevy.

    Zvětšování angiolipomu skutečně nemůžete sama nijak ovlivnit. Je také možné, že se jej podařilo při sonnografii odhalit právě proto, že jste výrazně zhubla a vyšetření ledvin je proto nyní snadnější.


    Detail dotazu
  • Dotaz

    Dobrý den, manžel trpí od 18 let cukrovkou, teď se mu objevily drobné červené vyrážky na lytkach, stehne i na hyzdich. Nevím, zda to může nějak souviset s cukrovkou. Na hyzdich má i tak 2 cm rýhy jako po skrabnuti, také rudé červené, co s tím. Děkuji moc za radu.

    Odpověď

    Milá Sylvie, na takovou otázku nedovedu dobře odpovědět a asi málo kdo by uměl. Manžel by měl určitě navštívit dermatologa, který by to mnohem lépe mohl posoudit, zvláště když by tu vyrážku viděl na vlastní oči.

    To, co popisujete, rozhodně není nijak typické pro diabetes. Mohlo by se jednat o výsev drobných afekcí akné, což jsou záněty kolem vlasových folikulů a je to častější při špatně vyrovnaném diabetu. Ty rýhy mohou skutečně být po škrábnutích, pokud ta vyrážka svědí a manžel se škrábe.

    Nejpravděpodobnější je ale vyrážka po nějakém léku či složce potravy, případně pracím prostředku. Promyslel bych, zda manžel nedostal nějaký nové lék. Vyrážka ale může vzniknout i po léku, který již užívá dlouho.

    Další možnost by mohla představovat také nějaká kvasinková infekce. Ta se ale u diabetiků vyskytuje nejvíce v místech kožních záhybů a zapaření, např. pod hýžděmi, mezi stehny apod. Na lýtku je to vzácné.


    Detail dotazu
  • Dotaz

    Dobrý den, náš čtyřletý syn diabetik trpí již týden průjmem, ze začátku i zvracel. Způsoben bude asi nějakou střevní chřipkou. U ostatních členů rodiny proběhla nemoc také, ale trvala jen 2 dny. Průjem u syna se nám nedaří zastavit. Glykémie má velmi nízké. Pořád dodáváme cukr. Je nějaká rada, jak urychlit proces uzdravení u diabetika? Nemůže léčbu prodlužovat dodávaný cukr? Děkuji za radu. Zdeňka

    Odpověď

    Milá Zdeňko, na váš dotaz není vhodné odpovídat po internetu. Vašeho syna určitě musí co nejdříve vyšetřit odborný pediatr. Já vám mohu poskytnout jen obecné ponaučení. Průjmovitá onemocnění trvající několik dní u malých dětí je nutné brát vážně. Rychle se může rozvinout dehydratace (nedostatek vody v těle) a i u nediabetiků ketóza. U dětí s diabetem je situace vážnější. Dávku inzulinu je sice možné při nízkém příjmu sacharidů lehce snížit, ale inzulin v žádném případě není možné vysadit, ani když dítě vůbec nejí. Rychle by se rozvinula ketoacidóza způsobená hladověním. Proto trvá-li průjem déle, více než ty 4 dny, je často nutná hospitalizace. Glukóza se pak podává do žíly v infúzi.

    Pokud je průjem způsoben bakteriemi, je u zdravého dospělého či staršího dítěte vhodná přísná dieta, eventuálně přechodně omezení na hořký čaj či dostatek jiných nesladkých tekutin. Bakterie jsou živy z potravy člověka a sacharidy mohou podporovat jejich množení. To ale u vašeho dítěte vzhledem k diabetu není možné.

    Přechodně se zvláště při zvracení osvědčují malé opakované dávky studené normální Koka-koly, která dětem chutná a zajišťuje při pravidelném měření glykémií přísun sacharidů, aby nedošlo k hypoglykémii. Také se podává např. živočišné uhlí, na které se váží bakteriální toxiny. Trvají-li problémy déle, je vhodné provést kultivaci ze stolice a léčit případnou infekci.

    Pokud tedy průjmy zatím neustaly, doporučuji toto:

    Kontaktujte odborného pediatra či pohotovost v dětské nemocnici.

    Nepřerušujte léčbu inzulínem, zajistěte ale přísun sacharidů, aby nedocházelo k hypoglykémiím.

    Zajistěte dostatečný příjem tekutin, aby se nahradily ztráty stolicí, zvláště při současných vedrech.


    Detail dotazu
Zobrazit všechny dotazy z kategorie "Cukrovka a komplikace"

Napsat dotaz


Na stránkách se zobrazí pouze Vaše jméno, nikoliv příjmení

bude přístupný pouze redakci

Pro případ upřesnění dotazu

Týká se osoby, jejíž problém je řešen


Pravidla poradny
