Poradna

neplánované těhotenství, diabetes, roztroušená skleróza

Ptá se: Tereza

Dotaz

Dobrý den, chtěla bych se zeptat na to, zda si "to" mohu nechat nebo "to" mám dát pryč. Jsem diabetička s roztroušenou sklerózou a mé těhotenství je neplánované. Glykémie mám od 3,5-13 mmol/l ( rozházené ). NEUROLOŽKA je pro variantu pokračování, ale DIABETOLOŽKA mi řekla, že se přiklání spíše k variantě ukončení, ale mám se rozhodnout sama. Můj cit mi říká, abych pokračovala, ale rozum opak. Prosím, jaký je Váš názor? Tereza

Odpověď

Milá Terezo, je asi zbytečné říkat, že rozhodnutí je každopádně na vás. Jako lékař vám mohu skutečně sdělit jen svůj lékařský pohled na věc. Neměl bych vám říkat svůj lidský názor, ten je velmi subjektivní. Pro odborný názor bych však potřeboval mnohem více informací.

Samozřejmě je ideálním, když lékař neshledává žádné známé zdravotní riziko, ale i v takovém případě je rozhodnutí o rodičovství závažné, protože život pro nás rád chystá příjemná i nepříjemná překvapení, a my je musíme snášet. Čím více si toho na sebe bereme, tím nám hrozí větší riziko, ale tím je také náš život bohatější.

Pokud byste měla diabetes výborně kompenzovaný a byla jinak zdravá, doporučil bych vám jen, ať ve výborné kontrole pokračujete celou dobu těhotenství, nastavíte velmi přísný režim s měřením glykémií 9x denně, nebo raději s použitím senzoru, a udržujete glykémii velmi přísně mezi 4 a 6 mmol/l. 

Když byste měla nějakou pokročilejší komplikaci diabetu, především diabetickou nefropatii (nejspíše bílkovinu v moči, pokud možno nikoliv sníženou funkci ledvin), nebo pokročilejší formu retinopatie, upozornil bych vás zejména, že obojí se může během těhotenství zhrošit. Pro dítě to však zvláštní riziko nepředstavuje. Asi by se lépe hodilo, kdyby váš diabetes neměl zatím dlouhé trvání a abyste byla "mladší maminka", kterou jste.

Konečně, máte roztroušenou sklerózu. Ta jednak většinou pokračuje, jednak vyžaduje někdy léčiva, které během těhotenství nemusí být vhodná. Rozhodně se o tom poraďte s vaši neuroložkou, ale vy říkáte, že nic zvláštního nenamítá, tak by to snad nemusel být velký problém.

Další vaše otázka asi bude, zda vadí, že vaše dosavadní kompenzace diabetu nebyla vynikající a možná ani dobrá, a zda to tedy je důvod k potratu. Dnes se doporučuje, aby diabetičky raději přicházely do jiného stavu plánovaně a před tím aby dosáhly vynikající kontroly, tedy glykovaného hemoglobinu do 47 mmol/mol, nebo aspoň pod 53. Tak to asi není váš případ, ale také to asi není úplně špatné. Odpověď zní: podle velkých statistik mají plody diabetiček se špatně kompenzovaným diabetem o něco větší výskyt vrozených vad. Na druhé straně se takovým maminkám narodilo mnoho zdravých dětí. Pokud tedy není vaše kompenzace diabetu opravdu špatná (glykovaný hemoglobin nad 76 mmol/mol), musíte toto riziko uvážit, ale k potratu vás to nenutí. Rozhodně alespoň nyní začněte ihned důslendě kompenzaci diabetu řešit. Pokud se rozhodnete pro miminko, rozhodně neodmítejte žádná preventivní vyšetření plodové vody a podobně. Leccos se dá dnes poznat ještě včas.

No, a určitě zvažte celkovou situaci. Je možné, že vaše roztroušená skleróza bude pokračovat, je možné, že budete mít později určité zdravotní potíže. Informujte o tom v plném rozsahu vašeho partnera. I on se musí rozhodnout a musí si být vědom, že ho čekají nové a dlouhodobé povinnosti. Určitě hraje také roli,  zda je váš vztah v pořádku a můžete očekávat podporu.

Během své práce jsem často upozorňoval nastávající maminky s diabetem a často i s jinými komplikacemi na možná rizika. Někdy jsem byl dost rozhodný a navrhoval jsem vzhledem k celkové situaci ukončení. Tím se lékař kryje a nikdo mu jeho doporučení nemůže vyčítat. Když jsem je ale potom potkával s krásnými dětmi a šťastné, bylo mi jasné, že kdo nic nezkusí, může také o mnoho přijít. S dětmi se nemá moc experimentovat, ale nakonec, život je jeden velký experiment. 


Další dotazy z kategorie "Cukrovka a těhotenství"

  • Dotaz

    Dobrý den, mám DM 2 a v současné době si píchám Novorapid 8-3-5 a Levemir na noc 11 jednotek. Kvůli vyšším raním hodnotám cukru mi paní doktorka přidala siofor 500 (1-0-1). Můžu s tímto lékem otěhotnět popř. ho brát i v těhotenství, nebo raději vysadit. Děkuji Petra

    Odpověď

    Milá Petro, v současné době se klade velký důraz na to, aby pacientky s diabetem měly v průběhu těhotenství pokud možno téměř normální hodnoty glykémií. Proto se nyní velmi pečlivě diagnostikuje tzv. gestační diabetes - diabetes, který se prvně projeví v těhotenství. Pečlivá kontrola se ale týká také žen, které již před těhotenstvím měly diabetes. Vzhledem k  věku se častěji jedná o diabetičky 1. typu. Vy ale udáváte diabetes 2. typu, a asi jste jej tedy měla již před otěhotněním a velmi pravděpodobně máte nadváhu.

    Nejlepším způsobem léčby je dieta a těleslný pohyb. Neměla byste tedy během těhotenství moc přibírat a pokud jste již byla silná, měla byste na to být opatrná, protože pak se to špatně shazuje. 

    Je-li to potřebné, může být metformin s klidem podáván i v těhotenství (Siofor). Používá se zejmána při nadváze a zlepšuje působení inzulínu. Siofor je lék obsahující metformin.


    Detail dotazu
  • Dotaz

    Dobrý den, chtěla bych se zeptat na hodnoty těhotenské cukrovky konkrétně u mě, je mi 40 let mám nadváhu a podstoupila jsem 2krát ivf při kterém jsem nabrala cca 10 kilo vlivem vysokých dávek hormonů a ve 24 týdnu jsem podstoupila OGTT test s hodnotami 5,1mmol/l, 9,8 mmol/l, 8,2 mmol/l a moje diabetoložka mě vylekala, jak mám hodnoty vysoké a že mám problém s lačnou glykémií. Mám dietu kterou dodržuji a glykémii na lačno mám od 4,8 do 5,2 jednou jsem měla 5,4. Po jídle mám nejvíc do 7,2 tak by mě zajímal váš názor. Děkuji Lenka

    Odpověď

    Dobrý den, v testu na těhotenskou cukrovku (OGTT) jste měla vyšší hodnotu cukru nalačno, ostatní hodnoty byly už v normě. OGTT nám  neříká, jak se bude Vaše těhotenská cukrovka vyvíjet. Vlivem těhotenských hormonů se může těhotenská cukrovka v průběhu těhotenství zhoršovat. U každé ženy je to jinak a proto je potřeba, aby jste byly sledované, mohly si kontrolovat cukr na glukometru atd. 

    Myslím, že dietu držíte správně. Vaše naměřené hodnoty jsou v pořádku (nalačno do 5,3 mmol/l, 1 hod po jídle do 7,8 mmol/l), ještě jste neuvedla hodnotu glykovaného hemoglobinu (norma je do 40 mmol/mol). Podle toho, co jste uvedla, máte těhotenskou cukrovku dobře kompenzovanou.

    (odpovídá MUDr. Kateřina Anderlová, Ph.D. z interní ambulance porodnice "U Apolináře" v Praze)

    Detail dotazu
  • Dotaz

    Dobrý deň, absolvovala som test na tehotenskú cukrovku v druhom tehotenstve v 12 týždni, nakoľko v prvom tehotenstve mi bola diagnostikovaný gestačný diabetes. Súčasné výsledky: na lačno 5,1, po hodine 8,3, po dvoch hodinách 6,8. Bol mi znovu diagnostikovaný gestačný diabetes. Rada by som sa spýtala, či sa jedná o vysoké hodnoty. Bude sa diabetes s vyšším týždňom zhoršovať? Ďakujem Adriana

    Odpověď

    Dobrý den, v testu na těhotenskou cukrovku (OGTT) jste měla vyšší hodnotu cukru nalačno, ostatní hodnoty byly už v normě.  OGTT nám neříká, jak se bude Vaše těhotenská cukrovka vyvíjet. Vlivem těhotenských hormonů se může těhotenská cukrovka v průběhu těhotenství zhoršovat. U každé ženy je to jinak, a proto je potřeba, aby jste byly sledované, mohly si kontrolovat cukr na glukometru atd.

    (odpovídá MUDr. Kateřina Anderlová, Ph.D. z interní ambulance porodnice "U Apolináře" v Praze)

    Detail dotazu
  • Dotaz

    Dobrý den, momentálně jsem 28tt a před týdnem mi byla zjištěna těhotenská cukrovka (test oGTT 3,8-8,6-9). Dostala jsem dietu a glukometr - měřím ráno na lačno a pak vždy hodinu po jídle. Výška 163, přibrala jsem cca 7-8 kg do teď, miminko je váhově v pořádku dle gynekologa. Léčím se štítnou žlázou - Letrox 50 - 6x týdně tableta. Během dne jde jakžtakž ovlivnit výši cukru, zkouším různé potraviny, co mi sedí a nesedí. Ale největší problém a starost mám z ranního cukru na lačno, ten nevím jak mám ovlivnit - stoupá viz. tabulka.

    Jsem momentálně na nemocenské a chodím spát cca kolem 22 hodiny a vstávám v 8 hodin, tak jestli není problém v tom, že dlouho spím. Jím 6krát denně - 2. večeře kolem 21 hodiny. Prosím o radu, jak snížit cukr na lačno, případně o informaci, zda jsou hodnoty moc vysoké a mohly by ublížit miminku. Děkuji moc za odpověď.

    Iveta

    Odpověď

    Dobrý den, hodnoty cukru nalačno by měly být do 5,3 mmol/l. Pokud máte hodnoty nalačno opakovaně vyšší, měla by Vám být již nasazena farmakoterapie (metformin, inzulín). Na snížení lačné glykémie pomáhá druhá večeře - cca 20-30 g sacharidů - kousek pečiva, ořechy apod. Interval mezi druhou večeří a snídaní by měl být maximálně 9-10 hod. Pokud toto nepomůže, budou Vám muset být nasazeny léky.

    (odpovídá MUDr. Kateřina Anderlová, Ph.D. z interní ambulance porodnice "U Apolináře" v Praze)

    Detail dotazu
  • Dotaz

    Dobrý den, po dnešním testu ogtt mi vyšly hodnoty na lačno 3,95 mmol/l; po hodině 12,11 mmol/l; po dvou hodinách 7,33 mmol/l. Bohužel moje gynekoložka i na oddělení dietologické poradny mají 14 dní dovolenou a já nevím, jak moc jsou tyto hodnoty závažné. Můžete mi prosím poradit, zda bude do té doby, než budu moci situaci řešit, stačit hlídat si sacharidy ve stravě nebo mám vyhledat akutně jinou dietologickou poradnu? Mockrát děkuji. Soňa

    Odpověď

    Milá Soňo, nevím o vás nic víc, než že jste podstoupila orální glukózový toleranční test a že chodíte na gynekologii. Ergo usuzuji, že jste těhotná, nejspíš mezi 24. a 28. týdnem a také, že vaše glykémie při předchozím testu kolem 14. týdne byla v normě.

    Vaše hodnoty při glykemické křivce a odběrech krve z žíly byly: 3,95 mmol/l; po hodině 12,11 mmol/l; po dvou hodinách 7,33 mmol/l.

    Na základě doporučení z roku 2014 se považuje za gestační (těhotenský) diabetes situace, kdy je při oGTT splněno alespoň jedno z následujících 3 kritérií:

    •Glukóza v plazmě žilní krve na lačno ≥ 5,1 mmol/l

    •Glukóza v plazmě žilní krve za 1 hod po zátěži ≥ 10,0 mmol/l

    •Glukóza v plazmě žilní krve za 2 hod po zátěži ≥ 8,5 mmol/l

    Vy tedy splňujete druhé kritérium a máte tedy podle současných kritérií těhotenskou cukrovku. Jen pro vaši informaci, pro ostatní osoby platí méně přísná kritéria, a ta jsou: glykémie na lačno nad 7,1 mmol/l a/či glykémie za 120 min. nad 11 mmol/l.

    Vaši poruchu tedy hodnotím jako lehkou. Myslím, že k jinému lékaři zatím spěchat nemusíte, ale měla byste si být vědoma, že je nutné dodržovat určitá dietní a pohybová opatření a neměla byste překračovat doporučený váhový přírůstek během těhotenství. Velmi dobré by bylo, kdybyste si opatřila osobní glukometr a občas si glykémie kontrolovala na lačno a za 1 hod. po jídle. Cílová hodnota glykémie na lačno by měla být pod 5,3 mmol/l a za hodinu po jídle pod 7,8 mmol/l. U 90% žen dietní a pohybová opatření stačí k dosažení tohoto cíle. Pokud by se to nepodařilo, mohou vám být později doporučeny určité tablety (metformin), případně inzulín. K tomu však nyní rozhodně není důvod, stejně jako není důvod k žádné panice.


    Detail dotazu
Zobrazit všechny dotazy z kategorie "Cukrovka a těhotenství"

Napsat dotaz


Na stránkách se zobrazí pouze Vaše jméno, nikoliv příjmení

bude přístupný pouze redakci

Pro případ upřesnění dotazu

Týká se osoby, jejíž problém je řešen


Pravidla poradny
