Poradna

Limitní množství ketolátek v moči

Datum vložení dotazu: 02.07.2020

Ptá se: Zbyněk

Dotaz

Dobrý den, jsem diabetikem 1. typu. Vzhledem k vyšší hmotnosti (95 kg na 175 cm výšky) a zejména potřebě lepší kompenzace diabetu jsem se rozhodl pro low-carb styl stravování (ne keto). Můj denní příjem sacharidů se variabilně pohybuje mezi 50 - 150 g/den. Kompenzace se opravdu zlepšila, neboť GMI dle Freestyle Libre kleslo z 54 mmol/mol na 50 mmol/mol a denní křivka se velice vyhladila, kdy se výrazně redukovala lokální maxima i minima. Jako vedlejší efekt se redukovala moje hmotnost o cca 10 kg za půl roku. Současně (vlastně dlouhdobě) se mi v moči objevují bílkoviny. Při rozboru byly mikroalbuminy překročeny asi šestinásobně, co se týká makrobílkovin je indikace z moči na úrovni +. Možná je vhodné zmínit i průměrný denní příjem bílkovin, který odpovídá cca 1,2 g/kg hmotnosti. Na tento popud mi diabetolog předepsal přípravek Forxiga 10 mg, kdy mám denně ráno brát půlku tablety (tedy 5 mg denně). Cílem této medikace je "ulevit" ledvinám, aby se zlepšila jejich regenerace. Výsledkem toho je, že asi po týdnu již v moči nejsou makrobílkoviny (nebo takové minimum, které není dle odstínu identifikovatlené). Vedlejším efektem medikace je vyšší produkce ketolátek, které jsou zároveň vedlejším efektem i při low-carb stylu. Výsledek je ten, že dle testovacích proužků HEPTAPhan se ketolátky v moči pohybují mezi 10 - 15 mmol/l. Mé otázky tedy v závěru směřují: 1/ Jaká je bezpečná koncentrace ketolátek v krvi/moči, abych se nedostal do ketoacidózy vlivem součtu příspěvků tvorby ketolátek z obou "zdrojů"? 2/ Existují nějaké další "user friendly" metody, jak monitorovat/předcházet riziku ketoacidózy? 3/ Jsou nějaké klinické výsledky, které by potvrzovaly lepší regeneraci ledvin i diabetiků prvního typu užitím minimálního množství přípravku Forxiga? Předem velice děkuji za zodpovězení mých dotazů. Zbyněk

Odpověď

Milý Zbyňku, nejprve shrnu váš dotaz. Máte nadváhu a chtěl byste asi zhubnout. Diabetes máte celkem vyrovnaný a v moči máte pozitivní test na mikroalbuminurii. Přesné hodnoty však neuvádíte, jen že jsou zvýšené. Při vyšetření běžným testovacím proužkem máte rovněž pozitivní reakci na bílkovinu, udáváte hodnotu 1+, což budí podezření na již přítomné diabetické onemocnění ledvin. Držíte dietu s výrazným omezením sacharidů a poměrně velkým příjmem bílkovin. Podařilo se vám zhubnout o 10 kg. V moči si testujete papírky ketony. Pokud je váš údaj správný, jsou silně pozitivní. Uvádíte 10-15 mmol/l, což je velmi mnoho. Já se ale domnívám, že uvádíte nesprávné jednotky, takže to asi odpovídá jen mírné přítomnosti ketonů v moči. Pokud uvádíte jednotky správně, je to však nebezpečně vysoká hodnota.

Nyní k vašim dotazům:

  1. Ketolátky by za normálních okolností neměly být v moči přítomny. U zdravých lidí se objevují při hladovění, a to jen v mírném stupni. Zpravidla papírky ukazují 1+, případně 2+. U pacientů s diabetem prvního typu se 1+ běžně zjišťují při špatně vyrovnaném diabetu, a to zejména, když si pacient podává příliš nízké dávky inzulínu (tedy nikoliv, když má vysokou glykémii proto, že snědl naráz příliš mnoho sacharidů). Ketogenní dietu z dlouhodobého pohledu nepovažuji za příliš zdravou. Může být přechodně vhodná u některých obézních pacientů s diabetem 2. typu. Je podle mého názoru zcela nevhodná pro diabetiky 1. typu. Místo toho je možné dodržovat dietu s nízkým obsahem sacharidů, což by ve vašem případě mohlo odpovídat asi 120 g denně, ale ty byste měl opravdu měl v dietě mít, a to rozložené do několika denních dávek. K tomu pochopitelně ale budete potřebovat pravidelnou léčbu inzulínem. Není vhodné výrazně snížit sacharidy a domnívat se, že potom můžete být téměř bez inzulínu. Nemůžete. Hrozila by vám skutečně brzy ketoacidóza. Prostě musíte mít vůli. Když chcete zhubnout, snižte celkový kalorický příjem a nenahrazujte to toxickou dietou. Ketolátky byste měl mít většinou v moči negativní a případně byste mohl mít občas hodnoty 1+.
  2. Nejlepší use-friendly (nezpůsobující obtíže při dodržování ani ve svých důsledcích) metoda jak při diabetu 1. typu předcházet vzniku ketoacidózy je správná nepřerušovaná léčba inzulínem. K tomu je ale potřeba určitý pravidelný příjem sacharidů, abyste neměl hypoglykémii. Dávku inzulínu je možné při nízkokalorické dietě snížit, ale jen do určité míry. To je důvod, proč je tzv. ketogenní dieta pro pacienty s diabetem 1. typu nevhodná. Za běžných okolností stačí tedy dodržovat standardní předepsanou dietu s přiměřeným obsahem sacharidů a s přiměřeným podáváním inzulínu ve více denních dávkách nebo inzulínovou pumpou. Většinou k prevenci postačuje monitorování glykémií, protože ketoacidóza je pak zpravidla provázena také hyperglykémií, a to např. když si zapomenete aplikovat inzulín. Pokud držíte přísnější redukční dietu, můžete ještě doplnit sledování ketolátek v moči pomocí testovacích proužků. Jak jsem již napsal, tolerovat lze ještě hodnoty 1+.
  3. Forxiga je lék ze skupiny tzv. gliflozinů, které blokují zpětné vstřebávání glukózy z prvotní moče zpět do krve. V důsledku toho způsobují glykosurii (vylučování glukózy močí). Glukóza se pak objevuje v moči i u osob s normální glykémií. U pacientů s diabetem se v moči objevuje tím více, čím je glykémie vyšší. Takto může z těla odejít až 70 g denně. Glifloziny jsou velmi osvědčené léky při léčbě diabetu 2. typu. Kromě toho, že snižují glykémii, nevedou k tloustnutí. Spolu s glukózou podněcují také vylučování soli a vody a mohou tím předcházet vzniku otoků u predisponovaných osob, mohou snižovat krevní tlak a mohou snižovat zatížení srdce u rizikových osob. Ukázalo se dokonce, že mohou snižovat zhoršování funkce ledvin u pacientů s diabetickým onemocněním ledvin při diabetu 2. typu.

Glifloziny tedy odstraňují glukózu z těla jiným způsobem, než je jinak její přirozený metabolismus. To může vést ke snížené potřebě inzulínu, ať již vlastního či injekčního. Tento mechanizmus ale může ve výjimečných případech u diabetiků 1. typu vést až ke vzniku ketoacidózy, což je jev, který se jinak u tohoto typu diabetu téměř nevyskytuje. Ketoacidóza je ale naopak (v mírné formě) častá u pacientů s diabetem 1. typu. Glifloziny tedy mohou být použity u pacientů s diabetem 1. typu jen v tom případě, kdy chceme předcházet nadměrnému vzestupu glykémií u pacientů, kteří nejsou schopni a ochotni dodržovat  správně dietu a aplikují si spíše vyšší dávky inzulínu.  V kombinaci s nízkosacharidovou dietou nebo dokonce ketogenní dietou je to lék nevhodný. Zpomalení vzniku diabetického onemocnění ledvin při podávání gliflozinu bylo prokázáno zejména u pacientů s diabetem 2. typu. Při diabetu 1. typu je údajů málo. Pozitivní efekt je sice na jedné straně pravděpodobný, ale na druhé straně je vyvážen rizikem vzniku ketoacidózy. V současné době jsou známá jiná preventivní či léčebná opatření, mezi něž na prvním místě patří dlouhodobě dobře vyrovnaný diabetes, dále včasná a dobrá léčba hypertenze a případně podávání vhodných léků k její léčbě. Dále se nedoporučuje překračovat normální doporučený příjem bílkovin, tj. asi 1 g/kg hmotnosti. Samozřejmě u osob s nadváhou by tato hodnota měla být nižší.

Co vám tedy doporučuji? Forxiga by pro vás mohla být vhodná (v dávce 5 mg denně), pokud při správně prováděné léčbě diabetu inzulínem nedosahujete cílových glykémií a máte normální nebo zvýšenou hmotnost. Mohl byste při tom dodržovat dietu s nižším obsahem sacharidů, ale nikoliv velmi nízkým. Měl byste mít vyšetřenou funkci ledvin a měl byste vědět, do jaké míry máte pozitivní nález albuminu v moči. Měl byste mít krevní tlak zcela v normě. Pokud byla u vás zjištěna přítomnost bílkoviny v moči poprvé, bylo by vhodné podrobnějším vyšetřením ověřit, zda se případně nemůže jednat ještě o jiné onemocnění ledvin souběžně s diabetem.

(odpovídá Prof. MUDr. František Saudek, DrSc., Klinika diabetologie, IKEM, Praha)

Další dotazy z kategorie "Obecné"

339 dotazů

  • Dotaz

    Jak ovlivňuje invertní cukr v potravinách hodnoty glykemie u DM 1. a 2. typu? Svatoš

    Odpověď

    Milý Svatoši,

    tzv. volné sacharidy (cukry) jsou obecně pro pacienty s diabetem všech typů málo vhodné a nejsou příliš vhodné pro nikoho. Volné cukry jsou takové, které se pro vstřebávání ze zažívacího ústrojí již nemusí procesem trávení měnit, aby se vstřebaly, nebo se mění jen málo. Takovými příklady jsou např. hroznový cukr (glukóza), nebo také sacharóza. Sacharóza se ve střevě jednoduše štěpí na glukózu a fruktózu, které se obě rychle vstřebávají a zvyšují glykémii. Fruktóza se ještě převážně přemění na glukózu, což snad její potenciál zvyšovat glykémii trochu zpomaluje.

    V přirozené potravě se takové cukry vyskytují poměrně málo, takže pokud je konzumujeme v přiměřeném množství, tak to nevadí. Proto je vhodné ovoce, kde bývá zejména fruktóza, ale samozřejmě není doporučováno sníst 10 pomerančů naráz, protože to je moc volných sacharidů najednou. I fruktózu obsaženou v ovoci je nutné započítávat do jídelníčku.

    Invertovaný cukr je v podstatě uměle upravená sacharóza (řepný cukr, neboli běžný cukr používaný ke slazení) tak, že se rozloží na svoje základní složky, a těmi jsou glukóza (hroznový cukr) a fruktóza (ovocný cukr). Výsledný produkt (tedy invertovaný cukr) má o něco větší sladivost a je poměrně levný. Proto se používá v potravinářském průmyslu, např. ke slazení některých limonád a mnoha jiných potravin, včetně umělého medu. Invertovaný cukr lze chemicky také připravit např. z kukuřice, z ječmene či pšenice. Výsledný cukr je především levnější a proto se používá v potravinářském průmyslu ve velkém, např. v Coca Cole. Je tomu tak ale jenom v některých zemích a tak abych předešel nepřesné informaci, raději se podívejte na tabulku složení nápoje, který se prodává v ČR. Pro diabetiky je ale vhodná pouze kola bez sacharidů, tedy tzv. lehká neboli „light“.

    Z hlediska metabolismu je ale tato látka uměle přidávaná do potravin velmi málo vhodná. Obsahuje stejné množství sacharidů jako původní řepný cukr, ale vstřebává se ještě rychleji. Fruktóza ve větším množství (než běžně sníme ve zdravém ovoci) se v těle dále mění jak na glukózu tak na další málo vhodné metabolity, z nichž některé se považují někdy za přímo škodlivé. Rozhodně vám tedy nedoporučuji nahrazovat běžný cukr cukrem invertovaným. Zejména se nemůžete domnívat, že vám nebude zvyšovat glykémii a tudíž jej můžete konzumovat volně.

    Rozpuštěné cukry mají určitý vliv na lom světla v tekutině. Označení „invertovaný“ získal tento cukr proto, že řepný cukr odražené světlo otáčí doprava, zatímco tento cukr převážně doleva.

    (odpovídá Prof. MUDr. František Saudek, DrSc., Klinika diabetologie, IKEM, Praha)

    Detail dotazu
  • Dotaz

    Dobrý den, prosím o radu ohledně hodnoty dlouhodobého cukru. V těhotenství jsem měla těhotenskou cukrovku, kterou jsem zvládla vykompenzovat dietou. Dlouhodobý cukr jsem měla kolem 38 mmol/mol. Po porodu byl mě i miminku změřen cukr a bylo vše v pořádku. Nyní jsem byla na kontrole na diabetologii po 8 měsících po porodu a měla jsem dlouhodobý cukr 40 mmol/mol, hodnota píchnutého prstu 4,2, v pořádku. Paní doktorka už zvedala varovný prst, že by tam byla cukrovka, ale než by si mě zapsala jako doživotního pacienta, dala mi šanci, že mám přijít ještě až přestanu kojit. Můj dotaz zní, všude čtu, že normální maximální hodnota glykovaného hemoglobinu je 42 mmol/mol, hodnota 40 mmol/mol není nízká, ale vzhledem k tomu, jaký jsem stresař, si nemyslím, že bych hned musela mít nálepku diabetika. Je tato hodnota pro zdravého člověka opravdu tak moc hraniční? Moc děkuji. Jindřiška

    Odpověď

    Milá Jindřiško, ještě než vám odpovím, dovolte malou výhradu ohledně té „nálepky diabetika“. To by vás tak moc urazilo? Ostatně, co by z toho pro vás vyplývalo? Měla byste více na vědomí, že je dobré udržovat se ve fit kondici, zdravě se stravovat a dávat pozor na přibírání na váze. To by bylo asi vše. V těhotenství jste diabetes měla, a tak byste měla vědět, že do budoucna je pro vás riziko, že se někdy diabetes zase objeví, větší, něž u  ostatních osob. Platí to také pro případ, že byste byla znovu těhotná. A to je prozatím vlastně vše a výše uvedená opatření pro vás platí stejně, ať už diabetes máte nebo ne.

    To říkám jen na okraj, protože slovo diabetik by opravdu nemělo znít hanlivě. Ano, diabetes 2. typu se velmi často pojí s nadváhou, kdy lidé opravdu jedí více, než by měli a pohybují se méně. Možná mají slabší vůli než ostatní, ale možná také jim život nadělil takové vlohy. Mají větší chuť k jídlu, někdy mají jiné přidružené problémy, někdy mají od narození metabolismus nastavený „úsporněji“. Udržovat se v dobré kondici je pro ně prostě obtížnější než pro jiné, kterým to život nadělil jinak. Člověk by je někdy měl spíše obdivovat, jak tomu dokáží čelit, a ne je hned odsuzovat jako osoby neukázněné. Ostatně Evropská diabetologická společnost toto označení „diabetik“ nedoporučuje vůbec a nabízí např. pojem „osoba s diabetem“. Riziko vzniku diabetu mají totiž nyní vlastně všichni docela velké. U nás je to alespoň 10%, ale lehčí forma poruchy se vyvine během života možná až u 30%. Pro diagnózu diabetu jsou stanovena určitá kritéria, např. hodnota glykovaného hemoglobinu nad 46 mmol/l. Ale rozhodně si nemyslím, že by mezi osobami s hodnotou 45 a 48 mmol/l musel být velký rozdíl. Doporučoval bych oběma totéž.

    Vy v současné době máte normální hodnoty (uvádí se do 40 mmol/mol, ale někdy také 42 mmol/mol) a diabetička zřejmě nejste. Posoudit přesně by se to dalo např. podle orálního glukózového tolerančního testu, ale není to vůbec potřeba. Měla byste si dát občas vyšetřit glykémii. Nejlépe na lačno a za 2 hod. po jídle, např. 2x ročně. To pro případ, že by se u vás přece jenom porucha rozvíjela. Za doživotního pacienta se považovat nemusíte, ale za doživotního nájemníka pozemského bytí ano. A život je věc nebezpečná a končí smrtí. Omlouvám se za tu trochu filozofie a přeju vám, ať vám to uběhne příjemně, vám i vašemu dítěti.

    (odpovídá Prof. MUDr. František Saudek, DrSc., Klinika diabetologie, IKEM, Praha)

    Doporučení redakce:

    zajímavé informace o glykovaném hemoglobinu naleznete v rubrice DIAGNOSTIKA a článku Cílové hodnoty glykovaného hemoglobinu (HbA1c)

    Detail dotazu
  • Dotaz

    Dobrý den chtěl bych se zeptat můj problém je taký že mě bolí obě nohy mám obě nohy stuhle. Hodně těšte cítím brnění obou palcích na nohách i pod prsty míval sem pálení to už je sem tam ale nemůžu chodit mám dvě berle nohy SOU prome ťeške a dostávám do nich svalový třes hlavně po ránu který po nějaké době přestane ale při chůzi se Zase objevy chtěl bych se zeptat může se jednat o neuropatií? mám cukrovku druhého tipů nebo může se jednat o výřez ploténky? Nebo může to být tím že sem před sedmi lety prodělal borelizu kdy sem měl parezu prave tváře? Nebo oco by se mohlo jednat? Moc děkuji za vaši odpověď Alois

    Odpověď

    Milý Aloisi, v poslední době se nahromadilo dost podobných dotazů. Osoby s velkou nadváhou a diabetem 2. typu se ptají, proč jim stoupá glykémie, proč se jim špatně chodí a proč mají brnění a bolesti v nohách. Stálo by za to prohlédnout si také naše ostatní odpovědi na našem webu.

    U každého to jistě bude trochu jinak, ale jednou společnou věcí je obezita. Vy jste navíc docela mladý a je smutné si představovat, že tohle všechno se může postupně ještě zhoršovat, pokud s tím něco neuděláte. Ono se to samozřejmě snadno řekne, protože zásoby tělesného tuku máte na mnoho měsíců, i kdybyste skoro hladověl. Ale nějak začít se musí a k tomu člověk potřebuje hlavně svoje rozhodnutí a vůli.  Je také docela možné, že pro vás by byla vhodná i tzv. bariatrická léčba, která spočívá v zákroku na zažívacím ústrojí, nejčastěji operaci žaludku. Zmenšení žaludku způsobí, že se cítíte více nasycený a pokud dodržujete lékařské doporučení, téměř jistě výrazně zhubnete, třeba o 30 kg. A to už by vaše nohy určitě pocítily a určitě by se vám také velmi spravil diabetes.

    Ve vašem případě se s největší pravděpodobností jedná o diabetickou polyneuropatie, o které se můžete mnohé na našich stránkách dočíst, např. https://www.cukrovka.cz/diabeticka-neuropatie-poskozeni-nervu

    Poruchu ale také zhoršuje samotná obezita. Potíže máte na obou nohách, a tak je také příčina v postižených meziobratlových ploténkách málo pravděpodobná. Stejně tak prodělaná borelióza by to mohla vyvolat, ale diabetická neuropatie je mnohem více nasnadě. Pokud byste pozoroval výrazné bolesti v lýtkách či ve stehnech, které se objevují vysloveně při tělesné námaze, připadalo by také v úvahu postižení velkých tepen na nohách.

    Na prvním místě vám tedy doporučuji začít s rozumnou dietou, zejména s omezením kalorií. Nebudu tady vypisovat, jak přesně postupovat, podívejte se na naše starší odpovědi a také pojednání na našich stránkách o dietě. Je to ale cesta náročná a zdlouhavá.

    Na druhém místě byste se měl snažit více pohybovat, hlavně pravidelně a minimálně 45 minut denně. Samozřejmě podle svých možností, ale jakmile polevíte, vaše pohyblivost se začne zhoršovat a s tím i vyrovnání diabetu.

    Na polyneuropatie se užívají různé léky, které obtíže spíše tlumí, než vysloveně léčí. Váš diabetolog, případně neurolog, by vám jistě poradili a vybrali byste ten správný.

    (odpovídá Prof. MUDr. František Saudek, DrSc., Klinika diabetologie, IKEM, Praha)

    Detail dotazu
  • Dotaz

    Dobrý den, na gynekologii mi stanovili diagnozu - syndrom polycystických vaječníků. Odeslali mě na kliniku IVF. Dočetla jsem se, že polycystické vaječníky mohou souviset s inzulínovou rezistencí. Lékař mi předepsal lék Metformin, ale bez dalšího vyšetření. Chtěla jsem se zeptat, jestli je potřeba opravdu vyšetření než začnu lék brát. Děkuji za informaci. Kateřina

    Odpověď

    Milá Kateřino,

    syndrom polycystických ovárií (vaječníků) je porucha vyvolaná nerovnováhou pohlavních hormonů u žen s nadprodukcí některých mužských hormonů. To vede k poruše ovulace a nepravidelnému či chybějícímu menstruačnímu cyklu. Pojí se s tím velmi často sklon k obezitě a výskyt zvýšeného ochlupení na místech pro ženy jinak netypického. Syndrom se také velmi často projevuje sníženou účinností inzulínu – tedy inzulínovou rezistenci. O ní a jejích příčinách se můžete dočíst na našich stránkách https://www.cukrovka.cz/inzulin-a-inzulinova-rezistence

    Syndrom inzulínové rezistence představuje riziko vzniku na prvním místě diabetu 2. typu, ale také zvýšeného krevního tlaku, poruchy metabolismu tuků a kardiovaskulárních onemocnění. V jeho prevenci je dodržování vhodné tělesné hmotnosti základním a nejúčinnějším opatřením. Ženy se syndromem polycystických ovarií však  mívají sklon  k obezitě, takže to pro ně bývá těžké. Dále je důležitá tělesná aktivita, která zlepšuje citlivost tkání k inzulínu. A dále se používají léky, které také zlepšují citlivost k inzulínu, a zde je na prvním místě metformin. Ten se u diabetiků nasazuje jako první. Je bezpečný a účinný. Někdy se může používat i při pouhé poruše glukózové tolerance, kdy předchází vývoji do zjevného diabetu. Dokonce se s úspěchem používá i u pacientek se syndromem polycystických ovarií. Zlepšení inzulínové rezistence u nich dokonce vede ke zlepšení samotné hormonální poruchy a někdy i k obnovení ovulace, a to je asi důvod, proč vám jej předepsali, i když nemáte diabetes. Proč vás ale posílají na kliniku IVF (umělého oplodnění), to nevím. Na prvním místě bych usuzoval, že vy usilujete o otěhotnění, a pak by to bylo jasné. Druhá možnost je, že tam pracují specializovaní gynekologové, kteří by vám pomohli v léčbě vaší poruchy. To by vám ale asi pochopitelně měli vysvětlit. Pro samotné nasazení metforminu vás tam posílat nemusejí. Mohl by to udělat váš gynekolog, praktický lékař nebo diabetolog.

    (odpovídá Prof. MUDr. František Saudek, DrSc., Klinika diabetologie, IKEM, Praha)

    Detail dotazu
  • Dotaz

    Bolest levé dolní končetiny. Drobné ranky v okolí nehtu nohy. Antonín

    Odpověď

    Milý Antoníne,

    v úvodu mé krátké odpovědi si postesknu, že v poslední době dostávám dotazy opravdu velmi stručně dokumentované, takže bych musel mít opravdu fungující křišťálovou kouli, abych mohl podrobněji poradit.

    Především nevím, v jakém místě vás noha bolí a zda vás bolí v klidu, nebo teprve při chůzi. Bolest může být původu nervového, ale také může bolet poranění, které tam máte, nebo to může být důsledek špatného krevního zásobení. Případně tohle všechno dohromady, což je u osob s déle trvajícím diabetem nejčastější varianta.

    Protože nohy jsou pro diabetika nejzranitelnějším místem a protože důsledky mohou být velmi závažné, měl byste rozhodně co nejdříve navštívit svého diabetologa a nohu mu ukázat. Diabetolog by měl posoudit, zda máte na noze známky zánětu a zda jeví noha známky špatného prokrvení. Také by měl orientačně posoudit, jakou máte na nohách citlivost. Podle toho by vás zatím jen uklidnil, nebo doporučil podrobné vyšetření v podiatrické ambulanci (specializované ambulanci pro pacienty s problémy na nohách spojenými s diabetem), případně vás odeslal na cévní vyšetření.

    Zatím vám radím: Nohu do lékařského posouzení příliš nezatěžujte. Noste pohodlné pevné boty, které zaručeně nikde netlačí. Udržujte nohy v čistotě, ale neprovádějte samostatné ošetření ostrými předměty. Počkejte s tím na odborníky.

    (odpovídá Prof. MUDr. František Saudek, DrSc., Klinika diabetologie, IKEM, Praha)

    Detail dotazu
Zobrazit všechny dotazy z kategorie "Obecné"

Napsat dotaz

Uveďte prosím co nejjednodušeji několika slovy, případně upravujeme redakčně

Na stránkách se zobrazí pouze Vaše jméno, nikoliv příjmení

Týká se osoby, jejíž problém je řešen

Na stránkách nebude zobrazena

Na stránkách nebude zobrazena

Na stránkách nebude zobrazen

bude přístupný pouze redakci

Pro případ upřesnění dotazu

Zveřejňujeme pouze dotazy srozumitelné, dotazy opakované a podobné neuvádíme. Zadáním dotazu souhlasíte s Pravidly poradny a zpracováním osobních údajů.

Pravidla poradny

Dříve, než položíte svůj dotaz, vyhledejte si, prosím, zda ten samý nebo velmi podobný dotaz nepoložil jiný čtenář či čtenářka před vámi. Návod "Jak na to" naleznete v sekci Vyhledávání v dotazech. Upozorňujeme, že položené dotazy budou zveřejňovány, stejně jako odpověď na ně. Neuvádějte, prosím, celé své jméno. Pokud bude k dotazu přiložena fotografie nebo video, odpovídající lékař zváží její zveřejnění. Velmi děkujeme za vaši přízeň. Věříme, že vám přinášíme užitečnou službu v daném oboru medicíny. Upozorňujeme, že tyto internetové stránky působí pouze jako informační zdroj. V žádném případě nenahrazují lékařskou či jinou odbornou péči!