Poradna

Doporučení a pravidla poradny: Dříve než nám zašlete svůj dotaz, vyhledejte si prosím, zda stejný nebo velmi podobný dotaz nepoložil jiný čtenář či čtenářka před vámi. Doporučujeme vepsat do obdélníčku "Hledat v poradně" klíčová slova týkající se vašeho dotazu a prohlédnout si starší odpovědi na stejné či podobné téma. Upozorňujeme, že položené dotazy budou zveřejněny stejně jako odpověď na ně. V odpovědi uvedeme pouze vaše křestní jméno, rok narození, tělesnou hmotnost a výšku, jelikož tyto parametry s odpovědí většinou souvisí. Pokud bude k dotazu přiložena fotografie nebo video, odpovídající lékař zváží její zveřejnění. Velmi děkujeme za vaši přízeň. Věříme, že vám přinášíme užitečnou službu v daném oboru medicíny. Upozorňujeme, že tyto internetové stránky slouží pouze jako informační zdroj. V žádném případě nenahrazují lékařskou či jinou odbornou péči!

Jaký cukr při cukrovce 1. typu používat? Je lepší xylitol nebo čekankový sirup? Prosím o radu

Datum vložení dotazu: 07.10.2019

Ptá se: Věra

Dotaz

Cukrovka 1. typu, lepší čekankový sirup nebo březový cukr? Prosím děkuji za radu. Věra

Odpověď

Milá Věro, nejprve vám přeji všechno nejlepší k včerejšímu svátku. Vzpomněl jsem si na to, protože moje máma se také jmenovala Věra.

Přiznávám se, že nejsem skutečný odborník na umělá sladidla, ale hodně informací můžete najít přímo na našem webu v rubrice Náhradní sladidla.

Odpovím vám spíše stručně a sdělím svůj názor.

Xylitol je přirozený rostlinný sacharid (cukr), který se vyskytuje v malé míře i v lidském těle. Je podobný běžnému cukru, má přibližně stejně sladkou chu, ale je méně kalorický (10 g xylitolu odpovídá kaloricky asi 4 g řepného cukru) a méně zvyšuje glykémii, alespoň bezprostředně. Má také trochu projímavý účinek, což se projeví zejména při vyšších dávkách. Používá se v některých potravinách, aby snížil jejich kalorickou hodnotu a také na rozdíl od běžného cukru nezvyšoval riziko vzniku zubního kazu. Sám o sobě ale je přece jen také kalorický a v těle se nakonec částečně přeměňuje na glukózu.

Čekankový sirup obsahuje zejména polysacharid inulín. Ten se v těle nemetabolizuje a není tudíž vůbec kalorický. Má mírně sladkou chuť, zvláště některé jeho formy. Ze střeva se vstřebává minimálně, působí jako přirozená vláknina v potravě a může mít příznivý vliv na složení bakteriální flóry v tlustém střevě (to znamená, že může podporovat přítomnost příznivě působících bakterií v tlustém střevě, protože ty na rozdíl od člověk jej dokáží metabolizovat). Pokud se přidává do potravin, celkově snižuje jejich kalorický obsah a svojí konzistencí podobnou oleji pomáhá dosáhnout podobného kuchařského výsledku, jako při použití tuku a cukru v potravinách. Čistý inulin nemá výrazně sladkou chuť. Tu inulínu přidávají některé jeho varianty či příměsi. U přípravků, které jsou dostupné v ČR, jsem se ale dočetl, že se do nich vesměs přidává ještě další umělé sladidlo, např. sukralóza. Dává se tam jenom ve skutečně minimálním množství, nicméně je mnohonásobně sladší než cukr, a tak celkový výsledek je sladká chuť čekankového cukru. Jestliže tedy místo běžného cukru nebo medu použijeme čekankový sirup, bude výsledný pokrm méně kalorický, podobně sladký a bude možné použít menší množství tuku k jeho přípravě.

A nyní moje osobní doporučení: Pacienti s diabetem, zejména druhého typu, by měli mít v dietě omezené celkové množství kalorií. Neměli by také překračovat doporučený obsah sacharidů, který by měl být spíše nižší než vyšší. Měli by se naučit, jaké je složení běžných jídel a měli by si být vědomi, kolik čeho jedí. Čím lépe si osvojí návyk jíst méně kalorické jídlo, tím se jim pravděpodobně lépe podaří diabetes srovnat a budou lépe předcházet komplikacím diabetu. Je to většinou důležitější než celá další léčba.

Ani tolik nevadí, když snědí něco sladkého, pokud se celkově vejdou do doporučeného limitu. Jídla, která se sladí, navíc sama o sobě již obsahují hodně sacharidů, ať jsou to moučníky či ovocné dezerty. Proto obecně nejsou příliš vhodná, ať už je nakonec přisladíte čímkoliv. Pokud má pacient s diabetem 2. typu velkou chuť na něco sladkého, tak bych mu raději vyhověl normálním zákuskem s běžným cukrem, pokud je na druhé straně ochoten to vyvážit třeba tím, že kompletně vynechá příkrm anebo se potom vydá na hodinovou intenzivní procházku. Určitě ale doporučuji nepřislazovat běžným cukrem žádné nápoje. Je dobré naučit se pít je buď hořké anebo použít skutečně nekalorické umělé sladidlo, např. aspartam a nikoliv xylitol ani čekankový cukr.

Tak tedy co si myslím, že je lepší? Já bych volil na prvním místě normální zákusek v malém množství. Pokud volit mezi xylitolem a čekankovým sirupem, tak spíše ten čekankový sirup, když se to nepřežene. Sladkou chuť mu dodává další umělé sladidlo (o kterém se nemluví). Inulín a jeho příměsi tvoří hmotu sladidla, lépe se hodí k přípravě některých pokrmů.

(odpovídá Prof. MUDr. František Saudek, DrSc., Klinika diabetologie, IKEM, Praha)

Další dotazy z kategorie "Obecné"

1040 dotazů

  • Dotaz

    Dobrý den chtěla jsem se zeptat jestli by mi mohl někdo napsat inzulin lantus nejsem u žádného diabetologa j

    Odpověď

    Milá Andreo, rozhodně byste měla být sledována diabetologem. I když asi lze vyjednat výjimky, inzulín pro ambulantní léčbu může předepisovat jen diabetolog. Zkušený praktický lékař může kontrolovat léčbu svého pacienta inzulínem, ale zpravidla tuto léčbu sám nezahajuje a inzulín nepředepisuje, protože by inzulín nemusel být hrazen zdravotními pojišťovnami.

    U diabetu velmi záleží na dodržování určité disciplíny v dietním a pohybovém režimu, ale k této disciplíně patří i pravidelné kontroly u diabetologa v případě léčby inzulínem. Pacienti, kteří si pod různými záminkami inzulín opatřují nestandardním způsobem, například tím, že přicházejí na pohotovost s tím, že jim inzulín došel, nebo že jejich lékař je právě nedostupný, jsou zpravidla léčeni špatně a sami si škodí.

    Detail dotazu
  • Dotaz

    Dobrý den, dnes jsem byla u diabetologa a ten mi řekl, že mám dlouhodobí cukr hodnotu 100 co to pro mě prosim znamená? Léčím se na cukrovku druhého typu. Předem děkuji za odpověď a prosím napište mi odpověď do e-mailu děkuji Jarmila

    Odpověď

    Milá Jarmilo,

    hodnota glykovaného hemoglobinu 100 mmol/mol je hodně vysoká a svědčí o tom, že v posledních 3 měsících bylo vyrovnání vašeho diabetu velmi neuspokojivé. Je proto nutné něco zásadního učinit pro zlepšení.

    Především byste si měla kontrolovat glykémie a bylo by vhodné, aby nepřekračovaly po jídle hodnotu 10 mmol/l – nebo jen občas a spíše krátkodobě.

    Dosáhnout byste toho mohla např.:

    Zásadním úpravou diety s omezením množství sacharidů

    Použití efektivní kombinace léčiv na diabetes v tabletách

    Nasazení inzulínové léčby nebo zásadní úprava dosavadních dávek, zejména zařazení inzulínu k jídlu

    To všechno ale musí posoudit váš diabetolog a navrhnout vám postup. Zlepšení hodnoty glykovaného hemoglobinu (dlouhého cukru, jak tomu říkáte) neočekávejte ale dříve než za 2 až 3 měsíce po změně léčby. Pokud byste se např. za 3 měsíce dostala alespoň na hodnotu 80, bylo by to dobré. Dlouhodobě ale byste neměla mít hodnotu vyšší než asi 70, aby to bylo ještě „jakš takš“. Dobrá hodnota je 53, výborná 47. Normální hodnota je do 40 až 42 mmol/mol.

    Detail dotazu
  • Dotaz

    Před půl rokem mi diagnostikovali inzulinom. Kromě konstatování zdravotního stavu mi nikdo o dalším postupu neinformoval. Neměla bych chodit do diabetické poradny?

    Odpověď

    Milá Martino, inzulinom je nádor tvořený buňkami, které odpovídají beta buňkám pankreatu a zpravidla produkují inzulín. Sekrece inzulínu ale na rozdíl od normálních beta buněk není přesně regulovaná a inzulín se může uvolňovat nepravidelně a nárazově. To může vést k hypoglykémii, někdy i nebezpečné.  Ostatně, právě hypoglykémie jsou příznakem, který vede k pátrání po tomto nádoru (pokud člověk není léčen inzulínem).

    Inzulinom může být umístěn v pankreatu, ale může být i jinde. Může mít tzv. benigní charakter, ale může být i maligní. Pokud tedy opravdu jde o inzulinom, musíte být sledována endokrinologem a případně dalšími lékaři podle charakteru nádoru. Inzulinom nepůsobí diabetes, takže nemusíte být sledována diabetologem.
     

    Detail dotazu
  • Dotaz

    Dobrý den. Chtěla jsem se zeptat jak přesný je domácí měření cukru v krvi. Mám prediabetes a většinou ráno mě hodnoty ukazují 7mol,což už by ukazovalo na cukrovku. Ale, prediabetes mám sděleny před necelim měsícem. Když se měřím přez den po jídle. Tak mě glukometr ukazuje hodnoty, zdravého člověka. Tak nevím co si z toho vzít. Děkuji za odpověď. Andrea

    Odpověď

    Dobrý den,

    glukometry mohou být různě přesné, ale obecně povolená odchylka je 

    ·  pro hladiny glukózy < 5,6 mmol/l: ± 0,83 mmol/l 

    ·  pro hladiny glukózy ≥ 5,6 mmol/l: ± 15 % 

    ·  Jinak v rámci diagnostiky prediabetu  -  pokud se jedná o první záchyt, tak je nutná určitě kontrola lačné glykémie -  a pokud je glykémie mezi 5,6 - 6,9mmol/l, tak je vhodné doplnit i orální glukózový toleranční test s pitím glukózy a stanovením glykémie po 2hodinách. To se dělá za účelem vyloučení diabetu. 

    Detail dotazu
  • Dotaz

    Co mám dělat, cukr 19.1

    Odpověď

    Milá Marie, na to je těžká odpověď, protože vůbec neuvádíte žádné další informace.

    Pokud máte již delší dobu diabetes a jste pro něj léčena, měla byste bezprostředně omezit příjem dalších sacharidů v dietě a pokud by to nestačilo, požádat svého diabetologa o úpravu léčby.

    Jde-li ale o nově zjištěnou vysokou hodnotu glykémii a pro diabetes jste zatím nebyla léčena, musíte rychle vyhledat lékaře a žádat zahájení léčby.

    Detail dotazu
Zobrazit všechny dotazy z kategorie "Obecné"

Napsat dotaz

Uveďte prosím co nejjednodušeji několika slovy, případně upravujeme redakčně

Na stránkách se zobrazí pouze Vaše jméno, nikoliv příjmení

Týká se osoby, jejíž problém je řešen

Na stránkách nebude zobrazena

Na stránkách nebude zobrazena

Na stránkách nebude zobrazen

bude přístupný pouze redakci

Pro případ upřesnění dotazu

Zveřejňujeme pouze dotazy srozumitelné, dotazy opakované a podobné neuvádíme. Zadáním dotazu souhlasíte s Pravidly poradny a zpracováním osobních údajů.

Doporučení a pravidla poradny: Dříve než nám zašlete svůj dotaz, vyhledejte si prosím, zda stejný nebo velmi podobný dotaz nepoložil jiný čtenář či čtenářka před vámi. Doporučujeme vepsat do obdélníčku "Hledat v poradně" klíčová slova týkající se vašeho dotazu a prohlédnout si starší odpovědi na stejné či podobné téma. Upozorňujeme, že položené dotazy budou zveřejněny stejně jako odpověď na ně. V odpovědi uvedeme pouze vaše křestní jméno, rok narození, tělesnou hmotnost a výšku, jelikož tyto parametry s odpovědí většinou souvisí. Pokud bude k dotazu přiložena fotografie nebo video, odpovídající lékař zváží její zveřejnění. Velmi děkujeme za vaši přízeň. Věříme, že vám přinášíme užitečnou službu v daném oboru medicíny. Upozorňujeme, že tyto internetové stránky slouží pouze jako informační zdroj. V žádném případě nenahrazují lékařskou či jinou odbornou péči!