Poradna
Doporučení a pravidla poradny: Dříve než nám zašlete svůj dotaz, vyhledejte si prosím, zda stejný nebo velmi podobný dotaz nepoložil jiný čtenář či čtenářka před vámi. Doporučujeme vepsat do obdélníčku "Hledat v poradně" klíčová slova týkající se vašeho dotazu a prohlédnout si starší odpovědi na stejné či podobné téma. Upozorňujeme, že položené dotazy budou zveřejněny stejně jako odpověď na ně. V odpovědi uvedeme pouze vaše křestní jméno, rok narození, tělesnou hmotnost a výšku, jelikož tyto parametry s odpovědí většinou souvisí. Pokud bude k dotazu přiložena fotografie nebo video, odpovídající lékař zváží její zveřejnění. Velmi děkujeme za vaši přízeň. Věříme, že vám přinášíme užitečnou službu v daném oboru medicíny. Upozorňujeme, že tyto internetové stránky slouží pouze jako informační zdroj. V žádném případě nenahrazují lékařskou či jinou odbornou péči!
Jaký cukr při cukrovce 1. typu používat? Je lepší xylitol nebo čekankový sirup? Prosím o radu
Datum vložení dotazu: 07.10.2019
Ptá se: Věra
Dotaz
Odpověď
Milá Věro, nejprve vám přeji všechno nejlepší k včerejšímu svátku. Vzpomněl jsem si na to, protože moje máma se také jmenovala Věra.
Přiznávám se, že nejsem skutečný odborník na umělá sladidla, ale hodně informací můžete najít přímo na našem webu v rubrice Náhradní sladidla.
Odpovím vám spíše stručně a sdělím svůj názor.
Xylitol je přirozený rostlinný sacharid (cukr), který se vyskytuje v malé míře i v lidském těle. Je podobný běžnému cukru, má přibližně stejně sladkou chu, ale je méně kalorický (10 g xylitolu odpovídá kaloricky asi 4 g řepného cukru) a méně zvyšuje glykémii, alespoň bezprostředně. Má také trochu projímavý účinek, což se projeví zejména při vyšších dávkách. Používá se v některých potravinách, aby snížil jejich kalorickou hodnotu a také na rozdíl od běžného cukru nezvyšoval riziko vzniku zubního kazu. Sám o sobě ale je přece jen také kalorický a v těle se nakonec částečně přeměňuje na glukózu.
Čekankový sirup obsahuje zejména polysacharid inulín. Ten se v těle nemetabolizuje a není tudíž vůbec kalorický. Má mírně sladkou chuť, zvláště některé jeho formy. Ze střeva se vstřebává minimálně, působí jako přirozená vláknina v potravě a může mít příznivý vliv na složení bakteriální flóry v tlustém střevě (to znamená, že může podporovat přítomnost příznivě působících bakterií v tlustém střevě, protože ty na rozdíl od člověk jej dokáží metabolizovat). Pokud se přidává do potravin, celkově snižuje jejich kalorický obsah a svojí konzistencí podobnou oleji pomáhá dosáhnout podobného kuchařského výsledku, jako při použití tuku a cukru v potravinách. Čistý inulin nemá výrazně sladkou chuť. Tu inulínu přidávají některé jeho varianty či příměsi. U přípravků, které jsou dostupné v ČR, jsem se ale dočetl, že se do nich vesměs přidává ještě další umělé sladidlo, např. sukralóza. Dává se tam jenom ve skutečně minimálním množství, nicméně je mnohonásobně sladší než cukr, a tak celkový výsledek je sladká chuť čekankového cukru. Jestliže tedy místo běžného cukru nebo medu použijeme čekankový sirup, bude výsledný pokrm méně kalorický, podobně sladký a bude možné použít menší množství tuku k jeho přípravě.
A nyní moje osobní doporučení: Pacienti s diabetem, zejména druhého typu, by měli mít v dietě omezené celkové množství kalorií. Neměli by také překračovat doporučený obsah sacharidů, který by měl být spíše nižší než vyšší. Měli by se naučit, jaké je složení běžných jídel a měli by si být vědomi, kolik čeho jedí. Čím lépe si osvojí návyk jíst méně kalorické jídlo, tím se jim pravděpodobně lépe podaří diabetes srovnat a budou lépe předcházet komplikacím diabetu. Je to většinou důležitější než celá další léčba.
Ani tolik nevadí, když snědí něco sladkého, pokud se celkově vejdou do doporučeného limitu. Jídla, která se sladí, navíc sama o sobě již obsahují hodně sacharidů, ať jsou to moučníky či ovocné dezerty. Proto obecně nejsou příliš vhodná, ať už je nakonec přisladíte čímkoliv. Pokud má pacient s diabetem 2. typu velkou chuť na něco sladkého, tak bych mu raději vyhověl normálním zákuskem s běžným cukrem, pokud je na druhé straně ochoten to vyvážit třeba tím, že kompletně vynechá příkrm anebo se potom vydá na hodinovou intenzivní procházku. Určitě ale doporučuji nepřislazovat běžným cukrem žádné nápoje. Je dobré naučit se pít je buď hořké anebo použít skutečně nekalorické umělé sladidlo, např. aspartam a nikoliv xylitol ani čekankový cukr.
Tak tedy co si myslím, že je lepší? Já bych volil na prvním místě normální zákusek v malém množství. Pokud volit mezi xylitolem a čekankovým sirupem, tak spíše ten čekankový sirup, když se to nepřežene. Sladkou chuť mu dodává další umělé sladidlo (o kterém se nemluví). Inulín a jeho příměsi tvoří hmotu sladidla, lépe se hodí k přípravě některých pokrmů.
(odpovídá Prof. MUDr. František Saudek, DrSc., Klinika diabetologie, IKEM, Praha)
Další dotazy z kategorie "Obecné"
1031 dotazů
-
Špatně píchnout inzulin
(02.11.2025)
Dotaz
Dobrý den,prosím o radu mamince jsem píchla těším rano 32 jednotek tresiba,pero se ale zastavilo na 22 a nešlo dal zamcknout prostě nešlo to do nuly,teď nevim jestli ji mam znova ten zbytek píchnout nebo uz ne.Detail dotazuOdpověď
Milá Andreo, v peru už asi nebylo více inzulínu. Nejlepší by bylo vzít pero nové. Podat zbytek. Pokud ale neuděláte nic, tak se nic vážného pro jednou nestane.
-
Hladina cukru v krvi po večeři se sladkým nápojem
(02.11.2025)
Dotaz
Dobrý den, zajímá mě, zda jsou normální mé naměřené hodnoty cukru v krvi po večeři se sladkým nápojem. Měřila jsem se před jídlem, poté hodinu po jídle, a pak několikrát po půl hodině. Hodnoty přikládám na obrázku, vrchol nastal pravděpodobně 2 hodiny po jídle. K večeři jsem měla dvě housky s máslem, 80 g šunky, jedno a půl menšího rajčete, půl kapie, hrst jahod a asi 350 ml Kofoly. Druhý den ráno nalačno jsem naměřila 5,2.Detail dotazuOdpověď
Milá Michaelo, pokud takto jíte pravidelně, tak se to asi brzy projeví na vaší váze. Jinak jsou to po jídle normální hodnoty. Prováděla jste test, zda byste snesla i 3 housky a 600 ml strašně přeslazené Kofoly? Asi byste to snesla, lidé mají často velkou rezervu, ale zahrávat si s tím pravidelně není vhodné. Ale občas pro zdravého štíhlého člověka? Proč občas ne, když vám to udělá radost a druhý den to vyběháte v lese.
-
Dlouhodobý cukr
(31.10.2025)
Dotaz
Dobrý den, chtěla jsem se zeptat, v dubnu jsem měla dlouhodobý cukr 43, teď v říjnu 44. Mám s tím začít něco dělat samozřejmě kromě změny životního stylu. Je to normální, že takto stoupá? vloni v únoru jsem měla 41. Posílám svoje výsledky. Samozřejmě se bojím nejvíc onemocnění slinivky. A může zvyšovat dlouhodobý cukr stres? Moc děkuji SimonaDetail dotazuOdpověď
Milá Simono, diabetes je v našich oblastech častý a jeho výskyt stoupá s věkem a také s přibývajícím kily. I hodnoty glykémie a glykovaného hemoglobinu mají i v rámci normálního rozmezí tendenci ke vzestupu.
Vaše hodnoty jsou nyní prakticky normální, glykovaný hemoglobin možná hraniční. Rozdíl mezi 42 a 44 mmol/mol je téměř zanedbatelný a může být v rámci náhodného kolísání.
Ačkoliv tedy diabetes ani poruchu glukózové tolerance nemáte, mohla byste více dbát o svůj zdravotní stav a spokojovat se s počínající nadváhou až obezitou. Pokud jde o stres - to je nejčastější výmluva. Ano, může trochu přispívat ke zhoršování zdravotního stavu. Ale tomu se snažte čelit silnou vůlí, zábavnou fyzickou aktivitou a správnou dietou. Stresových situací se jen tak nezbavíme, ale měli bychom se učit je zvládat. -
Vysoký cukr
(19.10.2025)
Dotaz
Dobrý den, mohu navštívit diabetologa bez doporučení od obvodního lékaře? Můj lékař mi na vysoký cukr předepsat léky a víc to neřeší. Ale můj cukr přesahuje hodnoty 20Detail dotazuOdpověď
Milý Marku, rozhodně je dobré spolupracovat se svým obvodním lékařem a dobře s ním vycházet. Myslím, že pokud by sám nenalezl zjevnou příčinu, proč vám glykémie takto stoupají, tak by vás jistě k diabetologovi poslal.
K diabetologovi bez doporučení praktického lékaře zajít jistě můžete. Silně ale doporučuji se k němu napřed řádně objednat, aby měl na vás čas. Zavolejte tedy do vámi vybrané ambulance a objednejte se tam se zdůvodněním, proč to vyžadujete.
-
Ozempic
(15.10.2025)
Dotaz
Dobry den, zacala jsem brat Ozempic i kdyz netrpim cukrovkou. Pouze jako lek na redukci hmotnosti. Rano jsem podala prvni davku a ve vecernich hodinach se dostavil tras, mdloby, pocit nemoznosti se dodechnout. Take velmi caste moceni, ac prijem tekutin neni nejak rapidne zvysen. Je mozne, ze to nejak souvisi s poklesem cukru v tele? Odezni tyto stavy, nebo bych mela lek radeji vysadit. Dekuji za odpoved.Detail dotazuOdpověď
Vážená paní Markéto, přeji dobrý den,
děkuji za Váš dotaz. Přípravek Ozempic (semaglutid) je lék určený primárně k léčbě cukrovky 2. typu, případně ke snižování hmotnosti u pacientů, u kterých je to lékařem indikováno. Je proto velmi důležité, aby jeho užívání probíhalo pouze pod lékařským dohledem.
Příznaky, které popisujete — třes, slabost, pocit na omdlení, dušnost a časté močení — mohou mít více příčin. Jednou z možností je pokles hladiny krevního cukru (hypoglykémie), i když u osob bez cukrovky to není příliš časté, spíše dokonce vzácné, nelze to však vyloučit. Tyto projevy ale mohou souviset i s jinými reakcemi organismu na léčivo, nebo na náhlou změnu metabolismu.
Doporučuji proto:
- okamžitě přerušit podávání Ozempicu, dokud se situace nevyjasní,
- změřit si hladinu krevního cukru, pokud máte tuto možnost,
- kontaktovat co nejdříve svého lékaře, ideálně praktického lékaře nebo diabetologa, a informovat ho o potížích,
- pokud by se příznaky dále zhoršily (zejména dušnost, silná slabost, závratě nebo porucha vědomí), vyhledejte ihned lékařskou pomoc – např. pohotovost.
Bezpečnost je v tomto případě prioritou. Léčbu přípravkem Ozempic by měl vždy zahajovat, sledovat a kontrolovat lékař po posouzení zdravotního stavu a vhodnosti indikace.
S přátelským pozdravem
Napsat dotaz
Doporučení a pravidla poradny: Dříve než nám zašlete svůj dotaz, vyhledejte si prosím, zda stejný nebo velmi podobný dotaz nepoložil jiný čtenář či čtenářka před vámi. Doporučujeme vepsat do obdélníčku "Hledat v poradně" klíčová slova týkající se vašeho dotazu a prohlédnout si starší odpovědi na stejné či podobné téma. Upozorňujeme, že položené dotazy budou zveřejněny stejně jako odpověď na ně. V odpovědi uvedeme pouze vaše křestní jméno, rok narození, tělesnou hmotnost a výšku, jelikož tyto parametry s odpovědí většinou souvisí. Pokud bude k dotazu přiložena fotografie nebo video, odpovídající lékař zváží její zveřejnění. Velmi děkujeme za vaši přízeň. Věříme, že vám přinášíme užitečnou službu v daném oboru medicíny. Upozorňujeme, že tyto internetové stránky slouží pouze jako informační zdroj. V žádném případě nenahrazují lékařskou či jinou odbornou péči!