Poradna

Doporučení a pravidla poradny: Dříve než nám zašlete svůj dotaz, vyhledejte si prosím, zda stejný nebo velmi podobný dotaz nepoložil jiný čtenář či čtenářka před vámi. Doporučujeme vepsat do obdélníčku "Hledat v poradně" klíčová slova týkající se vašeho dotazu a prohlédnout si starší odpovědi na stejné či podobné téma. Upozorňujeme, že položené dotazy budou zveřejněny stejně jako odpověď na ně. V odpovědi uvedeme pouze vaše křestní jméno, rok narození, tělesnou hmotnost a výšku, jelikož tyto parametry s odpovědí většinou souvisí. Pokud bude k dotazu přiložena fotografie nebo video, odpovídající lékař zváží její zveřejnění. Velmi děkujeme za vaši přízeň. Věříme, že vám přinášíme užitečnou službu v daném oboru medicíny. Upozorňujeme, že tyto internetové stránky slouží pouze jako informační zdroj. V žádném případě nenahrazují lékařskou či jinou odbornou péči!

Jaký cukr při cukrovce 1. typu používat? Je lepší xylitol nebo čekankový sirup? Prosím o radu

Datum vložení dotazu: 07.10.2019

Ptá se: Věra

Dotaz

Cukrovka 1. typu, lepší čekankový sirup nebo březový cukr? Prosím děkuji za radu. Věra

Odpověď

Milá Věro, nejprve vám přeji všechno nejlepší k včerejšímu svátku. Vzpomněl jsem si na to, protože moje máma se také jmenovala Věra.

Přiznávám se, že nejsem skutečný odborník na umělá sladidla, ale hodně informací můžete najít přímo na našem webu v rubrice Náhradní sladidla.

Odpovím vám spíše stručně a sdělím svůj názor.

Xylitol je přirozený rostlinný sacharid (cukr), který se vyskytuje v malé míře i v lidském těle. Je podobný běžnému cukru, má přibližně stejně sladkou chu, ale je méně kalorický (10 g xylitolu odpovídá kaloricky asi 4 g řepného cukru) a méně zvyšuje glykémii, alespoň bezprostředně. Má také trochu projímavý účinek, což se projeví zejména při vyšších dávkách. Používá se v některých potravinách, aby snížil jejich kalorickou hodnotu a také na rozdíl od běžného cukru nezvyšoval riziko vzniku zubního kazu. Sám o sobě ale je přece jen také kalorický a v těle se nakonec částečně přeměňuje na glukózu.

Čekankový sirup obsahuje zejména polysacharid inulín. Ten se v těle nemetabolizuje a není tudíž vůbec kalorický. Má mírně sladkou chuť, zvláště některé jeho formy. Ze střeva se vstřebává minimálně, působí jako přirozená vláknina v potravě a může mít příznivý vliv na složení bakteriální flóry v tlustém střevě (to znamená, že může podporovat přítomnost příznivě působících bakterií v tlustém střevě, protože ty na rozdíl od člověk jej dokáží metabolizovat). Pokud se přidává do potravin, celkově snižuje jejich kalorický obsah a svojí konzistencí podobnou oleji pomáhá dosáhnout podobného kuchařského výsledku, jako při použití tuku a cukru v potravinách. Čistý inulin nemá výrazně sladkou chuť. Tu inulínu přidávají některé jeho varianty či příměsi. U přípravků, které jsou dostupné v ČR, jsem se ale dočetl, že se do nich vesměs přidává ještě další umělé sladidlo, např. sukralóza. Dává se tam jenom ve skutečně minimálním množství, nicméně je mnohonásobně sladší než cukr, a tak celkový výsledek je sladká chuť čekankového cukru. Jestliže tedy místo běžného cukru nebo medu použijeme čekankový sirup, bude výsledný pokrm méně kalorický, podobně sladký a bude možné použít menší množství tuku k jeho přípravě.

A nyní moje osobní doporučení: Pacienti s diabetem, zejména druhého typu, by měli mít v dietě omezené celkové množství kalorií. Neměli by také překračovat doporučený obsah sacharidů, který by měl být spíše nižší než vyšší. Měli by se naučit, jaké je složení běžných jídel a měli by si být vědomi, kolik čeho jedí. Čím lépe si osvojí návyk jíst méně kalorické jídlo, tím se jim pravděpodobně lépe podaří diabetes srovnat a budou lépe předcházet komplikacím diabetu. Je to většinou důležitější než celá další léčba.

Ani tolik nevadí, když snědí něco sladkého, pokud se celkově vejdou do doporučeného limitu. Jídla, která se sladí, navíc sama o sobě již obsahují hodně sacharidů, ať jsou to moučníky či ovocné dezerty. Proto obecně nejsou příliš vhodná, ať už je nakonec přisladíte čímkoliv. Pokud má pacient s diabetem 2. typu velkou chuť na něco sladkého, tak bych mu raději vyhověl normálním zákuskem s běžným cukrem, pokud je na druhé straně ochoten to vyvážit třeba tím, že kompletně vynechá příkrm anebo se potom vydá na hodinovou intenzivní procházku. Určitě ale doporučuji nepřislazovat běžným cukrem žádné nápoje. Je dobré naučit se pít je buď hořké anebo použít skutečně nekalorické umělé sladidlo, např. aspartam a nikoliv xylitol ani čekankový cukr.

Tak tedy co si myslím, že je lepší? Já bych volil na prvním místě normální zákusek v malém množství. Pokud volit mezi xylitolem a čekankovým sirupem, tak spíše ten čekankový sirup, když se to nepřežene. Sladkou chuť mu dodává další umělé sladidlo (o kterém se nemluví). Inulín a jeho příměsi tvoří hmotu sladidla, lépe se hodí k přípravě některých pokrmů.

(odpovídá Prof. MUDr. František Saudek, DrSc., Klinika diabetologie, IKEM, Praha)

Další dotazy z kategorie "Obecné"

980 dotazů

  • Dotaz

    Beru Glucophage xr 1000mg1 večer. Ráno je stále glyjrmie8 přes den v normě. Jak tu ranni glykemii snížit?

    Odpověď

    Milá Miloslavo, pokud vám přes den glykémie nestoupá příliš nad těch 8 mmol/l, tak buďte spokojená. Pokud někdo má ráno 8 a po snídani nad 12, tak bych něco dalšího doporučoval, ale takhle je to celkem v pořádku.
     

    Detail dotazu
  • Dotaz

    Dobrý den, za poslední dva měsíce mám úbytek hmotnosti 5 kg a vyditelne mi ubývají sval na objemu .Diabet 1 typu mám od roku 2005. Aplikují 3× denně Fiasp 2j. večer 18 j. TRESIBA. Rád sportuji, prosím o radu, jak přibrat na hmotnosti. Moc děkuji

    Odpověď

    Milý Stanislave,

    při diabetu může člověk hubnout, když si dává malé dávky inzulínu a málo jí. Často je to spojeno s menší chutí k jídlu, ale pokud by člověk chuť k jídlu měl, může si zvýšit porce jídla i inzulínu, a to jak dlouze působícího, tak toho krátce působícího. Nepíšete o tom, jaké máte glykémie. Samozřejmě je k tomu vnodné, ne-li nezbytné, monitorovat glykémie, nejlépe pomocí senzoru.

    Pak existují další možné příčiny, např. nějaká další nemoc. Pokud by to tedy nebylo příliš "utaženým" diabetem, tak budete potřebovat interní vyšetření.

    Detail dotazu
  • Dotaz

    Dobrý den, chci se zeptat, co si mám představit pod pojmem Energetika tkáně CNS: CSF Glukóza: 4,34; OGLU (CSF/S): 0,66; Laktát 2,05; KEB 29,5. (Jsou tyto hodnoty v pořádku?) Děkuji. Radka

    Odpověď

    Milá Radko, tyto nálezy se netýkají diabetologie, ale spíš neurologie nebo neurochirurgie. Přesto vám posílám zhodnocení nálezu, aniž ovšem znám důvod, proč se vyšetření provádělo. S diabetem to nemá nic společného.

    váš nález se týká biochemických parametrů mozkomíšního moku (likvoru), které slouží k hodnocení energetického metabolismu centrální nervové soustavy (CNS). Vysvětlení jednotlivých ukazatelů:

    1. CSF glukóza: 4,34 mmol/l

    – Normální hodnota: cca 2,5–4,5 mmol/l (někdy až 5,0)

    – Hodnota 4,34 je v normě

    2. OGLU (poměr CSF/Sérum glukózy): 0,66

    – Normální hodnota: > 0,5, často kolem 0,6–0,7

    – Poměr 0,66 je v normě, což znamená, že glukóza v likvoru odpovídá hodnotám v séru a není známka jejího zvýšeného metabolismu nebo blokády přestupu, jak by to mohlo být např. u bakteriální meningitidy, kdy poměr často klesá.

    3. Laktát v likvoru: 2,05 mmol/l

    – Normální hodnota: 1,2–2,1 mmol/l

    – Hodnota 2,05 je na horní hranici normy, ale stále fyziologická

    – Mírně zvýšený laktát by naznačoval anaerobní metabolismus nebo infekci, ale zde je ještě v normě.

    4. KEB (koeficient energetické bilance): 29,5

    – KEB se počítá jako (glukóza v CSF / laktát v CSF) × 100

    – Normální hodnoty:

    > 28 = aerobní metabolismus

    20–28 = smíšený (aerobní + anaerobní)

    < 20 = převážně anaerobní metabolismus

    – KEB = 29,5 tedy ukazuje na převážně aerobní metabolismus, což je normální.

    Vaše výsledky neukazují na patologii v energetickém metabolismu CNS.

    – Glukóza, OGLU i laktát jsou v normě,

    – KEB je normální a ukazuje na aerobní metabolismus.

    Závěr: Likvor je biochemicky v normě z hlediska energetiky mozkové tkáně. Nenaznačuje infekci, zánět ani ischemii

    Detail dotazu
  • Dotaz

    Mám nárok na invalidní důchod Edita

    Odpověď

    Milá Edito, invalidní důchod se nepřiznává na samotnou diagnózu, ale na důsledky, jaké z toho mohou plynout.

    U diabetu se jedná zejména k závažné komplikace diabetu, které znemožňují pracovní uplatnění. Může se jednat např. o těžké postižení diabetickou retinopatií s omezením zraku, syndrom diabetické nohy s amputacemi, závažné postižení ledvin s nutností hemodialýzy apod. S depresí je tomu také tak. Zpravidla invalidní důchod depresi moc nepomáhá, spíše ji zhoršuje. Ale pokud má někdo opravdu těžkou depresi, může být skutečně neschopen fungovat v kolektivu a pracovat.

    Detail dotazu
  • Dotaz

    Muzu se zeptat co muze delat diabetes 1 ridit auto nebo co muze delat.muze se z nej stat duchodce mebo jalou praci muze vykonavat

    Odpověď

    Milý Radomíre,

    člověk s dobře léčeným diabetem 1. typu může vykonávat většinu běžných povolání. Zpravidla není vhodné, aby byl řidičem z povolání (řízení autobusu, tramvaje, vlaku), letcem, potápěčem.

    K získání řidičského oprávnění potřebuje jako všichni ostatní potvrzení od obvodního lékaře, který většinou požaduje ještě vyjádření diabetologa. Pokud je ale pacient dobře léčen a nemívá těžké hypoglykémie, které by navíc špatně zvládal, tak řídit z hlediska diabetu může.

    Určitá povolání mají svoje vlastní omezení: pracovní lékař příslušného podniku zná stanovené podmínky. Tak je tomu např. u řidičů Dopravního podniku, strojvůdců, letců aj.

    Důchodcem se člověk může stát snadno, stačí k tomu zestárnout. Invalidní důchod kvůli diabetu samotnému není běžný. Většinou se jedná o komplikace diabetu, jako jsou např. závažné oční onemocnění, stavy po amputacích končetin apod. Člověk by se měl aktivně snažit, aby se invalidou nestal a pečovat o svůj diabetes.
     

    Detail dotazu
Zobrazit všechny dotazy z kategorie "Obecné"

Napsat dotaz

Uveďte prosím co nejjednodušeji několika slovy, případně upravujeme redakčně

Na stránkách se zobrazí pouze Vaše jméno, nikoliv příjmení

Týká se osoby, jejíž problém je řešen

Na stránkách nebude zobrazena

Na stránkách nebude zobrazena

Na stránkách nebude zobrazen

bude přístupný pouze redakci

Pro případ upřesnění dotazu

Zveřejňujeme pouze dotazy srozumitelné, dotazy opakované a podobné neuvádíme. Zadáním dotazu souhlasíte s Pravidly poradny a zpracováním osobních údajů.

Doporučení a pravidla poradny: Dříve než nám zašlete svůj dotaz, vyhledejte si prosím, zda stejný nebo velmi podobný dotaz nepoložil jiný čtenář či čtenářka před vámi. Doporučujeme vepsat do obdélníčku "Hledat v poradně" klíčová slova týkající se vašeho dotazu a prohlédnout si starší odpovědi na stejné či podobné téma. Upozorňujeme, že položené dotazy budou zveřejněny stejně jako odpověď na ně. V odpovědi uvedeme pouze vaše křestní jméno, rok narození, tělesnou hmotnost a výšku, jelikož tyto parametry s odpovědí většinou souvisí. Pokud bude k dotazu přiložena fotografie nebo video, odpovídající lékař zváží její zveřejnění. Velmi děkujeme za vaši přízeň. Věříme, že vám přinášíme užitečnou službu v daném oboru medicíny. Upozorňujeme, že tyto internetové stránky slouží pouze jako informační zdroj. V žádném případě nenahrazují lékařskou či jinou odbornou péči!