Poradna
Doporučení a pravidla poradny: Dříve než nám zašlete svůj dotaz, vyhledejte si prosím, zda stejný nebo velmi podobný dotaz nepoložil jiný čtenář či čtenářka před vámi. Doporučujeme vepsat do obdélníčku "Hledat v poradně" klíčová slova týkající se vašeho dotazu a prohlédnout si starší odpovědi na stejné či podobné téma. Upozorňujeme, že položené dotazy budou zveřejněny stejně jako odpověď na ně. V odpovědi uvedeme pouze vaše křestní jméno, rok narození, tělesnou hmotnost a výšku, jelikož tyto parametry s odpovědí většinou souvisí. Pokud bude k dotazu přiložena fotografie nebo video, odpovídající lékař zváží její zveřejnění. Velmi děkujeme za vaši přízeň. Věříme, že vám přinášíme užitečnou službu v daném oboru medicíny. Upozorňujeme, že tyto internetové stránky slouží pouze jako informační zdroj. V žádném případě nenahrazují lékařskou či jinou odbornou péči!
Jaký cukr při cukrovce 1. typu používat? Je lepší xylitol nebo čekankový sirup? Prosím o radu
Datum vložení dotazu: 07.10.2019
Ptá se: Věra
Dotaz
Odpověď
Milá Věro, nejprve vám přeji všechno nejlepší k včerejšímu svátku. Vzpomněl jsem si na to, protože moje máma se také jmenovala Věra.
Přiznávám se, že nejsem skutečný odborník na umělá sladidla, ale hodně informací můžete najít přímo na našem webu v rubrice Náhradní sladidla.
Odpovím vám spíše stručně a sdělím svůj názor.
Xylitol je přirozený rostlinný sacharid (cukr), který se vyskytuje v malé míře i v lidském těle. Je podobný běžnému cukru, má přibližně stejně sladkou chu, ale je méně kalorický (10 g xylitolu odpovídá kaloricky asi 4 g řepného cukru) a méně zvyšuje glykémii, alespoň bezprostředně. Má také trochu projímavý účinek, což se projeví zejména při vyšších dávkách. Používá se v některých potravinách, aby snížil jejich kalorickou hodnotu a také na rozdíl od běžného cukru nezvyšoval riziko vzniku zubního kazu. Sám o sobě ale je přece jen také kalorický a v těle se nakonec částečně přeměňuje na glukózu.
Čekankový sirup obsahuje zejména polysacharid inulín. Ten se v těle nemetabolizuje a není tudíž vůbec kalorický. Má mírně sladkou chuť, zvláště některé jeho formy. Ze střeva se vstřebává minimálně, působí jako přirozená vláknina v potravě a může mít příznivý vliv na složení bakteriální flóry v tlustém střevě (to znamená, že může podporovat přítomnost příznivě působících bakterií v tlustém střevě, protože ty na rozdíl od člověk jej dokáží metabolizovat). Pokud se přidává do potravin, celkově snižuje jejich kalorický obsah a svojí konzistencí podobnou oleji pomáhá dosáhnout podobného kuchařského výsledku, jako při použití tuku a cukru v potravinách. Čistý inulin nemá výrazně sladkou chuť. Tu inulínu přidávají některé jeho varianty či příměsi. U přípravků, které jsou dostupné v ČR, jsem se ale dočetl, že se do nich vesměs přidává ještě další umělé sladidlo, např. sukralóza. Dává se tam jenom ve skutečně minimálním množství, nicméně je mnohonásobně sladší než cukr, a tak celkový výsledek je sladká chuť čekankového cukru. Jestliže tedy místo běžného cukru nebo medu použijeme čekankový sirup, bude výsledný pokrm méně kalorický, podobně sladký a bude možné použít menší množství tuku k jeho přípravě.
A nyní moje osobní doporučení: Pacienti s diabetem, zejména druhého typu, by měli mít v dietě omezené celkové množství kalorií. Neměli by také překračovat doporučený obsah sacharidů, který by měl být spíše nižší než vyšší. Měli by se naučit, jaké je složení běžných jídel a měli by si být vědomi, kolik čeho jedí. Čím lépe si osvojí návyk jíst méně kalorické jídlo, tím se jim pravděpodobně lépe podaří diabetes srovnat a budou lépe předcházet komplikacím diabetu. Je to většinou důležitější než celá další léčba.
Ani tolik nevadí, když snědí něco sladkého, pokud se celkově vejdou do doporučeného limitu. Jídla, která se sladí, navíc sama o sobě již obsahují hodně sacharidů, ať jsou to moučníky či ovocné dezerty. Proto obecně nejsou příliš vhodná, ať už je nakonec přisladíte čímkoliv. Pokud má pacient s diabetem 2. typu velkou chuť na něco sladkého, tak bych mu raději vyhověl normálním zákuskem s běžným cukrem, pokud je na druhé straně ochoten to vyvážit třeba tím, že kompletně vynechá příkrm anebo se potom vydá na hodinovou intenzivní procházku. Určitě ale doporučuji nepřislazovat běžným cukrem žádné nápoje. Je dobré naučit se pít je buď hořké anebo použít skutečně nekalorické umělé sladidlo, např. aspartam a nikoliv xylitol ani čekankový cukr.
Tak tedy co si myslím, že je lepší? Já bych volil na prvním místě normální zákusek v malém množství. Pokud volit mezi xylitolem a čekankovým sirupem, tak spíše ten čekankový sirup, když se to nepřežene. Sladkou chuť mu dodává další umělé sladidlo (o kterém se nemluví). Inulín a jeho příměsi tvoří hmotu sladidla, lépe se hodí k přípravě některých pokrmů.
(odpovídá Prof. MUDr. František Saudek, DrSc., Klinika diabetologie, IKEM, Praha)
Další dotazy z kategorie "Obecné"
966 dotazů
-
Hodnota glukozy
(26.04.2025)
Dotaz
Dobrý deň chcem sa spýtať syn 17 rocny ma občas zvyseny cukor na lacno väčšinou tých 5,6 až 6 ,2 dve hodiny po jedle ma v norme. Raz jedol pizzu a tam mu cukor po dvoch hodinách lacenia vyskočil na 11 a ráno mal stále zvysene 6,5 je to normálne? Glikovany hemoglobin mu merali v lekárni a ten mal 5,8Odpověď
Milá Moniko, na tuto otázku nemohu bez dodatečných informací dostatečně odpovědět. Glykémie na lačno ráno 6,2 mmol/l je mírně zvýšená. Glykovaný hemoglobin se v ČR uvádí v mmol/mol a normální hodnota je do 40. Na Slovensku se uvádějí %, což lze přepočítat na naši hodnotu v mmol/mol a 40 mmol/mol by odpovídalo 4%. Hodnota 5,8 % je tedy dosti zvýšená a jasně odpovídá diabetu. Ale: někdy se používá přepočet používaný v USA. Při použití této metody by hodnota 5,6 % odpovídala 38 mmol/mol, což by bylo v normě.
Já si ale myslím, že na Slovensku se ten americký přepočet nepoužívá.
Váš syn má tedy nejspíše diabetes, zatím celkem ještě vyrovnaný, nicméně nutně vyžadující další upřesnění a případně léčbu.
Může se jednat o nově zachycený diabetes 1. typu, což je nejpravděpodobnější. Pokud by byl váš syn silně obézní, mohlo by jít jíž i o projev diabetu 2. typu. Konečně, ve vzácném případě by se mohlo jednat o některý z typů diabetu MODY, např. MODY 2.
-
Jak uplatnit nárok na proužky do glukometru
(24.04.2025)
Dotaz
Pěkný den, navštěvuji 20 let ordinaci diabetologa v malém městysi, je to nestátní soukromá ordinace, jiná tu poblíž není. Píchám si 2x denně dlouhý inzulin a 4x krátký a beru metformin. Potřebuji proužky do glukometru, ale doktor mi dává jen 50 proužků na měsíc (2x ročně po 6 krabičkách), že víc nedá, že nemám zneužívat systém. Co mám dělat, jsem důchodce a kupování proužků mi moc leze do rozpočtu. Doktor tvrdí, že je to na jeho posouzení, kolik potřebuju. Totéž s jehlami, dostanu 1 krabičku na rok a navíc neznačkových. Děkuji moc za radu.Odpověď
Milý Jane, pro hrazení prostředků pro měření glykémií jsou pojišťovnami dána pevná pravidla a lékaři je nemohou překročit.
Vy pravděpodobně máte diabetes 2. typu, ale léčen jste velmi podobně jako osoby s diabetem 1. typu, inzulín si pícháte v 5 denních dávkách.
Pokud lékař usoudí, že je to pro vás prospěšné a budete chtít a umět si podle výsledků upravovat dávky inzulínu a množství sacharidů v dietě, může vám být uhrazeno až 1 500 proužků ročně, tedy 30 balení po 50 proužcích. Více ale rozhodně není možné.
Jehel vám může zdravotní pojišťovna uhradit až 500 ks ročně, bez ohledu na typ diabetu. Je to ovšem vyhrazeno pro osoby, které si dávají několik dávek inzulínu denně.
Pokud pan doktor má smlouvu s vaší zdravotní pojišťovnou, neměla by být úhrada problém, i když pracuje v nestátním zařízení. Pokud smlouvu nemá (ale asi má), tak byste musel vše přímo platit, včetně jeho péče, respektive musel byste si najít lékaře, který smlouvu má. Takových je ale většina.
-
Diabetes a vysoký cukor
(18.04.2025)
Dotaz
Prosím vas na diabetologiu chodím už 4 roky sem tam vysoký cukor ale do 10 niekdy nízky každý rok p doktorka kontroluje c peptid na začiatku som mala 1,90. Na poslednej kontrole 0,54 čaká ma gtt pani doktorka mi viac nepovedla môže sa jednať o cukrovku v rodine máme diabetes 1 a aj ďm2 dakujemOdpověď
Milá Jano, pokud občas míváte zvýšenou glykémii až na 10 mmol/l, tak to už skoro znamená diabetes, zvláště pokud by to bylo na lačno.
Hladina C.peptidu ukazuje, zda si v těle tvoříte inzulín. Normální hladina C-peptidu má ale dost široké rozmezí a výrazně stoupá po jídle. Zatímco hodnota 1,6 nmol/l na lačno je spíše vysoká, hodnota 0,56 je v normě. Vyšší hodnota může ukazovat na diabetes 2. typu, protože při něm lidé většinou nedostatečně reagují na svůj vlastní inzulín, a proto jej produkují ve zvýšené míře. To se ale může časem měnit, když se jejich schopnost tvořit dostatek inzulínu časem vyčerpá.
U vás je potřeba v první řadě zjistit, zda máte diabetes či nikoliv. Pokud ano, bude nutné zjistit, jaký typ. Vzhledem k tomu, že jste štíhlá, tak se nemusí jednat o typ 2. Diabetes 1. typu ale většinou probíhá rychleji a glykémie bývají více zvýšené. Hodilo by se proto stanovení tzv. autoprotilátek, které jsou charakteristické pro diabetes 1. typu (anti-GAD, anti ZnT8, anti-IA2, inzulínové protilátky).
Existují také různé dědičné formy diabetu, které se silně dědí a mají různý průběh. Je jich více typů, ale jsou poměrně vzácné. Na prvním místě tedy bude nutné ověřit, zda máte diabetes či poruchu glukózové tolerance, či nic z toho. K tomu poslouží plánovaný glukózový toleranční test. Stanovení C-peptidu může pomoci, ale nebude pro diagnostiku rozhodující (ledaže by byl velmi nízký, což je u diabetu 1. typu).
-
Hodnoty z glukometru
(16.04.2025)
Dotaz
Dobrý den, v těhotenství jsem měla těhotenskou cukrovku. Cukrovku také máme v rodině. Poslední dny jsem si měřila hodnoty glukometrem - ranní na lačno 7mmol, hodinu a půl po obědě 7,8mmol a dvě hodiny po jídle 6,7mmol. Jsou tyto hodnoty normální nebo bych měla raději zajít k lékaři na krevní testy? Děkuji za odpověď.Odpověď
dobrý den
pokud jsou hodnoty cukru nalačno skutečně nad 7,0mmol/l již by se mohlo jednat o cukrovku. Nicméně Vám doporučuji nechat si zkontrolovat odběr v laboratoři. Glukometr nepoužíváme pro diagnostiku cukrovky. Jeho přesnost není vždy 100% spolehlivá.
Hodnoty po jídle máte ještě v normě.
s pozdravem
-
Zvýšení cukru v krvi o 10 jednotek a více.
(15.04.2025)
Dotaz
Nedaří se kompenzovat cukr inzulínem reakce na inzulin je oproti normalu třetinová.Po aplikaci Prolia
Zatím jsem nenašla lékaře, který by poradil cukr je většinu dne na 20.
Váha 43kg DM 1 typu 60 let. Alexandra
Odpověď
Milá Alexandro, na váš dotaz nemohu kvalifikovaně odpovědět, protože opravdu neznám váš zdravotní stav, jaký inzulín a jak často si jej podáváte, jaký typ diabetu máte a podobně.
Prolia obecně nezhoršuje vyrovnání diabetu, spíše naopak někdy zlepšuje. Domnívám se tedy, že příčina vašeho zhoršení spočívá v něčem jiném.
Máte-li ale glykémie opakovaně 20 mmol/l, měla byste být co nejdříve vyšetřena diabetologem a možná by se hodila i krátká hospitalizace, aby se nastavilo potřebné dávkování.
Na prvním místě si ale zkontrolujte, že si podáváte správný inzulín. Dostatečně pijte a při vysoké glykémii omezte množství sacharidů v dietě. Při zvyšování dávek si dejte pozor, abyste si nezpůsobila hypoglykémii.
Napsat dotaz
Doporučení a pravidla poradny: Dříve než nám zašlete svůj dotaz, vyhledejte si prosím, zda stejný nebo velmi podobný dotaz nepoložil jiný čtenář či čtenářka před vámi. Doporučujeme vepsat do obdélníčku "Hledat v poradně" klíčová slova týkající se vašeho dotazu a prohlédnout si starší odpovědi na stejné či podobné téma. Upozorňujeme, že položené dotazy budou zveřejněny stejně jako odpověď na ně. V odpovědi uvedeme pouze vaše křestní jméno, rok narození, tělesnou hmotnost a výšku, jelikož tyto parametry s odpovědí většinou souvisí. Pokud bude k dotazu přiložena fotografie nebo video, odpovídající lékař zváží její zveřejnění. Velmi děkujeme za vaši přízeň. Věříme, že vám přinášíme užitečnou službu v daném oboru medicíny. Upozorňujeme, že tyto internetové stránky slouží pouze jako informační zdroj. V žádném případě nenahrazují lékařskou či jinou odbornou péči!