Poradna

Doporučení a pravidla poradny: Dříve než nám zašlete svůj dotaz, vyhledejte si prosím, zda stejný nebo velmi podobný dotaz nepoložil jiný čtenář či čtenářka před vámi. Doporučujeme vepsat do obdélníčku "Hledat v poradně" klíčová slova týkající se vašeho dotazu a prohlédnout si starší odpovědi na stejné či podobné téma. Upozorňujeme, že položené dotazy budou zveřejněny stejně jako odpověď na ně. V odpovědi uvedeme pouze vaše křestní jméno, rok narození, tělesnou hmotnost a výšku, jelikož tyto parametry s odpovědí většinou souvisí. Pokud bude k dotazu přiložena fotografie nebo video, odpovídající lékař zváží její zveřejnění. Velmi děkujeme za vaši přízeň. Věříme, že vám přinášíme užitečnou službu v daném oboru medicíny. Upozorňujeme, že tyto internetové stránky slouží pouze jako informační zdroj. V žádném případě nenahrazují lékařskou či jinou odbornou péči!

Jaký cukr při cukrovce 1. typu používat? Je lepší xylitol nebo čekankový sirup? Prosím o radu

Datum vložení dotazu: 07.10.2019

Ptá se: Věra

Dotaz

Cukrovka 1. typu, lepší čekankový sirup nebo březový cukr? Prosím děkuji za radu. Věra

Odpověď

Milá Věro, nejprve vám přeji všechno nejlepší k včerejšímu svátku. Vzpomněl jsem si na to, protože moje máma se také jmenovala Věra.

Přiznávám se, že nejsem skutečný odborník na umělá sladidla, ale hodně informací můžete najít přímo na našem webu v rubrice Náhradní sladidla.

Odpovím vám spíše stručně a sdělím svůj názor.

Xylitol je přirozený rostlinný sacharid (cukr), který se vyskytuje v malé míře i v lidském těle. Je podobný běžnému cukru, má přibližně stejně sladkou chu, ale je méně kalorický (10 g xylitolu odpovídá kaloricky asi 4 g řepného cukru) a méně zvyšuje glykémii, alespoň bezprostředně. Má také trochu projímavý účinek, což se projeví zejména při vyšších dávkách. Používá se v některých potravinách, aby snížil jejich kalorickou hodnotu a také na rozdíl od běžného cukru nezvyšoval riziko vzniku zubního kazu. Sám o sobě ale je přece jen také kalorický a v těle se nakonec částečně přeměňuje na glukózu.

Čekankový sirup obsahuje zejména polysacharid inulín. Ten se v těle nemetabolizuje a není tudíž vůbec kalorický. Má mírně sladkou chuť, zvláště některé jeho formy. Ze střeva se vstřebává minimálně, působí jako přirozená vláknina v potravě a může mít příznivý vliv na složení bakteriální flóry v tlustém střevě (to znamená, že může podporovat přítomnost příznivě působících bakterií v tlustém střevě, protože ty na rozdíl od člověk jej dokáží metabolizovat). Pokud se přidává do potravin, celkově snižuje jejich kalorický obsah a svojí konzistencí podobnou oleji pomáhá dosáhnout podobného kuchařského výsledku, jako při použití tuku a cukru v potravinách. Čistý inulin nemá výrazně sladkou chuť. Tu inulínu přidávají některé jeho varianty či příměsi. U přípravků, které jsou dostupné v ČR, jsem se ale dočetl, že se do nich vesměs přidává ještě další umělé sladidlo, např. sukralóza. Dává se tam jenom ve skutečně minimálním množství, nicméně je mnohonásobně sladší než cukr, a tak celkový výsledek je sladká chuť čekankového cukru. Jestliže tedy místo běžného cukru nebo medu použijeme čekankový sirup, bude výsledný pokrm méně kalorický, podobně sladký a bude možné použít menší množství tuku k jeho přípravě.

A nyní moje osobní doporučení: Pacienti s diabetem, zejména druhého typu, by měli mít v dietě omezené celkové množství kalorií. Neměli by také překračovat doporučený obsah sacharidů, který by měl být spíše nižší než vyšší. Měli by se naučit, jaké je složení běžných jídel a měli by si být vědomi, kolik čeho jedí. Čím lépe si osvojí návyk jíst méně kalorické jídlo, tím se jim pravděpodobně lépe podaří diabetes srovnat a budou lépe předcházet komplikacím diabetu. Je to většinou důležitější než celá další léčba.

Ani tolik nevadí, když snědí něco sladkého, pokud se celkově vejdou do doporučeného limitu. Jídla, která se sladí, navíc sama o sobě již obsahují hodně sacharidů, ať jsou to moučníky či ovocné dezerty. Proto obecně nejsou příliš vhodná, ať už je nakonec přisladíte čímkoliv. Pokud má pacient s diabetem 2. typu velkou chuť na něco sladkého, tak bych mu raději vyhověl normálním zákuskem s běžným cukrem, pokud je na druhé straně ochoten to vyvážit třeba tím, že kompletně vynechá příkrm anebo se potom vydá na hodinovou intenzivní procházku. Určitě ale doporučuji nepřislazovat běžným cukrem žádné nápoje. Je dobré naučit se pít je buď hořké anebo použít skutečně nekalorické umělé sladidlo, např. aspartam a nikoliv xylitol ani čekankový cukr.

Tak tedy co si myslím, že je lepší? Já bych volil na prvním místě normální zákusek v malém množství. Pokud volit mezi xylitolem a čekankovým sirupem, tak spíše ten čekankový sirup, když se to nepřežene. Sladkou chuť mu dodává další umělé sladidlo (o kterém se nemluví). Inulín a jeho příměsi tvoří hmotu sladidla, lépe se hodí k přípravě některých pokrmů.

(odpovídá Prof. MUDr. František Saudek, DrSc., Klinika diabetologie, IKEM, Praha)

Další dotazy z kategorie "Obecné"

858 dotazů

  • Dotaz

    Dobrý den, v minulosti jsem 2x měla těhotenskou cukrovku. Protože jsem si opakovaně nyní našla cukr v moči, pokud tedy nejsem večer úplně nalačno, pak je to v pořádku. Přes den se mi cukr ukáže téměř vždy, nevím, zda je to v běžné. Poměrně často močím, nyní už i v noci. Nechala jsem si udělat odběry. Prosím o konzultaci výsledků v příloze, zda by se mohlo jednat o nějakou formu cukrovky a mám dále nějak řešit. Od mládí trpím hyperprolaktemií (sekrece mléka) bez zjištěných příčin( MR mozku před několika lety bez nálezu). Děkuji za odpověď Dana

    Odpověď

    Milá Dano, těhotenská cukrovka, i když po porodu odezní, je určitým ukazatelem rizika pro vznik diabetu v budoucnosti. V podstatě ukazuje, že při zvýšených nárocích na tělo (jako např. v těhotenství) už nepostačuje plně inzulínová sekrece, aby tuto zvýšenou potřebu překonala.

    Pokud byl váš odběr krve skutečně na lačno, je hodnota 6,1 mmol/l lehce zvýšená a odpovídá porušené glukózové toleranci. Ovšem jedno vyšetření pro posouzení nestačí.

    Cukr v moči by být neměl, většinou se tam dostává, pokud glykémie překročí přibližně 10 mmol/l, např. možná ve vašem případě po jídle. Na druhé straně, hodnotu glykovaného hemoglobinu máte zcela v normě, takže prakticky lze vyloučit zjevný diabetes.

    I když jste štíhlá, doporučuji dávat pozor na dietu, mírně omezit příjem sacharidů na maximálně 200 g/den a být pokud možno fyzicky aktivní. Pokud byste chtěla větší upřesnění, mohla byste podstoupit glukózový toleranční test. Ale jinak si myslím, že v současné době není potřebná žádná léčba kromě zdravé diety s mírným omezením sacharidů v dietě. Mohla byste si také opatřit osobní glukometr a občas si zkontrolovat glykémii, např. 2 hod. po jídle. Vaše laboratorní vyšetření včetně moči je jinak v normě, jen ta glykémie je lehce vyšší. Hladina inzulínu není důležitým ukazatelem – na lačno může být nízká i u zcela zdravého člověka.

    Detail dotazu
  • Dotaz

    Do prý den, je mně 62 let, váha 78 kg, výška 174, pravidelný každodenní intenzívnější pohyb (sport).Při lékařské prohlídce, mně při odběru krve byl zjištěn cukr 5,8, krevní tlak mám výborný 120/80, lipidy také výborné. Snažím se pravidelně ráno měřit glukometrem, ale hodnota na lačno se pohybuje pořád kolem 6 mmol. Cca měsíc se snažím zcela vyhýbat cukru, alkoholu a dlouhým sacharidům, zařazuji do stravy vlákninu. Hodnoty stejné - kolem 6 mmol. Za půl roku mám jít na vyšetření glykemické křivky. Je možné nějak snížit hladinu cukru na normu, bez léků s užíváním nějakých potravinových doplňků a režimu. Za jak dlouho klesne cukr na lačno (pokud je to reálné) po zahájení tvrdších režimových opatření a diety ? Léky chci užívat v případě nutnosti. Jinak žádné léky, kromě nějakých potr. doplňků (vitamínů) neužívám. Diabetes 2. typu u matky i jednoho prarodiče v seniorníním věku. Předem děkuji ! Miroslav

    Odpověď

    Milý Miroslave, glykémie na lačno 5,8 mmol/l není žádná tragédie. Jedná se zřejmě o lehčí formu poruchy glukózové tolerance. Vzhledem k tomu, že jste štíhlý, sportujete a stravujete se dietně, tak vám ani v tomto ohledu nedoporučuji žádnou změnu.

    Mohl by pro vás být vhodný lék metformin, který byste užíval večer. Je rozhodně bezpečnější, než všelijaké pokoutně doporučované potravinové doplňky na diabetes, které nemají nijak ověřenou účinnost ani bezpečnost, zato mívají bohatou reklamu. Tento lék může zpomalit přechod z lehké formy poruchy na formu těžší, ale nutně jej nyní nepotřebujete. Změřte si někdy glykémii po jídle za 2 hod. Pokud by přesahovala přibližně 8 mmol/l, bylo by vhodné s tím něco dělat. Jinak ale buďte klidný a vytrvejte ve zdravém způsobu života. Za půl roku orální glukózový toleranční test postačuje. 

    Detail dotazu
  • Dotaz

    Mám diabetes 2, neuropatie nohou ,3stupen artritida v pravé kyčle, Naďa

    Odpověď

    Milá Naďo,

    na prakticky stejný dotaz jsme nedávno odpovídali jiné tazatelce, a to zde:

    https://www.cukrovka.cz/poradna/lazne-mam-narok

    Doporučení by vám mohl vystavit obvodní lékař na doporučení dalších odborníků, a to konkrétně ve vašem případě neurologa nebo ortopeda či revmatologa.

    Samotný diabetes není důvodem k hrazení lázeňské péče, těžká forma neuropatie či těžká forma artritidy však mohou být.

    Detail dotazu
  • Dotaz

    Dobrý den chtěl bych se zeptat proč jde cukru nahoru a dolů diabetes 1.typu nevím čím může být ráno před snídaně a poledne před obědem Děkuji za odpověď Vojtíšek

    Odpověď

    Milá Hedviko/milý Vojtíšku (??),

    mám zato, že se vyptáváte na zcela základní věc u diabetu 1. typu. Vaše otázka ale naznačuje, že zatím nemáte ani základní poučení o tom, co to diabetes 1. typu je, jak vzniká, jak probíhá a jak se léčí.  Každý pacient, případně u malých dětí také každý rodič, potřebuje podrobné a postupné poučení, které je časově náročné a nelze je zvládnout během jediného setkání s lékařem a edukační sestrou.

    U diabetu 1. typu zpravidla úplně chybí hormon inzulín, který reguluje hladinu krevního cukru podle momentální potřeby. Pokud tento hormon chybí, je nutné jej podávat injekčně s ohledem na současnou glykémii, množství sacharidů, které se chystáte sníst a také s ohledem na aktivitu, ke které se chystáte. Pokud neučiníte odhad dávky inzulínu správně, bude glykémie nadměrně kolísat. Dokonalá nebude asi nikdy, ale s rostoucími znalostmi, zkušenostmi a uměním používat dostupné technologické prostředky se glykémie postupně vyrovnávají a blíží vytyčenému cíli. Ani tak ale není vždy zajištěna úplná trefa – vždy se může vyskytnout něco méně obvyklého, špatný odhad množství sacharidů, smolně píchnutá injekce inzulínu, nečekaná aktivita a naopak vynechání aktivity a podobně.

    Podrobněji bohužel odpovědět nemohu. Nelze jedním odstavcem nahradit systematickou postupnou edukaci pacienta. Prosím, vyžádejte si podrobné poučení od vašeho lékaře a edukační sestry.

    Detail dotazu
  • Dotaz

    Hezký den,byla mi diagnistakována cukrovka.Na lačno 6.1,po vypiti 75g glukózy 12.6.Lékařka doporučila pouze dietu.Při náhodném měření po jídle hodnoty do 9....při vynechání sladkého. Alw nedovedu si představit,že si v létě nedám aspoň 2 krát v týdnu 1 pivo a nikdy nic sladkeho.Nebylo by vhodné nasadit léčbu nebo je to takhle v pořádku.Podotýkám,že jsem štíhlá63kg,169 cm ,63 let.Děkuji za odpověď.S přáním hezkého dne Jaroslava

    Odpověď

    Milá Jaroslavo, výsledek glukózového tolerančního testu již odpovídá diabetu, i když spíš lehčí formě. Protože jste opravdu hezky štíhlá, tak asi nemusíte držet žádnou příliš omezující dietu. Nejspíš ani příliš sladkého stejně nejíte, nebo když si něco sladkého dáte, tak nejspíš současně vynecháte ostatní jídlo.

    Sladké není u pacientů s diabetem vysloveně zakázané, zvláště když jsou jinak ukáznění a nemají sklon k nadváze. Jen to není praktické, protože po sladkém stoupá hladina krevního cukru mnohem rychleji a chcete-li být jinak dobře vykompenzovaná, měla byste přinejmenším omezit ostatní sacharidy. Jinými slovy, už tak by pro vás ke svíčkové na smetaně byly vhodné jen 2 knedlíky a už byste neměla jíst moučník a pít sladkou kávu. Mohla byste ale občas ty knedlíky vynechat a dát si místo nich dortík podle chuti, abyste si ho vychutnala. Ostatně, můžete si pořídit glukometr a sama si vyzkoušet, co to udělá.

    Hodně podobně je to i s pivem. Je v něm holt asi 25 g sacharidů v půllitru (Plzeň), tak je nutné s tím počítat a omezit se jinde (na chlebu, knedlících, sladkém ovoci). 

    Já bych vám tak na 3 týdny stejně pečlivou dietu s asi 180 g sacharidů na den doporučoval (můžete si najít vzor na našich stránkách včetně fotodokumentace). Pokud by glykémie na lačno nebyla pod 6 a po jídle za 2 hod. pod 8 mmol/l, tak bych vám určitou léčbu doporučoval. Pravděpodobně se ve vašem případě bude jednat o sníženou sekreci inzulínu spíš než o inzulínovou rezistenci. Tak byste se měla pokusit vystačit s menším množstvím jídla a pokud by to pro vás bylo opravdu málo, mohla byste potřebovat malou dávku inzulínu.

    Detail dotazu
Zobrazit všechny dotazy z kategorie "Obecné"

Napsat dotaz

Uveďte prosím co nejjednodušeji několika slovy, případně upravujeme redakčně

Na stránkách se zobrazí pouze Vaše jméno, nikoliv příjmení

Týká se osoby, jejíž problém je řešen

Na stránkách nebude zobrazena

Na stránkách nebude zobrazena

Na stránkách nebude zobrazen

bude přístupný pouze redakci

Pro případ upřesnění dotazu

Zveřejňujeme pouze dotazy srozumitelné, dotazy opakované a podobné neuvádíme. Zadáním dotazu souhlasíte s Pravidly poradny a zpracováním osobních údajů.

Doporučení a pravidla poradny: Dříve než nám zašlete svůj dotaz, vyhledejte si prosím, zda stejný nebo velmi podobný dotaz nepoložil jiný čtenář či čtenářka před vámi. Doporučujeme vepsat do obdélníčku "Hledat v poradně" klíčová slova týkající se vašeho dotazu a prohlédnout si starší odpovědi na stejné či podobné téma. Upozorňujeme, že položené dotazy budou zveřejněny stejně jako odpověď na ně. V odpovědi uvedeme pouze vaše křestní jméno, rok narození, tělesnou hmotnost a výšku, jelikož tyto parametry s odpovědí většinou souvisí. Pokud bude k dotazu přiložena fotografie nebo video, odpovídající lékař zváží její zveřejnění. Velmi děkujeme za vaši přízeň. Věříme, že vám přinášíme užitečnou službu v daném oboru medicíny. Upozorňujeme, že tyto internetové stránky slouží pouze jako informační zdroj. V žádném případě nenahrazují lékařskou či jinou odbornou péči!