Poradna

Doporučení a pravidla poradny: Dříve než nám zašlete svůj dotaz, vyhledejte si prosím, zda stejný nebo velmi podobný dotaz nepoložil jiný čtenář či čtenářka před vámi. Doporučujeme vepsat do obdélníčku "Hledat v poradně" klíčová slova týkající se vašeho dotazu a prohlédnout si starší odpovědi na stejné či podobné téma. Upozorňujeme, že položené dotazy budou zveřejněny stejně jako odpověď na ně. V odpovědi uvedeme pouze vaše křestní jméno, rok narození, tělesnou hmotnost a výšku, jelikož tyto parametry s odpovědí většinou souvisí. Pokud bude k dotazu přiložena fotografie nebo video, odpovídající lékař zváží její zveřejnění. Velmi děkujeme za vaši přízeň. Věříme, že vám přinášíme užitečnou službu v daném oboru medicíny. Upozorňujeme, že tyto internetové stránky slouží pouze jako informační zdroj. V žádném případě nenahrazují lékařskou či jinou odbornou péči!

Jaký cukr při cukrovce 1. typu používat? Je lepší xylitol nebo čekankový sirup? Prosím o radu

Datum vložení dotazu: 07.10.2019

Ptá se: Věra

Dotaz

Cukrovka 1. typu, lepší čekankový sirup nebo březový cukr? Prosím děkuji za radu. Věra

Odpověď

Milá Věro, nejprve vám přeji všechno nejlepší k včerejšímu svátku. Vzpomněl jsem si na to, protože moje máma se také jmenovala Věra.

Přiznávám se, že nejsem skutečný odborník na umělá sladidla, ale hodně informací můžete najít přímo na našem webu v rubrice Náhradní sladidla.

Odpovím vám spíše stručně a sdělím svůj názor.

Xylitol je přirozený rostlinný sacharid (cukr), který se vyskytuje v malé míře i v lidském těle. Je podobný běžnému cukru, má přibližně stejně sladkou chu, ale je méně kalorický (10 g xylitolu odpovídá kaloricky asi 4 g řepného cukru) a méně zvyšuje glykémii, alespoň bezprostředně. Má také trochu projímavý účinek, což se projeví zejména při vyšších dávkách. Používá se v některých potravinách, aby snížil jejich kalorickou hodnotu a také na rozdíl od běžného cukru nezvyšoval riziko vzniku zubního kazu. Sám o sobě ale je přece jen také kalorický a v těle se nakonec částečně přeměňuje na glukózu.

Čekankový sirup obsahuje zejména polysacharid inulín. Ten se v těle nemetabolizuje a není tudíž vůbec kalorický. Má mírně sladkou chuť, zvláště některé jeho formy. Ze střeva se vstřebává minimálně, působí jako přirozená vláknina v potravě a může mít příznivý vliv na složení bakteriální flóry v tlustém střevě (to znamená, že může podporovat přítomnost příznivě působících bakterií v tlustém střevě, protože ty na rozdíl od člověk jej dokáží metabolizovat). Pokud se přidává do potravin, celkově snižuje jejich kalorický obsah a svojí konzistencí podobnou oleji pomáhá dosáhnout podobného kuchařského výsledku, jako při použití tuku a cukru v potravinách. Čistý inulin nemá výrazně sladkou chuť. Tu inulínu přidávají některé jeho varianty či příměsi. U přípravků, které jsou dostupné v ČR, jsem se ale dočetl, že se do nich vesměs přidává ještě další umělé sladidlo, např. sukralóza. Dává se tam jenom ve skutečně minimálním množství, nicméně je mnohonásobně sladší než cukr, a tak celkový výsledek je sladká chuť čekankového cukru. Jestliže tedy místo běžného cukru nebo medu použijeme čekankový sirup, bude výsledný pokrm méně kalorický, podobně sladký a bude možné použít menší množství tuku k jeho přípravě.

A nyní moje osobní doporučení: Pacienti s diabetem, zejména druhého typu, by měli mít v dietě omezené celkové množství kalorií. Neměli by také překračovat doporučený obsah sacharidů, který by měl být spíše nižší než vyšší. Měli by se naučit, jaké je složení běžných jídel a měli by si být vědomi, kolik čeho jedí. Čím lépe si osvojí návyk jíst méně kalorické jídlo, tím se jim pravděpodobně lépe podaří diabetes srovnat a budou lépe předcházet komplikacím diabetu. Je to většinou důležitější než celá další léčba.

Ani tolik nevadí, když snědí něco sladkého, pokud se celkově vejdou do doporučeného limitu. Jídla, která se sladí, navíc sama o sobě již obsahují hodně sacharidů, ať jsou to moučníky či ovocné dezerty. Proto obecně nejsou příliš vhodná, ať už je nakonec přisladíte čímkoliv. Pokud má pacient s diabetem 2. typu velkou chuť na něco sladkého, tak bych mu raději vyhověl normálním zákuskem s běžným cukrem, pokud je na druhé straně ochoten to vyvážit třeba tím, že kompletně vynechá příkrm anebo se potom vydá na hodinovou intenzivní procházku. Určitě ale doporučuji nepřislazovat běžným cukrem žádné nápoje. Je dobré naučit se pít je buď hořké anebo použít skutečně nekalorické umělé sladidlo, např. aspartam a nikoliv xylitol ani čekankový cukr.

Tak tedy co si myslím, že je lepší? Já bych volil na prvním místě normální zákusek v malém množství. Pokud volit mezi xylitolem a čekankovým sirupem, tak spíše ten čekankový sirup, když se to nepřežene. Sladkou chuť mu dodává další umělé sladidlo (o kterém se nemluví). Inulín a jeho příměsi tvoří hmotu sladidla, lépe se hodí k přípravě některých pokrmů.

(odpovídá Prof. MUDr. František Saudek, DrSc., Klinika diabetologie, IKEM, Praha)

Další dotazy z kategorie "Obecné"

1034 dotazů

  • Dotaz

    Dobrý den všem v poradně. Mám problém s glykémií. Před covidem mi kamarádka měřila glykémii nalačno a hodnota byla 4,5. Pak mi měřila glykémii po jídle, podotýkám, že čistě sacharidovém - vánočka - glykémie byla 5,5. Krevní tlak nízký, cholesterol v pořádku. Před dvěma lety na preventivní prohlídce jsem měla ranní glykémii 5,9 a dlouhodobý cukr 30, přičemž je horní hranice 42 v této laboratoři. Před pěti týdny jsem si orientačně změřila glykémii a nestačila jsem se divit. Ranní glykémie 5,5, hodinu po jídle 6,8. Za dvě hodiny po jídle 6, 8 také. Další den ranní 5,6, po jídle totéž co den předchozí. Tlak se mi zvýšil také, ale protože jsem měla nízký, tak je vlastně úplně v pořádku -130/80. Teď se po 5.tydnech měřím znova a jsem úplně v šoku. Ranní glykémie 6,1 nebo 6,4. Po jídle hodinu 6,8, po dvou hodinách 7,9, po třech 8,4. Šlo o jídlo žitný chléb s máslem, šunkou a zelným salátem. Nejím žádné bílé pečivo, cukr, sladkosti, ovoce. Kromě arónie, kterou užívám kvůli chronické neuroborelióze. Tu mám již 20let. Prostě jen sacharidy typu celozrnný knackebrot nebo chléb, brambory, obiloviny, luštěniny. Jsem naprosto zděšená, nemám aktuálně žádný stres kromě problémů se spánkem díky té borelióze. Snažím se to řešit, ale bez léků spím max 4 hodiny. Přírodní doplňky mi nestačí. Aktuálně užívám aciclovir na pásový opar a kvůli neurologickým komplikacím ho mám již měsíc. První atak byl o prázdninách, kdy jsem byla v léčbě 7 týdnů kvůli stejným komplikacím. Nyní doléčuji, magnetická rezonance mozku byla v pořádku. V příbalovém letáku není o problémech s glykémií vůbec nic, tedy nepředpokládám, že problém tkví v léku. Také to zvýšení tlaku je překvapivé. Volala jsem své lékařce jak jsem na tom s glykémií, protože tyto hodnoty jsou v kategorii prediabetes a ona mi řekla, že je to v pořádku a že po třech hodinách se to už nepočítá. Já si myslím, že nějaký problém mám, protože takové postupnè zvyšování a velký skok během měsíce se mi zdá velmi podezřelý. Jsem objednaná na preventivní prohlídku, čili hodnotu dlouhodobého cukru zatím neznám. Můžete mi prosím poradit ohledně těch aktuálních hodnot glykémie? Moc bych si přála, aby byla pravda co jsem se dozvěděla od lékařky, ale něco mi říká, že mám problém a ne zrovna malý:( Moc děkuji za posouzení stavu a informace jak postupovat dále. S pozdravem AK

    Odpověď

    Milá Alexandro, vy ale umíte přehánět! Taková slova jako zděšení, šok, otřes, a přitom se celkem nic neděje.

    Důležité je vědět, že jste štíhlá a stravujete se rozumně a že kromě několika hodnot ranní glykémie 5,9 6,1 a 6,4 nejsou žádné vaše údaje vysloveně patologické.

    Na prvním místě je nutné vědět, že měření osobním glukometrem hodnoty u zdravých osob je čistě orientační. Povolená odchylka je často i přes 1 mmol/l. Tyto přístroje jsou určené pro individuální dlouhodobé sledování u osob s diabetem, aby věděly, jak např. upravovat dietu nebo podávat inzulín, ale nejsou to diagnostické nástroje pro zdravé osoby.

    Glykémii na lačno je nutné měřit po celonočním hladovění ráno a vyšetřit ji v zavedené laboratoři. Horní limit pro porušenou glukózovou toleranci je nad 5,6 mmol/l. Pokud je hodnota trochu zvýšená, jediné doporučení by bylo dávat si pozor na množství jídla a na obsah sacharidů v dietě. Dále byste se měla pravidelně a dostatečně pohybovat. Vy jste ale štíhlá, tak asi to s dietou bude celkem v pořádku.

    Pro nyní bych vám radil, abyste se uklidnila, jedla nadále „rozumně“ zdravá jídla a dost se pohybovala. Glykémii si můžete nechat třeba 1x či 2x ročně zkontrolovat v laboratoři, zaručeně na lačno.

    Aciclovir glykémii nezvyšuje. Předpokládám, že neberete žádné kortikoidy (např. Prednison) a že neužíváte silnější antidepresiva.

    Je dobře, že jíte spíše celozrnné pečivo, ale ono je to skoro jedno. Hlavně záleží na množství, tedy celkové množství sacharidů. A to je v celozrnném pečivu stejné jako v pečivu bílém, vztaženo na hmotnost.

    Tak se prosím uklidněte, paní doktorka vám radila dobře.

    Detail dotazu
  • Dotaz

    Existuje prosím něco jako poradna pro diabetiky, kdy poradce má čas na konzultaci, něco jako psycholog, masér, ale rady z oblasti diabetu, kde s ním proberu své problémy? Ordinace diabetologa je omezena na pár minut, kde těžko s ním proberu své problémy. Klidně i placená terapie

    Odpověď

    Milý Radomíre, potřebné informace by vám měl dát váš ošetřující diabetolog, případně edukační či výživová sestra. Diabetologové mají provádět také edukaci. Dost často na to ale není při náporu pacientů čas. Potom si mají pacienta objednat k pohovoru v době, kdy čas mají. Někteří také organizují edukace pro více pacientů současně. Organizují se dokonce i edukační kurzy a v některých diabetologických centrech i edukační pobyty na několik dní.

    Je potřeba se na to lékaře a jeho sestry vyptat. Také vám mohou doporučit vhodnou literaturu k samostudiu. Edukaci diabetiků většinou hradí zdravotní pojišťovny. Při edukačních pobytech je ale někdy nutné uhradit např. dopravu či ubytování, apod.

    Poznámka redakce:

    zde je několik typů pracovišť, kde se edukace provádí

    Centrum diabetologie IKEM (Institut klinické a experimentální medicíny)

    • Adresa: Vídeňská 9, 140 21 Praha 4

    • Web: www.ikem.cz

    • Popis: Největší a nejmodernější diabetologické centrum v ČR. Nabízí komplexní péči o pacienty s diabetem 1. i 2. typu, včetně edukace, nutričního poradenství, práce s inzulinovou pumpou, kontinuálního monitoringu glukózy, a školení pro pacienty i rodiny.

    • Poznámka: Péče hrazena pojišťovnou, doporučení od diabetologa výhodou.


    Diabetologické centrum ÚVN (Ústřední vojenská nemocnice Praha)

    • Adresa: U Vojenské nemocnice 1200, 169 02 Praha 6

    • Web: www.uvn.cz

    • Popis: Nabízí ambulantní i lůžkovou péči o diabetiky včetně edukační ambulance. Součástí jsou podiatrická ambulance a programy pro prevenci komplikací diabetu.

    • Poznámka: Vysoká odbornost, vhodné i pro složitější nebo nově diagnostikované pacienty.


    III. interní klinika – endokrinologie a metabolismus, VFN a 1. LF UK

    • Adresa: Karlovo nám. 32, 128 08 Praha 2

    • Web: www.vfn.cz

    • Popis: Univerzitní pracoviště se zaměřením na endokrinologii, diabetologii a metabolická onemocnění. Nabízí konzultace, edukaci, dietní poradenství a edukaci při zahájení léčby inzulinem nebo novými technologiemi.

    • Poznámka: Výborná dostupnost v centru Prahy, spolupráce s lékařskou fakultou UK.


    Poliklinika Health+ (součást programu dlouhodobé péče o diabetiky)

    • Adresa: Kartouzská 3274/10, 150 00 Praha 5 – Smíchov

    • Web: www.healthplus.cz

    • Popis: Soukromé pracoviště poskytující diabetologickou péči, edukaci o životním stylu, dietní doporučení, úpravy léčby a monitoring.

    • Poznámka: Možnost nadstandardní péče a kratších čekacích lhůt, částečně samoplátce.


    Aliance pacientů s diabetem ČR (APD)

    • Sídlo: Praha (celostátní působnost)

    • Web: www.dialidi.cz

    • Popis: Pacientská organizace zaměřená na edukaci, podporu a poradenství. Nabízí semináře, online poradny, skupinové vzdělávací akce a materiály pro pacienty s diabetem 1. i 2. typu.

    • Poznámka: Ideální doplněk ke zdravotní péči – podpora motivace a samostatné práce s onemocněním.

    Detail dotazu
  • Dotaz

    Dobrý den,prosím o radu mamince jsem píchla těším rano 32 jednotek tresiba,pero se ale zastavilo na 22 a nešlo dal zamcknout prostě nešlo to do nuly,teď nevim jestli ji mam znova ten zbytek píchnout nebo uz ne.

    Odpověď

    Milá Andreo, v peru už asi nebylo více inzulínu. Nejlepší by bylo vzít pero nové. Podat zbytek. Pokud ale neuděláte nic, tak se nic vážného pro jednou nestane.

    Detail dotazu
  • Dotaz

    Dobrý den, zajímá mě, zda jsou normální mé naměřené hodnoty cukru v krvi po večeři se sladkým nápojem. Měřila jsem se před jídlem, poté hodinu po jídle, a pak několikrát po půl hodině. Hodnoty přikládám na obrázku, vrchol nastal pravděpodobně 2 hodiny po jídle. K večeři jsem měla dvě housky s máslem, 80 g šunky, jedno a půl menšího rajčete, půl kapie, hrst jahod a asi 350 ml Kofoly. Druhý den ráno nalačno jsem naměřila 5,2.

    Odpověď

    Milá Michaelo, pokud takto jíte pravidelně, tak se to asi brzy projeví na vaší váze. Jinak jsou to po jídle normální hodnoty. Prováděla jste test, zda byste snesla i 3 housky a 600 ml strašně přeslazené Kofoly? Asi byste to snesla, lidé mají často velkou rezervu, ale zahrávat si s tím pravidelně není vhodné. Ale občas pro zdravého štíhlého člověka? Proč občas ne, když vám to udělá radost a druhý den to vyběháte v lese.

    Detail dotazu
  • Dotaz

    Dobrý den, chtěla jsem se zeptat, v dubnu jsem měla dlouhodobý cukr 43, teď v říjnu 44. Mám s tím začít něco dělat samozřejmě kromě změny životního stylu. Je to normální, že takto stoupá? vloni v únoru jsem měla 41. Posílám svoje výsledky. Samozřejmě se bojím nejvíc onemocnění slinivky. A může zvyšovat dlouhodobý cukr stres? Moc děkuji Simona 

    Odpověď

    Milá Simono, diabetes je v našich oblastech častý a jeho výskyt stoupá s věkem a také s přibývajícím kily. I hodnoty glykémie a glykovaného hemoglobinu mají i v rámci normálního rozmezí tendenci ke vzestupu.

    Vaše hodnoty jsou nyní prakticky normální, glykovaný hemoglobin možná hraniční. Rozdíl mezi 42 a 44 mmol/mol je téměř zanedbatelný a může být v rámci náhodného kolísání.

    Ačkoliv tedy diabetes ani poruchu glukózové tolerance nemáte, mohla byste více dbát o svůj zdravotní stav a spokojovat se s počínající nadváhou až obezitou. Pokud jde o stres - to je nejčastější výmluva. Ano, může trochu přispívat ke zhoršování zdravotního stavu. Ale tomu se snažte čelit silnou vůlí, zábavnou fyzickou aktivitou a správnou dietou. Stresových situací se jen tak nezbavíme, ale měli bychom se učit je zvládat.

    Detail dotazu
Zobrazit všechny dotazy z kategorie "Obecné"

Napsat dotaz

Uveďte prosím co nejjednodušeji několika slovy, případně upravujeme redakčně

Na stránkách se zobrazí pouze Vaše jméno, nikoliv příjmení

Týká se osoby, jejíž problém je řešen

Na stránkách nebude zobrazena

Na stránkách nebude zobrazena

Na stránkách nebude zobrazen

bude přístupný pouze redakci

Pro případ upřesnění dotazu

Zveřejňujeme pouze dotazy srozumitelné, dotazy opakované a podobné neuvádíme. Zadáním dotazu souhlasíte s Pravidly poradny a zpracováním osobních údajů.

Doporučení a pravidla poradny: Dříve než nám zašlete svůj dotaz, vyhledejte si prosím, zda stejný nebo velmi podobný dotaz nepoložil jiný čtenář či čtenářka před vámi. Doporučujeme vepsat do obdélníčku "Hledat v poradně" klíčová slova týkající se vašeho dotazu a prohlédnout si starší odpovědi na stejné či podobné téma. Upozorňujeme, že položené dotazy budou zveřejněny stejně jako odpověď na ně. V odpovědi uvedeme pouze vaše křestní jméno, rok narození, tělesnou hmotnost a výšku, jelikož tyto parametry s odpovědí většinou souvisí. Pokud bude k dotazu přiložena fotografie nebo video, odpovídající lékař zváží její zveřejnění. Velmi děkujeme za vaši přízeň. Věříme, že vám přinášíme užitečnou službu v daném oboru medicíny. Upozorňujeme, že tyto internetové stránky slouží pouze jako informační zdroj. V žádném případě nenahrazují lékařskou či jinou odbornou péči!