Poradna

Doporučení a pravidla poradny: Dříve než nám zašlete svůj dotaz, vyhledejte si prosím, zda stejný nebo velmi podobný dotaz nepoložil jiný čtenář či čtenářka před vámi. Doporučujeme vepsat do obdélníčku "Hledat v poradně" klíčová slova týkající se vašeho dotazu a prohlédnout si starší odpovědi na stejné či podobné téma. Upozorňujeme, že položené dotazy budou zveřejněny stejně jako odpověď na ně. V odpovědi uvedeme pouze vaše křestní jméno, rok narození, tělesnou hmotnost a výšku, jelikož tyto parametry s odpovědí většinou souvisí. Pokud bude k dotazu přiložena fotografie nebo video, odpovídající lékař zváží její zveřejnění. Velmi děkujeme za vaši přízeň. Věříme, že vám přinášíme užitečnou službu v daném oboru medicíny. Upozorňujeme, že tyto internetové stránky slouží pouze jako informační zdroj. V žádném případě nenahrazují lékařskou či jinou odbornou péči!

Jaký cukr při cukrovce 1. typu používat? Je lepší xylitol nebo čekankový sirup? Prosím o radu

Datum vložení dotazu: 07.10.2019

Ptá se: Věra

Dotaz

Cukrovka 1. typu, lepší čekankový sirup nebo březový cukr? Prosím děkuji za radu. Věra

Odpověď

Milá Věro, nejprve vám přeji všechno nejlepší k včerejšímu svátku. Vzpomněl jsem si na to, protože moje máma se také jmenovala Věra.

Přiznávám se, že nejsem skutečný odborník na umělá sladidla, ale hodně informací můžete najít přímo na našem webu v rubrice Náhradní sladidla.

Odpovím vám spíše stručně a sdělím svůj názor.

Xylitol je přirozený rostlinný sacharid (cukr), který se vyskytuje v malé míře i v lidském těle. Je podobný běžnému cukru, má přibližně stejně sladkou chu, ale je méně kalorický (10 g xylitolu odpovídá kaloricky asi 4 g řepného cukru) a méně zvyšuje glykémii, alespoň bezprostředně. Má také trochu projímavý účinek, což se projeví zejména při vyšších dávkách. Používá se v některých potravinách, aby snížil jejich kalorickou hodnotu a také na rozdíl od běžného cukru nezvyšoval riziko vzniku zubního kazu. Sám o sobě ale je přece jen také kalorický a v těle se nakonec částečně přeměňuje na glukózu.

Čekankový sirup obsahuje zejména polysacharid inulín. Ten se v těle nemetabolizuje a není tudíž vůbec kalorický. Má mírně sladkou chuť, zvláště některé jeho formy. Ze střeva se vstřebává minimálně, působí jako přirozená vláknina v potravě a může mít příznivý vliv na složení bakteriální flóry v tlustém střevě (to znamená, že může podporovat přítomnost příznivě působících bakterií v tlustém střevě, protože ty na rozdíl od člověk jej dokáží metabolizovat). Pokud se přidává do potravin, celkově snižuje jejich kalorický obsah a svojí konzistencí podobnou oleji pomáhá dosáhnout podobného kuchařského výsledku, jako při použití tuku a cukru v potravinách. Čistý inulin nemá výrazně sladkou chuť. Tu inulínu přidávají některé jeho varianty či příměsi. U přípravků, které jsou dostupné v ČR, jsem se ale dočetl, že se do nich vesměs přidává ještě další umělé sladidlo, např. sukralóza. Dává se tam jenom ve skutečně minimálním množství, nicméně je mnohonásobně sladší než cukr, a tak celkový výsledek je sladká chuť čekankového cukru. Jestliže tedy místo běžného cukru nebo medu použijeme čekankový sirup, bude výsledný pokrm méně kalorický, podobně sladký a bude možné použít menší množství tuku k jeho přípravě.

A nyní moje osobní doporučení: Pacienti s diabetem, zejména druhého typu, by měli mít v dietě omezené celkové množství kalorií. Neměli by také překračovat doporučený obsah sacharidů, který by měl být spíše nižší než vyšší. Měli by se naučit, jaké je složení běžných jídel a měli by si být vědomi, kolik čeho jedí. Čím lépe si osvojí návyk jíst méně kalorické jídlo, tím se jim pravděpodobně lépe podaří diabetes srovnat a budou lépe předcházet komplikacím diabetu. Je to většinou důležitější než celá další léčba.

Ani tolik nevadí, když snědí něco sladkého, pokud se celkově vejdou do doporučeného limitu. Jídla, která se sladí, navíc sama o sobě již obsahují hodně sacharidů, ať jsou to moučníky či ovocné dezerty. Proto obecně nejsou příliš vhodná, ať už je nakonec přisladíte čímkoliv. Pokud má pacient s diabetem 2. typu velkou chuť na něco sladkého, tak bych mu raději vyhověl normálním zákuskem s běžným cukrem, pokud je na druhé straně ochoten to vyvážit třeba tím, že kompletně vynechá příkrm anebo se potom vydá na hodinovou intenzivní procházku. Určitě ale doporučuji nepřislazovat běžným cukrem žádné nápoje. Je dobré naučit se pít je buď hořké anebo použít skutečně nekalorické umělé sladidlo, např. aspartam a nikoliv xylitol ani čekankový cukr.

Tak tedy co si myslím, že je lepší? Já bych volil na prvním místě normální zákusek v malém množství. Pokud volit mezi xylitolem a čekankovým sirupem, tak spíše ten čekankový sirup, když se to nepřežene. Sladkou chuť mu dodává další umělé sladidlo (o kterém se nemluví). Inulín a jeho příměsi tvoří hmotu sladidla, lépe se hodí k přípravě některých pokrmů.

(odpovídá Prof. MUDr. František Saudek, DrSc., Klinika diabetologie, IKEM, Praha)

Další dotazy z kategorie "Obecné"

1003 dotazů

  • Dotaz

    Dobrý večer, píchat si Tresibu 12 j. Zapomněla jsem si to vzít sebou na víkend a syn používá Xultophy. Je možné si toto píchnout 2x místo Tresiby?

    Odpověď

    Při 12 jednotkách je to jedno, při vyšší dávce by vám mohlo být nevolno, protože na drudou látku v tomto léku nejste zvyklá.  Musíte mít jinou jehlu!

    Detail dotazu
  • Dotaz

    Dobrý den užívám dene 1 tabletu ráno léků Metformin teva na cukr. Dnes sem omylem Zapoměl že sem si ráno 1 vzal a omylem sem užil ještě 1 takže sem si dnes vzal omylem 2tablety 500mg.muze se něco stát. Děkuji za odpověď lada

    Odpověď

    Milý Ladislave, dávkové rozpětí metforminu je od 500 mg (což je velmi nízká dávka) do 2 000 mg denně, a možné je i 3 000 mg. Takže se určitě nic nestalo. Metformin funguje při pravidelném užívání a 1 tableta sama o sobě mnoho nezmůže. Spíše to dlouhodobě trochu nastavuje váš metabolismus.

    Detail dotazu
  • Dotaz

    Může zvýšenou glykémii způsobit stres a 2 denní konzumaci většího množství melounu a jiného ovoce?

    Odpověď

    Milá Danuše, náhodně zjištěná glykémie 6,2 mmol/l u 75leté osoby není nic příliš neobvyklého, zvláště když se jedná o měření osobním glukometrem. Hodnota by měla být ověřena v laboratoři a po celonočním lačnění.

    Jinak ano, po požití většího množství cukru by moh mít zvýšenou glykémii skoro každý. Meloun obsahuje asi 6 až 8 g cukru ve 100 g, přičemž v létě není problém ho spořádat třeba 2 kg, což může být už 160 g celkem.

    Je samozřejmě možné, že máte poruchu glukózové tolerance, ale zkuste ten meloun omezit a nechat si vyšetřit glykémii na lačno.

    O stresu mluví skoro všichni. Není to nic dobrého, ale je to všude okolo nás. Pacienti velmi často vysvětlují zhoršení svého diabetu jako důsledek stresu. Spíš si myslím, že v důsledku stresu lidé méně dbají na dietní opetření a často se méně pohybují. V principu asi máte pravdu, ale moc vám to v prevenci diabetu nepomůže. Spíš se snažte stres lépe zvládat a dbát na svou životosprávu.
     

    Detail dotazu
  • Dotaz

    Dobry den preji, rad bych se optal, co musi diabetik splnovat, aby mohl uspesne podstouput transpkantaci Langerhansových ostruvku?Je pravda, ze tato transplantace se musi opakova kazde 3 roky??? Petr

    Odpověď

    Milý Petře, na našich stránkách jsme již několikrát informovali o možnostech transplantační léčby diabetu, včetně transplantace Langerhansových ostrůvků. Tyto informace si můžete snadno najít v našem obsahu.

    Nebudu se proto rozepisovat do podrobností. 

    Zejména ale platí, že je to léčba spíše výjimečná vhodné pro vybrané případy diabetu 1. typu, kdy dosavadní inzulínová léčba kvalifikovaně prováděná není dostatečná a zejména se nedaří zabránit závažným hypoglykemickým stavům, ke kterým může docházet při inzulínové léčbě. Pacienti musejí trvale užívat imunosupresivní léčbu. Pro každou transplantaci je navíc nutné najít zemřelého dárce orgánů, který splňuje požadovaná kritéria. Takových dárců je v ČR ročně asi 50, přičemž častěji se pankreaty použití pro orgánovou transplantaci pankreatu.

    Indikací v žádném případě není stav, kdy pacient není ochoten provádět náležitou inzulínovou léčbu spolu s monitorováním glykémií.
     

    Doporučení redakce:

    základní odkaz:

    https://www.cukrovka.cz/transplantace-langerhansovych-ostruvku

    nejvíce článků o transplantacích napsal prof. Saudek, přehled jeho článků najdete zde:

    https://www.cukrovka.cz/autor?id=16

    Detail dotazu
  • Dotaz

    Dobrý den, podstoupila jsem test OGTT ve 24 tt . Moje výsledky ze žíly jsou: Glukoza nalačno: 4,31 Glokoza za 1 hodinu: 5,97 Glukoza za 2 hodiny: 8,83 Je možné, že se glukoza po 2 hodinách zvýší? Nebo se spíše jedná o chybu měření? Bude nutné dodržovat dietu? Ke svému gynekologovi jsem objednaná za týden

    Odpověď

    Dobrý den,

    vysoké glykémie ve 2. hodině (oproti úplně normální hodnotě v 1. hodině) oGTT není častý jev, protože je přijímán jednoduchý cukr ve formě tekutého roztoku, což většinou vede k poměrně rychlému vstřebávání a zvýšení hladiny cukru v krvi. U běžných jídel, kde je vliv vlákniny, tuků, bílkovin a způsobu přípravy k tomuto může docházet častěji. Tento stav by teoreticky mohl nastat při zpomaleném vstřebávání glukózy v trávicím traktu, zpomaleném vyprazdňování žaludku, neočekávaně výrazném zvýšení rezistence (zhoršení citlivosti k inzulinu) v 2. hodině  -  vlivem hormonů/stresu. Teoreticky i při hodně narušené sekreci inzulinu nebo při větším pohybu během první hodiny po vypití glukózy. Nejedná se ale o běžný stav. Možnou příčinou je také přehození pořadí zaslaných vzorků.

    Detail dotazu
Zobrazit všechny dotazy z kategorie "Obecné"

Napsat dotaz

Uveďte prosím co nejjednodušeji několika slovy, případně upravujeme redakčně

Na stránkách se zobrazí pouze Vaše jméno, nikoliv příjmení

Týká se osoby, jejíž problém je řešen

Na stránkách nebude zobrazena

Na stránkách nebude zobrazena

Na stránkách nebude zobrazen

bude přístupný pouze redakci

Pro případ upřesnění dotazu

Zveřejňujeme pouze dotazy srozumitelné, dotazy opakované a podobné neuvádíme. Zadáním dotazu souhlasíte s Pravidly poradny a zpracováním osobních údajů.

Doporučení a pravidla poradny: Dříve než nám zašlete svůj dotaz, vyhledejte si prosím, zda stejný nebo velmi podobný dotaz nepoložil jiný čtenář či čtenářka před vámi. Doporučujeme vepsat do obdélníčku "Hledat v poradně" klíčová slova týkající se vašeho dotazu a prohlédnout si starší odpovědi na stejné či podobné téma. Upozorňujeme, že položené dotazy budou zveřejněny stejně jako odpověď na ně. V odpovědi uvedeme pouze vaše křestní jméno, rok narození, tělesnou hmotnost a výšku, jelikož tyto parametry s odpovědí většinou souvisí. Pokud bude k dotazu přiložena fotografie nebo video, odpovídající lékař zváží její zveřejnění. Velmi děkujeme za vaši přízeň. Věříme, že vám přinášíme užitečnou službu v daném oboru medicíny. Upozorňujeme, že tyto internetové stránky slouží pouze jako informační zdroj. V žádném případě nenahrazují lékařskou či jinou odbornou péči!