Poradna

Jaký cukr při cukrovce 1. typu používat? Je lepší xylitol nebo čekankový sirup? Prosím o radu

Datum vložení dotazu: 07.10.2019

Ptá se: Věra

Dotaz

Cukrovka 1. typu, lepší čekankový sirup nebo březový cukr? Prosím děkuji za radu. Věra

Odpověď

Milá Věro, nejprve vám přeji všechno nejlepší k včerejšímu svátku. Vzpomněl jsem si na to, protože moje máma se také jmenovala Věra.

Přiznávám se, že nejsem skutečný odborník na umělá sladidla, ale hodně informací můžete najít přímo na našem webu v rubrice Náhradní sladidla.

Odpovím vám spíše stručně a sdělím svůj názor.

Xylitol je přirozený rostlinný sacharid (cukr), který se vyskytuje v malé míře i v lidském těle. Je podobný běžnému cukru, má přibližně stejně sladkou chu, ale je méně kalorický (10 g xylitolu odpovídá kaloricky asi 4 g řepného cukru) a méně zvyšuje glykémii, alespoň bezprostředně. Má také trochu projímavý účinek, což se projeví zejména při vyšších dávkách. Používá se v některých potravinách, aby snížil jejich kalorickou hodnotu a také na rozdíl od běžného cukru nezvyšoval riziko vzniku zubního kazu. Sám o sobě ale je přece jen také kalorický a v těle se nakonec částečně přeměňuje na glukózu.

Čekankový sirup obsahuje zejména polysacharid inulín. Ten se v těle nemetabolizuje a není tudíž vůbec kalorický. Má mírně sladkou chuť, zvláště některé jeho formy. Ze střeva se vstřebává minimálně, působí jako přirozená vláknina v potravě a může mít příznivý vliv na složení bakteriální flóry v tlustém střevě (to znamená, že může podporovat přítomnost příznivě působících bakterií v tlustém střevě, protože ty na rozdíl od člověk jej dokáží metabolizovat). Pokud se přidává do potravin, celkově snižuje jejich kalorický obsah a svojí konzistencí podobnou oleji pomáhá dosáhnout podobného kuchařského výsledku, jako při použití tuku a cukru v potravinách. Čistý inulin nemá výrazně sladkou chuť. Tu inulínu přidávají některé jeho varianty či příměsi. U přípravků, které jsou dostupné v ČR, jsem se ale dočetl, že se do nich vesměs přidává ještě další umělé sladidlo, např. sukralóza. Dává se tam jenom ve skutečně minimálním množství, nicméně je mnohonásobně sladší než cukr, a tak celkový výsledek je sladká chuť čekankového cukru. Jestliže tedy místo běžného cukru nebo medu použijeme čekankový sirup, bude výsledný pokrm méně kalorický, podobně sladký a bude možné použít menší množství tuku k jeho přípravě.

A nyní moje osobní doporučení: Pacienti s diabetem, zejména druhého typu, by měli mít v dietě omezené celkové množství kalorií. Neměli by také překračovat doporučený obsah sacharidů, který by měl být spíše nižší než vyšší. Měli by se naučit, jaké je složení běžných jídel a měli by si být vědomi, kolik čeho jedí. Čím lépe si osvojí návyk jíst méně kalorické jídlo, tím se jim pravděpodobně lépe podaří diabetes srovnat a budou lépe předcházet komplikacím diabetu. Je to většinou důležitější než celá další léčba.

Ani tolik nevadí, když snědí něco sladkého, pokud se celkově vejdou do doporučeného limitu. Jídla, která se sladí, navíc sama o sobě již obsahují hodně sacharidů, ať jsou to moučníky či ovocné dezerty. Proto obecně nejsou příliš vhodná, ať už je nakonec přisladíte čímkoliv. Pokud má pacient s diabetem 2. typu velkou chuť na něco sladkého, tak bych mu raději vyhověl normálním zákuskem s běžným cukrem, pokud je na druhé straně ochoten to vyvážit třeba tím, že kompletně vynechá příkrm anebo se potom vydá na hodinovou intenzivní procházku. Určitě ale doporučuji nepřislazovat běžným cukrem žádné nápoje. Je dobré naučit se pít je buď hořké anebo použít skutečně nekalorické umělé sladidlo, např. aspartam a nikoliv xylitol ani čekankový cukr.

Tak tedy co si myslím, že je lepší? Já bych volil na prvním místě normální zákusek v malém množství. Pokud volit mezi xylitolem a čekankovým sirupem, tak spíše ten čekankový sirup, když se to nepřežene. Sladkou chuť mu dodává další umělé sladidlo (o kterém se nemluví). Inulín a jeho příměsi tvoří hmotu sladidla, lépe se hodí k přípravě některých pokrmů.

(odpovídá Prof. MUDr. František Saudek, DrSc., Klinika diabetologie, IKEM, Praha)

Další dotazy z kategorie "Obecné"

254 dotazů

  • Dotaz

    Dobrý den. Přítel má diabetes, píchá si inzulin, má operovanou slinivku. Chronická pankreatitida. Vždy po obědě cca 1hod. mu klesne glykěmie na cca 2,1-3,4 mmol/l. Rychle si veme hroznový cukr nebo colu. Přitom dodržujeme příjem sacharidů a ostatní věci. Píchá si 8-8-6 jednotek pérem Novorapid a večer 8 jednotek Levemir. Nevím co to může způsobovat. Předem děkuji za odpověď. Šárka

    Odpověď

    Milá Šárko, vašemu příteli po operaci slinivky břišní klesla schopnost prokukovat vlastní inzulín, a tak si ho musí píchat. Podle zvolených dávek má ale pravděpodobně zachovanou určitou vlastní sekreci ve zbytku slinivky, který mu po operaci zůstal.

    Na prvním místě si váš přítel musí pravidelně v průběhu dne měřit glykémie, nebo si případně opatřit kontinuální senzor glykémií, který je nyní k dispozici. Musí se naučit, kolik inzulínu je pro něho vhodné s ohledem především na množství sacharidů v jídle, které se chystá sníst.

    Hypoglykémie má buď proto, že jí příliš málo sacharidů, nebo si naopak dává příliš velké dávky inzulínu. Bude záležet na tom, zda je štíhlý a naopak eventuálně je pro něho vhodné trochu přibrat, nebo štíhlý není.

    V prvním případě mu doporučuji tedy trochu více jíst, zejména v poledne, kdy potom mívá ty hypoglykémie. V druhém případě bude ale vhodné spíše snížit dávky inzulínu, např. z 8 na 6 a vyzkoušet to. Především ale se o to musí sám aktivně starat, seznámit se, jak dlouho který inzulín působí a kolik sacharidů obsahuje které jídlo. Měl by si umět samostatně upravovat dávky. K tomu samozřejmě potřebuje pořádnou edukaci od svého lékaře a od edukačních a dietních sester.

    (odpovídá Prof. MUDr. František Saudek, DrSc., Klinika diabetologie, IKEM, Praha)

    Detail dotazu
  • Dotaz

    Aplikuji si inzulin 4x denně. Vždy po nočnim inzulinu dostávám nezřízený hlad. Je to tak v posledních šesti měsících. Hana

    Odpověď

    Milá Hano, asi tušíte, že vám nemohu jen tak snadno poradit. Pokud se jedná skutečně jen o „hlad“, tak bych měl jen jednu odpověď, kterou ani nebudu psát, protože si ji sama domyslíte.

    Pokud tím ale myslíte něco jiného, musela byste se ve svém dotazu trochu více rozepsat. Nejčastěji pacienti zaměňují pojmy „hlad“ a „hypoglykémie“. Přiznám se, že s jedním z nich se mi tak dlouho nepodařilo se domluvit, až si raději zvolil jiného lékaře, tedy v tomto případě mladou lékařku. A ta ho pochopila lépe.

    Vždycky jsem mu radil, aby si trochu snížil dávku inzulínu, a on na to, že potom má příliš vysokou glykémii. Tak jsem mu tedy radil, ať jí trochu méně, a on zas, že potom má „hlad“. „Když tedy máte takový hlad a jste celkem štíhlý, tak si trochu přidejte inzulín a pořádně se najezte“, řekl jsem mu. Na to on ale, že potom má zase glykémii vysokou. „A když máte hlad“, ptal jsem se, „jakou máte glykémii?“. Na to on, že většinou nízkou. Tak jsem se zaradoval: „Tak se trochu najezte, ale opravdu jen trochu“. Ale nezabralo to: „To mám ale glykémii moc vysokou“. „A máte tedy hlad, nebo skutečně hypoglykémii?“. On na to: „No prostě hlad, to já nepoznám“.

    Když mi tedy napíšete, že máte hlad po dlouho účinkujícím inzulínu, tak mě jako první možnost napadne, že máte potom příliš nízkou glykémii (pod přibližně 3,5 mmol/l), a to u vás vyvolá velký pocit hladu, takže se musíte potom hodně najíst (a glykémie je potom asi vysoká). Jinak ale vězte, že jiným způsobem inzulín pocit hladu nevyvolává. Takže pokud máte jen velikou chuť k jídlu, ale glykémie normální či dokonce mírně zvýšené, tak to není po žádném inzulínu.

    Proto vám radím, abyste si především měřila glykémie. Pokud budou v doporučeném rozmezí, tak vám nezbývá, než ten hlad vůlí překonat.

    Pokud ale zjistíte, že glykémie klesají pod doporučené hodnoty, např. opakovaně kolem 4,0 mmol/l), tak by bylo vhodné noční inzulín snížit či možná dokonce vynechat. Místo toho byste možná mohla dostat tzv. analog glukagon-like peptidu 1 (GLP 1 analog), který bude rovněž (ale jen mírně) snižovat glykémii, ale zároveň tlumí pocit hladu. To ale musí posoudit váš lékař. GLP-1 analoga nejsou až na výjimky vhodná pro pacienty s diabetem 1. typu, což vy ale pravděpodobně nejste.

    No a další možnost je, že dávka vašeho krátce účinného inzulínu před večeří je příliš vysoká a vyvolává vám potom v kombinaci s tím dlouhým inzulínem hypoglykémie. Na to by bylo vhodné jeho dávku přiměřeně snížit.

    (odpovídá Prof. MUDr. František Saudek, DrSc., Klinika diabetologie, IKEM, Praha)

    Detail dotazu
  • Dotaz

    1 hodinu po odběru mě postihne nevolnost a začnu se potit. Jak zvolit stravu, aby tomu nedocházelo? Jíst nabízené občerstvení - rohlík, šunka, sýr, ledové kaštany (samozřejmě bez nich) nebo nejíst? Zkusila jsem banán, ale stejný efekt. Děkuji za odpověď Edita

    Odpověď

    Milá Edito, na tento dotaz vám nedokážu odpovědět, protože o vás skoro nic nevím. V záhlaví dotazu máte uvedeno „dárcovství krve a prediabetes“, ale jak to s vámi souvisí, nevím, protože v dotazu se o tom již nezmiňujete. Takže si pokusím poskládat dotaz sám:

    Asi vám někdo zjistil prediabetes, ale diabetes nemáte, protože v tomto případě bysta nebyla vhodnou osobou pro dárcovství krve. Ze stejného důvodu netrpíte žádnou vážnější chorobou. No, a po větším odběru krve je vám za hodinu nevolno po jídle. Vy se asi ptáte, jak se zachovat příště, až zas budete darovat krev. Mimochodem, velmi si vaší dobré vůle vážím a oceňuji to.

    Normálně bych myslel, že určitý stupeň nevolnosti po odběru by mohl postihnout i zcela zdravou osobu. Odběr může mírně snížit krevní tlak, a kdy se potom v důsledku jídla více prokrví vaše zažívací orgány, může to pokles krevního tlaku u někoho ještě dále podpořit.

    Navrhuji vám tedy, abyste zejména po odběru dostatečně pila, byla déle v klidu a jedla pomalu. Jezte to, na co máte chuť, třeba i ty ledové kaštany, když to je pro jednou. Do souvislosti s pre-diabetem si vaše potíže neumím dát a především by bylo potřeba zjistit, zda vás podobné stavy nepostihují i za jiných situací.

    Ale ještě jednou, máte můj obdiv a jako lékař vám děkuji.

    (odpovídá Prof. MUDr. František Saudek, DrSc., Klinika diabetologie, IKEM, Praha)

    Detail dotazu
  • Dotaz

    Dobrý den. Vážený pane doktore. Je mi 44 let.188 cm a 95 kg. Mám po testu OGGT diagnostikovaný prediabetes. Před testem na lačno 6,9 a po dvou hodinách 5,00. Pořídil jsem si tedy glukometr a měřím hlavně ty ranní glykémie. Pořád se pohybují okolo 6-7 mmol. Spíše ale k těm 7 mmol.Mám užívat Siofor 500 jednou ráno, ale ten zatím neužívám. Je to asi velká hloupost z mé strany, ale jak potom poznám, že mi zabere dieta a pohyb když výsledky bude zkreslovat ten Siofor? To ho pak budu muset užívat do konce života, nebo i ten se dá časem vysadit? Vím že je u mně větší pravděpodobnost přechodu v budoucnu do diabetu 2.typu, ale třeba budu mít štěstí a vrátím se na zdravé hodnoty. Jenže po Sioforu už nepoznám, zda funguje pohyb a dieta, nebo právě ty léky. Děkuji za odpověď. Marek

    Odpověď

    Milý Marku, Sioforu (metformin) se nebojte. Je to dobrý a bezpečný lék a rozhodně nic nezhoršuje a ani neohrožuje to, že by si na něj tělo zvyklo a po případném vysazení by byl stav horší než dříve. Můžete si o něm přečíst můj trochu zábavný článek "Proč mě lidi nemaj rádi" na našem webu. Ostatně, pan doktor vám zatím doporučil jen poměrně hodně nízkou dávku. Metformin mimo jiné tlumí novotvorbu glukózy ve stavu na lačno, která je asi u vás zvýšená.

    Jinak ale máte poruchu lehkou a mohl byste klidně začít se Sioforem i s dietním a pohybovým režimem. Když se stav upraví, můžete Siofor zkusit vysadit. Věřte, že Sioforem nic nepokazíte.

    Možná máte nějaké období, kdy více jíte než dříve a méně se pohybujete. Je možné, že po změně režimu se vše upraví. Jinak ale, vzhledem k tomu, že jste mladý a nejste obézní, vám také může časem pomalu ubývat sekrece inzulínu a pak budete potřebovat ještě nějakou jinou léčbu. Já bych byl zatím rád, že je to tak, jak to je. Užívejte Siofor, cvičte a jezte zdravě a méně. Když bude pak vše v pořádku, klidně to zkuste bez Sioforu, nic vám nyní nehrozí. Jen se občas změřte.

    (odpovídá Prof. MUDr. František Saudek, DrSc., Klinika diabetologie, IKEM, Praha)

    Detail dotazu
  • Dotaz

    Dobrý den, na preventivní prohlídce mi lékař zjistil zvýšenou hladinu glykémie. Odeslal mne na glukózový test a ten potvrdil DM. V současné době se zkoumá o jaký typ DM se jedná, protože je mi 47, měřím 185 a vážím 93 (tedy vážil jsem, vlivem stresu a DM ztrácím na váze) Trpím hypertenzí a do zjištění DM jsem byl výborně kompenzován (stress). Můj dotaz zní, zda nízká hladina anti GAD 3.3 IU/ml a hraničně vysoká hodnota C-peptidu vylučuje diabetes LADA. Můj diabetolog provádí ještě mnoho dalších testů, včetně vyšetření slinivky. Děkuji za odpověď. Zdeněk

    Odpověď

    Milý Zdeňku, diabetes lze dobře léčit i bez znalosti, o jaký typ diabetu se přesně jedná. Existuje zásadní rozdělení na typ 1 (většinou autoimunitní) a typ 2, související se sníženou účinnosti inzulínu. Ve 3. skupině je ještě řada jiných typů, můžete se o tom také dočíst na našem webu v rubrice Dělení diabetu. Proto možná vás pan doktor vyšetřuje, aby mu případně neunikly ty vzácnější případy. Čtvrtou a poslední skupinu snad mohu opominout, tou je diabetes těhotenský :-)

    Diabetes typu LADA je podobný typu 1, jen probíhá pomaleji. Bývá také autoimunitní, ale z ukazatelů autoimunity je dostupných jen málo možností, zejména anti GAD. Je-li hodnota jasně pozitivní, svědčí to spíše pro typ LADA. Autoimunita však může být v různém stádiu, takže hodnota může být klidně i negativní, nebo nemusí být pozitivní vůbec.

    O typu LADA uvažujeme u osob vašeho věku (r.n.1973), u kterých diabetes nastupuje pomalu a není spojen s obezitou a inzulínovou rezistencí. I když ze začátku mohou fungovat také perorální tablety, to, co člověku chybí, je inzulín. Proto bývá vhodné inzulínovou léčbu zahájit včas, třeba jen v malé dávce. K těmto závěrům ale člověk může dospět i tehdy, pokud zná svou tělesnou konstituci, ví, zda hubne, či nikoliv, eventuálně zda naopak přibírá, a pokud zná své glykémie. Pro vás bude tedy asi vhodná zatím jen malá dávka inzulínu. Pro jistotu je určitě dobré vyšetřit vaši slinivku, jak píšete. To znamená provést alespoň ultrazvukové vyšetření.
    Kvalitní léčba diabetu od samého počátku je velmi důležitá a je potřeba, abyste se na tom aktivně podílel a byl řádně vyškolen. Pak se určitě zase začnete cítit dobře a budete moci žít téměř stejně jako dřív.

    (odpovídá Prof. MUDr. František Saudek, DrSc., Klinika diabetologie, IKEM, Praha)

    Detail dotazu
Zobrazit všechny dotazy z kategorie "Obecné"

Napsat dotaz

Uveďte prosím co nejjednodušeji několika slovy, případně upravujeme redakčně

Na stránkách se zobrazí pouze Vaše jméno, nikoliv příjmení

Na stránkách nebude zobrazena

Na stránkách nebude zobrazena

Na stránkách nebude zobrazen

bude přístupný pouze redakci

Pro případ upřesnění dotazu

Týká se osoby, jejíž problém je řešen

Zveřejňujeme pouze dotazy srozumitelné, dotazy opakované a podobné neuvádíme. Zadáním dotazu souhlasíte s Pravidly poradny a zpracováním osobních údajů.

Pravidla poradny

Dříve, než položíte svůj dotaz, vyhledejte si, prosím, zda ten samý nebo velmi podobný dotaz nepoložil jiný čtenář či čtenářka před vámi. Návod "Jak na to" naleznete v sekci Vyhledávání v dotazech. Upozorňujeme, že položené dotazy budou zveřejňovány, stejně jako odpověď na ně. Neuvádějte, prosím, celé své jméno. Pokud bude k dotazu přiložena fotografie nebo video, odpovídající lékař zváží její zveřejnění. Velmi děkujeme za vaši přízeň. Věříme, že vám přinášíme užitečnou službu v daném oboru medicíny. Upozorňujeme, že tyto internetové stránky působí pouze jako informační zdroj. V žádném případě nenahrazují lékařskou či jinou odbornou péči!