Poradna

Doporučení a pravidla poradny: Dříve než nám zašlete svůj dotaz, vyhledejte si prosím, zda stejný nebo velmi podobný dotaz nepoložil jiný čtenář či čtenářka před vámi. Doporučujeme vepsat do obdélníčku "Hledat v poradně" klíčová slova týkající se vašeho dotazu a prohlédnout si starší odpovědi na stejné či podobné téma. Upozorňujeme, že položené dotazy budou zveřejněny stejně jako odpověď na ně. V odpovědi uvedeme pouze vaše křestní jméno, rok narození, tělesnou hmotnost a výšku, jelikož tyto parametry s odpovědí většinou souvisí. Pokud bude k dotazu přiložena fotografie nebo video, odpovídající lékař zváží její zveřejnění. Velmi děkujeme za vaši přízeň. Věříme, že vám přinášíme užitečnou službu v daném oboru medicíny. Upozorňujeme, že tyto internetové stránky slouží pouze jako informační zdroj. V žádném případě nenahrazují lékařskou či jinou odbornou péči!

inulin v tepelně zpracovaných potravinách

Datum vložení dotazu: 23.10.2021

Ptá se: Jana

Dotaz

Dobrý den, ráda bych věděla, jak je to s inulinem, pokud se vyskytuje ve v ýrobcích nějak tepelně upravených. Poslední dobou se na trhu objevuje řada výrobků, které na obalu deklarují nulový obsah přidaného řepného cukru a jsou "oslazeny" inulinem, tedy roslinnou vlákninou. Výsledný produkt často je spíše nesladký. Já si tyto výrobky oblíbila, například od firmy Emco - granola, sušenky, tyčinky...Nedávno jsem se ale dočetla, že při zahřívání inulinu například při pečení (bylo asi prováděno v laboratorních podmínkách za tzv. suchého zahřívání) se značná část inulinu rozpadla na jednotlivé molekuly fruktózy. Zajímalo by mne tedy, zda se toto děje i pokud je inulin přidáván mezi další suroviny, které se následně zahřívají při pečení - třeba právě sušenky, granola...? Nejsem diabetik, tyto produkty preferuji zejména pro jejich nepřeslazenost, zajímalo by mne tedy, zda tím něco dělám i pro své zdraví a jím ve výrobku vlákninu nebo cukr. Děkuji.

Odpověď

Nejdříve o inulinu z webu Bezpečnost potravin:

Inulin je zásobní látka (podobně jako škrob), která se vyskytuje v řadě rostlin, nejvíce v cibulovinách, kořenu čekanky a artyčoku (něco zcela jiného je hormon inzulin zodpovědný za štěpení glukózy v krvi). Inulin se nejčastěji získává z kořene čekanky a používá ve formě jemného bílého prášku téměř bez chuti a bez zápachu.

Patří mezi tzv. nestravitelné oligosacharidy, tzn. že jeho konzumací se nedodává téměř žádná energie. Odolává agresivním žaludečním kyselinám i trávicích enzymům, a tak prochází trávicím ústrojím v podstatě nezměněn. Téměř se nevstřebává do krevního oběhu, a proto přímo nezasahuje do metabolických pochodů v těle. V nezměněné formě se dostává až do tlustého střeva, kde funguje jako zdroj živin (prebiotikum) pro příznivou (probiotickou) střevní bakteriální mikroflóru (bifidobakterie a laktobacily), která je schopna bránit pomnožení nežádoucích bakterií. Kromě toho ve spojení s vlákninou pomáhá snižovat hladinu cholesterolu a triglyceridů v krvi, posiluje imunitní systém, zlepšuje trávení, reguluje vyprazdňování a tlumí pocit hladu. Pomáhá předcházet infekčním průjmům. Inulin se tak nepřímo podílí na boji proti střevním zánětům i nádorovým onemocněním tračníku. Dostatečný příjem vede k úpravě konzistence i pravidelnosti stolice, tzn. je účinný i jako lék proti zácpě.

Inulin je stabilní až do teplot 140 °C v rozpouštědlech v blízkosti neutrálního pH, může být proto zpracováván ve všech potravinářských aplikacích. Rozkládá se při teplotách nad 140 °C. V práškové formě je inulin tepelně stabilnější než v podobě sirupu. Produktem úplné hydrolýzy inulinu jsou glukóza a fruktóza. 

Po vystavení inulinu vyšším teplotám opravdu dochází k jeho úbytku. Avšak velmi záleží na dané teplotě, době záhřevu a také na celkovém obsahu sacharózy či fruktózy v dané potravině. 

Dovoluji si tvrdit, že pozitivní vlastnosti inulinu v tepelně zpracovaných potravinách převyšuje zmíněný fakt, že dochází při tepelném zpracování k jeho mírným ztrátám a rozpadu na jednoduché sacharidy. 

Vždy záleží na celkovém složení daného produktu, tedy pokud podle tabulky energetických hodnot má opravdu nižší množství sacharidů a jednoduchých cukrů a vyšší obsah vlákniny v porovnání  s jinými výrobky. 

MEYER, D. a J.-P. BLAAUWHOED. Inulin. In: F. Phillips, G. O. a William, P. A, editor. Handbook of hydrocolloids. 2009. Nantes: Woodhead Publishing. s. 829 –848.

Bezpečnost potravin: Inulin [online]. [cit. 2021-10-26]. Dostupné z: https://www.bezpecnostpotravin.cz/az/termin/76616.aspx

FOJTÍKOVÁ, Hana. Aplikace inulinu do dětských ovocných štáv. Zlín, 2012. Diplomová práce. Univerzita Tomáše Bati ve Zlíně. Vedoucí práce Ing. Ladislava Mišurcová, Ph.D.

pozn redakce.: omlouváme se za opožděnou odpověď

(odpovídá Mgr. Beáta Bohnerová, StefaMed, s.r.o.)

Další dotazy z kategorie "Cukrovka a doplňky stravy"

136 dotazů

  • Dotaz

    mohu užívat oři refluxu jícnu děkuji

    Odpověď

    Milá Miroslavo, já žádné zkušenosti s vámi udávaným přípravkem nemám, ale podle složení je to prostý doplněk potravy, od kterého nemůžete nic moc čekat. Při jícnovém refluxu jej užívat můžete – tedy popíjet v sedě či ve stoje, nikoli vleže. Ale můžete to klidně sama vyzkoušet, nic moc vám hrozit nebude.

    Jinak přikládám odkaz na odpověď našeho webu na otázku jiného tazatele ohledně stejného přípravku:

    https://www.cukrovka.cz/poradna/glp-1-fit-a-vital-oral-solition-2

    S odpovědí pana PharmDr. Josefa Suchopára plně souhlasím.

    Detail dotazu
  • Dotaz

    Dobrý den , prosím přišly miGLP 1 fit vítal orál solution v tekuté formě, prosím jak a kdy je používat děkuji

    Odpověď

    Dobrý den,

    na podobné dotaz jsem již odpovídali, podívejte se prosím na:

    https://www.cukrovka.cz/poradna/glp-1-fit-a-vital-oral-solition-2

    Detail dotazu
  • Dotaz

    Jak se užívají orální kapky GLP -1 fit a vital

    Odpověď

    Milá paní Jano,

    na obdobný dotaz jsme odpovídali již jednou, ale v jiné souvislosti, nicméně odpověď se týká i Vašeho dotazu.

    Doplněk stravy GLP-Fit a Vital Oral Solution můžete užívat, i když nemáte diabetes. Však je v reklamě označen jako "kapsle na hubnutí" a není uvedeno, že by jej mohli užívat výhradně diabetici. Z vědeckého hlediska je v současnosti známo z meta-analýzy kontrolovaných klinických studií (nejsilnější důkaz medicíny založené na důkazech), že užívání berberinu je spojeno s úbytkem tělesné hmotnosti průměrně o 2,07 kg a se snížením obvodu pasu průměrně o 1,08 cm (Asbaghi O, Ghanbari N, Shekari M, Reiner Ž, Amirani E, Hallajzadeh J, Mirsafaei L, Asemi Z. The effect of berberine supplementation on obesity parameters, inflammation and liver function enzymes: A systematic review and meta-analysis of randomized controlled trials. Clin Nutr ESPEN 2020; 38: 43-49). Mějte prosím na paměti, že reklama na doplňky stravy často využívá reklamních nadsázek. Řiďte se rozumem a o užívání léků nebo doplňků stravy se raději vždy poraďte s lékařem."

    A malé doplnění, či aktualizace předchozí odpovědi:

    Produkt obsahuje mezinárodně patentovanou účinnou látku GLP-1, je opravdu velká nadsázka, to by žádný patentový úřad nepřipustil, aby patentoval jméno, které se skupinově používá pro léky. Doplněk stravy nesmí podle zákona mít „farmakologický, metabolický nebo imunologický (tj. biologický) hlavní účinek“. Pokud by měl, potom by byl lékem (a to i kdyby výrobce nechtěl). Snad se jen poněkud zvýšila agresivita reklamy a místo GLP-fit je nyní GLP-1 fit, takže platí poslední věta: Řiďte se rozumem a o užívání léků nebo doplňků stravy se raději vždy poraďte s lékařem.

    S přátelským pozdravem

    Detail dotazu
  • Dotaz

    Je to podvod?

    Odpověď

    Vážený pane Václave, přeji dobrý den,

    Na webu www.cukrovka.cz jsem již k doplňku stravy Gluconol uvedl, že se nejedná o lék a už vůbec ne o zázračný prostředek, viz https://www.cukrovka.cz/poradna/zazracne-leky. Není možné tvrdit, že by Gluconol dokázal cukrovku vyléčit, a navíc není jasné, v jakém množství jsou uváděné rostlinné extrakty v kapslích obsaženy a o jaký typ extraktu se jedná. Tento postoj stále považuji za správný a nemám na něm co měnit. Gluconol je veden jako doplněk stravy, a proto není schválen jako léčivý přípravek, jehož účinnost a bezpečnost by byla doložena klinickými studiemi.

    To znamená, že neexistují spolehlivé vědecké důkazy o tom, že by Gluconol významně a bezpečně snižoval hladinu cukru v krvi u lidí s diabetem 2. typu, a už vůbec ne u pacientů s komplikacemi, například s postižením ledvin. Z tohoto důvodu se nemůže používat jako náhrada standardní léčby, tedy inzulinu nebo jiných antidiabetik předepsaných lékařem. Tvrzení, že Gluconol „léčí cukrovku“ nebo „normalizuje hladinu cukru“ u všech pacientů, je zavádějící a spíše odpovídá marketingu takzvaných zázračných přípravků. V právním smyslu nemusí jít o podvod, pokud je produkt nabízen jako doplněk stravy a není vydáván za lék, nicméně způsob jeho propagace může být v rozporu s pravidly o zdravotních tvrzeních a ochraně spotřebitele. U osob s vážnými nemocemi, jako je diabetes nebo chronické onemocnění ledvin, může být užívání takového přípravku dokonce nebezpečné, a to jednak kvůli riziku interakcí, ale také proto, že pacient může získat falešný pocit jistoty, že mu doplněk stravy postačuje místo řádné léčby.

    Shrnutí je tedy jednoznačné: Gluconol nelze považovat za spolehlivě účinný a bezpečný prostředek k léčbě cukrovky a jeho užívání nenahrazuje standardní léčbu pod dohledem lékaře.

    S přátelským pozdravem

    Detail dotazu
  • Dotaz

    Mohu užívat přípravek ikdyž nemám cukrovku

    Odpověď

    Vážená paní Dagmar, přeji dobrý den,

    doplněk stravy GLP-Fit a Vital Oral Solution můžete užívat, i když nemáte diabetes. Však je v reklamě označen jako "kapsle na hubnutí" a není uvedeno, že by jej mohli užívat výhradně diabetici. Z vědeckého hlediska je v současnosti známo z meta-analýzy kontrolovaných klinických studií (nejsilnější důkaz medicíny založené na důkazech), že užívání berberinu je spojeno s úbytkem tělesné hmotnosti průměrně o 2,07 kg a se snížením obvodu pasu průměrně o 1,08 cm (Asbaghi O, Ghanbari N, Shekari M, Reiner Ž, Amirani E, Hallajzadeh J, Mirsafaei L, Asemi Z. The effect of berberine supplementation on obesity parameters, inflammation and liver function enzymes: A systematic review and meta-analysis of randomized controlled trials. Clin Nutr ESPEN 2020; 38: 43-49). Mějte prosím na paměti, že reklama na doplňky stravy často využívá reklamních nadsázek. Řiďte se rozumem a o užívání léků nebo doplňků stravy se raději vždy poraďte s lékařem.

    S přátelským pozdravem

    Detail dotazu
Zobrazit všechny dotazy z kategorie "Cukrovka a doplňky stravy"

Napsat dotaz

Uveďte prosím co nejjednodušeji několika slovy, případně upravujeme redakčně

Na stránkách se zobrazí pouze Vaše jméno, nikoliv příjmení

Týká se osoby, jejíž problém je řešen

Na stránkách nebude zobrazena

Na stránkách nebude zobrazena

Na stránkách nebude zobrazen

bude přístupný pouze redakci

Pro případ upřesnění dotazu

Zveřejňujeme pouze dotazy srozumitelné, dotazy opakované a podobné neuvádíme. Zadáním dotazu souhlasíte s Pravidly poradny a zpracováním osobních údajů.

Doporučení a pravidla poradny: Dříve než nám zašlete svůj dotaz, vyhledejte si prosím, zda stejný nebo velmi podobný dotaz nepoložil jiný čtenář či čtenářka před vámi. Doporučujeme vepsat do obdélníčku "Hledat v poradně" klíčová slova týkající se vašeho dotazu a prohlédnout si starší odpovědi na stejné či podobné téma. Upozorňujeme, že položené dotazy budou zveřejněny stejně jako odpověď na ně. V odpovědi uvedeme pouze vaše křestní jméno, rok narození, tělesnou hmotnost a výšku, jelikož tyto parametry s odpovědí většinou souvisí. Pokud bude k dotazu přiložena fotografie nebo video, odpovídající lékař zváží její zveřejnění. Velmi děkujeme za vaši přízeň. Věříme, že vám přinášíme užitečnou službu v daném oboru medicíny. Upozorňujeme, že tyto internetové stránky slouží pouze jako informační zdroj. V žádném případě nenahrazují lékařskou či jinou odbornou péči!