Poradna

Doporučení a pravidla poradny: Dříve než nám zašlete svůj dotaz, vyhledejte si prosím, zda stejný nebo velmi podobný dotaz nepoložil jiný čtenář či čtenářka před vámi. Doporučujeme vepsat do obdélníčku "Hledat v poradně" klíčová slova týkající se vašeho dotazu a prohlédnout si starší odpovědi na stejné či podobné téma. Upozorňujeme, že položené dotazy budou zveřejněny stejně jako odpověď na ně. V odpovědi uvedeme pouze vaše křestní jméno, rok narození, tělesnou hmotnost a výšku, jelikož tyto parametry s odpovědí většinou souvisí. Pokud bude k dotazu přiložena fotografie nebo video, odpovídající lékař zváží její zveřejnění. Velmi děkujeme za vaši přízeň. Věříme, že vám přinášíme užitečnou službu v daném oboru medicíny. Upozorňujeme, že tyto internetové stránky slouží pouze jako informační zdroj. V žádném případě nenahrazují lékařskou či jinou odbornou péči!

inulin v tepelně zpracovaných potravinách

Datum vložení dotazu: 23.10.2021

Ptá se: Jana

Dotaz

Dobrý den, ráda bych věděla, jak je to s inulinem, pokud se vyskytuje ve v ýrobcích nějak tepelně upravených. Poslední dobou se na trhu objevuje řada výrobků, které na obalu deklarují nulový obsah přidaného řepného cukru a jsou "oslazeny" inulinem, tedy roslinnou vlákninou. Výsledný produkt často je spíše nesladký. Já si tyto výrobky oblíbila, například od firmy Emco - granola, sušenky, tyčinky...Nedávno jsem se ale dočetla, že při zahřívání inulinu například při pečení (bylo asi prováděno v laboratorních podmínkách za tzv. suchého zahřívání) se značná část inulinu rozpadla na jednotlivé molekuly fruktózy. Zajímalo by mne tedy, zda se toto děje i pokud je inulin přidáván mezi další suroviny, které se následně zahřívají při pečení - třeba právě sušenky, granola...? Nejsem diabetik, tyto produkty preferuji zejména pro jejich nepřeslazenost, zajímalo by mne tedy, zda tím něco dělám i pro své zdraví a jím ve výrobku vlákninu nebo cukr. Děkuji.

Odpověď

Nejdříve o inulinu z webu Bezpečnost potravin:

Inulin je zásobní látka (podobně jako škrob), která se vyskytuje v řadě rostlin, nejvíce v cibulovinách, kořenu čekanky a artyčoku (něco zcela jiného je hormon inzulin zodpovědný za štěpení glukózy v krvi). Inulin se nejčastěji získává z kořene čekanky a používá ve formě jemného bílého prášku téměř bez chuti a bez zápachu.

Patří mezi tzv. nestravitelné oligosacharidy, tzn. že jeho konzumací se nedodává téměř žádná energie. Odolává agresivním žaludečním kyselinám i trávicích enzymům, a tak prochází trávicím ústrojím v podstatě nezměněn. Téměř se nevstřebává do krevního oběhu, a proto přímo nezasahuje do metabolických pochodů v těle. V nezměněné formě se dostává až do tlustého střeva, kde funguje jako zdroj živin (prebiotikum) pro příznivou (probiotickou) střevní bakteriální mikroflóru (bifidobakterie a laktobacily), která je schopna bránit pomnožení nežádoucích bakterií. Kromě toho ve spojení s vlákninou pomáhá snižovat hladinu cholesterolu a triglyceridů v krvi, posiluje imunitní systém, zlepšuje trávení, reguluje vyprazdňování a tlumí pocit hladu. Pomáhá předcházet infekčním průjmům. Inulin se tak nepřímo podílí na boji proti střevním zánětům i nádorovým onemocněním tračníku. Dostatečný příjem vede k úpravě konzistence i pravidelnosti stolice, tzn. je účinný i jako lék proti zácpě.

Inulin je stabilní až do teplot 140 °C v rozpouštědlech v blízkosti neutrálního pH, může být proto zpracováván ve všech potravinářských aplikacích. Rozkládá se při teplotách nad 140 °C. V práškové formě je inulin tepelně stabilnější než v podobě sirupu. Produktem úplné hydrolýzy inulinu jsou glukóza a fruktóza. 

Po vystavení inulinu vyšším teplotám opravdu dochází k jeho úbytku. Avšak velmi záleží na dané teplotě, době záhřevu a také na celkovém obsahu sacharózy či fruktózy v dané potravině. 

Dovoluji si tvrdit, že pozitivní vlastnosti inulinu v tepelně zpracovaných potravinách převyšuje zmíněný fakt, že dochází při tepelném zpracování k jeho mírným ztrátám a rozpadu na jednoduché sacharidy. 

Vždy záleží na celkovém složení daného produktu, tedy pokud podle tabulky energetických hodnot má opravdu nižší množství sacharidů a jednoduchých cukrů a vyšší obsah vlákniny v porovnání  s jinými výrobky. 

MEYER, D. a J.-P. BLAAUWHOED. Inulin. In: F. Phillips, G. O. a William, P. A, editor. Handbook of hydrocolloids. 2009. Nantes: Woodhead Publishing. s. 829 –848.

Bezpečnost potravin: Inulin [online]. [cit. 2021-10-26]. Dostupné z: https://www.bezpecnostpotravin.cz/az/termin/76616.aspx

FOJTÍKOVÁ, Hana. Aplikace inulinu do dětských ovocných štáv. Zlín, 2012. Diplomová práce. Univerzita Tomáše Bati ve Zlíně. Vedoucí práce Ing. Ladislava Mišurcová, Ph.D.

pozn redakce.: omlouváme se za opožděnou odpověď

(odpovídá Mgr. Beáta Bohnerová, StefaMed, s.r.o.)

Další dotazy z kategorie "Cukrovka a doplňky stravy"

121 dotazů

  • Dotaz

    Dobrý den, píchám si inzulin (DM1), TouJeo, Humalog ... ale to je asi jedno. Lze brát lék Anacaps? Má v kontraindikacích antidiabetika ... což moc nechápu, vzhledem ke složení ... potřeboval bych ho brát kvůli poškozenému prstu (nehtu) ... Děkuji

    Odpověď

    Vážený pane Aleši, přeji dobrý den,

    pokud si aplikujete insulin a současně užíváte Anacaps, tak Vás mohu ubezpečit, že Vám žádné riziko nehrozí, přesto by jste měl být opatrný a vysvětlím proč. Předně Anacaps není léčivý přípravek, ale doplněk stravy, Obsahuje vitaminy, železo, zinek a extrakty ze tří rostlin Ostropestřece, Netíku a Borůvky. Poslední dvě rostliny mají schopnost snižovat hladinu cukru v krvi, tzv. glykémii. Nelze vyloučit, že když začnete užívat Anacaps, budete mít nižší glykémii. Protože si ale aplikujete insulin, tak si jistě glykémii měříte glukometrem. Lékař Vás patrně také poučil co máte dělat, když je glykémie nižší než obvykle. Podle glykémie je možné upravit dávku insulinu nebo přijem cukru. Riziko, že by došlo k významné hypoglykémii je ale malé, protože obsah uvedených rostlin není vysoký. Je to podobné jako v živodě, když sníte borůvky, také mohou snížit glykémii a myslím, že se toho nebojíte. Hlavně dál měřte glykémii a případně lékaři sdělte, že doplněk stravy Anacaps užíváte. Jeho výrobce uvádí v příbalové informaci upozornění: "Není vhodné pro těhotné nebo kojící ženy, pro pacienty užívající antidiabetika a pro pacienty s onemocněními, která vedou k abnormálnímu hromadění železa v organismu.". Toto upozornění ale nepředstavuje kontraindikaci. U diabetiků představuje opatrnost, kterou projevíte právě měřením glykémie.

    S přátelským pozdravem

    Detail dotazu
  • Dotaz

    Užívám dlouhodobě lék Metformin. Mohu k němu brát doplněk stravy Dialos, nebo nelze tyto dva produkty kombinovat?

    Odpověď

    Vážený pane Tomáši, přeji dobrý den,

    užívání léku Metformin s doplňkem stravy Dialos je možné a není spojeno se zvýšením rizik, naopak doplněk stravy Dialos by mohl napomoci zlepšení kompenzace diabetu. Je dobré si ale uvědomit, že v obou případech dochází při užívání ke snížení hladiny krevního cukru, tzv. glykémie. To ale může vést ke zvýšení účinku Metforminu. V tomto konkrétním případě naštěstí nehrozí riziko tzv. symptomatické hypoglykémie. Podle mých zkušeností je lepší sdělit užívání doplňku stravy ošetřující diabetoložce nebo diabetologovi, aby věděli, že užíváte doplněk stravy, ve kterém je např. kurkumin. Důvodem je, že kurkumin poskytuje lékovou interakci se statiny, což jsou léky, které diabetici poměrně často užívají na snížení hladiny cholesterolu. Další složka doplňku stravy Dialos - skořice - zase zpomaluje odbourávání nikotinu, takže, pokud jste kuřák, mohou se objevit nežádoucí účinky nikotinu.

    S přátelským pozdravem

    Detail dotazu
  • Dotaz

    mozem nadalej brat biochrom diabetes, hladina cukru 2 roky pohybuje na cisle 8 - 8,25

    Odpověď

    Milá Etelo, Medfogamma je osvědčený lék používaný na léčbu diabetu 2. typu. Dávkuje se zpravidla alespoň 2x 500 mg, ale dávku je možné až zdvojnásobit.

    Naproti tomu Biochrom je pouze potravinový doplněk, který sice můžete klidně užívat dále, ale jeho efekt nebyl dostatečně ověřen v klinických studiích. Je to výtažek z kvasnic, který obsahuje navíc chrom.

    Detail dotazu
  • Dotaz

    Dobrý den, na cukrovku 2. typu užívám Metformin a forxigu. Proto že sportuji a chodím do posilovny, chtěl bych začít suplementovat Kreatin. Je to ok? Děkuji Petr

    Odpověď

    Vážený pane Petře, přeji dobrý den,

    je vynikající pokud sportujete, protože taková aktivita snižuje riziko dlouhodobých komplikací diabetu 2. typu. Píšete, že užíváte metformin. Nevím sice v jaké dávce jej užíváte a zda používáte retardovanou formu, ale vím, že mefromin a kreatin (a jeho metabolický produkt kreatinin) mají stejnou cestu vylučování z organismu. Tou jsou transportní systémy organických kationtů, mezi něž obě látky patří, OCT2 a MATE1. Vysoké dávky kreatinu by mohly zpomalit vylučování metforminu a vést k jeho zadržování v těle, což by se mohlo projevit ve formě různých nežádoucích účinků metforminu. Otázkou, která Vás patrně zajímá, je co jsou to vysoké dávky. Podle mého názoru se jedná o dávky nad 5 g denně. Dávky kreatinu nižší než 5 g denně patrně nepředstavují riziko, pokud máte normální funkci ledvin, což předpokládám. Metformin se má přednostně užívat večer, předpokládám, že cvičíte odpoledne, pokud budete užívat kreatin ve dvou dílčích dávkách behem dně, měla by být odstup mezi užitím kreatinu a metforminu alespoň 2 hodiny. Dávky kreatinu nad 5 g denně již nepovažuji za bezpečné ve spojením s užíváním metforminu a nedoporučil bych je.

    S přátelským pozdravem

    Detail dotazu
  • Dotaz

    Dobrý den chtěl bych se zeptat mohu používat kreatin pokud jsem diabetik a nemám štitnou žlazu ?

    Odpověď

    Omlouváme se za pozdní odpověď.

    Na toto téma jsme již odpovídali, doporučujeme se podívat na tento odkaz:

    https://www.cukrovka.cz/poradna/diabetes-2.-typu-a-sportovni-suplementace

    Detail dotazu
Zobrazit všechny dotazy z kategorie "Cukrovka a doplňky stravy"

Napsat dotaz

Uveďte prosím co nejjednodušeji několika slovy, případně upravujeme redakčně

Na stránkách se zobrazí pouze Vaše jméno, nikoliv příjmení

Týká se osoby, jejíž problém je řešen

Na stránkách nebude zobrazena

Na stránkách nebude zobrazena

Na stránkách nebude zobrazen

bude přístupný pouze redakci

Pro případ upřesnění dotazu

Zveřejňujeme pouze dotazy srozumitelné, dotazy opakované a podobné neuvádíme. Zadáním dotazu souhlasíte s Pravidly poradny a zpracováním osobních údajů.

Doporučení a pravidla poradny: Dříve než nám zašlete svůj dotaz, vyhledejte si prosím, zda stejný nebo velmi podobný dotaz nepoložil jiný čtenář či čtenářka před vámi. Doporučujeme vepsat do obdélníčku "Hledat v poradně" klíčová slova týkající se vašeho dotazu a prohlédnout si starší odpovědi na stejné či podobné téma. Upozorňujeme, že položené dotazy budou zveřejněny stejně jako odpověď na ně. V odpovědi uvedeme pouze vaše křestní jméno, rok narození, tělesnou hmotnost a výšku, jelikož tyto parametry s odpovědí většinou souvisí. Pokud bude k dotazu přiložena fotografie nebo video, odpovídající lékař zváží její zveřejnění. Velmi děkujeme za vaši přízeň. Věříme, že vám přinášíme užitečnou službu v daném oboru medicíny. Upozorňujeme, že tyto internetové stránky slouží pouze jako informační zdroj. V žádném případě nenahrazují lékařskou či jinou odbornou péči!