Poradna

Existuje souvislost mezi užíváním medu a glykovaným hemoglobinem?

Ptá se: Eva

Dotaz

Dobrý den. Minulý týden jsem byla na odběru dlouhodobého cukru a výsledek je 63. Beru tabletky SIOFOR 850 2x denně. Je možné, že tento výsledek ovlivnil med, který jsem si v lednu a v únoru dávala do čaje z důvodu těžkého nachlazení a kašle? Za 2 měsíce jsem spotřebovala 1 kg medu. Kolik by tato hodnota byla v krátkodobém cukru? Děkuji za odpověď. Eva

Odpověď

Milá Evo, to, čemu zjednodušeně říkáte dlouhý cukr, je tzv. glykovaný hemoglobin.

Čím vyšší bývají glykémie v posledních 2 – 3 měsících, tím bývá vyšší i hodnota glykovaného hemoglobinu. Je to v podstatě spolehlivější ukazatel, než jednorázově zjištěná glykémie. Přijde-li pacient do ordinace a má glykémie v posledním týdnu velmi pěkné, neznamená to vůbec, že tomu tak muselo být i před měsícem či před dvěma.

Pokud jste užívala velké množství medu a měla při tom vysoké glykémie, tak se to skutečně projeví na zvýšené hodnotě glykovaného hemoglobinu. Je ale docela dobře možné, že jste čaj s medem upíjela po troškách a přitom omezovala příjem jiných sacharidů, takže vám to glykémie ani nemuselo nutně zvyšovat. Pak byste zvýšené hodnoty glykémií ani glykovaného hemoglobinu nemusela mít.

Med sám o sobě hodnotu glykovaného hemoglobinu nezvyšuje. Glykovaný hemoglobin zvyšují vysoké glykémie.

V 1 kg medu je obsaženo asi 810 g sacharidů. Pokud jste jej spotřebovala během 2 měsíců, připadá na 1 den asi 13,5 sacharidů.

Já rozhodně med diabetikům nedoporučuji, ale také jej striktně nezakazuji. Pokud si někdo namaže na 80 g plátek chleba (asi 40 g sacharidů) 13,5 g medu, je to celkem 53 g sacharidů. Pokud by měl na med velkou chuť, mohl by si alespoň občas klidně dát chleba jen 60 g (30 g sacharidů), k tomu ten med, a dohromady by to dalo 43,5 g sacharidů. Rozhodně tím neříkám, že med je pro diabetiky vhodný. Sacharidy obsažené v medu se rychleji vstřebávají než ty, obsažené v chlebu. Nicméně pro diabetika 2. typu je velice důležité celkové množství kalorií, to znamená nejen sacharidů, ale hlavně také tuků.

Myslím, že chyba byla v tom, že vy jste měla v zimě už tak zvýšenou glykémii. Hodnoty jste si neměřila, ale klidně jste si do čaje přidávala med. A tak se stalo, že glykémie už tak zvýšená stoupla ještě více.

Já doufám, že už vás nachlazení opustilo a zkusíte to nyní bez medu, nebo alespoň s velkým snížením jeho dávek. Ostatně med moc dobře chutná, hladí podrážděný krk od kašle, ale jinak proti nachlazení nepůsobí. V prvé řadě si spočítejte, kolik sacharidů za den jíte, porovnejte to s doporučenou dietou a hlavně – měřte si sama glykémie. Jen tak zjistíte, zda vám něco glykémie zvyšuje či ne a zda je vaše léčba dostatečná.

A abych se nevyhnul vaší otázce: podle statistických výkonů odpovídá hodnota glykovaného hemoglobinu 63 mmol/mol průměrným hodnotám glykémie asi 10 mmol/l. To je ale skutečná průměrná glykémie, nikoliv průměr z hodnot stanovených jenom 1x denně a to ještě na lačno. Je to hodnota vysoká a bylo by dobře s tím něco dělat. Na prvním místě snížit kalorický příjem. Na druhém místě zintenzivnit léčbu diabetu pomocí léků, např. přidat ještě něco k Sioforu. A za odměnu, když to na vás přijde, dejte si občas do čaje jednu čajovou lžičku medu.

(odpovídá Prof. MUDr. František Saudek, DrSc., Klinika diabetologie, IKEM, Praha)

Další dotazy z kategorie "Cukrovka a životospráva"

  • Dotaz

    Dobrý den. Pane doktore. Byl mi při první navštěvě u diabetology nasazen lék Siofor 500 mg jednou denně. Chtěl bych však ještě zkusit léčbu úplně bez léku jen dietou a cvičením. Mám recenzní DM 2. Hodnoty z laboratoře Glu-6,40 S-CHol 4,44 atd. Vše v pořádku. Dotaz je tedy jak poznám zlepšení když budu brát léky? Léky to přece budou zkreslovat a pak nebudu vědět co mi tedy zabírá. Shodil jsem už 8 kg a v pase 8cm. V součastnosti mám 97 kg a 188 cm. A pokračuji v tom!!! Velice děkuji za odpověd a přeji hezký den. Marek

    Odpověď

    Milý Marku, na váš dotaz není jednoznačná odpověď, ale není to zatím ani příliš důležité. Así jste v předchozím období jedl více, než jste měl, a možná jste i s tím větším pohybem začal až nyní.

    Neznám váš věk, ale spíše se jedná o rozvíjející se diabetes 2. typu, který vzniká při porušené účinnosti inzulínu, když už se tomu tělo nestačí bránit jeho zvýšenou tvorbou.

    Metformin je dobrý lék a určitě nic nezkazíte, když jej budete brát. Můžete si o tom přečíst i můj příspěvek "Proč mě lidi nemaj rádi?", který nedávno na našich stránkách vyšel.

    Vy to ale chcete zkusit bez léků a zatím vám to jde. Velmi to očeňuji a bylo by skvělé, kdybyste v tom vydržel. Metformin podle všeho nyní brát nemusíte, máte výsledky dobré.

    Trochu jsem uvažoval, jak vám můj názor na to přiblížit, a napadlo mě toto: Kdybyste se rozhodnul, že po létech vytáhnete své kolo a budete na něm dělat výlety, možná by vám to zpočátku moc nešlo. Rozhodnul byste se začít tedy trénovat a pomalu byste zvyšoval náročnost svých výletů. Nohy byste posílil a šlo by vám to lépe. Zároveň by ale neškodilo, kdybyste kolo trochu seřídil a promazal řetěz. Tak to by mohl být ten metformin. Příspěl by vám k tomu, aby vám váš vlastní inzulín lépe fungoval a abyste déle vydržel ve své snaze.

    Nyní to bude asi na vás. Metformin, zvláště v této malé dávce, zatím brát nemusíte, evidentně to jde i bez něho. Ale pokud ho nasadíte, škodit vám nebude, přispěje k dalšímu mírnému zlepšení. Pokud by později opravdu nebyl třeba, mohl byste ho zase vysadit.

    (odpovídá Prof. MUDr. František Saudek, DrSc., Klinika diabetologie, IKEM, Praha)

    Detail dotazu
  • Dotaz

    Ovlivní výše měření hladiny cukru, když jsem si omylem vzala bonbon před odběrem krve ze žíly na lačno? Děkuji Jiřina

    Odpověď

    Milá Jiřino, pochopitelně záleží na jeho velikosti a složení. Malý cucavý bonbon obsahuje odhadem asi 3 g cukru, větší 5 g. 1 kus Ferrero Rocher asi 5 g, jedna Mozartova koule asi 12 g.

    Pokud má někdo normální hodnotu glykémie (řekněme 5 mmol/l), tak veškeré množství glukózy, které má v ten okamžik v krvi, činí asi 5 g. Protože zdravá osoba na příjem cukru okamžitě reaguje, tak si myslím, že 1 bonbon hladinu glykémie neovlivní. Diabetik ale sekreci inzulínu buď vůbec nemá (diabetes 1. typu), nebo na něj nedostatečně a v menší míře reaguje (diabetik 2. typu). Tak se domnívám, že u něho i jeden větší bonbon 5 – 15 min. před měřením může glykémii lehce zvýšit, např. z 5 na 7 mmol/l.  Ozkoušené to ale nemám.

    (odpovídá Prof. MUDr. František Saudek, DrSc., Klinika diabetologie, IKEM, Praha)

    Detail dotazu
  • Dotaz

    Dobrý den chci se zeptat jakou potravinou se dají spravit cévy? U diabetika a kuřáka Děkuji moc, Daniela

    Odpověď

    Milá Danielo, ptáte se, jak se dají u diabetika a kuřáka spravit cévy. Sice úplně nevím, zda máte na mysli malé cévičky, třeba v oku, nebo velké cévy, které zásobují krví končetiny nebo třeba srdce, a také nevím, jak moc poškozené cévy máte na mysli. Částečně si ale odpovídáte již sama, když říkáte: diabetes + kouření.

    Takže především a zcela zásadně by se mělo přestat kouřit. Hned a nekompromisně. Kouření cévám opravdu škodí, a zvláště při diabetu.

    Za druhé, pokud jsou změny vyvolány diabetem, je třeba usilovat o to, aby byl diabetes co nejlépe vyrovnaný - kompenzovaný a tím se alespoň zpomalilo další zhoršování cévního postižení. Většinou se s tím pojí také pečlivá léčba zvýšeného krevního tlaku, dále udržování normální hladiny krevních tuků a konečně prevence srážení krve na poškozených cévách, nejčastěji pomocí aspirinu.

    Potraviny samy o sobě k podstatnému zlepšení nevedou. Vhodné složení stravy ale především pomůže zabránit dalšímu zhoršování. Především je vhodné omezit živočišné tuky a sladká jídla. Z těchto “surovin” se totiž tvoří tukové látky, které se pak ukládají v cévní stěně a podporují rovzoj aterosklerózy.

    Živočišné tuky jsou obsaženy zejména ve vepřovém a hovězím mase, když není úplně libové, ale také v kuřecí kůži a pod ní. Spoustu nežádoucích tuků obsahují uzeniny včetně šunky, paštiky a podobně. A také tučné složky mléka. To vše by se mělo omezit a místo toho zařadit maso zcela libové a v menším množství. Vhodné jsou zejména mořské ryby, které navíc obsahují takzvané omega 3 nenasycené mastné kyseliny, které skutečně mohou působit příznivě na onemocnění cév. Pochopitelně vhodná je také zelenina a nesladké ovoce, které navíc obsahují vlákninu, která zhoršuje vstřebávání živočišných tuků. V ovoci a zelenině jsou také potřebné vitamíny.

    Důležité je, jak moc jsou cévy již poškozené. Významně zúžené srdeční cévy či cévy na dolních končetinách se může podařit “opravit” moderními cévními zákroky, kdy se do cévy zavádějí tenké hadičky, kterými si zúžená céva může roztáhnout, nebo se do ní zavede pružná trubička, která se v cévě roztáhne a tím zvětší průtok zúženou cévou. Tím je možné předejít třeba vzniku infarktu myokardu nebo vzniku trofických defektů na končetinách.

    Méně závažné, ale často mnohočetné postižení cév, se může zlepšit nejen výše uvedenými  obecnými opatřeními, ale také tréninkem. Přiměřená opakovaná každodenní zátěž působí na regeneraci cév. Zúžená místa se mohou postupně obcházet jinými cévami, drobounké cévy se mohou novotvořit a zlepšit celkové prokrvení.

    (odpovídá Prof. MUDr. František Saudek, DrSc., Klinika diabetologie, IKEM, Praha)

    Poznámka redakce:

    Existuje mnoho přírodních látek, které zpevňují žilní stěnu a dodávají jí pružnost. Patří mezi ně  především bioflavonoidy a z nich hlavně diosmin a hesperidin - v přípravcích jako jsou Detralex (pouze na recept) a z volně prodejných, jsou to pak doplňky stravy jako například Diomax, Mobivenal a další. I vitamin C, neboli kyselina askorbová, je v této indikaci důležitý. Velmi užitečnou látkou je rutin, někdy označovaný jako vitamin P, který zlepšuje křehkost krevních kapilár a také pružnost i propustnost cévní stěny. Můžeme ho najít zejména v pohance, či routě vonné (Ruta graveolens). Často používaný je také aescin, výtažek z plodu kaštanu koňského, neboli jírovece maďalu (Aesculinum hippocastanum), který pozitivně působí na cévní stěny, zpevňuje a zvyšuje jejich pružnost, dále působí protizánětlivě a tlumí otoky. Dalšími  látkami pro udržení kvality cév jsou tribenosid v přípravku Glyvenol 400 a oxerutin v přípravku Venoruton, troxerutin v přípravku Cilkanol.

    Detail dotazu
  • Dotaz

    Jak působí včelí med na cukrovku. Jan

    Odpověď

    Běda, běda, Jane, jak by měl asi med působit. Je to směs glukózy a fruktózy, které představují 80% jeho hnotnosti. Působí tedy jako rychlý cukr. Pomáhá při hypoglykémii, ale jinak by se neměl jíst vůbec. Žádné pozitivní účinky nemá, jen že je dobrý.

    Samozřejmě vše závisí na množství. Pokud vám med mimořádně chutná a nedokážete se ho zříci zcela, odřekněte si určité množství sacharidů v jiné formě a trošku medu si občas dejte.

    Např. plátek chleba 60 g obsahuje asi 30 g sacharidů. Můžete tedy si občas dát místo toho 50 g plátek chleba a k němu 10 g medu.  O tété problematice jsme už v našich odpovědích psali, viz dotazy:

    Existuje souvislost mezi užíváním medu a glykovaným hemoglobinem?

    Občasné použití medu

    (odpovídá Prof. MUDr. František Saudek, DrSc., Klinika diabetologie, IKEM, Praha)

    Detail dotazu
  • Dotaz

    Má vliv bílé víno na cukrovku? Jan

    Odpověď

    Milý Jane, jakýkoliv alkohol představuje kalorie navíc. Nadměrný kalorický příjem je obecný problém zejména při diabetu 2. typu. Kromě toho řada vín obsahuje zbytkový cukr. Suchá bílá vína ho mají málo, většinou do 5 g/l, což na hladinu glykémie nemá téměř žádný vliv. Polosuché víno má ale cukru často už hodně, a to byste už pít neměl.

    Kromě toho je nutné při požívání alkoholu počítat s dalšími třemi věcmi:

    Větší dávka alkoholu může bránit tvorbě glukózy v játrech, u alkoholiků to může vést až k hypoglykémii. Doufám, že větší dávky víná pít nehodláte, takže toto se vás netýká.

    Další věc spočívá v tom, že lidé, kteří si trochu přihnou, rádi zapomínají na kontrolu svého diabetu a často si dopřávají nekontrolovaně i jídlo a nekorigují to dostatečně inzulínem.

    Do třetice: alkoholické nápoje by se neměli požívat společně s metforminem. Mohlo by to vyvolat jinak velmi vzácné nežádoucí účinky. Obecně se uvádí, že při léčbě metforminem se nemá pít alkohol vůbec. 2 - 3 deci suchého bílého vína u jinak dobře vyrovnaného diabetika ale v praxi nevadí, ale nemělo by to být pravidelně.

    (odpovídá Prof. MUDr. František Saudek, DrSc., Klinika diabetologie, IKEM, Praha)

    Detail dotazu
Zobrazit všechny dotazy z kategorie "Cukrovka a životospráva"

Napsat dotaz

Uveďte prosím co nejjednodušeji několika slovy, případně upravujeme redakčně

Na stránkách se zobrazí pouze Vaše jméno, nikoliv příjmení

bude přístupný pouze redakci

Pro případ upřesnění dotazu

Týká se osoby, jejíž problém je řešen

Zveřejňujeme pouze dotazy srozumitelné, dotazy opakované a podobné neuvádíme. Zadáním dotazu souhlasíte s Pravidly poradny a zpracováním osobních údajů.

Pravidla poradny

Dříve, než položíte svůj dotaz, vyhledejte si, prosím, zda ten samý nebo velmi podobný dotaz nepoložil jiný čtenář či čtenářka před vámi. Návod "Jak na to" naleznete v sekci Vyhledávání v dotazech. Upozorňujeme, že položené dotazy budou zveřejňovány, stejně jako odpověď na ně. Neuvádějte, prosím, celé své jméno. Pokud bude k dotazu přiložena fotografie nebo video, odpovídající lékař zváží její zveřejnění. Velmi děkujeme za vaši přízeň. Věříme, že vám přinášíme užitečnou službu v daném oboru medicíny. Upozorňujeme, že tyto internetové stránky působí pouze jako informační zdroj. V žádném případě nenahrazují lékařskou či jinou odbornou péči!