Poradna

Doporučení a pravidla poradny: Dříve než nám zašlete svůj dotaz, vyhledejte si prosím, zda stejný nebo velmi podobný dotaz nepoložil jiný čtenář či čtenářka před vámi. Doporučujeme vepsat do obdélníčku "Hledat v poradně" klíčová slova týkající se vašeho dotazu a prohlédnout si starší odpovědi na stejné či podobné téma. Upozorňujeme, že položené dotazy budou zveřejněny stejně jako odpověď na ně. V odpovědi uvedeme pouze vaše křestní jméno, rok narození, tělesnou hmotnost a výšku, jelikož tyto parametry s odpovědí většinou souvisí. Pokud bude k dotazu přiložena fotografie nebo video, odpovídající lékař zváží její zveřejnění. Velmi děkujeme za vaši přízeň. Věříme, že vám přinášíme užitečnou službu v daném oboru medicíny. Upozorňujeme, že tyto internetové stránky slouží pouze jako informační zdroj. V žádném případě nenahrazují lékařskou či jinou odbornou péči!

Diabetická noha

Datum vložení dotazu: 28.12.2022

Ptá se: Jiří

Dotaz

Kamarádovi se rozvíjí dia noha, od OL biseptol a anopyrin a má lokálně aplikovat drcené živočišné uhlí s betadinou. Mně se vývoj nelíbí, prosím o návrh dalšího postupu! CRP 40, glykemie dlouhodobě 7, já na PAD. To černé není ještě gangréna!! To je to uhlí… otok je až ke kotníku… Jiří
věk: 61 let váha: 108 kg

Odpověď

Milý Jiří, já to z fotografie neposoudím dostatečně, zvlášť, když je tam to zbarvení snad od živočišného uhlí. Na nehtech je asi mykóza, zarudnutí palce a šíření na kotník odpovídá počínající flegmóně (šířící se bakteriální zánět). Váš přítel by měl být co nejdříve vyšetřen na podiatrické ambulanci (specializovaná ambulance pro léčbu diabetické nohy). Měl by jej vidět alespoň chirurg. Mělo by se provést RTG nohy k vyloučení osteomyelitidy palce (zánět kostní dřeně) a výhledově (ale brzy) i cévní vyšetření.

Podle mého názoru je potřeba podávat antibiotikum ve větší dávce, dost možná do žíly. Běžně dávkovaný Biseptol asi nebude stačit. Nepoznám, zda nedochází u nehtu ke hromadění hnisu - pokud ano, měl by to chirurg ošetřit. Místní léčba asi žádný efekt mít nebude, použití živočišného uhlí nechápu vůbec. Noha by měla být v klidu, pokud možno by pacient neměl na nohu došlapovat, respektive by neměl chodit vůbec. CRP sice není příliš vysoké, ale to ještě nevylučuje možnost rychlého šíření infekce. Pokud by se nález zhoršoval (zvětšování zarudnutí v okolí), bude nutná hospitalizace k místnímu ošetření chirurgem a podávání antibiotik do žíly. Dále bude nutné vyšetřit tepny na noze, zatím asi ultrazvukem, ale později bude asi vhodná arteriografie. O tom ale rozhodne chirurg, respektive lékař v podiatrické ambulanci.

 


Další dotazy z kategorie "Cukrovka a komplikace"

138 dotazů

  • Dotaz

    Dobrý den. Prosím o radu jak dál postupovat, když na interně dle laboratoře naměřeno Glukosa- 7,57 mmol/l, Glykovaný HB: 47 mmol/l. Delší dobu cca 3 r. další symptomy: nadměrné noční pocení ( 4 x za noc převlékám vrch pyžama zpocené kolem krku). Dále mám problém s nykturii. (4 x za noc). Na nykturii předepsán lék Solifenacin, ten však na nykturii byl neúčinný, ale na 3 měsíce odstranil noční pocení, ale z důvodu nesnesitelných NÚ jsem braní léku po dohodě s lékařem ukončil. Nasazena betmiga, která značně zvýšila TK na 230/90. Rovněž ukončeno a nyní budu brát Minirin .Z hlediska neurologie mám občas mravenčení a mírnou bolest v levém lýtku. Na Angio se léčím s žilní nedostatečností. V současné době léčím alergii na jarní pyly- beru cezeru. Jinak v 02/2022 jsem byl na operaci osteochondromu v LK. Přitom byla zjištěna silná artroza v LK a navržena TEP na 04/2024. Doplnění anamnézy: moje výška je 168 cm, váha 93 kg, věk 71 r. Ptám se údaje znamenají už cukrovku a měl bych brát léky? Jak léčit Nykturii a nadměrné pocení? Ostatní viz příloha. Děkuji za odpověď. S pozdravem Jan

    Odpověď

    Milý Jane, udáváte řadu obtíží z nichž nemusejí všechny spolu vzájemně souviset.

    Nejprve k otázce diabetu: Glykémie na lačno nad 7 mmol/l stejně jako glykovaný hemoglobin 47 mmol/mol již odpovídají diabetickým hodnotám, i když  teprve hraničně. Určitě tedy byste s tím měl něco dělat. Máte docela výraznou obezitu, a tak prvním opatřením by mělo být nastolení mírné redukční diety s omezením sacharidů, nejlépe na 150 g denně. Vzorovou dietu byste našel i na našich stránkách, ale nejlepší by bylo si dojednat poradu s nutričním terapeutem (dietní sestrou).

    Omezení kalorií v dietě by pomohlo odstranit to nepříjemné noční pocení. Dalším krokem by mohlo být nasazení léku metformin, který zlepšuje citlivost tkání na inzulín.

    Špatně léčený diabetes může být příčinou častého a objemného nočního močení. Bývá to vyvoláno tím, že do moči je vylučován nadbytečný cukr a ten s sebou přináší větší močení a pocit žízně. Vaše hodnoty glykémie ale tak vysoké nejsou, tak si myslím, že to není příčinou toho častého močení.

    Nabízí se možnost zvětšené prostaty - určitě byste měl podstoupit vyšetření urologem, ostatně to zřejmě již probíhá. Zvětšená prostata vede k nedostatečnému vyprazdňování močového měchýře, který se potom snáze naplní a to vás v noci může nutit k častému močení.

    Možnost je ale také částeně psychická či nervová - a na to by mohl být použit ten minirin. Ale teprve až po vyloučení urologické příčiny. A samozřejmě vám doporučuji od časných večerních hodit příliš nepít.

    Brnění a pálení dolních končetin by mohlo odpovídat již déle trvajícímu a neléčenému, i když lehkému diabetu. Zatím bych si ale sliboval víc pomoc od té hubnoucí diety a zařazení pravidelné a raději déle trvající fyzické aktivity.

    Jedna z vašich příloh obsahuje také popis vyšetření pánve a kyčlí magnetickou rezonancí. Bohužel ale na vámi oskenované kopii není zachyceno datum vyšetření. Je tam jasně popsán nález útvaru poblíž stehenní kosti, ale zřejmě mimo ni. Mohlo by se jednat o vámi uvedený osteochondrom, ale vy jste neuvedl, v kterém místě byl a kdy to bylo. Pokud jste právě kvůli tomuto nálezu byl již operován a lékaři stav posoudili, je asi vše v pořádku. Pokud je to ale nález nový, je mu nutné věnovat pozornost a klidně by mohl vysvětlovat vaše obtíže.

    Detail dotazu
  • Dotaz

    Dobry den, cukrovku 1.typu mam 40 let, 23 let mam inzulinovou pumpu. Stale casteji se setkavam s tim, ze se pumpa po prepichnuti nechyti, nekdy to zkousim i 3x, nez zacne fungovat. Zacina to byt pro me narocne na psychiku, ta nejistota, ktery pokus se podari. Mista vpichu stridam, rezistence se objevuje na brise, nohach, vzadu nad paskem.. Je resenim pouzivat delsi kanyly? Dekuji za radu..

    Odpověď

    Dobrý den,

    moc se omlouvám, nejsem si nyní úplně jista zda u Vás rezistence v místě vpichu vzniká hned po aplikaci kanyly a ta vůbec nezačne fungovat, nebo až po nějaké době  -  kanyla přestane fungovat a v místě vpichu je poté rezistence. Proto vezmu Váš dotaz víc zeširoka. Kanyly máme kovové a teflonové, u teflonových kanyl máme kolmé kanyly (6mm +  8 nebo 9mm -  v závislosti na tom jakou pumpu využíváte) a šikmé kanyly. Některé firmy mají i několik typů kolmých teflonových kanyl a zavaděčů pro ně. Pokud Vám přestal vyhovovat jeden typ kanyl může pomoci využití jiného typu, ať již materiálem, délkou kanyly nebo např. využít šikmé kanyly.

    Není také špatné zkusit zavést kanylu pod kontrolou odborníka (buď specializovaného edukátora z firmy) nebo lékaře. Vím, že máte pumpu letitě, ale s ohledem na to, že se neustále mění typy kanyl, zavaděčů a různé další drobnosti, může být někdy jeden krok v postupu, kde něco nejde, jak má a následně to vytvoří problém, aniž by si to člověk uvědomil. Jedna z mých pacientech např. odlepovala náplast z kanyly v neideální dobu, čímž docházelo k nepatrnému posunu v zavaděči  a následnému neúspěšnému nastřelení kanyly. Sama si chybu uvědomila po několika zavedeních, ale někdy druhá osoba může pomoci.

    Rezistence v podkoží může vznikat po nějaké době jako reakce na kanylu a inzulin. V místě opakovaných vpichů se mohou tvořit i tzv. lipohypertrofie nebo lipodystrofie -  tyto dvě komplikace se právě minimalizují střídáním míst aplikace inzulinu, jak zmiňujete. Pokud rezistence vznikají opakovaně nebo zůstávají delší dobu, je vhodné je ukázat Vašemu diabetologovi, aby Vám pomohl určit příčinu problému nebo pomohl najít řešení.

    Detail dotazu
  • Dotaz

    Dobrý den, jsem diabetik II. typu již přes 40 let. Doposud bylo vše Ok. Během půl roku došlo ke značnému zhoršení cukrovky.Bolí mně zuby. Určitě je souvislost mezi bolestí zubů a zvýšením hladiny cukru v krvi. Parodontolog provedl vyšetření vše v pořádku. Bylo provedeno vyšetření nosní a ústní dutiny vše v pořádku. Nevím co dále mám podniknout v mém případě. Vyřeší tento problém postupné vytržení zubů. Děkuji za odpověď. Jirka

    Odpověď

    Milý Jirko, vy mi děkujete za odpověď, ale já pořádně nevím, na co se ptáte. Jestli váš problém s diabetem vyřeší vytrhání zubů? Tak to určitě nevyřeší. Zuby se musejí řádně ošetřit a pokud možno se snažit je zachovat. Přece jenom máme jenom dvoje a ty „třetí“ tak dobře neslouží a jsou navíc drahé. Píšete, že vás vyšetřil parodontolog, ten se ale stará hlavně o dásně. Asi jste měl na mysli stomatolog. Pokud zuby bolí, měly by se vyšetřit rentgenem – ten v kvalitnějších stomatologických ambulancích mají.

    Jinak můj názor na vztah zubů a diabetu je takovýto: Pokud má člověk závažné jakékoliv další onemocnění, tedy např. zhnisaný zubní kořen s celkovou infekcí, tak to opravdu může diabetes zhoršit. Ale jinak bolesti zubů spíš diabetu prospívají, protože lidé méně jedí a dávají si více pozor na to, co jedí, více si čistí zuby a potom si je nechtějí znovu „zamazat“ jídlem. A obzvlášť jim vadí sladké.

    Spíš si myslím, že diabetes 2. typu je ve většině případů postupujícím onemocněním. Sekrece inzulínu se postupně snižuje a také efekt inzulínu bývá nižší. Pokud lidé mají nadváhu a nezdravou životosprávu, dá se s tím hodně udělat tím, že hubnou a jedí zdravou stravu s menším množstvím sacharidů a dostatečně se pohybují. Vy jste ale štíhlý a hubnout nepotřebujete. Proto se nejspíš snižuje vaše schopnost produkovat vlastní inzulín. Neuvádíte, jaké máte glykémie ani jak jste dosud léčen. Ale pravděpodobně bude nutné přidat nějaké léky nebo nasadit alespoň jednu dávku dlouze působícího inzulínu. Rozhodně platí, že špatně vyrovnaný diabetes přispívá ke zhoršování chrupu, k infekcím dásní a k tvorbě zubního kazu. Proto je péče o diabetes na prvním místě.

    Detail dotazu
  • Dotaz

    Dobrý deň, môj polročný synček mal pri odberoch krvi zistený laktát 4.3 mmol/l, pri ďalšom odbere 2.6 mmol/l a laktát dyhydrogenázu cez 11... Má už dva roky a stále ma pri každom odbere enormne vysoký laktát, neustále má zdravotné problémy rôzneho druhu (sústavne chorý, avšak imunitu má udajne v poriadku) - pri každom vyšetrení má hyperaktiváciu špecifickej bunkovej imunity ako pro vírusovom infekte - avšak žiadnu infekciu/vírus/baktériu mu nikdy nenašli (robili sa vyšetrenia), neurologicke problémy, anafylakticke reakcie na povinné ockovanie (skončil vždy v nemocnici), astmu, na kardio sledovany, atd. Najnovšie má aj silný nedostatok železa. Každý mávne rukou nad tým vysokým laktátom vždy a ze je v podstate zdravy, lebo sa mu nikdy žiadna závažná diagnoza nenasla, napriek tomu, ze jeho stav sa zhorsuje, casto mava horucky az 40 bez akýchkoľvek iných príznakov, pripadne kratke apnoe atd. Ja vsak stale studujem ďalšie možnosti a padla mi do očí diagnóza diabeticka ketoacidoza....co si o tom myslite? Alebo celkovo z Vasho pohladu o týchto hodnotach laktatu? A este detail - je to neskutočný jedoš a vrieskat do nebeských vysin dokaze aj hodinu vkuse za kazdu malicku vec...neviem, ci to môže s niecim suvisiet. Mam este starsie dieta a viem to porovnat... Ďakujem moc za kazdu odpoveď 🙏

    Odpověď

    Milá Alexandro, především vás musím upozornit, že nejsem odborníkem v oblasti poruch metabolismu u malých dětí a nemohu vám proto spolehlivě odpovědět. Laktát v krvi může být u dítěte zvýšen z více důvodů, z nichž bych upozornil zejména na onemocnění srdce či plic, kdy se laktát může hromadit v důsledku nedostatečného zásobení tkání kyslíkem. Taková onemocnění by však na něm byla patrná a lékaři by je zjistili.

    Dále se může jednat o onemocnění jater – to však kromě dědičných forem by se rovněž klinicky projevovalo a lékaři by jej rozpoznali.

    Další skupinou jsou pak dědičné metabolické poruchy, které se týkají zejména metabolismu glykogenu nebo tzv. mastných kyselin. Je jich celá řada a diagnostikou se zde zabývají specialisté na metabolické choroby. Většinou ale jsou provázené mnohem výraznějším zvýšením hladiny laktátu, než má váš syn. Může jít o poruchu metabolismu glykogenu v játrech, případně ve svalech, ale existují i tzv. mitochondriální poruchy (mitochondrie jsou součástí všech buněk v těle a probíhá v nich energetický metabolismus za účelem získávání energie, tzv. „buněčné dýchání“). Většinou se jedná o závažnější poruchy a já předpokládám, že by byly u vašeho syna rozpoznány. Je ale možné, že se jedná o nějakou variantu s lehkým průběhem.

    Laktát ale může být zvýšený také jenom přechodně, např. při velkém neklidu dítěte před odběrem, při infekčních nemocech nebo také při nesprávném odběru krve, kdy je končetina příliš zaškrcena.

    Co však mohu téměř vyloučit je přítomnost ketoacidózy v důsledku diabetu. Ten by se projevil jasně vysokými hodnotami glykémie a dalšími závažnými příznaky diabetu.

    Co vám tedy doporučuji: Objednejte dítě ke konziliárnímu vyšetření na ambulanci metabolického centra (ÚDMP VFN a 1. LF UK v Praze) nebo ke krátké diagnostické hospitalizaci na metabolické jednotce Kliniky dětského a dorostového lékařství VFN a 1. LF UK v Praze na Karlově. Zde se zabývají podobnými problémy a velmi pravděpodobně zjistí, zda vaše dítě má nějaké onemocnění, jehož léčba by mohla pomoci. Samozřejmě před tímto objednáním se poraďte s dětským lékařem, který vaše dítě kontroluje.

    Detail dotazu
  • Dotaz

    Beru na cukrovku lék Jardiance který mě způsobuje velké obtíže i při nadměrné hygieně, způsobuje časté močení i v noci, takže se nevyspím.

    Bylo by možné přejít na Rybelsus nebo jiný lék? Jana

    Odpověď

    Milá Jano, lék Jardiance podporuje vylučování cukru do moči. Čím má člověk glykémii vyšší, tím více cukru vylučuje do moči a tím více chodí čůrat. Tímto způsobem nadbytečný a škodlivý cukr odchází z těla. Navíc má tento lék další příznivé účinky, např. při poruše ledvin, při vysokém krevním tlaku a někdy i při onemocněních srdce. Je to dobrý lék.

    Jeho jediným častějším a nepříjemným vedlejším účinkem může být vznik kvasinkových či případně bakteriálních infekcí, nejčastěji v intimní oblasti, kde mohou ulpívat kapičky moče s obsahem cukru, který kvasinky milují. Vy si ale na toto nestěžujete. Uvádíte jen to časté močení, což je logické.

    Měla byste tedy na prvním místě udělat něco, abyste glykémie neměla tolik zvýšené. Jardiance potom bude hodnoty dolaďovat a zlepšovat, ale sama na vysoké hodnoty nestačí. Vy máte velkou nadváhu a je pravděpodobné, že zbytečně moc jíte, a to i když při tom máte vysoké glykémie. Sacharidy, které sníte, slouží jenom k obezitě a pořádně se v těle nevyužijí a vysoké hodnoty škodí celému tělu.

    Nejlepší by bylo, kdybyste zásadně zpřísnila dietu a sledovala své glykémie. Velmi pravděpodobně ale budete kromě Jardiance potřebovat ještě jiné léky na diabetes, např. metformin, ale možná i další.

    Když se vaše glykémie trochu upraví a vy nebudete lék Jardiance brát na noc, tak tolik chodit v noci na záchod nebudete a lék vám prospěje. Pokud jej ale opravdu nesnášíte, nebudete je moci používat.

    Pak by pro vás mohl být vhodný např. některý z analogů GLP-1, např. lék Ozempic, který také velmi dobře podporuje hubnutí.

    Pokud byste měla výrazné svědění a pálení v intimních oblastech, asi v důsledku kvasinkové infekce, mohla byste také po určitou dobu používat mast Fungicidin, která je volně prodejná a není drahá. Máte-li vysoké glykémie, cukr v moči budete ale mít nadále i po vysazení Jardiance, jenom trochu méně.

    Detail dotazu
Zobrazit všechny dotazy z kategorie "Cukrovka a komplikace"

Napsat dotaz


Na stránkách se zobrazí pouze Vaše jméno, nikoliv příjmení

Týká se osoby, jejíž problém je řešen

Na stránkách nebude zobrazena

Na stránkách nebude zobrazena

Na stránkách nebude zobrazen

bude přístupný pouze redakci

Pro případ upřesnění dotazu

