Poradna

diabetes 1. typu LADA u 73 ročního diabetika

Ptá se: Miroslav

Dotaz

Je mi téměř 73 let a léčil jsem se 22 let na DM 2. typu, posledných 5 let medikace Metformin TEVA XR 0-0-2x500 mg, Novonorm 2-3-2, inzulin Lantus, tohto roku Tresiba 28 - 36 m.j. , v dubnu 2019 mě byl po kontrole c-pepsinu(0,2) a zlých hodnot protilátek diagnostikován DM 1 typu LADA, upravená medikace na bazál inzulin Tresiba 36 j. na den v 8. hod ráno a bolus. inz. FIASP předpis od MUDr. Šoupala (III.interní klinika-diabet.ambul. Karlovo nám.) na 15-20 g sacharidu 1 j. inzulinu. Denní spotřebu sacharidů jsem upravil na 60-90 g, pri dodání FIASPu dle předpisu žádná reakce, glykemie stoupli 3-4 hod. po jídle na 11-12 mmol, po 5-6 hodinách před dalším jídlem glykemie cca 7,6 mmol, jenom někdy pri standartní stravě a normálním pohybu klesne glykemie na 3,7 mmol, hypoghlykemie. Prosím, jak upravit dávkování vzhledem k věku a denní spotřebe sacharidů do 90 g? Miroslav

Odpověď

Milý Miroslave, dovolím si odpovědět jenom obecně, protože jste kontrolován u renomovaného diabetologa, a ten vám jistě dobře poradí.

Podle všeho opravdu máte diabetes typu LADA, který je vlastně formou diabetu 1. typu. Dochází v jeho průběhu ke ztrátě beta buněk pankreatu, které vyrábějí inzulín. Na rozdílu od typického případu diabetu 1. typu ale ztráta sekrece inzulínu u vás probíhá velmi pomalu.

Předpokládám, že nemáte jiná závažná onemocnění a neužíváte některé léky, které by účinek inzulínu mohly zhoršovat. Nejčastěji se jedná o celkově podávané kortikosteroidy, případně kortikosteroidy, které se podávají jako obstřiky např. okolo páteře nebo do kolene. O ničem takovém nepíšete.

Myslím, že při léčbě inzulínem Tresiba a Fiasp (mimochodem dnes nejmodernější inzulíny) nejsou už vhodná žádná perorální antidiabetika, jako jsou Metformin a Novonorm.

Tresiba slouží jako bazální inzulín, účinkuje déle než 24 hod. a jeho hladina se postupně ustaluje, takže to trvá i několik dní, než se plně rozvine. Dávka 36 j. je poměrně dost pro tento typ diabetu, ale samozřejmě je to velmi individuální.

Fiasp naopak účinkuje velmi rychle a poměrně krátce. Většina účinku odezní za 2 hodiny. Měl byste ho skutečně dávat podle množství sacharidů, které se právě chystáte sníst.

Nevím, zda máte nadváhu či nikoliv, ale u tohoto typu diabetu většinou nebývá. Celková dávka sacharidů 60 g denně je velmi nízká. Podle mého názoru je pro vás minimum těch 90 g, ale spíš bych doporučoval více, např. 120 g či pokud jste fyzicky aktivní tak i více. Dávka inzulínu Fiasp 1 j. na 15 až 20 g sacharidů je obecně nízká a většinou nestačí (pokud nejste tak trochu předávkován tou Tresibou). Je ale pochopitelné, že vám pan doktor doporučil spíše nízké dávkování, protože těžší hypoglykémie je rozhodně nežádoucí. Pokud ale takto nízké dávkování nepostačuje, můžete dávky postupně zvednout, např. 1 j. na 10 g sacharidů. Je také možné, že mírně poklesne potřeba té Tresiby.  Pozor na noční hypoglykémie.

Vy se asi pravidelně měříte osobním glukometrem. Měl byste v tom určitě pokračovat (4x a možná i častěji denně). Protože jste ale, podle toho co píšete, pečlivý a svědomitý, doporučil bych vám používat senzor glykémií v podkoží, např. značky Libre. Ten by vám pan doktor mohl předepsat, ale spoluúčast na léčbě je 25%, což činí asi 800 Kč měsíčně. Je to ale vynikající věc. Senzor funguje tak, že si jej poměrně jednoduše vždy na 14 dní zavedete do podkoží na rameni. Potom můžete kdykoliv v průběhu dne přiložit k senzoru čtečku a ta vám s dostatečnou přesností ukáže hodnotu. Vlastně se pak už nemusíte píchat do prstu, jen kdybyste si to chtěl ověřit. Všechny údaje jsou v paměti, přístroj domaluje i celodenní křivku. Podle toho si pak budete moci upravovat inzulínovou léčbu i jídlo.


Další dotazy z kategorie "Cukrovka a léky"

  • Dotaz

    Dobrý den, je mi 31 let a před 3 lety mi byl diagnostikovan DM zvláštního typu, zatím veden jako 2. Dlouhodobá hodnota byla vždy 47-50. Ze začátku dieta, později Glucophage 100, ten nepomohl a nyní chci být těhotná, tedy přechod na Tresibu, cílová hodnota 5,5 nalačno. Začínala jsem na 8 dávkach, nyní jsem na 18, glykemie po zvýšení dávek šly dolů vždy tak na týden a poté se vrátily do původního špatného stavu. Tedy jsem stále zvyšovala dávky. Nyní mam hodnoty téměř jako bez inzulínu. Mám navíc i dietu a cvičím 5x týdně 30-60 min. Je možné, že moje tělo na inzulín nereaguje nebo si vždy nějak "přivykne" na dávku a ta už nezabírá? Dávky už zvyšovat nechci, protože za první měsíc aplikace Tresiby jsem nějak záhadně přibrala 6kg. Děkuji Tereza

    Odpověď

    Milá Terezo, odvažuji si vám odpovědět jen obecně, protože bych jinak musel znát podrobně váš zdravotní stav a tělesné proporce.

    Diabetu skutečně existuje více typů, ale zdaleka nejčastější je typ 2. Vy jste ale hodně mladá, a tak pokud nejste výraznějí obézní, tak rovněž připadá v úvahu typ 1. Ten může někdy začínat pomalu, takže připomíná typ 2. Existují ještě další možnosti, i na našem webu o tom píšeme v rubrice Dělení diabetu.
    Typ diabetu ale není vždy rozhodující. Hlavní je, abyste měla dobré glykémie. Spíš záleží na tom, zda nejste obézní. Pak by na prvním místě stála redukční dieta. Jinak, pokud nemáte glykémie v pořádku, bude asi nutná inzulínová léčba, a to nejlépa taková, které říkáme intenzifikovaná. Pokud byste otěhotněla, určitě byste na ni potom byla nastavená, a tak bude vhodné, když s tím začnete již nyní.

    Základem jse samozřejmě správná dieta a pohybu. Dále je nutné znát složení potravin a správně je volit. Kromě toho si musíte pravidelně vícekrát denně měřit glykémie.

    Inzulín se pak podává většinou 4x denně. Jedna dávka obsahuje dlouze působící inzulín, např. tu Tresibu. Ostatní spočívají v krátce působícím inzulínu, který se dává před jídly, a to s ohledem na glykémii a na to, co se chystáte sníst. Možná ve vašem případe by stačily velmi malé dávky. Velmi dobré vyrovnání diabetu je důležité již od okamžiku, kdy otěhotníte. Proto se vám to určitě vyplatí.

    Pokud nechcete přibírat, uberte výrazně v kalorickém příjmu a dávky inzulínu volte jen malé. Metformin by se asi také hodil, brát se může i v těhotenství.


    Detail dotazu
  • Dotaz

    Jak snížit hladinu cukru. Manžel si píchá inzulin na radu lékařky 2x denně, ráno 40 a večer 33 a přesto má ráno 17,8 mmol/l a před obědem 18,4. Lékařka doporučuje zvyšovat dávku inzulinu dle potřeby. Inzulin je NovoMix 30. Užíval ještě 2x denně Metformin s prodlouženým účinkem, ale ten není momenálně na trhu. Jak snížit hladinu cukru v krvi? Děkuji za radu Hana.
    P.S.manžel má ale také parkinsona.

    Odpověď

    Milá Hano, dávky inzulínu vašeho manžela jsou poměrně vysoké a ve většině případů by měly stačit. Možná by se pak ještě hodila injekce rychle působícího inzulínu k obědu.

    Neznám celkový stav vašeho muže. Je ale dost možná, že má nadváhu, kdy inzulín skutečně může nedostatečně účinkovat a někdy jsou nutné velmi vysoké dávky. Zpravidla ale pomůže, když člověk drží důsledně dietu a zejména jí málo. Je naprostou chybou si dávat jídlo, zejména to, které obsahuje sacharidy, za situace, kdy je glykémie vysoká. Za této situace je vhodné počkat, až glykémie klesne. Ta může klesnou v důsledku léčby, to znamená v jeho případě po inzulínu, ale lepší je nejíst a počkat, až glykémie klesne. Někdy to může trvat i déle, ale pokud pak člověk nezačne zase jíst mnoho, tak to pak přetrvává.

    Já bych tedy doporučoval nechat si od dietní sestry vysvětlit princip diabetické diety. Po nějakou dobu by se hodila dieta s obsahem 120 - 150 g sacharidů za den, což je pro většinu lidí málo, nebo alespoň mají ten pocit. Protože si inzulín dává 2x denně, tak by mohlo být jídlo trochu silnější ráno a večer, v poledne jen velmi málo. Když ale bude glykémie 12 a více, tak bych doporučoval aplikovat inzulín, ale nejíst žádné sacharidy, dokud glykémie neklesne. A pak pochopitelně jíst jen málo. Váš manžel asi nemá větší fyzickou aktivitu, tak menší porce budou stačit. A pokud bude mít hlad a chuť, hodil by se salát, rajčata, okurky. Když to nějakou dobu vydrží, mohly by dosavadní dávky inzulínu stačit, nebo bude možné je i snížit.

    Metformin by se určitě hodil. Nějaký přípravek s metforminem jistě dostupný je. Jinak ale existuje více vhodných léků a některé by se, s přihlédnutím k lepším znalostem zdravotního stavu vašeho muže, daly použít a měly by fungovat.


    Detail dotazu
  • Dotaz

    Dobrý den! Již 15 let mám cukrovku 2. typu. Do loňského roku jsem užíval 1 tabletku SIOFOR 1000 a 1 tabletku Oltar 3 mg každé ráno a každý večer. Letos mi paní doktorka na základě výsledků hladiny cukru přidala inzulín Xultophy 26 jednotek, který si píchám každý večer. 6 měsíců léčba fungovala a výsledky hladiny cukru se pohybovaly 6,2 - 7 mmol/l. V červenci jsem onemocněl borreliózou a celý měsíc jsem užíval antibiotika. Hladina cukru se poměrně hodně zvýšila. Po konzultaci mi paní doktorka zvýšila Xultopy na 36 jednotek. Přesto je můj stav diabetes neuspokojivý, i když se stravuji dietně. Při raním měření se u mne pohybuje hladina cukru v krvi mezi 10 - 13 mmol/l. Děkuji za odpověď. Karel

    Odpověď

    Milý Karle, diabetes 2. typu je onemocnění, které samo o sobě má tendenci spíše se zhoršovat. Zvláště, když s přibývajícími lety nám spíše přibývají kila a méně se hýbeme. Účinnost inzulínu se trochu zhoršuje a beta buňky ve slinivce, kde se inzulín tvoří, se postupně unavují a část jich může i zanikat. Moc ale pomáhá pohyb a štíhlá linie.

    Lék Siofor zlepšuje účinnost inzulínu a zejména pomáhá tomu, aby se v těle nadměrně neuvolňovala glukóza ze zásob. Lék Oltar zase pobouzí beta buňky, aby uvolňovaly víc inzulínu, tedy pokud mohou. Když už moc nemohou, tak jim Oltar už moc nepomůže a jen je zbytečně honí.

    Xultophy obsahuje dlouho působící inzulín. Současně s ním obsahuje lék, který také povzbuzuje beta buňky (lépe než Oltar) a zlepšuje také působení inzulínu a zmenšuje chuť k jídlu. Když ani to nepostačuje, většinou se přidává ještě kráce působící inzulín před jídly.

    Já si myslím, že dávku Xultophy bude možné ještě trochu zvýšit. Zároveň je moc dobré si měřit glykémie a jíst méně, pokud jsou hodnoty příliš vysoké. Možná je Oltar při této kombinaci již zbytečný.


    Detail dotazu
  • Dotaz

    Proč je v příbalových informacích léku LOZAP (bod 2.) uvedeno : Neužívejte LOZAP pokud máte cukrovku ?

    Odpověď

    Je to typické rádio Jerevan. V příbalové informaci se píše:

    Neužívejte přípravek Lozap Zentiva

    • Jestliže jste alergický(á) na losartan nebo na kteroukoli další složku tohoto přípravku (uvedenou v bodě 6);
    • jestliže jste těhotná déle než 3 měsíce. (Je však lépe přípravek Lozap Zentiva neužívat ani na počátku těhotenství - viz bod Těhotenství);
    • jestliže máte funkce jater závažně narušeny;
    • pokud máte cukrovku (diabetes) nebo poruchu funkce ledvin nebo jste léčen(a) přípravkem ke snížení krevního tlaku obsahujícím aliskiren.

    Tedy v posledním bodu je napsáno (zkracuji): Neužívejte Lozap ... pokud máte cukrovku ...

    V dotazu není dopsáno, že se toto omezení vztahuje na pacienty, kteří mají cukrovku a zárověň užívají lék aliskiren. Bohužel příbalová informace není formulována správně, protože zní:

    pokud máte cukrovku (diabetes) nebo poruchu funkce ledvin nebo jste léčen(a) přípravkem ke snížení krevního tlaku obsahujícím aliskiren

    Všechny jiné přípravky s obsahem léčivé látky losartan totiž mají v příbalovém letáku správně uvedeno:

    pokud máte cukrovku (diabetes) nebo poruchu funkce ledvin a jste léčen(a) přípravkem ke snížení krevního tlaku obsahujícím aliskiren

    K tomu nelze uvést nic jiného, než že při schvalování příbalové informace se stala chyba, a že byla schválena informace, která použitím nesprávné spojky dává naprosto jiný smysl. Jak může Státnímu ústavu pro kontrolu léčiv taková chyba proklouznout mezi prsty není jasné, ale chybovat jistě může každý.

    V každém případě Vám pane Rudolfe za tento dotaz děkujeme. To, že se Vám formulace zdála být podivná, je naprosto v pořádku, protože je tato informace nesprávná. Správně má být uvedeno (zkracuji to důležité): pokud máte cukrovku (diabetes) a současně jste léčen(a) přípravkem na snížení krevního tlaku aliskiren, teprve jako další bod bych uvedl: pokud máte poruchu funkce ledvin a současně jste léčen(a) přípravkem na snížení krevního tlaku aliskiren takto je to totiž srozumitelnější, když se informace rozdělí do dvou vět. Státní ústav pro kontrolu léčiv nebo držitel rozhodnutí o registraci (Zentiva) by měli informaci v příbalové informaci opravit, protože je zjevně chybná.

    Patří Vám dík za všímavost. Lozap (losartan) lze používat (dokonce s výhodou) u pacientů s diabetem.

    (odpovídá PharmDr. Josef Suchopár, Interakční akademie DrugAgency, a.s.)

    Detail dotazu
  • Dotaz

    Byl mi předepsán lék Vokanamet na diabetes typu 2. Mám nemocné srdce a mám kardiostimulátor, mohu tento lék brát? Děkuji za odpověď. Vendulka

    Odpověď

    Milá Vendulko, lék Vokanamet obsahuje v sobě 2 léky: metformin a canagliflozin.

    Metformin je velmi široce používaná látka, která má málo vážnějších nežádoucích účinků, dobře funguje a je bezpečná. Jsou pro ni určité kontraindikace, a to zejména vážné postižení některých orgánů, zejména srdce, plic, jater či ledvin. Pokud ale nemáte vysloveně srdeční selhávání, což pravděpodobně nikoliv, tak je pro vás tento lék vhodný.

    Canagliflozin je látka, která zvyšuje vylučování glukózy do moči, zejména je-li glykémie zvýšená. To vede k poklesu glykémií a případně k mírnému hubnutí. Současně s cukrem se z těla do malé míry odstraňuje nadbytečná sůl a voda. Z tohoto důvodu canagliflozin může mírně snižovat krevní tlak a předcházet tvorbě otoků. Dlouhodobé studie ukázaly, že tento lék je naopak při chronických srdečních onemocněních vhodný. Nemá se používat při těžším onemocnění ledvin, při závažné poruše srdeční funkce, při nedostatku tekutin v organismu (dehydratace) a při opakovaných močových infekcích. Já předpokládám, že to není váš případ.

    Proto si myslím, že lék Vokanamet pro vás může být velmi vhodný.


    Detail dotazu
Zobrazit všechny dotazy z kategorie "Cukrovka a léky"

Napsat dotaz


Na stránkách se zobrazí pouze Vaše jméno, nikoliv příjmení

bude přístupný pouze redakci

Pro případ upřesnění dotazu

Týká se osoby, jejíž problém je řešen


Pravidla poradny
