Poradna
Doporučení a pravidla poradny: Dříve než nám zašlete svůj dotaz, vyhledejte si prosím, zda stejný nebo velmi podobný dotaz nepoložil jiný čtenář či čtenářka před vámi. Doporučujeme vepsat do obdélníčku "Hledat v poradně" klíčová slova týkající se vašeho dotazu a prohlédnout si starší odpovědi na stejné či podobné téma. Upozorňujeme, že položené dotazy budou zveřejněny stejně jako odpověď na ně. V odpovědi uvedeme pouze vaše křestní jméno, rok narození, tělesnou hmotnost a výšku, jelikož tyto parametry s odpovědí většinou souvisí. Pokud bude k dotazu přiložena fotografie nebo video, odpovídající lékař zváží její zveřejnění. Velmi děkujeme za vaši přízeň. Věříme, že vám přinášíme užitečnou službu v daném oboru medicíny. Upozorňujeme, že tyto internetové stránky slouží pouze jako informační zdroj. V žádném případě nenahrazují lékařskou či jinou odbornou péči!
cukrovka, stále vysoké hodnoty, ale píchám si
Datum vložení dotazu: 01.01.2023
Ptá se: Anna
Dotaz
Odpověď
Milá Anno,
cukrovka, to přece jenom není jenom hodnota krevního cukru, ale je to dlouhodobé onemocnění, které má více forem a také se léčí různě. Proto na váš jednovětý dotaz nemohu nijak moudře odpovědět.
Je potřeba znát váš zdravotní stav, přidružené problémy, znát podrobnosti vaší stravy. Měla byste proto urychleně navštívit vašeho diabetologa a probrat to s ním.
Pro nyní vám doporučuji:
Vhledem k tomu, že máte velkou nadváhu, omezte nyní výrazně příjem kalorické potravy, zejména sacharidů. Rozhodně nekonzumujte žádné sacharidy (pečivo, těstoviny, ovoce, sladké nápoje atd.), dokud vám glykémie neklesne alespoň pod 10 mmol/l. Dostatečně pijte a budete-li mít velký hlad, jezte zatím nesladkou zeleninu a případně nějaké libové maso nebo tvaroh v přiměřeném množství. Dávky inzulínu máte poměrně vysoké, tak by rozhodně měly stačit.
Kromě inzulínu byste mohla užívat také léky, které zlepšují působení inzulínu, případně pomáhají hubnout. Zatím ale zkuste pár dní opravdu jíst málo a omezit zejména sacharidy. Uvidíte, že glykémie postupně klesne. Potom byste měla pokračovat v rozumné dietě s obsahem do 150 g sacharidů denně. K tomu budete ale potřebovat poučení od lékaře či dietní sestry, i když leccos byste našla i na našich stránkách.
(odpovídá Prof. MUDr. František Saudek, DrSc., Klinika diabetologie, IKEM Praha)
Další dotazy z kategorie "Cukrovka a životospráva"
136 dotazů
-
rezistentní škrob(y), hodnota sacharidů
(04.09.2023)
Dotaz
Dobrý den, objevila mě informace, že napr. brambory vařené ve slupce konzumované druhý den, tedy schlazené a pak ohřáté, jsou lepší pro diabetiky, protože sacharidy se proměnili v rezistentni škrob... Nikde jsem ale nenašla výživové hodnoty takto upravených brambor, rýže či těstovin. Mám určenou hranici-hodnotu denní dávky od paní doktorky 150 g sacharidů. Je informace o rezistentnim škrobu vědecká? a kde mohu ověřit hodnoty v takto upravených jidlech? Děkuji a zdravím. AlenaOdpověď
Dobrý den Aleno,
rezistetní škrob není žádná novinka. Nutriční hodnota škrobu souvisí se strukturou molekuly a s modifikací upravující biologickou dostupnost – mechanickou, tepelnou nebo chemickou. Podle úrovně stravitelnosti může být škrob rozdělen do tří kategorií: rychle stravitelný škrob (rapidly digestible starch – RDS), pomalu stravitelný škrob (slowly digestible starch – SDS) a rezistentní škrob (resistant starch – RS)7. RDS úzce souvisí s glykemickým indexem, u kterého se předpokládá, že zvyšuje pravděpodobnost vzniku cukrovky a prediabetu, kardiovaskulárních chorob a obezity.
Rezistentní škrob (RS) je definován jako suma škrobu a produktů degradace škrobu, které se neabsorbují v tenkém střevě zdravého jedince, ale mohou být částečně fermentovány mikrobiotou tlustého střeva. Rezistentní škrob tak vykazuje vlastnosti vlákniny a řadíme ho mezi nevyužitelné sacharidy. Průměrný příjem rezistentního škrobu v dietě západního světa se uvádí kolem 5 g (rozmezí hodnot 3,4-9,4 g/d). Většina škrobu je konzumována v tepelně upravených potravinách, kde je škrob plně zmazovatělý a snadno stravitelný. Snížená stravitelnost konzumovaného škrobu je ovlivněna řadou vnitřních a vnějších faktorů (např. typ a složení potraviny, povaha a zdroj škrobu, způsob zpracování potravin, postupy přípravy a servírování pokrmů, fyziologie jednotlivce a další). Obsah RS se může měnit během skladování potravin, např. v horkých vařených bramborách je 5 % RS a ve vychladlých uvařených bramborách až 10 % RS. Záleží na odrůdě brambor a podmínkách přípravy vařených brambor.
Během tepelného zpracování potravin a skladování může docházet ke snížení obsahu RS nebo naopak ke zvýšení obsahu RS. Tepelná úprava (vaření, pečení, restování) a ochlazení banánů, rýže, fazolí a brambor vedlo ke zvýšení obsahu rezistentního škrobu. Po opakovaném ohřátí a ochlazení těchto potravin (banány, brambory, luštěniny) se obsah RS snižoval. Delší doba a nižší teplota pečení chleba a pečiva měla vliv na zvýšení obsahu RS ve světlém pšeničném chlebu.
Více si o rezistetním škrobu můžete nastudovat např. v odborném článku volně přístupném zde:
Zobrazit Rezistentní a pomalu stravitelný škrob (chemicke-listy.cz)
Ohledně toho, zda zchlazené brambory opravdu zvyšují cukr v krvi méně nemám žádné podložené informace, na které bych vás mohla odkázat, data uvedená výše to ale předpokládají.
Nicméně, jednoduché řešení je na dosah ruky. Zkuste si uvařit dvě stejná jídla, stejné množství. Jedno bude obsahovat čerstvě uvařené brambory a druhé brambory zchlazené. Změřte si glykémii před jídlem a po jídle. Snažte se vytvořit podobné vstupní podmínky (stejná denní doba, stejný pitný režim, stejná pohybová aktivita). Podle toho, jak významný bude rozdíl v lačné glykémii a glykémii po jídle si můžete udělat závěr sama. Poté uvidíte, zda se vám vyplatí si přílohy tímto způsobem chystat = časová náročnost přípravy jídel vs. rozdíl v glykémiích.
Pokud na to chcete jít méně vědecky a složitě, stačí vám vědět, že nejvíce rezistentního škrobu obsahují potraviny s vysokým obsahem vlákniny - luštěniny, celozrnné produkty atd. Tyto potraviny všeobecně vyvolávají nižší odezvu glykémie a také mají nižší energetickou hodnotu. Jejich seznam je v článku výše. Prakticky je to totožné s doporučením racionální stravy, která by měla obsahovat potraviny bohaté na vlákninu.
Obsah rezistentního škrobu je vysoký zejména v luštěninách a škrobech izolovaných z nich (tab. I z druhého odkazu). Po tepelném zpracování obsah rezistentního škrobu u luštěnin s vysokým obsahem rezistentního škrobu klesá, naopak u luštěnin s nižším obsahem rezistentního škrobu dochází k vysokému nárůstu po tepelné úpravě (např. u fazolu obecného až na 32,3 % suš.)
-
diabetes 2. typu, chci zhubnout, mám omezenou hybnost, nejím moc maso
(13.08.2023)
Dotaz
Chci zhubnout, mám omezenou hybnost, beru kortikoidy, nejím moc maso a nechutná mi jídlo-jím velmi nepravidelně, do jídla se nudím. M!m rádá ovoce a zeleninu, tvaroh, sýry, luštěniny.....nejím krůtí, zvéřiinu, králíka, celkově málo masa. Děkuji. ŠárkaOdpověď
Milá Šárko, váš údaj o nechutenství je přeci jenom trochu v rozporu s vaší nadváhou. U diabetu 2. typu rozhodně není důvod se do jídla nutit. Vaše dieta svým složením není nijak závadná, je ale důležité, abyste nekonzumovala příliš velké množství sacharidů. Vám by mělo stačit dost málo, např. 120, maximálně 150 g sacharidů denně. To se ovšem velmi snadno překročí např. ve sladkém ovoci.
Nevím, jaké užíváte léky na diabetes, ale pro vás by mohly být vhodné takové, které patří mezi tzv. analoga GLP-1, jež mohou výrazně redukovat chuť k jídlu a pomáhají hubnutí. To ale musíte probrat se svým lékařem, protože tyto léky jsou jenom na lékařský předpis a mají svoje preskripční omezení. Vy byste je ale asi splňovala.
-
syn, cukrovka, intervaly mezi jídly
(05.08.2023)
Dotaz
Dobrý den syn se léčí s cukrovkou typu 1 chtěla bych se zeptat jak dlouho po jídle by měl mít vysoky cukr před jídlem má třeba 7,8 a hodinu a půl po jídle má třeba 15 měla bych mu dát korekční dávku nebo čekat má intervaly v jídle dvě a půl hodiny po dvou hodinách už má zase normální hladinu moc děkuji NelaOdpověď
Milá Nelo, takové problémy je nejlepší řešit s vaším ošetrujícím dětským diabetologem, abychom neradili každý jinak.
Správně by glykémie po jídle neměla příliš stoupat vůbec, tedy optimálně ne přes 10 mmol/l. Vysoké hodnotě lze předcházet těmito možnostmi:
- podat inzulín o něco dříve před jídlem, pokud tedy není glykémie již před jídlem nízká, např. pod 5 mmol/l)
- lehce snížit množství sacharidů v dietě nebo se lépe vyhnout takovým sacharidům, které se vstřebávají rychle, tedy zejména volným cukrům
- lehce zvýšit dávku inzulínu před jídlem
Pokud glykémie nakonec sama klesne (asi vlivem dlouze působícího inzulínu nebo vlivem pohybu), tak bych korekční dávku inzulínu nedával, protože by to mohlo vyvolat hypoglykémii. Spíš bych ten inzulín aplikoval dříve a dal větší pozor na množství a druh sacharidů. -
delší hladovění a rozestupy mezi jidly
(28.07.2023)
Dotaz
Je možné, že mám lepší a nižší hodnoty když nedodržuji rozestup mezi jidly? Snažím se to samozřejmě držet, ale parkrat se mi stalo, ze jsem se najedla a půl hodiny poté jsem musela napr. dojist po synovi. Hodnoty měření pak byly překvapivě nižší. Čekala bych spis vyšší když člověk přidal jídlo… nevíte jak to je? A druhy dotaz - občas se nestihnu najíst do půl hodiny od probuzení a ulítne mi to třeba na hodinu až hodinu a půl a pak mám hodnoty vyšší, je to tím, ze jsem po probuzení dlouho bez jidla? Myslela jsem ze naopak si pak tělo cukr vstřebá rychleji když je hladové…Odpověď
Dobrý den,
bojím se, že jasná odpověď ode mne nepřijde.
U vzestupů po jídlech záleží hodně na mnoha faktorech.
Co přesně jste jedla, kolik to mělo sacharidů, tuků, bílkovin, vlákniny. Jaký glykemický index mají snědené potraviny (jak rychle uvolňují cukry). Kolik stravy bylo, jak rychle trávíte, jaká byla předtím aktivita… To vše bohužel ovlivňuje rychlost vstřebávání sacharidů, uvolňování inzulinu ve vašem těle a následné zpracování sacharidů…. U každého to může být hodně individuální (každý má tělo nastaveno jinak) a proto nejsme nikdy schopni odhadnout, jak to u koho bude přesně fungovat a i u jednoho jedince může být jednou reakce odlišná než podruhé, přestože byste řekla, že jste jedla to samé a podmínky byly stejné.
Stran nárůstu ráno, pokud jste bez jídla.
Stát se to určitě může - vliv zde může být opět více faktorů - např. ráno uvolňované hormony jako kortizol a somatotropní hormon, jež zvyšují glykémii Dále vstávání a hlad mohou vyvolávat “stres” a uvolňované stresové hormony mají jako jeden ze svých základních cílů zvýšení hladiny cukru v krvi. Hladovění jako takové může vyvolat odpověď těla, která vede k uvolňování “zásobního cukru” do oběhu, aby měly buňky z čeho pracovat a “nehladověly” - to samozřejmě má i souvislost se zmiňovaným stresovými hormony. Samozřejmě na stavu by se mohly podílet i další procesy, protože tělo je neuvěřitelně složitý komplex.
-
Červené nebo bílé víno.
(09.07.2023)
Dotaz
Které víno při dia. 2 pit JosefOdpověď
Milý Josefe, jako lékař vám nemohu doporučit pití vína, protože je známé, že i malé množství alkoholu představuje určité riziko. A když to pacientovi vysloveně doporučíme, i když s upozorněním, že dávka musí být hodně malá, tak si to většina lidí vysvětlí tak, že považujeme víno za lék a že je dobré jej pravidelně pít.
Nicméně život je takový, že lidé si rádi a s chutí dají skleničku vína, ať už jim to lékař doporučuje, či zakazuje. Ptáte-li se, zda je pro vás lepší víno bílé či červené, odpověď je už v samotném dotazu, respektive v záhlaví. Tak to jen opakuji: „červené nebo bílé“, a dodávám, pro osoby s diabetem víno suché.
Napsat dotaz
Doporučení a pravidla poradny: Dříve než nám zašlete svůj dotaz, vyhledejte si prosím, zda stejný nebo velmi podobný dotaz nepoložil jiný čtenář či čtenářka před vámi. Doporučujeme vepsat do obdélníčku "Hledat v poradně" klíčová slova týkající se vašeho dotazu a prohlédnout si starší odpovědi na stejné či podobné téma. Upozorňujeme, že položené dotazy budou zveřejněny stejně jako odpověď na ně. V odpovědi uvedeme pouze vaše křestní jméno, rok narození, tělesnou hmotnost a výšku, jelikož tyto parametry s odpovědí většinou souvisí. Pokud bude k dotazu přiložena fotografie nebo video, odpovídající lékař zváží její zveřejnění. Velmi děkujeme za vaši přízeň. Věříme, že vám přinášíme užitečnou službu v daném oboru medicíny. Upozorňujeme, že tyto internetové stránky slouží pouze jako informační zdroj. V žádném případě nenahrazují lékařskou či jinou odbornou péči!