Encyklopedie

A B C D E F G H CH I J K L M N O P Q R S T U V W X Y Z

Rejekce

Rejekce je pokus imunitního systému organizmus odmítnout nebo zničit to, co rozezná jako „cizí“ látku (např. transplantovaný orgán). K prevenci rejekce (odmítnutí) transplantovaného orgánu (u diabetiků se jedná nejčastěji o ledvinu, pankreas nebo Langerhansovy ostrůvky) se užívají imunosupresivní léky.

Číst více

Renální insuficience (nedostatečnost)

Renální insuficience (RI) je narušení funkce ledvin v důsledku jejich onemocnění (u diabetiků nejčastěji při diabetické nefropatii) které se projevuje poklesem glomerulární filtrace a neschopností ledvin očišťovat tělo od nepotřebných látek a zplodin metabolizmu. Nejtěžším stupněm RI je renální selhání, kdy je v důsledku toxických hladin odpadních látek (např. urey – urémie) vážně ohrožena…

Číst více

Rizikové faktory

Jako rizikový faktor se označuje určitá vlastnost, charakteristika člověka nebo prostředí, která zvyšuje pravděpodobnost výskytu určité nemoci. Obecně rozlišujeme rizikové faktory neovlivnitelné (pohlaví, rasa, věk) a ovlivnitelné (kouření, zvýšený cholesterol, krevní tlak, obezita apod.)

Číst více

Rostlinné steroly (fytosteroly)

Fytosteroly (rostlinné steroly) jsou látky rostlinného původu, které se podobají cholesterolu. Mezi hlavní fytosteroly patří sitosterol, kampesterol, stigmasterol), od kterých je odvozena další skupina - stanoly (sitostanol, kampestanol a další ). Bohatým zdrojem rostlinných sterolů jsou rostlinné oleje (řepkový, kukuřičný, slunečnicový, sójový). Tyto látky nejsou v lidském těle syntetizovány a…

Číst více

Rozdělený talíř

Model rozděleného talíře je pomůckou k dodržování správného poměru jednotlivých živin v dietě. U osob s nadváhou zabírá největší část (50%) „talíře“ zelenina, případně ovoce, tedy (vláknina), 25% proteiny a zbylých 25% přílohy, tedy potraviny obsahující sacharidy (rýže, těstoviny, brambory, chléb, pečivo) – talíř A. V případě osob bez nadváhy lze zvýšit podíl sacharidů na úkor…

Číst více