A B C D E F G H CH I J K L M N O P Q R S T U V W X Y Z

Rostlinné steroly (fytosteroly)

Fytosteroly (rostlinné steroly) jsou látky rostlinného původu, které se podobají cholesterolu. Mezi hlavní fytosteroly patří sitosterol, kampesterol, stigmasterol), od kterých je odvozena další skupina - stanoly (sitostanol, kampestanol a další ). Bohatým zdrojem rostlinných sterolů jsou rostlinné oleje (řepkový, kukuřičný, slunečnicový, sójový). Tyto látky nejsou v lidském těle syntetizovány a získávají se výhradně ze stravy. Díky své struktuře blízké cholesterolu fytosteroly významně snižují jeho vstřebávání (ovlivňují rozpustnost cholesterolu ve střevě, omezují absorpční plochu). Díky této snížené nabídce cholesterolu játrům se snižuje jaterní metabolizmus cholesterolu a klesá i hladina („škodlivého“) LDL-cholesterolu. Fytosteroly jsou na našem trhu k dispozici ve formě některých volně prodejných doplňků stravy. Další možností zdroje fytosterolů jsou tzv. funkční potraviny (potraviny vyrobené z přirozeně se vyskytujících složek tak, aby měly krom prosté výživné hodnoty i příznivý účinek na zdraví konzumenta. např. řada Flora pro activ).

Rizikové faktory Rozdělený talíř