A B C D E F G H CH I J K L M N O P Q R S T U V W X Y Z

Trans- mastné kyseliny (TFA)

Trans-mastné kyseliny (trans-MK) jsou skupinou tuků ( lipidů) s nepříznivým účinkem na organizmus, které by měly tvořit méně než 10% doporučeného denního množství energie. Zvyšují cholesterol a urychlují rozvoj aterosklerózy. Jsou obsaženy zejména v ztužených tucích, mléčných výrobcích, másle, sádle a vznikají rovněž při smažení a tepelné úpravě potravy při vysoké teplotě. Jejich hlavním zdrojem jsou dnes ztužené rostlinné tuky, resp. následné produkty teplé či studené kuchyně, při jejichž přípravě jsou tyto tuky použity (včetně pekárenských výrobků). Běžně používané „měkké“ margaríny obsahují v průměru kolem 10–20 % trans-MK, některé novější margaríny (např. Flora, Perla, Rama a další) obsahují jen stopy trans-MK. Naproti tomu vysoce ztužené tuky na pečení a smažení obsahují většinou 20–45 % trans-MK.

Thiazolidindiony (Glitazony) Transplantace Langerhansových ostrůvků