Poradna

Doporučení a pravidla poradny: Dříve než nám zašlete svůj dotaz, vyhledejte si prosím, zda stejný nebo velmi podobný dotaz nepoložil jiný čtenář či čtenářka před vámi. Doporučujeme vepsat do obdélníčku "Hledat v poradně" klíčová slova týkající se vašeho dotazu a prohlédnout si starší odpovědi na stejné či podobné téma. Upozorňujeme, že položené dotazy budou zveřejněny stejně jako odpověď na ně. V odpovědi uvedeme pouze vaše křestní jméno, rok narození, tělesnou hmotnost a výšku, jelikož tyto parametry s odpovědí většinou souvisí. Pokud bude k dotazu přiložena fotografie nebo video, odpovídající lékař zváží její zveřejnění. Velmi děkujeme za vaši přízeň. Věříme, že vám přinášíme užitečnou službu v daném oboru medicíny. Upozorňujeme, že tyto internetové stránky slouží pouze jako informační zdroj. V žádném případě nenahrazují lékařskou či jinou odbornou péči!

vyšší hodnota kreatininu u diabetu (s aplikací inzulínu)

Datum vložení dotazu: 29.01.2022

Ptá se: Jaroslav

Dotaz

Existují vyzkoušené medikamenty popř. vhodná stravovací doporučení pro snížení hodnoty kreatininu? Jaroslav
věk: 73 let výška: 167 cm váha: 86 kg

Odpověď

Milý pane Jaroslave, z vašeho dotazu vyrozumívám, že zřejmě trpíte chronickým onemocněním ledvin se sníženou funkcí. Máte zřejmě zvýšenou hladinu kreatininu. Kreatinin vzniká ve svalech a je to konečný produkt tzv. kreatinu. Rychlost vzniku kreatininu z kreatininu je poměrně stabilní a závisí především na množství svalové hmoty. Čím více má člověk svalstva, tím více produkuje kreatininu.

Kreatinin se již dále v těle nemetabolizuje a vylučuje se z těla téměř výlučně ledvinami, a to zejména tzv. glomerulární filtrací. Glomerulární filtrace či základní funkce ledvin. V mikroskopických ledvinných klubíčkách se „filtruje“ krevní plazma a látky, které je třeba z těla vyloučit, se tak dostávají do moči. Když se při onemocnění ledvin jejich funkce snižuje, klesá celková rychlost filtrace a látky, které mají být z těla vyloučeny, se v těle hromadí a jejich hladina stoupá.

To je důvod, proč se při onemocněních ledvin zvyšuje hladina kreatininu. Je to odraz snížené glomerulární filtrace (GFR). Hodnota GFR je základním ukazatelem funkce ledvin a pravidelně se vyšetřuje. Když je GFR nízká, hladina kreatininu stoupá.

Základními faktory, na kterých závisí hladina kreatininu jsou:

  1. Celkové množství svalstva
  2. Funkce ledvin, potažmo hodnota GFR

Kreatinin není látka pro organizmus výrazně toxická a jeho zvýšené hodnoty samy o sobě příliš nevadí. Podobně jako kreatinin se ale do moči vylučuje celá řada dalších produktů tělesného metabolismu a mnohé z nich již různou měrou toxické jsou. Kreatinin se tedy s výhodou používá jako ukazatel, jak fungují ledviny. Tedy především, jaká je přibližně hodnota glomerulární filtrace (GFR). Cílem léčebných opatření tedy není snižovat hladinu kreatininu, ale zachovávat (či případně zlepšit) hodnotu GFR.

Hodnota GFR se může přechodně zhoršovat při různých závažných tělesných poruchách, jako jsou např. velmi těžké infekční onemocnění, selhávání srdce, šok aj. Jinak ale hodnota záleží zejména na funkci ledvin. Při chronických chorobách ledvin, mezi něž patří i diabetické onemocnění ledvin, se hodnota různou rychlostí snižuje. Proto je nutné včas předcházet onemocnění ledvin a pokud již existuje, snažit se vývoj co nejvíce zpomalit.

Napíšu nyní pár slov o diabetickém onemocnění ledvin, protože náš web cukrovka.cz se zabývá především diabetem. Mezi základní opatření, jak zachovat dobrou funkci ledvin, či zpomalit její pokles jsou:

  1. Co nejlepší vyrovnání diabetu dlouhodobě (to působí ale především preventivně, v rozvinutých případech je efekt již jen částečný)
  2. Udržovat krevní tlak co nejblíže normálním hodnotám. K tomu je zapotřebí zejména omezování příjmu soli, dále kombinace léků. Některé léky jsou v případě diabetu výhodné.
  3. Udržování dobré tělesné kondice
  4. V dietě jíst přiměřené množství bílkovin, zejména nejíst zbytečně příliš mnoho bílkovin. Produkty bílkovin v jídle sice neovlivňují hladinu kreatininu, ale působí ve zvýšeném množství negativně na probíhající onemocnění ledvin. Při snížené GFR se dokonce příjem bílkovin mírně čí více doporučuje snížit.
  5. Dále je vhodné mít ve zdravém rozmezí hladiny krevních tuků, mít v pořádku metabolismus vápníku, dostatek (nikoliv nadbytek) vitamínů apod.

Z uvedeného tedy plyne: Dodržujte zdravou životosprávu a snažte se mít v pořádku vyrovnání diabetu a krevní tlak. Případná dietní opatření dodržujte podle instrukcí lékaře. Snížení množství bílkovin v dietě může sloužit ke snížení hladiny různých produktů, které při výrazně snížené funkci ledvin mohou být škodlivé. Bílkoviny v dietě ale je třeba snižovat podle instrukcí lékaře. Na hladinu kreatininu to nebude mít vliv a ani na hodnotu GFR. Pacienti s diabetem bez závažnějšího onemocnění ledvin mají přijímat normální množství kvalitních bílkovin. Nikoliv zvýšené množství, nikoliv zbytečně snížené.

(odpovídá Prof. MUDr. František Saudek, DrSc., Klinika diabetologie, IKEM Praha)

Další dotazy z kategorie "Cukrovka a životospráva"

157 dotazů

  • Dotaz

    Dobrý den,začala jsem brát jednou denně stadamet 500,mám ráda suché bílé víno,myslíte že už se s ním musím úplně rozloučit?děkuji Anicka

    Odpověď

    Vážená paní Anno, přeji dobrý den,

    pití alkoholických nápojů obecně zhoršuje kompenzaci diabetu, navíc pití alkoholických nápojů nalačno zvyšuje významným způsobem výskyt hypoglykemických příhod u diabetiků. Vše záleží na individuální toleranci a množství vypitého alkoholu.. Pokud si občas dáte malé množství vína (1-2 skleničky) spolu s dobrým jídlem, tak by se to dalo tolerovat. Vypít celou lahev bych ale rozhodně nedoporučoval.

    S přátelským pozdravem

    Detail dotazu
  • Dotaz

    jak zjistím glykemický index čokolády na vaření 52% prodávané v Lidlu, od německého výrobce

    Odpověď

    Dobrý den, 

    tento údaj není povinné udávat na obalech potravin, na většině výrobků se s ním nesetkáme. Určitě vám stačí, najít si GI podobné čokolády, např. zde Chocolate, dark, 45- 59% cacao solids: Glycemic index, Glycemic Load and Nutrition facts (glycemic-index.net).

    Detail dotazu
  • Dotaz

    Můžu prosím pít bílé suché víno když jsem začala brát 1 x denně Standamet? dekuji  Dana

    Odpověď

    Vážená paní Dano, přeji dobrý den,

    bílé suché víno pít můžete, ale musíte si přitom být vědoma, že jeho pití v závislosti na vypitém množství bude způsobovat výkyvy glykémie. Pokud by jste pila víno nalačno, hrozila by Vám hypoglykemická příhoda. Alkoholické nápoje také zvyšují riziko obávaného nežádoucího účinku metforminu (přípravek Stadamet), kterým je tzv. laktátová acidóza. U pacientů konzumujících alkoholické nápoje dlouhodobě pak může docházet také k hyperglykemickým příhodám. Při dobře kompenzovaném diabetu, bez poruchy funkce ledvin nebo jater, malé množství alkoholu (např. 1 sklenka vína) nemusí působit žádné problémy, pokud pacient alkoholický nápoj vypije spolu s jídlem nebo po jídle. Určitě platí, že pacienti s cukrovkou by se raději měli vyhýbat alkoholu, bez ohledu na to, zda jsou léčeni metforminem nebo nikoliv. Případné přerušení užívání metforminu např. z důvodu plánované oslavy a předpokládané konzumace alkoholických nápojů bych považoval za nesmírně špatný nápad.

    S přátelským pozdravem

    Detail dotazu
  • Dotaz

    Dobry den,prosim poradit odledně hubnutí.Mám cukrovku 2.typu.Vážím 64kg měřím 164cm a je mi 68 roků.Zhubnula jsem 4 kg jsem opravdu hodně hubená a ráda bych opět přibrala.Můžete mi prosim poradit s jídelníčkem. Děkuji Nada

    Odpověď

    Dobrý den Naďo, 

    neznám okolnosti toho, proč hubnete. Pokud jde, jak chápu, o nechtěný váhový úbytek, doporučila bych vám ihned návštěvu praktického lékaře. 

    Podle výpočtu máte ale stále optimální váhu - BMI 23,8. U seniorů  nad 70 let se považuje za podvýživu BMI menší než 22. Úbytek 4 kg = 6% hmotnosti/měsíc je také považován za rizikový. Rizikový je pokles hmotnosti 5% za měsíc nebo 10% za 3měsíce.

    Můžete zkusit zařadit potraviny bohaté na tuky a bílkoviny - tuky: oleje (obohacovat každé jídlo) ořechy, semínka, avokádo; bílkoviny: maso, mléko, máslo, rostlinné máslo, plnotučné mléčné výrobky - jogurty, sýry, kefíry, syrovátku, syrovátkový protein, vejce. 

    Popřípadě můžete zkusit zařadit sipping - klinická výživa, která obsahuje mnoho kalorií v malém množství, mají i verze pro diabetiky -  např. Nutrego či Nutridrink

    Detail dotazu
  • Dotaz

    dobry den , jak se mam poradit s kebabem kdyz mam cukrovku ? mam ji par mesicu a netusim jak mam spocitat kebab talir

    Odpověď

    Dobrý den, 

    bohužel vám neumím odpovědět. Těžko vám mohu říct množství sacharidů,  protože všude je složení kebabu jiné. Jiné potraviny, jiné jejich množství. 

    Váhy porcí v kebabu jsem našla např. zde váhy porcí.xlsx (mirokebab.cz) 

    PŘIBLIŽNĚ podle kalorických tabulek obsahuje 150g pouze kuřecího masa - kebab 7gS, zelenina se nepočítá, 30g dressingu cca 3gS, hranolky 150g = 52,5gS, pita chléb 80g = 42gS. 

    Asi bych se přikláněla si oblíbený talíř přivést domů, pečlivě zvážit každou surovinu - maso, hranolky, chléb, zeleninu, dresing -  zvlášť a zadat si to jako "oblíbené jídlo"  do www.kaloricketabulky.cz. Popřípadě se zeptat přímo v oblibenem stánku na velikost porcí. 

    Poté se již můžete na vypočítané sacharidy spolehnout mnohem více, než když to budete odhadovat podle oka. 

    Dále bych se přikláněla (pokud máte pumpu) zadat rozložený bolus, který se používá na tuko- proteinové jednotky =TPJ

    tzn. že cukr v krvi nezvyšují pouze sacharidy, ale i potraviny s vysokým množstvím bílkovin a tuků cca až 2 hodiny po jídle. Základní vzoreček pro výpočet tukoproteinových jednotek je: 100 kcal tuků a bílkovin = 10 g sacharidu (1 VJ).

    Hezký návod najdete třeba zde: 

    Zapocitavani_tuku_a_bilkovin.pdf (fnkv.cz)

    Detail dotazu
Zobrazit všechny dotazy z kategorie "Cukrovka a životospráva"

Napsat dotaz

Uveďte prosím co nejjednodušeji několika slovy, případně upravujeme redakčně

Na stránkách se zobrazí pouze Vaše jméno, nikoliv příjmení

Týká se osoby, jejíž problém je řešen

Na stránkách nebude zobrazena

Na stránkách nebude zobrazena

Na stránkách nebude zobrazen

bude přístupný pouze redakci

Pro případ upřesnění dotazu

Zveřejňujeme pouze dotazy srozumitelné, dotazy opakované a podobné neuvádíme. Zadáním dotazu souhlasíte s Pravidly poradny a zpracováním osobních údajů.

Doporučení a pravidla poradny: Dříve než nám zašlete svůj dotaz, vyhledejte si prosím, zda stejný nebo velmi podobný dotaz nepoložil jiný čtenář či čtenářka před vámi. Doporučujeme vepsat do obdélníčku "Hledat v poradně" klíčová slova týkající se vašeho dotazu a prohlédnout si starší odpovědi na stejné či podobné téma. Upozorňujeme, že položené dotazy budou zveřejněny stejně jako odpověď na ně. V odpovědi uvedeme pouze vaše křestní jméno, rok narození, tělesnou hmotnost a výšku, jelikož tyto parametry s odpovědí většinou souvisí. Pokud bude k dotazu přiložena fotografie nebo video, odpovídající lékař zváží její zveřejnění. Velmi děkujeme za vaši přízeň. Věříme, že vám přinášíme užitečnou službu v daném oboru medicíny. Upozorňujeme, že tyto internetové stránky slouží pouze jako informační zdroj. V žádném případě nenahrazují lékařskou či jinou odbornou péči!