Poradna

vysazení cukru v jídle a glykovaný hemoglobin

Ptá se: Helena

Dotaz

Dobrý den, zadávala jsem již dotaz do Vaší poradny, který byl zodpovězen pod názvem "Stanovení diabetu". Dovoluji si tedy na něj navazovat. Po 4 měsících od doby, kdy jsem měla glykovaný hemoglobin 45 mmol/mol. a byla vyslovena diagnoza cukrovky, jsem měla další kontrolu, kdy glukóza nalačno byla z krve 5,3 mmol/l a glykovaný hemoglobin 41mmol/mol. Diagnozu cukrovky lékařka odvolala. Zhubla jsem totiž téměř o 20 kg, a to ze začátku po Metforminu, za měsíc mi byl vysazen právě kvůli rychlému hubnutí, ale pomalu jdu s váhou dolů stále. Z 95 kg jsem dosáhla nyní váhy 77 kg, upravil se mi krevní tlak, tuky, cholesterol, dna - všechny hodnoty jsou nyní v normě a léky byly vysazeny, ponechán byl pouze Euthyrox na hypothyreozu. Moje otázka zní: začala jsem jíst zdravě 5x denně menší porce a zcela jsem vysadila sladká jídla a veškerý cukr, cvičím a více se pohybuji, jen výjimečně používám Dia chrom. Zajímalo by mě, proč je tedy při absenci cukru můj glykovaný hemoglobin stále téměř na hranici? Myslela jsem, že jeho vynecháním klesne na nejnižší možné hodnoty. Je snad chyba, že sladké nejím vůbec nebo jak bych se měla dále stravovat, když údajně jsem již zcela zdravá? Nebo při těchto hodnotách je zde stále hrozba cukrovky? Také nevím, jak zastavit hubnutí, které pokračuje cca o 1 kg za 14 dní. Děkuji za odpověď. Helena

Odpověď

Milá Heleno, v prvé řadě vám gratuluju! Začala jste cvičit, držet dietu a krásně jste zhubla. Takhle si lékař představuje ideální scénář, který se ale bohužel málo kdy skutečně odehraje. Asi nebude vůbec vadit, když ještě trochu zhubnete, ale nejtěžší úkol vás teprve čeká: znovu nepřibrat.

Já tedy aspoň doufám, že vaše hubnutí je úmyslné a že to není tím, že jste z nějakého důvodu ztratila chuť k jídlu. Ideálně byste mohla dosáhnout 68 – 70 kg, koupit si kompletně nové oblečení a při tom zůstat. Všichni vám budou závidět a obdivovat vás. Jen doufám, že to hubnutí není nějakým nechutenstvím, zvracením či průjmy, to byste asi musela být vyšetřena.

Vězte, že diabetes nebo porucha glukózové tolerance, to jsou určité termíny, na kterých se lékaři dohodli, aby se spolu domluvili. Schopnost těla reagovat na snědenou potravu a vytvářet odpovídající množství inzulínu, to je souvislá veličina, a i mezi zdravými osobami jsou rozdíly. Někomu stačí inzulínu málo, jiný ho potřebuje více ke stejnému množství jídla. Diabetes 2. typu vzniká, když tělo potřebuje hodně inzulínu, ale beta buňky ve slinivce břišní jej už nestačí v dostatečné míře produkovat. Potřeba inzulínu obecně roste nejen s množstvím jídla, ale také s množstvím tělesného tuku a s nedostatkem pohybu. Ještě k tomu, nejen celé tělo, ale i slinivka břišní může být ztučnělá. Když i slinivka „zhubne“, může se zlepšit tvorba inzulínu.

Jisté ale je, že u vás obezita vedla k tomu, že beta buňky ve slinivce už nestačily tvořit dostatek inzulínu. Mnoha jiným obézním osobám mohou beta buňky pracovat lépe, a tak navzdory tomu, že jsou obézní, málo se pohybují a potřebují hodně inzulínu, nemají (zatím) diabetes. Když vy jste nyní zhubla, cvičíte, berete léky a držíte dietu, diabetes se velmi zlepšil. Vloha pro diabetes ale stále zůstává a vaše beta buňky se asi už nestanou přeborníky na tvorbu inzulínu. Může stačit málo a diabetes se zase rozvine.

Máte nyní vynikající výsledky a je to vaše zásluha. Vaše beta buňky již na vaše tělo „stačí“. Glykovaný hemoglobin je nyní v normě, co chtít více? Lepší než u 20letého sportovce to už asi nebude a i mezi nimi se najdou tací, kteří mají stejné hodnoty. Jen musíte vaší slinivce dále pomáhat a vytrvat. Metformin je dobrý a bezpečný lék, který snižuje nároky na potřebu inzulínu a je pro vás vhodný.

Nevím také, zda léčba Euthyroxem byla zahájena teprve nedávno, nebo zda Euthyrox užíváte již dlouho. Snížená funkce štítné žlázy může být příčinou obezity a objevení se diabetu. Pokud by to byl pro vás poměrně nový lék, může se na vašem zlepšení také hodně podílet.

A nakonec, jen pro jistotu: Pokud byste dále hubla navzdory tomu, že už byste nedržela žádnou dietu a nebylo by to vaše rozhodnutí, potřebovala byste pro jistotu vyšetření zažívacího ústrojí.

(odpovídá Prof. MUDr. František Saudek, DrSc., Klinika diabetologie, IKEM, Praha)

Další dotazy z kategorie "Cukrovka a životospráva"

  • Dotaz

    Jaký je vliv úplné abstinence na hladinu krevního cukru, pokud jsem pil 2-3 piva denně? Dojde k snížení nebo ke zvýšení? Ondřej

    Odpověď

    Milý Ondřeji, pivo není příliš vhodný nápoj pro osoby s diabetem. Taková plzeňská dvanáctka má v půl litru asi 23 g sacharidů a kromě toho obsahuje alkohol. Je tedy dost kalorická a často se pije navíc k jídlu, takže to jsou další sacharidy. Když už si dá člověk 2 nebo dokonce 3, tak se často přestává kontrolovat v jídle a na diabetes nehledí.

    Na duhé straně, pije-li se pivo s mírou, třeba 0,3 l, a pokud se obsažené sacharidy započítají do celkového příjmu sacharidů, tak nemusí být nijak zvlášť nevhodné. A pokud jde diabetik "na pivo", což mu možná nemůžeme doporučit, ale zjevně se tak dost často děje, tak by bylo aspoň vhodné, kdyby skutečně s příjmem sacharidů a celkových kalorií počítal, vynechal místo toho jiné sacharidy, a používá-li v léčbě inzulín, dal si tomu odpovídající dávku.

    Obecně bych tedy při vynechání 2 - 3 piv denně očekával zlepšení. Ubydou zbytečné sacharidy, sníží se kalorický příjem (kalorie jsou i v alkoholu). Jen je důležité, aby si člověk místo piva nenašel náhradu v něčem ještě "horším", třeba sladké kofole nebo něčem takovém, nebo aby místo toho nekonzumoval dvojitou porci knedlíků.

    Člověk s diabetem by si ale správně měl být neustále vědom, co a v jakém množství jí. Jeden druh sacharidů je možné nahradit jiným, zvýšený příjem je možné vyrovnat fyzickou námahou. Diabetik by si měl monitorovat glykémie a vidět, po čem a kdy mu glykémie nepatřičně stoupá. 

    Pivo nelze považovat za doporučenou potravinu. Na druhé straně, pokud není pravidelnou součástí jídelníčku a člověk s ním počítá, nemusí být nijak škodlivé. Když je někdo pije s rozvahou a potom je zcela vynechá, na glykémiích by se to nemělo nijak projevit. Když pije pivo, jak ho napadne a jednoho dne s tím skoncuje, glykémie by se měly zlepšit.

    Pivo ve větším množství jako kalorický a alkoholický nápoj není vhodné pro játra. Přispívá k hromadění tuku v játrech, zhoršuje jejich funkci a později může vést k jejich přestavbě, tzv. steatóze (zkutovatění) či dokonce k (alkoholické) cirhóze. 3 piva denně je hodně nejen pro diabetika.

    (odpovídá Prof. MUDr. František Saudek, DrSc., Klinika diabetologie, IKEM, Praha)

    Detail dotazu
  • Dotaz

    Tchán má dietu při dialýze, jak ji skloubit s dietou na cukrovku. Eva

    Odpověď

    Milá Evo, pro pacienty na dialýze není žádná speciální dieta. Záleží na tom, co konkrétní pacient potřebuje. Někteří téměř nemočí a veškeré nadbytečné tekutiny se musejí odstraňovat dialýzou, takže pacient může jen velmi málo pít. Pro někoho, zvláště při diabetu, je velmi obtížné předcházet tomu, aby se mezi dialýzou nezvyšovala nadměrně hmotnost z důvodů nabírání tekutiny. Někteří pacienti mají vysoké hodnoty draslíku, a prot musejí dávat pozor, aby se vyhýbali potravinám, které ho obsahují hodně. Když je ale pacient dobře dialyzován, nemívá zpravidla hladiny draslíku vysoké, a tak jen musí dbát na to, aby nejedl potraviny s obzvlášť vysokým obsahem draslíku. Podobně tomu může být s vápníkem nebo fosforem. To ale musí vždy dialyzační lékař nebo dietní sestra podrobně vysvětlit.

    Před zahájením dialýzy, kdy už je funkce ledviny velmi špatná, musejí často pacienti omezovat množství bílkovin v dietě. Taková diata se opravdu špatně kombinuje s diabetickou a někdy vede i k celkovému chátrání. Po zahájení dialýzy je ale možné příjem bílkovin v dietě zase uvolnit.

    Myslím tedy, že při pravidelné dialýze je nutné respektovat doporučení nefrologa zejména ohledně obsahu vody, draslíku a případně vápníku a fosforu (proti vysokým hladinám fosforu ale pacienti většinou užívají léky, které ve střevech fosfor vychytávají, takže se pak do krevního oběhu nevstřevábá). Samotná diabetická dieta může pak být standardní. Stejně jako před dialýzou je nutné dbát na dobré glykémie a pacient by si je měl pravidelně kontrolovat.

    (odpovídá Prof. MUDr. František Saudek, DrSc., Klinika diabetologie, IKEM, Praha)

    Detail dotazu
  • Dotaz

    Dobrý den, chtěla jsem se zeptat jestli cukrovku způsobuje nadměrné pojídání sladkosti a cukru. Děkuji za odpovědi. Blanka

    Odpověď

    Milá Blanko, Váš dotaz vypadá na první pohled naivně. Nebo si z nás možná děláte legraci! Ať se totiž podíváte do jakékoliv příručky pro pacienty nebo i na naše stránky, všude naleznete varování, že sladká jídla a nápoje jsou škodlivé, vedou k rychlému vzestupu glykémie a zatěžují slinivku břišní, kde se tvoří inzulín, nedostatečně tlumí pocit hladu a vedou k tloušťce. Buňky tvořící inzulín se namáhají, až se nakonec unaví a přestanou dobře fungovat.

    Pro školy byla proto vydána „pamlsková vyhláška“, která má omezit nahrazování „zdravých svačinek“ sladkými „prasečinkami“ a tím předcházet špatným dietním návykům a budoucímu rozvoji diabetu. V některých zemích byly dokonce zdaněny sladké nápoje, aby si jich lidé kupovali méně a nahrazovali je vodou (to jen u nás je v restauracích levnější pivo než minerálka).

    Když se ale nad vaší otázkou více zamyslím, není odpověď zdaleka tak jednoduchá. K diabetu 2. typu totiž zejména vede nadváha a nedostatek pohybu, což se projevuje hlavně u osob, v jejichž rodině se diabetes již vyskytuje. Sladká a zejména tučná jídla jsou hodně kalorická a pamlsky často obsahují nadbytek obojího. Snadno se po nich tloustne a obezita je skutečným rizikovým faktorem pro vznik diabetu.

    Když tedy štíhlý a fyzicky aktivní člověk občas pojídá sladkosti, nemusí mu to vůbec škodit. Cukr mu dodá rychlé kalorie, „procvičí“ trochu slinivku a kalorie se zas ve štíhlém těle rychle spálí ve formě sportu nebo jiného pohybu.

    Takže na vaši otázku bych odpověděl: „Nikoliv, pojídání cukru a sladkostí samo o sobě nezpůsobuje cukrovku“, ale to jen za předpokladu, kdyby ve vaší otázce chybělo jedno slovo, a to slovo je „příliš“. To slovo totiž znamená, že těch sladkostí chce někdo pojídat více, než stačí tělo okamžitě zpracovat na energii nebo než kolik je třeba uložit ve formě tuku v jeho štíhlém těle. Nadbytečné kalorie se potom za přispění inzulínu ukládají do zbytečných zásob nebo ani nemají kam honem odejít a ukládají se ve formě tukových kapének v cévách. Vzniká obezita a poškozování cév, čemuž se organismus brání snižováním citlivosti vůči inzulínu. A to je první krok pro rozvoj diabetu 2. typu, zvláště u osob s genetickou predispozicí.

    Tak vás tedy zdravím a vzkazuji vám: Jezte si dál sladkosti, když vám chutnají, jenom prosím s mírou a nikoli „příliš“. A to vzkazuji i vašim případným dětem.

    (odpovídá Prof. MUDr. František Saudek, DrSc., Klinika diabetologie, IKEM, Praha)

    Detail dotazu
  • Dotaz

    Dobrý den, měl bych otázku, zda a jaká obilná kaše, jak připravována je vhodná pro diabetika. Doporučili byste případně i nějaký vhodný recept. Ještě se chci zeptat, jaký je váš názor na arašídoví máslo. Moc děkuji za ochotua odpověď. Eduard

    Odpověď

    Dobrý den Eduarde, má odpověď na obilné kaše je téměř shodná s odpovědí na obiloviny ve vašem dotazu na domácí müsli.  

    Bohužel, tím že jsou vločky rozemlety a rozvařeny mají ještě vyšší glykemický index než vločky neupravené. Pro porovnání vločky surové mají GI od 40 do 57, ovesné kaše mají GI od 50-65. Například takový nezdravý a sladký Chocapic má GI 84. Chléb typu pumpernicel – 100 % celozrnný má GI 41-55.

    Ačkoliv se kaše mohou vařit v určitém množství živočišného či rostlinného mléka, stále neobsahují dostatečné množství bílkovin, které byste si ke snídani zasloužil.

    Neříkám úplné NE ovesným kaším, ale je třeba vše pečlivě odvážit, změřit si glykémii před a po konzumaci a najít to správné množství ovesné kaše pro vás (takové, aby glykemie po jídle nebyla vyšší než 2 mmol/l oproti glykémii nalačno). Obávám se ale, že vám toto vhodné množství ovesné kaše nebude stačit na zasycení.

    Vhodnější by bylo (pro diabetika) domácí müsli jako doplněk jogurtu či tvarohu. Takové jídlo bude bohatší na všechny živiny, díky čemuž se lépe dodrží doporučený příjem bílkovin, tuků a sacharidů za celý den.

    Nejvhodnější snídaní je stálé celozrnný či žitný chléb s dostačeným množstvím bílkovin (např. vejce, sýr, šunka, tvaroh apod.) a vlákniny v podobě neomezeného množství zeleniny či jedné porce čerstvého ovoce.

    Snídaně obsahující 40gS:

    • Tvaroh polotučný 150 g + 50 g jahody + 40 g ovesné vločky + 10 g mandle (1680kJ, 23 g bílkovin, 14 g tuku, 5 g vláknina)
    • Mléko polotučné 150ml + 40 g ovesné vločky + 50 g jahody + 10 g mandle neloupané (1275kJ, 12,6 g bílkovin, 10,5g tuku, 5 g vláknina)
    • Chléb žitný 70 g + lučina linie 30 g + šunka Zvonařka 95 % 60 g + okurka salátová 200 g (1410kJ, 21 g bílkovin, 9g tuku, 10g vláknina)

    Arašídové máslo zajisté můžete do svého jídelníčku zařadit. Ale mějte na paměti, že stejně jako ořechy všeobecně, tak i arašídové máslo je kalorické. Proto ho lze konzumovat jen menší porci. 

    20 g

    kJ

    S

    T

    B

    Jihočeské máslo

    627

    0,1

    16,5

    0,14

    Arašídové máslo Meridian

    495

    2,3

    9,2

    5,9

    Při koupi arašídového másla věnujte čas na prostudování jeho složení. Lze sehnat máslo obsahující 100 % arašídů, ale také jsou másla, která obsahují přidané tuky jako např. palmový olej, který je zdrojem nasycených mastných a trans mastných kyselin. Některá másla rovněž obsahují zbyteční množství soli a cukru.

    Detailní srovnání arašídových másel najdete na blogu NEHLADU který píšou kolegyně nutriční terapeutky.

    http://www.nehladu.cz/2015/09/srovnani-arasidovych-masel.html

    (odpovídá Mgr. Beáta Bohnerová, ambulantní nutriční terapeutka)

    Detail dotazu
Zobrazit všechny dotazy z kategorie "Cukrovka a životospráva"

Napsat dotaz

Uveďte prosím co nejjednodušeji několika slovy, případně upravujeme redakčně

Na stránkách se zobrazí pouze Vaše jméno, nikoliv příjmení

bude přístupný pouze redakci

Pro případ upřesnění dotazu

Týká se osoby, jejíž problém je řešen

Zveřejňujeme pouze dotazy srozumitelné, dotazy opakované a podobné neuvádíme. Zadáním dotazu souhlasíte s Pravidly poradny a zpracováním osobních údajů.

Pravidla poradny

Dříve, než položíte svůj dotaz, vyhledejte si, prosím, zda ten samý nebo velmi podobný dotaz nepoložil jiný čtenář či čtenářka před vámi. Návod "Jak na to" naleznete v sekci Vyhledávání v dotazech. Upozorňujeme, že položené dotazy budou zveřejňovány, stejně jako odpověď na ně. Neuvádějte, prosím, celé své jméno. Pokud bude k dotazu přiložena fotografie nebo video, odpovídající lékař zváží její zveřejnění. Velmi děkujeme za vaši přízeň. Věříme, že vám přinášíme užitečnou službu v daném oboru medicíny. Upozorňujeme, že tyto internetové stránky působí pouze jako informační zdroj. V žádném případě nenahrazují lékařskou či jinou odbornou péči!