Poradna

vysazení cukru v jídle a glykovaný hemoglobin

Ptá se: Helena

Dotaz

Dobrý den, zadávala jsem již dotaz do Vaší poradny, který byl zodpovězen pod názvem "Stanovení diabetu". Dovoluji si tedy na něj navazovat. Po 4 měsících od doby, kdy jsem měla glykovaný hemoglobin 45 mmol/mol. a byla vyslovena diagnoza cukrovky, jsem měla další kontrolu, kdy glukóza nalačno byla z krve 5,3 mmol/l a glykovaný hemoglobin 41mmol/mol. Diagnozu cukrovky lékařka odvolala. Zhubla jsem totiž téměř o 20 kg, a to ze začátku po Metforminu, za měsíc mi byl vysazen právě kvůli rychlému hubnutí, ale pomalu jdu s váhou dolů stále. Z 95 kg jsem dosáhla nyní váhy 77 kg, upravil se mi krevní tlak, tuky, cholesterol, dna - všechny hodnoty jsou nyní v normě a léky byly vysazeny, ponechán byl pouze Euthyrox na hypothyreozu. Moje otázka zní: začala jsem jíst zdravě 5x denně menší porce a zcela jsem vysadila sladká jídla a veškerý cukr, cvičím a více se pohybuji, jen výjimečně používám Dia chrom. Zajímalo by mě, proč je tedy při absenci cukru můj glykovaný hemoglobin stále téměř na hranici? Myslela jsem, že jeho vynecháním klesne na nejnižší možné hodnoty. Je snad chyba, že sladké nejím vůbec nebo jak bych se měla dále stravovat, když údajně jsem již zcela zdravá? Nebo při těchto hodnotách je zde stále hrozba cukrovky? Také nevím, jak zastavit hubnutí, které pokračuje cca o 1 kg za 14 dní. Děkuji za odpověď. Helena

Odpověď

Milá Heleno, v prvé řadě vám gratuluju! Začala jste cvičit, držet dietu a krásně jste zhubla. Takhle si lékař představuje ideální scénář, který se ale bohužel málo kdy skutečně odehraje. Asi nebude vůbec vadit, když ještě trochu zhubnete, ale nejtěžší úkol vás teprve čeká: znovu nepřibrat.

Já tedy aspoň doufám, že vaše hubnutí je úmyslné a že to není tím, že jste z nějakého důvodu ztratila chuť k jídlu. Ideálně byste mohla dosáhnout 68 – 70 kg, koupit si kompletně nové oblečení a při tom zůstat. Všichni vám budou závidět a obdivovat vás. Jen doufám, že to hubnutí není nějakým nechutenstvím, zvracením či průjmy, to byste asi musela být vyšetřena.

Vězte, že diabetes nebo porucha glukózové tolerance, to jsou určité termíny, na kterých se lékaři dohodli, aby se spolu domluvili. Schopnost těla reagovat na snědenou potravu a vytvářet odpovídající množství inzulínu, to je souvislá veličina, a i mezi zdravými osobami jsou rozdíly. Někomu stačí inzulínu málo, jiný ho potřebuje více ke stejnému množství jídla. Diabetes 2. typu vzniká, když tělo potřebuje hodně inzulínu, ale beta buňky ve slinivce břišní jej už nestačí v dostatečné míře produkovat. Potřeba inzulínu obecně roste nejen s množstvím jídla, ale také s množstvím tělesného tuku a s nedostatkem pohybu. Ještě k tomu, nejen celé tělo, ale i slinivka břišní může být ztučnělá. Když i slinivka „zhubne“, může se zlepšit tvorba inzulínu.

Jisté ale je, že u vás obezita vedla k tomu, že beta buňky ve slinivce už nestačily tvořit dostatek inzulínu. Mnoha jiným obézním osobám mohou beta buňky pracovat lépe, a tak navzdory tomu, že jsou obézní, málo se pohybují a potřebují hodně inzulínu, nemají (zatím) diabetes. Když vy jste nyní zhubla, cvičíte, berete léky a držíte dietu, diabetes se velmi zlepšil. Vloha pro diabetes ale stále zůstává a vaše beta buňky se asi už nestanou přeborníky na tvorbu inzulínu. Může stačit málo a diabetes se zase rozvine.

Máte nyní vynikající výsledky a je to vaše zásluha. Vaše beta buňky již na vaše tělo „stačí“. Glykovaný hemoglobin je nyní v normě, co chtít více? Lepší než u 20letého sportovce to už asi nebude a i mezi nimi se najdou tací, kteří mají stejné hodnoty. Jen musíte vaší slinivce dále pomáhat a vytrvat. Metformin je dobrý a bezpečný lék, který snižuje nároky na potřebu inzulínu a je pro vás vhodný.

Nevím také, zda léčba Euthyroxem byla zahájena teprve nedávno, nebo zda Euthyrox užíváte již dlouho. Snížená funkce štítné žlázy může být příčinou obezity a objevení se diabetu. Pokud by to byl pro vás poměrně nový lék, může se na vašem zlepšení také hodně podílet.

A nakonec, jen pro jistotu: Pokud byste dále hubla navzdory tomu, že už byste nedržela žádnou dietu a nebylo by to vaše rozhodnutí, potřebovala byste pro jistotu vyšetření zažívacího ústrojí.

(odpovídá Prof. MUDr. František Saudek, DrSc., Klinika diabetologie, IKEM, Praha)

Další dotazy z kategorie "Cukrovka a životospráva"

  • Dotaz

    Dobrý den, obracím se na Vás s dotazem. je mi 55 let a bojuji s vyšší hladinou cukru. Zhubl jsem loni 7 kg, sportuji a hladina klesla na 5,6. Nyní při kontrole naměřil lékař hodnotu 6 mol. Obézní nejsem (70 kg) a lékař mi předepsal přípravek Glucophage. V letáčku se píše, že je problém s alkoholem. Jinde na foru jsem četl, že 2dcl vína při cukrovce nevadí. Vadí tedy 2-3 dcl vína po spolknutí Glucophage? Mohou nastat zařívací potíže? Dosud jsem bral pouze volně dostupný přípravek Gluco Care. Je vůbec nutné Glucophage užívat i při těchto naměřených hodnotách cukru v krvi? nestačí zdravý životní styl? V případě, že bych si chtěl dát vína příležitostně trochu více např. 0,5 l, je lepší jeden den přípravek vysadit? Moc děkuji za vaši odpověď a ochotu a věnovaný čas. Eda

    Odpověď

    Milý Edo, diabetes máte dobře vyrovnaný a jste štíhlý. Myslím, že už není mnoho prostoru, abyste mohl případné zvýšení glykémie zdolávat přísnější dietou. Spíše si myslím, že pokud by vám glykémie stoupaly, hodila by se pro vás malá dávka dlouze působícího inzulínu. Určitě by to šlo také zvládat tabletami, ale ten inzulín je pro štíhlé osoby přirozenější.

    Glucophage (metformin) je dobrý a osvědčený lék. Jeho velmi vzácným nežádoucím účinkem je tzv. laktátová acidóza. K té prakticky nedochází, pokud lékař respektuje stavy, kdy se metformin nemá podávat. To jsou obecně stavy, kdy je postižen některý z životně důležitých systémů, jimiž jsou: srdce, játra, plíce, ledviny. Za těchto okolností se může v těle hromadit kyslelina mléčná - produkt metabolismu, který vzniká při nedokonalém metabolismu v důsledku tkáňového nedostatku kyslíku. Metformin k tomu trochu také přispívá, ale to se nijak neprojeví, pokud uvedené orgány nejsou vážněji postižené.

    Jednou ze známých příčin nadprodukce laktátu (kyseliny mléčné) je alkohol. Otrava alkoholem je může být provázena také laktátovou acidózou. To je důvod, proč se metformin nedoporučuje s alkoholem a žádný lékař vám tedy nemůže doporučit pití alkoholu při léčba metforminem.

    Mnozí pacienti jsou schopni pít alkoholu hodně, a pak by to mohlo být opravdu nebezpečné. Pokud si dáte opravdu jednu či 2 skleničky, tak by to nemělo vadit, jste-li jinak zdráv. Ale oficiálně vám to lékař doporučit nemůže. Pochopitelně závisí také na dávce. Glucophage se dávkuje od 500 do 2500 mg denně. Byl bych opravdu opatrný při té maximální dávce.

    Ještě důležitější než glykémie by mohla být hodnota glykovaného hemoglobinu. Vy se asi měříte hlavně na lačno, ale je možné, že po jídle máte hodnoty vyšší. Glykovaný hemoglobin ukazuje, jaká je vaše kontrola diabetu v posledních asi 3 měsících. Normální hodnota je asi do 41 mmol/mol. Hodnota do 47 by byla velmi dobrá.

    Já bych vám doporučoval ten Glucophage brát. Pokud by to nestačilo, mohl by se ještě s něčím skombinovat. Pokud by ani to nestačilo, hodil by se pro vás asi inzulín. Jste totiž štíhlý, nemáte asi inzulínovou rezistenci a vaše porucha nejspíš spočívá v malé schopnosti tvořit inzulín.

    (odpovídá Prof. MUDr. František Saudek, DrSc., Klinika diabetologie, IKEM, Praha)

    Detail dotazu
  • Dotaz

    Dobrý den. Minulý týden jsem byla na odběru dlouhodobého cukru a výsledek je 63. Beru tabletky SIOFOR 850 2x denně. Je možné, že tento výsledek ovlivnil med, který jsem si v lednu a v únoru dávala do čaje z důvodu těžkého nachlazení a kašle? Za 2 měsíce jsem spotřebovala 1 kg medu. Kolik by tato hodnota byla v krátkodobém cukru? Děkuji za odpověď. Eva

    Odpověď

    Milá Evo, to, čemu zjednodušeně říkáte dlouhý cukr, je tzv. glykovaný hemoglobin.

    Čím vyšší bývají glykémie v posledních 2 – 3 měsících, tím bývá vyšší i hodnota glykovaného hemoglobinu. Je to v podstatě spolehlivější ukazatel, než jednorázově zjištěná glykémie. Přijde-li pacient do ordinace a má glykémie v posledním týdnu velmi pěkné, neznamená to vůbec, že tomu tak muselo být i před měsícem či před dvěma.

    Pokud jste užívala velké množství medu a měla při tom vysoké glykémie, tak se to skutečně projeví na zvýšené hodnotě glykovaného hemoglobinu. Je ale docela dobře možné, že jste čaj s medem upíjela po troškách a přitom omezovala příjem jiných sacharidů, takže vám to glykémie ani nemuselo nutně zvyšovat. Pak byste zvýšené hodnoty glykémií ani glykovaného hemoglobinu nemusela mít.

    Med sám o sobě hodnotu glykovaného hemoglobinu nezvyšuje. Glykovaný hemoglobin zvyšují vysoké glykémie.

    V 1 kg medu je obsaženo asi 810 g sacharidů. Pokud jste jej spotřebovala během 2 měsíců, připadá na 1 den asi 13,5 sacharidů.

    Já rozhodně med diabetikům nedoporučuji, ale také jej striktně nezakazuji. Pokud si někdo namaže na 80 g plátek chleba (asi 40 g sacharidů) 13,5 g medu, je to celkem 53 g sacharidů. Pokud by měl na med velkou chuť, mohl by si alespoň občas klidně dát chleba jen 60 g (30 g sacharidů), k tomu ten med, a dohromady by to dalo 43,5 g sacharidů. Rozhodně tím neříkám, že med je pro diabetiky vhodný. Sacharidy obsažené v medu se rychleji vstřebávají než ty, obsažené v chlebu. Nicméně pro diabetika 2. typu je velice důležité celkové množství kalorií, to znamená nejen sacharidů, ale hlavně také tuků.

    Myslím, že chyba byla v tom, že vy jste měla v zimě už tak zvýšenou glykémii. Hodnoty jste si neměřila, ale klidně jste si do čaje přidávala med. A tak se stalo, že glykémie už tak zvýšená stoupla ještě více.

    Já doufám, že už vás nachlazení opustilo a zkusíte to nyní bez medu, nebo alespoň s velkým snížením jeho dávek. Ostatně med moc dobře chutná, hladí podrážděný krk od kašle, ale jinak proti nachlazení nepůsobí. V prvé řadě si spočítejte, kolik sacharidů za den jíte, porovnejte to s doporučenou dietou a hlavně – měřte si sama glykémie. Jen tak zjistíte, zda vám něco glykémie zvyšuje či ne a zda je vaše léčba dostatečná.

    A abych se nevyhnul vaší otázce: podle statistických výkonů odpovídá hodnota glykovaného hemoglobinu 63 mmol/mol průměrným hodnotám glykémie asi 10 mmol/l. To je ale skutečná průměrná glykémie, nikoliv průměr z hodnot stanovených jenom 1x denně a to ještě na lačno. Je to hodnota vysoká a bylo by dobře s tím něco dělat. Na prvním místě snížit kalorický příjem. Na druhém místě zintenzivnit léčbu diabetu pomocí léků, např. přidat ještě něco k Sioforu. A za odměnu, když to na vás přijde, dejte si občas do čaje jednu čajovou lžičku medu.

    (odpovídá Prof. MUDr. František Saudek, DrSc., Klinika diabetologie, IKEM, Praha)

    Detail dotazu
  • Dotaz

    Dobrý den, mám na Vás dotaz ohledně diabetu a hubnutí. Cukrovku mám k letošnímu roku 15 let. Za posledních pár měsíců se snažím o snížení váhy. Jsem sportovně založená a sportuji 3-5x týdně. Ze začátku šla váha pomalu dolů, ale postupně se zastavila na místě a ne a ne s tím hnout. Napadlo mě, zda v tom nebude mít "prsty" trochu cukrovka. Přeci jenom tělo diabetika funguje jinak než tělo zdravého člověka, takže i proces hubnutí se pravděpodobně liší. Jsou nějaké rady, jak by šlo váhu snížit ještě o pár kg? Popřípadě jak? Mockrát děkuji za odpověď. Klára

    Odpověď

    Dobrý den Kláro, v první řadě Vám gratuluji k tak častému cvičení. Jen tak dál. :)

    Je velmi těžké takto od počítače říci, jestli je někde (a kde vlastně) chyba. Nejvhodnější by bylo najít ve svém okolí nutričního terapeuta, který by s Vámi probral Váš jídelníček a pohybovou aktivitu

    Takto z zpovzdálí Vám mohu doporučit, abyste se nevážila, ale spíše měřila obvody pasu, paže či stehna. Při pravidelném cvičení budujeme svalovou hmotu. Ta je "těžší" nežli hmota tuková, a proto kilogramy nemizí. Tělo se pomalu ale jistě mění a zpevňuje. Proto zatněte zuby a vydržte, někdo potřebuje delší čas, než bude změna patrná. 

    Také můžete mít chybu v jídelníčku, může Vám chybět nebo přebývat některá z živin. V takovém případě vám pomůže již zmíněný nutriční terapeut. 

    Nebo si můžete pokusit monitorovat Váš denní příjem. na www.kaloricketabulky.cz  - které vám postupně budou automaticky radit, kde v jídelníčku děláte chyby. 

    (odpovídá Mgr. Beáta Bohnerová, ambulantní nutriční terapeutka)

    Detail dotazu
  • Dotaz

    Dobrý den. Před časem jsem na těchto webových stránkách našel tabulku jednotlivých druhů ovoce a k nim přiřazeného množství tuku. Teď to nějak nemůžu dohledat. děkuji Petr

    Odpověď

    Dobrý den Petře, 

    ovoce i zelenina (až na pár výjimek) obsahují minimální množství tuku. Tabulku, kterou zmiňujete bohužel neznám. A nevím, že by na našich  stránkách byla. Ovšem celkem přehledné kalorické složení různých potravin vytvořila společnost STOB - ledničkový tahák.

    https://www.stob.cz/cs/lednickovy-tahakhttps://www.stob.cz/cs/lednickovy-tahak

    Nebo si tabulku můžete sám vytvořit např. na www.kaloricketabulky.cz

    Máte-li ovšem na mysli množství cukru v ovoci, tak přikládám tabulku:


     
    Ovoce (100g) Energie(kJ) Sacharidy (g) Vláknina (g)
    ananas 227 13 2
    angrešt 183 10 3
    avokádo  1 018 6 5
    banán 394 22 2
    bluma 284 16 3
    borůvky 226 11 5
    broskev 220 12 2
    citrón 185 9 4
    fíky  341 18 3
    granátové jablko 322 17 3
    grapefruit červený 175 9 1
    hrozny bílé 310 18 2
    hrozny modré 302 17 1
    hruška 244 13 3
    cherimoya 370 18 3
    jablko 238 13 3
    jahody 147 6 2
    kdoule  234 15 2
    kiwi 272 14 3
    limetka 167 11 4
    maliny 257 13 6
    mango 302 16 2
    meruňky 219 12 3
    nashi asijská hruška 193 11 5
    nektarinka 152 8 2
    ostružiny 260 12 6
    papaya  151 9 2
    pomeranč 208 11 3
    rybíz červený 241 13 5
    švestky 262 15 2
    kaki tomel  293 16 2
    třešně 271 14 2
    višně 243 12 2
    mandarinka 180 12 2
    maracuja 398 20 1
    pomelo 174 10 1
    *meloun vodní 118 6 0,69
    žlutý cukrový meloun 144 8 0,55
    meloun Galia 226 12 1
    meloun cantaloupe 151 8 0,8
    *Ačkoliv se neřadí melouny do ovoce, obsahují oproti jiným druhům zeleniny více cukru, a proto jsme je rovněž do této tabulky zahrnuli.

    (odpovídá Mgr. Beáta Bohnerová, ambulantní nutriční terapeutka)

    Detail dotazu
  • Dotaz

    Jsem šéfkuchař na kongresovém hotelu, mám cukrovku 2, zachycenou preventivní kontrolou u lékaře. cukr 15,4 v krvi . nasazená dieta na tuky, bílkoviny, sacharidy a zatím dvakrát denně Stadamet 850g dvakrát za den. To zhruba o mně.47 let a jo hypertenze a obezita 3. Příkaz nadřízeného a mojí pracovní náplní je ochutnat a dochutit každé jídlo, polévky, omáčky, dezerty, bagety atd. nepravidelně a hodně druhů. Tvrdě se snažím dodržovat pravidla od diabetologa, ano jsem unavený, ano je to kompletně změna celého života, jak to přizpůsobit mé práci? Beru tuto nemoc asi moc vážně. Dušan

    Odpověď

    Milý Dušane, už jsem se s podobným problémem setkal, a ne jednou. Asi to není úplně náhoda, že si lidé vybírají takové povolání, A kromě toho takovým lidem asi lépe fungují chuťové pohárky na jazyku a mají dobrou představivost, jak dobré chuti dosáhnout.

    Dala by se navrhnout změna povolání, ale to si myslím, že by nemuselo být správné řešení. Také už nejste úplně mladý a podle všeho jste ve svém oboru úspěšný.

    Co a jak máte ochutnávat, vám určitě váš šéf nemůže nařizovat. V kuchyni jste šéf vy a vy nejlépe víte, jak dobré chuti dosáhnout. Moje žena také hodně vaří a moc dobře. Já bych to velmi ocenil, ale vadí mi na tom, že stále říká, že vaří nerada a nerada jí jídlo, které sama uvaří. Dobře se nají, jen když jí uvaří někdo jiný, nebo spíš, když jdeme do restaurace. Jídlo určitě ochutnává a je při tom štíhlá. 

    Já si myslím, že tím to není. Nejvíc se tloustne z příkrmů a tučných jídel. Příkrmy asi ochutnávat moc nemusíte a tučné pokrmy byste obecně vařit neměl, protože nejsou zdravé a i dnešní zákazníci se jim spíš vyhýbají. Jedna věc je ochutnat a druhá je jíst. Prostě při práci vůbec nejezte! Ochutnejte, vyplivněte. Tak jako sommeliéři, pokud nechtějí, aby se z nich stali alkoholici.

    Musíte podstoupit dietní edukaci. I když o jídle hodně víte, určitě ne všechno. Jen tak na zkoušku, víte, kolik sacharidů obsahuje jedna průměrná brambora (5 cm)? Kolik sacharidů je v jedné pice o průměru 30 cm? Kolik cukru je ve 100 g jablka? Kolik v 0,3 l dvanáctistupňového piva?

    A víte, kolik sacharidů denně byste měl jíst a jak byste si to měl rozložit? Tohle se musíte podrobně naučit a bude se vám to hodit i pro vaření jiným lidem. Však je mezi nimi jistě hodně diabetiků. A jak by byli rádi, kdybyste jim spolu s jídlem řekl: 50 g blílkovin, 50 g sacharidů, 40 g tuků....

    Glykémie 15 je hodně a je nutné s tím něco dělat. Stadamet je dobrý. Spolu s dietou by měl zabrat a pokud by to po měsíci nestačilo, existuje řada dalších léků. A zejména ta dieta. Tu musíte opravdu znát, ne jen trochu. Pohled na lžíci rýže, na kopeček fazolí - vše musí u vás hned vyvolat představu, kolik je to sacharidů. Učí se to malé diabetické děti a mnohým to jde velmi dobře.

    A to jídlo prostě nejezte! Ochutnat, vyplivnout. Nebo dopadnete jako v Císařově pekaři: "my se tady ukyneme k smrti".

    (odpovídá Prof. MUDr. František Saudek, DrSc., Klinika diabetologie, IKEM, Praha)

    Doplňující odpověď naší nutriční poradkyně:

    Dobrý den Dušane, 

    bohužel mnoho našich pacientů má stejný problém jako vy. Není lehké některá povolání přizpůsobit onemocnění cukrovkou. Abychom si mohli být opravdu jisti, že vinou všeho je časté ochutnávání jídel, bylo by třeba pečlivě zapisovat jídelníček. 

    Doporučuji Vám si stáhnout aplikaci do mobilu od www.kaloricketabulky.cz. Je to výhodné, protože můžete do mobilu jídlo zapisovat ihned, jakmile ho sníte a odpadá tak riziko, že to zapomenete zapsat.  

    Zápis je třeba provádět pečlivě alespoň 3-5 dní. Zapisujte vše co sníte a vypijete. Jako šéfkuchař zajisté máte přehled ohledně váhy pokrmu (např. kolik g má lžíce omáčky a kolik lžička), proto to pro vás bude pravděpodobně lehčí než pro jiné diabetiky. Myslím, že tak sám nejlépe dohledáte, kde je skutečná chyba. 

    Kalorické tabulky vám samy řeknou, že máte například některé živiny málo či naopak hodně. Ale také to poznáte podle vypočítaného množství energie, sacharidů, bílkovin a tuků. 

    Rovněž si myslím jako pan profesor, že nemusíte ochutnávané jídlo polykat, a také se můžete pokusit část ochutnávání přesunout na některého z vašich kolegů. Každý správný kolega vám zajisté vyjde na pomoc :-)

    Ačkoliv  jste celý den na nohou a večer vás třeba všechno bolí, bohužel takový pohyb není nejvhodnější pro redukci hmotnosti. Vaše tělo je již na tento každodenní pohyb adaptované a je třeba do života vložit pohyb nový. 

    Více o pohybu se můžete dočíst v mém článku Cvičení s cukrovkou na stránkách ocukrovce.cz.

    Pokud byste přeci jen stále tápal, myslím, že ve vašem případě by bylo opravdu nejvhodnější navštívit nutričního terapeuta. Kontakty na některé z nich najdete na našich stránkách v rubrice Nutriční terapeuti.

    (odpovídá Mgr. Beáta Bohnerová, ambulantní nutriční terapeutka)

    Detail dotazu
Zobrazit všechny dotazy z kategorie "Cukrovka a životospráva"

Napsat dotaz

Uveďte prosím co nejjednodušeji několika slovy, případně upravujeme redakčně

Na stránkách se zobrazí pouze Vaše jméno, nikoliv příjmení

bude přístupný pouze redakci

Pro případ upřesnění dotazu

Týká se osoby, jejíž problém je řešen

Zveřejňujeme pouze dotazy srozumitelné, dotazy opakované a podobné neuvádíme. Zadáním dotazu souhlasíte s Pravidly poradny a zpracováním osobních údajů.

Pravidla poradny

Dříve, než položíte svůj dotaz, vyhledejte si, prosím, zda ten samý nebo velmi podobný dotaz nepoložil jiný čtenář či čtenářka před vámi. Návod "Jak na to" naleznete v sekci Vyhledávání v dotazech. Upozorňujeme, že položené dotazy budou zveřejňovány, stejně jako odpověď na ně. Neuvádějte, prosím, celé své jméno. Pokud bude k dotazu přiložena fotografie nebo video, odpovídající lékař zváží její zveřejnění. Velmi děkujeme za vaši přízeň. Věříme, že vám přinášíme užitečnou službu v daném oboru medicíny. Upozorňujeme, že tyto internetové stránky působí pouze jako informační zdroj. V žádném případě nenahrazují lékařskou či jinou odbornou péči!