Poradna

Doporučení a pravidla poradny: Dříve než nám zašlete svůj dotaz, vyhledejte si prosím, zda stejný nebo velmi podobný dotaz nepoložil jiný čtenář či čtenářka před vámi. Doporučujeme vepsat do obdélníčku "Hledat v poradně" klíčová slova týkající se vašeho dotazu a prohlédnout si starší odpovědi na stejné či podobné téma. Upozorňujeme, že položené dotazy budou zveřejněny stejně jako odpověď na ně. V odpovědi uvedeme pouze vaše křestní jméno, rok narození, tělesnou hmotnost a výšku, jelikož tyto parametry s odpovědí většinou souvisí. Pokud bude k dotazu přiložena fotografie nebo video, odpovídající lékař zváží její zveřejnění. Velmi děkujeme za vaši přízeň. Věříme, že vám přinášíme užitečnou službu v daném oboru medicíny. Upozorňujeme, že tyto internetové stránky slouží pouze jako informační zdroj. V žádném případě nenahrazují lékařskou či jinou odbornou péči!

statiny a diabetes

Datum vložení dotazu: 17.02.2024

Ptá se: Anna

Dotaz

Dobry den, pred 4 mesici mi zjistili zvyseny cukr (na lacno 6,4, dlouhy 44), beru vecer Stadamed 500 mg. Na noc jeste beru lek na cholesterol Torvacard 10. Kazde rano si merim glykemii na lacno. Mam vyzkouseno, že kdyz si vecer vez. U Torvacard, tak mam rano 6,7az 10, pokud si Torvacard nevezmu, tak mam rano do 5,7. Je mozne, že by tento lek ovlivnoval vysi cukru rano, kdyz se bere na noc nebo, kdyz se uziva pri diabetu? Dekuji za nazor. Jeste pro info, dietu drzim, jim 4x denne, nejim tucne, smazene, jim hodne ovoce a zeleniny, za posledni mesic jsem zhubla touto stravou 3 kg. Anna
věk: 67 let výška: 169 cm váha: 93 kg

Odpověď

Vážená paní Anno, přeji dobrý den,

užívání všech statinů (mezi které Torvacard patří) může vést u některých pacientů k mírnému zvýšení glykémie u některých pacientů s diabetem, nebo se zvýšeným rizikem vzniku diabetu, mohou vyvolat klinicky významnou hyperglykémii, která již vyžaduje diabetologickou péči. Uvedené riziko však nepřevažuje nad prospěchem léčby statiny, které spočívá ve snížení kardiovaskulárního rizika a není proto důvod pro ukončení léčby statiny. Pacienti s diabetem a se zvýšeným rizikem pro vznik diabetu (glykémie nalačno 5,6-6,9 mmol/l) mají být náležitě sledováni v souladu s odbornými doporučeními. Je také možné správně časovat podávání příslušných léků. Přípravek Torvacard není nezbytné užívat večer, je možné jeho podávání v ranní dávce. Večer pak užívat přípravek Stadamet. Je vynikající, že se snažíte mít pod kontrolou tělesnou hmotnost, to určitě velmi významně přispívá ke snížení rizika rychlého zhoršování diabetu a i kardiovaskulárních příhod. Za mě máte jedničku s hvězdičkou.

S přátelským pozdravem

Poznámka redakce: možná by Vás mohly zaujmout naše Fotojídelníčky


Další dotazy z kategorie "Cukrovka a léky"

638 dotazů

  • Dotaz

    Mám diabetes 2. typu 34 let. V roce 2019 jsem měla rakovinu prsu. Od té doby si musím píchat 4x denně inzulín a za těch 5 let jsem přibrala 10 kg. Nyní mi byla nasazena Forxiga pro hraniční hodnotu ledvin. Děsí mě příkazový leták. Lék mi předepsal diabetolog. Obvodní lékařka by tento lék vůbec nedávala pro jeho nedostatečný výzkum. Mohu tento lék užívat?Děkuji za odpověď.

    Odpověď

    dobrý den

    lék Forxiga prošel klinickými studiemi, ve kterých prokázal v dlouhodobém horizontu výrazně pozitivní vliv na ledviny, ochranu cév a zlepšení kontroly cukru. Byl následně schválen regulačními úřady, které posuzují účinek a možné nežádoucí účinky léků. Proto bych se nebála o jeho bezpečnost.

    Jeho užívání zpomaluje zhoršování funkce ledvin, vede ke snížení hmotnosti cca  3-5 kg. Ano mohou se projevit nežádoucí účinky (cca u 5-7% pacientů), v případě potíží se lék vysazuje. Hodně jej nyní doporučujeme právě pacientům s nedostatečně kontrolovanou cukrovkou nebo s nemocemi ledvin či srdce.

    Myslím že jej můžete vyzkoušet a sama posoudíte jaký vliv bude mít na hodnoty krevního cukru a jak jej budete tolerovat.

    s pozdravem

    Detail dotazu
  • Dotaz

    mohu si ozempic aplikovat sama,nebo musí být lékař Zdeňka

    Odpověď

    Milá Zdeňko, Ozempic se dávají pacienti sami doma. V balení léku je přiložen návod, jak postupovat, ale před první dávkou by vám to měli ukázat lékař nebo zdravotní sestra. Potřebujete k tomu tenkou injekční jehlu, kterou si nasadíte na aplikační pero, ve kterém je lék obsažen. Je to velmi jednoduché a nemusíte z toho mít obavy.

    Detail dotazu
  • Dotaz

    Dobrý den,chtěla bych se zeptat za jak dlouho začne působit inzulín na noc Toujeo ,začala jsem 1.3 2024 aplikovat inzulín 6j a postupně až 14j a pořád mám ráno glyk.pře 8-9,5 nevím proč? Nechce se mi zvyšovat dávku inzulinu.Jak funguje noční inzulín,když si ho píchnu ve 23 hodin a ráno v 6 mám vysokou glyk.Pohybu mám dost a dietu se snažím držet taky. Děkuji za odpověď i za to jak se diabetikům věnujete. Radka

    Odpověď

    Milá Radko, insulin Toujeo působí velmi dlouze, déle než 24 hod. To vede k tomu, že při podávání jednou denně trvá několik dní, než se jeho hladina v těle ustálí. Je proto nutné vždy hodnotit výsledek změny dávky až po alespoň 4 dnech, potom je již efekt poměrně stabilní. Po týdenní léčbě se již dá říci, že Toujeo vlastně „nezačíná“ působit po podání injekce, ale působí stabilně celých 24 hodin a jeho hladina je v průběhu celé noci i dne vyrovnaná.

    Pokud tedy máte opakovaně např. ráno na lačno glykémie vyšší, než byste si přála a přitom jíte vyhovující množství sacharidů, tak je zřejmě vhodné dávku trochu zvýšit a čekat několik dní, než se opět hladiny ustálí. Hodnoty kolem 9 mmol/l na lačno jsou opravdu mírně zvýšené. Nemáte-li nadváhu a nejíte-li příliš sacharidů (odhadem více než 200 g/den při pečlivém počítání), je vhodné dávku ještě zvýšit třeba na 18 j. Dále uvidíte po několika dnech a případně dávku i potom ještě lehce zvýšíte, bude-li to třeba.

    Lékař vám tento inzulín nasadil proto, že usoudil, že vaše tělo není schopné tvořit dostatečné množství vlastního inzulínu. To není vaše vina, i když potřebu inzulínu můžete do určité míry snížit menším příjmem sacharidů a větší tělesnou aktivitou. Dávku je potřeba postupně určit takovou, která vám zajistí dobré ranní glykémie (a dobré glykémie i během dne před jídly), aniž by docházelo k hypoglykémiím.

    Pokud by vám potom glykémie stoupaly příliš po jídle, bylo by možná nutné přidat ještě jiný typ inzulínu podávaný krátce před jídly. To ale ve vašem případě zřejmě nebude nutné.

    Detail dotazu
  • Dotaz

    Můžu ozempic sem po.mozkove mrtvici Michal

    Odpověď

    Milý Michale, stav po mozkové mrtvici není důvodem, abyste Ozempic nemohl užívat. Zároveň ale není jisté, zda je pro vás Ozempic vhodný. To musí posoudit váš lékař. Ozempic má svoje předepisovací omezení, aby byl hrazen ze zdravotního pojištění. Pokud nemáte diabetes, musel byste si jej kupovat.
     

    Detail dotazu
  • Dotaz

    Dobrý den. Léčím se pomocí chemoterapie s rakovinou prsu. Na chemoterapie chodím každý týden (mám už 6 aplikaci z 12) a už 3 týden mám nasazené, kvůli reakci (tlak v zádech, pocit dušnosti), Dexamethason 4mg 2tbl večer před chemoterapii a 2 tbl v den chemoterapie. Navíc v samotné infúzi mám ještě dávku 8mg. Chtěla jsem se zeptat, o kolik zvedají kortikoidy cukr zdravému, cukrovkou neléčenému člověku? Změnila jsem se prozatím jen před večeří a měla jsem 8,8. Moc děkuji. Iva

    Odpověď

    Milá Ivo, dexametason je velmi účinný glukokortikoid, který se používá k posílení a ke zlepšení tolerance chemoterapie. Jako jiné kortikoidy snižuje efekt inzulínu. To je u řady osob provázeno jeho zvýšenou sekrecí. Pokud tělo již nedokáže produkovat více inzulínu, zvyšuje se glykémie.

    Jinými slovy, ke zvýšení glykémie nemusí vůbec docházet. Zvláště, pokud se lék nedává trvale, ale jen nárazově. Není tedy možné říci, o kolik bude glykémii zvyšovat. Může to být od nuly až po vznik jasného diabetu, zejména u osob, které mají nadváhu, málo se pohybují a obecně mají již bez toho sníženou kapacitu produkovat inzulín.

    Hodnota glykémie 8,8 před večeří je mírně zvýšená, ale nic vážného se zatím neděje. Pomoci byste mohla zdravou stravou s omezením sacharidů a pokud možno tělesným pohybem, což se ale dobře řekne, ale často velmi obtížně dodržuje v době, kdy podstupujete chemoterapii. Je dobré na zvýšenou glykémii upozornit svého lékaře – onkologa, aby uvážil, zda je možné používat dávky kortikoidů nižší. No, držím palce, ať to dobře dopadne!

    Detail dotazu
Zobrazit všechny dotazy z kategorie "Cukrovka a léky"

Napsat dotaz


Na stránkách se zobrazí pouze Vaše jméno, nikoliv příjmení

Týká se osoby, jejíž problém je řešen

Na stránkách nebude zobrazena

Na stránkách nebude zobrazena

Na stránkách nebude zobrazen

bude přístupný pouze redakci

Pro případ upřesnění dotazu

