Poradna

přešla jsem z Actrapidu na Fiasp, ale mám hyperglykémie

Datum vložení dotazu: 04.01.2020

Ptá se: Eva

Dotaz

Před týdnem jsem přešla z Actrapidu na Fiasp. Dávka 1:1. První dny to šlo, ale nyní mám hyperglykémie. Před jídlem 11,6 mmol/l , po dvou hodinách 8,8, ale před dalším jídlem už zase 11,2. Nevím proč? Nic mezi tím nejím. Oběd ve 13 hod, večeře v 18 hod. Eva

Odpověď

Milá Evo, inzulín Fiasp v sobě spojuje 2 "vylepšení" oproti inzulínu Actrapid, obě s cílem dosáhnout rychlejšího nástupu účinku a jeho kratšího trvání. Smysl toho je, aby inzulín působil brzy s jídlem, ale potom aby jeho vyšší hladina nepřetrvávala příliš dlouho, když už to není potřeba. U mnoha lidí to snižuje riziko hypoglykémie a dovoluje to větší svobodu při dávkování, protože Fiast se dává vlastně spolu s jídlem v okamžiku, když už jistě víme že budeme jíst a víme, co budeme jíst (jídlo je na stole).

Jsou ale lidé, kteří nemají před jídlem ideální glykémii (11 je hodně) a navíc často jedí více, takže jídlo se pak vstřebává ještě dlouho a je potřeba více a déle inzulín. V tomto případě může být někdy lepší dosavadní Actrapid, který vlastně tak trochu působí i jako inzulín bazální, protože působí až 6 hodin.

Ve vašem případě bych se ale zejména pokusil srovnat glykémie na lačno, a to vhodnější dávkou bazálního inzulínu. Potom bych použil Fiasp, a to následujícím způsobem:

a) snížil bych dávku sacharidů v jídle, aby dosavadní množství inzulínu postačovalo, nebo b) zvýšil dávku tak, aby za 1 hod. po jídle nebyla glykémie vysoká. Za vhodnější považuji spíše první variantu, která samozřejmě také nepředpokládá žádnou svačinu. Ta po Fiaspu zpravidla není potřebná, protože za 2 hod. už Fiasp účinkuje jen málo.

(odpovídá Prof. MUDr. František Saudek, DrSc., Klinika diabetologie, IKEM, Praha)

Další dotazy z kategorie "Cukrovka a léky"

136 dotazů

  • Dotaz

    Mám diabetes asi 15 let, stále výsledky kontrol kolem 7,8 užívám Glukopfage 850 2x denně, lékařka na to nic neříká a nadále předepíše další, v jakém stavu mám diabetes, mám mít strach z komplikací, nebo je stav celkem dobrý a nestojí to za řeč, za těch 15 let jsem postupně ubrala na váze 15 kg, mám rovněž zvýšený cholesterol a triglyceridy, na což beru také léky, Sortis a Tulip, děkuji za odpověď. Helena

    Odpověď

    Milá Heleno, to, že se vám podařilo zhubnout, určitě pomohlo. Tělesná aktivita a přiměřená tělesná hmotnost jsou možná důležitější, než další léky.

    Glykémie na lačno 7,8 není úplně v pořádku, ale ujde to. Nejlepší by bylo, kdybyste měla svůj osobní glukometr a občas se měřila i po jídle. Tím byste si ověřila, že vám glykémie během dne nestoupá na příliš vysoké hodnoty.

    Vaše pravidelné vyšetření by ale mělo zahrnovat také stanovení glykovaného hemoglobinu, a to minimálně 1x, ale lépe aspoň 2x ročně. Normální hodnota je asi 40 mmol/l. Pokud byste měla hodnotu do 45 – 50 mmol/l, bylo by to možné považovat za velmi dobrý výsledek. Hodnoty nad 60 bych už považoval u vás za příliš vysoké. Glykovaný hemoglobin, a vy byste to měla vědět, je ukazatel dlouhodobý, minimálně 2měsíční, takže odráží všechny vaše hodnoty v tomto období.

    I tak by se mohla vaše léčba trochu znintenzivnit. Kromě již vyše uvedeného doporučení by se mohl přidat některý z dalších vhodných léků, např. do kombinace s Glucophage by se hodil léky Synjardy či Xigduo (oba v sobě obsahují také metformin, což je látke obsažená v Glucophage), takže byste měla obě látky v jedné tabletě.

    Jinak vás ještě upozorňuji, že léky Tulip a Sortis obsahují oba stejné složky, takže se oba zároveň nepodávají.

    (odpovídá Prof. MUDr. František Saudek, DrSc., Klinika diabetologie, IKEM, Praha)

    Detail dotazu
  • Dotaz

    Dobrý den pane profesore. Koncem minulého roku jste mi odpovídal na můj níže uvedený dotaz. Počátkem měsíce února mi pan doktor nasadil insulin Lantus s večerním dávkováním postupně na 16 jednotek před večeří a Glucophage 1500 2 tab. po večeři. Ranní glykémie na lačno se snížila na hodnoty v rozmezí 4,9 až 8,9. Začátkem dubna jsem zvýšil na doporučení lékaře dávky na 18 jednotek + Glucophage 1500 2tb., které užívám dosud. Včera jsem byl na kontrolním odběru krve a byl jsem nemile překvapen hodnotou glykovaného hemoglobinu, která mi stoupla na 69 mmol/mol a Osmolalita na 269. Prosím o doporučení, jak dál pokračovat v medikaci. Děkuji za odpověď. Milan

    Odpověď

    Milý Milane, hodně záleží na tom, jakou máte hmotnost a zda máte nyní sklon k obezitě. Když jste se mě ptal minule, vážil jste 85 kg, a to jste zhubl asi ze 105 kg po těžké atace zánětu slinivky břišní.

    Máte-li nyní nadváhu, bude dobré, když budete pokračovat s tím Glucophage, já bych nyní doporučoval maximálně 2x 1000 mg. Vy to uvádíte dost nejasně. Tablety 1500 mg podle mého názoru nejsou.

    Pokud nejste spokojen se svými glykémiemi (a nejsou opravdu ideální), je možné ještě velmi mírně zvýšit Lantus a trochu ubrat sacharidů v dietě. Jste-li ale nyní již štíhlý, budete možná nyní potřebovat ještě i malé dávky rychle působícího inzulínu před jídly, např. Apidra či Actrapid 4 až 6 j., dále podle glykémií.

    Připomínám, že si musíte pravidelně měřit glykémie během dne. Pokud byste pak užíval více denních dávek inzulínu, mohl by pro vás být vhodný i senzor glykémií, který se vpichuje přes kůži. Vhodný by byl zejména Freestyle Libre. Jeho použití je poměrně jednoduché. Ukazuje hodnoty cukru kdykoliv během dne a podle toho můžete volit dávky jídla i dávky inzulínu.

    (odpovídá Prof. MUDr. František Saudek, DrSc., Klinika diabetologie, IKEM, Praha)

    Detail dotazu
  • Dotaz

    Dobrý den, jsem diabetik 2.typu a pan doktor mě indikoval přechod z tablet na inzulín.V současné době jsem začal aktivně sportovat a hlídat svůj jídelníček.Dle mého názoru se výsledky zlepšily(viz příloha) a myslím si, že když budu přes léto takto pokračovat tak budou výsledky uspokojivé. Chtěl bych se s Vámi poradit, zda při těchto hodnotách(viz přílohy) není možné zůstat na léčbě prášky jako doteď. Aplikovat inzulín se mě nechce. Děkuji moc za odpověď Michal 

    Odpověď

    Milý Michale, mně se zdá doporučený postup vašeho lékaře správný. Mohu se pokusit poslat vám k tomu krátký komentář.

    Diabetes 2. typu vzniká kombinací dvou poruch, jak se ostatně můžete dočíst i na našich stránkách. První porucha spočívá v porušené účinnosti inzulínu. U některých lidí, zvláště s nadváhou, málo se pohybujících a nedodržujících dietní opatření, je tato porucha velmi výrazná. Druhá porucha spočívá v nedostatečné vlastní produkci inzulínu. Ta nějakou dobu ještě postačuje a je schopná čelit zvýšeným tělesným nárokům  při nedostatečné účinnosti inzulínu. Potom se ale buňky, které mají produkovat inzulín, „unaví“ dlouhodobým bojem, nebo dokonce zanikají.

    Vy nemáte, alespoň nyní, výraznější nadváhu a začal jste se více pohybovat a držet dietu. Za těchto okolností se vaše potřeba inzulínu snížila a můžete ještě vystačit se svojí vlastní produkcí. Musíte k tomu ale užívat tablety, držet přísnou dietu – a ještě stále to nestačí, protože vaše vyrovnání diabetu není dostatečné, i když také není vysloveně špatné. Je dost pravděpodobné, že vaše produkce inzulínu se příliš nezlepší a nakonec budete inzulín potřebovat stejně.

    Máte tedy možnost dále zpřísnit dietu, nepřestávat cvičit a možná ještě přidat jiný druh tablet, které rovněž snižují glykémii. Mohlo by to takto fungovat, alespoň nějakou dobu. Mohlo by to být také za cenu určitého kompromisu: nebudete si sice muset píchat inzulín, ale budete brát řadu jiných léků a ještě k tomu vaše vyrovnání diabetu stejně nebude dostatečné.

    Druhou možnost, a podle mého názoru přirozenější, představuje nasazení inzulínu, který vám evidentně chybí. Pan doktor vám doporučil malé dávky rychle působícího přípravku před jídly a dále jednu dávku dlouze působícího inzulínu. Tento způsob léčby by měl vést k poměrně rychlému zlepšení vašeho diabetu. Neměl byste ale opouštět vaše dietní snažení, aby se dávka inzulínu nemusela postupně zvyšovat a aby vám pak nehrozila obezita. Zjistíte, že podávání inzulínu moderní pery není příliš zatěžující, jen na to člověk musí myslet. Vaše beta buňky ve slinivce břišní si trochu uleví a zotaví se. Možná se potom ukáže, že inzulínu vám bude stačit jen málo, možná bude moci vysadit dávky před jídlem a používat jen ten dlouhý inzulín. Rozhodně tím nic nezkazíte a neohrozíte vaši možná planou naději, že to bez inzulínu půjde dlouhodobě. Kůň, který má táhnout těžký náklad, vydrží déle, když mu trochu pomůžete, a nikoliv když ho budete stále větší silou pobízet a šlehat.

    (odpovídá Prof. MUDr. František Saudek, DrSc., Klinika diabetologie, IKEM, Praha)

    Detail dotazu
  • Dotaz

    Dobrý deň, mama je diabetička a pichá si Insuman Rapid a Insuman Basal Solostar. Chcela by som sa spýtať, či je problém, ak pero, ktoré používa, skladuje v chladničke (lekárka ju pravdepodobne takto usmernila). Nakoľko som čítala príbalový leták a tam sa uvádza: Naplnené perá, ktoré sa používajú, alebo ktoré máte pri sebe ako rezervu, sa môžu uchovávať najviac 4 týždne pri teplote neprevyšujúcej 25°C tak, aby neboli vystavené priamemu teplu (napríklad blízko vyhrievacieho telesa) ani priamemu svetlu (napríklad priame slnečné svetlo alebo blízko lampy). Používané pero sa nesmie uchovávať v chladničke. Ďakujem Lenka

    Odpověď

    Milá Lenko, optimální podmínky pro skladování inzulínu jsou v ledničce při stabilní teplotě mezi 2 – 8 °C. Při této teplotě by měl inzulín vydržet zcela stabilní po celou dobu použitelnosti, která je uvedena na krabičce. Ve skutečnosti vydrží o dost déle, ale za to již výrobce neručí.

    Výrobce dále uvádí a má ověřeno, že pero či ampulka, které pacient již načal a používá, vydrží při pokojové teplotě (10 až asi 25  °C, ale raději do 22 °C) do spotřebování, zpravidla maximálně jeden měsíc. Jinými slovy, pacient si může načaté pero např.  nosit s sebou nebo je mít doma na polici. Inzulín v peru snese také blízkost lidského těla, tedy např. nošení v kapse či tašce.

    Je třeba dbát na 2 důležité věci:

    1. Běžné ledničky nemají stabilní teplotu a hodnoty nezaznamenávají. Může se tak stát, že když např. do ní vložíte větší množství nezchlazeného jídla, lednička začne intenzivně pracovat a chladit. Díky tomu může v blízkosti chladících desek docházet k přechlazení a případně i k chvilkovému mrznutí. To by inzulínu mělo vadit. Proto se inzulín má v skladovat horních poličkách, ale nikoliv hned u mrazáku, je-li ještě přítomen u starších typu a člověk nemá mrazák oddělený. Inzulín nesmí zmrznout, a to se týká i pera již používaného, pokud by jej člověk nosil např. v zimě venku a čouhalo by z kapsy.
    2. I v pokoji může dojít k nadměrnému vzestupu teploty, např. blízko kamen či v místě, kam náhle začne svítit prudce slunce.

    Nejlepší je tedy skladovat načaté pero na bezpečně chladnějším místě v místnosti, např. v pouzdru na nižší poličce. Je ale také možné jej v pouzdru ukládat na noc do lednice, pokud jsme si jisti, že tam opravdu nebude mrznout. Nízká teplota do 1 st. °C načatému inzulínu nevadí. Je to ale někdy málo pohodlné běhat pro něj třeba 4x denně do ledničky.

    Pro ochranu inzulínu existují speciální transportní krabičky. Je to ale spíš vhodné pro lidí cestující na hory nebo naopak do horkých krajin. Inzulín může být např. ohrožen zapomenutý v automobilu, pokud na něj pálí slunce. Pak by se ta chladící krabička hodila, ale já bych raději radil vzít ho s sebou, abych měl jistotu, v jaké teplotě se pohyboval.

    Já bych z toho v případě vaší matky nedělal problém: Inzulín do horní poličky v ledničce (pokud není hned naproti mrazícímu boxu uvnitř téže ledničky), používané pero nechávat v běžném pouzdru na poličce v místě, kam během dne nemůže pálit slunce. Více netřeba se starat.

    (odpovídá Prof. MUDr. František Saudek, DrSc., Klinika diabetologie, IKEM, Praha

    Detail dotazu
  • Dotaz

    Dobrý den, již delší dobu mám cukrovku prvního typu a až teď, v době pandemie, jsem se začal zajímat jak se vlastně inzulín vyrábí a hlavně kde. Jak jsem si přečetl. Ale nemohu zjistit, ani přes usilovně hledání, kde se vyrábí. Ani kontaktováni firmy Novo Nordisk nepomohlo. Odepsali jen, že se nemusím obávat. Mě přesto zajímá, kde se inzulín vyrábí, jak velké jsou třeba prostory pro výrobu a tak dále. Za případnou odpověď vřele děkuji. Petr

    Odpověď

    Milý Petře, inzulín se dnes vyrábí biosynteticky a někdy ještě následuje chemická úprava. Biosynteticky znamená v tomto případě, že výrobci si nejprve opatří předlohu inzulínu, který chtějí vyrábět, v podobě genetické informace, DNA. Touto předlohou býval ještě velmi nedávno gen pro lidský inzulín. Tento gen, respektive jeho přesnou kopii, si výrobce nejprve připraví podle lidského genu, ale v současné době často některé součásti úmyslně mění tak, aby se konečná molekula inzulínu trochu lišila, nejčastěji v 1 až ve 3 aminokyselinách z celkového počtu 51. To proto, že taková molekula potom účinkuje rychleji (např. inzulín Novorapid či Humalog), nebo pomaleji (např. Lantus).

    Takto připravený gen potom je nutné ještě upravit tak, by se dal vnést do prostředí samotného biologického výrobce inzulínu. Tím jsou nejčastěji některé bakterie (nejčastěji Escherichia coli), nebo kvasinky. Vložený lidský nebo jemu podobný gen se potom stane součástí genetické informace té bakterie nebo kvasinky a ta je potom nucena chtě nechtě vyrábět požadovaný inzulín, v podstatě podobně, jako se to tvoří v beta buňkách člověka. Samozřejmě se jim k tomu musí dát příslušné "krmení" a vše probíhá ve velikých bioreaktorech. Když potom bakterie či kvasinky vytvoří spoustu inzulínu, pěstování těchto bakterií se ukončí, bakterie se usmrtí a z celého obsahu bioreaktoru se potom postupně izoluje inzulín. Musí se samozřejmě čistit od mnoha součástí bakteriálního původu a nakonec se podaří chromatograficky získat téměř zcela čistý inzulín.

    Následně může být výsledný inzulín ještě modifikován chemicky, např. tak, že se na něj naváže nějaká součást, která potom zpomaluje jeho vstřebávání z podkoží nebo vede k velké vazbě na krevní bílkoviny, což obojí zpomaluje účinek.

    Jak vidíte, je to poměrně složitý proces, který je dnes ale značně automatizován. Důležité je získat vhodný "genetický návod" v podobě genu a dalších součástí pro jeho ukotvení v těle bakterie či kvasinky. Tuto část často vyrábějí jiné firmy a dodávají je výrobci inzulínu.

    Výroba inzulínu je poměrně náročná a drahá. Vyžaduje to velké zkušenosti výrobce a přesné dodržování technologických postupů. Na druhé straně, jakmile je výroba zvládnuta a zautomatizována, může se celé složité vybavení dodat na kterékoliv místo, takže výrobci mají potom továrny různě po světě. Kde všude se inzulín přesně vyrábí, nevím. V ČR se vyráběl jiným způsobem léta, později jsme spolupracovali s firmou Lilly. Jinak např. firma Novo Nordisk má továrny blízko Kodaně, ale také např. v New Jersey v USA (doufám, že to nepletu, ale mají velké továrny v USA). Sám jsem osobně navštívil továrnu Behringer Manheim, která dnes asi patří firmě Sanofi. Pro různé typy inzulínu zde byly  veliké bioreaktory s obsahem mnoha krychlových metrů. Zde probíhala řízená bakteriální výroba. Dále zde byla řada linek pro postupné čištění, testování, ukládání do ampulek atd. Možná se po letech už pletu, ale areál měl rozměr aspoň 2 hektary. A to byla jen jedna pobočka jedné firmy. 

    Není ale zdaleka tak důležité, kde se inzulín přesně vyrábí. Rozhodující je znalost technologického postupu a potom výroba celého výrobního zařízení.

    (odpovídá Prof. MUDr. František Saudek, DrSc., Klinika diabetologie, IKEM, Praha)

    Detail dotazu
Zobrazit všechny dotazy z kategorie "Cukrovka a léky"

Napsat dotaz

Uveďte prosím co nejjednodušeji několika slovy, případně upravujeme redakčně

Na stránkách se zobrazí pouze Vaše jméno, nikoliv příjmení

Na stránkách nebude zobrazena

Na stránkách nebude zobrazena

Na stránkách nebude zobrazen

bude přístupný pouze redakci

Pro případ upřesnění dotazu

Týká se osoby, jejíž problém je řešen

Zveřejňujeme pouze dotazy srozumitelné, dotazy opakované a podobné neuvádíme. Zadáním dotazu souhlasíte s Pravidly poradny a zpracováním osobních údajů.

Pravidla poradny

Dříve, než položíte svůj dotaz, vyhledejte si, prosím, zda ten samý nebo velmi podobný dotaz nepoložil jiný čtenář či čtenářka před vámi. Návod "Jak na to" naleznete v sekci Vyhledávání v dotazech. Upozorňujeme, že položené dotazy budou zveřejňovány, stejně jako odpověď na ně. Neuvádějte, prosím, celé své jméno. Pokud bude k dotazu přiložena fotografie nebo video, odpovídající lékař zváží její zveřejnění. Velmi děkujeme za vaši přízeň. Věříme, že vám přinášíme užitečnou službu v daném oboru medicíny. Upozorňujeme, že tyto internetové stránky působí pouze jako informační zdroj. V žádném případě nenahrazují lékařskou či jinou odbornou péči!