Poradna

Doporučení a pravidla poradny: Dříve než nám zašlete svůj dotaz, vyhledejte si prosím, zda stejný nebo velmi podobný dotaz nepoložil jiný čtenář či čtenářka před vámi. Doporučujeme vepsat do obdélníčku "Hledat v poradně" klíčová slova týkající se vašeho dotazu a prohlédnout si starší odpovědi na stejné či podobné téma. Upozorňujeme, že položené dotazy budou zveřejněny stejně jako odpověď na ně. V odpovědi uvedeme pouze vaše křestní jméno, rok narození, tělesnou hmotnost a výšku, jelikož tyto parametry s odpovědí většinou souvisí. Pokud bude k dotazu přiložena fotografie nebo video, odpovídající lékař zváží její zveřejnění. Velmi děkujeme za vaši přízeň. Věříme, že vám přinášíme užitečnou službu v daném oboru medicíny. Upozorňujeme, že tyto internetové stránky slouží pouze jako informační zdroj. V žádném případě nenahrazují lékařskou či jinou odbornou péči!

Losos na pánvi, nebo v troubě a co mouka?

Datum vložení dotazu: 06.02.2022

Ptá se: Marek

Dotaz

Dobrý den. Můžu lososa pripravovat n pánvi s omega 100% rostlinným tukem? Nebo musím do trouby či jak je nejlepší způsob při cukrovce? A ještě se chci zeptat mám v jídelníčku i mouku ale nevim jak s ni naložit 10gramu. Jako obalit v tom to maso nebo co s ni? Děkuji moc Marek
věk: 28 let výška: 191 cm váha: 102 kg

Odpověď

Dobrý den Marku, 

losos patří k tučnějším rybám, to ale neznamená, že byste ho neměl konzumovat. Naopak, rybí tuk je pro naše srdce velmi důležitý. Podle mého názoru není potřeba lososa připravovat na tuku, protože tuku obsahuje dostatek. Stačí si pořídit např. pečící folii, kterou naleznete v mém článku zde: Vychytávky do kuchyně | cukrovka Samozřejmě můžete použít i obyčejný pečící papír. 

Pokud máte kvalitní teflonovou pánev, ani zde není potřeba žádný další přidaný tuk na restování. Já osobně preferuji pečení v troubě, je to sice na delší dobu, ale losos je upečený rovnoměrně. Také můžete zkusit vaření na páře. Ani restováním na malém množství tuku (1 lžíce) nic nezkazíte. 

Omega 100% tuk je vhodný na smažení pokrmů, protože se nepřepaluje (vysoký bod zakouření),  ale jedná se o palmový tuk, který je zdrojem nasycených mastných kyselin (NMK).  Na 100g tuku připadá 50g NMK. Pro porovnání máslo obsahuje  47g NMK a řepkový olej pouhých 7,5g NMK. Řepkový olej je na smažení nejvhodnější - nepřepaluje se a obsahuje malé množství NMK. 

NMK je třeba v naší stravě omezovat. Jsou obsaženy především v živočišných tucích, kde slouží jako energetická rezerva. Také se vyskytují v palmovém, palmojádrovém a kokosovém oleji.

Jejich zvýšená konzumace ovlivňuje hladinu celkového cholesterolu a LDL cholesterolu v krvi. To vede ke kardiovaskulárním komplikacím.

Z celkového příjmu tuků by nasycené mastné kyseliny neměli tvořit více než 7 % energie. Toho lze docílit převedším sníženou konzumací živočišných potravin s vysokým obsahem tuků (např. sekundárně upravené maso-uzeniny), ale i tučných mléčných výrobků a některého druhu pečiva (např. smažené koblihy).

Bod zakouření některých tuků a olejů

Tuk/olej

°C

máslo

150

GHI

250

sádlo

180

Řepkový olej

246

Slunečnicový olej

227

Kokosový olej

232

Rýžový olej

254

Na váš druhý dotaz ohledně mouky. Předpokládám, že hovoříte o rámcovém jídelníčku, který vám dál váš lékař. Zde se uvádí doporučené množství mouky pro přípravu pokrmů, jako jsou např. omáčky a pod. To ale neznamená, že byste musel mouku do pokrmů dávat. Spíše se tím chce poukázat na fakt, že se nemá mouky dávat více, než je těch 10g. Pokud ji v pokrmu nechcete, nedávejte ji. Vyšetříte si alespoň pár sacharidů k dobru. 

(odpovídá Mgr. Beáta Bohnerová, StefaMed, s.r.o.)

Další dotazy z kategorie "Cukrovka a životospráva"

157 dotazů

  • Dotaz

    Dobrý den,začala jsem brát jednou denně stadamet 500,mám ráda suché bílé víno,myslíte že už se s ním musím úplně rozloučit?děkuji Anicka

    Odpověď

    Vážená paní Anno, přeji dobrý den,

    pití alkoholických nápojů obecně zhoršuje kompenzaci diabetu, navíc pití alkoholických nápojů nalačno zvyšuje významným způsobem výskyt hypoglykemických příhod u diabetiků. Vše záleží na individuální toleranci a množství vypitého alkoholu.. Pokud si občas dáte malé množství vína (1-2 skleničky) spolu s dobrým jídlem, tak by se to dalo tolerovat. Vypít celou lahev bych ale rozhodně nedoporučoval.

    S přátelským pozdravem

    Detail dotazu
  • Dotaz

    jak zjistím glykemický index čokolády na vaření 52% prodávané v Lidlu, od německého výrobce

    Odpověď

    Dobrý den, 

    tento údaj není povinné udávat na obalech potravin, na většině výrobků se s ním nesetkáme. Určitě vám stačí, najít si GI podobné čokolády, např. zde Chocolate, dark, 45- 59% cacao solids: Glycemic index, Glycemic Load and Nutrition facts (glycemic-index.net).

    Detail dotazu
  • Dotaz

    Můžu prosím pít bílé suché víno když jsem začala brát 1 x denně Standamet? dekuji  Dana

    Odpověď

    Vážená paní Dano, přeji dobrý den,

    bílé suché víno pít můžete, ale musíte si přitom být vědoma, že jeho pití v závislosti na vypitém množství bude způsobovat výkyvy glykémie. Pokud by jste pila víno nalačno, hrozila by Vám hypoglykemická příhoda. Alkoholické nápoje také zvyšují riziko obávaného nežádoucího účinku metforminu (přípravek Stadamet), kterým je tzv. laktátová acidóza. U pacientů konzumujících alkoholické nápoje dlouhodobě pak může docházet také k hyperglykemickým příhodám. Při dobře kompenzovaném diabetu, bez poruchy funkce ledvin nebo jater, malé množství alkoholu (např. 1 sklenka vína) nemusí působit žádné problémy, pokud pacient alkoholický nápoj vypije spolu s jídlem nebo po jídle. Určitě platí, že pacienti s cukrovkou by se raději měli vyhýbat alkoholu, bez ohledu na to, zda jsou léčeni metforminem nebo nikoliv. Případné přerušení užívání metforminu např. z důvodu plánované oslavy a předpokládané konzumace alkoholických nápojů bych považoval za nesmírně špatný nápad.

    S přátelským pozdravem

    Detail dotazu
  • Dotaz

    Dobry den,prosim poradit odledně hubnutí.Mám cukrovku 2.typu.Vážím 64kg měřím 164cm a je mi 68 roků.Zhubnula jsem 4 kg jsem opravdu hodně hubená a ráda bych opět přibrala.Můžete mi prosim poradit s jídelníčkem. Děkuji Nada

    Odpověď

    Dobrý den Naďo, 

    neznám okolnosti toho, proč hubnete. Pokud jde, jak chápu, o nechtěný váhový úbytek, doporučila bych vám ihned návštěvu praktického lékaře. 

    Podle výpočtu máte ale stále optimální váhu - BMI 23,8. U seniorů  nad 70 let se považuje za podvýživu BMI menší než 22. Úbytek 4 kg = 6% hmotnosti/měsíc je také považován za rizikový. Rizikový je pokles hmotnosti 5% za měsíc nebo 10% za 3měsíce.

    Můžete zkusit zařadit potraviny bohaté na tuky a bílkoviny - tuky: oleje (obohacovat každé jídlo) ořechy, semínka, avokádo; bílkoviny: maso, mléko, máslo, rostlinné máslo, plnotučné mléčné výrobky - jogurty, sýry, kefíry, syrovátku, syrovátkový protein, vejce. 

    Popřípadě můžete zkusit zařadit sipping - klinická výživa, která obsahuje mnoho kalorií v malém množství, mají i verze pro diabetiky -  např. Nutrego či Nutridrink

    Detail dotazu
  • Dotaz

    dobry den , jak se mam poradit s kebabem kdyz mam cukrovku ? mam ji par mesicu a netusim jak mam spocitat kebab talir

    Odpověď

    Dobrý den, 

    bohužel vám neumím odpovědět. Těžko vám mohu říct množství sacharidů,  protože všude je složení kebabu jiné. Jiné potraviny, jiné jejich množství. 

    Váhy porcí v kebabu jsem našla např. zde váhy porcí.xlsx (mirokebab.cz) 

    PŘIBLIŽNĚ podle kalorických tabulek obsahuje 150g pouze kuřecího masa - kebab 7gS, zelenina se nepočítá, 30g dressingu cca 3gS, hranolky 150g = 52,5gS, pita chléb 80g = 42gS. 

    Asi bych se přikláněla si oblíbený talíř přivést domů, pečlivě zvážit každou surovinu - maso, hranolky, chléb, zeleninu, dresing -  zvlášť a zadat si to jako "oblíbené jídlo"  do www.kaloricketabulky.cz. Popřípadě se zeptat přímo v oblibenem stánku na velikost porcí. 

    Poté se již můžete na vypočítané sacharidy spolehnout mnohem více, než když to budete odhadovat podle oka. 

    Dále bych se přikláněla (pokud máte pumpu) zadat rozložený bolus, který se používá na tuko- proteinové jednotky =TPJ

    tzn. že cukr v krvi nezvyšují pouze sacharidy, ale i potraviny s vysokým množstvím bílkovin a tuků cca až 2 hodiny po jídle. Základní vzoreček pro výpočet tukoproteinových jednotek je: 100 kcal tuků a bílkovin = 10 g sacharidu (1 VJ).

    Hezký návod najdete třeba zde: 

    Zapocitavani_tuku_a_bilkovin.pdf (fnkv.cz)

    Detail dotazu
Zobrazit všechny dotazy z kategorie "Cukrovka a životospráva"

Napsat dotaz

Uveďte prosím co nejjednodušeji několika slovy, případně upravujeme redakčně

Na stránkách se zobrazí pouze Vaše jméno, nikoliv příjmení

Týká se osoby, jejíž problém je řešen

Na stránkách nebude zobrazena

Na stránkách nebude zobrazena

Na stránkách nebude zobrazen

bude přístupný pouze redakci

Pro případ upřesnění dotazu

Zveřejňujeme pouze dotazy srozumitelné, dotazy opakované a podobné neuvádíme. Zadáním dotazu souhlasíte s Pravidly poradny a zpracováním osobních údajů.

Doporučení a pravidla poradny: Dříve než nám zašlete svůj dotaz, vyhledejte si prosím, zda stejný nebo velmi podobný dotaz nepoložil jiný čtenář či čtenářka před vámi. Doporučujeme vepsat do obdélníčku "Hledat v poradně" klíčová slova týkající se vašeho dotazu a prohlédnout si starší odpovědi na stejné či podobné téma. Upozorňujeme, že položené dotazy budou zveřejněny stejně jako odpověď na ně. V odpovědi uvedeme pouze vaše křestní jméno, rok narození, tělesnou hmotnost a výšku, jelikož tyto parametry s odpovědí většinou souvisí. Pokud bude k dotazu přiložena fotografie nebo video, odpovídající lékař zváží její zveřejnění. Velmi děkujeme za vaši přízeň. Věříme, že vám přinášíme užitečnou službu v daném oboru medicíny. Upozorňujeme, že tyto internetové stránky slouží pouze jako informační zdroj. V žádném případě nenahrazují lékařskou či jinou odbornou péči!