Poradna
Doporučení a pravidla poradny: Dříve než nám zašlete svůj dotaz, vyhledejte si prosím, zda stejný nebo velmi podobný dotaz nepoložil jiný čtenář či čtenářka před vámi. Doporučujeme vepsat do obdélníčku "Hledat v poradně" klíčová slova týkající se vašeho dotazu a prohlédnout si starší odpovědi na stejné či podobné téma. Upozorňujeme, že položené dotazy budou zveřejněny stejně jako odpověď na ně. V odpovědi uvedeme pouze vaše křestní jméno, rok narození, tělesnou hmotnost a výšku, jelikož tyto parametry s odpovědí většinou souvisí. Pokud bude k dotazu přiložena fotografie nebo video, odpovídající lékař zváží její zveřejnění. Velmi děkujeme za vaši přízeň. Věříme, že vám přinášíme užitečnou službu v daném oboru medicíny. Upozorňujeme, že tyto internetové stránky slouží pouze jako informační zdroj. V žádném případě nenahrazují lékařskou či jinou odbornou péči!
Losos na pánvi, nebo v troubě a co mouka?
Datum vložení dotazu: 06.02.2022
Ptá se: Marek
Dotaz
Odpověď
Dobrý den Marku,
losos patří k tučnějším rybám, to ale neznamená, že byste ho neměl konzumovat. Naopak, rybí tuk je pro naše srdce velmi důležitý. Podle mého názoru není potřeba lososa připravovat na tuku, protože tuku obsahuje dostatek. Stačí si pořídit např. pečící folii, kterou naleznete v mém článku zde: Vychytávky do kuchyně | cukrovka Samozřejmě můžete použít i obyčejný pečící papír.
Pokud máte kvalitní teflonovou pánev, ani zde není potřeba žádný další přidaný tuk na restování. Já osobně preferuji pečení v troubě, je to sice na delší dobu, ale losos je upečený rovnoměrně. Také můžete zkusit vaření na páře. Ani restováním na malém množství tuku (1 lžíce) nic nezkazíte.
Omega 100% tuk je vhodný na smažení pokrmů, protože se nepřepaluje (vysoký bod zakouření), ale jedná se o palmový tuk, který je zdrojem nasycených mastných kyselin (NMK). Na 100g tuku připadá 50g NMK. Pro porovnání máslo obsahuje 47g NMK a řepkový olej pouhých 7,5g NMK. Řepkový olej je na smažení nejvhodnější - nepřepaluje se a obsahuje malé množství NMK.
NMK je třeba v naší stravě omezovat. Jsou obsaženy především v živočišných tucích, kde slouží jako energetická rezerva. Také se vyskytují v palmovém, palmojádrovém a kokosovém oleji.
Jejich zvýšená konzumace ovlivňuje hladinu celkového cholesterolu a LDL cholesterolu v krvi. To vede ke kardiovaskulárním komplikacím.
Z celkového příjmu tuků by nasycené mastné kyseliny neměli tvořit více než 7 % energie. Toho lze docílit převedším sníženou konzumací živočišných potravin s vysokým obsahem tuků (např. sekundárně upravené maso-uzeniny), ale i tučných mléčných výrobků a některého druhu pečiva (např. smažené koblihy).
Bod zakouření některých tuků a olejů |
|
Tuk/olej |
°C |
máslo |
150 |
GHI |
250 |
sádlo |
180 |
Řepkový olej |
246 |
Slunečnicový olej |
227 |
Kokosový olej |
232 |
Rýžový olej |
254 |
Na váš druhý dotaz ohledně mouky. Předpokládám, že hovoříte o rámcovém jídelníčku, který vám dál váš lékař. Zde se uvádí doporučené množství mouky pro přípravu pokrmů, jako jsou např. omáčky a pod. To ale neznamená, že byste musel mouku do pokrmů dávat. Spíše se tím chce poukázat na fakt, že se nemá mouky dávat více, než je těch 10g. Pokud ji v pokrmu nechcete, nedávejte ji. Vyšetříte si alespoň pár sacharidů k dobru.
(odpovídá Mgr. Beáta Bohnerová, StefaMed, s.r.o.)
Další dotazy z kategorie "Cukrovka a životospráva"
202 dotazů
-
Kyselé uhorky, vo flaši.
(23.05.2025)
Dotaz
Pri cukrovke a cholesterolu možno jesť kyselé uhorky ?Odpověď
Dobrý den, Heleno,
kyselé okurky lze zakoupit nebo doma vyrobit s umělým sladidlem a poté se jejich konzumace nemusíte vzhledem k diabetu obávat.
S pozdravem,
-
Bublanina
(23.05.2025)
Dotaz
Môžem bunlaninu veľa ovocia, bez cukru so steviou ? Mám cholesterol a lietajúci cukor.Odpověď
Dobrý den, Heleno,
jakýkoli sladký pokrm se vždy snažte obohatit o zdroj bílkovin - tvaroh, sypký protein do těsta apod. Pokud jej budete podávat ještě navíc s bílkovinou potravinou při servírování - řecký jogurt, skyr, tvaroh aj., je pokrm ještě výživnější a nezvyšuje prudce hladinu glykémie.
Pro docílení sladké chuti použijte zmiňovanou stévii nebo čekankový sirup v malém množství.
-
Diabetes 1,inzulin3xdenne +noční
(21.05.2025)
Dotaz
Je mi 71 let a lítám nahoru dolů. potrebuji jídelníček upravit nevim jak? Děkuji moc za odpověďOdpověď
Doporučení redakce:
Podívejte se na naše fotojídelníčky https://www.cukrovka.cz/dietni-jidelnicek, zadejte si do dialogových rámečků 150 g, 175 g, 200 g, nebo 250 g sacharidů na den, dále jestli chcete jídelníček se svačinami či bez, počet dnů v týdnu, pro které chcete jídelníček vytvořit, klikněte na "Generovat náhodně" a vytvoří se Vám pestrý jídelníček, kde nepřekročíte zvolenou denní dávku sacharidů. Pokud vám nějaké jídlo nebude vyhovovat, myší si kliknete na přehled jídel a můžete je dle libosti měnit - ve výsledku ale bude vždy zvolená dávka sacharidů na den. Najedete-li myší na "Postup přípravy" objeví se rámeček s návodem, jak jídlo připravit a "fotojídelníčky jsou to proto, že když si budete dále klikat na obrázek jídla, bude se zvětšovat do maximální velkosti, aby bylo krásně vidět, motivovalo Vás a naladilo Vaše chuťové pohárky :-) -
Názor na likéry bez přidaného cukru
(15.05.2025)
Dotaz
Pěkný den, chápu že diabetes a alkohol nejsou kamarádi, ale občas se v nějakém míře potkají. Našel jsem zajímavé likéry CHICORA (www.chicora.cz), které nejsou slazeny cukrem, ale čekankovým sirupem, což u některých příchutí je ve finále obsah cukru 2-3% a to mi přijde hodně zajímavé. Jaký je na to Váš názor ?Odpověď
Milý Pavle, posílám vám hned dvě odpovědi. Ta první bude shrnovat, o je o čekankovém sirupu známo, druhá pak bude přímá odpověď na vaši otázku, jaký je na to můj názor, bez ohledu na fakta nebo informace, které se o tomto sirupu uvádějí.
Čekankové sirupy mají za základ různým způsobem enzymaticky pozměněný polysacharid (sacharid, složený s velkého množství pospojovaných molekul jednoduchých sacharidů). Ten sacharid se jmenuje inulín a vyskytuje se např. v čekance. Chemicky se skládá z mnoha pospojovaných molekul ovocného cukru fruktózy. Zatímco fruktóza se dobře vstřebává ze zažívacího ústrojí, má sladkou chuť a v těle se z velké části mění na krevní cukr a zvyšuje glykémii, tak inulin se v zažívacím ústrojí nevstřebává (v tenkém střevě), má jen lehce nasládlou chuť a nemá pro člověka žádnou kalorickou hodnotu.
Když se inulin uměle enzymaticky upraví (naštěpí), vznikají různě dlouhé řetězce fruktózy, které jsou sladké (ne tolik, jako cukr), mohou se v malé míře vstřebávat a lehce zvyšovat glykémii, ale většina projde do tlustého střeva, kde je dále štěpí střevní bakterie, aniž by se výsledné produkty dostávaly do krve, nebo jen málo. Inulin patří také mezi látky, které se označují jako rostlinná vláknina. Zvětšuje to objem stolice, drží to vodu a zpomaluje to trávení včetně trávení a vstřebávání tuků a částečně i cukrů. Teoreticky je to tedy látka "zdravá", i když existují i jiné typy rostlinné vlákniny.
Protože samotné produkty štěpení inulínu jsou jen málo sladké, tak často obsahují také určité množství fruktózy (která je sladká dost). Někdy se tam přidávají ještě další sladké složky jako sacharin, stéviové glykosidy aj.), které tomu dodávají velmi sladkou chuť, zatímco ten sirup je jako plnidlo a dává tomu lepší chuť. Nejedná se o žádné standardní produkty, každý výrobek může být jiný. Takže: čekankový sirup většinou obsahuje jen málo sacharidů, které se vstřebávají a mohou zvyšovat glykémii. Obsahuje také vlákninu, která by teoreticky mohla být i zdravá.
A nyní můj názor: Diabetik (ani nikdo jiný) by neměl konzumovat příliš alkoholu, ale přiměřené malé množství občas asi nijak neškodí. Je ale mnohem lepší volit produkty, které neobsahují cukry (sacharózu, fruktózu, glukózu). Taková jsou suchá vína, většina destilátů a také diapivo. Polosuchá vína v přiměřeném množství mohou být ale také vhodná, když s těmi sacharidy v dietě počítáte, stejně tak např. 1 pivo.
Likéry jsou nacucané cukrem a nejsou vhodné. Pije se jich ale většinou malé množství, a tak by to také mohlo být jedno, jen je vhodné s tím také počítat. Pokud by si toho dal diabetik víc, tak bude mít vysokou glykémii. Kromě toho existují likéry, které jsou málo sladké. Příkladem třeba Becherovka bez cukru, označovaná KV 14 nebo 13, to si teď nepamatuju. Mně chutná mnohem lépe, než přeslazená klasická Becherovka, je zcela bez cukru.
Když si takový čekankový likér zakoupíte, tak ho asi budete pít pravidelně, a to se mně osobně moc nelíbí, i když to asi vypít lze. Dal bych přednost tu a tam malé dávce normálního likéru při vědomí, že tam je trochu cukru.
-
Alkohol
(10.05.2025)
Dotaz
Dobrý den můžu alkoholOdpověď
Milý Alexi, jistěže můžete, pokud potom neřídíte motorové vozidlo, kolo nebo koloběžku a nevykonáváte povolání, kde se alkohol zakazuje.
Vy jste to ale asi myslel v kontextu s diabetem, že? Obecně alkohol nezakazujeme, i když jej nedoporučujeme. Ale je třeba vědět, že alkohol má řadu nežádoucích účinků, např. na játra, na mozek, na nervy. Je navíc kalorický. Často také odbourává zábrany a diabetici po něm pak přestávají myslet na doporučenou dietu.
Osobně bych vám nevymlouval např. 200 ml nesladkého červeného či bílého vína třeba 3x týdně, nebo párkrát v týdnu sklenici piva.
Napsat dotaz
Doporučení a pravidla poradny: Dříve než nám zašlete svůj dotaz, vyhledejte si prosím, zda stejný nebo velmi podobný dotaz nepoložil jiný čtenář či čtenářka před vámi. Doporučujeme vepsat do obdélníčku "Hledat v poradně" klíčová slova týkající se vašeho dotazu a prohlédnout si starší odpovědi na stejné či podobné téma. Upozorňujeme, že položené dotazy budou zveřejněny stejně jako odpověď na ně. V odpovědi uvedeme pouze vaše křestní jméno, rok narození, tělesnou hmotnost a výšku, jelikož tyto parametry s odpovědí většinou souvisí. Pokud bude k dotazu přiložena fotografie nebo video, odpovídající lékař zváží její zveřejnění. Velmi děkujeme za vaši přízeň. Věříme, že vám přinášíme užitečnou službu v daném oboru medicíny. Upozorňujeme, že tyto internetové stránky slouží pouze jako informační zdroj. V žádném případě nenahrazují lékařskou či jinou odbornou péči!