Poradna
Doporučení a pravidla poradny: Dříve než nám zašlete svůj dotaz, vyhledejte si prosím, zda stejný nebo velmi podobný dotaz nepoložil jiný čtenář či čtenářka před vámi. Doporučujeme vepsat do obdélníčku "Hledat v poradně" klíčová slova týkající se vašeho dotazu a prohlédnout si starší odpovědi na stejné či podobné téma. Upozorňujeme, že položené dotazy budou zveřejněny stejně jako odpověď na ně. V odpovědi uvedeme pouze vaše křestní jméno, rok narození, tělesnou hmotnost a výšku, jelikož tyto parametry s odpovědí většinou souvisí. Pokud bude k dotazu přiložena fotografie nebo video, odpovídající lékař zváží její zveřejnění. Velmi děkujeme za vaši přízeň. Věříme, že vám přinášíme užitečnou službu v daném oboru medicíny. Upozorňujeme, že tyto internetové stránky slouží pouze jako informační zdroj. V žádném případě nenahrazují lékařskou či jinou odbornou péči!
jakou potravinou se dají spravit cévy u diabetika a kuřáka?
Datum vložení dotazu: 09.07.2019
Ptá se: Daniela
Dotaz
Odpověď
Milá Danielo, ptáte se, jak se dají u diabetika a kuřáka spravit cévy. Sice úplně nevím, zda máte na mysli malé cévičky, třeba v oku, nebo velké cévy, které zásobují krví končetiny nebo třeba srdce, a také nevím, jak moc poškozené cévy máte na mysli. Částečně si ale odpovídáte již sama, když říkáte: diabetes + kouření.
Takže především a zcela zásadně by se mělo přestat kouřit. Hned a nekompromisně. Kouření cévám opravdu škodí, a zvláště při diabetu.
Za druhé, pokud jsou změny vyvolány diabetem, je třeba usilovat o to, aby byl diabetes co nejlépe vyrovnaný - kompenzovaný a tím se alespoň zpomalilo další zhoršování cévního postižení. Většinou se s tím pojí také pečlivá léčba zvýšeného krevního tlaku, dále udržování normální hladiny krevních tuků a konečně prevence srážení krve na poškozených cévách, nejčastěji pomocí aspirinu.
Potraviny samy o sobě k podstatnému zlepšení nevedou. Vhodné složení stravy ale především pomůže zabránit dalšímu zhoršování. Především je vhodné omezit živočišné tuky a sladká jídla. Z těchto “surovin” se totiž tvoří tukové látky, které se pak ukládají v cévní stěně a podporují rovzoj aterosklerózy.
Živočišné tuky jsou obsaženy zejména ve vepřovém a hovězím mase, když není úplně libové, ale také v kuřecí kůži a pod ní. Spoustu nežádoucích tuků obsahují uzeniny včetně šunky, paštiky a podobně. A také tučné složky mléka. To vše by se mělo omezit a místo toho zařadit maso zcela libové a v menším množství. Vhodné jsou zejména mořské ryby, které navíc obsahují takzvané omega 3 nenasycené mastné kyseliny, které skutečně mohou působit příznivě na onemocnění cév. Pochopitelně vhodná je také zelenina a nesladké ovoce, které navíc obsahují vlákninu, která zhoršuje vstřebávání živočišných tuků. V ovoci a zelenině jsou také potřebné vitamíny.
Důležité je, jak moc jsou cévy již poškozené. Významně zúžené srdeční cévy či cévy na dolních končetinách se může podařit “opravit” moderními cévními zákroky, kdy se do cévy zavádějí tenké hadičky, kterými si zúžená céva může roztáhnout, nebo se do ní zavede pružná trubička, která se v cévě roztáhne a tím zvětší průtok zúženou cévou. Tím je možné předejít třeba vzniku infarktu myokardu nebo vzniku trofických defektů na končetinách.
Méně závažné, ale často mnohočetné postižení cév, se může zlepšit nejen výše uvedenými obecnými opatřeními, ale také tréninkem. Přiměřená opakovaná každodenní zátěž působí na regeneraci cév. Zúžená místa se mohou postupně obcházet jinými cévami, drobounké cévy se mohou novotvořit a zlepšit celkové prokrvení.
(odpovídá Prof. MUDr. František Saudek, DrSc., Klinika diabetologie, IKEM, Praha)
Poznámka redakce:
Existuje mnoho přírodních látek, které zpevňují žilní stěnu a dodávají jí pružnost. Patří mezi ně především bioflavonoidy a z nich hlavně diosmin a hesperidin - v přípravcích jako jsou Detralex (pouze na recept) a z volně prodejných, jsou to pak doplňky stravy jako například Diomax, Mobivenal a další. I vitamin C, neboli kyselina askorbová, je v této indikaci důležitý. Velmi užitečnou látkou je rutin, někdy označovaný jako vitamin P, který zlepšuje křehkost krevních kapilár a také pružnost i propustnost cévní stěny. Můžeme ho najít zejména v pohance, či routě vonné (Ruta graveolens). Často používaný je také aescin, výtažek z plodu kaštanu koňského, neboli jírovece maďalu (Aesculinum hippocastanum), který pozitivně působí na cévní stěny, zpevňuje a zvyšuje jejich pružnost, dále působí protizánětlivě a tlumí otoky. Dalšími látkami pro udržení kvality cév jsou tribenosid v přípravku Glyvenol 400 a oxerutin v přípravku Venoruton, troxerutin v přípravku Cilkanol.
Další dotazy z kategorie "Cukrovka a životospráva"
208 dotazů
-
Cukrovka a jídelníček
(06.09.2025)
Dotaz
Beru glimepirid a stadamet ,potřebovala bych jídelníček abych ho měla vyváženýOdpověď
Doporučení redakce:
Podívejte se na naše fotojídelníčky https://www.cukrovka.cz/dietni-jidelnicek, zadejte si do dialogových rámečků 150 g, 175 g, 200 g, nebo 250 g sacharidů na den, dále jestli chcete jídelníček se svačinami či bez, počet dnů v týdnu, pro které chcete jídelníček vytvořit, klikněte na "Generovat náhodně" a vytvoří se Vám pestrý jídelníček, kde nepřekročíte zvolenou denní dávku sacharidů. Pokud vám nějaké jídlo nebude vyhovovat, myší si kliknete na přehled jídel a můžete je dle libosti měnit - ve výsledku ale bude vždy zvolená dávka sacharidů na den. Najedete-li myší na "Postup přípravy" objeví se rámeček s návodem, jak jídlo připravit a "fotojídelníčky jsou to proto, že když si budete dále klikat na obrázek jídla, bude se zvětšovat do maximální velkosti, aby bylo krásně vidět, motivovalo Vás a naladilo Vaše chuťové pohárky :-) -
Diabetik a e-cigareta
(09.07.2025)
Dotaz
Dobrý den, chtěl bych se zeptat,jsem diabetik a mám neuropatii v nohách,má vliv e-cigareta na ucpání cév nebo podobně jestli má špatný vliv celkově,děkuji předem za odpověd. PetrOdpověď
Milý Petře,
ano, e-cigarety mohou mít negativní vliv na cévy, i když pravděpodobně menší než klasické cigarety. Pro osobu s diabetickou neuropatií a zvýšeným kardiovaskulárním rizikem je ale i e-cigareta potenciálním škodlivým faktorem, který může přispět k poškození cév, zhoršit krevní zásobení nohou a ztížit hojení případných ran.
Toto jsou známé účinky nikotinu, který je obsažen v e-cigaretách:
- zvyšuje krevní tlak a srdeční frekvenci
- zužuje cévy (vazokonstrikce), což omezuje průtok krve v končetinách
podporuje zánět v cévní stěně
- zvyšuje riziko aterosklerózy (ucpávání cév)
I když e-cigarety neobsahují dehet a spaliny jako klasické cigarety, nikotinový účinek na cévy přetrvává. Kromě toho, pára z e-cigaret obsahuje kromě nikotinu i další chemické látky (např. propylenglykol, aromata), které mohou dráždit dýchací cesty a způsobovat oxidativní stres a zánět v těle.
Diabetici s neuropatií často trpí poruchou prokrvení dolních končetin (ischemickou chorobou dolních končetin). Kouření a e-cigarety toto riziko dále zvyšují. Může se zhoršovat samotná neuropatie, hojení ran, může být větší sklon ke vzniku gangrény či vředu na nohách s konečným důsledkem amputace.
Jó, ptát se doktora na kouření, to není dobrý nápad pro člověka, který není odhodlán s tím přestat. Pokud ovšem užíváte e-cigarety kvůli odvykání kouření, je to rozhodně menší zlo, než kouřit klasické cigarety. Rozhodně by pro vaše nohy a cévy bylo lepší s kouřením postupně úplně přestat. Existují k tomuto účelu také odvykací centra, kde by vám mohli pomoci.
-
Môže diabetik Ii jesť po infarkte zavinace,slede kyslé.
(20.06.2025)
Dotaz
Môžem jesť,kyslé ryby, zavináč,sledea tu calamadu v nich DušanOdpověď
Milý Dušane, diabetik i po infarktu myokardu může jíst zavináče. Je to celkem zdravá strava a téměř to neobsahuje sacharidy. Dobrou chuť.
-
Vysoká glykémie a tuky ve stravě vs. sacharidy
(19.06.2025)
Dotaz
Dobrý den. Ráda bych se zeptala, jestli ovlivňuje vzniku cukrovky 2. typu, prediabetu či inzulinové rezistence i konzumace tuků, nebo tato nemoc včetně zmíněných přídružení, ovlivňuji jen sacharidy, respektive cukry? Mezi lidmi laiky je cukrovka zkrátka nemoc, kterou ovliňují jen a pouze jednoduché cukry a jejich nadmíra a dokonce se na kompenzace doporučují vždy diety s omezením sacharidů a naopak i někdy dokonce nízkosacharidové/vysokotukové až keto stravování, kdy se prakticky vymění sacharidy za tuky. Nicméně je toto prokazatelné a skutečně příjem tuků nevede ke vzniku cukrovky? Proč by se pak doporučovalo diabetikům i celkově omezování tuků ve stravě? Popravdě Já osobně mám též zkušenosti s tím, že naopak se zlepšily glykémie po omezení tuků než právě sacharidů. Nezáleží spíše pak na genetice? Upřímně mám v okolí právě lidi, u kterých se projevila ve stáří cukrovka 2. typu spíše po vysokotučných konzumaci potravin a to i právě tím, že nadváha a obezita u nich vznikla spíše po konzumaci tučných a mastných jídel a potravin, než po vyšších sacharidech a cukrech. Jak to tedy přesně je? Mockrát děkuji za ochotné odpovědi.Odpověď
Milá Andreo,
diabetes 2. typu je z velké části vyvolán sníženou citlivostí tkání na inzulín. Tuto sníženou citlivost velmi podněcuje obezita a konzumace kalorické stravy a dále ztučnění orgánů, zejména jater a pankreatu. Dochází ale také k poruše sekrece inzulínu, která může nejprve odolávat a teprve když na to nestačí, tak se objeví diabetes.
Inzulín má v těle hodně účinků a výrazně se uplatňuje v metabolismu tuků.
Samotná konzumace tuku sice nezvyšuje bezprostředně glykémii, ale ve svém důsledku ano. Při diabetu je nutné na prvním místě kontrolovat příjem sacharidů, protože ty zvyšují glykémii bezprostředně (a záhy se z části mění na tuk), ale nejúčinnější léčbou diabetu 2. typu je nízkokalorická dieta, pokud trvá dostatečně dlouho. Tuky jsou mnohem kaloričtější než sacharidy. Je také pravda, že pokus se sacharidy promíchají s „tukem“, tak se snad o něco pomaleji vstřebávají.
Je trochu paradoxem, že při velkém omezení sacharidů se používá „vysokotuková dieta“, což do určité míry zvrátí metabolismus nefyziologickým směrem a může to vést k hubnutí. Dlouhodobě je určitě nevhodná a já ji příliš nedoporučuji ani krátkodobě. Velký příjem tuků má různé nepříznivé účinky, zejména na rozvoj aterosklerózy.
Nejlepší je celkové přiměřené omezení kalorického příjmu s dostatkem vlákniny, sníženým obsahem sacharidů (150 – 200 g/den, u obézních i méně), přiměřeným příjmem bílkovin a s velkým omezením živočišných tuků.
-
Zlepšení glykémie na rostlinné stravě - není do paradox?
(18.06.2025)
Dotaz
Dobrý večer, ráda bych se zeptala na Váš osobní názor, respektive i podělila o zkušenost, které moc nerozumím. Vím, že glykemii ovlivnují hlavně sacharidy, nicméně nikoliv jen jednoduché cukry (to je pochopitelné), avšak i kompletní sacharidy, ačkoliv mohou být z kvalitních zdrojů jako jsou celozrnné obiloviny, luštěniny, zelenina a střídmé ovoce, ořechy či i semena obsahují určitý množství sacharidů. Nicméně i sacharidy obsahují mléčné výrobky - složené z laktozy (mléčného cukru). Vím, že pokles glykemie a úprava vyšších hodnot je doporučováno právě konzumace omezený (snížené množství sacharidů) + i pohyb. Já jsem toto vždy dodržovala. Stravovala se výhradně výše zmíněnou stravou + hodně sportovala a ačkoliv nikdy jsem neměla diagnostikovanou cukrovku, ani nic jiného k tomu, tak jsem si sama ze zvědavosti občas měřila sama v domácích podmínkách (glukometrem) hladiny glykémie (samomonitoring). Před 2-3 letedy mi hodnoty ale vykazovaly extrémní hodnoty až takové,které spadají do prediabetu či dokonce už i hodnoty u diabetiků 2. typu. Například lačná glykemie byly klidně až přes 7, po jídle za hodinu až dvou klidně k 9-10, a dokonce mi stoupaly přes den i po pohybu. Nicméně po osobních zkušenostech, nebot jsem měla období v minulosti, kdy jsem se stravovala výhradně rostlinnou stravou (vegansky) jsem takové hodnoty neměla. Aktuálně právě i z osobních důvodu jsem před půl rokem znovu začala jíst čistě rostlinnou stravu bez živočišných potravin a cítim se dobře (vždy mi rostlinná strava prospívala). Omezila jsem i sport (ne pohyb, ale cílený sport a cvičení) a jen pro sebe jsem si po cca1,5-2 letech opět změřila sama hodnoty glykémie po tomto období a opět na rostlinné stravě a byla jsem překvapena, že najednou veškeré hodnoty jsou naprosto krásné jako u zdravého člověka. Lačná glykemie 5.1 a po jídle 1,5-2 hodiny max. 7.1. Jediné co mne překvapilo, jak je možné, že po jídle jsem měla tedy 7.1 a během půl hodiny mi klesla na 5.9 - je to možné? Čím to je? A poslední dotaz právě k té stravě. Jak to je možné, že na rostlinné stravě,která ale je extremně bohatá na ty kompletní sacharidy,které opravdu ale neomezuji a jím převažně právě sacharidová jídla, tak mám paradoxně lepší a výrazně se mi glykémie zlepšily, než na živočišné stravě, která měla sacharidy střídmější? Nemůže glykemie ovlivnit i třeba skladba tuků a bílkovin? Není možné, že i Já osobně a mé tělo stravu čistě rostlinnou může zpracovávat lépe? Moc vám děkuji za možnou odpověd.Odpověď
Milá Noemi, spolehlivě vám nemohu odpovědět z více důvodů, ale zejména proto, že jste svá pozorování neprováděla za dostatečně kontrolovaných podmínek, abych si mohl být jistý, že to tak opravdu bylo.
Píšete sice o „extrémních“ hodnotách glykémie, ale extrémní hodnoty jsou opravdu zcela jiné. Vaše nálezy se ještě klidně vejdou do „normálu“.
Pro monitorování léčby se může glykémie stanovovat kdykoliv a uživatel samozřejmě musí přihlížet k okolnostem. U osoby s diabetem léčené inzulínem např. doporučujeme, aby glykémie neklesala pod normální hodnoty (pod cca 3,8 mmol/l) a po jídle pokud možno nestoupala nad 10 mmol/l. Zajímá nás také průměrná glykémie, protože pokud někdo bude sice trvale v níže uvedeném rozmezí, ale glykémie se bude držet okolo 9 mmol/l, tak to také není dobré.
Glukometr ale není určen pro monitorování glykémií u zdravých osob, protože ty mají hodnoty v normě či blízko normy a osobní glukometr není dostatečně přesný, aby spolehlivě zachytil menší odchylky.
Při posuzování toho, zda někdo má či nemá diabetes (když jsou hodnoty jen hraniční či blízko horního limitu), je nutné glykémii měřit za standardních podmínek. Na lačno znamená ráno po celonočním půstu. Spolehlivé „normy“ po zátěži jsou také známy pouze u orálního glukózového tolerančního testu při měření laboratorním přístrojem.
Vy byste tedy mohla podstoupit měření v laboratoři na lačno a případně po orálním glukózovém testu, ale podle mého názoru je to pro vás zbytečné. Máte normální hodnoty a momentálně se nemusíte měřit a můžete dodržovat jakoukoliv zdravou dietu s přiměřeným množstvím sacharidů.
Pokud jde o váš dotaz ohledně rostlinné stravy a nižších hodnot glykémií, tak mi moje znalosti dovolují odpovědět takto:
Rostlinná strava obsahuje hodně vlákniny. Ta zpomaluje štěpení sacharidů ve střevě a zpomaluje také jejich vstřebávání do krevního oběhu. To se obecně považuje za zdravé a může to být důvodem, proč glykémie pak stoupají méně.
Kromě toho existují práce, že větší příjem živočišných bílkovin a tuků snižuje citlivost tkání vůči inzulínu. Platí to zejména u osob s tzv. inzulínovou rezistencí, která ještě nemusí vyvolávat diabetes, ale je pravidelně přítomna u osob s diabetem 2. typu. Omezení zejména živočišných tuků a nezvýšený (nad normální doporučení ) příjem bílkovin se proto doporučují. Správná dieta pak může vést k zlepšení citlivosti vůči inzulínu a ke zlepšení glukózové tolerance. Existují také studie, že tzv. vegani mají spíše lepší citlivost vůči inzulínu a také pokud osoby s diabetem 2. typu přejdou na převážně vegetariánskou stravu, často zhubnou a také se jím zlepší efekt inzulínu. Je ale potřeba zdůraznit, že takovéto studie byly provedeny u osob, které předtím žádnou pořádnou dietu nedržely. Podle mého názoru by podobný efekt mohla mít také standardní strava s omezením kalorického příjmu, ve které by bylo málo živočišných tuků, přiměřeně nezvýšený příjem bílkovin (asi 1 g/kg) a omezené množství sacharidů mezi 150 a 250 g denně.
A moje závěry:
- Příliš se sledujete
- Pokud vám veganská strava vyhovuje, pokračujte v ní. Jen je nutné se radit s odborníky, abyste měla skutečně zajištěný dostatečný příjem bílkovin, minerálních látek a vitamínů, a také dostatek času a peněz, abyste si takovouto stravu v našich zeměpisných podmínkách dokázala za přiměřenu cenu obstarat. Takováto dieta ale není nezbytná, v prevenci diabetu by vám posloužila i dieta podobná, která by obsahovala také přiměřené množství živočišných bílkovin, případně malé množství živočišných tuků ze zdravých zdrojů.
Napsat dotaz
Doporučení a pravidla poradny: Dříve než nám zašlete svůj dotaz, vyhledejte si prosím, zda stejný nebo velmi podobný dotaz nepoložil jiný čtenář či čtenářka před vámi. Doporučujeme vepsat do obdélníčku "Hledat v poradně" klíčová slova týkající se vašeho dotazu a prohlédnout si starší odpovědi na stejné či podobné téma. Upozorňujeme, že položené dotazy budou zveřejněny stejně jako odpověď na ně. V odpovědi uvedeme pouze vaše křestní jméno, rok narození, tělesnou hmotnost a výšku, jelikož tyto parametry s odpovědí většinou souvisí. Pokud bude k dotazu přiložena fotografie nebo video, odpovídající lékař zváží její zveřejnění. Velmi děkujeme za vaši přízeň. Věříme, že vám přinášíme užitečnou službu v daném oboru medicíny. Upozorňujeme, že tyto internetové stránky slouží pouze jako informační zdroj. V žádném případě nenahrazují lékařskou či jinou odbornou péči!