Poradna

Doporučení a pravidla poradny: Dříve než nám zašlete svůj dotaz, vyhledejte si prosím, zda stejný nebo velmi podobný dotaz nepoložil jiný čtenář či čtenářka před vámi. Doporučujeme vepsat do obdélníčku "Hledat v poradně" klíčová slova týkající se vašeho dotazu a prohlédnout si starší odpovědi na stejné či podobné téma. Upozorňujeme, že položené dotazy budou zveřejněny stejně jako odpověď na ně. V odpovědi uvedeme pouze vaše křestní jméno, rok narození, tělesnou hmotnost a výšku, jelikož tyto parametry s odpovědí většinou souvisí. Pokud bude k dotazu přiložena fotografie nebo video, odpovídající lékař zváží její zveřejnění. Velmi děkujeme za vaši přízeň. Věříme, že vám přinášíme užitečnou službu v daném oboru medicíny. Upozorňujeme, že tyto internetové stránky slouží pouze jako informační zdroj. V žádném případě nenahrazují lékařskou či jinou odbornou péči!

Glykémie mi padá nízko, mám si prášky půlit?

Datum vložení dotazu: 17.07.2022

Ptá se: Martin

Dotaz

Dobrý den.Jelikož mi nikdy nebyl proveden gestační test a moje glikémie při prevenci byla 8 v dopoledních hodinách na lačno,tak mi p.doktor předepsal stadamet 500 a dodržování diety.Po půl roku byla moje glikémie 36.Přestal jsem užívat lék a glik za další 3 měsíce byla 40.Po dalších třech měsících 38 to je asi 2mesice zpět z mírnou dietou.Náhodně jsem si změřil před 14 dny po jídle,kdy jsem měl tvaroh knedlíky slazené čekankou a náhodná glik.po jídle 10.8.Tak jsem si zase začal užívat stadomet a glikémie mi po jídle snídaně i obědě spadne 3.9 ,3.4. ,,pociťují slabost a mus doplnit sacharidy.Ptám se,je tedy nutné užívat celý lék a nebo jen polovic 250mg?Sám nevím a jsem z toho docela zmatený co je dobře nebo naopak.Dekuji,hezký den. Martin
věk: 72 let výška: 156 cm váha: 67 kg

Odpověď

Milý Martine,

jak uvádíte, glykémie nemáte úplně v pořádku a hlavně po jídle vám stoupají více, než by měly. Myslím, že pro vás je Stadamet 500 mg vhodný a možná ještě vyšší dávka. 500 mg 1x denně je opravdu minimum. Stadamet je lék bezpečný a navíc nepůsobí hypoglykémie, takže si myslím, že vaše pocity skutečně nezpůsobil tento lék. Půlit jej nemá cenu. Ale vězte, že lépe než půlit Stadamet by bylo půlit porci knedlíků.

Jsem nyní na dovolené a je pěkné horko. Tak si snad mohu dovolit trochu zažertovat. Nemusíte se vůbec strachovat, že vám váš pan doktor dříve neprovedl gestační test. Kdyby byl býval náhodou pozitivní, tak byste dnes už byl šťastnou matkou, protože gestační test se provádí pro potvrzení těhotenství. Měl jste asi na mysli glukózový toleranční test. Ten se dělá k posouzení, zda vaše porucha již odpovídá diagnóze diabetu. Vy jste ale místo toho provedl test s knedlíky slazenými čekankou a vaše glykémie dosáhla hranice diabetu. Tak podle tohoto testu jste na pokraji diagnózy diabetu. Měl byste se snažit jíst méně sacharidů, a  protože máte lehkou nadváhu, tak zhubnout. Stadamet je dobrý pomocný léky, doporučuji ale brát jej 2x 500 mg nebo i více. Tak hezké léto!

poznámka redakce:

Váš BMS je 27,53 - lehká nadváha

Vaše ideální váha by měla být 53 kg


Další dotazy z kategorie "Cukrovka a léky"

373 dotazů

  • Dotaz

    Dobrý den chtěla bych se zeptat jaká je nejvyšší možná dávka Tresiby.nyni beru 80j a ranní glykemie jsou od 7.4 až 8.4 je to různé. Užívám také trulicity 2x týdne a Glukophage xr 750 mg 2 tb večer. Mám už leta ocd s uzkostnou symptomatikou. Snažím se jíst jak se má.pohyb každodenní je.ten je omezen častými migrenami které jsou i 14x v měsíci někdy i jiné bolesti hlavy.navstevuji neurolog,psychiatra,psychologa a diabetologa.vse nyní v nějaké remisi řekněme.chtela bych se tedy zeptat zda mám ještě navyšovat tresibu a nebo jestli je nějaká hranice dávky?Jsem hodne obézní posledních 15 let.ocd Od roku 2007.

    Odpověď

    Dobrý den,

    máte vyšší ranní glykémie, což jistě víte. Cílové jsou mezi 5-6 mmol/l. Hlavním důvodem zde vidím vaši extrémní nadváhu.

    Ranní glykémie se snažíme zlepšovat zejména ovlivněním inzulinové rezistence (necitlivosti těla na inzulín), která je přítomna u obezity. Co se týče dávky inzulínu Tresiba, snažíme se nepřekračovat dávku 0,6 j/kg, což je u Vás 84 j

    Proto bych radila:

    1. nezvyšovat dávku inzulínu, ale snažit se zlepšit citlivost na inzulín redukcí váhy, váhový úbytek, který povede ke zlepšení ranní glykémie, odhaduji na  10-14 kg.

    2. určitě pohyb 3x týdně 60 minut

    3. strava to Vám asi nemusím popisovat, nepochybuji, že jste při vaší hmotnosti byla mnohokrát poučena. Omezit večerní příjem sacharidů

    4. Glucophage, pokud budete tolerovat, bych zvýšila na 2g denně, klidně v jedné večerní dávce po jídle, za předpokladu, že máte dobře fungující ledviny

    5. Trulicity je lék zlepšující citlivost na inzulín, ale jsou na trhu silnější, poraďte se se svým lékařem o možné změně

    přeji Vám hodně sil při shazování kil

    s pozdravem

    Detail dotazu
  • Dotaz

    při měření se pohybují hodnoty cukru od 8-12 občas pří rozrušení hodnoty 10-14 používám insulin TRESYBA a prášky Glacida , insulin 8jednotek léky ráno a večer,nejsou tyto hodnoty cukru vysoké,jak docílit snížení cukru. Pavel

    Odpověď

    Milý Pavle, vaše glykémie jsou skutečně mírně zvýšené a bylo by vhodné dosáhnout nižší úrovně. Důležité a trochu náročné je ale vyhnout se při tom náhodným příliš nízkým hodnotám, za které považuji hodnoty pod 3,5 nebo 3,0 mmol/l. Aby to nehrozilo, bylo by vhodné při inzulínové léčbě reagovat již při hodnotách po 4,5 mmol/l, aby k hypoglykémii nedošlo. Může se tak stát při inzulínové léčbě, když se zapomenete najíst nebo když se budete více pohybovat.

    Lék Glacida neznám a asi jste se při přepisování jména spletl. Nešlo o Glycladu? Tento lék stimuluje vaši přirozenou produkci inzulínu a může případně hypoglykémii způsobit. Jinak pochopitelně hypoglykémie působí inzulín, když se nesprávně dávkuje nebo když zapomenete na jídlo.

    Já bych vám doporučoval užívat jen ten inzulín Tresiba, který je dobře předvídatelný a působí velmi pomalu, asi 36 hod., takže jeho působení je stálé. Vy máte dávku nízkou, tak by se hodilo ji trochu zvýšit, třeba na 14 j. denně. Po týdnu byste mohl posoudit, zda je vhodné dávku ještě zvýšit, ale raději pomalu.

    Také možná trochu snižte množství sacharidů v jídle a jezte minimálně 3x denně. Něco malého s obsahem sacharidů si dejte také před spaním.

    Detail dotazu
  • Dotaz

    Zdravím...jsem diabetička , cukr mi lítal 12 - 16....píchám si 4x denně inzulín.....s léku když jsem si přečetla přibalený návod jsem dostala strach....je tam možnost spoustu zdravotních problémů..... Zmněnila jsem jídelníček více luštěnina vše bez přidaného cukru , žitný chléb... do týdne jsem mněla cukr max 8 a držím to již 4 týdny 6,2 -8 Lék zatím neberu , brala jsem ho jen pár dnů a nebylo mi po něm dobře..... Co s tím ? Je to dobře , nebo lék brát...?

    Odpověď

    Dobrý den,

    nejsem si úplně jistá, zda máte diabetes mellitus 1. nebo 2. typu. Budu předpokládat, že spíše DM 2. typu, pokud Vám bylo nasazeno Synjardy. 

    Synjardy není špatný lék. Jedná se o kombinaci léku empagliflozin a metformin. Empagliflozin patří do skupiny gliflozinů, které pracují na principu strhávání cukru do moči. U mnoho pacientů pomáhá snížit glykémie a jejich variabilitu (výkyvy) a zlepšit celkovou kompenzaci diabetu. U těchto léků byl prokázán mimo jiné pozitivní vliv na srdeční selhávání a na funkci ledvin. Metformin je lék který zlepšuje citlivost na inzulin (ať již Váš vlastní nebo aplikovaný).  Samozřejmě každý lék nemusí každému úplně vyhovovat. 

    Pokud máte glykémie mezi 6-8 mmol/l i po jídle je to z mého pohledu pěkná glykémie a ukazuje to, že úpravou režimu a jeho dodržováním se dá leccos dosáhnout. Důležité je samozřejmě v tomto režimu i nadále vydržet.  

    Přesto by bylo nejlepší poradit se s Vaším ošetřujícím diabetologem, zda lék můžete plně vynechat. Jedná se kombinovaný výrobek, takže jste při jeho vysazení současně vysadila rovnou dva léky. Je proto vhodné zjistit, zda byste alespoň jeden z těchto léků neměla v nějaké formě užívat. Je možné, že důvodem k nasazení tohoto preparátu byla jak kompenzace diabetu, tak např. prokázaný pozitivní vliv na ledviny nebo cíl snížit dávky inzulinu. Proto doporučuji dohodnout se jak postupovat s Vaším diabetologem.

    Detail dotazu
  • Dotaz

    Dobrý den, při vysoké glykemii i 40 minut od podání Actrapidu, se stále čeká na vyklesání nebo je do hodiny potřeba jíst, jak to mám zažité z nemocnice. I když je stále nad hodnotu např.12. Jde o 7 letého syna, kdy jsem se dozvěděla, že jej manžel nechává i 1,5 hodiny klesat i déle než mu dá jídlo. Martina

    Odpověď

    Milá Martino, naučit se správně určovat dávky inzulínu o nově zjištěného diabetu 1. typu chvíli trvá. Kromě toho se stav dítěte zpočátku dost mění. Je-li onemocnění zjištěno včas, často ještě přetrvává vlastní inzulínová sekrece, která nemusí fungovat úplně pravidelně. Tato vlastní sekrece ale časem postupně klesá, takže je člověk zcela odkázán na inzulín injekční, který se musí naučit dávkovat v závislosti na momentální glykémii, na množství sacharidů v jídle a také na fyzické aktivitě, ke které se chystá. Chce to určitě podrobné poučení o působení inzulínu a o množství sacharidů ve všech jídlech. Naštěstí se to většinou děti brzy naučí samy, ale ze začátku a u malých dětí se o to musejí postarat rodiče.

    Člověk potřebuje inzulín 24 hodin denně, a to i když nic nejí nebo když spí. Tuto potřebu většinou zajišťuje tzv. bazální (základní) dávka dlouze působícího inzulínu nebo trvalá pomalá podkožní infúze s pomocí inzulínové pumpy.

    Zároveň je nutné podávat vhodnou dávku rychle působícího inzulínu (nebo tzv. bolus pomocí inzulínové pumpy) před jídlem.

    Cílem vždy je, aby byly glykémie co nejblíže normálním hodnotám, a to na lačno i po jídle. Proto když váš muž nejprve čeká, až zvýšená glykémie klesne, dělá dobře. V opačném případě by totiž glykémie ještě více stoupla a potom klesala jen pomalu. Při zvýšené glykémii před jídlem se proto dávka často upravuje a volí se jako vyšší než běžná, a to proto, aby lépe korigovala zvýšenou hodnotu a potom postačila na pokrytí samotného jídla. Obě dávky je také možné podat oddělení, a to nejprve tzv. korekční (opravnou dávku, většinou malou) a čekat, až glykémie klesne. Potom se podá běžná dávka před jídlem a dítě se nají. Váš muž to tedy dělá dobře.

    Na druhé straně, člověk se má z průběhu glykémií poučit pro příště. Má přemýšlet, proč byla glykémie vysoká a má se snažit tomu příště předejít (např. omezením sacharidů v dietě, volbou vyšší bazální dávky apod.).

    Chce to opravdu cvik a pochopení a chvíli to trvá, než se to rodiče naučí. Pokud nedochází k velkým výkyvům, měli by to zpočátku brát sportovně, ale nenechávat to být. Myslím, že byste měla manžela spíše pochválit. Cílem je opravdu dosáhnout dobrých hodnot, i když to někdy znamená odložení jídla. Bývá to lepší, než volit nárazovou dávku příliš vysokou a potom zase mít hypoglykémii. Určitě byste si měli oba přečíst edukační materiály pro dětské pacienty, např. knihu autorů Jan Lebl a kolektiv: Abeceda diabetu, nakladatelství Maxdorf.

    Detail dotazu
Zobrazit všechny dotazy z kategorie "Cukrovka a léky"

Napsat dotaz


Na stránkách se zobrazí pouze Vaše jméno, nikoliv příjmení

Týká se osoby, jejíž problém je řešen

Na stránkách nebude zobrazena

Na stránkách nebude zobrazena

Na stránkách nebude zobrazen

bude přístupný pouze redakci

Pro případ upřesnění dotazu

