Poradna

Doporučení a pravidla poradny: Dříve než nám zašlete svůj dotaz, vyhledejte si prosím, zda stejný nebo velmi podobný dotaz nepoložil jiný čtenář či čtenářka před vámi. Doporučujeme vepsat do obdélníčku "Hledat v poradně" klíčová slova týkající se vašeho dotazu a prohlédnout si starší odpovědi na stejné či podobné téma. Upozorňujeme, že položené dotazy budou zveřejněny stejně jako odpověď na ně. V odpovědi uvedeme pouze vaše křestní jméno, rok narození, tělesnou hmotnost a výšku, jelikož tyto parametry s odpovědí většinou souvisí. Pokud bude k dotazu přiložena fotografie nebo video, odpovídající lékař zváží její zveřejnění. Velmi děkujeme za vaši přízeň. Věříme, že vám přinášíme užitečnou službu v daném oboru medicíny. Upozorňujeme, že tyto internetové stránky slouží pouze jako informační zdroj. V žádném případě nenahrazují lékařskou či jinou odbornou péči!

domácí müsli

Datum vložení dotazu: 09.08.2018

Ptá se: Eduard

Dotaz

Dobrý den, chtěl bych požádat o radu, jak sestavit domácí müsli při diabetu 2.typu. Jsou vhodné ovesné vločky? A jak se sušeným ovocem, které ano a které ne? Viděl jsem někde, že třeba semínka slunečnic se mají nasucho upražit. Moc prosím o nějaký osvědčený a hlavně zdravý postup. Eda

Odpověď

Dobrý den Edo, je skvělé, že přemýšlíte o sestavení domácího müsli a nechcete konzumovat müsli kupované, které ve většině případů obsahuje mnoho gramů přidaného cukru, a dokonce bývá zapékané.

Je müsli vhodné pro diabetiky?

Ačkoliv je domácí müsli zdravější, stále ho ale při diabetu nelze konzumovat v neomezeném množství. Z vlastních zkušeností vím, že jsou diabetici, kteří mohou určitou porci ovesných vloček jíst, aniž by u nich docházelo k výrazným výkyvům glykémie, ale jsou i takoví, kteří mají glykémii po konzumaci ovesných vloček až příliš vysokou. Proto je velice důležitý selfmonitoring glykemií. Díky naměřeným hodnotám před a po konzumaci cereální snídaně budete nejlépe vědět, jakou porci oblíbeného müsli si můžete dopřát.

Obiloviny

Kromě ovesných vloček můžete do svého müsli přidat další obiloviny jako například: ovesné otruby, pohankové vločky, amarantové vločky, žitné vločky či pohankové, špaldové, ovesné a ječné lupínky.

Porovnání výživových hodnot různých vloček najde pod textem. Z hlediska vaší glykémie je třeba vybírat takový výrobek, který má méně sacharidů a hodně vlákniny.

Množství

 50 g

Energie

(kJ)

Bílkoviny (g)

Sacharidy (g)

Cukry (g)

Tuky

(g)

Vláknina (g)

jáhlové vločky

753

5

34

0,75

2

ječné lupínky

750

5

34

0,75

1

6

ovesné lupínky

810

7

31

0,6

3

5

ovesné otruby

714

8

26

0

3

8

ovesné vločky

808

7

34

0,76

3

4

pohankové lupínky

726

6

34

6

1

3

špaldové lupínky

720

6

30

6

2

6

špaldové vločky

705

7

32

0,85

1

 7

amarantové vločky

783

7

26

1

3

4

žitné vločky

774

5

37

2

0,85

7

Sušené ovoce

Sušené ovoce můžete přidat, ale vždy mějte na paměti, že např. 150 g čerstvého jablka obsahuje stejné množství sacharidů jako 30 g jablka sušeného – tedy 20 g sacharidů.  Zde opravdu platí, že diabetik by měl konzumovat sušeného ovoce jen malé množství. Zvažte, zda by nebylo vhodnější do své sladké snídaně přidat ovoce spíše čerstvé.

Obecně platí, že nejméně obsaženého cukru z ovoce mívají bobuloviny. Pokud si to správně spočítáte, můžete si dopřát i jiné ovoce, které naopak cukru obsahuje hodně, jako například banán či rozinky. Při výběru sušeného ovoce si vždy dejte pozor, aby nebylo doslazené a neobsahovalo siřičitany.

Pražení semen a ořechů

Ořechy a semínka se praží za účelem vylepšení chuti, vůně a barvy. Pražení při vysoké teplotě může poškodit zdravé polynenasycené tuky. Také pražení ořechů zkracuje jejich trvanlivost – pražené ořechy jsou náchylnější k oxidaci.  Rovněž některé druhy antioxidantů obsažených v ořeších a semínkách jsou při pečení degradovány. Antioxidanty jsou důležité pro vaše zdraví, protože pomáhají chránit vaše buňky před poškozením volnými radikály.  Studie také naznačují, že při pečení dochází ke ztrátě vitamínu E, thiaminu a karotenoidů. Rozsah ztráty však závisí na typu ořechu a teplotě pražení. Pražení při vysoké teplotě vede ke vzniku škodlivé látky nazvané akrylamid. Oproti tomu surové ořechy mohou být napadeny škodlivými bateriemi. I proto je doporučována tepelná úprava, díky které dochází ke snížení celkového počtu mikroorganizmů.

Kalorický rozdíl pečených a surových semen je minimální, v řádu jednotek. Jak surové, tak doma pečené ořechy na sucho v troubě jsou zdravé. Nejvhodnější je pražit bez tuku na nízkou až střední teplotu asi 140 ° C asi 15 minut. Ale pozor, takové ořechy lze konzumovat pouze v příštích několika dnech!

Recept

Není nic jednoduššího. Vyberte, které z daných potravin máte nejraději, každou jednotlivou surovinu si pečlivě zvažte a spočítejte si kalorie na www.kaloricketabulky.cz. Poté všechny suroviny smíchejte dohromady a můžete podávat.

Ideální snídaně pro diabetika, dodržujícího rámcový jídelníček na 200 g sacharidů, obsahuje 1900kJ a 40 g sacharidů.

Např.

1 porce na snídani 1600kJ, 41 g sacharidů, 14 g bílkovin, 18 g tuku, 7 g vláknina

15 g ovesných vloček

15 g pohankových lupínků

10 g slunečnicových semínek

10 g neloupaných mandlí

20 g jahody sušené mrazem

150 g jogurt bílý 2,7 %tuku

Tip: dosladit můžete lžičkou čekankového sirupu, který má vysoký podíl prospěšné vlákniny, velmi nízký glykemický index a obsahuje až o 95 % méně cukru a 45 % méně kalorií ve srovnání s jinými přírodními sladidly (med, javorový sirup apod.) Nebo můžete využít umělé sladidlo, například Erytritol či stévii.

(odpovídá Mgr. Beáta Bohnerová, ambulantní nutriční terapeutka)

Další dotazy z kategorie "Cukrovka a životospráva"

202 dotazů

  • Dotaz

    Pri cukrovke a cholesterolu možno jesť kyselé uhorky ?

    Odpověď

    Dobrý den, Heleno,

    kyselé okurky lze zakoupit nebo doma vyrobit s umělým sladidlem a poté se jejich konzumace nemusíte vzhledem k diabetu obávat. 

    S pozdravem,

     

    Detail dotazu
  • Dotaz

    Môžem bunlaninu veľa ovocia, bez cukru so steviou ? Mám cholesterol a lietajúci cukor.

    Odpověď

    Dobrý den, Heleno,

    jakýkoli sladký pokrm se vždy snažte obohatit o zdroj bílkovin - tvaroh, sypký protein do těsta apod. Pokud jej budete podávat ještě navíc s bílkovinou potravinou při servírování - řecký jogurt, skyr, tvaroh aj., je pokrm ještě výživnější a nezvyšuje prudce hladinu glykémie.  

    Pro docílení sladké chuti použijte zmiňovanou stévii nebo čekankový sirup v malém množství.

     

    Detail dotazu
  • Dotaz

    Je mi 71 let a lítám nahoru dolů. potrebuji jídelníček upravit nevim jak? Děkuji moc za odpověď

    Odpověď

    Doporučení redakce:
    Podívejte se na naše fotojídelníčky https://www.cukrovka.cz/dietni-jidelnicek, zadejte si do dialogových rámečků 150 g, 175 g, 200 g, nebo 250 g sacharidů na den, dále jestli chcete jídelníček se svačinami či bez, počet dnů v týdnu, pro které chcete jídelníček vytvořit, klikněte na "Generovat náhodně" a vytvoří se Vám pestrý jídelníček, kde nepřekročíte zvolenou denní dávku sacharidů. Pokud vám nějaké jídlo nebude vyhovovat, myší si kliknete na přehled jídel a můžete je dle libosti měnit - ve výsledku ale bude vždy zvolená dávka sacharidů na den. Najedete-li myší na "Postup přípravy" objeví se rámeček s návodem, jak jídlo připravit a "fotojídelníčky jsou to proto, že když si budete dále klikat na obrázek jídla, bude se zvětšovat do maximální velkosti, aby bylo krásně vidět, motivovalo Vás a naladilo Vaše chuťové pohárky :-)

    Detail dotazu
  • Dotaz

    Pěkný den, chápu že diabetes a alkohol nejsou kamarádi, ale občas se v nějakém míře potkají. Našel jsem zajímavé likéry CHICORA (www.chicora.cz), které nejsou slazeny cukrem, ale čekankovým sirupem, což u některých příchutí je ve finále obsah cukru 2-3% a to mi přijde hodně zajímavé. Jaký je na to Váš názor ?

    Odpověď

    Milý Pavle, posílám vám hned dvě odpovědi. Ta první bude shrnovat, o je o čekankovém sirupu známo, druhá pak bude přímá odpověď na vaši otázku, jaký je na to můj názor, bez ohledu na fakta nebo informace, které se o tomto sirupu uvádějí.

    Čekankové sirupy mají za základ různým způsobem enzymaticky pozměněný polysacharid (sacharid, složený s velkého množství pospojovaných molekul jednoduchých sacharidů). Ten sacharid se jmenuje inulín a vyskytuje se např. v čekance. Chemicky se skládá z mnoha pospojovaných molekul ovocného cukru fruktózy. Zatímco fruktóza se dobře vstřebává ze zažívacího ústrojí, má sladkou chuť a v těle se z velké části mění na krevní cukr a zvyšuje glykémii, tak inulin se v zažívacím ústrojí nevstřebává (v tenkém střevě), má jen lehce nasládlou chuť a nemá pro člověka žádnou kalorickou hodnotu.

    Když se inulin uměle enzymaticky upraví (naštěpí), vznikají různě dlouhé řetězce fruktózy, které jsou sladké (ne tolik, jako cukr), mohou se v malé míře vstřebávat a lehce zvyšovat glykémii, ale většina projde do tlustého střeva, kde je dále štěpí střevní bakterie, aniž by se výsledné produkty dostávaly do krve, nebo jen málo. Inulin patří také mezi látky, které se označují jako rostlinná vláknina. Zvětšuje to objem stolice, drží to vodu a zpomaluje to trávení včetně trávení a vstřebávání tuků a částečně i cukrů. Teoreticky je to tedy látka "zdravá", i když existují i jiné typy rostlinné vlákniny.

    Protože samotné produkty štěpení inulínu jsou jen málo sladké, tak často obsahují také určité množství fruktózy (která je sladká dost). Někdy se tam přidávají ještě další sladké složky jako sacharin, stéviové glykosidy aj.), které tomu dodávají velmi sladkou chuť, zatímco ten sirup je jako plnidlo a dává tomu lepší chuť. Nejedná se o žádné standardní produkty, každý výrobek může být jiný. Takže: čekankový sirup většinou obsahuje jen málo sacharidů, které se vstřebávají a mohou zvyšovat glykémii. Obsahuje také vlákninu, která by teoreticky mohla být i zdravá.

    A nyní můj názor: Diabetik (ani nikdo jiný) by neměl konzumovat příliš alkoholu, ale přiměřené malé množství občas asi nijak neškodí. Je ale mnohem lepší volit produkty, které neobsahují cukry (sacharózu, fruktózu, glukózu). Taková jsou suchá vína, většina destilátů a také diapivo. Polosuchá vína v přiměřeném množství mohou být ale také vhodná, když s těmi sacharidy v dietě počítáte, stejně tak např. 1 pivo.

    Likéry jsou nacucané cukrem a nejsou vhodné. Pije se jich ale většinou malé množství, a tak by to také mohlo být jedno, jen je vhodné s tím také počítat. Pokud by si toho dal diabetik víc, tak bude mít vysokou glykémii. Kromě toho existují likéry, které jsou málo sladké. Příkladem třeba Becherovka bez cukru, označovaná KV 14 nebo 13, to si teď nepamatuju. Mně chutná mnohem lépe, než přeslazená klasická Becherovka, je zcela bez cukru.

    Když si takový čekankový likér zakoupíte, tak ho asi budete pít pravidelně,  a to se mně osobně moc nelíbí, i když to asi vypít lze. Dal bych přednost tu a tam malé dávce normálního likéru při vědomí, že tam je trochu cukru.

     

    Detail dotazu
  • Dotaz

    Dobrý den můžu alkohol

    Odpověď

    Milý Alexi, jistěže můžete, pokud potom neřídíte motorové vozidlo, kolo nebo koloběžku a nevykonáváte povolání, kde se alkohol zakazuje.

    Vy jste to ale asi myslel v kontextu s diabetem, že? Obecně alkohol nezakazujeme, i když jej nedoporučujeme. Ale je třeba vědět, že alkohol má řadu nežádoucích účinků, např. na játra, na mozek, na nervy. Je navíc kalorický. Často také odbourává zábrany a diabetici po něm pak přestávají myslet na doporučenou dietu.

    Osobně bych vám nevymlouval např. 200 ml nesladkého červeného či bílého vína třeba 3x týdně, nebo párkrát v týdnu sklenici piva. 

    Detail dotazu
Zobrazit všechny dotazy z kategorie "Cukrovka a životospráva"

Napsat dotaz

Uveďte prosím co nejjednodušeji několika slovy, případně upravujeme redakčně

Na stránkách se zobrazí pouze Vaše jméno, nikoliv příjmení

Týká se osoby, jejíž problém je řešen

Na stránkách nebude zobrazena

Na stránkách nebude zobrazena

Na stránkách nebude zobrazen

bude přístupný pouze redakci

Pro případ upřesnění dotazu

Zveřejňujeme pouze dotazy srozumitelné, dotazy opakované a podobné neuvádíme. Zadáním dotazu souhlasíte s Pravidly poradny a zpracováním osobních údajů.

Doporučení a pravidla poradny: Dříve než nám zašlete svůj dotaz, vyhledejte si prosím, zda stejný nebo velmi podobný dotaz nepoložil jiný čtenář či čtenářka před vámi. Doporučujeme vepsat do obdélníčku "Hledat v poradně" klíčová slova týkající se vašeho dotazu a prohlédnout si starší odpovědi na stejné či podobné téma. Upozorňujeme, že položené dotazy budou zveřejněny stejně jako odpověď na ně. V odpovědi uvedeme pouze vaše křestní jméno, rok narození, tělesnou hmotnost a výšku, jelikož tyto parametry s odpovědí většinou souvisí. Pokud bude k dotazu přiložena fotografie nebo video, odpovídající lékař zváží její zveřejnění. Velmi děkujeme za vaši přízeň. Věříme, že vám přinášíme užitečnou službu v daném oboru medicíny. Upozorňujeme, že tyto internetové stránky slouží pouze jako informační zdroj. V žádném případě nenahrazují lékařskou či jinou odbornou péči!