Poradna

Doporučení a pravidla poradny: Dříve než nám zašlete svůj dotaz, vyhledejte si prosím, zda stejný nebo velmi podobný dotaz nepoložil jiný čtenář či čtenářka před vámi. Doporučujeme vepsat do obdélníčku "Hledat v poradně" klíčová slova týkající se vašeho dotazu a prohlédnout si starší odpovědi na stejné či podobné téma. Upozorňujeme, že položené dotazy budou zveřejněny stejně jako odpověď na ně. V odpovědi uvedeme pouze vaše křestní jméno, rok narození, tělesnou hmotnost a výšku, jelikož tyto parametry s odpovědí většinou souvisí. Pokud bude k dotazu přiložena fotografie nebo video, odpovídající lékař zváží její zveřejnění. Velmi děkujeme za vaši přízeň. Věříme, že vám přinášíme užitečnou službu v daném oboru medicíny. Upozorňujeme, že tyto internetové stránky slouží pouze jako informační zdroj. V žádném případě nenahrazují lékařskou či jinou odbornou péči!

domácí müsli

Datum vložení dotazu: 09.08.2018

Ptá se: Eduard

Dotaz

Dobrý den, chtěl bych požádat o radu, jak sestavit domácí müsli při diabetu 2.typu. Jsou vhodné ovesné vločky? A jak se sušeným ovocem, které ano a které ne? Viděl jsem někde, že třeba semínka slunečnic se mají nasucho upražit. Moc prosím o nějaký osvědčený a hlavně zdravý postup. Eda

Odpověď

Dobrý den Edo, je skvělé, že přemýšlíte o sestavení domácího müsli a nechcete konzumovat müsli kupované, které ve většině případů obsahuje mnoho gramů přidaného cukru, a dokonce bývá zapékané.

Je müsli vhodné pro diabetiky?

Ačkoliv je domácí müsli zdravější, stále ho ale při diabetu nelze konzumovat v neomezeném množství. Z vlastních zkušeností vím, že jsou diabetici, kteří mohou určitou porci ovesných vloček jíst, aniž by u nich docházelo k výrazným výkyvům glykémie, ale jsou i takoví, kteří mají glykémii po konzumaci ovesných vloček až příliš vysokou. Proto je velice důležitý selfmonitoring glykemií. Díky naměřeným hodnotám před a po konzumaci cereální snídaně budete nejlépe vědět, jakou porci oblíbeného müsli si můžete dopřát.

Obiloviny

Kromě ovesných vloček můžete do svého müsli přidat další obiloviny jako například: ovesné otruby, pohankové vločky, amarantové vločky, žitné vločky či pohankové, špaldové, ovesné a ječné lupínky.

Porovnání výživových hodnot různých vloček najde pod textem. Z hlediska vaší glykémie je třeba vybírat takový výrobek, který má méně sacharidů a hodně vlákniny.

Množství

 50 g

Energie

(kJ)

Bílkoviny (g)

Sacharidy (g)

Cukry (g)

Tuky

(g)

Vláknina (g)

jáhlové vločky

753

5

34

0,75

2

ječné lupínky

750

5

34

0,75

1

6

ovesné lupínky

810

7

31

0,6

3

5

ovesné otruby

714

8

26

0

3

8

ovesné vločky

808

7

34

0,76

3

4

pohankové lupínky

726

6

34

6

1

3

špaldové lupínky

720

6

30

6

2

6

špaldové vločky

705

7

32

0,85

1

 7

amarantové vločky

783

7

26

1

3

4

žitné vločky

774

5

37

2

0,85

7

Sušené ovoce

Sušené ovoce můžete přidat, ale vždy mějte na paměti, že např. 150 g čerstvého jablka obsahuje stejné množství sacharidů jako 30 g jablka sušeného – tedy 20 g sacharidů.  Zde opravdu platí, že diabetik by měl konzumovat sušeného ovoce jen malé množství. Zvažte, zda by nebylo vhodnější do své sladké snídaně přidat ovoce spíše čerstvé.

Obecně platí, že nejméně obsaženého cukru z ovoce mívají bobuloviny. Pokud si to správně spočítáte, můžete si dopřát i jiné ovoce, které naopak cukru obsahuje hodně, jako například banán či rozinky. Při výběru sušeného ovoce si vždy dejte pozor, aby nebylo doslazené a neobsahovalo siřičitany.

Pražení semen a ořechů

Ořechy a semínka se praží za účelem vylepšení chuti, vůně a barvy. Pražení při vysoké teplotě může poškodit zdravé polynenasycené tuky. Také pražení ořechů zkracuje jejich trvanlivost – pražené ořechy jsou náchylnější k oxidaci.  Rovněž některé druhy antioxidantů obsažených v ořeších a semínkách jsou při pečení degradovány. Antioxidanty jsou důležité pro vaše zdraví, protože pomáhají chránit vaše buňky před poškozením volnými radikály.  Studie také naznačují, že při pečení dochází ke ztrátě vitamínu E, thiaminu a karotenoidů. Rozsah ztráty však závisí na typu ořechu a teplotě pražení. Pražení při vysoké teplotě vede ke vzniku škodlivé látky nazvané akrylamid. Oproti tomu surové ořechy mohou být napadeny škodlivými bateriemi. I proto je doporučována tepelná úprava, díky které dochází ke snížení celkového počtu mikroorganizmů.

Kalorický rozdíl pečených a surových semen je minimální, v řádu jednotek. Jak surové, tak doma pečené ořechy na sucho v troubě jsou zdravé. Nejvhodnější je pražit bez tuku na nízkou až střední teplotu asi 140 ° C asi 15 minut. Ale pozor, takové ořechy lze konzumovat pouze v příštích několika dnech!

Recept

Není nic jednoduššího. Vyberte, které z daných potravin máte nejraději, každou jednotlivou surovinu si pečlivě zvažte a spočítejte si kalorie na www.kaloricketabulky.cz. Poté všechny suroviny smíchejte dohromady a můžete podávat.

Ideální snídaně pro diabetika, dodržujícího rámcový jídelníček na 200 g sacharidů, obsahuje 1900kJ a 40 g sacharidů.

Např.

1 porce na snídani 1600kJ, 41 g sacharidů, 14 g bílkovin, 18 g tuku, 7 g vláknina

15 g ovesných vloček

15 g pohankových lupínků

10 g slunečnicových semínek

10 g neloupaných mandlí

20 g jahody sušené mrazem

150 g jogurt bílý 2,7 %tuku

Tip: dosladit můžete lžičkou čekankového sirupu, který má vysoký podíl prospěšné vlákniny, velmi nízký glykemický index a obsahuje až o 95 % méně cukru a 45 % méně kalorií ve srovnání s jinými přírodními sladidly (med, javorový sirup apod.) Nebo můžete využít umělé sladidlo, například Erytritol či stévii.

(odpovídá Mgr. Beáta Bohnerová, ambulantní nutriční terapeutka)

Další dotazy z kategorie "Cukrovka a životospráva"

157 dotazů

  • Dotaz

    Dobrý den,začala jsem brát jednou denně stadamet 500,mám ráda suché bílé víno,myslíte že už se s ním musím úplně rozloučit?děkuji Anicka

    Odpověď

    Vážená paní Anno, přeji dobrý den,

    pití alkoholických nápojů obecně zhoršuje kompenzaci diabetu, navíc pití alkoholických nápojů nalačno zvyšuje významným způsobem výskyt hypoglykemických příhod u diabetiků. Vše záleží na individuální toleranci a množství vypitého alkoholu.. Pokud si občas dáte malé množství vína (1-2 skleničky) spolu s dobrým jídlem, tak by se to dalo tolerovat. Vypít celou lahev bych ale rozhodně nedoporučoval.

    S přátelským pozdravem

    Detail dotazu
  • Dotaz

    jak zjistím glykemický index čokolády na vaření 52% prodávané v Lidlu, od německého výrobce

    Odpověď

    Dobrý den, 

    tento údaj není povinné udávat na obalech potravin, na většině výrobků se s ním nesetkáme. Určitě vám stačí, najít si GI podobné čokolády, např. zde Chocolate, dark, 45- 59% cacao solids: Glycemic index, Glycemic Load and Nutrition facts (glycemic-index.net).

    Detail dotazu
  • Dotaz

    Můžu prosím pít bílé suché víno když jsem začala brát 1 x denně Standamet? dekuji  Dana

    Odpověď

    Vážená paní Dano, přeji dobrý den,

    bílé suché víno pít můžete, ale musíte si přitom být vědoma, že jeho pití v závislosti na vypitém množství bude způsobovat výkyvy glykémie. Pokud by jste pila víno nalačno, hrozila by Vám hypoglykemická příhoda. Alkoholické nápoje také zvyšují riziko obávaného nežádoucího účinku metforminu (přípravek Stadamet), kterým je tzv. laktátová acidóza. U pacientů konzumujících alkoholické nápoje dlouhodobě pak může docházet také k hyperglykemickým příhodám. Při dobře kompenzovaném diabetu, bez poruchy funkce ledvin nebo jater, malé množství alkoholu (např. 1 sklenka vína) nemusí působit žádné problémy, pokud pacient alkoholický nápoj vypije spolu s jídlem nebo po jídle. Určitě platí, že pacienti s cukrovkou by se raději měli vyhýbat alkoholu, bez ohledu na to, zda jsou léčeni metforminem nebo nikoliv. Případné přerušení užívání metforminu např. z důvodu plánované oslavy a předpokládané konzumace alkoholických nápojů bych považoval za nesmírně špatný nápad.

    S přátelským pozdravem

    Detail dotazu
  • Dotaz

    Dobry den,prosim poradit odledně hubnutí.Mám cukrovku 2.typu.Vážím 64kg měřím 164cm a je mi 68 roků.Zhubnula jsem 4 kg jsem opravdu hodně hubená a ráda bych opět přibrala.Můžete mi prosim poradit s jídelníčkem. Děkuji Nada

    Odpověď

    Dobrý den Naďo, 

    neznám okolnosti toho, proč hubnete. Pokud jde, jak chápu, o nechtěný váhový úbytek, doporučila bych vám ihned návštěvu praktického lékaře. 

    Podle výpočtu máte ale stále optimální váhu - BMI 23,8. U seniorů  nad 70 let se považuje za podvýživu BMI menší než 22. Úbytek 4 kg = 6% hmotnosti/měsíc je také považován za rizikový. Rizikový je pokles hmotnosti 5% za měsíc nebo 10% za 3měsíce.

    Můžete zkusit zařadit potraviny bohaté na tuky a bílkoviny - tuky: oleje (obohacovat každé jídlo) ořechy, semínka, avokádo; bílkoviny: maso, mléko, máslo, rostlinné máslo, plnotučné mléčné výrobky - jogurty, sýry, kefíry, syrovátku, syrovátkový protein, vejce. 

    Popřípadě můžete zkusit zařadit sipping - klinická výživa, která obsahuje mnoho kalorií v malém množství, mají i verze pro diabetiky -  např. Nutrego či Nutridrink

    Detail dotazu
  • Dotaz

    dobry den , jak se mam poradit s kebabem kdyz mam cukrovku ? mam ji par mesicu a netusim jak mam spocitat kebab talir

    Odpověď

    Dobrý den, 

    bohužel vám neumím odpovědět. Těžko vám mohu říct množství sacharidů,  protože všude je složení kebabu jiné. Jiné potraviny, jiné jejich množství. 

    Váhy porcí v kebabu jsem našla např. zde váhy porcí.xlsx (mirokebab.cz) 

    PŘIBLIŽNĚ podle kalorických tabulek obsahuje 150g pouze kuřecího masa - kebab 7gS, zelenina se nepočítá, 30g dressingu cca 3gS, hranolky 150g = 52,5gS, pita chléb 80g = 42gS. 

    Asi bych se přikláněla si oblíbený talíř přivést domů, pečlivě zvážit každou surovinu - maso, hranolky, chléb, zeleninu, dresing -  zvlášť a zadat si to jako "oblíbené jídlo"  do www.kaloricketabulky.cz. Popřípadě se zeptat přímo v oblibenem stánku na velikost porcí. 

    Poté se již můžete na vypočítané sacharidy spolehnout mnohem více, než když to budete odhadovat podle oka. 

    Dále bych se přikláněla (pokud máte pumpu) zadat rozložený bolus, který se používá na tuko- proteinové jednotky =TPJ

    tzn. že cukr v krvi nezvyšují pouze sacharidy, ale i potraviny s vysokým množstvím bílkovin a tuků cca až 2 hodiny po jídle. Základní vzoreček pro výpočet tukoproteinových jednotek je: 100 kcal tuků a bílkovin = 10 g sacharidu (1 VJ).

    Hezký návod najdete třeba zde: 

    Zapocitavani_tuku_a_bilkovin.pdf (fnkv.cz)

    Detail dotazu
Zobrazit všechny dotazy z kategorie "Cukrovka a životospráva"

Napsat dotaz

Uveďte prosím co nejjednodušeji několika slovy, případně upravujeme redakčně

Na stránkách se zobrazí pouze Vaše jméno, nikoliv příjmení

Týká se osoby, jejíž problém je řešen

Na stránkách nebude zobrazena

Na stránkách nebude zobrazena

Na stránkách nebude zobrazen

bude přístupný pouze redakci

Pro případ upřesnění dotazu

Zveřejňujeme pouze dotazy srozumitelné, dotazy opakované a podobné neuvádíme. Zadáním dotazu souhlasíte s Pravidly poradny a zpracováním osobních údajů.

Doporučení a pravidla poradny: Dříve než nám zašlete svůj dotaz, vyhledejte si prosím, zda stejný nebo velmi podobný dotaz nepoložil jiný čtenář či čtenářka před vámi. Doporučujeme vepsat do obdélníčku "Hledat v poradně" klíčová slova týkající se vašeho dotazu a prohlédnout si starší odpovědi na stejné či podobné téma. Upozorňujeme, že položené dotazy budou zveřejněny stejně jako odpověď na ně. V odpovědi uvedeme pouze vaše křestní jméno, rok narození, tělesnou hmotnost a výšku, jelikož tyto parametry s odpovědí většinou souvisí. Pokud bude k dotazu přiložena fotografie nebo video, odpovídající lékař zváží její zveřejnění. Velmi děkujeme za vaši přízeň. Věříme, že vám přinášíme užitečnou službu v daném oboru medicíny. Upozorňujeme, že tyto internetové stránky slouží pouze jako informační zdroj. V žádném případě nenahrazují lékařskou či jinou odbornou péči!