Poradna

bílé víno a cukrovka

Ptá se: Jan

Dotaz

Má vliv bílé víno na cukrovku? Jan

Odpověď

Milý Jane, jakýkoliv alkohol představuje kalorie navíc. Nadměrný kalorický příjem je obecný problém zejména při diabetu 2. typu. Kromě toho řada vín obsahuje zbytkový cukr. Suchá bílá vína ho mají málo, většinou do 5 g/l, což na hladinu glykémie nemá téměř žádný vliv. Polosuché víno má ale cukru často už hodně, a to byste už pít neměl.

Kromě toho je nutné při požívání alkoholu počítat s dalšími třemi věcmi:

Větší dávka alkoholu může bránit tvorbě glukózy v játrech, u alkoholiků to může vést až k hypoglykémii. Doufám, že větší dávky víná pít nehodláte, takže toto se vás netýká.

Další věc spočívá v tom, že lidé, kteří si trochu přihnou, rádi zapomínají na kontrolu svého diabetu a často si dopřávají nekontrolovaně i jídlo a nekorigují to dostatečně inzulínem.

Do třetice: alkoholické nápoje by se neměli požívat společně s metforminem. Mohlo by to vyvolat jinak velmi vzácné nežádoucí účinky. Obecně se uvádí, že při léčbě metforminem se nemá pít alkohol vůbec. 2 - 3 deci suchého bílého vína u jinak dobře vyrovnaného diabetika ale v praxi nevadí, ale nemělo by to být pravidelně.

(odpovídá Prof. MUDr. František Saudek, DrSc., Klinika diabetologie, IKEM, Praha)

Další dotazy z kategorie "Cukrovka a životospráva"

  • Dotaz

    Dobrý den chci se zeptat jakou potravinou se dají spravit cévy? U diabetika a kuřáka Děkuji moc, Daniela

    Odpověď

    Milá Danielo, ptáte se, jak se dají u diabetika a kuřáka spravit cévy. Sice úplně nevím, zda máte na mysli malé cévičky, třeba v oku, nebo velké cévy, které zásobují krví končetiny nebo třeba srdce, a také nevím, jak moc poškozené cévy máte na mysli. Částečně si ale odpovídáte již sama, když říkáte: diabetes + kouření.

    Takže především a zcela zásadně by se mělo přestat kouřit. Hned a nekompromisně. Kouření cévám opravdu škodí, a zvláště při diabetu.

    Za druhé, pokud jsou změny vyvolány diabetem, je třeba usilovat o to, aby byl diabetes co nejlépe vyrovnaný - kompenzovaný a tím se alespoň zpomalilo další zhoršování cévního postižení. Většinou se s tím pojí také pečlivá léčba zvýšeného krevního tlaku, dále udržování normální hladiny krevních tuků a konečně prevence srážení krve na poškozených cévách, nejčastěji pomocí aspirinu.

    Potraviny samy o sobě k podstatnému zlepšení nevedou. Vhodné složení stravy ale především pomůže zabránit dalšímu zhoršování. Především je vhodné omezit živočišné tuky a sladká jídla. Z těchto “surovin” se totiž tvoří tukové látky, které se pak ukládají v cévní stěně a podporují rovzoj aterosklerózy.

    Živočišné tuky jsou obsaženy zejména ve vepřovém a hovězím mase, když není úplně libové, ale také v kuřecí kůži a pod ní. Spoustu nežádoucích tuků obsahují uzeniny včetně šunky, paštiky a podobně. A také tučné složky mléka. To vše by se mělo omezit a místo toho zařadit maso zcela libové a v menším množství. Vhodné jsou zejména mořské ryby, které navíc obsahují takzvané omega 3 nenasycené mastné kyseliny, které skutečně mohou působit příznivě na onemocnění cév. Pochopitelně vhodná je také zelenina a nesladké ovoce, které navíc obsahují vlákninu, která zhoršuje vstřebávání živočišných tuků. V ovoci a zelenině jsou také potřebné vitamíny.

    Důležité je, jak moc jsou cévy již poškozené. Významně zúžené srdeční cévy či cévy na dolních končetinách se může podařit “opravit” moderními cévními zákroky, kdy se do cévy zavádějí tenké hadičky, kterými si zúžená céva může roztáhnout, nebo se do ní zavede pružná trubička, která se v cévě roztáhne a tím zvětší průtok zúženou cévou. Tím je možné předejít třeba vzniku infarktu myokardu nebo vzniku trofických defektů na končetinách.

    Méně závažné, ale často mnohočetné postižení cév, se může zlepšit nejen výše uvedenými  obecnými opatřeními, ale také tréninkem. Přiměřená opakovaná každodenní zátěž působí na regeneraci cév. Zúžená místa se mohou postupně obcházet jinými cévami, drobounké cévy se mohou novotvořit a zlepšit celkové prokrvení.

    (odpovídá Prof. MUDr. František Saudek, DrSc., Klinika diabetologie, IKEM, Praha)

    Poznámka redakce:

    Existuje mnoho přírodních látek, které zpevňují žilní stěnu a dodávají jí pružnost. Patří mezi ně  především bioflavonoidy a z nich hlavně diosmin a hesperidin - v přípravcích jako jsou Detralex (pouze na recept) a z volně prodejných, jsou to pak doplňky stravy jako například Diomax, Mobivenal a další. I vitamin C, neboli kyselina askorbová, je v této indikaci důležitý. Velmi užitečnou látkou je rutin, někdy označovaný jako vitamin P, který zlepšuje křehkost krevních kapilár a také pružnost i propustnost cévní stěny. Můžeme ho najít zejména v pohance, či routě vonné (Ruta graveolens). Často používaný je také aescin, výtažek z plodu kaštanu koňského, neboli jírovece maďalu (Aesculinum hippocastanum), který pozitivně působí na cévní stěny, zpevňuje a zvyšuje jejich pružnost, dále působí protizánětlivě a tlumí otoky. Dalšími  látkami pro udržení kvality cév jsou tribenosid v přípravku Glyvenol 400 a oxerutin v přípravku Venoruton, troxerutin v přípravku Cilkanol.

    Detail dotazu
  • Dotaz

    Jak působí včelí med na cukrovku. Jan

    Odpověď

    Běda, běda, Jane, jak by měl asi med působit. Je to směs glukózy a fruktózy, které představují 80% jeho hnotnosti. Působí tedy jako rychlý cukr. Pomáhá při hypoglykémii, ale jinak by se neměl jíst vůbec. Žádné pozitivní účinky nemá, jen že je dobrý.

    Samozřejmě vše závisí na množství. Pokud vám med mimořádně chutná a nedokážete se ho zříci zcela, odřekněte si určité množství sacharidů v jiné formě a trošku medu si občas dejte.

    Např. plátek chleba 60 g obsahuje asi 30 g sacharidů. Můžete tedy si občas dát místo toho 50 g plátek chleba a k němu 10 g medu.  O tété problematice jsme už v našich odpovědích psali, viz dotazy:

    Existuje souvislost mezi užíváním medu a glykovaným hemoglobinem?

    Občasné použití medu

    (odpovídá Prof. MUDr. František Saudek, DrSc., Klinika diabetologie, IKEM, Praha)

    Detail dotazu
  • Dotaz

    Dobry den. Manžel ma diabetes a bere rano a večer eucreas. Včera po večeři, kdy měl semolinove těstoviny obvyklou davku měl najednou 17,6 mmol/l a za 2 hodiny na to,bez jakékoli aktivity měl 4,5. V obou případech jsme měřili 2krát. Ráno když se vzbudil měl 9,9 a za 2 hodiny po lécích, ale bez jídla, měl strach se najíst, že to zase stoupne měl 10. Proč takové kolísání. Tlak má v pořádku a cholesterol má 6,5. Nadváhu nema. A ješte bych měla jeden dotaz. Manžel má moc rád nakládane tvarůžky v pivu. Znamená to, že když bere eucreas, že je kvůli tomu pivu nesmí? Moc děkuji za odpověď Hana

    Odpověď

    Milá Hano, při diabetu se, jak známo, měla dodržovat dieta. Lidé by měli vědět, kolik toho jedí, kolik to obsahuje sacharidů, tuků a kalorií. V závislosti ne tom, jak závažnou poruchu mají a jaká strava je pro ně vhodná, se pak kromě diety nastavuje léčba tabletami nebo inzulínem.

    Váš manžel ma v určitém rozsahu evidentně zachovanou vlastní sekreci inzulínu. Eucreas mu pomáhá, aby zejména na tuto sníženou schopnost produkovat inzulín dostatečně, respektive lépe odpovídal. Pokud toho ale sní více, tak na to evidentně nestačí.

    Těstoviny obsahují hodně sacharidů a běžné domácí i hospodské porce většinou překračují doporučené množství. Běžná porce pro dospělého jich klidně může obsahovat i 100 g (sacharidů), a to je pro diabetika strašně moc. Jako hlavní jídlo je to nevhodná strava, hodí se jako příloha v malém množství, je nutné doplnit zeleninu a případně maso. Váš muž to zatím nějak zvládne, takže mu glykémie nakonec klesne, ale v pořádku to není. Musí tedy jíst sacharidů méně a pokud má hlad a není obézní, tak by měl mít intenzivnější léčbu.

    S těmi tvarůžky jste mě trochu rozesmála. Ty sacharidy skoro neobsahují a pro diabetika se celkém hodí a s Eucreasem by si měly rozumět. Ale zcela naopak je to s pivem! Je v něm hodně sacharidů, alkohol není vhodné kombinovat s metforminem (který je v Eucreasu) a je také kalorický. Jako výjimku nebo v přiměřené dávce (započítanou v dietě) samozřejmě připouštím (0,3 l), ale jako pravidelnou součást diabetické diety rozhodně ne. No, a když už, tak ty tvarůžky na tom nic nezkazí, pokud to tedy potom nevadí vám.

    (odpovídá Prof. MUDr. František Saudek, DrSc., Klinika diabetologie, IKEM, Praha)

    Detail dotazu
  • Dotaz

    Dobrý den, měla bych dotaz ohledně množství sacharidů v denní stravě. Mám podezření na cukrovku. Léky zatím neberu. Nejdříve jsem měla 8,8 mmol/l dlouhý cukr měřeno u lékaře na lačno. Bylo mi doporučeno vynechat co nejvíce sladkých potravin. Po 3 měsících na kontrole to kleslo na 7,7 mmol/l. Ale stále trvá omezení sacharidů. Jelikož se snažím hubnout tak si všechny jídla zapisuji do kalorických tabulek ale nevím jak spočítat optimální denní příjem tuků, bílkovin a hlavně sacharidů aby cukr ještě mohl klesat. Vážím 88 kg a měřím 159 cm. Poradíte? Děkuji moc. S pozdravem Karolína

    Odpověď

    Dobrý den Karolíno, vaše otázka je velmi těžká, bylo vhodnější vyhledat pomoc nutričního terapeuta, který by zvážil vše vám na míru.
    Všeobecně je  diabetikům doporučováno přijímat  45-50 % sacharidů z celkového denního přijmu, 30 % tuků a 15 - 20 % bílkovin.
    Váš celkový denní příjem se odvíjí od věku, výšky, váhy, pohlaví a pohybové aktivity. S tím vám pomůže rovnice Harrise-Benedicta.
    Váš celkový denní příjem již pravděpodobně znáte z vašeho zápisu v kalorických tabulkách. Pro začátek by vám možná postačilo upravit % rozložení živin. Jde to ale velmi těžko posoudit, váš jídelníček jsem neviděla, možná máte i vysoký příjem energie.
    Velmi pěkně o tomto tématu píší nutriční terapeutky zde: https://www.nehladu.cz/navod-na-upravu-a-sestaveni-jidelnicku/
    Zásadní je omezit rychlé cukry = vše sladké a nahradit je sacharidy s vysokým obsahem vlákniny. Rovněž je třeba omezit živočišné tuky.
    S vysokou glykémii mimo jídla pomáhá velmi zatočit pohybová aktivita. Efekt pohybové aktivity lze na glykémii pozorovat až 12 hodin po. 

    (odpovídá Mgr. Beáta Bohnerová, ambulantní nutriční terapeutka)

    .....................

    Milá Karolíno, na váš dotaz velmi hezky odpověděla nutriční terapeutka. Rozhodně potřebujete podrobnější poučení o dietě, snažit se pokud možno dostatečně pohybovat a možná budou vhodné i nějaké léky. V jedné věci však nesouhlasím: Vaše otázka není zase tak těžká. Potřebujete prostě především méně jíst. Snížit celkový kalorický příjem, a to výrazně. To by určitě za nějakou dobu, možná už 14 dní, výrazně pomohlo. Dále se pak můžete starat o poměr základních živin a o to, abyste měla dostatek vitamínů, vápníku a podobně. Podíl sacharidů ale není tak zásadně důležitý. Nyní jsou moderní tzv. nízkosacharidové diety, které se dříve odsuzovaly, a nyní jsou populární. Pomáhá to ale hlavněu u osob, kterým glykémie hodně kolísá, nejčastěji při léčbě inzulínem. Pro začátek určitě stačí rozumný poměr, který vám navrhla výživová terapeutka, ale hlavně nízké celkové množství. Tedy rada jednoduchá, ale jak to vydržet, na to jednoduchá rada neexistuje. Pokud byste ale opravdu navštěvovala výživového poradce, určitě by to posílilo vaši vůli a pomohlo by vám to.

    (odpovídá Prof. MUDr. František Saudek, DrSc., Klinika diabetologie, IKEM, Praha)

    Detail dotazu
Zobrazit všechny dotazy z kategorie "Cukrovka a životospráva"

Napsat dotaz

Uveďte prosím co nejjednodušeji několika slovy, případně upravujeme redakčně

Na stránkách se zobrazí pouze Vaše jméno, nikoliv příjmení

bude přístupný pouze redakci

Pro případ upřesnění dotazu

Týká se osoby, jejíž problém je řešen

Zveřejňujeme pouze dotazy srozumitelné, dotazy opakované a podobné neuvádíme. Zadáním dotazu souhlasíte s Pravidly poradny a zpracováním osobních údajů.

Pravidla poradny

Dříve, než položíte svůj dotaz, vyhledejte si, prosím, zda ten samý nebo velmi podobný dotaz nepoložil jiný čtenář či čtenářka před vámi. Návod "Jak na to" naleznete v sekci Vyhledávání v dotazech. Upozorňujeme, že položené dotazy budou zveřejňovány, stejně jako odpověď na ně. Neuvádějte, prosím, celé své jméno. Pokud bude k dotazu přiložena fotografie nebo video, odpovídající lékař zváží její zveřejnění. Velmi děkujeme za vaši přízeň. Věříme, že vám přinášíme užitečnou službu v daném oboru medicíny. Upozorňujeme, že tyto internetové stránky působí pouze jako informační zdroj. V žádném případě nenahrazují lékařskou či jinou odbornou péči!