Poradna

Doporučení a pravidla poradny: Dříve než nám zašlete svůj dotaz, vyhledejte si prosím, zda stejný nebo velmi podobný dotaz nepoložil jiný čtenář či čtenářka před vámi. Doporučujeme vepsat do obdélníčku "Hledat v poradně" klíčová slova týkající se vašeho dotazu a prohlédnout si starší odpovědi na stejné či podobné téma. Upozorňujeme, že položené dotazy budou zveřejněny stejně jako odpověď na ně. V odpovědi uvedeme pouze vaše křestní jméno, rok narození, tělesnou hmotnost a výšku, jelikož tyto parametry s odpovědí většinou souvisí. Pokud bude k dotazu přiložena fotografie nebo video, odpovídající lékař zváží její zveřejnění. Velmi děkujeme za vaši přízeň. Věříme, že vám přinášíme užitečnou službu v daném oboru medicíny. Upozorňujeme, že tyto internetové stránky slouží pouze jako informační zdroj. V žádném případě nenahrazují lékařskou či jinou odbornou péči!

aké pivo

Datum vložení dotazu: 31.07.2024

Ptá se: juraj

Dotaz

ktoré pivo má nulovú hodnotu cukru. Juraj
věk: 70 let výška: 169 cm váha: 81 kg

Odpověď

Milý Juraji, nejprve odpověď: půl litru piva obsahuje od 15 g do 25 g sacharidů. Více obsahují silnější piva. Vedle toho existují piva nealkoholická či ovocná, a ta mají většinou sacharidů ještě více, třeba si 60 g. Existují také tzv. piva pro diabetiky. Ta se vyznačují tím, že jsou více vykvašená, takže sacharidy v něm obsažené (ve sladu) se více či téměř úplně vykvasí, takže sacharidy se přemění bakteriální (kvasinkovou) činností více na alkohol. Bývají tedy často více alkoholická.

Jako lékař vás musíme upozornit, že kromě sacharidů obsahuje pivo také alkohol. Ani jedno není pro diabetika zdravé. Ty sacharidy se v přiměřené míře mohou hodit, pokud si je započítáte do denního limitu sacharidů a v jiné oblasti je zase omezíte nebo nahradíte pohybem. Kromě toho alkohol často odbourává sebekontrolu, takže osoby s diabetem pak často nedodržují ani ostatní dietní omezení. Větší množství alkoholu také může u někoho tlumit jeho vlastní produkci glukózy, takže se to může za jistých okolností stát příčinou hypoglykémie.

Tedy jaké pivo: klidně takové běžné (ne ta ovocná) v malé dávce: sklenice (300 ml, případě 500 ml). Je vhodné mít na paměti obsažené sacharidy. Při větší dávce si často musíte přidávat inzulín, ale zase pozor na hypoglykémii.

Některá diapiva jsou na chuť a na žízeň také dobrá. Obsahují sacharidů minimum, takže nemusíte nic započítávat. Ale zase pozor na hypoglykémii a samozřejmě na důsledky požívání alkoholu vůbec. Diapivo dostanete v každém supermarketu.

Konkrétní pohled na obsah cukru od naší nutriční terapeutky Beáty Bohnerové

Dobrý den Juraji, 

žádné pivo nemá nulovou kalorickou hodnotu, avšak najdete na trhu piva se sníženým obsahem sacharidů. To ale neznamená, že by neovlivnily cukr v krvi, protože pořád nějaké sacharidy mají.  Nicméně rozdíl je oproti klasickému pivu významný. Přikládám přehlednou tabulku. 

Více si můžete sám najít zdarma na www.kaloricketabulky.cz

image.png

(odpovídá Prof. MUDr. František Saudek, DrSc., Klinika diabetologie, IKEM Praha)

Další dotazy z kategorie "Cukrovka a životospráva"

198 dotazů

  • Dotaz

    Pěkný den, chápu že diabetes a alkohol nejsou kamarádi, ale občas se v nějakém míře potkají. Našel jsem zajímavé likéry CHICORA (www.chicora.cz), které nejsou slazeny cukrem, ale čekankovým sirupem, což u některých příchutí je ve finále obsah cukru 2-3% a to mi přijde hodně zajímavé. Jaký je na to Váš názor ?

    Odpověď

    Milý Pavle, posílám vám hned dvě odpovědi. Ta první bude shrnovat, o je o čekankovém sirupu známo, druhá pak bude přímá odpověď na vaši otázku, jaký je na to můj názor, bez ohledu na fakta nebo informace, které se o tomto sirupu uvádějí.

    Čekankové sirupy mají za základ různým způsobem enzymaticky pozměněný polysacharid (sacharid, složený s velkého množství pospojovaných molekul jednoduchých sacharidů). Ten sacharid se jmenuje inulín a vyskytuje se např. v čekance. Chemicky se skládá z mnoha pospojovaných molekul ovocného cukru fruktózy. Zatímco fruktóza se dobře vstřebává ze zažívacího ústrojí, má sladkou chuť a v těle se z velké části mění na krevní cukr a zvyšuje glykémii, tak inulin se v zažívacím ústrojí nevstřebává (v tenkém střevě), má jen lehce nasládlou chuť a nemá pro člověka žádnou kalorickou hodnotu.

    Když se inulin uměle enzymaticky upraví (naštěpí), vznikají různě dlouhé řetězce fruktózy, které jsou sladké (ne tolik, jako cukr), mohou se v malé míře vstřebávat a lehce zvyšovat glykémii, ale většina projde do tlustého střeva, kde je dále štěpí střevní bakterie, aniž by se výsledné produkty dostávaly do krve, nebo jen málo. Inulin patří také mezi látky, které se označují jako rostlinná vláknina. Zvětšuje to objem stolice, drží to vodu a zpomaluje to trávení včetně trávení a vstřebávání tuků a částečně i cukrů. Teoreticky je to tedy látka "zdravá", i když existují i jiné typy rostlinné vlákniny.

    Protože samotné produkty štěpení inulínu jsou jen málo sladké, tak často obsahují také určité množství fruktózy (která je sladká dost). Někdy se tam přidávají ještě další sladké složky jako sacharin, stéviové glykosidy aj.), které tomu dodávají velmi sladkou chuť, zatímco ten sirup je jako plnidlo a dává tomu lepší chuť. Nejedná se o žádné standardní produkty, každý výrobek může být jiný. Takže: čekankový sirup většinou obsahuje jen málo sacharidů, které se vstřebávají a mohou zvyšovat glykémii. Obsahuje také vlákninu, která by teoreticky mohla být i zdravá.

    A nyní můj názor: Diabetik (ani nikdo jiný) by neměl konzumovat příliš alkoholu, ale přiměřené malé množství občas asi nijak neškodí. Je ale mnohem lepší volit produkty, které neobsahují cukry (sacharózu, fruktózu, glukózu). Taková jsou suchá vína, většina destilátů a také diapivo. Polosuchá vína v přiměřeném množství mohou být ale také vhodná, když s těmi sacharidy v dietě počítáte, stejně tak např. 1 pivo.

    Likéry jsou nacucané cukrem a nejsou vhodné. Pije se jich ale většinou malé množství, a tak by to také mohlo být jedno, jen je vhodné s tím také počítat. Pokud by si toho dal diabetik víc, tak bude mít vysokou glykémii. Kromě toho existují likéry, které jsou málo sladké. Příkladem třeba Becherovka bez cukru, označovaná KV 14 nebo 13, to si teď nepamatuju. Mně chutná mnohem lépe, než přeslazená klasická Becherovka, je zcela bez cukru.

    Když si takový čekankový likér zakoupíte, tak ho asi budete pít pravidelně,  a to se mně osobně moc nelíbí, i když to asi vypít lze. Dal bych přednost tu a tam malé dávce normálního likéru při vědomí, že tam je trochu cukru.

     

    Detail dotazu
  • Dotaz

    Dobrý den můžu alkohol

    Odpověď

    Milý Alexi, jistěže můžete, pokud potom neřídíte motorové vozidlo, kolo nebo koloběžku a nevykonáváte povolání, kde se alkohol zakazuje.

    Vy jste to ale asi myslel v kontextu s diabetem, že? Obecně alkohol nezakazujeme, i když jej nedoporučujeme. Ale je třeba vědět, že alkohol má řadu nežádoucích účinků, např. na játra, na mozek, na nervy. Je navíc kalorický. Často také odbourává zábrany a diabetici po něm pak přestávají myslet na doporučenou dietu.

    Osobně bych vám nevymlouval např. 200 ml nesladkého červeného či bílého vína třeba 3x týdně, nebo párkrát v týdnu sklenici piva. 

    Detail dotazu
  • Dotaz

    Hezký den, chtěla bych se zeptat, jak je to při ketodietě s dávkováním inzulínu. Na této dietě jsem po třetí za dva roky, ale poprvé, co mám Novorapid a Lantus (12 j). V minulosti jsem měla Novomix 30 (12 j) a vše bylo při této dietě v pořádku. Sacharidy beru ze zeleniny, bílkovin a tuků - cca 30 g denně. Novorapidu k jídlu dávám 2 j a cukr se zvedne max na 6,5 mmol. Je nutnost dávat každý den Novorapid k jídlu? Obešla bych se bez něj a mohla spoléhat pouze na bazální inzulín? Stává se mi, že se ráno budím okolo 4,2 mmol. To stejné při a po fyzické aktivitě, ale do hypa jsem se ani jednou nedostala. Můj lékař o ketodietě moc neví, ale chválí výsledky. Předem děkuji.

    Odpověď

    Milá Terezo, podle věku a způsobu vaší léčby usuzuji, že máte diabetes 1. typu, ale jistý si nejsem. Novomix, který jste dříve užívala, se u diabetiků 1. typu téměř nepoužívá.

    Já osobně diabetikům 1. typu skutečnou ketodietu nedoporučuji. Mnohem víc doporučuji normální zdravou dietu s omezením celkových kalorií, pokud chtějí hubnout, případně jen s důsledným omezením tuků, pokud chtějí hubnout.

    Pravá ketodieta podle mého názoru je při diabetu 1.typu nezdravá a částečně i nebezpečná. Mírná ketodieta je možná dobrá, ale já si myslím, že u osob, které dietu pořádně nedrží, je každá dieta, tedy i ketodieta lepší, než než neuspořádaný nadměrný příjem jídla.

    U diabetiků 2. typu je asi ketodieta vhodnější, ale i tady si myslím: zaplať Pámbů za jakoukoliv dietu, ale rozumná pestrá strava s omezením kalorií by byla nejlepší.

    Při omezení celkového množství sacharidů se zpravidla snižuje potřeba inzulínu, tedy jak bazálního tak dlouze působícího. Myslím ale, že vysazení jak bazálu tak bolusů je u diabetiků 1. typu nevhodné. U diabetiků 2. typu na tom většinou tolik nezáleží.

    No - určitě jsem vás odpovědí neuspokojil. Myslím si totiž, že lidé raději hledají všelijaké zázračné diety, než aby drželi dietu normální a krotili své vášně. Ale znovu: každá dieta je lepší než žádná.

    Doporučení redakce:
    Podívejte se na naše fotojídelníčky https://www.cukrovka.cz/dietni-jidelnicek, zadejte si do dialogových rámečků 150 g, 175 g, 200 g, nebo 250 g sacharidů na den, dále jestli chcete jídelníček se svačinami či bez, počet dnů v týdnu, pro které chcete jídelníček vytvořit, klikněte na "Generovat náhodně" a vytvoří se Vám pestrý jídelníček, kde nepřekročíte zvolenou denní dávku sacharidů. Pokud vám nějaké jídlo nebude vyhovovat, myší si kliknete na přehled jídel a můžete je dle libosti měnit - ve výsledku ale bude vždy zvolená dávka sacharidů na den. Najedete-li myší na "Postup přípravy" objeví se rámeček s návodem, jak jídlo připravit a "fotojídelníčky jsou to proto, že když si budete dále klikat na obrázek jídla, bude se zvětšovat do maximální velkosti, aby bylo krásně vidět, motivovalo Vás a naladilo Vaše chuťové pohárky :-)

    Detail dotazu
  • Dotaz

    Dobrý den, lze využít zdravotních benefitů vlákniny a souběžné konzumace rozšířeného bílého pečiva? Jinými slovy: než sním nezdravý bílý rohlík, je možno udržet postprandiální glykemii na uzdě tím, že několik minut předem (či souběžně) užiji dávku vlákniny? Děkuji.

    Odpověď

    Vláknina v podobě doplňku potravy je trochu nadbytečný luxus, protože člověk by klidně mohl rovnou jíst potraviny, které v sobě vlákninu obsahují. Je pravda, že přítomnost vlákniny trochu zpomaluje vstřebávání sacharidů, ale tím ještě nečiní z nezdravých jídel jídla zdravá.

    Ostatně, na běžném rohlíku není nic tak nezdravého, jen je potřeba si být vědom(a), kolik obsahuje sacharidů a zda to celkově spadá do doporučeného limitu. Jinak jsou to trochu zbytečné kalorie navíc a ani vláknina s tím nic nenadělá.

    Vláknina se ovšem používá také jako prevence např. zácpy a může trochu snižovat vstřebávání cholesterolu. Působí také jako „žaludeční plnidlo“ a přispívá k pocitu sytosti, tím pomáhá snižovat celkovou kalorickou zátěž. Doporučoval bych ji tedy spíše z těchto hledisek a před různými doplňky stravy bych dával přednost zelenině.

    odpověď diabetologa Prof.  Františka Saudka

    Na hladinu glukózu v krvi po jídle nemá vliv pouze vláknina, ale celková skladba stravy. Pokud budete konzumovat bílé pečivo, je důležité ho doplnit o zdroj tuku (máslo, lučina, margarín…), bílkovin (vejce, tvaroh, šunka, sýr, ryby, drůbež, tofu aj.) a zeleniny (nesladké druhy-saláty, okurka, ředkvičky, kedluben, ředkev aj.).

    odpověď nutriční terapeutky Mgr. Nikoly Homzové

    Detail dotazu
  • Dotaz

    Mám aplikovat 12-14-12 a noční 10

    Odpověď

    Milá Evo, vždy záleží na typu diabetu a vaší vlastní schopnosti produkovat inzulín. Vzhledem k tomu, že si podáváte inzulín 4 denně usuzuji, že jste tzv. na inzulínu zcela závislá a potřebujete tedy mít v těle 24 hod. funkční hladinu inzulínu, který si pícháte.

    Na druhé straně, váš inzulínový režim může být velmi flexibilní.

    Pokud jíte 3x denně, pak bych doporučoval rychlý inzulín brát před jídly a dlouhý inzulín si dávejte až na noc. Cílem jeho dávkování je dosáhnout ranní glykémie mezi přibližně 5 a 7 mmol/l, a to bez noční hypoglykémie. Pokud byste tedy měla případně glykémie nízké, mohla byste jeho dávku lehce snížit. Tento režim je ostatně celkem vhodný, delší mezera mezi poslední dávkou rychlého inzulínu a večerní dávkou dlouhého inzulínu by neměl být problém.

    Detail dotazu
Zobrazit všechny dotazy z kategorie "Cukrovka a životospráva"

Napsat dotaz

Uveďte prosím co nejjednodušeji několika slovy, případně upravujeme redakčně

Na stránkách se zobrazí pouze Vaše jméno, nikoliv příjmení

Týká se osoby, jejíž problém je řešen

Na stránkách nebude zobrazena

Na stránkách nebude zobrazena

Na stránkách nebude zobrazen

bude přístupný pouze redakci

Pro případ upřesnění dotazu

Zveřejňujeme pouze dotazy srozumitelné, dotazy opakované a podobné neuvádíme. Zadáním dotazu souhlasíte s Pravidly poradny a zpracováním osobních údajů.

Doporučení a pravidla poradny: Dříve než nám zašlete svůj dotaz, vyhledejte si prosím, zda stejný nebo velmi podobný dotaz nepoložil jiný čtenář či čtenářka před vámi. Doporučujeme vepsat do obdélníčku "Hledat v poradně" klíčová slova týkající se vašeho dotazu a prohlédnout si starší odpovědi na stejné či podobné téma. Upozorňujeme, že položené dotazy budou zveřejněny stejně jako odpověď na ně. V odpovědi uvedeme pouze vaše křestní jméno, rok narození, tělesnou hmotnost a výšku, jelikož tyto parametry s odpovědí většinou souvisí. Pokud bude k dotazu přiložena fotografie nebo video, odpovídající lékař zváží její zveřejnění. Velmi děkujeme za vaši přízeň. Věříme, že vám přinášíme užitečnou službu v daném oboru medicíny. Upozorňujeme, že tyto internetové stránky slouží pouze jako informační zdroj. V žádném případě nenahrazují lékařskou či jinou odbornou péči!