Další článek

Hovězí maso na houbách s rýží

Autor:
Mgr. Petra Jandová

Pracoviště: Sanatorium Bristol, Lázně Karlovy Vary

Vloženo: 19. 3. 2018


Suroviny na 1 porci:

500 g libové hovězí kýty
500 g mražených hub (možno také použít předem uvařené či sušené houby)
150 g cibule
30 ml oleje
150 g syrových brambor (na zahuštění)
225 g rýže Basmati syrové
sůl, pepř

Postup:

Na oleji si dozlatova osmahneme najemno pokrájenou cibuli a poté k ní přidáme na kostky pokrájené maso, které necháme ze všech stran hezky orestovat. Celý základ osolíme a opepříme a poté zalijeme vodou. Takto dusíme do změknutí masa. Jakmile je maso měkké, vložíme mražené houby a ještě chvilku povaříme. Nakonec omáčku zahustíme oloupanými, najemno nastrouhanými bramborami a za občasného míchání necháme brambory rozvařit a zahustit tak omáčku. Podáváme s uvařenou Basmati rýží.

Tabulka nutričních hodnot:

Energetická hodnota Energie (kJ) Sacharidy (g) Tuky (g) Bílkoviny (g) Vláknina (g)
Várka 5 porcí 7842 215 44 145 27
1 porce 1568 43 9 29 5
1 porce klasicky vařeného hovězí na houbách s knedlíkem 2833 59 24 52 2

V energetické tabulce můžeme vidět porovnání klasicky vařeného pokrmu podávaného se třemi houskovými knedlíky, oproti naší omáčce zahuštěné pouze bramborou a podávanou s Basmati rýží. S naším pokrmem jsme ušetřili téměř polovinu energie. Rýže ve srovnání s knedlíky obsahuje mnohem méně kilojoulů a mnohem více cenných látek (od minerálních až po důležitou vlákninu) a navíc je mnohem lépe stravitelnější. Přednost dáváme rýži Basmati před oblíbenou jasmínovou, a to z důvodu polovičního glykemického indexu.

Na tomto receptu lze vidět, že ani omáček není třeba se zcela vzdát, jen je důležité se je správně naučit vařit.

Další článek