Další článek

Hovězí maso na houbách s rýží

Autor:
Mgr. Petra Jandová

Pracoviště: Sanatorium Bristol, Lázně Karlovy Vary

Vloženo: 19. 3. 2018


Suroviny na 5 porcí:

500 g libové hovězí kýty
500 g mražených hub (lze též použít předem uvařené či sušené houby)
150 g cibule
30 ml oleje
150 g syrových brambor (na zahuštění)
225 g rýže basmati (neuvařené)
sůl, pepř

Postup:

Na oleji si dozlatova osmahneme najemno pokrájenou cibuli a poté k ní přidáme na kostky pokrájené maso, které necháme ze všech stran hezky orestovat. Celý základ osolíme a opepříme a poté zalijeme vodou. Dusíme do změknutí masa. Jakmile je maso měkké, vložíme mražené houby a ještě chvilku povaříme. Nakonec přidáme oloupané, najemno nastrouhané brambory, které necháme za občasného míchání rozvařit, a tak omáčku zahustíme. Podáváme s uvařenou basmati rýží.

Tabulka nutričních hodnot:

Energie (kJ) Sacharidy (g) Tuky (g) Bílkoviny (g) Vláknina (g)
5 porcí 7842 215 44 145 27
1 porce 1568 43 9 29 5
1 porce klasicky vařeného hovězího na houbách s knedlíkem 2833 59 24 52 2

V tabulce výše můžeme vidět porovnání klasicky vařeného pokrmu podávaného se třemi houskovými knedlíky a naší omáčky zahuštěné pouze bramborou a podávané s basmati rýží. S naším pokrmem jsme ušetřili téměř polovinu energie. Rýže ve srovnání s knedlíky obsahuje mnohem méně kilojoulů a mnohem více cenných látek (od minerálních až po důležitou vlákninu) a navíc je mnohem lépe stravitelná. Přednost dáváme rýži basmati před oblíbenou jasmínovou, a to z důvodu polovičního glykemického indexu.

Na tomto receptu lze vidět, že ani omáček není třeba se zcela vzdát, jen je důležité naučit se je správně vařit.

Další článek