Předchozí článek

Domácí hamburger

Autor:
Mgr. Petra Jandová

Pracoviště: Sanatorium Bristol, Lázně Karlovy Vary

Vloženo: 14. 4. 2018


Suroviny na 1 porci:

1 ks vícezrnné bulky (můžete použít také proteinovou celozrnnou bulku – viz recept níže)
80 g libové hovězí kýty
½ vejce
cca 5 g strouhanky
cca 5 g mouky
10 g kečupu
7 g dijonské hořčice
10 g červené cibule
10 g listových salátů
30 g rajčete
Sůl, pepř

Postup:

Hovězí maso si najemno umeleme, přidáme vejce (na 1 porci vychází polovina vejce), sůl a pepř a promícháme. Poté podle potřeby přidáme trochu mouky a strouhanky a vytvarujeme placku, kterou nasucho opečeme na nepřilnavé pánvi. Rozkrojíme housku a jednu strany pomažeme kečupem, druhou hořčicí. Na kečup dáme na proužky pokrájenou cibuli a na to položíme opečené maso. Na maso položíme silnější kroužek rajčete a navrch dáme listové saláty (já použila rukolu a little gem salát). A nakonec položíme druhou půlku housky s hořčicí.

Tabulka nutričních hodnot:

Energetická hodnota

Energie (kJ)

Sacharidy (g)

Tuky (g)

Bílkoviny (g)

Vláknina (g)

1 porce

1608

38

13

28

3

1 hamburger z McDonalds

1594

45

13,2

19,5

3

V energetické tabulce jsme porovnali náš hamburger s hamburgerem z McDonalds.
Energetická hodnota obou hamburgerů je téměř srovnatelná, ovšem když porovnáme složení, hmotnost či kvalitu obou hamburgerů, srovnáváme nesrovnatelné. Náš hamburger váží zhruba 250 g, oproti 150 g z McDonalds. V našem je také čerstvá zelenina a dále poctivé hovězí maso s vejcem, tedy zaručeně více bílkovin s mnohem vyšší kvalitou. Obsah tuku je v našem výrobku na 100 g rozhodně menší a kvalitativně lepší (oproti několikrát přepálenému tuku ve fastfoodu). A v neposlední řadě si sami určíme, jaký obsah soli bude náš hamburger obsahovat, kdežto přesolený hamburger z fastfoodu jen rozdráždí naše chuťové buňky, což má mnohdy za následek, že jeden hamburger jednoduše nestačí.

Předchozí článek