Další článek Předchozí článek

Domácí hamburger

Autor:
Mgr. Petra Jandová

Pracoviště: Sanatorium Bristol, Lázně Karlovy Vary

Vloženo: 14. 4. 2018


Suroviny na 1 porci:

1 ks vícezrnné bulky (můžete použít také proteinovou celozrnnou bulku – viz recept níže)
80 g libové hovězí kýty
½ vejce
cca 5 g strouhanky
cca 5 g mouky
10 g kečupu
7 g dijonské hořčice
10 g červené cibule
10 g listových salátů
30 g rajčete
sůl, pepř

Postup:

Hovězí maso si najemno umeleme, přidáme vejce (na 1 porci vychází polovina vejce), sůl a pepř a promícháme. Poté podle potřeby přidáme trochu mouky a strouhanky a vytvarujeme placku, kterou nasucho opečeme na nepřilnavé pánvi. Rozkrojíme housku, jednu stranu pomažeme kečupem, druhou hořčicí. Na kečup dáme na proužky pokrájenou cibuli a na ni položíme opečené maso. Na maso položíme silnější plátek rajčete a navrch dáme listové saláty (já použila rukolu a little gem salát). Přiklopíme druhou půlku housky pomazanou hořčicí.

Tabulka nutričních hodnot:

 

Energie (kJ)

Sacharidy (g)

Tuky (g)

Bílkoviny (g)

Vláknina (g)

1 porce

1608

38

13

28

3

1 hamburger z McDonalds

1594

45

13,2

19,5

3

V tabulce výše jsme porovnali náš hamburger s hamburgerem z McDonalds.
Energetická hodnota obou hamburgerů je téměř shodná, ovšem z pohledu složení, hmotnosti či kvality obou hamburgerů srovnáváme nesrovnatelné. Náš hamburger váží zhruba 250 g, zatímco ten z McDonalds pouze 150 g. V našem je také čerstvá zelenina a dále poctivé hovězí maso s vejcem, tedy zaručeně více bílkovin s mnohem vyšší kvalitou. Obsah tuku je v našem výrobku na 100 g rozhodně nižší a kvalitativně lepší (oproti několikrát přepálenému tuku ve fastfoodu). A v neposlední řadě si sami určíme, jaký obsah soli bude náš hamburger mít, kdežto přesolený hamburger z fastfoodu jen rozdráždí naše chuťové buňky, což má mnohdy za následek, že jeden hamburger jednoduše nestačí.

Další článek Předchozí článek