Encyklo

A B C D E F G H CH I J K L M N O P Q R S T U V W X Y Z

Steatóza jater

Steatóza jater je nahromadění tuku (lipidů) v jaterních buňkách, tj. mimo tukovou tkáň, které je časté při obezitě, dyslipidemii, diabetu. U části pacientů dochází kromě hromadění tuku i k zmnožení vaziva a projevům zánětu v jaterní tkáni, což označujeme jako steatofibróza  (ve světě se toto postižení rovněž označuje jako NASH – NeAlkoholová SteatoHepatitida). Tento stav je poněkud…

Číst více

Stravovací návyky 1

Doporučené rady, jak kontrolovat vnější podněty Nakupování •Nenakupujte na lačný žaludek, pouze pokud jste najezení •Nakupujte podle seznamu, nejlépe v delších časových intervalech (1xtýdně) •Omezte nákup potravin, které se dají konzumovat bez přípravy •Vybírejte vhodné > potraviny (viz > pyramida jídla) …

Číst více

Stravovací návyky 2

Doporučené rady jak se chovat při jídle Nespojujte s jinou činností (čtení, televize) Jezte na vhodném místě tj. u stolu a v sedě. Při jídle a mezi jídly pijte dostatek vody (pitný režim) Nedávejte mísy na stůl, jezte z malých talířů. Připravujte si najednou vždy jen jednu porci jídla Naučte se nechat zbytek na talíři. Jezte pomalu, nepolykejte velká…

Číst více

Stres

Stres je stav organismu, který je obecnou odezvou na jakoukoliv výrazně působící zátěž, ať už tělesnou nebo duševní. Je normální reakcí na změny, obtíže, zklamání a obtížné životní situace, se kterými se člověk setkává. Uplatňují se při něm mechanizmy, které umožňují přežití organismu vystaveného nebezpečí. Jde zejména o výraznou aktivaci sympatického nervového systému a nadledvin a vyplavení…

Číst více

Středomořská dieta

Tzv. středomořská dieta je založená na stravovacích zvyklostech národů obývajících území kolem Středozemního moře (zejména Krétu, Řecko a jižní Itálii). Základem středomořské diety jsou mořské ryby, lehká masa (minimum červeného masa), zelenina, olivový olej, ovoce, mléčné výrobky (zejména sýr a jogurt), ořechy, vláknina a mírná konzumace alkoholu, zejména vína. V současné době se právě toto…

Číst více