A B C D E F G H CH I J K L M N O P Q R S T U V W X Y Z

Vláknina

Vláknina je nevstřebatelná součást potravy, která však významně ovlivňuje rychlost a množství vstřebaných sacharidů a lipidů. Vláknina zpomaluje vyprazdňování žaludku, což vede k pozvolnějšímu a menšímu vzestupu postprandiální glykemie. Potraviny obsahující vyšší podíl vlákniny mají tedy nižší glykemický index. Diabetikům se doporučuje denně přijmout minimálně 40g vlákniny. Zdrojem vlákniny mají být především přirozené zdroje bohaté na vlákninu, doporučuje se jíst porci zeleniny nebo ovoce alespoň pětkrát za den a porci luštěnin alespoň 5x za týden, celozrnné mlýnské a pekárenské výrobky. Za potraviny bohaté na vlákninu (týká se hlavně pekárenských výrobků) pokládáme takové, které mají v jedné porci více než 5g vlákniny. Vláknina potravy obsahuje polysacharidy z rostlin, které nelze zcela rozštěpit trávicími enzymy, rozpustná vláknina (tj. částečně zpracovatelná) zahrnuje pektiny, slizy a hemicelulózy (nejdůležitějším zdrojem jsou luštěniny a jablečné pektiny) nerozpustnou vlákninu (tj. nezpracovatelnou) představují celulóza, lignin (jsou obsaženy v celozrnných moučných výrobcích a obilných otrubách).

Vitrektomie VLCD (very low calory diet)