Encyklo

A B C D E F G H CH I J K L M N O P Q R S T U V W X Y Z

LDL cholesterol

LDL cholesterol,  tzv. „špatný“ cholesterol, součást krevních tuků. – angl. zkr. (Low Density Lipoprotein) je lipoprotein s nízkou hustotou. Přenáší v krvi lipidy , zejm. cholesterol. Jeho vysoká koncentrace ( patřící mezi dyslipidemie) je spojena s výrazným urychlením vzniku aterosklerózy a jejích komplikací (např. ICHS) na rozdíl od HDL cholesterolu, jehož působení na…

Číst více

Ledvinný práh

Jako ledvinný práh se označuje výška glykémie, při které začíná glukóza přestupovat do moči a lze tak prokázat glykosurii . U většiny lidí činí ledvinný práh 10 mmol/l, hodnoty se však mezi jednotlivci mohou lišit.

Číst více

Léky

Užívejte léky dle doporučení! Neupravujte dávkování bez porady s  lékařem. Nevysazujte si léky, nevynechávejte dávkování. V případě nejasností nebo při projevech nežádoucích účinků léku kontaktuje lékaře. Ujistěte se , že máte dostatek léků do další kontroly. Informujte lékaře o všech lécích, které užíváte i o všech změnách které nastaly od poslední kontroly  

Číst více

Limited Joint Mobility

Omezená kloubní pohyblivost (limited joint mobility, cheiroartropatie neboli syndrom ztuhlé ruky) jsou názvy označující poměrně časté  postižení kloubů u osob s diabetem, které vzniká v důsledku ztluštění a větší tuhosti kloubního pouzdra, které obsahuje větší podíl kolagenních vláken pozměněných glykací. Nemoc se projevuje  omezenou pohyblivostí všech kloubů ruky, s typickou ranní…

Číst více

Lipidy (tuky)

Lipidy = tuky, jedna ze 3 základních složek lidské výživy, spolu s proteiny a sacharidy. Mezi lipidy patří triacylglyceroly (hlavní zásobárna energie), mastné kyseliny (zdroj energie např. pro svaly včetně srdce), fosfolipidy (obsaženy zejm. v buněčných membránách) a cholesterol a z něj odvozené látky. Charakteristickou vlastností lipidů  je nerozpustnost ve vodě, v krvi jsou proto…

Číst více