Encyklo

A B C D E F G H CH I J K L M N O P Q R S T U V W X Y Z

Poruchy příjmu potravy

Poruchy příjmu potravy (PPP) jsou charakterizovány strachem z tloušťky (či jen z mírného zvýšení tělesné hmotnosti), odmítáním přiměřené tělesné hmotnosti a proporcí ženského těla, nadměrnou pozorností věnovanou vlastnímu vzhledu a hmotnosti, používáním nevhodných a ze zdravotního hlediska rizikových metod, které mají zabránit zvýšení tělesné hmotnosti či způsobit její snížení. Jedná se o přísné…

Číst více

Porušená tolerance glukózy (PGT)

Porucha glukózové tolerance (PGT) je stav kdy je glykemie nalačno normální, ale po zátěži glukózou přetrvává hyperglykemie. PGT patří spolu se zvýšenou  glykemií nalačno mezi tzv. hraniční poruchy glukózové homeostázy (rovnováhy). Tato dvojice abnormalit, která se někdy označuje též jako prediabetes tvoří  přechodný stav mezi normálním stavem metabolizmu glukózy a manifestním (zjevným…

Číst více

Posilování

Posilování je anaerobní (zátěžová) fyzická aktivita. Tento typ aktivity využívá (na rozdíl od aerobního cvičení) jako hlavního zdroje energie svalový a jaterní zásobní cukr - glykogen, který je zpracováván anaerobně (bez přístupu kyslíku). Anaerobní zátěž je využívána u silových sportů s krátkým trváním. Klade si za cíl budování svalové hmoty a zvýšení svalové síly, což vede rovněž ke zvýšení…

Číst více

Potravinové doplňky

Potravinové doplňky (nutraceutika) užívané u diabetu

Číst více

Potraviny

Dělení potravin podle vhodnosti pro jejich využití v diabetické a redukční dietě

Číst více