Další článek Předchozí článek

Náhradní sladidla

Autor:
PharmDr. Zdenek Kučera, Ph.D.

Pracoviště: Olympus, manažer pro vzdělávání zdravotnických pracovníků

Vloženo: 28. 12. 2017


Smyslem používání náhradních sladidel je především nahrazení cukrů z důvodů snížení energetického obsahu (dietní důvody), zpomaleného vstřebávání sacharidů a tím omezení výkyvů hladin cukru v krvi (zabránění hyperglykémiím – lepší kontrola diabetu), jako ochrana před zubním kazem (nejsou zdrojem energie pro bakterie) nebo z důvodu finančních a objemových (vyšší sladivost).

Náhradní sladidla se mohou členit podle původu na přírodní, syntetická ale identická s přírodními nebo na čistě syntetická bez ekvivalentu v přírodě:

1. Přírodní náhradní sladidla
2. Syntetická sladidla identická s přírodními
3. Výhradně syntetická náhradní sladidla

Další článek Předchozí článek