Cukrovka (diabetes mellitus) a léčba warfarinem

Autor:
Mgr. Beáta Bohnerová

Pracoviště: StefaMed, s.r.o.

Vloženo: 14. 5. 2018


Poznámka: Článek je součástí tvořící se rubriky Životospráva (výživa a životní styl)

Léčba diabetu je závislá, kromě užívání léků, také na zdravém životním stylu. To znamená, že bychom měli cvičit alespoň 3x týdně, jíst dostatek celozrnných výrobků, mléčných výrobků, ovoce a zeleniny. Při léčbě warfarinem (Warfarin Orion a PMCS) je ale občas doporučováno omezit či dokonce vyřadit především listovou zeleninu. Listová zelenina obsahuje vysoký podíl vitamínu K, který je antagonista warfarinu. To znamená, že při vysokém příjmu vitamínu K se snižuje účenek warfarinu a tedy i jeho antikoagulační - protisrážlivá aktivita.

 Vzniklé obavy z konzumace zeleniny při užívaní warfarinu mohou vést i k jejímu úplnému vyřazení (a nahrazení potravinami kaloričtějšími). To vede k nárůstu hmotnosti a zhoršení kompenzace cukrovky.
Chybějící vláknina může být důvodem zácpy, zvýšeného cholesterolu i glykemie. To vše se může vystupňovat až do infarktu myokardu či cévní mozkové příhody.

Vitamin K

Doporučená denní dávka vitamínu K pro muže nad 18 let je 120 µg. Pro ženy nad 18 let 90 µg.
Doporučená denní dávka by neměla přesáhnout 250 µg.

Vitamin K pomáhá vstřebávat vápník, díky čemuž působí proti řídnutí kostí. Podporuje funkce ledvin, srdce a je nezbytný pro správnou činnost jater. A je nezbytným faktorem ovlivňující srážení krve.

Hlavní zdrojem vitaminu K je listová zelenina. Vitamin K ale najdeme i v luštěninách, ovoci, v rostlinných olejích a mase. V lidském organizmu je ve značné míře produkován střevní mikroflórou.

Hladina vitaminu K se monitoruje pomocí vyšetření krevní srážlivosti INR neboli Quick. Na základě tohoto vyšetření se upravuje dávkování warfarinu. Na začátku léčby se INR kontroluje každý týden, poté asi 1x měsíčně. Hodnoty INR by se měli nejčastěji pohybovat mezi hodnotami 2,0 - 3,0. Riziko krvácení se významně zvyšuje u INR nad 5.

Současné doporučení při léčbě warfarinem

  • Konstantní příjem vitamínu K

Zelenina je důležitou součástí racionální, redukční i diabetické stravy. Doporučuje se konzumovat až 400 g zeleniny (čerstvé i tepelně upravené) za den.  Zelenina, kromě vitaminu K, obsahuje i další důležité látky, které mají vliv v prevenci kardiovaskulárních i nádorových onemocnění.

Proto je důležité konzumovat zeleninu pravidelně 5x denně a vždy ve stejném množství. Díky tomu docílíme konstantní hladiny vitaminu K v našem organismu.

Pozor! Zvláště nebezpečné je vyloučit vitamin K z diety na několik dní a poté jíst potraviny s jeho vysokým obsahem. Hladina INR bude nevyrovnaná. To může vést ke krvácivým komplikacím.

  • Znalost hlavních zdrojů vitamínu K

V tabulce níže se můžeme seznámit s množstvím vitaminu K v různých potravinách. Aby byl příjem vitaminu konstantní, je třeba nekonzumovat těchto potravin velké množství.

Například: Každý den si dopřejeme 1 porci zeleniny obsahující vysoké množství vitamínu a ostatní porce budeme doplňovat zeleninou se středním a nízkým množstvím vitamínu.

Potraviny s nízkým obsahem vitaminu K: mrkev, celer, petržel, ředkvičky, rajčata, okurky, papriky, brambory a houby.

Obsah vitaminu K v potravinách zásadně kolísá podle faktorů, které nelze ovlivnit (zralost dané potraviny, podle způsobu skladování, podle používaného krmiva zvířat apod.). Také způsob úpravy potraviny může množství vitaminu K zvýšit – například kvasný proces (kysaná zelenina, kysané zelí).

Kvašené zelenině je lépe se vyhnout úplně nebo ji konzumovat opravdu v malém množství.

Například: Knedlo-zelo-vepřo není vhodné při léčbě antikoagulanty konzumovat. Polévku se sníženým množství kysaného zelí si ale občas dopřát můžeme. Je ale nutné nezapomenout ji započítat do denního příjmu vitamínu K.

  • Rozdíl v porcích potravin bohatých na vitamin K

Některé bohaté zdroje na vitamín K běžně konzumujeme jen v nepatrném množství (petrželka, kopr, řeřicha, zelený čaj apod.)Proto není třeba se takových potravin obávat a lze je v běžném množství konzumovat (dochucování, zdobení, 1 šálek zeleného čaje denně)

  • Spolupráce s lékařem

V případě, že užíváme léky na ředění krve dlouhodobě a rozhodneme se pro změnu životního stylu či redukci hmotnosti (a tím zvýšit konzumaci zeleniny), je namístě sdělit to svému lékaři. Ten podle současných hodnot INR individuálně upraví dávkování léku.

  • Vegetariáni a vegani

Obsah vitamínu K v potravě by si měli hlídat především lidé, co se stravují alternativním způsobem (vegetariáni a vegani). Zde je riziko, že budou mít vyšší příjem vitaminu K než je obvyklé. V takovém případě je lépe navštívit nutričního terapeuta či ošetřujícího lékaře.

  • Alkohol zvyšuje účinek warfarinu

Nedoporučuje se konzumovat více jak jednu porci alkoholu denně. To je například 200ml vína nebo 500ml piva. Toto doporučení je shodné s dietou diabetickou.

Účinek warfarinu také zvyšuje horečka, průjem a náhlé snížení tělesné hmotnosti.

Obsah vitaminu K v potravinách

Zelenina

potravina

Množství (ml/hrníček)

Vitamín K (µg)

Kapusta kadeřavá, syrová, nasekaná

250/1

578

Kapusta kadeřavá, vařená

125/ 0,5

561

Špenát, vařený

125/0,5

469

Špenát, syrový

250/1

153

Pampeliška zelená, syrová, krájená

250/1

452

Kapusta hlávková, vařená

125/0,5

442

Kapusta hlávková, syrová, nasekaná

250/1

194

Červená řepa, vařená

125/0,5

368

Červená řepa, syrová

250/1

161

Mangold, syrový, nasekaný

250/1

315

Mangold, vařený

125/0,5

303

Brukev řepák vodnice, vařená

125/0,5

280

Petržel, syrová

60/ 0,25

260

Brokolice Raab/Rapini, vařená

125/0,5

169

Salát, jarní směs, syrový

250/1

154

Čekanka listová, syrová, nasekaná

250/1

122

Růžičková kapusta, vařená

4 hlavičky

118

Brokolice, vařená

125/0,5

116

Brokolice, syrová

250/1

94

Červená čekanka, syrová, nasekaná

250/1

103

Hlávkový, římský a ledový salát, syrový, krájený

250/1

103

Potočnice lékařská, sekaná

250/1

90

Hlávkové zelí, vařené, sekané

125/0,5

86

Hlávkové zelí, syrové, sekané

250/1

56

Zelí kysané

250/1

30-380

Římský salát, syrový

250/1

61

Jarní nebo kuchyňská cibule, syrová, sekaná

60/0,25

55

Chřest, vařený

6ks

46

Konzervovaná zelenina, mix

-/1

30

Ovoce

potravina

Množství (ml/hrníček)

Vitamín K (µg)

Kiwi

1ks větší

37

Rebarbora, vařená

125/0,5

27

Borůvky

125/0,5

22

Avokádo

½ ovoce

21

Luštěniny

Potravina

Množství (hrneček/gramy)

Vitamín K (µg)

Fazolové výhonky, syrové

0,5

70

Sojové boby, vařené

1

33

Miso pasta

0,5

40

Natto (fermentovaný sojový sýr)

1(175g)

40

Fazole, syrové

1(184g)

35

Hrášek, syrový

1(197g)

30

Cizrna, syrová

1(200g)

18

Fazole mungo, syrové

1(207g)

19

Maso a masné výrobky

Potravina

Množství (gramy)

Vitamín K (µg)

Vepřová játra

75g

66

Klobása (vepřová, telecí)

75g

53

Tuňák v oleji

75g

33

Hovězí maso syrové

100g

0,1

Kuřecí maso syrové

100g

2,38

Zdroje:

 British Columbia: HealthLinkBC [online]. 03.12.2014, , 5 [cit. 2018-05-10]. Dostupné z: https://www.healthlinkbc.ca/hlbc/files/healthyeating/pdf/food-sources-vitamin-k.pdf

INRTracker [online]. [cit. 2018-05-10]. Dostupné z: http://inrtracker.com/

Obilné výrobky

Tato skupina obsahuje velmi nízké množství vitaminu K. Je to asi 1 – 11mikrogramů na 100g potraviny.

Mléko a mléčné výrobky

Tato skupina obsahuje velmi nízké množství vitaminu K. Je to asi 3,2 mikrogramů na 100g potraviny.

Vejce

Vitamín K je obsažen pouze ve vaječném žloutku. Doporučuje se konzumovat 1 ks za den.

Tuky

Z tuků je vhodné preferovat olej řepkový či slunečnicový. Olivový a sojový olej obsahují vyšší množství vitaminu K. Záleží ale také na celkovém zkonzumovaném množství.

Nápoje

Je třeba omezovat zelený, kopřivový a pampeliškový čaj na 1-2 porce denně.

Vitamínové doplňky

Je třeba dbát zvýšené pozornosti při užívání některých vitamínových doplňků. Některé z nich mohou obsahovat až 50 µg vitamínu K v denní dávce.