Další článek Předchozí článek

Pan Kulička je pozván na večírek.

Autor:
Prof. MUDr. Milan Kvapil, CSc., MBA

Pracoviště: Interní klinika 2. LF UK a FN Motol

Vloženo: 13. 10. 2016


     Jak jistě víte, touto nemocí je diabetes mellitus, cukrovka. Jak obstojí vůle pana Kuličky, rodící se stravovací návyky a co jeho organismus, jak se bude cítit, když se rozhodne obstát v situaci plné pokušení...    

     Pan Kulička se naučil dodržovat životosprávu, odolal laickým radám, byť dobře míněným, nechal si poradit u odborníka. Zvládl dobře dietní opatření i na trošku pohybu si denně našel čas. Přišla doba, kdy by se jeho život měl vrátit do normálních kolejí. Jeho nemoc již nebyla novinkou, podpora rodiny byla setrvalá, a tak, jak už to tak bývá, začal uvažovat, jak by se měl chovat v neobvyklých situacích, jestliže ty obvyklé dobře zvládnul. Úvahy jsou věc jedna, křest ohněm věc druhá. Aby v odolávání svodům nezůstal bez pomoci, vybral si jako první velkou zatěžkávací zkoušku večírek, který uspořádala jeho mateřská firma a na který byl pozván i s manželkou, což plně vyhovovalo záměru.

     Tedy upřímně, panu Kuličkovi se jeho záměry tento večer moc nezdařily. Několik (snad malých, ale o to více zrádných) přípitků bublinkami na úvod, mysl je hned prodchnuta jiskrnou náladou očekávání skvělých chvil. Plno známých osob (firma nebyla malá, pan Kulička byl celkem oblíben), ne důvěrných přátel, ale takových lidí, které rádi uvidíte, lehce prohodíte několik vět, naprosto nezávazně, jim i sobě uděláte dobrou náladu. Příjemné prostředí, manželka (stále milá a téměř krásná), která ztratila ostražitost (přece jenom cukrovku má pan Kulička a ne jeho manželka). A těch dobrot, neochutnejte. Trochu hořkých nápojů aby vytrávilo. V mžiku byly dobré zámysly pana Kuličky převrstveny četnými libými vjemy. Jídla bylo stále dosti, a mnoho různých dobrot lákalo k ochutnání. Sem tam pokus o tanec,večírek utekl, rozplynul se, zmizel jako písek mezi prsty.

     Kuličkovic se vrátili domů v příjemné náladě až ráno. Byla již sobota, byla to odpočinková sobota, noční spánkový deficit se musel dospat, a když se uprostřed dne probudíte, máte hlad, pak si musíte jít také odpočnout, a opět usnete. Večer není pak moc nálada na prostocviky, a když zmizí všechny promilky z krve, tak se musíte pořádně najíst, aby jste zahnali lehce posmutnělou náladu, že tak kvalitní večírek již skončil, a druhý není v dohlednu. No byla to krásná sobota.

     V neděli ráno pan Kulička vstal, lehce rozespalý se postavil na váhu a okamžitě se probral. Váha, ta mrška, ukazovala potměšile o 2 kilogramy více, než by měla. Tak se pokusil váhu překalibrovat, výsledek byl stejný. Prostě, najednou přibral o dvě kila. Zajisté, nebyla to tragédie, ale jak se mu to podařilo za tak krátkou dobu?

     Nejde jen o ty dva kilogramy, Kdyby měl pan Kulička ten den odběr krve a mohl si nechat stanovit glykémii (jak víte, je to koncentrace krevního cukru), zjistil by, že je podstatně vyšší, než míval normálně. Protože normálně při stabilní režimu je glykémie u typu cukrovky, který měl pan Kulička, poměrně stabilní. Takové nabourání režimu, jako je dvoudenní přejídání za současného jednodenního polehávání v posteli, se okamžitě projeví na vyrovnanosti látkové výměny, glykémie se zvýší. Jednorázově, jednou za čas (tedy přesně, jednou do roka), se zase tak moc nestane. Ale, pokud by takováto přechodná zhoršení přicházela častěji, pak je po dobré kontrole diabetu, dobré kompenzaci glykémie, po předcházení komplikacím veta. Prostě, jednou neznamená nic, dvakrát je již ohrožení léčby.

     Samozřejmě, ty dva kilogramy, to nebyly dva kilogramy podkožního tuku. Jednorázově větší příjem potravy provázený větším příjmem alkoholu (který obsahuje dosti energie) vede k zadržení vody v těle a dalším změnám. Proto, když se pan Kulička opět dostal do svého běžného režimu, rychle svou hmotnost srovnal. Ale moc dobře si uvědomoval, jak lehce podlehne člověk svodům dobré krmě a dobrého pití. Nicméně, protože se nechtěl vzdát příjemných chvil večírků a posezení s přáteli, rozhodl se opět vydat za svým lékařem, a opět tak učinil v doprovodu své manželky. Dostal několik dobrých rad.

Malá škola cukrovky.cz

Zrádnost rautů, večírků, oslav tkví v tom, že je na jedné straně všude dost jídla, které si může každý sám nabrat i ve větším množství, bývá tam i více druhů dobrých pochoutek, a normální člověk, i když se nechce přejíst, tak chce prostě ochutnat. Druhá záludnost tkví v tom, že je po ruce alkohol, opět prakticky v nekontrolovatelném množství. A často si člověk může dopřát několik přípitků již nalačno, při příchodu. Co s tím?

Alkohol nikdy nalačno, podryje vaši vůli a pozornost, ztratíte přehled. Na začátek spíše něco neslazené minerálky, poté něco zeleniny. Zaplníte tak žaludek, a další výběr pochutin nebude pod vlivem nutkavého hladu. Po tomto prvním kroku se rozhlédněte, vyberte si a v duchu si sestavte celé své (vlastní) menu na večer.  To si rozplánujte podle chuti, a pak si k němu dopřejte trochu dobrého moku. Pokud si nebudete jisti, že máte situaci pod kontrolou, pak se na chvilku vytraťte, projděte se, poté se s uspořádanými myšlenkami vraťte do společnosti. V případě, že máte oprávněné obavy, že oslavné projevy na začátku večírku budou delší než je obvyklé, a že po celou dobu laudací budete vystaveni libým vůním z přípravny jídla, nebo dokonce se budete moci kochat horami dobrot, radši si něco zakousněte doma, než na slavnost vyrazíte. Jinak vás hlad přemůže. Jak již bylo psáno – jednou neznamená v tomto případě nic, dvakráte je již mnoho.

Další článek Předchozí článek