Test: Cukry - co víme o sacharidech (D-CCVS)
Sacharidy jsou pro diabetiky mnohdy chápány jako něco nepřípustného. Přitom sacharidy tvoří v dietě diabetika podstatnou část přijaté energie. Základem pro správný výběr sacharidů, je porozumění jejich druhům. Termín sacharidy a cukry jsou mnohdy špatně chápány a považovány za totožné. Sacharidy jsou dle délky řetězce složené, tzv. polysacharidy a jednoduché (cukry). Z hlediska správné výživy doporučujeme pokrýt hlavní příjem sacharidů ve formě složených polysacharidů (obiloviny, brambory, luštěniny).
Jednoduše řečeno, cukry tvoří podskupinu sacharidů. A těch podskupin je vícero. Sacharidy dělíme podle počtu základních cukerných jednotek,
- monosacharidy, kam patří třeba glukóza, značený též hroznový cukr nebo fruktóza, známá jako ovocný cukr,
- oligosacharidy z 2–10 cukerných jednotek, kam patří i disacharidy ze 2 cukerných jednotek, mezi které se řadí třeba sacharóza - stolní cukr (složený z glukózy a fruktózy), maltóza - sladový cukr, nebo laktóza - mléčný cukr (složený z glukózy a galaktózy),
- polysacharidy z 11 až z statisíců cukerných jednotek.
Na etiketách se píše „Z toho cukry“ a znamená to všechny monosacharidy a disacharidy - jednoduché cukry, jejichž obsah byste si měli v jídelníčku bedlivě hlídat. V kolonce "Sacharidy" pak zase najdete složené neboli komplexní sacharidy. Na etiketách se také často udává množství vlákniny, která mezi sacharidy patří také, vláknina ale patří mezi nestravitelné sacharidy, a proto ji na etiketách potravin najdeme samostatně uvedenou. Její energetická hodnota (8 kJ/g) je zanedbatelná oproti běžným sacharidům (17 kJ/g) a do celkového energetického příjmu se nezapočítává.