Test: Náhradní sladidla a diapotraviny (D-NSD)

Za nejstarší sladidlo lze považovat med, který se údajně používal již v době kamenné. Sladidla se používají kvůli své sladké chuti za účelem osladit pokrm či nápoj. Mají sníženou energetickou hodnotu, kvůli zpomalenému vstřebávání omezují výkyvy glykémie a také působí protektivně před zubním kazem. Pokud bylo v potravině použito náhradní sladidlo, musí být na obalu ve „složení výrobku“ uvedeno, a to buď slovy anebo pomocí značení E-kódem (např. aspartam = E 951).

Seznam literatury:
K nalezení správných odpovědí doporučujeme k prostudování naši rubriku Náhradní sladidla zpracovanou  PharmDr. Zdeňkem Kučerou

Vyber z následujících možností správně SESTUPNĚ seřazená sladidla dle glykemického indexu:


Jaké postavení mají v dietě diabetika tzv. dia-výrobky?


Jaké postavení mají v dietě diabetika náhradní sladidla?


Vyber z nabídky náhradní sladidla, která jsou neenergetická:


Jakou sladivost má v porovnání s řepným cukrem (sacharózou) stévie?