Vietnamské jarní závitky sestavte si dietu v našem fotojídelníčku

Nutriční hodnoty

  • Energie 2458 kJ
  • Sacharidy 69,3 g
  • Bílkoviny 28,6 g
  • Tuky 19,2 g
  • Vláknina 10,9 g

Postup přípravy

Sušené Jidášovo ucho dáme do menší misky, zalijeme vařící vodou a necháme 30 minut nabobtnat. Poté ho scedíme a pokrájíme na kousky. Do druhé misky dáme rýžové nudle, zalijeme je horkou vodou, a jakmile změknou, scedíme je.

V míse smícháme umleté hovězí maso s nadrobno nasekanou cibulí. Přidáme nahrubo nastrouhanou mrkev a kedlubnu, na kousky posekaný čerstvý koriandr, nabobtnalé kousky Jidášova ucha, 1/3 změklých rýžových nudlí (zbytek poslouží jako příloha) a vejce. Dochutíme rybí omáčkou, solí a pepřem. Vzniklou směs důkladně zamícháme.

Uvaříme vodu a trochu jí nalijeme do mělkého talíře. Namočíme do ní jeden kus rýžového papíru. Jakmile změkne, naplníme ho přiměřeným množstvím masové směsi. Papír nejprve jednou zatočíme, poté složíme jeho konce dovnitř a následně ho dotočíme do výsledného závitku. Postup opakujeme s dalším rýžovým papírem. Vzniklé závitky pokládáme na plech vyložený pečicím papírem. Každý závitek potřeme trochou oleje. Pečeme v troubě vyhřáté na 180 °C po dobu přibližně 45 minut.

Zatímco se závitky pečou, připravíme si omáčku, do které je budeme namáčet. Do horké vody vymačkáme šťávu z citronu, přidáme čekankový sirup, rybí omáčku, prolisovaný česnek, nasekanou chilli papričku, pepř, na kousky posekaný čerstvý koriandr a vše důkladně promícháme. Nakonec přidáme nahrubo nastrouhanou mrkev a kedlubnu.

Závitky podáváme s rýžovými nudlemi a připravenou omáčkou.

Suroviny na 1 porci

  • ZÁVITKY:
  • hovězí kýta mletá 85 g
  • vejce 50 g
  • mrkev 17 g
  • kedlubna 17 g
  • cibule 20 g
  • Jidášovo ucho sušené 5 g
  • rýžové nudle 56 g
  • rybí omáčka 1 ČL
  • slunečnicový olej 7 ml
  • rýžový papír 2,5 ks
  • sůl, pepř, čerstvý koriandr
  • .
  • OMÁČKA:
  • voda 50 ml
  • mrkev 3 g
  • kedlubna 3 g
  • čekankový sirup 5 % cukru 71 % vlákniny 6 g
  • rybí omáčka 2 ČL
  • stroužek česneku 1 ks
  • šťáva z citronu, chilli paprička, pepř, čerstvý koriandr