Svíčková omáčka s hovězím masem a rýžovým knedlíkem sestavte si dietu v našem fotojídelníčku

Nutriční hodnoty

  • Energie 2320 kJ
  • Sacharidy 69,0 g
  • Bílkoviny 29,0 g
  • Tuky 19,0 g
  • Vláknina 3,0 g

Postup přípravy

Troubu předehřejeme na 180 °C. V kastrolu rozehřejeme máslo a 2-3 minuty na něm opékáme najemno nasekanou cibuli. Poté přidáme na kostky nakrájenou mrkev, petržel a celer a vše opékáme dalších přibližně 5 minut. Následně k zelenině přisypeme nové koření, celý pepř, bobkový list a sůl. Do směsi vložíme hovězí maso a necháme ho zlehka opéct z každé strany asi 3 minuty, aby se zatáhlo. Pak vše zalijeme vodou nebo zeleninovým vývarem. Kastrol vložíme do předehřáté trouby, přiklopíme pokličkou a pečeme 1 hodinu při teplotě 170–180 °C. Upečené maso vyjmeme z kastrolu a odložíme stranou. Zeleninu v kastrolu rozmixujeme dohladka a propasírujeme přes síto. Do omáčky přimícháme sójovou smetanu. Hotovou omáčku dochutíme solí a pepřem.

Omáčku servírujeme s plátkem masa a rýžovými noky (dle předepsané gramáže).

Poznámka: Na přípravu rýžových noků potřebujeme 400 g vařené rýže, 65 g špaldové celozrnné hladké mouky, 1 vejce a sůl. Všechny ingredience smícháme ve větší míse a důkladně propracujeme rukama, aby se těsto dobře spojilo. Z těsta tvarujeme noky. Vaříme v osolené vodě 15-20 minut.

Praktická poznámka: Z ekonomického i praktického hlediska je vhodné připravit více porcí najednou. Doporučujeme tedy stanovit si, kolik porcí chceme uvařit, a předepsané množství jednotlivých ingrediencí vynásobit počtem porcí. Po dokončení přípravy pokrmu maso i omáčku rozdělíme na stanovený počet porcí. Na porci o hmotnosti 60 g dušeného hovězího masa budeme potřebovat přibližně 96 g syrového hovězího masa. Jinak vyjádřeno, každých 5 g dušeného hovězího masa odpovídá přibližně 8 g syrového hovězího masa.

Suroviny na 1 porci

  • rýžové noky 140 g
  • hovězí zadní maso dušené 60 g
  • máslo 10 g
  • cibule 20 g
  • mrkev 25 g
  • celer 25 g
  • petržel 25 g
  • sójová smetana 15 g
  • sůl, pepř, nové koření, bobkový list, zeleninový vývar/voda