Rajská omáčka s hovězím masem a těstovinami sestavte si dietu v našem fotojídelníčku

Nutriční hodnoty

  • Energie 1711 kJ
  • Sacharidy 47,0 g
  • Bílkoviny 22,0 g
  • Tuky 14,0 g
  • Vláknina 8,0 g

Postup přípravy

Ve větším kastrolu rozehřejeme olivový olej a opečeme na něm najemno nakrájenou cibuli. Přidáme na kostičky nakrájenou mrkev, celer a petržel a vše opékáme dalších 4–5 minut. Poté do kastrolu vložíme hovězí maso a necháme ho z každé strany 1–2 minuty zlehka opéct, aby se zatáhlo. Následně přidáme bobkový list, nové koření, skořici, čekankový sirup, sůl a pepř, zvýšíme teplotu na vysoký stupeň a vše opékáme 1–2 minuty. Nakonec do kastrolu přilijeme pasírovaná rajčata a přiměřené množství vody, ztlumíme teplotu na mírný stupeň, kastrol přiklopíme pokličkou a dusíme 1–2 hodiny do změknutí masa. V případě potřeby doléváme vodu. Dostatečně měkké maso poznáme tak, že když do něj píchneme nožem, hladce sjede z čepele. Maso společně s bobkovým listem a novým kořením vyjmeme z kastrolu a omáčku důkladně rozmixujte.

Podáváme s vařenými těstovinami.

Praktická poznámka: Z ekonomického i praktického hlediska je vhodné připravit více porcí najednou. Doporučujeme tedy stanovit si, kolik porcí chceme uvařit, a předepsané množství jednotlivých ingrediencí vynásobit počtem porcí. Po dokončení přípravy pokrmu maso i omáčku rozdělíme na stanovený počet porcí. Na porci o hmotnosti 50 g dušeného hovězího masa budeme potřebovat přibližně 80 g syrového hovězího masa. Jinak vyjádřeno, každých 5 g dušeného hovězího masa odpovídá přibližně 8 g syrového hovězího masa.

Suroviny na 1 porci

  • těstoviny vařené 100 g
  • hovězí zadní maso dušené 50 g
  • olivový olej 8 g
  • cibule 20 g
  • mrkev 25 g
  • celer 25 g
  • petržel 25 g
  • rajčata pasírovaná konzervovaná 100 g
  • čekankový sirup 5 % cukru 71 % vlákniny 8 g
  • sůl, pepř, bobkový list, nové koření, skořice